CoronaCheck-Androidapp ondersteunt na update 'alle browsers' voor DigiD-login

De Androidversie van de CoronaCheck-app ondersteunt nu alle browsers. Dat zegt softwarearchitect van de app Ivo Jansch tegen Tweakers. Na een check van Tweakers blijkt de app sowieso overweg te kunnen met Brave en Edge, iets dat voorheen niet kon.

Sinds versienummer 2.1 ondersteunt de Android-app van CoronaCheck alle browsers. Deze update verscheen volgens de Google Play Store op woensdag en laat gebruikers ook herstelbewijzen aanmaken om aan te tonen dat ze onlangs positief getest zijn op corona. Daarnaast is het ontwerp van de app geüpdatet, zijn er nieuwe animaties toegevoegd en zijn er bugs gefixt.

Eerder deze week bleek dat de CoronaCheck-Androidapp bepaalde gebruikers niet laat inloggen via DigiD om hun vaccinatiebewijs op te halen. Alleen gebruikers die Chrome, Firefox of de Samsung-browser geïnstalleerd hadden, konden toen in DigiD inloggen. De fout lag bij een verkeerd geconfigureerde flag, gaf Jansch aan. Later moet het ook mogelijk worden om direct via de DigiD-app in te kunnen loggen, zonder dat de gebruiker eerst langs de browser hoeft te navigeren.

Door Hayte Hugo

Redacteur

02-07-2021 • 16:37

43 Linkedin

Reacties (43)

43
32
17
2
0
7
Wijzig sortering
Hartstikke top die CoronaCheck-app, maar sommige functies en gebruik blijft mij onduidelijk;
- welke landen kunnen onze app/qr gebruiken (valideren)?
- op de site vannoverheid wordt gesproken over “diverse landen” (enige gespecificeerd zijn Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk geloof ik) hoe met de rest van EU?
- is dit nu Nederlands (eigen/tijdelijke) oplossing, heb ik straks een ander EU-approved app nodig?
- site https://www.nederlandwereldwijd.nl/ staat andere info dan bij; https://ec.europa.eu/neth...als-corona-certificaat_nl en https://www.rijksoverheid...rpen/coronavirus-covid-19 (kijk bij website/ambassade van land, is weer andere eisen)

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 2 juli 2021 17:07]

Alle landen van de EU accepteren CoronaCheck (vanaf 1 juli). Dit is namelijk de Nederlandse implementatie van het EU-brede vaccinatiepaspoort (DCC).

Ook enkele niet-EU landen als Noorwegen, Liechtenstein, Vaticaanstad en Zwitserland accepteren hem als het goed is, omdat die diverse verdragen met de EU hebben.
Ze hebben ook een nieuwe bug geïntroduceerd, de nieuwe scanner app keurt buitenlandse vaccinatiebewijzen (DCC uit andere EU landen) niet meer goed (tot de laatste update wel). :-/
Firefox werkt op mijn telefoon pas sinds de 2.1 update, dus begrijp niet helemaal waarom in de tekst staat dat ie voorheen wél werkte.
Alleen de "FireFox Browser" met package org.mozilla.firefox werkte in de vorige versie. FireFox Focus, Beta versies, etc. met andere package identifiers niet. En daar maken in ieder geval best veel Tweakers gebruik van.

Zoals in het andere artikel ook aangegeven was: dit was niet expres gelimiteerd, maar standaard gedrag van de OpenAuth library.

[Reactie gewijzigd door JJ93 op 2 juli 2021 16:55]

Aah, oké. Ik heb inderdaad de bèta draaien.
Ik heb de gewone Firefox, en die werkte niet.

Edit : na de update werkt het nog steeds niet...

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 2 juli 2021 23:03]

Kan je een issue aanmaken bij: https://github.com/minvws...acheck-app-android/issues met meer informatie?

De app is met een heleboel browsers getest, dan kunnen we kijken waarom het op jouw toestel niet werkt met FireFox.
Zal ik straks doen. De Firefox die ik heb heet Daylight en staat in de Play Store. Versie is 89.1.1. Android 11, patch 06-2021.
Ik vraag mij af wat er allemaal in de internationale QR code staat. Vind hem nog al groot.
Dat kan je vinden zodra je op het vraagteken klikt rechtsbovenin.

Daar staat:
Volledige naam
Geb. datum

Alle vaccinatie informatie + referentie
Inderdaad. Van de vaccinatie stat er van welke levernacier je hem hebt (Pfizer, Moderna etc), op welke datum, hoeveel prikken je gehad hebt, in welk land je die gehad hebt en het nummer van je cerfificaat.

Verder idd je volledige naam, inclusief doopnamen en je geboortedatum.

De Nederlandse QR-code is volgens mij alleen je initialen, dus niet je volledige naam, als ik het goed begrijp (kan ik zelf nog niet checken, omdat ik nog maar 1 prik gehad heb).
Heb net m'n negatieve GGD uitslag toe kunnen voegen. In de Nederlandse QR code staat als het goed is alleen je eerste initiaal en je geboortedag en maand.
In de internationale staat inderdaad veel meer informatie.

[Reactie gewijzigd door cordonbleu op 2 juli 2021 17:36]

Dank je voor dat vraagteken.
Er wordt jammer genoeg zwaar geknoeid met qr codes voor toegang: screenshot voor je zoon om zo toegang te krijgen gebeurt nu al veel te vaak.

Ik denk niet dat dit een succes wordt.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 2 juli 2021 18:07]

Een geldige qr code laat een bewegende fietser in beeld zien. Daarnaast worden (ik meen) initialen en geboortedatum getoond.
Voor toegang moet, naast een geldige code, ook gecontroleerd worden op deze 2 zaken. Als dit niet gebeurt, is dat de controleur aan te rekenen, niet de app of "het systeem".
Er zijn nog andere manieren om te knoeien....
- Maak een opname van de QR code (eventueel met SMALI Patcher)
- Gebruik een geprinte QR code

Ergens vindt ik het juist wel weer een geruststelling dat je er zoveel mee kunt knoeien, dat maakt het voor de overheid namelijk niet mogelijk om het in te zetten voor meer kwaadaardige doeleinden. Deze techniek gaat immers niet meer weg en als hij te goed werkt, kan de doelstelling eenvoudig 'uitgebreid' worden.
- Maak een opname van de QR code (eventueel met )
- Gebruik een geprinte QR code
De controleur dient nog altijd te checken of de gegevens overeenkomen met een geldig ID-bewijs. Maar dat kost tijd/moeite.
dat maakt het voor de overheid namelijk niet mogelijk om het in te zetten voor meer kwaadaardige doeleinden.
Geef eens een reëel en realistisch voorbeeld?

[Reactie gewijzigd door Polydeukes op 2 juli 2021 18:47]

Overgewicht is alleen niet besmettelijk. Verder begrijp ik niet waarom je het geruststellend vind dat er kennelijk makkelijk geknoeid kan worden met de app. Als dat echt zo is (en blijft) heeft het natuurlijk weinig zin. De overgang naar een sociaalkredietsysteem lijkt me nog niet aan de orde.

Ik begrijp dat je beschikt over een flinke dosis wantrouwen naar de overheid. Ik denk niet dat dat verkeerd is, maar je moet dingen wel in perspectief blijven zien. Ik maak me persoonlijk veel meer zorgen om de ideeën van de heer Grapperhaus om encryptie van een achterdeur te voorzien, aangezien het daar echt gaat om een regelrechte aanval op de privacy van de goedwillende burger. Dat zie ik in het geval van deze app toch heel anders.
Overgewicht is alleen niet besmettelijk.
Eens, en daarom denk ik dat het goed is om een vaccin te verspreiden, en om totdat genoeg mensen gevaccineerd zijn, grote bijeenkomsten te verbieden. Ik ben geen wappie die tegen het bestrijden van Corona is.

Echter, let eens goed op de politieke dialoog. Veel politieke partijen en organisaties zetten hard in op het indammen van de 'maatschappelijke schade'. We moeten Corona bestrijden niet alleen omdat het besmettelijk is, maar ook omdat het teveel geld kost in de gezondheidszorg... Corona kost ~5 miljard in gezondheidszorg wat ongeveer evenveel is als de kosten van roken en overgewicht.

Wanneer worden de draconische maatregelen tegen de kosten van Corona, gerechtvaardigd tegen roken en overgewicht? We hebben net een paar miljard in elektronica geïnvesteerd om de kosten van Corona onder controle te houden... die investering gaat niet meer weg.

Weet je wat grappig is hier op Tweakers? Had ik in mijn vorige post Rob Gonggrijp geciteerd... dan had ik nu een +2...

Rop Gonggrijp: Iedereen op internet
https://www.npostart.nl/profiel/24-05-2006/PRIDFIX2011_00085
Misschien is het verschil dat roken en overgewicht ook veel opleveren? Verder denk ik dat je met roken en overgewicht veel minder mensen tot last bent dan wanneer je rond gaat wandelen met een zeer besmettelijke aandoening. Wat ook meespeelt is dat Covid-19 nieuw is en we wereldwijd nog niet zo bekend zijn met de gevolgen op lange termijn. Dat weten we inmiddels wel voor roken en overgewicht.

In die context denk ik dat de maatregelen zeker niet draconisch zijn. Of die investeringen in apps gerechtvaardigd zijn zou ik niet durven beweren, maar daar is dan ook weer sprake van een bepaalde internationale druk/prestatiedrang.

Overigens heb ik je een +1 gegeven omdat je reactie gewoon on-topic is.
Ik denk dat je een heel goed en terecht punt aanhaalt. Ik zit zelf in de zorg en deze epidemie vraagt om de maatregelen die we nu nemen.

Maar... Er zijn andere epidemieën zoals roken, overgewicht etc. Die het ook verdienen om in geïnvesteerd te worden en dat gebeurt niet.

Zoals Gawande, één van mijn grote voorbeelden zegt; het valt niet op omdat ze één voor één dood gaan in plaats van allemaal tegelijk. Preventie is gewoon onderschat en ondergewaardeerd door de overheid.
Ik ken een ander credit systeem waar je diensten en invloed mee kunt verwerven: geld.

En zelf ben ik groot voorstander van een zorgsysteem dat een gezonde levensstijl (dus niet roken, niet drinken, geen drugs, voldoende bewegen, gezond eten) beloont. Anders wordt onze zorg onbetaalbaar. Maar dat is geheel off topic
Update geïnstalleerd, maar nog steeds dezelfde foutmelding dat het te druk is. Met Firefox op Android werkt het dus nog steeds niet.
Wat een gedoe. Scan mijn paspoort. (Rijbewijs ook niet.) Lukt niet Terug bij af. Kan ik weer mijn super complexe wachtwoord opnieuw gaan invoeren. 5e keer nu. Ik begin te vermoeden dat het makkelijker is klandestien de grens van Noord Korea over te komen dan met een coronacheck app de nederlandse grens over te komen. (Dit betrof the Digid App, uiteindelijk maar via SMS gedaan dat ging in 2x 'al' goed.)

ed1: Nu zie ik een fietser.. geen idee of dat een 'zandloper' is of gewoon een GUI dingetje.

ed2: Vraag me nu af of het met scannen niet lukte omdat de scan mis ging of omdat er iets anders mis ging in communicatie. Blijft gissen.

[Reactie gewijzigd door MrMonkE op 3 juli 2021 13:11]

Idd vac bewijs ophalen lukt niet met de DigiD app. Alleen inlogen met gebruiksnaam en wachtwoord samen met sms code werkte.
Nu moeten ze nog alle app stores en android varianten gaan ondersteunen. Ben benieuwd of dat nog komt.
De limitaties liggen nu bij de browsers, de app is tenminste niet meer kieskeurig.

Als jij het voor elkaar krijgt om Internet Explorer 5 for Macintosh HTML5 + Moderne JS te laten ondersteunen op je Android telefoon, zou het vast werken.
Jij hebt IE 6 draaiend op Android?
IE6 werkt inderdaad op Android als je Wine installeert.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee