T-Mobile koopt Orange Nederland voor 1,3 miljard euro

T-Mobile Nederland neemt de Nederlandse tak van concurrent Orange over. De Deutsche Telekom-dochter legt 1,3 miljard euro op tafel voor de activiteiten van het telecombedrijf. De internettak wordt mogelijk in de etalage gezet.

De overname is inmiddels goedgekeurd door de Europese Commissie en ook de ondernemingsraad van Orange heeft groen licht gegeven, zo heeft Deutsche Telekom vrijdag bekendgemaakt. Het bedrijf verwacht de overname al volgende maand af te ronden.

T-MobileT-Mobile zal Orange volledig in zijn eigen activiteiten integreren. Als gevolg hiervan zal de merknaam Orange op termijn verdwijnen, zo heeft een zegsvrouw van T-Mobile tegen Tweakers.net bevestigd. In de zakelijke markt blijft Orange wel onder eigen naam actief met Orange Business Services.

De twee bedrijven hebben samen 4,6 miljoen mobiele klanten. Orange Nederland heeft momenteel ongeveer twee miljoen mobiele klanten, wat gemeten in het aantal sim-kaarten goed is voor een marktaandeel van 12 procent. T-Mobile is met 2,6 miljoen mobiele klanten en een marktaandeel van 15 procent iets groter.

Behalve mobiel bellen, biedt Orange ook breedbandinternet aan. In totaal heeft de internettak zo’n 600.000 klanten in Nederland. Het bedrijf ging in 1994 als Euronet van start als internetaanbieder, maar werd in 1998 overgenomen door France Télécom. Een jaar later werd de merknaam veranderd in Wanadoo. In 2006 werd de naam veranderd in Orange.

T-Mobile weet nog niet wat het met de breedbandactiviteiten van Orange gaat doen. Hoewel moederbedrijf Deutsche Telekom op de Duitse markt ook actief is met breedband, zijn er nog geen knopen doorgehakt. 'Er zijn meerdere scenario's denkbaar, verkoop is daar één van', aldus de zegsvrouw.

De mobiele-beltak van Orange bestaat al sinds 1999, toen het nog door het leven ging als Dutchtone met een 1800/900MHz-netwerk. In 2003 werd de naam van de belactiviteiten veranderd in Orange. Sinds eind 2006 biedt de provider ook umts-diensten aan via zijn mobiele netwetwerk.

Door Wilbert de Vries

28-09-2007 • 08:28

109

Reacties (109)

109
94
12
5
0
1
Wijzig sortering
Een goede zaak dat T-mobile Orange over neemt. We krijgen in Nederland nu 3 sterke partijen (KPN, Vodafone en T-mobile).

Vodafone was namelijk ook in de race om Orange over te nemen, dan dan we 2 grote partijen gehad (KPN en Vodafone) en 1 kleintje (T-mobile), waarvan T-mobile op termijn te klein is.

Nu houden we tenministe 3 partijen om uit te kiezen.
3 netwerken, er zijn nog veel meer andere mobiele operators (Tele2, Rabo, Chello, Debitel). Concurrentie zat.
Maar dat blijven toch de 'kleintjes' .
Rabo heeft geen eigen netwerk, deze maakt gebruik van het orange-netwerk.
T-Mobile zal Orange volledig in zijn eigen activiteiten integreren. Het is niet bekend of dit gevolgen gaat hebben voor de klanten van Orange.
Ik hoop maar dat het geen gevolgen gaat hebben. Wij hebben thuis internet en telefonie van orange (nog van de tijd dat het wanadoo was) en ook op de mobiele telefoons hebben we een orange abbonnement.

Niet dat dadelijk in een keer de 20mbit verbinding gehalveerd wordt ofzo. Je weet maar nooit zal ik maar zeggen. Ben zelf niet erg bekend met de service etc. van t-mobile maar ik hoop niet dat deze overname ten koste gaat van de huidige klanten, zoals al is gezegt.
Volgens mij moeten ze je oude contract respecteren en als ze dat niet doen is dat contractbreuk en kun je gewoon zonder opzeggingskosten oid het contract beeindigen en ergens anders je provider zoeken.

Weet iemand eigenlijk of je dat makkelijk zou kunnen doen na deze fusie? Ik wil van mijn orange contract (mobiel) af en vroeg me af of stel dat ze na de overname slechtere service of niet meer dezelfde diensten verlenen ik het dan kan opzeggen.
Zolang ze het hele contract overnemen zoals het is, dan kan je er niet vanaf. Alleen als ze wijzigingen aanbrengen in algemene voorwaarden of het contract die in jouw nadeel zijn, dan kan je het contract opzeggen. Let dan wel op de termijn na de verandering, waarbinnen je kan opzeggen.
Anoniem: 126610 @SRI28 september 2007 10:04
Slechtere service is nogal subjectief, dat wordt een moeilijk verhaal.

Wanneer er ook maar één dienst verdwijnt of duurder wordt heb je volgens mij echter het recht je contract op te zeggen. Daar heb je immers niet voor getekend.
Mochten voorwaarden veranderd worden ten nadele van de klant, dan mogen die hun overeenkomst opzeggen. Dit was ook het geval bij Telfortklanten die van Edge naar GPRS moesten.
Het gaat hier alleen om de Mobiele tak van Orange die overgenomen wordt, zoals gezegd wordt word de internettak van het bedrijf in de etalage gezet, het is dus nog onduidelijk wie dat gaat overnemen oid
Niet correct, zowel Orange mobile als Orange broadband internet worden overgenomen door T-Mobile, over verkoop van de internet divisie is helemaal geen sprake geweest. Waar haal jij dat nou weer vandaan??
Zelfde (met internet, mobiel heb ik al t-mobile, hoofdzakelijk omdat ze het tegoed oneindig houtdbaar hebben), en ik ben er vrij zeker van dat ze legaal niks op korte termijn met snelheden en dergeiljke mogen doen, als ze al besluiten om met het breedband internet aan de gang te gaan.

Daarnaast zouden ze klanten wegjagen als ze de snelheid halveren of wat dan ook.
in België kan dat anders wel kijk maar naar upc: overgenomen door telenet en de meesten zijn al overgezet op een abbo van telenet. Dat heeft minder volume en is meestal trager.
Anoniem: 133398 @YopY28 september 2007 17:34
Orange heeft kort geleden aangekondigd de snelheid juist te verhogen, ik zou 20Mbit moeten hebben, dat is niet leverbaar dus zit ik op 4Mbit en dat gaat dus naar 8Mbit. Hopelijk gaat dat nog wel door.

Zie: http://www.adslcentrale.nl/orange.php
Zou dit reden kunnen zijn om onder je abbonement uit te komen.
WIl eigenlijk wel een nieuwe telefoon & internetprovider omdat ik de laatste maanden toch exorbitant veel bel.
Als je onder je Orange contract uit wilt komen:

Een van de momenten dat je onder je contract uit kan is als Orange de tarieven verandert. (Nadelig voor jouw). En laten ze dat nou net recentelijk gedaan hebben, zonder de klant hier van op de hoogte te stellen. (Bellen in het buitenland, zones 2 en 3)
Ik weet uit ervaring dat je wel moet aantonen dat de verandering van tarieven nadelig voor jou uitpakt. In dit geval moet je bijvoorbeeld aantonen dat je gebruik maakt van zones 2 en 3. Indien je dat niet doet veranderd er ook niets voor jou en heb je dus geen recht van klagen. Natuurlijk kun je aankaarten dat je in de toekomst gebruik zou gaan maken van zones 2 en 3, maar dat is om de een of andere reden geen geldige reden.
Recht hebben is helaas anders dan recht krijgen. Maar er valt toch echt te beargumenteren dat als jij binnen je contractsperiode naar zone 2/3 gaat, je hier last van hebt.
Bedankt, dat zijn interresante berichten. :*) Aangezien ik hetzelfde wil als paulvogels
Anoniem: 55170 @Nijn28 september 2007 12:36
als de prijsverhoging komt, omdat "het buitenland" het bellen duurder heeft gemaakt dan is Orange toch genoodzaakt die verhoging door te voeren. Lijkt mij hetzelfde als de btw wordt verhoogd - dan wordt je rekening ook hoger, maar dat is nooit een geldig argument geweest om je contract te laten ontbinden.
Tsja, als ik een contract sluit dat ik een product lever voor prijs A en mijn inkoopprijzen stijgen heb ik pech. Dalen ze daarentegen heb ik een meevaller. Als ik dat risico niet wil kan ik het risico naar de klant verplaatsen door geen vast tarief te kiezen maar een opslag op het buitenlandse tarief te specificeren. Maar dáár begint geen enkel telecom bedrijf aan. Dan zouden we namelijk zien wat de winst op buitenlandse gesprekken is.

Dus als Orange prijzen vastlegt is het hun probleem als de prijzen stijgen tenzij ze daar uitdrukkelijk uitzonderingen voor gemaakt hebben in hun algemene voorwaarden.
Zou even de algemene voorwaarden van orange en t-mobile er bij pakken. Waarschijnlijk is dit contractueel dicht getimmerd :(
Anoniem: 111186 28 september 2007 08:36
Bron orange.nl: verkoop Orange Nederland aan T-Mobile Netherlands

In de afgelopen maanden hebben Orange en T-Mobile onderhandelingen gevoerd over de verkoop van de bedrijfsactiviteiten van Orange Nederland aan T-Mobile Netherlands. Vanochtend is door beide bedrijven bekend gemaakt dat de verkoop definitief is. Dit betekent concreet dat de activiteiten van Orange (mobiel en breedband) in Nederland voortaan onder directe verantwoordelijkheid van
T-Mobile Netherlands vallen.
Voor de klanten van Orange, verandert er op de korte termijn niets. Onze dienstverlening en bedrijfsvoering, voor zowel telefonie als internet, zetten wij onverminderd voort.
Mobiele telefonie- en internetabonnementen blijven gelijk, net zoals telefoonnummers en emailadressen.
Ook de winkels van Orange blijven gewoon open om onze klanten op dezelfde wijze van dienst te zijn.
Zodra er belangrijke ontwikkelingen plaatsvinden maken wij dit direct bekend.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 111186 op 23 juli 2024 13:40]

Hmm ik heb trouwens op het moment een bundel dat ik 500 smsjes per maand naar andere orange mensen kan sturen. Vraag me af of dat alleen nog maar voor oude klanten opgaat of dan ook voor t-mobile. Bedoel is natuurlijk nogal genaaid omdat er dan binnenkort denk ik geen orange klanten meer bij komen...
Dit klinkt best wel goed voor mij wanneer ik de grote stad uit ga en richting wageningen ofzo ga heb ik geen bereik op orange. T-mobile heeft in die omgeving beter bereik.

neem tenminste aan dat ik straks ook van het t-mobile netwerk gebruik kan maken.

verder maken ze nu misschien ook wel meer kans om het iphone contract in de wacht te slepen.
Aan de ene kant is het positief omdat T-mobile bellers en Orange bellers nu waarschijnlijk een beter bereik krijgen omdat ze nu ook van elkaars netwerk gebruik kunnen maken.
Andere kant is natuurlijk dat er 5 spelers waren en er nu nog maar 3 over zijn. Hoop dat de concurrentie er niet te veel door zal afnemen.

Om kort te gaan ben benieuwd hoe het totaal gaat uitpakken :)
Krijgen we dan ook weer een andere livebox
ik hoop het niet; dat ding is ondertussen al zo uitontwikkeld dat er nog maar weinig problemen mee zijn (tot ie stuk/brak is natuurlijk)
@naaldenberg: Ik denk niet dat er een andere livebox komt. Toen Orange Wanadoo had overgenomen, werd die van mij niet vervangen.
Dat was geen overname maar een naams verandering. oftwel moeder bedrijf frans telekom.
Dit is leuk nieuws!! Ontvangst en service dat ik had bij Orange was gewoon zwaar klote. Met Tmobile had ik overal ontvangst en goeie service. Hopelijk gaat ''Orange'' over het netwerk van Tmobile lopen!
Anoniem: 178057 @JerX28 september 2007 10:54
Dat was ook mijn reden dat ik weg ging bij Orange en naar T-Mobile. De service vond ik slecht. Zit ik weer vast aan die mensen van ze op de klantenservice
Anoniem: 200597 28 september 2007 08:47
In dat geval dat jou verbinding gehalveerd wordt heb je volgens de wet een rechtsgeldige reden om per direct je abonnement op te zeggen, zonder dat ze ook maar iets van jou kunnen vragen, contract wat je had is dan niet meer rechtsgeldig.
Waarschijnlijk zal dat niet zo snel gebeuren, je hebt een contract getekend voor je internet en telefonie.

Daarin zal waarschijnlijk staan dat je 20mbit hebt, en dat kan t-mobile niet zomaar halveren. Hetzelfde geld voor je mobiele telefoon, deze kosten zullen pas veranderen zodra je je contract verlengd. Dan krijg je namelijk een iets aangepast contract voor je neus.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.