De Europese Commissie heeft samen met de Europese Raad en het Europarlement overeenstemming bereikt over het beëindigen van 'ongerechtvaardigde geoblocking', waarbij kopers worden onderscheiden op basis van thuisland bij online kopen in een andere EU-lidstaat.
Het voorstel is bedoeld om barrières voor consumenten bij het doen van online aankopen weg te nemen. Zo noemt de Commissie specifiek de situatie dat er niet langer sprake mag zijn van de vraag om te betalen met een creditcard die in een andere EU-lidstaat geregistreerd is. Het idee is dat hiermee de grensoverschrijdende handel toeneemt.
De nieuwe regels omschrijven drie situaties waarin er geen sprake meer mag zijn van een andere behandeling voor klanten uit een andere EU-lidstaat. Allereerst gaat het om de verkoop van goederen waarbij de klant het product zelf wil ophalen of zelf de levering naar de voordeur regelt. De Commissie noemt het voorbeeld dat een Belgische klant een koelkast koopt op een Duitse site. Eurocommissaris Andrus Ansip zei al eerder in een interview met Tweakers dat er geen bezorgplicht voor verkopers zou gelden.
Ten tweede gaat het over de verkoop van elektronische diensten, zoals het aanschaffen van hostingdiensten voor een website. Tot slot zien de regels op de situatie waarin diensten worden aangeschaft die worden geleverd in een specifieke locatie, zoals een concert. Het is dan niet de bedoeling dat er sprake is van een redirect naar de website in de EU-lidstaat van de boeker. De klant moet rechtstreeks kunnen boeken op de buitenlandse website.
De regels behelzen geen verkoopverplichting en voorzien ook niet in een harmonisering van prijzen; het gaat alleen om het aanpakken van discriminatie in de toegang tot goederen en diensten op basis van de nationaliteit waarbij dit onderscheid niet objectief kan worden gerechtvaardigd. Dat laatste is bijvoorbeeld wel het geval bij belastingplichten of verschillende juridische eisen. Zo geldt dit specifieke verbod op geoblocking niet voor diensten als Netflix, waarbij er per land verschillende overeenkomsten gelden en het auteursrecht ook een rol speelt.
Ten aanzien van deze toegang tot onlinediensten in andere EU-lidstaten heeft het Europarlement eerder al een akkoord bereikt. Deze regels stellen EU-burgers in staat om diensten als Netflix, Spotify en Steam ook op reis binnen andere lidstaten te gebruiken. Dat betekent dat muziek, films, sportuitzendingen en games voor reizigers ook over de grens beschikbaar blijven. De regels moeten in het eerste kwartaal van 2018 van kracht worden. Voor de huidige regels geldt dat ze negen maanden na publicatie van kracht worden.