Vodafone stopt in Nederland met verkoop privézendmasten - update

Vodafone gaat stoppen met de verkoop van privézendmasten aan particulieren. Dat heeft de provider laten weten. De zogenoemde femtocellen werken alleen op 3g en dat is niet langer logisch nu 4g dezelfde of betere dekking zou bieden.

De femtocellen die Vodafone SignaalPlus Plug & Play noemt, waren sinds 2012 in de verkoop en vanaf nu zal de provider ze niet meer leveren, meldt Telecompaper. De provider bevestigt de verkoopstop tegen Tweakers. De femtocellen kunnen het bereik binnenshuis verbeteren voor mensen die thuis merken dat het signaal wegvalt. SignaalPlus werkt alleen op 3g, terwijl veel klanten inmiddels op 4g zitten.

Vodafone komt niet met een 4g-versie van de femtocellen. Daarvoor verwijst de provider naar de introductie van bellen via 4g, die snel zou volgen. Wat het verband is tussen die twee zaken, is niet duidelijk. In theorie heeft 4g een beter bereik dan 3g. Het 3g-netwerk zat destijds alleen op de relatief hoge 2100MHz-frequentie, dat minder goed in gebouwen doordringt dan de 800MHz-frequentie van 4g en de 900MHz van 2g. De huidige privézendmasten blijven de komende jaren functioneren. Hoeveel er in totaal zijn verkocht, zegt Vodafone niet.

Update, 18:09: Vodafone laat weten dat een 4g-femtocel klanten dubbel geld zou kosten. "Als je een goed dekkend 4G-netwerk met goede binnenhuisdekking hebt en de komende nieuwe telefoons zijn voorbereid op VoLTE, dan zou een 4G-femtocel een dubbele investering zijn waar vanuit de klant bekeken waarschijnlijk nauwelijks behoefte aan is."

Door Arnoud Wokke

Redacteur

29-01-2016 • 16:24

95 Linkedin

Reacties (95)

95
95
63
7
0
12
Wijzig sortering
Vodafone komt niet met een 4g-versie van de femtocellen. Daarvoor verwijst de provider naar de introductie van bellen via 4g, die snel zou volgen. Wat het verband is tussen die twee zaken, is niet duidelijk.
De 3g-femtocellen waren voornamelijk bedoeld om ook telefonisch bereikbaar te blijven. Op een plek met een femtocel heb je vaak ook wifi, dus daar hoef je het niet voor te doen.

Omdat 4g (met veel betere binnendekking) het bellen gaat afhandelen binnenkort, is het dus niet meer nodig om hier een 3g-apparaatje voor te gebruiken. Overigens werkten het 4g-netwerk + de 3g-kastjes niet helemaal lekker samen, dat zal ook wellicht meespelen.
Helaas heb ik binnenhuis op mijn locatie ook met 4G geen of een zeer zwak signaal. Buitenhuis heb ik vol bereik met 3G/4G. De femtocel was het enige wat mijn signaal omhoog kon krikken zodat ik gebeld kon worden. Deze werkte steeds vaker niet dan wel (mn telefoom verbond willekeurig er wel/niet mee). Bellen via 4G gaat dus niks helpen bij mij. Kom gewoon met bellen via wifi en je bent in één klap af van al die ongein..... In Amerika bestaat het al enkele jaren en T-Mobile had dit dacht ik een tijdje (weet niet of dat in NL was).

[Reactie gewijzigd door ASNNetworks op 29 januari 2016 17:53]

Helemaal mee eens!!! De huidige nieuwbouwhuizen zijn daarnaast zodanig geïsoleerd dat 4g ook moeilijk binnenkomen. In de dubbele beglazing zitten ook metaaldeeltjes die ontvangst van buitenaf bemoeilijkt. Ik heb KPN en aan een zijde van de woning nauwelijks bereik, natuurlijk is mijn werkplek nou net daar ingericht. KPN doet er niets mee als er niet genoeg geklaagd wordt. Dus wat mij betreft kan wifi bellen niet snel genoeg komen want dan is ook mijn probleem opgelost. Daarnaast is het zo als ze niet snel genoeg ermee komen, worden ze misschien wel door Whats app/Skype of Facetime bellen ingehaald en heb je alleen nog maar een data verbinding nodig. Theoretisch nu al mogelijk eigenlijk, maar veel bedrijven zijn nog niet zo ver.
"Als je een goed dekkend 4G-netwerk met goede binnenhuisdekking hebt ".
Wanneer gaan ze dat aanleggen?

Ik heb een nieuwbouwhuis midden in de randstad, maar beneden geen ontvangst. Van bijna geen provider overigens. Geen T-Mobile, geen Vodafone, geen KPN. Vanaf de eerste verdieping beetje 2G/3G, maar 4G is in geen velden of wegen te bekennen. Ook buiten heb ik hier geen 4G...
Je kan niet alleen de providers de schuld geven, sommige gemeenten zijn heel erg anti zendmasten (het hele stopUMTS verhaal). En dus moeten de masten veel verder weg geplaatst worden, buiten de bebouwde kom.

Het stomme is nog dat het averechts werkt. Omdat je telefoon bij slechte dekking veel harder gaat zenden. En omdat de radio energie kwadratisch afneemt met de afstand, krijg je er dan veel meer van door je hoofd van je eigen telefoon dan je ooit binnen zou krijgen van die mast als die gewoon een paar honderd meter verderop zou staan.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 29 januari 2016 23:26]

Klopt, bij 1 nieuwbouw wijk hebben ze het voor elkaar dat de zendgroep van 1 van de hoge gebouwen moest verdwijnen en de vergunning is niet verlengd, mede door bewoners en de gemeente. Nu zeurt men dat bereik bijzonder slecht is... Tja eigen schuld denk ik dan.
Ik denk niet dat de mensen die zeuren dat zendgroep te dichtbij staat de zelfde zijn die daarna klagen over het bereik.
Maar dus wel twee groepen mensen die in dezelfde wijk wonen, en blijkbaar dus geen rekening houden met elkaar...
Ik woon zelf zo'n 30 meter van de zendmast (staat aan de overzijde op een ander hoog gebouw) geen enkel probleem met bereik. Een kennis van mij heeft sinds het afbouwen van de mast juist geen bereik meer in huis en die zit zo'n 200 meter van de desbetreffende mast af, dus er zijn inderdaad verschillende kampen ~zoals horizon vervuiling, ideeën dat het slecht voor je kan zijn etc... Het is gewoon lastig en zo'n privé mast zou een ideale oplossing zijn :-)
Er zijn inderdaad gemeenten die dat doen. Dat was hier een tijdje geleden nog een hot item, toen er een hoge (>50 meter) mast net buiten de bebouwde kom zou komen.

Over de hoogte was veel gedoe (mensen die het luchtvervuiling vonden en zo). Het argument van de gemeente om dit toe te staan was: De gemeente heeft het beleid om telefoonantenne's zoveel mogelijk uit de bebouwde kom te weren. En om de hele aangrenzende buurt van mobiele telefonie te voorzien, was een hogere mast nodig.

Tja.
Luchtvervuiling? Een zendmast? Lijkt me sterk, tenzij er een schoorsteen op zit natuurlijk.
Ik denk dat ze het op de manier bedoelen dat windmolens ook luchtvervuiling zijn of horizonvervuiling.
Met Skype op de PC kan je gewoon bellen en gebeld worden op een vast nummer. Weet niet of dit inmiddels ook op mobiel mogelijk is (ik gebruik m'n 088-nummer niet meer, bel enkel nog Skype naar Skype maar wel ook vanaf m'n Windows phone), maar in dat geval zou het een uitkomst zijn denk ik?

Qua verbinding: Ik verbruik een op 400 kbit gecapte 3G-verbinding en heb meer dan voldoende bandbreedte voor bellen (audio-only). Zelfs op 64 kbit ging dit behoorlijk goed.

[Reactie gewijzigd door kakanox op 1 februari 2016 08:15]

Toch kan ik niet zonder, zowel 3G als 4g is hier slecht. Nagenoeg geen bereik. Voor mijn werk moet ik bereikbaar zijn, en dat gaat dus prima met de 3G femtocell.

Ik vrees dat de ondersteuning van de femtocell dan ook zal komen te vervallen. Zodra dat zo is wil ik die 75 euro van Vodafone ook terug!

[Reactie gewijzigd door mjl op 30 januari 2016 09:18]

Je kunt je mobiel ook doorschakelen naar een vastnummer, of je vaste nummer doorgeven. En anders misschien overstappen naar andere provider?

Los daarvan snap ik niet echt dat ze stoppen met ondersteuning aangezien je het gebruikt om binnenshuis gebeld te kunnen worden. Ze zouden ze zelfs met 2g kunnen uitrusten, dat is al voldoende. Ik kan me niemand voostellen die ze kopen om mee te internetten (lijkt me erg dure oplossing aangezien de data dan van je bundel afgaat terwijl je thuis bent en waarschijnlijk wifi hebt)
Gaat me niet om het internet, WiFi hebben we wel ;)

Standaard staat de telefoon tussen 2, 3 en 4G te klapperen waardoor de verbinding tijdens gesprekken vaak wegvallen of van slechte kwaliteit zijn. Aangezien de femtocell het sterkste signaal is pakt de telefoon die nu per default (zet dan wel de 4g uit op de iPhone). Doorschakelen naar een vaste lijn is geen optie.

Andere provider: mijn baas ziet me aankomen, gooi het global contract maar om naar t-mobile ;)

[Reactie gewijzigd door mjl op 30 januari 2016 09:19]

Dat is het punt met Vodafone... Ze hebben gewoon slechtere dekking dan KPN en tegenwoordig ook slechtere dekking dan Tmobile... Maar Vodafone blijft marketing bedrijven over hun zogenaamd goede, landelijke dekking.

Dat snap ik wel van de marketingafdeling, maar ze geloven nu blijkbaar ook zelf echt dat ze een goede dekking hebben... Zorgelijk.
Ja vroeger hadden ze dat.. Pre-internet tijdperk ....
[...]

De 3g-femtocellen waren voornamelijk bedoeld om ook telefonisch bereikbaar te blijven. Op een plek met een femtocel heb je vaak ook wifi, dus daar hoef je het niet voor te doen.
Al helemaal aangezien de femtocell gevoed wordt met een LAN kabel. Je kan dus ook een accesspoint gebruiken
Als de switch PoE heeft tenminste.
Gevoed is in dit geval een voeding van internet ... geen stroom. Dat zou gezien het design (zie plaatje bij het artikel) nogal vreemd zijn ...
Het verband tussen het niet introduceren van 4G kastjes en het komen van bellen-over-4G is is natuurlijk volledig afwezig. Het is enkel marketing-handwuiven.

Als je de Vodafone zin leest zie je het ook:
  • Als je een goed dekkend 4G-netwerk met goede binnenhuisdekking hebt [...] zou een 4G-femtocel een dubbele investering zijn waar vanuit de klant bekeken waarschijnlijk nauwelijks behoefte aan is.
Dat was natuurlijk met 3G ook al zo. Als ik goede binnenhuis dekking had, had ik die femtocel ook nooit aangeschaft _/-\o_

Realiteit is dat Vodafone de kosten van die Femotocell (testen, onderhoud, SIP servers etc) niet opwegen tegen het waarschijnlijk tegenvallende voordeel. Vandaar dat er geen 4G/LTE kastje komt. Maar ik denk dat Vodafone dat beter had kunnen toegeven en kunnen zeggen dat men alle energie en geld steekt in een goede binnenhuis 4G dekking.
Als je werkgever voip techniek gebruikt kun je het kantoornummer ook via wifi en vpn op je Mobiele telefoon gebruiken
Het was juist een reden om op VF over te stappen als je binnenshuis niet kan bellen. Er zijn in mijn omgeving hele straten gebouwd waar je binnen niet kunt bellen, ook niet met 4G. Daar zijn de femto-cellen populair. Ik moet daar met m'n t-mobile de telefoon in het raamkozijn op zolder laten staan om bereikbaar te zijn, erg onhandig.

Wordt dan dus een andere manier vinden om bereikbaar te zijn.
Vodafone komt niet met een 4g-versie van de femtocellen. Daarvoor verwijst de provider naar de introductie van bellen via 4g, die snel zou volgen. Wat het verband is tussen die twee zaken, is niet duidelijk.
Dat verband is dat Voice over LTE ook over Wifi kan. Waar je wifi hebt gaat je telefoongesprek dus gewoon over wifi. Je hebt voor deze apparaten ook wifi of bekabeld ethernet nodig, wat een 4G femtocell dus redelijk nutteloos maakt.
Dat is weer iets anders. Da's wifi-calling, en niet vanzelfsprekend verbonden aan VoLTE. Veel wifi-routers en kabelmodems zijn prut waardoor kwaliteit niet altijd gegarandeerd kan worden op wifi. Op 4G zal die in veel gevallen beter zijn (Whatsapp-calls mislukken bij mij op wifi ook altijd maar gaan op 4G perfect).
Vergeet niet dat telefoons (smartphones) ook enorm van invloed zijn op de kwaliteit van voice over WiFi. Vooral het roamen is een heikel punt. Naar mate een toestel eerder geneigd is van AP te hoppen, is de degradatie van de spraakkwaliteit hoger. En met name de drang om te hoppen van de ene naar de andere AP verschilt enorm.

Daarnaast vergt het ook het nodige van je Wifi-infrastructuur. Dankzij een eigenwijze leidinggevende hebben we dat op m'n werk op pijnlijke wijze mogen ervaren...
Dan ben ik wel benieuwd wat je daarmee bedoeld: hebben jullie gewoon te weinig AP's, waardoor de telefoons slecht roamen? Gaat dit over een smartphone, of een wifitelefoon?

Wat heeft je leidinggevende daarmee te make.....?

En waar ik ook wel benieuwd naar ben: kun je met je smartphone via het publieke net over wifi bellen dan, hoe????

@all, hoe doen jullie dat?
Het enige dat ik ken is een sip account van je vaste provider, nog NOOIT gehoord dat een mobiele provider dit in NL aanbiedt! 8)7

Ps. Niet-Whatsapp of skype e.d. bedoel ik dan he!

[Reactie gewijzigd door GMJansen op 29 januari 2016 20:15]

De accesspoints zijn geïnstalleerd om een draadloos datanetwerk te creëren dat al onze panden "volledig" dekt. En dat doet het. Internetten, mailen, youtube, whatsapp, alles werkt vlekkeloos. Bij de aanleg (inmiddels een aantal jaar geleden) was er geen sprake van Voice over WiFi.

We maken gebruik van smartphones van middelmatige kwaliteit. Zeker geen wifi-telefoons die (onder andere) de eigenschap hebben niet zo snel naar een ander AP te hoppen.

De leidinggevende in kwestie wilde per se Voice over WiFi, ondanks dat de eigen techneuten, telefonieleverancier én netwerkleverancier een negatief advies uitbrachten.

We hebben een telefooncentrale die SIP ondersteunt, deze staat gewoon bij ons in het netwerk.

Ik snap overigens niet waarom jouw post -1 gekregen hebt...
Dat is verbonden aan VoLTE voor Vodafone NL in dit geval, zodra je je VoLTE infra hebt heb je ook je wifi calling setup, vandaar dat ze dat verband leggen..
Het is echter wel een onderdeel van de 3GPP standaard om VoLTE via WiFi over de IMS te laten lopen, als ik het goed heb vanaf release 13. Dit zou bijvoorbeeld Ziggo makkelijker kunnen doen, omdat zij een relatief groot netwerk van hotspots hebben vergeleken met Vodafone.
Sterker nog, het werkt alleen over een bekabelde verbinding. Dat kastje verbinden met wifi is met signaalplus van Vodafone niet mogelijk.
Wat ik alleen niet snap, bij KPN zit mijn spraak nog steeds op 3g maar mijn data op4G. Ik heb thuis dus nog steeds de situatie dat mijn gesprekken weg vallen, terwijl data prima is.
Hoe zit dat bij Vodafone?

[Reactie gewijzigd door Kermit123 op 29 januari 2016 16:28]

Bij Vodafone en T-Mobile kan dit ook gebeuren. De introductie van VoLTE lost dit bij alle providers op eigenlijk.
Ook bij 4G zul je afhankelijk zijn van de dekking, bij 3G is de dekking lang niet altijd goed geweest maar ook bij 4G laat dit her en der nog altijd te wensen over. Als providers bellen via 4G (VoLTE) gaan aanbieden, geldt nog altijd dat er binnenshuis geen garanties kunnen worden geboden over een degelijke bereikbaarheid.

Bij mij thuis bijvoorbeeld mag ik blij zijn met 1 streepje op 4G bij KPN en een nog grotere fluctuerende signaal bij Vodafone en T-Mobile. Valt het signaal weg, ben ik nog net zo slecht bereikbaar als via 3G. Buitenshuis is de dekking qua 4G inderdaad aanzienlijk verbeter in tegenstelling tot 3G.

Met de overstap naar VoLTE is het dus nog steeds niet zo dat problemen opgelost zijn, verre van zelfs. Als mijn gesprekken via Whatsapp op 4G binnenhuis al wegvallen - gewoon omdat het kan en ik het geregeld wil testen, kun je er eigenlijk al donderop tegen zeggen dat dit probleem zich ook zal verplaatsen naar VoLTE 'tenzij' men met nog wat andere verbeteringen komt.
Op dit moment nog hetzelfde. Vodafone biedt nu nog geen VoLTE aan (= Bellen over 4G). Dus in praktijk bel je nu op dit moment nog steeds over 2G of 3G. Echter is het omschakelen van 4G naar 3G voor bellen niet mogelijk naar deze privézendmastjes en wordt je met de mast buiten verbonden.
Juist omdat de spraak dus op 3G zit op dit moment, en het bereik hiervan niet overal even goed is, zijn die femtocellen als alternatief te koop geweest om je 3g bereik thuis een boost te kunnen geven. Data is natuurlijk al een tijdje over op 4g. hier heb je dan ook al beter bereik mee. Als over een tijdje 4g ook gebruikt gaan worden voor spraak dan zijn de femtocellen overbodig omdat deze A- geen 4g ondersteunen
B- er interference plaats kan vinden bij gebruik van beide signalen
C- Het bereik van 4g beter zou zijn en dus heeft de femtocell ook geen toegevoegde waarde meer.
Daarvoor verwijst de provider naar de introductie van bellen via 4g, die snel zou volgen.
Nu nog niet, binnenkort wel dus.
Ik heb vorig jaar mee gedaan met een VoLTE-test bij KPN, naar verwachting wordt bellen over 4G in de loop van dit jaar uitgerold op het KPN-netwerk.
Wat ik alleen niet snap, bij KPN zit mijn spraak nog steeds op 3g maar mijn data op4G. Ik heb thuis dus nog steeds de situatie dat mijn gesprekken weg vallen, terwijl data prima is.

Dat is niet alleen provdier afhankelijk maar ook telefoon afhankelijk. Niet alle LTE telefoons kunnen ook VoLTE. Kunnen ze dat niet vallen ze altijd terug op 2G of 3G afhankelijk van de provider en dekking.

Kunnen ze wél VoLTE, én de provider ondersteunt dat ook, blijf je op LTE als er binnenkomende/uitgaande spraak komt.
Moet je thuis niet gewoon op Wifi zitten? dan heb je die problemen toch niet
Telefoneren gaat via 3G, niet via 4G of wifi.
(het klassieke telefoneren dan, dus niet whatsapp bellen, skype, facetime oid)
Waarschijnlijk gaat Vodafone over op VAMO voor particulieren. Dan heb je binnenshuis geen bereik meer nodig om bereikbaar te zijn.

[Reactie gewijzigd door Trommelrem op 29 januari 2016 17:08]

Wat is VAMO? Ik heb gegoogeld maar vind er niets van terug.
Vast over Mobiel => Vast op Mobiel overigens niet echt enorm succesvol daar de bereikbaarheid afhankelijk is van je dekking.

Is je dekking binnenhuis (inpandig) beroerd, ben je dus gewoonweg onbereikbaar zelf al is er een wifi verbinding aanwezig.
Vast Mobiel integratie. Dat je mobiele telefoon onderdeel wordt van een telefooncentrale. Je telefoon krijgt dan een intern doorkiesnummer en je belt uitgaand met een van de vaste nummers.
Vast over Mobiel; ik dacht dat de NL providers dat maar één kant op laten gaan, en dan wel de kant die de naam heel duidelijk maakt. :P
Heb nog niet gezien dat je met je mobiele nummer (zonder door te schakelen tenminste) ook op je vaste aansluiting bereikbaar bent.
Nee, maar andersom wel. Mobiele nummers zijn niet meer van deze tijd. Ik denk dat meer dan 5% van de mobiele telefoons inmiddels uitgaand belt met een vast nummer en dat dat over 3 jaar meer dan 50% is. Maar er zijn veel meer veranderingen gaande. Eigenlijk is het systeem van een "telefoonnummer" en een "kengetal" ook al outdated aan het worden.
Mobiele nummers zijn niet meer van deze tijd is volslagen onzin natuurlijk, heb eerder het idee dat vaste nummers zwaar achterhaald zijn; zeker met regio forceringen; maar dat even terzijde. :)

Vast op Mobiel, zoals de naam aangeeft en jij ook beaamt, is de koppeling van een vast nummer aan een mobiel toestel. Even simpel uitgelegd.
Maar ik snap even de volgende redenatie niet: "Dan heb je binnenshuis geen bereik meer nodig om bereikbaar te zijn."

Dat is werkelijk enkel zo als je men inderdaad geen mobiel nummer meer geeft, maar forceert om het vaste nummer ook mobiel te gebruiken.
Dat is:
1) Vervelend, want veel mensen hebben juist liever een scheiding
2) Dan zit je nog steeds met het probleem data, zeker als er vast enkel ruk verbindingen mogelijk zijn of zelfs helemaal niet, of als je geen vaste (internet) aansluiting wil of kan krijgen.
3) Sommige diensten zijn niet te gebruiken met een vast nummer
En ga zo maar door.

Het hele idee achter de verkoopstop is dat 4G goed en voldoende bereik moet hebben, niet omdat men geen bereik meer nodig heeft.
Dat bereik heb je om verschillende reden toch graag tot je beschikking, zelfs met VAMO.
Nee, maar andersom wel. Mobiele nummers zijn niet meer van deze tijd. Ik denk dat meer dan 5% van de mobiele telefoons inmiddels uitgaand belt met een vast nummer
Zou je dit eens kunnen uitleggen? Want voor de consument is er nog altijd geen provider die het mogelijk maakt om je uitgaande-nummer te wijzigen. Met veel doorzeuren kun je hooguit bij Vodafone 'Vast-op-mobiel' als consument afnemen maar nergens wordt dit officieel gemeld.

Een andere oplossing is om dan gebruik te maken van VoIP/SIP, alleen is het nadeel hierbij dat mensen bang zijn over hun maandelijkse datalimiet te gaan.
en dat dat over 3 jaar meer dan 50% is. Maar er zijn veel meer veranderingen gaande. Eigenlijk is het systeem van een "telefoonnummer" en een "kengetal" ook al outdated aan het worden.
Ik zie juist een verschuiving van vast naar mobiel. Waarbij steeds meer consumenten zo slim zijn het onbeperkt bellen naast vast (en mobiel) op hun vaste telefoonaansluiting te beëindigen en hierom een duurder mobiel abonnement af te sluiten met onbeperkt bellen naar vast en mobiel.

Mooi voorbeeldje; de gemiddelde prijs van onbeperkt bellen naar vast "EN" mobiel vanaf een thuis lijn kost € 15,00 per maand. Een gemiddeld mobiel abonnement met onbeperkt bellen bij de grote partijen kost qua sim-only gemiddeld € 30,00 per maand. Trek de € 15,00 voor onbeperkt bellen er vanaf (die kun je mooi besparen), en plots is je mobiel abonnement nog maar € 15,00 per maand ;)

In principe maakt het vandaag de dag al lang niet meer uit of iemand bereikbaar is via vast of mobiel aangezien het onbeperkt bellen vandaag de dag aardig betaalbaar is in tegenstelling tot jaren geleden.
Vodafone komt niet met een 4g-versie van de femtocellen. Daarvoor verwijst de provider naar de introductie van bellen via 4g, die snel zou volgen. Wat het verband is tussen die twee zaken, is niet duidelijk.
Bellen over 4g is eigenlijk gewoon voip? Wellicht dat je dan gewoon kan bellen als je telefoon Wifi heeft in de toekomst?
Voice-over-Wifi, maar het wordt ook wel VoFi, VoWifi, VoWlan, bellen-over-wifi of zelfs WifiVoip genoemd en ja, dat zal vast en zeker de volgende stap zijn als je diverse websites mag geloven
Voice-over-Wifi, maar het wordt ook wel VoFi, VoWifi, VoWlan, bellen-over-wifi of zelfs WifiVoip genoemd en ja, dat zal vast en zeker de volgende stap zijn als je diverse websites mag geloven
Jazeker bij diverse operators wordt hiermee al getest.
Vandaar ook die verwijzing naar introductie van bellen over 4G waarschijnlijk..
Kleine aanvulling op je bericht:
Operator KPN heeft dit in April 2015 aangekondigd :)

KPN experimenteert met mobiel bellen via vaste verbinding klanten. Meer uitleg over Voice via WLan
Jazeker bij diverse operators wordt hiermee al getest.

De 'uitvinder' was T Mobile USA en heeft het al een jaar of 6 a 7 werkend. Ik heb zelf een zakelijke telefoon van die provider (Amerikaanse werkgever) en dit werkt fantastisch. Ben je in Zuid-Korea voor werk of thuis in Nederland, en bel je naar Amerikaanse nummers of wordt je gebeld vanaf daar kost het enkel lokaal tarief. Dikke middelvinger naar 'roaming kosten'. _/-\o_ (En aangezien spraak doorgaans onbeperkt is, effectief dus gratis.)

Idem voor SMS/MMS. Ook lokaal thuis-tarief en dus onbeperkt ivm onbeperkt SM/MMS bundels.

Apple iPhone heeft het inmiddels in de iPhone 6 en 6S standaard ingebouwd. Zelf heb ik het op een Lumia 640 Windows Phone. Maar daarvoor op een of andere Samsung klap-telefoon en Symbian Nokia. Dus het bestaat al geruime tijd.

EDIT: typos

[Reactie gewijzigd door Armin op 29 januari 2016 18:26]

Het zal wel aan mijn beperkte kennis van zaken liggen, maar: als ik via Skype bel vanuit het buitenland, dan krijg ik Nederlands tarief aangerekend. Je ziet dan mijn mobiele nummer als caller ID. Vanuit het buitenland naar Nederland bellen is dus betrekkelijk goedkoop. Lijkt een beetje op bovenstaand verhaal. Van Skype naar Skype is natuurlijk gratis, maar niet iedereen heeft Skype uiteraard, vandaar dat ik het zo heb geregeld..
WiFi calling is vanuit gebruikers oogpunt niet veel anders dan Skype met/naar een nummer bellen. Enige verschil is de gebruikte technologie (SIP ipv VoIP), dat je je eigen nummer behoudt en dat SMS/MMS ook werkt.

Plus natuurlijk dat het geen losse app is (behalve op bepaalde brakke Android implementaties), maar geheel geintegreerd in de gewone interface. Ofwel je belt gewoon zoals je altid belt, en de telefoon zal automatisch als je op WiFi bent niet het mobiele netwerk gebruiken, maar een SIP verbinding over WiFi opzetten.
SIP gaat altijd over IP,
Dus SIP = VoIP :P
Als we gaan muggenNziften ... 8-)

SIP is het protocol dat de sessie initieerd. Een sessie kan één of meer VoIP calls bevatten. Echter het is inherent anders dan het Skype protocol.
je kan toch ook nog een signal booster op je dak plaatsen als je geen ontvangst hebt binnen
Klopt, maar dit was een legale oplossing vanuit Vodafone.
Signal boosters zijn toch sws niet verboden?, is je eigen huis. Signal jammers daarintegen

[Reactie gewijzigd door hahaha2223 op 29 januari 2016 22:25]

Ik zou het niet proberen, volgens Agentschap Telecom - vroegere RCD/RDR - is het bij wet verboden om uit te zenden op frequenties waarbij jij niet de beschikking hebt over de geldige licenties/vergunningen. Dit is anders dan bij vrije frequenties bijvoorbeeld voor CB Radio (11mtr / 27MHz), PMR (446MHz), LPD (433-434MHz) en enkele frequenties daarboven die voor digitale signalen (zoals wifi) bedoeld zijn. Dan nog behoren de te gebruiken devices te voldoen aan diverse eisen bijvoorbeeld het niet breedbandig uitzenden zodat je o.a. storing veroorzaakt.

De frequenties gebruikt door KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 zijn frequenties die middels een veiling zijn bemachtigd. Dit houdt in dat deze 4 partijen voor de duur van x-jaar het gebruiksrecht / frequenties in licentie afnemen. Hierop mag jij als consument (zelfs als bedrijf) op geen enkele wijze zitten tenzij het een mobiele telefoon, mobiel modem of ander goedgekeurd device betreft. Een repeater (of zoals jij noemt, Booster) is uit den boze en zal veelal zelfs resulteren in inbeslagname en in het uiterste geval een boete.

Ik heb direct maar even gezocht naar een bronnetje om het te onderbouwen:
Richtlijnen voor GSM-repeaters

Een GSM-repeater mag u, op basis van een vergunning of na toestemming van de vergunninghouder, alleen gebruiken, als die voldoet aan de EMC- en R&TTE-richtlijnen. Deze schrijven onder meer voor dat GSM-repeaters zijn voorzien van CE-markering en het waarschuwingsteken.

Agentschap Telecom houdt toezicht op het gebruik van GSM-repeaters. Wie zonder vergunning of toestemming van de vergunninghouder een GSM-repeater gebruikt, krijgt een bestuurlijke boete. Daarbij houdt het agentschap rekening met de ernst van de overtreding en de mate van verwijtbaarheid van de overtreder. De boete kan oplopen tot enkele duizenden euro’s per overtreding.


Bron

------
Kleine note; De SignaalPlus werd aangeboden door Vodafone met een beperkte uitzendvermogen en is met 'toestemming' van Vodafone 'de Vergunninghouder' aangeboden. Hierom is het gebruik van de SignaalPlus / Femteocell / SignaalBooster (het is maar hoe je het beestje wilt noemen) dus legitiem. Het is echter "GEEN" vrijwaring om dan klakkeloos een andere signaalbooster te kopen/plaatsen "ook al is het je eigen woning".

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 29 januari 2016 19:39]

O, ik dacht dat die dingen verboden waren. Mijn fout
Zijn ze ook. Makkelijk om te zeggen "is mijn eigen huis" maar zou wat zijn als iedereen het op die manier gaat afhandelen. Een gat boren in je muur is heel wat anders dan een frequentie gebruiken waar je helemaal niets te zoeken hebt ;)
blijkbaar wel, ik denk dat ik er even een vraagteken achter had moeten zetten
Signaalboosters/repeaters/versterkers zijn in Nederland niet toegestaan zonder toestemming van de provider. De provider is verantwoordelijk voor het fatsoenlijk werken van zijn netwerk en het gebruik van de frequentie. Een onkundig geïnstalleerde repeater kan storing geven op het macro signaal en dan wordt het Agentschap Telecom erop uit gestuurd om de stoorzender uit te schakelen.
Ik had er één in feb 2015 besteld na een aanbod van Vodafone. In juni 2015 geleverd gekregen (waarom aanbieden als je het niet hebt?). Vervolgens het apparaat niet online kunnen registreren ('storing'). Om de zoveel tijd opnieuw geprobeerd. Pas paar weken geleden kunnen registreren dus januari 2016. Maar alsnog komt dat ding niet online. Klantenservice: probeer het later nog eens.

Dus ben niet zo verbaasd met dit nieuws. :) wel jammer want ik heb slechte dekking in de zaak.
Alleen hebben slechte resultaten met die apparaten weinig van doen met de verkoopstop; zoals in het artikel best helder naar voren komt. :P

Aardig wat mensen hebben die dingen gekocht, en over het algemeen hadden mensen er weinig last mee. :) Als het ding het na een maand nog niet deed was ik wel wat verder gegaan dan enkel de KS bellen trouwens, maar goed. :P
Er waren wel degelijk meer dan genoeg klachten, veel klachten werden echter zonder pardon van het Vodafone Forum verwijderd. Als ex-tester zijn heel wat problemen naar voren gekomen en er ook best veel opgelost, maar inderdaad bij een redelijke hoeveelheid klanten kwam het device gewoonweg niet online - ik heb het zelfs bij mij thuis gemerkt waarbij eerst het vermoeden bestond dat het door UPC kwam "dacht men" terwijl ik op dat moment op Vodafone Thuis (Glasvezel) zat.

Na ongelofelijk veel zoekwerk bleek het probleem zich te bevinden in de registratie (provisioning) van de SignaalPlus op het netwerk, en tot op heden ken ik helaas nog genoeg mensen die nog altijd het device niet online hebben gekregen.

De verkoopstop was overigens al ergens medio Augustus/September, de devices konden vanaf dat moment al niet meer via de website besteld worden. Al sinds die periode verwijst www.vodafone.nl/signaalplus naar een zakelijke pagina. Als bedrijf kun je het natuurlijk niet perimiteren om te gaan aankondigen ergens mee te stoppen omdat er teveel problemen mee zijn. Maar dit als ook de komst van 4G hebben hier toegeleid.
Ik heb ook niet gezegd dat er geen klachten waren, enkel dat het allemaal niet zo negatief was als werd gesteld. Zeker hadden wat klanten er problemen mee, en dat mensen vaker de moeite nemen om online te komen klagen dan de moeite nemen om te komen vertellen hoe mooi ze het vinden is een universeel probleem dat een vertekend beeld veroorzaakt.

Ja, er waren probleem.
Nee, dit was niet bij het merendeel van de klanten.
Mijn klacht is/was dat de Femtocell regelmatig geen verbinding had met internet omdat ik een zeer lage internet snelheid heb.
Daardoor was ik telefonisch vaak niet meer bereikbaar.
Dit komt omdat de GSM telefoon in contact blijft met het signaal van de Femtocell, terwijl de Femtocell geen verbinding had met internet.
Ik heb ook een tijdje een femtocel in gebruik gehad, echter het had niet het gewenste effect - het bereik werd nauwelijks beter. En dan niet in Boerenhol, maar in Amsterdam. Hij ligt dus al weer een hele tijd in een la.
Sluit ik mij bij aan hoewel ik 'm vorig jaar nog even gauw verkocht heb voor 5 tientjes aangezien Vodafone de SignaalPlus toen eigenlijk al niet meer uitleverde. In 2015 was namelijk al lang en breed bekend dat Vodafone ging stoppen met het uitleveren van de SignaalPlus en de dienst langzaamaan zou laten uitsterven.
Inderdaad in 2012 meteen dergelijk apparaat gekocht. In mijn appartement fantastische resultaten (van onbelbaar naar vol bereik). Maar zoals het artikel al zegt, sinds de komst van 4G ligt hij stof te happen in de kast, perfect bereik, zeker in mijn nieuwe huis.
VAMO (Vast-Mobiel integratie) integreert uw mobiele toestel met uw (hosted)
telefooncentrale. Daarmee is uw mobiele toestel een volwaardig onderdeel geworden van
de telefooncentrale. U bent vast en mobiel op één enkel (vast) telefoonnummer
bereikbaar en u belt via één (vast) telefoonnummer uit

VAMO integreert bellen voice
(data en sms zijn geen onderdeel van VAMO)

gsm dekking is het enige wat nodig is..

meer info:
http://www.routit.nl/oplossingen/mobile/
https://www.youtube.com/watch?v=2u5AxiyN1zk
KPN1 en Broadsoft telefooncentrales via routit kunnen dit

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee