T-Mobile begint test in Woerden met 4g op 3g-frequentie

T-Mobile begint in de Nederlandse plaats Woerden met een test van 4g op de 3g-frequentieband rond 2100MHz. Dat heeft de provider bekendgemaakt. Met het inzetten van die frequentie moeten maximale theoretische downloadsnelheden van 300Mbit/s mogelijk zijn.

In Woerden heeft T-Mobile bij wijze van test de helft van het beschikbare spectrum voor 3g, 10MHz van de in totaal 20MHz in de 2100MHz-band, vrijgemaakt. T-Mobile is naar eigen zeggen de eerste Nederlandse provider die 4g test op de frequentieband die tot nu toe in gebruik is voor 3g. Providers gebruiken sinds de start 3g op 2100MHz, omdat de umts-veiling in 2000 dat voorschreef. Inmiddels mogen providers de frequentie ook gebruiken voor andere technieken.

Het samenbinden van drie 4g-frequenties voor een enkele verbinding tussen smartphone en zendmast maakt meer capaciteit en hogere snelheden mogelijk. De maximale theoretische downloadsnelheid is 300Mbit/s met de proef, maar klanten kunnen in de praktijk maximaal 150 of 120Mbit/s halen.

T-Mobile zegt niet hoe lang de proef duurt en wanneer het 4g gaat aanbieden op 2100MHz in het hele land. Tot nu toe gebruikte T-Mobile 4g op 1800MHz en 900MHz. Dat zijn op specsheets de lte-banden 1, 3 en 8.

Inmiddels is er voldoende capaciteit op het 3g-netwerk voor de test, omdat de drukte op dat netwerk afneemt. "Het kan in gebieden waar het bel- en dataverkeer via 3g niet extreem hoog is, anders hebben we meer dan 10MHz nodig voor 3g op 2100MHz, naast de 3g op 900MHz. Het dataverkeer op 3g neemt echter gestaag af en voor belverkeer is niet zoveel spectrum nodig." De provider zei al eerder proeven te doen met 4g op de 3g-frequentie.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

29-06-2016 • 13:33

39

Reacties (39)

39
39
30
1
0
3
Wijzig sortering
Ik dacht dat 900Mhz band 8 is?

1/3/7 is toch 2100/1800/2600?
Wat jij zegt klopt inderdaad. Ze gebruiken nu banden 1, 3 en 8.

Een kleine licentie voor band 7 heeft T-Mobile wel maar deze wordt eigenlijk alleen door Vodafone redelijk grootschalig gebruikt in regio Amsterdam bij metrohaltes. Ook zijn er in omgeving Eindhoven redelijk wat locaties.

Ik ben eigenlijk wel heel benieuwd hoe snel T-Mobile 3G ziet afnemen ten koste van 4G en hoe lang het nog duurt voordat we bijna op nul zitten. Ik denk dat er sowieso nog een tussenstap komt waarbij ze van 10 naar 15 MHz gebruik gaan, maar het kan nog wel even duren voordat ze de volledige 20 MHz gaan gebruiken.

3G helemaal uitzetten blijft voorlopig wel nog even spannend, want niet elk 4G-toestel ondersteunt VoLTE, en buitenlandse klanten op het netwerk hebben vaak geen mogelijkheid om VoLTE roaming te doen waardoor terugvallen naar 3G (of het minder goed dekkende 2G) noodzakelijk is.
2G dekt juist beter dan 3G (bij gebruik van dezelfde frequentie) omdat 2G zendtijd reserveert voor elk gesprek. Bij 3G (gebaseerd op WCDMA) heb je een soort kakafonie waar iedereen door elkaar heen zendt en de mast de signalen uit elkaar rafelt, als het druk is dan vallen zwakke signalen weg. Dit heet het 'ademen' van de cel. Bij GSM (pure TDMA) heb je dat niet (maar daar heb je weer wel het nadeel van een absolute limiet op het aantal gesprekken per cel).

Hierdoor heb je trouwens ook van die 'ratelende' storing van GSM, dat is de zender die steeds aan springt in zijn toegewezen tijdslot. Bij 3G/4G zendt hij continu dus heb je dat niet.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 29 juli 2024 01:17]

T-Mobile gebruikt alleen nog GSM op 1800 MHz (in een 5 MHz breed stukje spectrum naast de 20 MHz die ze voor LTE gebruiken), WCDMA wel op 900 MHz, dus dat zal in heel veel gevallen beter dekken.

Klopt verder helemaal wat je zegt. Bij 3G/4G heb je daarnaast ook het probleem dat je dekking minder goed is als je exact tussen meerdere zendmasten in zit; aan de RSRQ-waarde bij LTE is dat duidelijk te zien ook. Daarom val je nog weleens terug naar GPRS of EDGE op sommige (met name indoor) locaties, met name als je telefoon daar in je broekzak zit. Ook is op zulke locaties de downloadsnelheid lager. Daarom moeten er meer zendmasten gebouwd worden door de providers op sommige plekken. Vooral KPN is hier op een erg hoog tempo mee bezig zie ik.
Ze hebben 30Mhz bij de 1800Mhz band, ofwel 10Mhz is nog aan GSM toegewezen.

http://www.4gmasten.nl/achtergrond/frequentie-veiling

[Reactie gewijzigd door netblade op 29 juli 2024 01:17]

Hallo Sorcerer8472,

Wat mij verbaast dat U schrijft dat KPN in hoog tempo bezig is om meer zendmasten te plaatsen.

Dat zou je toch niet zeggen als je de website 4Gmasten.nl bekijkt. jammer genoeg.
Ze zijn wel degelijk bezig meer zendmasten te plaatsen (vooral alle oude 900Mhz antennes te vervangen voor modellen die meerdere banden gelijktijdig aankunnen), dat het aantal opstelpunten niet verandert kan wel kloppen, maar het aantal antennes in zo'n opstelpunt wordt wel uitgebreid bij KPN (en alle overige providers ook).

Daarnaast kan het soms even duren voordat het antenneregister de nieuwe mastlocaties heeft ontvangen en verwerkt heeft.

[Reactie gewijzigd door netblade op 29 juli 2024 01:17]

Hallo Netblade,

Bedankt voor Uw reactie.

Wat jammer is, dat je niet kunt volgen bij KPN hoe de planning is van het uitrollen van 4G en 4G+.

Ook kun je geen planning vinden op internet van het omzetten van 4G naar 4G+ bij KPN.

(Ja sorry dat ik nu op KPN blijf hameren, ik heb jammer genoeg 3 maanden geleden mijn contract verlengt bij KPN. Als ik zie hoe T-Mobile nu bezig is met grotere internetbundels, sneller netwerk en uit de bundels bellen en sms, dan heb ik er echt spijt van dat ik niet naar T-Mobile ben overgestapt.) Ik moest het even kwijt !!!
Ieder netwerk heeft z'n voor en nadelen, KPN zal nog wel meekomen met de databundels. Daarnaast zet KPN hard in om zowel thuis als mobiel een abonnement bij ze af te nemen, daardoor wordt je databundel verdubbeld (alsmede je belminuten en smsjes).

Qua snelheid (en flexibiliteit) van het netwerk heeft KPN een andere keuze gemaakt dan T-Mobile, eerst dekking daarna capaciteit, waar T-Mobile min of meer alle antennes en BTS kasten van het netwerk vervangen heeft. maar daardoor wel veel langer deed over 'landelijke' dekking.

Vodafone blijft overigens in mijn ogen het meest onduidelijk qua uitrol. Hoe vaak hun toekomstige dekkingskaart wel niet gewijzigd is op hun site heb ik niet bijgehouden, echter lijkt het erop dat KPN, T-Mobile en Tele2 ze qua 4G+ dekking allang voorbij zijn

[Reactie gewijzigd door netblade op 29 juli 2024 01:17]

Hoe weet je dat van Vodafone en band 7?
Zie het Antenneregister en bijv. http://4gmasten.nl/ :)
Ik zie het ook op m'n telefoon. Met de app LTE Discovery kun je op bijna ieder Android-toestel de gebruikte band zien waar je op dat moment op zit :)

[Reactie gewijzigd door Sorcerer8472 op 29 juli 2024 01:17]

Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @ApexAlpha29 juni 2016 14:07
Je hebt gelijk; een device specialist van T-Mobile dm'de me er ook al over en ik heb het aangepast :)
Die zitten goed op te letten dan. Zou je ze niet kunnen laten proof-readen als ze toch al persoonlijk contact hebben?
Klopt ja, foutje in het bericht.
Paar jaar geleden dacht ik nog, wat moet ik met 100Mbit op straat... is te veel...
Nu VR een beetje loskomt, kan ik me voorstellen dat je 100Mbit streams nodig hebt om je toekomstige 8K schermpjes te vullen, als je met je VR bril in een voetbal stadium zit en "de andere wedstrijd" ook wilt volgen.

Waar ik toen ook niet aan dacht is dat je dan echt geen kabels meer nodig hebt in je kantoor op de hei.. Gewoon 4g uit de lucht plukken ipv 12Mbit ADSL over het koper.

Lekker hoor, internet door de ether gaat sneller dan we op dit moment "echt" nodig hebben, dat is met "ethernet" heel lang heel anders geweest. A2000 met 64kbit up en down...
ping is nog wel een struikelblok wat velen denken niet nodig te hebben, maar in de buitengebieden is de ping op 4g nog vele malen hoger dan op de adsl
Wow, hoe komt dat? Radio is snel, en ik neem aan dat onder de 4g mast een stukje glas ligt? Waar komt die hoge ping vandaan? Kun je nog niet gamen op de hei, kak !
Er ligt niet altijd en overal glas. KPN en T-Mobile hebben dat het vaakst. Als er geen glas ligt wordt de latency ietsjes hoger afhankelijk van transportmedium en aantal hops.

LTE heeft een protocollatency die vaak lager is dan 20 ms, dus echt alleen bij gamen iets waar je normaal last van hebt. Ik had vroeger bij @Home (voordat het Ziggo was) een hogere latency dus ik vind het al heel netjes :)

Hangt er trouwens verder ook helemaal vanaf waar je naartoe pingt natuurlijk ;)
inderdaad en een hoop 4G masten in "buiten" gebieden worden vaak via straal antennes aangesloten voor hun uplink en niet via een eigen glas koppeling. Dit zal ongetwijfeld ook wat beperkingen m.b.t. latency en capaciteit hebben
In sommige gebieden ligt geen glas naar de mast toe, dus wordt de mast via een straalverbinding op een andere mast 'aangesloten' (daisy chaining).
Ik denk vanwege veel meer interferentie; het vaker moeten vertalen van een signaal en het hebben van veel minder bandbreedte (20 of 40 MHz, in plaats van een kleine 1000 kHz op een kabel)
Zijn dit tests in opdracht van T-Mobile Nederland of worden deze aangestuurd en verzonnen door Deutsche Telekom?
Op dit niveau zal DT waarschijnlijk niet heel veel aansturen. Is redelijk operationeel-technisch, niet interessant voor DT lijkt me?
Waarom niet? Het lijkt mij dat als het Nederland slaagt ze het in andere landen ook kunnen uitrollen, of niet?
In Duitsland is het voorals zviw niet toegestaan om iets anders dan 2G te gebruiken op de 900 MHz band en iets anders dan 3G op de 2100 MHz-band, om maar één dingetje te noemen :P

Markten zijn verschillend en dit soort dingen moet lokaal besloten worden. Hoofdbestuur van een concern boeit dit soort details niet.
Wat is het verschil? DT is eigeaar dus ook als het een idee van T-NL is, dan is het ook een idee van DT...
T-Mobile NL is een proeftuin voor DT, ook door de "frequentie speelruimte".
Ben vooral benieuwd naar wanneer capaciteit geen probleem meer vormt op het mobiele netwerk, net als met het huis- en kantoor internet. Dan kunnen we eindelijk mobiel werken/gamen/etc. zonder torenhoge data kosten. Dit zou dan ook meteen betekenen dat er in gebieden, bijvoorbeeld steden, niet meer ontzettend veel hoeft te worden geïnvesteerd in kabels in de grond naar ieder huis, maar gewoon naar masten op tactische locatie's.

Hopelijk zal dit met 5G goed genoeg worden voor in ieder geval de mensen die er het meeste van zouden profiteren, maar ik ben bang dat het tot minstens 6G duurt voordat capaciteit echt een non-issue wordt. Dan wordt het wel weer leuk om - eindelijk - die écht onbeperkt mobiel internet abonnementen weer te zien terugkeren 8-) .
Bij 5G wordt ook gebruik gemaakt van lokale (femto) stations zoals thuis. Er blijft echter een limiet zitten op de bandbreedte, ook al heb je 1000 MHz tot je beschikking, de toepassingen groeien ook mee. Alleen in de hoge (GHz) frequenties is nog relatief veel bandbreedte beschikbaar, maar die zijn niet goed te gebruiken voor macro toepassingen.

5G zal dus gebruik maken van femto, pico en macro sites om zijn maximale bandbreedte te kunnen leveren. (denk dus ook aan toepassingen van antennes in straatlantaarns en thuis).
In Nederland is dit een primeur, maar in landen als Zuid-Korea zijn alledrie de telcos al een tijdje bezig met 3CA. KT Corp combineert al sinds 2014 de 1.8GHz (main), 900MHz en 2.1GHz banden.
Hier is het ook geen primeur hoor. ;) KPN en Vodadone hebben al sinds vorig jaar 3CA en t aantal locaties breidt zich langzaam uit. Het enige unieke is gebruik van 2100. KPN en Vodafone gebruiken 800+1800+2600. T-mobile pakt nu t 2100 spectru erbij om 3CA te realiseren bovenop 900+1900.
Betekent dit dan ook dat Chinese telefoons die sommige 4g-banden niet ondersteunen nu opeens wel 4g kunnen gebruiken op die band?
Ja, maar veel chinese telefoons gebruiken de TDD (Time) variant, en niet FDD (Frequency).
Ik ben benieuwd of we in de nabije toekomst allemaal in full HD / 4k kunnen video callen op onze smartphone. En het idee dat mobiel internet niet zo snel is als vast internet vergeten.
vast wel, batterij is dan wel na 15min. leeg :+
Mogelijk dat er dan de strijd is om de telefoon met de grootste accu ipv de dunste behuizing.
Ik vraag me af hoe snel het bij KPN en Vodafone wordt als die ook 2100 verder gaan inzetten voor 4G. Die bieden sinds vorig jaar al op steeds meer locaties three-component CA aan, op 800+1800+2600. Op die plekken is de snelheid ook max 300MBit/sec; zoals het nu pas bij T-mobile gaat worden.

Als die twee daar ook 2100 bij gaan proppen wordt het in potentie helemaal bizar snel; mits de telefoon het ondersteunt natuurlijk. ;) Al zouden ze er ook voor kunnen kiezen om de upload verder op te schroeven... Het kan ook als redundant spectrum gebruikt worden.
slurp slurp daar gaat de accu.

Ik zie het liever zuiniger worden op 800 mhz nu ze overal 2G en 3G van die geweldige band geknikkerd hebben.
Ze vergallen mijn accu dermate met de rotte hoge banden voor mijn non 4G abbo dat ik verplicht word een duurder abbo af te nemen...

zou mooi zijn als er ruimte gemaakt word voor een bandje onder de 800 voor 2G zodat iedereen als backup tenminste perfect bereik heeft.

Snelheid doet mij echt helemaal niets ik wil gewoon perfect bereik zodat de accu langer mee gaat.
Het scheelt echt uren screen on tijd tussen ruk en perfect signaal!
Recentelijk verhuisd en van mijn 9 uur met de G2 is nog maar 5 uur over omdat ik van vol bereik naar 1 streepje gegaan ben (suffe dozen hebben de paal hier veel te laag staan en zenden ook nog eens op 75% van het vermogen uit van waar ik eerst woonde en hij staat ook nog eens op 2x de afstand...

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 29 juli 2024 01:17]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.