KPN begint in 2017 met mobiele telefonie over wifi

KPN gaat klanten vanaf 2017 mobiel laten bellen via wifi. Dat heeft de provider bekendgemaakt in een presentatie op zijn eigen Capital Markets Day. Bovendien komt de provider met een eigen systeem van wifi-hotspots van klanten.

Bellen via wifi, een functie die sommige buitenlandse providers al ondersteunen, maakt het mogelijk om mobiele telefoontjes te plegen als er geen mobiel bereik is. Omdat bellen via het mobiele netwerk steeds meer richting voip gaat in plaats van het circuitgeschakelde bellen via 2g, is het mogelijk om via de internetverbinding van de gebruiker de spraak naar het KPN-netwerk te leiden.

Voor gebruikers werkt dat hetzelfde als gewoon bellen en werkt, zo benadrukt KPN, via de normale 'bel'-knop op smartphones. KPN gaat 'voWifi', voice over wifi, aanbieden vanaf volgend jaar, zei topman Joost Farweck bij de bijeenkomst voor investeerders en analisten waarbij de provider vooruitkijkt naar de komende maanden. KPN deed vorig jaar al een test met de technologie. Dit jaar komt KPN al met voice-over-lte, bellen via 4g. Ook dat is een variant op voip. Beide technieken moeten zorgen voor telefoontjes met een beter geluid. Bovendien komt de verbinding sneller tot stand.

Daarnaast komt de provider met een eigen systeem voor wifi-hotspots, iets dat nu gebeurt via een samenwerking met Fon. Het doel daarvan is volgens de provider het minder belasten van het mobiele netwerk.

Op het mobiele netwerk gaat KPN de maximale theoretische downloadsnelheid opschroeven naar 375Mbit/s. Dat gebeurt door het toevoegen van een derde frequentieband voor carrier aggregation. Daarvoor gebruikt het de 2100MHz-band, die nu in gebruik is voor 3g. KPN gaat 10MHz van de 20MHz die het heeft in die band inzetten voor 4g.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

07-03-2016 • 15:30

143 Linkedin

Reacties (143)

143
139
58
6
1
56
Wijzig sortering
Als ik zo de dekkingskaarten zie verwacht ik niet dat dit van toegevoegde waarde is. Werkt dit ook in het buitenland? Ik kan me indenken dat in de wat minder bedeelde landen dit een optie is, maar voor Nederland???
WiFi Calling is ideaal voor binnenshuis (kelder bv) of in grote gebouwen met veel beton.

Bovendien kan je zo ook in het buitenland bellen/gebeld worden alsof je lokaal bent. De vraag is alleen: gaat KPN dat wel ondersteunen? Hier in Zwitserland ondersteunt provider Salt bijvoorbeeld wel WiFi Calling vanaf buitenlandse adressen, maar Swisscom bv weer niet.

Ander punt is dat providers niet alle toestellen willen ondersteunen. Zo ondersteunen alle Windows Phone toestellen WiFi Calling en vrijwel alle Android toestellen, maar de meeste providers activeren het enkel bij bepaalde toestellen (doorgaans iPhone 6/6S en Galaxy S6/S7), en kunnen het zelfs beperken tot bij hen gekochte toestellen.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 7 maart 2016 16:05]

Om daar het een en ander aan toe te voegen:

- De techniek heet officieel Generic Acces Network of GAN.
- iOs, Android & Windows Phone ondersteunen Wifi-calling.
- In het buitenland wordt de techniek al door diverse providers ondersteund.
- Hoewel de techniek officieel 'seamless handsoff' ondersteunt, ofwel het probleemloos schakelen tussen WiFi en telefoonnetwerk, ondersteunen sommige providers dit niet.
- Bij sommige providers gaat WiFi-calling ten koste van je bundel, bij andere is het gratis. Hetzelfde geldt voor bellen naar buitenland.
- compatibel: iOs 8 en hoger, BB OS 7.1 en hoger, Windows Phone 8.1 en hoger, Android (?)

Meer info:
http://www.cnet.com/news/...-know-about-wifi-calling/
http://www.techradar.com/...ou-need-to-know-1267445/2
Ik geloof dat "seamless handoff" alleen werkt als de provider ook VoLTE heeft geimplementeerd?
In het Wikipedia artikel staat daar niks over:
The system offers seamless handoff, so the user can move from cell to WiFi and back again with the same invisibility that the cell network offers when moving from tower to tower.
De Britse provider EE zei inderdaad dan weer dat het alleen werkte met VoLTE:
EE says it's working on a seamless transition between mobile and Wi-Fi, but it will only be possible when it launches VoLTE (voice over LTE) later this year.
Wat wel en wat niet waar is weet ik niet, de Engelse netwerken werken mogelijk ook net iets anders.
Technisch gezien is het logisch dat het alleen werkt met VoLTE, aangezien dat beide IP-verbindingen zijn (en dus makkelijk te re-routen), in tegenstelling tot 2G/3G calls.
Anoniem: 16328
@Dreamvoid7 maart 2016 15:51
Waarom willen ze niet alle toestellen ondersteunen?
Twee mogelijke redenen:
1. Ze testen maar op een handjevol toestellen en hebben geen zin om eindeloos problemen op te lossen als het niet werkt op een willekeurige geimporteerde Chinaphone.
2. Ze willen mensen pushen om via hun abo's een iPhone 6S/Galaxy S7 te kopen

WiFi Calling zit (helaas) zo in elkaar dat de provider een kleine update (met de benodigde security certificaten erin) naar de telefoon moet sturen om de optie te activeren. Op deze manier hebben de providers dus totale controle over op welke devices WiFi Calling werkt.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 7 maart 2016 16:07]

dat is toch totaal onzinnig zo
waarom kan het systeem niet gewoon inloggen op een server op het web en dan zonder gezeik bellen?

wat is het nut van zon certificaat?
Anoniem: 382732
@firest0rm7 maart 2016 18:33
Wat dacht je van security?
daar heb je helemaal geen certificatie voor nodig er zijn genoeg andere manieren om dit te bereiken.

en waarom moet de isp waarmee je op het internet gaat die certificaat uit delen?

dat kan via een aparte server geregeld worden die totaal los staat van het type verbinding.

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 7 maart 2016 19:32]

Njah het is een ander systeem als wat UPC had, maar UPC heeft ook bellen via wifi gehad en dat ging via een phone app.
Je kon op die manier volgens mij via zowel wifi als 4g bellen, maar je maakte gebruik van je lijn thuis.
Oftewel had je onbeperkt bellen op je thuis lijn dan kon je dus ook onbeperkt via je phone app telefoneren. Enige wat je nodig had was minimaal een bepaalde android/ios versie.
Lol . Laat ze dan eerst eens wat aan die xperiabox z'n wifi stabiliteit doen. Niet elk device hier blijft evengoed verbonden (erg genoeg staat wifi op de smartphones hier dus zo goed als altijd uit tenzij ik xbmc wil gebruiken dan heb ik helaas geen keus.. cec adapter werkt niet goed helaas)
Als je dan toch zoveel WiFi problemen ervaart, vervang dan de experiabox met een Mikrotik Routerboard RB2011 ;)
Lol. Er is helemaal niets mis met de Experiabox. Tuurlijk is het niet de beste router, maar hij werkt geweldig hier, en WiFi is stabiel. Ben je er zeker van dat je niets verkeerd doet of een (sterk)verouderd model hebt?
Arcadyan VGV7519
Firmware Version:02.00.135
Ah, de V8 is bij KPN de oudste nog ondersteunde Experiabox volgensmij. De H220N (V7) is al zo goed als vergeten en inmiddels zijn we al bij de V10 die m.i. geweldig is. De V11 komt er waarschijnlijk ook al binnenkort™ aan.

Verder kent de V8 problemen met Loopback en ondersteund deze geen 5Ghz (en dus ook geen 802.11ac).

Als je dicht bij een KPNWinkel woont zou ik daar de Experiabox proberen om te ruilen

[Reactie gewijzigd door RobinF op 7 maart 2016 17:35]

Zal eens zeggen dat ie wat vaak vage kuren heeft. Kijken wat de winkel zegt ;)
Dan wisselen ze die zo om. De v8 is zowat het slechtste modem die ze hebben uitgebracht. Zelfs de V7 (H220N) werkte veel beter.

In de winkel geven je ze je zo een v10 mee.
Wifi staat nu niet bepaald bekend voor zijn goede penetratie van muren. Kelders en badkamers zijn vaak weak spots. Zeker als je vloerverwarming hebt of hittereflecterende isolatie.

Proximus heeft voor grote kantoorgebouwen repeater oplossingen voor een betere bereik met 2g,3g,4g.

Binnenhuis kan je range extenders plaatsen maar die zijn niet seamless waardoor de verbinding even wordt verbroken al je u verplaatst naar een ander punt.

Providers willen zo hun bandbreedte vrijwaren maar in de realiteit voorspel ik enkel meer call-drops voor de klanten.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 8 maart 2016 00:55]

Is het idee niet, dat als 2G frequenties uiteindelijk vrij komen (wanneer we dus allemaal VoIP bellen), deze dan weer voor betere internet dekking kunnen zorgen?
Volgens mij niet. 2G blijft waarschijnlijk langer in gebruik dan 3G omdat het 2G netwerk op het moment ook veel voor Machine 2 Machine communicatie gebruikt wordt. Zie ook dit artikel dat een tijdje terug op tweakers stond:
reviews: Mobiele netwerken: het tweede leven van 2g
Dat dachten ze 2 jaar geleden wel, maar volgens mij is nu toch de trend dat er providers afstappen van 2G, en niet van 3G...

Zie bijvoorbeeld nieuws: Nederlandse 3g-netwerken blijven minimaal tot 2021 in de lucht - update

[Reactie gewijzigd door KWOAD op 7 maart 2016 16:24]

Dat staat niet in het artikel. De frequenties zijn verlengd, maar mogen nu ook voor bv 4G ingezet worden ipv 3G. (De verplichting om 2100MHz te gebruiken voor 3G is namelijk vervallen).
Die had ik gemist. Interessant. Bedankt.
Dat is al zo, veel 4G masten zitten al op de (lage) 2G frequenties (LTE Band 20, 800 MHz).
Hoezo KPN heeft alles behalve landelijke dekking (iets van 83% oid) . Vooral in het Noorden van Nederland heeft KPN juist aardig wat problemen met de dekking. Er zijn hier genoeg gebieden waar de dekking van KPN nagenoeg 0 is.

Daarnaast is dit juist ideaal voor de mensen met een goed geïsoleerd huis maar wel wifi in huis. Of voor mensen welke zich net in een dode hoek van de zendmasten bevinden of juist tussen 2 zendmasten in. Zelf maak ik al tijden gebruik van Skype via mijn telefoon wat in principe gewoon hetzelfde is. Of mensen die bellen via Whatsapp als ze op een wifi verbinding zitten.

Je kunt allerlei scenario`s bedenken waarbij voip bellen via een wifi verbinding een voordeel heeft t.o.v. regulier 2G bellen.

Edit @Hieronder:
Ik woon zelf ook in het Noord Oosten en ervaar regelmatig slecht tot soms 0 bereik.
Bijvoorbeeld: Boerakker 0% nikkes nada, Industrieterrein Leek zeer slecht vaak robot stemmen i.p.v. normale stemmen. Bourtange vaak geen tot heel slecht bereik. Nieuwe Pekela slecht bereik. Snelweg Groningen richting Assen op een gegeven moment valt de verbinding weg, dit is bekend bij KPN en ligt aan de overgang tussen 2 masten. Gaan we naar Zeeland -> Ouddorp slecht tot geen bereik.

[Reactie gewijzigd door Passkes op 7 maart 2016 21:50]

Euhm... Wat? Ik woon in het noordoosten van Nederland waar de andere 3 gewoon geen bereik hebben, KPN wel. En zo kan ik nog wel een stuk of 5 locaties noemen. Sinds 4G heb ik letterlijk 99% van de tijd bereik...

Geen idee ook waar je die 83% vandaan tovert, dat is sowieso wel heel erg weinig. De 99% dekkingsgraad waar ze zelf mee adverteren is misschien aan de positieve kant (al ervaar ik het wel bijna zo) maar 83% is wel het andere uiterste.

Desalniettemin zijn er inderdaad talloze voordelen aan wifi bellen :)
Hoezo KPN heeft alles behalve landelijke dekking (iets van 83% oid) . Vooral in het Noorden van Nederland heeft KPN juist aardig wat problemen met de dekking. Er zijn hier genoeg gebieden waar de dekking van KPN nagenoeg 0 is.
Ik weet niet waar je woont/het over hebt, maar 0-dekking ervaar ik bijna nooit in Noordoost-Groningen
Ik heb daar amper tot geen last van. Natuurlijk is het hier in het Noorden wel iets slechter dan in druk bevolkte gebieden, maar volgens mij heeft KPN hier nog de beste dekking. Heb vrijwel overal 4G, en anders wel goede 3G.
Tussen assen en groningen valt de verbinding helemaal niet weg op de snelweg :?
(met KPN uiteraard)
Zat mensen op de grens e.d. die vanwege ongelukkige plaatsing van zendmasten wel internet hebben, maar geen bereik binnenshuis.

Ook grote / metalen / betonnen gebouwen hebben vaak binnenshuis slecht bereik, waardoor dit een uitkomst zou zijn.
VoLTE zal dat eerste ook oplossen :)
Het is natuurlijk vooral voor binnen. Vooral veel nieuwbouw heeft tegenwoordig isolatiemateriaal waar ook radiogolven moeilijker doorheen komen. Er zijn redelijk wat huizen waarbij de provider kan doen wat ie wil (bij wijze van spreken), maar de dekking binnen wordt niet top.
Er zijn genoeg nieuwbouwwoningen waar mijn telefoon gewoon nul bereik heeft. Dit zou een uitkomst zijn voor mensen die in zulke woningen wonen.
Als ik zo de dekkingskaarten zie verwacht ik niet dat dit van toegevoegde waarde is.

Juist wel, gezien het feit dat in veel gebieden van postzegeltje Nederland er nog steeds gebieden zijn met slechte dekking.

Plus binnenhuis dekking! Je zit toch op WiFi, dus dan is het ideaal als spraak, SMS en MMS er ook over gaan.

Werkt dit ook in het buitenland? Ik kan me indenken dat in de wat minder bedeelde landen dit een optie is, maar voor Nederland???

Denk ook aan jij die op vakantie gaat. Gratis (vanuit je NLse bundel) bellen van en naar Nederlandse nummers vanuit waar dan ook ter wereld.
Zelf zie ik dit wel helemaal zitten, het is een mooie vooruitgang....
http://www.wanttoknow.nl/...rlijk-wifi-naar-top-lifi/
"Bovendien komt de provider met een eigen systeem van wifi-hotspots van klanten."

Als ik juist ben, doet KPN ook reeds aan FON spots? En gaan ze nu nog eens een extra netwerkje voor voWifi opzetten?
Als dat zo is wordt het weer wat drukken op de Wifi lijkt me...
"Bovendien komt de provider met een eigen systeem van wifi-hotspots van klanten."

Als ik juist ben, doet KPN ook reeds aan FON spots? En gaan ze nu nog eens een extra netwerkje voor voWifi opzetten?
Als dat zo is wordt het weer wat drukken op de Wifi lijkt me...
Stiekem hoop ik dat ze eenzelfde systeem als Ziggo gaan voeren.
Met de ziggohotspots kan ik gewoon eenvoudig verbinding maken "zoals thuis"

Een KPN-Fon locatie doet eigenlijk altijd moeilijk, je moet OF de app installeren, die verder niets toevoegd, OF via de irritante landingpage internet opbouwen.

Ik vind het omslachtiger dan de Ziggo hotspots, waar ik ( nu met zeelandnet ook erbij ) toch vrijwel overal dekking heb.
Wat is het verschil in kosten/bundeltegoed als KPN niet meer verantwoordelijk is voor de beschikbaarheid van een deel van de verbinding?

Als het in het buitenland kan werken zoals normale internetdiensten doorgaans gebruikt worden, dan heeft het zeker toegevoegde waarde. Een redelijke draadloze verbinding, en je kan tegen Nederlandse lokale tarieven bellen. Andersom hoef je dan ook niet meer te betalen vanaf de Nederlandse grens als anderen jou bellen. De vraag is: kan het ook zo?

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 7 maart 2016 15:37]

In Europa is gebeld worden (met kpn?) al gratis.

Welkom in Polen (EU) [...] Bellen 12ct p/m. Starttarief van 50 ct per gesprek. Gebeld worden 0ct p/m. 112 is gratis. Sms versturen 8ct [...] Goede reis, KPN.

Zelfde SMS voor Duitsland en Denemarken.

Nu alleen nog het belachelijke starttarief naar beneden.

[Reactie gewijzigd door Source90 op 7 maart 2016 15:42]

Nog even geduld.....

Vanaf 30 April 2016 geldt de volgende fase in de tarieven
  • Bellen (per minuut) nationale tarief + maximaal €0,05
  • Gebeld worden (per minuut) nationale tarief + maximaal €0,01
  • Uitgaande sms'jes (per sms) nationale tarief + maximaal € 0,02
  • Gegevensgebruik (download per MB*) nationale tarief + maximaal €0,05
De laatste fase gaat 15 juni 2017 in als EU breed alle tarieven gelijk-getrokken wordt en deze hetzelfde zijn als het nationale tarief.

http://europa.eu/youreuro...oaming-costs/index_nl.htm

[Reactie gewijzigd door kwakzalver op 7 maart 2016 16:08]

Wil "nationale tarief + maximaal €0,05" dan zeggen "de megabytes gaan uit je bundel, plus je betaalt 5c per megabyte extra"?

Of is je bundel iets dat enkel in het binnenland geldt, en zodra je in het buitenland bent betaal je een idioot hoog 'buiten je bundel tarief'?
Wil "nationale tarief + maximaal €0,05" dan zeggen "de megabytes gaan uit je bundel, plus je betaalt 5c per megabyte extra"?

Of is je bundel iets dat enkel in het binnenland geldt, en zodra je in het buitenland bent betaal je een idioot hoog 'buiten je bundel tarief'?
Welkom in de regeltjeswereld van de EU.
Laten we iets voor de bevolking doen, en de provider verantwoordelijk stellen.
Hier heb je een setje regels die je op twintig manieren kan interpreteren, zodat het toch niet aan ons, of het beleid kan liggen
Want jij kan een betere set regels opstellen waar iedereen achter staat.

Politiek is moeilijk. Helemaal op Europees niveau. Persoonlijk vind ik het een klein wonder dat de EU hier daadkrachtig en snel verandering teweeg brengt. Ik herinner me nog dat het plan om alle tarieven gelijk te trekken gepresenteerd werd en ik het afdeed als wensdenken. Inmiddels zijn we er dan toch echt bijna. Wie had dat een paar jaar geleden gedacht?
Volgens mij gooi je hier een heleboel dingen door elkaar. In ieder geval is het behoorlijk off-topic aan het raken :P
Offtopic, ja
door elkaar not so much
Ik reageerde op de heilstaat die kennelijk de EU zou moeten zijn, maar wat helaas meer een mistwolk is voor onze toekomst.
Ik wil helemaal geen 'overkoepelend' orgaan, landsbestuur en eigen wetgeving.
De harde realiteit is dat we dan echt helemaal niets meer te zeggen hebben, globaal gezien. Via de EU hebben we een stoel aan de onderhandelingstafel. Als de Eu opgeheven wordt, denk je dan dat Nederland op enige manier een onderhandelingspositie krijgt wanneer er globaal gepraat wordt over milieu, kernwapens, privacy, voedselveiligheid, mensenrechten, enzovoort?

Als de EU weg valt, valt de wereld terug op Rusland, de VS, China, en India. En nu niet om die landen te af te kraken, maar ik denk niet dat ook maar een van die landen ook maar iets geeft om mensenrechten, milieu, en consumentenrecht. Je kan veel kritiek geven op de Eu binnen die thema's, maar globaal gezien is de EU daarin echt een koploper, en bijna alle vorderingen die daarin gemaakt zijn, zijn onder Europees leiderschap, of met sterke Europese steun.

Vaak hoor ik van Euro-sceptici daarop dan de reactie "sja, globaal, who cares, als wij onze zaakjes hier maar op orde hebben!", maar dat gaat helemaal niet meer op in de moderne wereld. Waar ga jij je smartphone of elektrische wagen halen? Als je al Europese merken neemt (voor wagens kan dat, voor telefoons eigenlijk niet meer), vanwaar komen de grondstoffen? Dat gaat niet enkel voer elektronica natuurlijk: fossiele brandstoffen hebben we ook nog nodig, evenals uranium. En ook de hernieuwbare energiebronnen vereisen voor de bouw grondstoffen die je vaak enkel in China vindt.
De mythe van lokale (= maximaal Europese) handel is er eentje die echt kinderlijk naïef is. We moeten dus wel sterke handelsrelaties hebben met de rest van de wereld.

En kunnen we dat als land alleen? In principe wel, maar onze onderhandelingspositie is dan enorm, enorm, enorm zwak: Nederland gaat echt geen eisen kunnen stellen aan China. De EU kan dat echter wel, als grootste en rijkste markt ter wereld.

Je stelt dus wel dat de EU enkel dient voor intra-Europese handel, maar dat is onzin. De eengemaakte Europese markt is er zowel voor de handel tussen Europese staten, maar dat eengemaakte beleid is nóg belangrijker voor handel met externe partners.
Apart.. welk abo heb jij? bij mij is gebeld worden 6ct pm als ik in Duitsland ben.


Mochten er geen aparte tarieven komen voor bellen over Wifi in het buitenland.. dan doe ik dat wel via Whatsapp, dan zie ik het voordeel niet zo.. behalve voor KPN zelf die meer verdiend aan me terwijl de klant de moeite moet doen.

edit: Ah ik zie het al.. jij hebt KPN Opreis aan staan.. KPN adviseert zelf dit UIT te zetten omdat je uiteindelijk daarmee duurder uit kan zijn.

[Reactie gewijzigd door Alcmaria op 7 maart 2016 16:16]

Mochten er geen aparte tarieven komen voor bellen over Wifi in het buitenland.. dan doe ik dat wel via Whatsapp, dan zie ik het voordeel niet zo.. behalve voor KPN zelf die meer verdiend aan me terwijl de klant de moeite moet doen.
Mocht je iets meer moeite doen, denk eens aan een Asterisk server thuis en via SIP kan je dan overal ter wereld bellen. Je kan deze zelfs aan je vaste lijn of VoIP provider koppelen
Ik word voornamelijk gebeld, voor mij is dit erg voordelig.
Enige nadeel is het starttarief, is dit lager zonder op reis bundel dan?
Ja.. Geen starttarief..

Dus gewoon 1ct per minuut waarschijnlijk straks per 30 April.

Met pech kost het je een minuut uit je NL bundel plus die ene cent.

Momenteel kost het geloof ik 6ct per min, om tot 50ct te komen ben je dus al 8 A 9 minuten verder. Alleen voor lange gesprekken gebruik ik dus dergelijke dingen. (gebruikte, nu in 't buitenland WiFi voor lange gesprekken)

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 8 maart 2016 04:56]

Dat wordt nergens gezegd; ze bieden de optie aan. Vrijwel iedereen zal nog altijd een telefoonbundel ernaast hebben. Deze bundel wordt hoogstens teruggeschroefd omdat meer via WIFI gaat. Ik denk dat dit voor zichzelf gaat betalen: langere gesprekken kunnen over WIFI, waardoor er bespaard kan worden op onderhoud / uitbreiding capaciteit van telefoonmasten. Aan de andere kant nemen mensen minder dure abonnementen.
Deze bundel wordt hoogstens teruggeschroefd omdat meer via WIFI gaat. Ik denk dat dit voor zichzelf gaat betalen: langere gesprekken kunnen over WIFI, waardoor er bespaard kan worden op onderhoud / uitbreiding capaciteit van telefoonmasten. Aan de andere kant nemen mensen minder dure abonnementen.
Als deze dienst in 2017 live gaat, zal een lagere bundel weinig uitmaken hooguit dat je (als je net zoveel gebruikt als nu (of zelfs meer)) gewoon buiten de bundel tarieven mag afrekenen. Ondanks dat je belt via Wifi zal dit namelijk niet inhouden dat dit een gratis gesprek zal zijn, in tegendeel. Het principe bellen over wifi zal vrijwel het zelfde gaan werken als de Vodafone SignaalPlus. Het gesprek zal dan wel via je eigen internetverbinding plaatsvinden, maar je mag nog netjes iedere minuut die je belt mogen afrekenen.

Daarnaast vermoed ik dat deze dienst alleen zal gaan werken in combinatie met het vaste KPN Netwerk (lees: glasvezel en/of DSL).
Waarom vermoed je dat? Bij providers in andere landen (EE in Engeland, Salt in Zwitserland, T-Mo in de VS) werkt WiFi Calling vanaf elke internet provider.
Waarom vermoed je dat?
KPN heeft vorig jaar getest met haar eigen netwerk.
Bij providers in andere landen (EE in Engeland, Salt in Zwitserland, T-Mo in de VS)
Dit is Nederland en hier zijn we goed in het dicht timmeren en afwijken van bepaalde zaken. Als er iets is wat de consument in Nederland eigenlijk eens zou moeten afleren dan is het vergelijken met andere landen.

Het is natuurlijk een vermoeden (aka giswerk) maar als we de zaken in de telecom markt vergelijken met het buitenland dan zie je op sommige vlakken enorme verschillen. Het prijsverschil is hiervan de meest bekende en zelfs de #1 die het meeste genoemd wordt.
Omdat KPN dit niet nutteloos wil laten zijn lijkt me de kans relatief groot dat ze dat ook niet gaan doen. Maar idd ya never know met die graaiers.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 8 maart 2016 04:59]

Niet echt, het betreft een win-win situatie voor de consument (de klant) en KPN. Een betere dekking en dus bereikbaarheid zonder extra kosten.
Als je het vergelijkt met VOIP oplossingen waar je voor de helft / kwart / tiende van de kosten van een KPN kan bellen naar dezelfde nummers....vind ik het geen meerwaarde bieden. Enige is dat je een voip telefoon moet neerzetten.
Er verandert maar heel weinig. Het is niet alsof KPN nu ineens minder masten nodig gaat hebben omdat mensen wel wifi gebruiken. Zodra je de deur uit loopt heb je toch dat mobiele netwerk weer nodig. De vaste kosten zullen dus niet echt dalen voor KPN en de variabele kosten met het gebruik van het radionetwerk zijn praktisch te verwaarlozen. Daarnaast dient KPN wel de systemen te onderhouden om via internet verbinding te kunnen maken en dit weer aan het reguliere telefoonnetwerk te kunnen knopen.
Met andere woorden, mijn verwachting is dat je er qua kosten helemaal niks mee opschiet. Het voordeel zit hem in het verbeteren van de service op plekken waar de signalen van de masten van de provider niet goed door kunnen dringen.
KPN moet nog steeds de infrastructuur onderhouden die jouw voice call ondersteunt. Waarom verwacht iedereen opeens dat wanneer iets via VoIP loopt (wat VoWifi niet echt is, er wordt namelijk een tunnel gelegd naar het achterliggende netwerk), het opeens supergoedkoop moet zijn?
Zonder WiFi hoort het al supergoedkoop te zijn, met WiFi wordt het smalste deel van de pijplijn van jou naar KPN waar capaciteitsproblemen kunnen ontstaan ontlast van haar taak. Daarom mag dat voor klanten geen cent extra kosten ten opzichte van bellen via de mast. Extra betalen terwijl het een win win kan zijn slikken veel klanten niet.
Ik zeg niet dat het duurder mag zijn, en dat is ook niet de discussie. Er wordt op veel plekken hier aangedragen dat KPN opeens geen belminuten mag rekenen wanneer Wifi gebruikt wordt op de mobiele carrier te ontlasten. Verdiep je eens in (mobiele) telefonienetwerken. Zoiets professioneel onderhouden kost €€€€€€. Wifi gebruiken ipv. LTE maakt dat niet opeens gratis ofzo. Een telefonienetwerk bestaat niet uit wat zendmasten en glasvezelkabels en een SIP-servertje aanslingeren en wat accounts aanmaken voor je gebruiken zoals iedereen hier denkt.

[Reactie gewijzigd door Vinnienerd op 8 maart 2016 10:55]

Anoniem: 16328
7 maart 2016 15:33
Lijkt erg op VOIP dus, alleen hopelijk wel met HD-kwaliteit in plaats van wat bijvoorbeeld WhatsApp te bieden heeft. Een groot voordeel is wel dat er gebeld wordt zonder tussenkomst van een derde partij uit de VS :).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 16328 op 7 maart 2016 15:35]

De drie grote providers ondersteunen al HD Voice (reviews: Een einde aan blikkerig bellen - hd-voice en bellen over 4g) maar helaas alleen op hun eigen netwerk. Ik werk nu bij een VoIP-partij en we krijgen ook geen AMR-WB over de trunk. Het lijkt er ook op dat niemand in dat wereldje er interesse in heeft :/
Via CheapConnect krijg ik HD-kwaliteit over mijn trunks aangeboden via de g722 codec. Ik denk dat er wel interesse is, maar dat het nog niet algemeen bekend is en/of wordt doorgevoerd. Wellicht in verband met capaciteitsgebrek: het transcoden voor apparaten die g722 niet ondersteunen, kost de trunkleverancier CPU en latency.
Misschien dat er ondertussen vooruitgang is geboekt, de laatste keer dat ik er naar keek is alweer een maand of 6 geleden. Dat was op basis van wat collega's me vertelden en wat de webcare van T-Mobile had uitgezocht.

En om precies te zijn is AMR-WB toch G.722.2? :)
Het duizelt me opnieuw, wat nou Siren 7 is (volgens mij G.722.1) en wat nou AMR-WB is (G.722.2). Het vreemde: binnen Asterisk is er de Siren 7 codec, de AMR-WB codec en de g722-codec. Wat er wordt doorgegeven spreekt de g722-codec aan. Geen idee dus eigenlijk waar die onder valt, weet jij dat?
Deze techniek bestaat al enkele jaren. T Mobile USA was de grote pionier sinds ruwweg 2008 en elke iPhone 6+ heeft ook al ingebouwde ondersteuning. Het lijkt heel erg op de Signaal Plus die Vodafone had, alleen zit het nu ingebouwd in je telefoon ipc een los kastje. Zodra je op WiFi bent maakt het een SIP verbinding naar de provider-systemen en gaan spraak, SMS en MMS over die SIP verbinding.

Je merkt er dus geheel niets van. Op mijn Amerikaanse werk-Lumia 640 van T Mobile USA zie je het enkel omdat er een telefoon-icoontje naast de WiFi indicator staat. Wel zo handig, in Nederland bel ik dus gratis van en naar Amerikaanse nummers. 8-)
Heb je misschien bij je WhatsApp aanstaan dat hij dataverbruik moet beperken? Dat kan namelijk de reden zijn dat je het minder goed vindt klinken.
Anoniem: 420461
7 maart 2016 15:37
Ik hoop niet dat het zo'n femtocel wordt als Vodafone verkocht - dat was een waardeloze oplossing...
zo'n femtocel was niks anders dan een apparaat dat het mobiele netwerk versterkte of indien aangesloten op je thuisnetwerk een mobiel signaal beschikbaar stelde. Je belde dus nog steeds over een mobiel signaal. dit apparaat was ook totaal niet te vergelijken met een normale zendmast van de provider maar meer als nood/tijdelijke oplossing voor mensen die geen bereik hadden.

Hier hebben we het gewoon simpel gezegd over VOIP bellen en gaat het dus NIET om een bepaald apparaat. Dit kan via je eigen telefoon over het 3G, 4G en Wifi netwerk. In het geval van Wifi wordt er gewoon een connectie gemaakt met bijvoorbeeld je eigen thuisnetwerk (via je eigen Ziggo, KPN of buitenlandse ISP) en maakt je telefoon een connectie naar het VOIP netwerk van KPN en kan je bellen/gebeld worden.

Ik vraag me overigens wel af hoe dat gaat werken, ik neem aan dat je dan een KPN app moet hebben en dat dit niet via de reguliere "bel" app van bijvoorbeeld je iPhone gaat?
(tenzij Apple dit mogelijk maakt natuurlijk via een software update)
zo'n femtocel was niks anders dan een apparaat dat het mobiele netwerk versterkte of indien aangesloten op je thuisnetwerk een mobiel signaal beschikbaar stelde.
In tegendeel, de SignaalPlus van Vodafone functioneerde alleen wanneer er daadwerkelijk verbinding is via het internet. Zo niet, doet ie niets. Hij versterkt dus ook niets, de SignaalPlus (Femtocel) van Vodafone dient namelijk niet als relay maar individuele zendmastje.
Daarom zei ik al: "of indien aangesloten op je thuisnetwerk een mobiel signaal beschikbaar stelde." Daarmee probeerde ik ze al allebei aan te geven. Die apparaten zijn sowieso al niet echt super......
iOS 9 heeft het ingebouwd.
iPhone 5c en hoger kunnen Bellen via Wi-Fi gebruiken
https://support.apple.com/nl-nl/HT203032
...maar dan moet je provider het toestel ook willen ondersteunen.

Het wordt ook op alle Windows Phone 8+ en de Android 4.4+ ondersteund, maar dan moet de provider wel de update voor jouw toestel type willen pushen.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 7 maart 2016 18:46]

maar dan moet de provider wel de update voor jouw toestel type willen pushen
Waar staat dat het per toestel moet?

Overigens zou het bij de iPhones maar om 8 toestellen gaan dan.

[Reactie gewijzigd door GeforceAA op 7 maart 2016 20:13]

Dat is zo bij andere providers (in het buitenland) die WiFi Calling doen. Er wordt dan een beperkt aantal toestel types ondersteund, en alleen die krijgen van de provider de update die WiFi Calling activeert. Het is nog afwachten welke toestellen dit bij KPN zijn.
Bij de Amerikaanse hebben ze bij iPhones direct ondersteuning voor alle modellen.
Weer wat geleerd, dat wist ik dus nog niet :-D
Als KPN dus een provider update naar de telefoons uitstuurt zou het dus al kunnen.
De Femtocel is niet voor iedereen een waardeloze oplossing. Ik heb al 4 jaar een Femtocel in huis en ben over het algemeen zeer tevreden. Natuurlijk, het ding heeft wel eens kuren, maar meestal duurt dat niet zo lang. En ik moet zeggen dat mede dankzij tweaks uitgevoerd door een Vodafone Help Desk medewerker de stabiliteit de laatste paar maanden zeer goed is. Ja, dankzij de Femtocel heb ik tenminste (volledig) bereik in huis. :)

Toch zou ik volgend jaar wel willen overstappen naar Vowifi, gewoon omdat ik dan alles van KPN kan afnemen (kostenvoordeel). Vraagje, is Vowifi alleen geschikt voor uitgaand mobiel verkeer, of ook inkomend?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 233039 op 8 maart 2016 13:35]

Hebben we het niet over een vierde frequentie?

Ik meen me bij KPN te herinneren:
1 component - 50 of 150MBit (800/1800)
2 componenten - 225 MBit (800 + 1800)
3 componenten - 300MBit (800 + 1800 + 2600)

En nu een 4e voor 800 + 1800 + 2100 + 2600 tbv 375MBit/sec max?
Toevoeging van 2100 is sowieso relaxed, net wat beter bereik dus vaker tca op meer plekken.
Die snap ik even niet. Wat hebben die frequenties ermee te maken?

Zoals ik het artikel lees schakelt hij gewoon terug op je prive wifi indien er geen stabiel 2g/3g/4g netwerk is en bel je onder water dus via voip.
In de laatste alinea wordt gesproken over snelheden. Daar doelt WhatsappHack waarschijnlijk op.
Het artikel gaat over meer dan alleen wifi calling :P
Klopt inderdaad, het is de vierde frequentie die wordt toegevoegd. Maar oplopend is het de derde frequentie :P

Sowieso mooie ontwikkeling. Dan gaan ze qua snelheid de andere twee voorbij in de drukke gebieden. Alleen zal KPN het wel niet landelijk doen, net zoals de 1800MHz.
Blij dat jij de vraag voor mij stelde.

Dit stond ook eerder op Tweakers:
nieuws: KPN wil theoretische maximumsnelheid 4g verder opschroeven

"Die snelheidswinst denkt KPN te halen door ook de in 2010 gekochte 2,6GHz-frequenties in te zetten voor 4g+, blijkt uit een toelichting op de kwartaalcijfers. Op dit moment voegt KPN de 800- en 1800MHz-frequenties samen voor de maximale snelheid van 225Mbit/s. Omdat KPN in de 2,6GHz-band zes gepaarde frequentieblokken heeft, kan het de snelheid van 4g in theorie verdubbelen tot 450Mbit/s."

Dat zou dus nog leuker zijn met 2100 MHz erbij.

Alleen de eerste reactie geeft al aan dat er geen 6 gepaarde blokken zijn.
Dus laten we het bij 375 MBit houden als max.

[Reactie gewijzigd door neeecht op 7 maart 2016 23:48]

Klopt, zodra TDD-LTE en FDD-LTE CA mogelijk is kan de snelheid bij KPN en T-Mobile een stuk omhoog. Tenzij ze verder 2g/3g gaan afbouwen, maar ik denk niet dat dit snel gaat gebeuren. Die 375Mbit/s zal voorlopig wel het maximale zijn.

[Reactie gewijzigd door Zenix op 8 maart 2016 13:23]

https://en.wikipedia.org/...pment_.28UE.29_categories
"Max. number of DL MIMO layers: 2 or 4"

Betekend dat niet:
of 800+1800
of 800+1800 en 2100+2600? Of begrijp ik dat verkeerd?
Ook hier een update.
Er is nog maar 1 modem met 4CA en die zit nog niet in nieuwe telefoons:

De X16 heeft 4CA:
https://www.qualcomm.com/products/snapdragon/modems/x16

De X12 heeft 3CA:
https://www.qualcomm.com/products/snapdragon/modems/x12
En kan dus 800 + 1800 + 2100 of 800 + 1800 + 2600 MHz combineren.

Alle vier combineren gaat dus met de huidige telefoons even niet.

Let op:
Omdat bijvoorbeeld de Samsung S7 Edge de X12 modem heeft, kan deze dus wel hogere snelheiden halen met 256-QAM.
Zie ook: nieuws: KPN schroeft 4g-snelheid bij test op tot 391Mbit/s - update
Nog even een late update/vraag:

1 component - 50 of 150MBit (800/1800) <-- moet dat niet 75 of 150 MBit ziin?
Volgens KPN zelf niet; die melden dat het op de 800 band maar tot 50 gaat.
Ja dat is praktische snelheid volgens mij.
Ik haal met een speedtest 210MBit/s. Dat is toch echt 150 + 75 MBit/s theoretisch.
Anders kom je nooit over de 200MBit/s heen.

3CA 64-QAM:
800 MHz: 75 MBit/s
1800 MHz: 150 MBit/s
2100 of 2600 MHz: 75 MBit/s

3CA 256-QAM:
800 MHz: 100 MBit/s
1800 MHz: 200 MBit/s
2100 of 2600 MHz: 100 MBit/s

4CA 256-QAM:
800 MHz: 100 MBit/s
1800 MHz: 200 MBit/s
2100 MHz: 100 MBit/s
2600 MHz: 100 MBit/s
Voor 4CA is een nieuwe modem nodig, bijvoorbeeld Snapdragon X16
https://www.qualcomm.com/products/snapdragon/modems/x16
Deze zit nog niet in nieuwe telefoons

Bovenstaande is wat maximaal technisch voor KPN mogelijk in Nederland met de beschikbare technieken en bandbreedte.
256-QAM wordt nog niet gebruikt door KPN, alleen bij de testopstelling in Delft.
Zie ook: nieuws: KPN schroeft 4g-snelheid bij test op tot 391Mbit/s - update
Voor mij hoeft die verbindingstijd niet korter hoor. Ik vind het wel fijn dat als ik het verkeerde nummer bel, dat ik nog snel de verbinding kan verbreken zonder dat de ontvangende partij daar ook maar iets van merkt.
Wat gebeurt er dan als je een brakke wifi netwerk hebt? Of als je telefoon verbinding maakt met een netwerk waar dat geblokkeerd wordt?
Dat is beiden makkelijk te ondervangen. Als wifi erg slecht is kun je de bitrate blijven verlagen tot het wel werkt of de verbinding verbreken, zo werkt VOIP eigenlijk altijd. Verder zal hij pas Wifi als geschikt voor een telefoonverbinding beschouwen als hij ook verbinding met de server kan maken. Als het geblokkeerd wordt is het dus hetzelfde als geen Wifi verbinding hebben.
Hier zijn verschillende technologieën voor beschikbaar.
Google maar eens op "ANDSF" en "WIFI SON"
Al zou dit toegevoegde waarde kunnen hebben voor als je geen bereik hebt vraag ik mij af: hoe vol zit de (standaard) wifi bandbreedte met dit erbij?
Als ik momenteel thuis op wifi scan vindt ik al ca. 10 signalen. Hoeveel apparatuur zit daar al op aangesloten en hoeveel data gaat daar al doorheen? Met het bellen over wifi zal dit zeker niet beter worden denk ik.

Iemand die hier wat dieper op in kan gaan met behulp van uitleg?
Je kunt je telefoontoestel bedraad aansluiten en op je verbinding een EVC zetten. Voor thuisgebruik is dat meer dan voldoende.
Het idee is toch dat je via wifi(lees draadloos) gaat bellen? Hoe meer apparatuur er op een access point/ modem/router zit hoe trager de verbinding (draadloos) wordt dacht ik. Plus dat de signalen van verschillende routers dan elkaar verdrukken, en er dan dus het trechter effect gecreëerd wordt. Bandbreedte totaal ÷ aantal routers.

Misschien heb ik het fout en zeg ik wat raars
Dus in welke maat kan je dan nog stabiel bellen via wifi?
Maar je belt over hetzelfde WiFi netwerk. Hooguit zal je dus iets meer WiFi gebruiken.
Lastig, er wordt een encrypted tunnel opgezet tussen de telefoon stack van je toestel en de backend van je telco, een MITM heeft het versleutelings certificaat niet.
Belangrijke eerste stap, providers moeten toch eens veranderen naar netwerkproviders, bellen en smsen via aparte kanalen is een aflopende zaak.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee