KPN activeert voice-over-wifi voor Samsung-smartphones en iPhones

KPN heeft voice-over-wifi geactiveerd voor een selectie van Samsung-toestellen en iPhones met iOS 12.1. Deze schakelen automatisch over naar een aanwezige wifi-verbinding. Gebruikers kunnen de functie aan- en uitzetten via de instellingen op hun telefoon.

De provider meldt dat 'Mobiel via wifi' een aanvulling is op '4G Bellen'. Wanneer abonnees bellen of een bericht verzenden via 4g, schakelt de verbinding niet automatisch terug naar 3g maar naar wifi bij het wegvallen van 4g. De geluids- en verzendkwaliteit is afhankelijk van de kwaliteit van het wifi-netwerk.

KPN meldt dat voice-over-wifi binnen de bundel valt maar dat er geen extra kosten zijn verbonden aan het gebruik ervan: "Voor het telefoongesprek dat je voert via wifi is nog steeds een connectie nodig met het mobiele netwerk." De functie is, net als '4G Bellen', niet beschikbaar in het buitenland. De provider meldt dat het de lijst van telefoons die voice-over-wifi ondersteunen in de nabije toekomst uitbreidt.

In 2016 maakte KPN bekend dat het voice-over-wifi wilde aanbieden. Het was destijds de bedoeling dat de functie in 2017 beschikbaar werd gemaakt voor abonnees.

Telefoons die 'Mobiel via wifi' ondersteunen

 • Samsung Galaxy A6 Dual-SIM (SM-A600FN - DS)
 • Samsung Galaxy A7 Dual-SIM (SM-A750FN)
 • Samsung Galaxy A8 (SM-A530F)
 • Samsung Galaxy J6 Dual-SIM (SM-J600FN - DS)
 • Samsung Galaxy Note 9 Dual-SIM (SM-N960F)
 • Samsung Galaxy S8 (SM-G950F)
 • Samsung Galaxy S8+ (SM-G955F)
 • Samsung Galaxy S9 (SM-G960F)
 • Samsung Galaxy S9+ (SM-G965F)
 • iPhones met iOS 12.1 (mogelijk op iPhone 6 en hoger)

Door Loïs Franx

Redacteur

30-10-2018 • 14:49

99 Linkedin

Submitter: julius007

Reacties (99)

99
98
64
3
0
14
Wijzig sortering
Gebruikers kunnen de functie aan- en uitzetten in de MijnKPN-app.
KPN vertelt een ander verhaal:
Mobiel via wifi aan- of uitzetten op je iPhone
Bellen en sms’en via wifi staat automatisch uit op je iPhone, als jouw toestel geschikt is. Wil je dat niet, of juist wel? Je zet het eenvoudig aan of weer uit via je toestel. Ga naar ‘Instellingen’ vervolgens 'Mobiel netwerk' en zet de schakelaar om bij ‘Bellen via Wifi’.
Mobiel via wifi aan- of uitzetten op je Samsung
Bellen en sms’en via wifi staat automatisch aan op je Samsung telefoon, als jouw toestel geschikt is. Wil je dat niet, of juist wel? Je zet het eenvoudig uit en weer aan via je Telefoon-app. Ga naar ‘Instellingen’ naar de 'groene belknop' en zet de schakelaar om bij ‘Bellen via Wifi’. Je kunt hierbij ook een voorkeursverbinding aangeven. Wij adviseren hier Voorkeur Mobiele netwerk te gebruiken.
https://www.kpn.com/belee...biel-via-wifi-van-kpn.htm
Dank voor de oplettendheid! Het is inmiddels aangepast. :)
Misschien handig om te vermelden dat naast de update naar iOS 12.1 ook een update van je aanbiederinstellingen nodig is via Instellingen > Algemeen > Info.

[Reactie gewijzigd door n-evo op 30 oktober 2018 20:43]

Nog een kleine aanvulling. Na update naar 12.1 moest ik ook nog de cartier-settings updaten.

Dit kun je triggeren door naar Instellinfen -> Algemeen -> Info te gaan.

Dan krijg je een pop-up die je moet accepteren.

@n-evo great minds think alike, ik neem van jou de menu-namen over (mijne staat op Engels)

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 30 oktober 2018 21:07]

Ik schrijf net hetzelfde haha :)
Ik raad "wifi bellen" af. Verbeter mij vooral als ik er naast zit.

Bellen via umts/edge/3g/4g en wat er ook allemaal is bel je via een protocol wat designed is om packetten onderweg te verliezen, en niet opnieuw uit te sturen.

Via wifi bel je via een protocol die er *altijd* voorzorgt dat elk pakketje aankomt, of je nou wil of niet. (ook met udp)

Meestal wil je, dat alles netjes aankomt. Echter, met het bellen heb je liever 50 miliseconden geen geluid, als 50 miliseconden vertraging. Daardoor gaat wifi bij het minste of geringste in de soep bij telefonie. Een telefoon gesprek is niet iets wat je kan bufferen (ja 2 miliseconden, zoals bij klassiek telefoon verkeer), zoals bij een videostream ;)
Packetloss hou je altijd, alleen het ene protocol (TCP) doet er wel wat mee, het andere (UDP) niet. Overigens valt een 50ms vertraging nog mee voor Vo*. Het wordt pas dramatisch vanaf zo'n 200ms, dan begin je ecgt verschil in het gesprek daadwerkelijk te merken.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 30 oktober 2018 16:04]

Alle pakketen die over wifi gaan, worden altijd verstuurd (opnieuw), tcp of udp, icmp, whatever.

Wifi retransmits alles, ook UDP.
Natuurlijk stuurt WiFi alles gewoon door. Punt is echter dat TCP wel slimmigheden heeft daarvoor en UDP niet. Een UDP packet kwijt is dan dus ook gewoon kwijt, waar dat met TCP via een request opnieuw verzonden kan worden.

WiFi werkt dan dus ook op een andere OSI-laag (lagere) dan TCP/UDP dat doen.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 30 oktober 2018 16:05]

En de grap met telefonie is juist waar de clue zit.

Zoals ik zeg, bij telefonie heb je liever even geen geluid, als dat de hele stream stopt om de gemiste data in te halen. Dat gaat fout bij Wifi.
Zoals ik zeg, bij telefonie heb je liever even geen geluid, als dat de hele stream stopt om de gemiste data in te halen. Dat gaat fout bij Wifi.
Het ligt aan het gebruikte protocol (OSI-laag 4), niet of het draadloos (wifi) is of bedraad (ethernet) (deze twee zijn OSI-laag 1). Verdiep je daarom even in het OSI-model.

Ik heb het er dus niet over dat je voor Vo* liever doorgaat in geval van packetloss, dat spreekt namelijk redelijk voor zich; je wilt dan de vertraging zo laag mogelijk hebben en dus liever inderdaad dat iets (zeer) kortstondig wegvalt, dat is ook nauwelijks hoorbaar.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 30 oktober 2018 16:21]

Ik kan hier nergens iets over vinden behalve deze ene random vent die het aankaart op een forum zonder enige back up. Heb je hier ook nog ander bewijs voor?
Retransmit maar niet tot in den treure. Daar zit een counter op die gewoon terugloopt tot nul. Waarom doet iedereen op deze website altijd alsof hier niet over nagedacht is?
1998 heeft gebeld en wil zijn antwoord terug ;-)

Als je tegenwoordig een beetje normaal WiFi netwerkje hebt met een fatsoenlijke breedband erachter dan is dit geen issue meer. Veel klassieke telefoonverbindingen zijn ook al IP. Packetloss, delay en jitter zijn niet echt issues meer. Vroegah wel op IP, toen moest je nog de MOS ‘berekenen’ aan de hand van die parameters.
Dan leef ik in het verleden. Thanks voor de update =)
Tja ik zit dagelijks op voicechat online (discord), en daar zou je de geschetste problemen ook bij moeten hebben, maar nee eigenlijk gaat dat altijd goed en merk ik niks negatiefs...
VoWiFi werkt prima als je je EVC maar goed instelt. Dat is wat je MSP als het goed is ook voor je instelt.
Thanks, daar ga ik mij in verdiepen
Via wifi bel je via een protocol die er *altijd* voorzorgt dat elk pakketje aankomt, of je nou wil of niet. (ook met udp)
Dat is niet hoe UDP werkt. De bijnaam van UDP is niet zomaar Unreliable Data Protocol.
Maar als je, zoals ik, wel eens in datacenters komt waar het telefonie bereik gewoon domweg slecht is, is dit een heel voordeel.

Sommige datacenters zijn bunkers en dus helemaal niks. Equinix AM3 op de begane grond is een mooi voorbeeld. Wel is daar dekking van de WiFi, gratis te gebruiken, wel zeer goed te noemen.

Dus voor de hoeken met weinig tot geen bereik, is dit zeker een voordeel.

Ook voor mijn nieuwbouwwoning waarin ik slecht tot geen bereik heb, maar wel goede Wi-Fi indoor. Als het goed werkt kan de 3G repeater van de muur :)
Afgelopen jaar bij zowel Tele2 (zelf) als Vodafone (partner) heb ik een tijdje VoWiFi aan gehad. Leverde in beide gevallen wegvallende gesprekken en gemiste oproepen op.

Als het werkt, zijn de gesprekken kraakhelder, maar de technologie is iig. bij Tele2 en Vodafone nog niet volledig volwassen. Dusdanig, dat ik niet per se direct bij mijn huidige KPN abbo geneigd ben dit aan te zetten.

[edit]
Blij om te horen van mensen bij wie het wel werkt :-) Ik ga het dan maar weer eens een keer proberen.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 30 oktober 2018 17:50]

Dit valt of staat met je eigen Wifi verbinding, als jij een standaard routertje hebt van je provider, storing van je buren, magnetron in de buurt, net ff geen dekking achter die ene muur... dan gaat dit slechter zijn dan bellen via 3G of 4G.

In een kantooromgeving met fatsoenlijke Acces Points met handover, kanaalafstemming etc... is wifi vrijwel dekkend, terwijl 3G en 4G door de moderne betonnen muren vaak weer slechter is. Daar is dit vooral een uitkomst voor.
Nou, dat is niet mijn ervaring. Ook in die kantooromgeving met zijn profi netwerk en glasvezel werkte het maar zo-zo.

Daarnaast vind ik dat ook onderdeel van de techniek, die moet wel verzekeren dat de verbinding goed *kan* via WiFi en anders overschakelen, ipv. dropped calls en/of missed calls.
Hier met tele2 eigenlijk geen issues. Gebruik het nu denk ik half jaar op iPhone 8. Enige probleem dat ik kon ontdekken is als je tijdens het bellen buiten het bereik van de wifi loopt, dan is de handover niet altijd gladjes.
Het probleem is in mijn geval niet zozeer mijn home/work-wifi, maar de wifi verbindingen van derden. Na 10 jaar wifis te hebben opgeslagen, heb ik nu wel honderden wifis + profielen van Fon KPN en dergelijke.

Ik had vaak dat ik door winkels liep en dan nauwelijks kon bellen. Thuis heb ik 4 routers staan zonder handover, dus bij een gesprek kon ik ook niet door mijn huis lopen. Ik heb het uiteindelijk maar moeten uitschakelen. Misschien is VoWIFI wel handig voor mensen die thuis weinig 4G bereik hebben, maar voor de rest denk ik juist dat het meer problemen geeft.
Ik had dat ook, ik heb al die fon en lokale wifi netwerken verwijderd en nu kan ik teru rondlopen in steden zonder een lege batterij te krijgen na een half uur.
Dit probleem heb ik ook ICM Tele2. Ik had net zelfs iemand die mij niet kon horen terwijl ik vol bereik had.
Ik heb een Vodafone SIM met VoWiFi en ik heb eigenlijk geen rare dingen gezien. Ze hebben zelfs seamless handover tussen volte en vowifi.
Ook nooit problemen gehad
Met een Nokia 6.1, en Vodafone hier geen problemen mee ondervonden tot nu toe. Zowel thuis of op kantoor, gaat ook prima als ik naar buiten loop. Op beide locaties hangen wel ubiquiti AP's.
Weet iemand al welke firewall poorten hiervoor opengezet moeten worden? Kan het niet vinden op de KPN website
Je telefoon draait dat niet als server, dan hoeven er geen poorten voor opengezet worden.
Jawel, voor Vodafone VoWifi moeten naar de Voice Server van Vodafone de UDP-poorten 500 en 4500 openstaan.
Nee dat hoeft zeker niet. En technisch ook niet nodig. Je telefoon zet op de achtergrond een VPN op naar Vodafone daar komt geen portforwarding bij aan te pas.
https://www.metaswitch.co...is-vowifi-voice-over-wifi

https://www.gsma.com/futurenetworks/vowifi-documents/

Employing VoWiFi enables MNOs (or MVNOs) to quickly and easily extend their coverage or service range without costly radio access network (RAN) infrastructure build-outs, investing in new licensed spectrum or engaging in complex roaming agreements. Following the 3GPP reference architecture defined within the 3GPP’s TS 23.402 (Architecture enhancements for non-3GPP [IP] accesses), connectivity from the mobile handset to the evolved packet core (EPC) is over the S2b reference interface via an enhanced packet data gateway (ePDG) function. The specification covers policy control, charging, authentication and handover between untrusted and trusted access infrastructures for both roaming and non-roaming scenarios.

GSMA-TS-23-402-Non-Roaming-Architecture.jpg
TS-23-402 architecture enhancements for non-3GPP (non-roaming) access

Outining a profile for supporting voice, video and SMS, IR.51 extends the requirements, detailed within IR.92 (Voice over LTE / VoLTE) and IR.94 (Video over LTE / ViLTE) to include untrusted Wi-Fi access. The PRD also stipulates the use of (dual-radio) circuit switch (CS) call continuity and fallback (VCC), per 3GPP TS 23.237. IR.51 also specifies the basic Wi-Fi radio, IMS and EPC capabilities along with describing functionality that is applicable across the protocol stack and subsystems. The VoWiFi PRD also identifies the necessary information a mobile device requires to connect to, and obtain services from, an IMS core. Furthermore, the specification outlines the subset of required telephony supplementary services and the supported media types.

De details mag je zelf uitzoeken tip: doen super handimg voor de vakanties buiten Europa

[Reactie gewijzigd door xbeam op 30 oktober 2018 19:59]

Dan kun je maar met 1 device ervan gebruik maken en moet dat device ook altijd hetzelfde IP-adres krijgen, iets wat ik aan moviele devices niet zou willen geven. En blijkbaar weet Vodafone dus ook niet hoe het werkt. ;)

Daarnaast zijn de poorten 500 en 4500 in principe gereserveerd voor versleutelde VPN-verbindingen.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 30 oktober 2018 16:09]

Een paar vrienden en familie gebruiken het zonder dat er überhaupt ook maar enige poorten worden geforward naar welk device ook. Dus ergens klopt er dan iets niet.
Jawel, voor Vodafone VoWifi moeten naar de Voice Server van Vodafone de UDP-poorten 500 en 4500 openstaan.
Dat is IPSec, en ik zie inderdaad actieve IPSec interfaces met Vodafone vowifi geactiveerd op m’n iPhone.
Sommige bedrijfsnetwerken blokkeren standaard alles outbound wat niet 80 of 443 is.
Tja, dat maakt voor de veiligheid niet veel uit, wel voor het plezier en gemak van de medewerkers.... Even een goed gesprekje voeren ?
Voor T-Mobile UDP/500 en UDP/4500. Wellicht geldt hetzelfde ook voor PTT.
T-Mobile biedt nog geen VoWiFi aan.

[Reactie gewijzigd door Naafkap op 30 oktober 2018 18:51]

KPN meldt dat voice-over-wifi binnen de bundel valt maar dat er geen extra kosten zijn verbonden aan het gebruik ervan:
Gelukkig hoef je niet extra te betalen om je eigen verbinding te gebruiken.
De functie is, net als '4G Bellen', niet beschikbaar in het buitenland.
Waarom niet?
Omdat ze dan geen roamingkosten kunnen berekenen.

Heb overigens bij Vodafone geprobeerd om het via een VPN alsnog aan de praat te krijgen. Werkt echter niet, misschien als je VPN op routerniveau instelt wel, dat heb ik niet geprobeerd.

Meen ergens gelezen te hebben dat het met een Nederlandse DNS wel zou moeten lukken, maar dat kan ik niet bevestigen. Ben er onlangs achter gekomen dat mijn (buitenlandse) provider aan rigoreuze DNS-hijacking doet wat ermee temaken zou kunnen hebben.

[Reactie gewijzigd door Oeroeg op 30 oktober 2018 15:03]

Je telefoon gebruikt onder je VPN verbinding gewoon de dns van je buitenlandse provider.
Wanneer je zorgt dat de WiFi waarmee je telefoon verbindt een nl dns heeft🙈🙈🙈 (met dank aan dat zelfde Vodafone bericht te net even te veel
Technische detail weg geeft)

[Reactie gewijzigd door xbeam op 30 oktober 2018 19:40]

Zoiets vermoede ik al. Heb je trouwens een link naar meer informatie naar dat Vodafone bericht? Of forrum discussie? Ik ben nieuwsgierig O-)

Immers de technische standaard vereist expliciet geen cellulaire verbinding, dus het moest een toevoeging zijn van de Nederlandse providers. Beetje kinderachtig, want de bedenker van deze standaard (T Mobiel USA) biedt het wél gewoon aan zonder dit soort restricties. Bellen, SMS en MMS via Amerikaans netwerk vanuit het buitenland kan bij hen dus wel gewoon.

Toch is het interssant hoe men het dan doet. Immers, hoe detecteerd men dan een NL DNS? Zoiets kan goed fout gaan bij legitieme alternatieve DNS, waardoor je "storing" krijgt met je VoWiFi ook als je gewoon in Nederland bent. Ik denk aan gebruik van Google's DNS, Cloudflare DNS, etc.
Andersom diverse VPN diensten gebruiken bijvoorbeeld expliciet een eigen DNS ipv de buitenlandse, waardoor bij verbinding met een Nederlandse exit-node soms ook een Nederlandse DNS kunt krijgen. Dus het is interssant om te weten hoe men het kunstmatig denkt te blokeren.
VPN maken op je telefoon werkt niet.
Even in Jip an Janneke taal.

Je simkaart controller verbindt niet over de de VPN die je telefoon op zet maar over de WiFi verbinding waar ook je VPN over gaat.
https://forum.vodafone.nl...en-4g-volte-vowifi-274646

Hieruit is te herleide dat er geo blokkade plaats vindt op bassis van geolocatie van het ip adress van de dns server.
Mijn router/modem maakt gebruik van een buitenlandse alternatieve DNS, levert dat problemen op?
Ja, het is belangrijk dat je de default DNS van je Nederlandse provider of een andere Nederlandse DNS gebruikt.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 30 oktober 2018 23:33]

Je simkaart controller verbindt niet over de de VPN die je telefoon op zet maar over de WiFi verbinding waar ook je VPN over gaat.

Alle IP traffic gaat over de VPN (tenzij die 'rot' is), dus dat kan het niet zijn. Je SIP verbinding gaat dus ook over de VPN.

Ik denk overigens dat je nietemin gelijk hebt, en het inderdaad een geoblockade plaats vindt niet op basis van je telefoon IP, maar op basis van de SIP-server IP die je telefoon opvraagt. Vandaar ook dat zoals het Vodafone artikel aangeeft alternatieve DNS-servers soms niet werken omdat die een buitenlands IP hebben/geven.

Daaruit valt dan wel af te leiden dat bij gebruik van een VPN server die een Nederlandse DNS gebruikt, het wel zou moeten werken. Maar andersom, is een VPN dan niet eens nodig, want het gaat om de DNS of SIP-server IP en niet de telefoon IP.

Ik vraag me dan af of ze een opt-in hebben waar ze enkel de grote providers in Nederland hebben staan, of een andere vorm van geo-bepaling doen. Ofwel, of een private DNS op een of andere server draaien de zaak zou verhelpen :+ Een simpele DNS forwarder op een Ziggo-machine draaien werkt dan wellicht al? O-) Ja, nu wordt het natuurlijk een sport om te omzeilen ...
Ik probeer het voor het voor iedereen beetje duidelijk te houden.

Maar technisch vindt er een IR51 autorisatie plaats (imsi over wifi)
Waarna er vanuit de baseband adapter over IPSec een ss7 signalering plaats vindt en daar het sip verkeer.
Deze IPSec (VPN) heeft niets te maken en staat los van de VPN implemtatie van OS/telefoon en gebruikt de dns van je WiFi router op locatie.

Vandaar dat vanuit je telefoon een VPN opzetten niet werk. Dat heeft niets met rot omplantte te maken. Dat komt omdat het op heel ander hardware niveau plaats vindt. buiten je telefoon OS om. En dat juist goed omdat het altijd werkt ook als je al via een VPN aan het werk bent op je telefoon.

Misschien dat je hier iets aan hebt.

https://clnv.s3.amazonaws.com/2015/usa/pdf/BRKSPM-2123.pdf

En

https://www.slideshare.ne...-operator-service-is-here

En hier de standaardisatie:
https://www.gsma.com/futurenetworks/vowifi-documents/

[Reactie gewijzigd door xbeam op 31 oktober 2018 01:30]

Deze IPSec (VPN) heeft niets te maken en staat los van de VPN implemtatie van OS/telefoon en gebruikt de dns van je WiFi router op locatie.

Volgens mij spreken we langs elkaar heen. Wij zijn het beide eens dat de DNS gebruikt wordt. Ook ben ik bekend met hoe VoWiFi werkt. Het is onder de kap gewoon een SIP verbinding naar een IMS server, inderdaad gebruikmakend van IPSec.

Echter het is feitelijk onjuist te stellen dat de SIP verbinding niet over VPN gaat. Onder de kap is zo'n SIP verbinding naar een IMS server gewoon een IP verbinding welke over VPN gaat. Tenzij de VPN op je systeem 'rot' is, gaat het dus wel degelijk over de VPN.

De reden dat het niet werkt is dat wanneer je een VPN gebruikt doorgaans ook je DNS wijzigd. Je gebruikt niet meer je gewone DNS, maar die van je VPN provider. Doorgaans zijn dat buitenlandse DNS servers. Ziet de provider dit, blokeerd men je.

Mijn vraag is daarom meer hoe men dit precies detecteerd. Immers rechtstreeks detecteren welke DNS een client gebruikt is niet zondermeer (makkelijk) mogelijk. Wat ik vermoed - maar ik kan er totaal naast zitten - is dat men wellicht verschillende IP adressen voor de SIP/IMS server retourneerd afhankelijk van iemands locatie. Zeg maar iets als beschreven hier, doch dan waarschijnlijk iets meer gestandaardiseerd.

Zulks is makkelijk te testen door bijvoorbeeld te kijken welk IP gebruikt wordt voor de SIP/IMS server op laten we zeggen Ziggo en welk IP wanneer je de DNS naar cloudflare of zo zet.
Zijn afhankelijk wat de providers daar doen met hun technologische ontwikkelingen. Ze willen niet ergens aan committen wat ze niet waar kunnen maken.
[...]

Gelukkig hoef je niet extra te betalen om je eigen verbinding te gebruiken.
Cynisch bedoeld, hoop ik. Bellen over Wifi kost geen drol lijkt me, en gaat gewoon van je bundel af?
Uiteraard. Je maakt gewoon gebruik van de Vodafone IMS infrastructuur en dat kost geld. Je kan je afvragen of je een korting zou moeten krijgen omdat je het LTE netwerk qua airtime niet belast. Maar een VoWiFi infra uitrollen is ook niet gratis en die investering moet ook onderhouden worden.
Na ja, als je het zo bekijkt. Moeten providers mij als WiFi provider gaan betalen. Ze maken namelijk gebruik van mijn netwerk en hardware om hun klanten koste te kunnen rekening. Terwijl ik juist voor mijn klanten betaal voor goede WiFi zo dat mijn bezoekers gratis netwerk kunnen gebruiken.

Ze doen zo het 4g netwerk ontlasten over de rug van de kleine ondernemer. Die inversteren in een goed netwerk en kpn/Vodafone/tmobile vangen de centen.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 30 oktober 2018 19:50]

Jeej, XXkbit aan data over je netwerk... Wat maakt het jouw uit of die klanten die paar kbit gebruiken voor VoIP of een paar Mbit voor Netflix, VIdeoland of Youtube?
Het gaat er om dat mensen kpn betalen om gebruik te maken van de masten en hardware van kpn.

kpn halveert nu zijn kosten omdat 50%procent van het het verkeer niet meer over de masten gaat maar over de WiFi van van particuliere of bedrijven. Terwijl kpn nog wel kosten bij zijn gebruiker in rekening brengt als ze gebruik maken van de kpn masten. Op de meeste plekken waar jij belt en tijd door brengt zit je gewoon op je wifi thuis of van je baas of van horeca waar je zit.

En in mijn geval een netwerk met duizenden gebruikers per dag. Dan praten we niet over een paar bitjes en bytjes maar over GiGABits perdag. Die kpn en Vodafone gewoon dumpen bij WiFi providers en kleine bedrijven.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 31 oktober 2018 11:47]

Natuurlijk cynisch. Raar dat ze überhaupt auot vermelden dat het nijs extra kost, dat zou wel erg bijzonder zijn haha.
Ok, dus als ik via mijn eigen wifi-verbinding bel dan gaat het nog steeds van mijn belbundel af. Waarom zou ik dan hiervoor kiezen en niet voor bellen via Whatsapp/Signal whatever? Werkt binnen en buiten, goede erveringen mee en kost me alleen een deel van m'n databundel als ik geen wifi-verbinding heb.
Logisch... er wordt tenslotte nog altijd gewoon gebruik gemaakt van het netwerk van je mobiele provider die de verbinding moet opzetten (en houden) naar de geen die je belt.

Het voordeel is tevens dat je een betere indoor dekking zou moeten hebben en/of de kwaliteit beter zou moeten zijn dan via het 2G of 3G netwerk, wanneer de 4G dekking te wensen overlaat.

Die wifi verbinding staat toch eenmaal open dus kosten maak je in principe al niet eens waardoor een korting - door gebruik te maken van VoWifi - niet terecht c.q. logisch zou zijn.
Dat is leuk, het verkopersperspectief. Maar als consument ga ik niet extra betalen als dat met andere middelen net zo goed gratis kan. Als een garage met 3 man mijn oliewissel doet dan is ook goed te verklaren waarom het daar veel duurder is. Ik ga dan alleen wel naar een andere garage.
Dat is leuk, het verkopersperspectief. Maar als consument ga ik niet extra betalen als dat met andere middelen net zo goed gratis kan.
Noem eens middelen die net zo goed gratis kunnen ?!

Je maakt mij en vele anderen nu namelijk ontzettend nieuwsgierig met die uitspraak en zelfs providers kunnen niet wachten om zelfs gratis die middelen te kunnen inzetten. Dat maakt jou (ben ik bang) toch al een heel knap iemand die de hele telecomwereld op zijn kop zal zetten.

Maar laten we even reëel blijven; iedere alternatieve vorm is voor het bedrijfsleven niet gratis of kan/zal worden tegengewerkt door wet en regelgeving. Nog niet gesproken over de kosten die het met zich meebrengt voor telecom bedrijven. Als alles werkelijk zo eenvoudig zou zijn geweest zoals jij schetst, dan had iedere malloot wel providertje gespeeld.
Dat gaf ik eerder al aan, bijvoorbeeld Whatsapp. Gebruik ik dagelijks om te bellen. Betaal ik geen minuten uit mijn bundel voor als ik via een wifinetwerk bel. En natuurlijk staan providers _niet_ te wachten om dit in te zetten want dan is er minder te verdienen.
iPhones met iOS 12.1 (mogelijk op iPhone 6 en hoger)
Mijn iPhone SE op het Vodafone netwerk ondersteunt ook voice over wifi. Raar dat KPN het dan pas ondersteunt vanaf iPhone 6.

Overigens is iOS12.1 nog niet gereleased. (komt vandaag zie ik net)

[Reactie gewijzigd door cracking cloud op 30 oktober 2018 15:00]

Waarom raar? De iPhone SE heeft de A9 chip, deze chip is ook in de 6s te vinden.
De SE is dan ook nieuwer dan de 6.

iOS12.1 komt vanavond uit.
my bad. ik dacht dat de SE tussen de 5 en de 6 zat.
De iPhone SE is ook een soort van iPhone 6s qua prestaties en hardware van binnen.

"De prestaties van de iPhone 6s in het compacte formaat van de iPhone 5s."
Vreemd dat het niet naar de S7 komt, terwijl toestellen met lagere specs het wél krijgen. Wat zou daarvan de reden kunnen zijn?
De fabrikant bepaald in de basis welke toestellen wel en niet. Daarin is wel wat beweegruimte maar zij bepalen uiteindelijk.

De S5 kan het ook maar ligt aan welke SIM erin zit/software erop staat. Zelfde voor de iPhones, appel is de baas en bepaald welke modellen support krijgen. Zelfde overigens voor verschil in standaard aan en standaard uit van de dienst
"Voor het telefoongesprek dat je voert via wifi is nog steeds een connectie nodig met het mobiele netwerk."

vreemd dat dit er in staat terwijl @Joostglas typt dat hij gebeld kan worden in vliegtuigmodus :O

weet iemand hoe het echt zit ?
Net even vliegtuigmodus aangezet en openvpn over wifi (kpn adsl in nederland) aan,
Uitbellen en gebeld worden werkt, kortom hoezee.

Ik kan niet testen of vpn uit het buitenland naar huis werkt. Heeft iemand nog een retourticket naar bijv. New York beschikbaar ?

[Reactie gewijzigd door tweazer op 30 oktober 2018 22:14]

Denk dat ze de Note 8 vergeten, zelfde als S8 yes yes??

[Reactie gewijzigd door m0nkm0nk op 30 oktober 2018 16:15]

Dat vraag ik mij ook af... ik kan het niet vinden in mijn telefoon, dus het lijkt er op dat we toch buiten de boot vallen...
Niet? Ik heb gewoon bellen via wifi in mijn als optie onder in m'n quickbar.
Ik kan de optie ook niet vinden. In de Galaxy S8 kan ik de optie wel vinden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee