KPN's gemiddelde 4g-snelheid lag in 2018 lager dan in 2017

De gemiddelde 4g-snelheid op het KPN-netwerk lag eind vorig jaar lager dan een jaar eerder. De snelheidsdaling heeft volgens de telecomaanbieder te maken met een focus op de capaciteit. Ook voor dit jaar is KPN niet op verhoging van de snelheid gericht.

De gemiddelde 4g-snelheid lag bij KPN eind 2018 op 53Mbit/s, waar deze eind 2017 58Mbit/s bedroeg. De gemiddelde snelheid op het netwerk is daarmee nog wel sneller dan de jaren ervoor. Eind 2016 lag die op 51Mbit/s en eind 2015 op 50Mbit/s. De reden van de daling is volgens KPN dat het bedrijf zich gericht heeft op het verhogen van de capaciteit, omdat het dataverkeer flink toeneemt. Voor geheel KPN, dus ook het vaste netwerk, was dat 6,5Tbit/s in 2018. Ook in 2019 voert KPN met name hierom verbeteringen in zijn netwerk door. "Meer dan op snelheid, zijn we gericht op het verbeteren van de kwaliteit van onze 4g-verbindingen, met name de belkwaliteit voor voice over 4g."

De cijfers staan in het jaarverslag van KPN. Daarin staat ook dat de gemiddelde downloadsnelheid van zijn vaste netwerk is toegenomen van 202Mbit/s naar 221Mbit/s. KPN meldt daarbij niet wat de verhouding is tussen zijn glasvezel- en zijn dsl-netwerk. Wel meldt het bedrijf dat inmiddels 800.000 adressen in Nederland vplus-dsl kunnen afnemen. KPN begon in 2017 met deze dsl-generatie, die maximale snelheden van in theorie 200Mbit/s en in combinatie met pairbonding 400Mbit/s mogelijk maakt.

Verder meldt KPN dat het inmiddels 27.492 klanten heeft voor zijn Sneller Internet Buitengebied-aanbod. Bij deze dienst combineert KPN dsl en 4g, om buitengebieden met slecht vast internet afdoende internetsnelheden te kunnen bieden.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

25-02-2019 • 12:37

78 Linkedin

Reacties (78)

78
78
43
4
0
18
Wijzig sortering
Heb alle drie de grote providers gehad. KPN loopt qwa internetsnelheid echt achter. Ik denk dat het mobiele netwerk van KPN in zijn geheel een stuk achter loopt dan op de concurrentie. Mensen kiezen vaak voor KPN door het betrouwbare imago en combi voordeel. Maar voor mij geen KPN meer te duur voor weinig! Zit nu bij vodafone maar zodra het kan ga ik weer terug naar T-Mobile. Het netwerk van T-Mobile is qwa dekking en vooral snelheid zoveel beter dan de concurrentie. En dan krijg je vaak voor het zelfde prijs of ietsje meer wel onbeperkt data!
Deels mee eens. KPN loopt qua snelheid niet echt achter, ook qua dekking niet. In ieder geval niet waar ik kom. De snelheden op het Vodafone netwerk zijn het laagste van alle 4 hier.

Het is voor een ieder weer anders wie de beste provider is. T-Mobile is dat bij mij niet.

Ik heb T-Mobile, Vodafone en KPN allemaal gehad, verschillende abonnementen, maar KPN is qua bereik nog steeds "het beste", zeker in Noord-Nederland op het platteland. (KPN heeft in mijn woonplaats de antennes ruim 20 meter hoger hangen dan T-Mobile, en dat is qua dekking zeker te merken).
Bij Vodafone is de dekking van 4G wel goed, maar de snelheid was "maar" 10Mbit op een goede dag. 3G was bij Vodafone sneller... T-Mobile ging weer veel sneller, alleen was de dekking weer te beperkt waardoor ik binnenshuis terug ging naar 3G. Ook heeft T-Mobile bellen geen over 4G (alleen bij het allerduurste abonnement), waardoor je eerst teruggaat naar 3G om te kunnen bellen. En, ik heb het afgelopen jaar toch meer storingen gehad bij T-Mobile dan bij KPN. Ik kon ineens twee weken lang niet meer SMS versturen/ontvangen bij T-Mobile, wat erg vervelend is als je voor je werk 2FA gebruikt. Bleek een landelijke storing te zijn.

Ook de gesprekskwaliteit van T-Mobile naar een ander mobiel netwerk is/was erg slecht. Bellen binnen T-Mobile of naar vaste lijnen ging prima, maar bellen naar andere netwerken zoals KPN, Vodafone of Tele2 was amper te verstaan. Met meerdere toestellen geprobeerd, (dat was mijn werk), maar dat maakte geen verschil.

Qua 4G heeft T-Mobile inderdaad een supernetwerk, alleen niet in mijn woonplaats. T-Mobile is daar net zo snel als KPN (rond de 200Mb/s), alleen de dekking bij T is wat minder goed. KPN heeft hier en daar nog geen 4G+, maar nog steeds veel meer 4G+ dan vodafone.

[Reactie gewijzigd door krakendmodem op 26 februari 2019 09:44]

Helaas in midden Limburg (Herkenbosch-werk & Stevensweert-thuis grensgebied) is er bijna geen bereik bij KPN.
Meestal geen bereik of E en H+ en 1 bar om te bellen.
Tegelijkertijd in Zuid-Limburg doet T-Mobile het weer een stukje minder, in grote steden doet T-Mobile het vaak juist beter dan de rest. Tja :)
(gemiddelden allemaal he)

[Reactie gewijzigd door Sorcerer8472 op 26 februari 2019 12:11]

Ik herken het. In onze provincie hebben ze allemaal gaten en is, zodra je de drie grootste steden uit gaat de dekking van KPN het beste.

Vodafone heeft een gat van 20x20km in het westen van onze regio maar ook in onze stad zijn er gaten. KPN heeft gaten net ten zuiden van onze stad (centrum van de gemeente) en in het noorden van de provincie in diverse dorpen. Daar wordt al jaren over geklaagd in de plaatselijke kranten, bij en door de provinciale staten, maar geen daarvan kan er iets aan veranderen.

T-mobile heeft gaten op alle doorgaande wegen, en ook in de drie grote steden zodra je het centrum uit gaat.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 26 februari 2019 13:43]

Overigens moet ik zeggen dat de 4G snelheden hier juist wel omhoog zijn gegaan. Ik haal op het platteland vaak wel tegen de 150Mbit/s, en in de stad soms wel tot 360Mbit down bij KPN. Leuk dat het kan, en best gek dat een mobiel netwerk soms zelfs sneller is dan een kabelaansluiting.

Ik lees in dat rapport zo 123 niet waarop die metingen gebaseerd zijn. Ookla gok ik, maar dat zie ik zo niet.
Niet gek als je bedenkt dat een kabel ooit voor ouderwetse TV werdt gebruikt, en daar later internet overheen moest gaan wat niet alleen data moest ontvangen maar ook terug moest kunnen sturen, vaak nog gedeeld met analoge TV die veel van het bandbreedte spectrum in neemt.

Laat staan alle 'verouderde' fysieke technologie die bij de kabel komt kijken. 10 mensen op dezelfde fysieke kabel die gewoon doorgelust is, splitters erbij en lekker versterkers ertussen.

Nee, totaal niet gek dat 4G sneller kan zijn. Mijn T-mobile verbinding met buitenantenne haalt nagenoeg gelijke latency naar Amsterdam als mijn kabelverbinding op dit moment, wel iets meer jitter maar dit is het gevolg van channel hopping en andere LTE fratsen.

[Reactie gewijzigd door Marctraider op 25 februari 2019 15:47]

Een kabel voor ouderwetse tv? Coax kan 10 Gbit overheen. Alles via de lucht is een stuk trager.
Mwoah laser kan sneller hoor:
https://www.semanticschol...71e52663417a3b7de71a17fb2

Mits nieuwsgierige duiven niet in de braadkip modus mee willen spelen ...
das Point to Point ofcourse he, kabel krijgt iedereen gewoon stukje bandbreedte :)
Ik mis je probleem? In de lucht heb je wel meer dan 10 mensen op hetzelfde fysieke medium, met nog veel meer stoorbronnen. Kabel biedt veel meer ruwe bandbreedte.

Vergeet niet, VDSL laat zien hoe ver je een kabel kunt oprekken die ontworpen is voor een 4 kHz (!) signaal. De TV kabel is vanaf het begin ontworpen om vele malen meer bandbreedte te hebben, al in het analoge tijdperk. Met digitale trucs is er dus nog veel meer uit te halen.
Ik lees in dat rapport zo 123 niet waarop die metingen gebaseerd zijn. Ookla gok ik, maar dat zie ik zo niet.
Dit rapport is het jaarverslag van KPN zelf. Zij kunnen natuurlijk gewoon zien met welke doorvoersnelheid hun apparatuur staat te werken.
Dus KPN mobiel met zn 6,5Tbit/s doet net zoveel als de hele AMS-IX (zie artikel van vorige week)?

Indrukwekkend :)
Nee, dat is heel KPN, niet alleen de mobilo's
Vergeet niet dat KPN heel veel buiten de AMS-IX om peert. Weet het even niet zeker maar volgens mij gaat veel Google/YouTube-verkeer en ook veel NPO-verkeer juist buiten de AMS-IX om.
En ik kan thuis op dsl nog steeds maar 10mbit krijgen van kpn, woon midden in de stad. Leuk joh, die concurrentie, als je toch maar 1 keuze hebt, de kabel van vodafoneziggo die nog steeds niet open is voor concurrentie.

Hoezo irrelevant. Kpn meldt dat de gemiddelde downloadsnelheid is toegenomen van 202 naar 221mbit/s, ik merk er echter niks van, en zit daar zwaar onder.

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 25 februari 2019 13:05]

Ondertussen maakt KPN er prio van om glasvezel aan te gaan leggen in gebieden waar al andere glasvezel iniatieven bezig zijn. Zie: https://www.ed.nl/de-peel...eurne-aanleggen~a191f34e/ :? :P
Dat is heel slim van ze. En dan snel even onder de kostprijs aanbieden, concurrent kapot en dan weer terug naar hoge prijzen. Niks nieuws :)
En toch trapt de consument er elke keer weer in. Want KPN die kennen ze, maar al die "rare gekke" providers niet. :P
Zijn ook nog steeds mensen die willen betalen voor iets wat op voorhand na behoren functioneert, en waarbij service verleent wordt indien nodig. Ik heb in het verleden eens hobby provider “Hollands nieuwe” gehad. Opeens wist ik weer waarom ik liever iets, en desnoods veel meer betaal aan een bedrijf als KPN.

Gezien hun marktaandeel sta ik daar ook niet helemaal alleen in. Leuk dat alles goedkoop kan, en zelfs moet van sommige, maar zolang ik niet wakker hoef te liggen van de KPN facturen blijf ik daar een gelukkige klant.
Exact, KPN is weliswaar duurder. Als je compleet hebt met meerdere mobiele abonnementen of een thuis abonnement valt dat tegenwoordig ook wel mee.

Altijd bereikbaar, goede service (vooral in de winkel). Als je tevreden bent over een organisatie zou ik niet zo snel overschakelen. :-)
"gemiddelde". Jouw aansluiting valt er dus buiten. Net zoals de mijne. Daar doe je verder weinig aan, behalve overstappen naar een andere provider.

Je kan op fourstack kijken of er in de straten in de buurt wel snel DSL mogelijk is. Indien dat niet het geval is bestaat de kans nog dat je buurt nog geüpgraded gaat worden.
onder de 15Mbit is er toch een mogelijkheid tot gebruik van 4g?
Niet in een stad, aangezien KPN dit product alleen in de buitengebieden aanbiedt.
Zou dan naar T-Mobile Thuis 4G gaan kijken, is gewoon overal te gebruiken.
Daarmee in half de regio ook geen dekking hebt. Vodafone en KPN bieden dan weer geen 'Thuis 4G' aan.

Wil je goed signaal in deze regio dan moet je een buitenlandse provider gebruiken. Daarmee kun je schakelen tussen de drie providers als dat nodig is (en dat is hier best vaak). Helaas bieden die ook geen 'Thuis 4G' of buitengebied-tarief aan als je in Nederland bent.
boven de 10mbit krijg je geen 4G buitengebied meer volgens mij
Boven de 15Mbit is dat tegenwoordig.

Maar in een binnenstad gaat KPN dit niet aanbieden, of je nu 15Mbit krijgt of 2.
Dat is niet (helemaal) waar hoor. Ik woon zelf in Rotterdam (redelijk grote stad in het Zuid-Westen van het land ;) ) en heb buitengebied internet van KPN aangezien er op mijn adres slechts 13 Mb internet geleverd kan worden (en ook geen kabel aansluiting). De buren zitten gek genoeg wel boven de 15 Mb (niet veel: 20 en 25 Mb), maar mij hoor je niet klagen want de 4G oplossing werkt prima.

Maar KPN kijkt wel naar de belasting van de het lokale 4G netwerk, dus er zal idd niet een hele binnenstad op 4G aangekoppeld kunnen worden en kennelijk heb ik gewoon geluk dat men een paar honderd meter verderop wel een fatsoenlijke aansluiting heeft ;) (uiteraard zou ik die ook liever hebben, maar voor mij werkt het prima zo).
En waarom is Ziggo geen optie? :)
Voor mij vanwege morele bezwaren. Ziggo/UPC/LibertyGlobal is een kapitalistische monopolist op het gebied van communicatie die onze overheid in een houdgreep houd. Na jaren moeten ze eindelijk hun CAI-netwerk beschikbaar maken voor andere aanbieders. Toevalligerwijs op een moment dat er praktisch geen concurrentie meer op de markt is en de boel netjes is verdeeld tussen drie partijen (LibertyGlobal, KPN en Tele2/T-Mobile). Zo'n bedrijf gun ik mijn geld niet.

Daarnaast vertrouw ik ze ook voor geen meter met mijn privacy. In het verleden hebben ze laten zien dat niet heel belangrijk en hier zeker geen principiële keuzes in te maken. En dat is natuurlijk prima voor een commercieel bedrijf. Maar ook dan, mijn geld krijgen ze dan niet.

Nu is KPN niet heel veel beter maar die had tenminste nog een dochter die hier duidelijke keuzes in maakte. Helaas is die straks ook weg. En ondanks dat ik in het hartje van een van de grootste steden van Nederland woon zijn er simpelweg geen alternatieven beschikbaar. Je zou haast zeggen omdat hier onderling afspraken over zijn gemaakt. Ziggo pakt de steden en laat de dorpen links liggen zodat KPN daar zijn glasvezel uit kan rollen.

[Reactie gewijzigd door engessa op 25 februari 2019 15:00]

In vrijwel elk dorp ligt er wel kabel. Het zijn echt de gehuchten waar dan geen kabel zou liggen.

En daar legt KPN de komende tijd ook geen glasvezel neer, nu zijn het vooral de grotere steden die glas krijgen, zoals Zwolle en Lelystad. De kleinere kernen krijgen eerder glasvezel van regionale initiatieven.
In vrijwel elk dorp ligt er wel kabel. Het zijn echt de gehuchten waar dan geen kabel zou liggen.
Kan wel zijn, maar hier in de regio niet hoor. Industriegebieden hebben nergens kabel. In een werkloods kijk je immers geen TV, en zeker in een magazijn of distributiecentrum niet dus is er destijds geen coax naartoe gelegd.

Kpn-lijntje ligt er meestal wel, masr als je daar 4mb/s kunt halen dan is het al erg veel.

Glasvezel doet kpn in deze regio ook niet aan. Ja er ligt, bij sommige bedrijven, maar dat is door die afnemers zelf betaald.
En daar legt KPN de komende tijd ook geen glasvezel neer, nu zijn het vooral de grotere steden die glas krijgen, zoals Zwolle en Lelystad. De kleinere kernen krijgen eerder glasvezel van regionale initiatieven.
Hier in deze provincie laat kpn het volledig over aan de lokale kabelprovider en omdat die alle tv-kijkenden al op de coax heeft, legt die ook alleen glasvezel aan voor hun eigen backbone en een verdwaald bedrijf dat er om vraagt omdat ze niet de kennis hebben om het zelf te laten leggen.
Geen idee waar je 't over hebt. Ik woon in het "groene hart" en de enige aanbieder die hier internet aanbied boven de 100 Mbit is toch echt Ziggo, en dat geld voor heel veel van de kleine dorpen hier. Ziggo pakt echt niet alleen steden, sterker nog, ze zijn vaak de enige optie als je een vlugge verbinding wil.
Dat is mijn enige optie, en die heb ik nu dus ook. Maar had liever telfort/kpn gehad zoals op mijn oude adres.
Wat zegt KPN fourstack?
Wat: Koper
Beschikbaar: Ja
Distributiepunt(en): MDF

Technologie: Internet Snelheid
Koper/DSL: 17 Mbit/s
Bonded Koper/DSL: -

De rest, FttH en buitengebied zijn onbeschikbaar. Nogmaals. Midden in de stad, Arnhem. Ben met 5 minuten doorfietsen in het centrum.

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 25 februari 2019 13:45]

Het nadeel van een stad. Als je *binnen* een straal van ongeveer een kilometer bij de oude wijkcentrale zit, dan zit je vast aan regulier VDSL2. Daarbuiten wordt de passieve kabelverdeelkasten tot aktieve straatkasten (FttC) omgebouwd (met 100 Mbps/200 Mbps bonded). Binnen die straal is er een technische reden om het niet te doen.

Dit ombouwen is tot nu erg sloom gegaan, maar KPN zet er wel degelijk op in om dit proces te versnellen. En als het dan omgezet is haal je ook echt goede snelheden.

Binnen die straal heb je ook nog wel wat opties, maar die hebben allemaal hun eigen nadelen:
1. Bonding aanvragen (dubbele lijn gebruiken). Nadeel: je zit vast aan KPN, die is de enige die dit levert en er moeten ook wel twee paar aders naar je huis lopen. Bij een andere provider, die wholesale inkoopt bij KPN, is dit geen optie.
2. Coax. In principe ligt in deze gebieden ook altijd coax. Het nadeel is dat je dan tegen de hoge prijzen van de kabelaar (bijna altijd Ziggo) aanloopt.
3. 4G. Het voordeel van stedelijk gebied is dat de mobiele dekking doorgaans prima op orde is. Je vaste internet de deur uitflikkeren is een optie. Nadeel is dat het mobiele netwerk niet voor alle doeleinden even goed presteert/even stabiel presteert, dat je datalimieten hebt en dat je al snel een Tweakerige oplossing aan het bouwen bent, al is het maar omdat veel providers aktief tegengaan dat je een 06-nummer gebruikt voor een niet-telefoon.

Al met al is het irritant, maar wel een luxeprobleem. Je hebt vaak een stuk minder alternatieven en/of met grotere nadelen als je zeer afgelegen woont met slecht internet. Glasvezel zal er wel eerder komen, maar dat is ook niet gratis.

(Ikzelf zit ook in deze situatie in stedelijk Utrecht en heb optie 1 gekozen, dat kon bij mij. Met matig resultaat, mijn download is sterk verbeterd, maar de bottleneck was nou net de upload, en die is maar beperkt verbeterd. Met de komst van 5G hou ik optie 3 open en ik ben benieuwd wat opengooien van de kabel door ACM gaat doen voor optie 2).

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 25 februari 2019 14:26]

Het nadeel van een stad. Als je *binnen* een straal van ongeveer een kilometer bij de oude wijkcentrale zit, dan zit je vast aan regulier VDSL2. Daarbuiten wordt de passieve kabelverdeelkasten tot aktieve straatkasten (FttC) omgebouwd (met 100 Mbps/200 Mbps bonded).
Helaas, voor zover mij bekend is KPN daar al geruime tijd mee gestopt. In ieder geval is het tempo enorm verminderd.
Binnen die straal is er een technische reden om het niet te doen.
Meer een financiële. KPN wacht totdat alle andere providers hun eigen apparatuur uit de wijkcentrales verwijderd hebben en overgegaan zijn op het netwerk van KPN. Dan kunnen ze vectoring aanzetten en een verdubbeling of meer van snelheid realiseren.
Natuurlijk kunnen ze ook tussentijds klanten van de wijkcentrale migreren naar actieve straatkasten. Maar dat kost geld en alle geplande upgrades in mijn omgeving zijn al jaren geleden gecancelled.
Dit ombouwen is tot nu erg sloom gegaan, maar KPN zet er wel degelijk op in om dit proces te versnellen.
Volgens mij zijn zetten ze nu alsnog in op glasvezel. En ze gaan natuurlijk niet eerst bestaande straatkasten ombouwen naar VDSL2 en diezelfde apparatuur vervolgens overbodig maken door hun eigen glasvezel. Het tempo van ombouwen vertraagd dus juist.
En als het dan omgezet is haal je ook echt goede snelheden.

Binnen die straal heb je ook nog wel wat opties, maar die hebben allemaal hun eigen nadelen:
1. Bonding aanvragen (dubbele lijn gebruiken). Nadeel: je zit vast aan KPN, die is de enige die dit levert en er moeten ook wel twee paar aders naar je huis lopen. Bij een andere provider, die wholesale inkoopt bij KPN, is dit geen optie.
XS4ALL biedt ook bonding.

Bij bonding op een wijkcentrale verdubbelt je download. Je upload wordt maximaal 2 x 5Mbps.
Helaas wordt je ping ook hoger.
Meer een financiële. KPN wacht totdat alle andere providers hun eigen apparatuur uit de wijkcentrales verwijderd hebben en overgegaan zijn op het netwerk van KPN. Dan kunnen ze vectoring aanzetten en een verdubbeling of meer van snelheid realiseren.
Was het maar zo'n feest. Ook alle niet-DSL technieken moeten daarvoor weg. Niet voor niets zijn ISDN (1-2-15-20-30) en vaste verbindingen al aangekondigd dat ze uitgaan, tot ergens in 2021. PSTN wordt vervangen voor een variant vanuit wijkkasten en zijn niet meer tot last. En dan zijn er nog wat koperdingen zoals Ethernet over Koper die (nog) niet aangekondigd zijn die roet in het eten gooien. Zolang die oude troep nog bestaat kan je vectoring vanuit de centrale op je buik schrijven. Een hoop leesvoer is te vinden op: https://www.kpn-wholesale.com/
Bij bonding op een wijkcentrale verdubbelt je download. Je upload wordt maximaal 2 x 5Mbps.
't Leuke: De upload wordt niet gecapped. Zit je vlak naast de wijkkast, dan "krijg" je met VDSL al zo'n 30Mbps upload, met bonding verdubbelt dat tot ruim 60Mb. Tenzij je een abonnement hebt die netjes in een WBA snelheid past (zoals 50/5), dan word je WEL op die 5Mb gezet. Zelf heb ik het 100Mb abo van XS4ALL met - inderdaad - 33Mb upload. En omdat het kan, bonded besteld en dus ruim 200Mb down en 66Mb up. Met name die "up" is wel fijn om te backuppen naar buiten.

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 25 februari 2019 16:32]

Dank voor de aanvulling, ik was die andere dingen vergeten te vermelden.

Ik wist dat bij aansluiting op een actieve wijkkast de upload bij XS4ALL niet gecapped werd. Maar geldt dat ook voor aansluitingen direct op wijkcentrales? Volgens mij heb ik eventjes een abo gehad van > 50 Mbps down over een enkele lijn. Maar omdat dat zowel up- als down niets uitmaakte hebben ze mij toen weer snel teruggezet naar 50/5.
Ik wist dat bij aansluiting op een actieve wijkkast de upload bij XS4ALL niet gecapped werd. Maar geldt dat ook voor aansluitingen direct op wijkcentrales? Volgens mij heb ik eventjes een abo gehad van > 50 Mbps down over een enkele lijn. Maar omdat dat zowel up- als down niets uitmaakte hebben ze mij toen weer snel teruggezet naar 50/5.
Vanuit een wijkcentrale is vaak de afstand langer, wat bij VDSL direct impact heeft op snelheid. Na een paar honderd meter zit je al ruim onder de 50Mb download, dan heeft het inderdaad niet zoveel zin meer. Op die wholesale site van KPN staat in hoofdstuk 6.1 te lezen wat de verschillende producten zijn. Een 50/10 product zal neem ik aan WEL worden gecapped op die 10Mb upload.

Overigens heb ik zelf dus het 200/60 bonded VDSL product van XS4ALL, die wordt wel degelijk gecapped op die 60Mb, in het modem zie ik dat ik per aderpaar zo'n 50Mb zou kunnen halen. Maar even wachten op bonded Vplus wat nog niet vrijgegeven is overigens. Die heeft exact dezelfde upload als VDSL zo te zien, alleen een dubbele download op de korte afstand.
Bij pairbonding vanuit de wijkcentrale wordt de verbinding wel op 2x5 Mb up gezet. Bij een gewone lijn 50/10 (wat ik heb).

Een 50/10 verbinding op een VVDSL lijn is gewoon 30Mbit up. Alleen niet vanuit de wijkcentrale, helaas. Dat is dan 10Mbit.
Goeie aanvullingen. Het verhaal over apparatuur in de wijkcentrale snap ik eerlijk gezegd niet helemaal wat daar nou speelt, behalve dan dat het blokkerend is voor snellere DSL.
Volgens mij zijn zetten ze nu alsnog in op glasvezel. En ze gaan natuurlijk niet eerst bestaande straatkasten ombouwen naar VDSL2 en diezelfde apparatuur vervolgens overbodig maken door hun eigen glasvezel. Het tempo van ombouwen vertraagd dus juist.
Ik heb hier geen diepe strategie-documenten gelezen, alleen de artikelen op Tweakers. Ik haalde daar uit dat ze in het algemeen gewoon meer huizen de 100 Mbps optie willen geven, of dat nou FttH of FttC is. Aangezien de straakasten upgrades al op slakkentempo gingen, neem ik domweg aan dat ze ook hier wat meer ploegen zullen inzetten. Het is op zich een vrij goedkope manier van upgraden in een dichtbevolkt gebied.
XS4ALL biedt ook bonding.
Ja (die heb ik namelijk), maar aangezien XS4All zowel een volle KPN-dochter is en ook over korte tijd van de markt gaat, wilde ik die niet apart benoemen. Dat van die upload maximaal 2x 5 Mbps, heb je daar ergens meer informatie over? Toen ik het aanvroeg had ik namelijk de verwachting (en heb ik ook te horen gekregen van XS4All) dat ik een dubbele upload (2x7 Mbps) zou krijgen, maar ben inderdaad blijven hangen op een upload van 10 tot 11 Mbps. Dat is op zich al bijna 50% toename en heeft de ruimte gegeven die ik nodig heb, maar in absolute waardes zou ik daar wel wat meer willen.
In de wijkcentrales hadden een aantal ISPs hun eigen apparatuur staan. Zij maakten alleen gebruik van de kabels vanuit de wijkcentrale naar de klanten.
De kabels vanuit de wijkcentrale naar jouw huis liggen gebundeld met die van vele andere klanten. Pas het laatste stuk worden de draden naar jouw huis afgesplitst van de kabel.

Omdat draden die naast elkaar liggen als antennes gaan werken krijg je overspraak. Het signaal naar de ene klant beinvloed het signaal op de naastliggende draden. Door de huidige krachtige processoren is het mogelijk om dit effect te berekenen en het vervolgens tegen te gaan. We noemen dat vectoring. En dat levert weer de mogelijkheid op om over dezelfde kabels een hogere snelheid te realiseren.

Maar dat uitrekenen kan alleen als je weet welke signalen je zelf verstuurt. Zit er een andere ISP op zijn eigen apparatuur signalen te versturen over naastgelegen draadjes dan gooit die roet in het eten.
KPN is - om diverse redenen waaronder het willen aanbieden van vectoring - al een tijdje bezig om de apparatuur van andere ISPs uit hun wijkcentrales te laten verwijderen. Er ligt dan één netwerk waar alle ISPs gebruik van kunnen maken. Nu worden alleen de kabels gedeeld, straks ook de apparatuur in de wijkcentrales. En als er geen andere stoorzenders meer zijn kan vectoring aangezet worden met hogere snelheden als gevolg. Dat kan (nog) niet eerder.

En dit geldt o.a. ook voor de huidige beperking van de uploadsnelheid. Immers, de processor in de wijkcentrale weet niet wat voor signalen jouw modem de lijn op stuurt. En ook die signalen beinvloeden de andere klanten. Om die onbekende overspraak te beperken wordt de upload beperkt tot 5Mbps. Heb je pairbonding dan krijg je dus maximaal 2 x 5Mbps up.
Aangezien de straakasten upgrades al op slakkentempo gingen, neem ik domweg aan dat ze ook hier wat meer ploegen zullen inzetten. Het is op zich een vrij goedkope manier van upgraden in een dichtbevolkt gebied.
De upgrades gingen in eerste instantie in een hoog tempo. Toen zakte het opeens in, volgens KPN door leveringsproblemen van de apparatuur. Ik heb de leverancier toen hiernaar gevraagd en die gaf aan dat zij genoeg op voorraad hadden. Ergo, er speelde iets anders. Binnen KPN kon of mocht niemand iets zeggen. Het gerucht ging dat KPN een cashflow probleem had. Dit soort dingen kosten namelijk heel veel geld.

Vervolgens kwam in het nieuws dat KPN toch weer glasvezel wilde gaan uitrollen. Dat komt echt niet zomaar uit de lucht vallen, daar heeft men dan al langere tijd over nagedacht. En als KPN weet dat het glas gaat uitrollen dan gaat het niet meer investeren in apparatuur in wijkkasten die na dat glas overbodig zijn. Er zijn geen wettelijke eisen van een minimaal aan te bieden snelheid door KPN dus lieten ze de klanten gewoon doormodderen. Zou jij een nieuwe koelkast aanschaffen omdat die 10% zuiniger is als je weet dat volgend jaar een nieuwe op de markt komt die 30% zuiniger is en je huidige koelkast het nog gewoon doet?
Vervolgens kwam in het nieuws dat KPN toch weer glasvezel wilde gaan uitrollen. Dat komt echt niet zomaar uit de lucht vallen, daar heeft men dan al langere tijd over nagedacht.
Dat geloof ik ook wel, maar ik geloof er niks van dat KPN FttH gaat uitrollen in pak-em-beet de jaren '30 wijken in de grote steden (ik zou het toejuichen hoor, daar niet van), laat staan in de historische binnensteden. Wat mij betreft is hun "versnellen van glasvezel-uitrol" nog steeds de FttC/VVDSL van de afgelopen jaren.
Er zijn geen wettelijke eisen van een minimaal aan te bieden snelheid door KPN
Nog niet, maar het beleid is duidelijk: nieuws: Minister Henk Kamp wil 100Mbit/s als ondergrens voor breedbandinternet

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 25 februari 2019 18:54]

Je verwijst naar een artikel uit 2017. Verder nooit meer wat van gehoord. Daarom schaar ik het onder het kopje "politiek profileren". En daar blijft het dan ook bij.
Dat vind ik een flauwe reactie en mag je iets meer researchen, het is onderdeel van een breder Europees beleid. Ja, er zijn kanttekeningen bij, maar het is even iets meer dan politiek profileren.

Iets lagere doelstellingen zijn domweg Europees vastgelegd, maar daar voldoet Nederland eigenlijk al aan. Deze hogere doelstellingen is wel degelijk aan gecommitteerd door Kamp hiermee.

Verandering van beleid kan, maar het is niet alsof dit niets betekent.
Mijn excuses. Wat ik bedoelde: ik heb niet zoveel vertrouwen in onze overheden. Flauwekul aanpassingen aan wetten kunnen binnen een paar weken. Wetgeving die echt beleid inhoudt zie ik echter nauwelijks. Noem het cynisch.
De enige wetgeving die er m.i. uitsprong is wat Neelie (Smit) Kroes voor elkaar kreeg m.b.t. gebruik van mobiele telefonie in Europa.

Pas als er echt wetgeving is gaat er iets veranderen. Maar die is er nog niet. En dan is het vaak wetgeving die pas over x jaar iets vereist om de markt tijd te geven zich voor te bereiden. Voorlopig zijn het mooie plannen maar de komende jaren verandert er dus - helaas - nog helemaal niets.
In de wijkcentrales hadden een aantal ISPs hun eigen apparatuur staan. Zij maakten alleen gebruik van de kabels vanuit de wijkcentrale naar de klanten.
De kabels vanuit de wijkcentrale naar jouw huis liggen gebundeld met die van vele andere klanten. Pas het laatste stuk worden de draden naar jouw huis afgesplitst van de kabel.

[...]

De upgrades gingen in eerste instantie in een hoog tempo. Toen zakte het opeens in, volgens KPN door leveringsproblemen van de apparatuur. Ik heb de leverancier toen hiernaar gevraagd en die gaf aan dat zij genoeg op voorraad hadden. Ergo, er speelde iets anders. Binnen KPN kon of mocht niemand iets zeggen. Het gerucht ging dat KPN een cashflow probleem had. Dit soort dingen kosten namelijk heel veel geld.
Er was inderdaad een overeenkomst voor dit hele proces, VULA.

Ik heb zelf een paar maanden geleden een gesprek gehad met een insider hierover. Die gaf aan dat er bonje is tussen KPN en partijen als o.a. Tele2 + Euronet(Online.nl). Deze partijen die in de wijkcentrales nog hun eigen apparatuur hebben schijnen zich te verzetten tegen verwijdering uit de centrale. Gevolg is dat het hele VULA proces flinke vertraging oploopt en niet kan worden doorgezet.
Mijn ouders zaten op een oude wijkcentrale, maar ik gaf aan dat er al een actieve straatkast (FttC) gereed stond (fourstack). Blijkt dat mijn ouders al maanden geduldig wachten op de vernieuwing, na een folder daarover in de bus... Heb maar even een belletje gedaan, en dan blijkt dat je er zelf achteraan moet. Binnen 2 weken hadden ze snel internet. (maar dat stond dan ook eigenlijk in de folder.. dat je contact moet opnemen. Maar dan wel naast de tekst: "De upgrades worden standaard uitgevoerd (volgens planning van KPN) en je hoeft er in principe niets voor te doen" 8)7 )

[Reactie gewijzigd door peteroff op 25 februari 2019 17:05]

2. Coax. In principe ligt in deze gebieden ook altijd coax. Het nadeel is dat je dan tegen de hoge prijzen van de kabelaar (bijna altijd Ziggo) aanloopt.

(Ikzelf zit ook in deze situatie in stedelijk Utrecht en heb optie 1 gekozen, dat kon bij mij. Met matig resultaat, mijn download is sterk verbeterd, maar de bottleneck was nou net de upload, en die is maar beperkt verbeterd. Met de komst van 5G hou ik optie 3 open en ik ben benieuwd wat opengooien van de kabel door ACM gaat doen voor optie 2).
Ben je nu echt zo voordelig uit dan? Meestal als ik het ga narekenen komt het op mij helemaal niet zo voordelig over. Men rekent zichzelf snel rijk met 'voordelen' als gratis spotify (is afgelopen ondertussen afaik) en korting op mobiel. Echter daarbij wordt uit het oog verloren dat die mobiele aansluiting uberhaupt mogelijk veel goedkoper kan.

Als ik bij Ziggo kijk naar een gemiddeld pakket van 200/20 en dan interactieve tv en vast bellen uitschakel dan kom ik op 54 euro. Als ik naar KPN ga voor 200/20 dan betaal ik € 61,50. Geen idee wat jij nu kwijt bent maar ook deze keer ben ik zeer benieuwd naar je rekensom. Voor mobiel betaal ik overigens 10 euro per maand voor onbeperkt bellen en 5 GB.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 25 februari 2019 17:19]

Let op: Het gaat om een situatie waarin de DSL *slecht* werkt (vanwege lange koperlijnen). De vergelijking die je dan moet maken is niet "top-pakket KPN" vs. supersnel Ziggo, maar juist de midden-pakketjes van "overige providers" vs Ziggo..

Op een plek met 'snelle' koper kun je namelijk via bvb. T-Mobile thuis een verbinding van 100 Mbps krijgen voor zo'n 30 euro per maand. En andere budget-providers zijn er ook wel.

Bij Ziggo kun je het voor-de-sier pakket van 40 Mbps krijgen voor 44 euro per maand. (Zelfs bij het dure XS4All krijg je daar al 50 Mbps voor, en incl. alle leuke extra's). Als je enigszins snelheid boven de 50 Mbps wil zit je bij Ziggo dus al meteen aan hun pakket van 54 euro per maand vast.

Oftewel: In mijn beleving is het normale prijsverschil rond de 20 euro per maand tussen DSL en Coax. Als je dan 'gedwongen' voelt om coax te nemen vanwege de snelheid aangezien de koper toevallig slecht is waar jij woont, dan is dat stevig prijsverschil.

(Overigens in mijn persoonlijke situatie kom ik er toevalligerwijs ontzettend gunstig uit via de combinatie XS4All / KPN mobiel, vanwege het feit dat mijn partner relatief veel belminuten naar EU landen maakt, wat bij andere providers na een bepaald punt buiten de bundel valt. De gepeperde rekeningen van Vodafone op dit vlak zullen we niet missen. Het feit dat we daardoor ook nog eens verdrinken in de data is leuke bijkomstigheid)

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 25 februari 2019 19:22]

Ik vind de prijzen van Ziggo wel meevallen, ik vind de prijzen voor ADSL juist schandalig hoog voor wat je ervoor krijgt.
100/30 via DSL voor 30 euro per maand valt mij inziens ook mee toch?

54 euro voor 200/20 bij Ziggo.
Verschil daartussen is dat je bij Ziggo over het algemeen die snelheid zonder problemen haalt, maar dat je bij DSL maar mazzel moet hebben dat je binnen 300 meter van het wijkstation zit.
Bij een andere provider, die wholesale inkoopt bij KPN, is dit geen optie.
Dat is niet correct. Ik heb sinds vandaag bonded vDSL, niet bij KPN of XS4all, maar bij Helden van Nu die het via RoutIT inkoopt bij KPN wholesale.
Cool! Betaal je dan ook meer?
En Helden van Nu lijkt alleen bedrijven te bedienen. Ik vraag me af of het een zakelijke vs consumentenmarkt verschil is.
Het zou heel goed kunnen dat het een verschil is tussen de zakelijke en particuliere markt ja. Voor zover ik weet zijn er ook geen andere providers die het doen. Op kantoor heb ik Helden van Nu en thuis is het T-Mobile (want lekker goedkoop); hoewel er op het thuisadres bonded beschikbaar is levert T-Mobile dat niet.

Ik betaal 20 euro per maand (ex btw) meer voor bonded. In mijn geval is het een verschil tussen 110/30 en 220/60. Helaas nog geen glasvezel; het is mij persoonlijk vooral te doen vanwege het verschil in upload snelheid. Ik heb op kantoor wat servers draaien en daar ook een eigen subnet :)
Als je in het Spijkerkwartier woont, dan komt KPN binnenkort bij je langs. Verder zou je nog bij Breedband Arnhem kunnen kijken.
Hier T-Mobile en zeer snelle verbinding met 256 MBS. KPN betaal je meer voor de naam zoals bij Sony. KPN heeft niet eens onbeperkt internet pakket
Er zijn dan ook maar weinig consumenten die meer dan 50GB per maand verbruiken. Na de Tele2 overname is het een kwestie van tijd bij T-mobile om unlimited te schrappen.
Ik heb onlangs verlengd voor 2 jaar bij T-Mobile voor Unlimited Onbeperkt aantal GB (14GB per maand in EU) + Onbeperkt Bellen voor 35,- voor mij €32,50,- met klantvoordeel aan. Waarom zou T-Mobile Unlimited schrappen?

[Reactie gewijzigd door van der Berg op 25 februari 2019 15:22]

Omdat met het samengaan van T-Mobile en Tele2 de enige concurrent die dit ook aanbiedt verdwijnt.
Tele2 onbeperkt blijft nog te minstens 3 jaar bestaan heeft T-Mobile gezegd. Ik wilde eerst naar Tele2 voor €25 alles onbeperkt maar in Europa is de verbinding erg slechte dekking. In Nederland heb je bijna goede verbinding met Tele2 maar T-Mobile is nog iets beter en sneller vandaar dat ik bij T-Mobile heb verlengd met alles onbeperkt
Dat ben ik niet met je eens. KPN heeft gewoon een onwijs goede service. Ooit hier begonnen en ben eigenlijk altijd netjes geholpen als er iets was. De keer dat het goed fout ging, telefoon kwijt na reparatie, heb ik heel netjes een gloednieuwe gehad en de maanden waarin ik hem niet heb gehad heb ik mijn abbonementsgeld van terug gehad.

Waarom zou ik dan wisselen? Ik betaal misschien wat meer, maar ik krijg er een goed en prettig gevoel voor terug.
de maanden waarin ik hem niet heb gehad heb ik mijn abbonementsgeld van terug gehad.
Begrijp ik hieruit dat je bij een reparatie je telefoon een aantal maanden kwijt was en dus niet kon gebruiken?
Nee, KPN was de telefoon kwijt geraakt. Dit kwam doordat de 3 winkels in Utrecht samen gingen naar 1 fililaal. Het ging overigens niet om garantie, maar om een scherm wat zelf kapot gemaakt was en op eigen kosten gerepareert.
Dus KPN raakt je telefoon kwijt en laat je dan maanden wachten voordat ze hun fout erkennen en gewoon oplossen zoals het hoort en elke provider zou doen?...
Ja, maargoed dat maakt niet zoveel uit.. Het toestel dat ik kreeg was nog eens beter ook.

[Reactie gewijzigd door Mimiix op 25 februari 2019 15:37]

Oke, nam aan dat het maanden duurde omdat je zei:
...en de maanden waarin ik hem niet heb gehad heb ik mijn abbonementsgeld van terug gehad...
Het hele gebeuren duurde inderdaad ongeveer 3 maanden.
Dat ze hem kwijtraken is slordig maar zoiets kan gebeuren, vooruit, maar dat je alles bij elkaar drie maanden geen telefoon hebt hierdoor en dat je dan toch nog vindt "KPN heeft gewoon een onwijs goede service." Dat zal niet iedereen met je eens zijn.
Zo lang er datalimieten zijn was de overgang van 3G naar 4G al weinig relevant en hetzelfde geldt straks voor de overgang naar 5G. Pas als je geen datalimieten meer hebt wordt het wel interessant. Video's kijken kun je nu nauwelijks doen, omdat je datalimiet er veel te snel doorheen gaat.
Nou ik heb toch een stuk liever 4G dan 3G hoor, datalimiet of niet. Heb ook ruimmmm voldoende aan 50GB. Plus de roamingvoorwaarden binnen EU zijn enorm goed bij KPN, dat scheelt.
Neem je toch een 4G aanbieder? Is ook wat meer in lijn met het artikel ;)
Dit is 1 van de redenen dat ik gestopt ben met KPN en overgestapt ben naar ziggo, Ik ging van 200 mbits naar 500mbits voor het zelfde bedrag, iclusief TV, bij ziggo.
Zie je wel... en KPN maar blijven ontkennen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee