KPN brengt internetabonnement uit dat dsl combineert met 4g

KPN brengt zijn dienst Sneller Internet Buitengebied, waarbij klanten een 4g-modem krijgen ter aanvulling op een vaste dsl-verbinding, uit voor alle klanten die met dsl niet meer dan 15Mbit/s halen. Er moet wel voldoende 4g-dekking zijn.

Klanten kunnen op de site van KPN een postcodecheck doen om te kijken of ze in aanmerking komen voor Sneller Internet Buitengebied. Als dat zo is, is de dienst te bestellen in een winkel van KPN of door te bellen met de klantenservice. De dienst kost geen extra geld ten opzichte van Internet-abonnementen van KPN.

Als klanten het afsluiten, krijgen ze naast een standaard V10-modem een 4g-modem thuis, waarna ze die moeten verbinden. De snelheid is maximaal rond 30Mbit/s, maar de provider waarschuwt dat de snelheid kan verschillen door bijvoorbeeld drukte op de zendmasten en dekking binnen. KPN maakt de verwachte uploadsnelheid niet bekend. Er is geen datalimiet. KPN heeft de techniek sinds vorig jaar getest.

Adressen komen in aanmerking als het bedrade internet van KPN via bijvoorbeeld koper het komende half jaar niet verder zal komen dan 15Mbit/s. Vaak gaat het daarbij om huizen die buiten de bebouwde kom staan, waardoor er geen kabels in de grond liggen naar die woonadressen of waardoor de afstand naar de centrale zo groot is, dat de snelheid laag is.

KPN 4g-ontvanger Sneller Internet Buitengebied

Door Arnoud Wokke

Redacteur

29-10-2018 • 10:46

138 Linkedin

Reacties (138)

138
135
83
6
1
40
Wijzig sortering
Ik snap het nieuws niet. Dit wordt al jaren aangeboden (zie ook https://forum.kpn.com/mob...r-het-buitengebied-372430). Het enige dat nieuw lijkt is dat het 15 ipv 12MBit is, maar dat is volgens mij ook al ruim een jaar zo?

Of ik lees ergens overheen, of deze dienst bestaat al jaren :P
Tweakers is inderdaad niet volledig met dit bericht. Volgens Telecompaper gaat het om het uitbreiden van de postcodes: "KPN biedt vanaf heden de dienst Sneller Internet Buitengebied aan in een groter deel van het land."

De nieuwswaarde zit hem dus niet in het nieuwe product, maar in het beschikbaar stellen van dit product voor een grotere groep (potentiele) klanten.
Klopt. Maar zojuist heb ik een flinke tijd met KPN aan de lijn gehangen. Helaas, voor mensen die een huisje op een camping hebben gaat dit feest niet door. Zelfs al zegt de postcode check dat 4G buitengebieden beschikbaar is, KPN gaat het daar niet aanbieden. Reden: dan gaan te veel mensen op een beperkt oppervlak massaal 4G gebruiken en dat kan het netwerk niet aan.

In bovengenoemde geval hebben mensen een vaste telefoonaansluiting van KPN naar hun huisje op de camping en hebben zij ADSL met 3mbs. Dat blijft dus 3mbs.
Dit klopt volgens mij niet. Als de check aangeeft dat het daar kan zie ik geen belemmering. Je moet daar wel een vast internetabonnement hebben van KPN.
Uitgebreid over gesproken met KPN. De meneer aan de telefoon heeft gekeken wat er aan vaste aansluitingen al waren en welke snelheden er gehaald werden. Toch was zijn conclusie: we doen het niet.

Als jij contacten intern hebt hoor ik het graag!
Bel gewoon nog een keer. Op de chat kreeg ik vorig jaar te horen dat het niet kon bij ons thuis, maar bij een tweede keer aan de telefoon was het na 5 minuten geregeld.
Inderdaad uitbreiding van postcodes

In het laatste bericht hierover kreeg ik via KPN te horen dat de door mij gekozen postcode niet in het pakket zat.
Ik zou een mail krijgen als deze wel toegevoegd zou worden.
Guess what .. de mail is er nog niet ;)

Maar de postcode wordt ondertussen wel geaccepteerd op de pagina.
Binnenkort eens lang een KPNshop gaan, met de betreffende abonnee.

( eens testen of ze GPSlocatie toepassen, want de persoon zit eigenlijk 4 van de 12 maanden op andere locatie in NL, waar hij ook geen internet heeft )
Zo ver ik weet doet de 4G-verbinding het alléén als de DSL-verbinding het ook doet. Je kunt dus niet de 4G-verbinding los gebruiken :)
Klopt, ik heb het zwarte modem sinds juli. Het werkt aanvullend op het gewone witte modem (Experia). Je moet dus een koper verbinding hebben.
Je kan beter even bellen met KPN. Ik ben namelijk ook naar de shop geweest, maar daar konden ze mij alleen vertellen wat al op de site stond.
Tja... ik kan (volgens https://netco-fpi-info.fourstack.nl/) max 11Mbps krijgen via koper hier, maar deze dienst is niet mogelijk volgens de postcodecheck op de site.

Zal wel liggen aan het feit dat Ziggo hier gewoon 400/40 levert. Wat? Ja, nieuwbouwwijk (woning is van 2011) waar nu nog gebouwd wordt. Geen glasvezel, alleen ADSL (want wijkkast niet verglaasd, kabel loopt dus door naar de centrale in het centrum).
Tja, dit gaat ook niet over consumenten goed internet bieden maar over postcode gebieden waar concurrenten internet aan willen bieden ‘wit’ maken zodat er minder subsidie beschikbaar is. Wat is een ‘wit’ gebied? Een plek waar je 30Mbps beschikbaar hebt.
Als je nou eens op https://kpn-compleet-fpi-info.fourstack.nl/ kijkt, en dan bij Sneller Internet Buitengebied, wat staat daar bij uitvalreden?
Snelheid >1Mbps, Geen buitengebied

Snelheid staat er als koper 11Mbps, wat ruim onder de 30Mbps ligt. En upgrades zijn niet gepland. Nee, kip/ei,iedereen heeft Ziggo internet omdat KPN geen snelheid levert.
Tja, dan vraag ik me ook nog af hoe het zit als (zoals in grote delen van onze regio) aan het criterium in het artikel: [/b]Er moet wel voldoende 4g-dekking zijn.[/b] niet voldaan wordt.

Daarbij komt dat aan het criterium Vaak gaat het daarbij om huizen die buiten de bebouwde kom staan, waardoor er geen kabels in de grond liggen naar die woonadressen of waardoor de afstand naar de centrale zo groot is, dat de snelheid laag is. ook vaak van toepassing is op huizen binnen de bebouwde kom (daar bied KPN dit niet aan) en, met name, op industrieterreinen (waar er ook geen tv-coax is).

Bedrijven die op die industrieterreinen zitten moeten het nu doen met een lijntje van 4Gbps of zelfs 2Gbps. Nu zit er op één van die terreinen een ICT-bedrijf dat voor zichzelf glasvezel heeft laten aanleggen en dat ook aan anderen kan aanbieden via een 2.4Ghz straalverbinding maar dan moet er wel een directe zichtverbinding zijn tussen de twee antennes. Bij mijn weten is er maar één bedrijf geweest dat daar gebruik van heeft gemaakt (maar da's al een paar jaar geleden).
Het verschil is, hoe ik het begrijp, dat het 4G modem nu in combinatie met je bestaande abonnement beschikbaar is.
Eerder was dit OF je eigen abonnement, OF 4G buitengebied. Het staat er niet bij, maar het lijkt aannemelijk dat er bij deze combinatie geen nieuw contract afgesloten gaat worden. Dat hoop ik althans. Ik zoek momenteel contact met KPN om dit te checken.

Update:
In mijn geval heb ik een oud contract en moet ik dan ook over gezet worden op een recent internet abonnement voor ik de gratis 4G router krijg. Ik heb dit toch gedaan om van mijn 0,7Mb/s upload af te komen...

[Reactie gewijzigd door EasyBoarder op 29 oktober 2018 12:46]

Heb inmiddels een maand 4G buitengebied. Bij de chat werd er gemeld dat het wel nieuw contract zou zijn. maar als ik in mijnkpn kijk is dat niet het geval. Verder snelheid tussen de 17 en en 36 Mbit/s en hiervoor 3 Mbit/s. komend jaar komen we daar wel mee uit. Waarschijnlijk in november glas 200/200 :D
@arks Solcon via Glasdraad?

Ik zit voor Internet bij Telfort dus dat word wel een nieuw contract, dus ik twijfel nog of ik het de moeite vind over te stappen naar KPN, met een nieuw contract ontkom je niet aan een jaartermijn.

Ik zit op 5,5 Mbit/s, dus goed mee te leven. Zeker zo met het uitzicht op glas.
@donaldk klopt we zitten in het buitengebied van Zwolle en krijgen daar nu met wat vertraging glas. En inderdaad Solcon (inmiddels ook van kpn).
Er zit idd een termijn aan van een jaar, daarna maandelijks opzeggen. Ik zit ook in gebied waar in 2019 glas gaat komen, maar dat komt op zijnb vroegst in Q3. Dus ik heb bewust toch dit abo genomen, ter overbrugging. Bedenk dat het hele proces voor glasvezel bij elkaar minimaal 1,5 jaar duurt maar waarschijnlijk langer.

Dus wie in gebied woont waar nog intenties worden verzameld, dan is een jaar geen probleem. (Een of twee maanden dubbel zou ik overigens niet erg vinden.)
Het loopt hier al sinds begin 2016. Toen KPN de datalimiet ophief heb ik ernaar gekeken, maar toen zou het ook al na een goed jaar komen. Even gewacht en toen korter dan jaar, dus 'we komen die tijd wel door'. De laatste planning was laatste twee kwartalen van 2018, maar dat is nu dus laatste twee kwartalen 2019 geworden in de 'definitieve' planning.

Even afkloppen: geen kabelbreukjes meer en we hebben een jaar lang storingsvrij internet en PSTN.
Als het nu laatste twee kwartalen van 2019 is, dan zou je het toch kunnen overwegen. Ik had 6/0.6 en zit nu gemiddeld op 38/4 Mbps. Dat is toch wel een hele verbetering. Als je nog een jaar hebt zou ik het toch overwegen (zeker als je nu al bij KPN zou zitten).

In 2010 kon ik prima uitzending gemist met 6/0.6 maar dat is sindsdien steeds lastiger geworden. Steeds vaker dat series horten en stoten en zelfs helemaal freezen. Zowel de publieke uitzending gemist als de commerciële schroeven stapsgewijs de resolutie op. Met 5.5 of 6 down, is uitzending gemist kantjeboord. Als ze de resolutie in januari weer groter maken kan het zomaar zijn dat je niets meer kunt kijken.

Ik denk het dus een jaar uit te zingen met 38/4 Mbps en hoop dat ik het in 2019 Q3 kan opzeggen als er glas ligt. Als het later is dan laat ik KPN nog even doorlopen. Maar ik denk niet dat het eerder komt dan wordt voorspeld...

Toevoeging: ik heb hier in de afgelopen jaren 2 of 3x uitval gehad van koper door graafwerkzaamheden elders, dat was elke keer een halve dag tot drie dagen zweten (zeker als ondernemer). Ik weet niet 100% zeker of ik nu via 4G kan blijven internetten (omdat het een aanvulling is op koper) maar ik hoop van wel (6+32 > 0+32?).

[Reactie gewijzigd door Mickey77 op 30 oktober 2018 16:29]

Ik heb KPNTV en Telefonie en Telfort Internet, anders had ik gewoon met bestaande contract aan kunnen vragen en het al lang gedaan. Het kost wel iets van 15-20 euro per maand meer.
In mijn geval heb ik een oud contract en moet ik dan ook over gezet worden op een recent internet abonnement voor ik de gratis 4G router krijg. Ik heb dit toch gedaan om van mijn 0,7Mb/s upload af te komen...

Het is weer een jaar contract, maar goed. Mocht ik verhuizen, neem ik dit gewoon mee. Over het algemeen ben ik zeer tevreden. Zeker omdat ik voor €20 mobiel 20GB heb. Daarna kunnen we (na eventuele verhuizing) altijd nog glas nemen mits beschikbaar.
Nee, eerder was dit ook al. Heb ondertussen bijna een jaar 4G buitengebied en heb mijn gewone DSL-modem ook nog steeds. Heb overigens ook nooit een nieuw contract hoeven te ondertekenen, bleef hetzelfde.

Bevalt prima overigens!

[Reactie gewijzigd door _Arno_ op 29 oktober 2018 12:19]

Het buitengebied wat KPN eerder aanbood, had wel een datalimiet, zoals ze me vertelde.
Dit keer is dat limiet er niet meer.
Ja, klopt hoor! Een van de eerste abo's was gewoon een 4g sim, met een abo van 30-50 euro én een datalimiet.

De huidige smaak is gratis en onbeperkt =)
Mooi! :)
Ik heb meteen gezegd dat ze het voor me mogen aanpassen. Ik vind het een fijn idee dat een 4G modem mijn huidige abonnement bijstaat. Misschien haal ik nu een iets modernere up/download. We gaan het zien na 6 november!
Er is een tijdelijke tussenvorm geweest, waarbij je een datalimiet vrije simkaart kreeg met een 4g router, die volledig onafhankelijk werkte van je DSL connectie (voorwaardelijk). Hier wel eens 130/50 Mbps op gehaald in den beginne. Augustus 2017 uit mijn hoofd
Dit was dus voor de hybride oplossing en na de pakketten met datalimiet.
Ik heb nooit een datalimiet gehad. Denk dat de klantenservice niet helemaal op de hoogte is.
Ik heb het de afgelopen jaren in de gaten gehouden en ongeveer twee jaar terug was er echt een serieuze datalimiet, iets ruimer dan bij mobiele telefoons maar vergelijkbaar in de opzet (tot een bepaald aantal Gb en daarboven bijbetalen per GB). Die limiet bleek er eerder dit jaar niet meer te zijn, ik weet niet wanneer die is verwijderd, maar wel eerder dan vandaag. Ik heb deze dienst sinds juli 2018 en dataverkeer is onbeperkt.
Ik heb de dienst sinds begin februari en heb nooit een datalimiet gehad in ieder geval. De limiet zal er vast geweest zijn, maar is dus al lang geleden.
Klopt. Eerst was er alleen een mobiel stand alone product, dus een 4G modem welke niet was gekoppeld aan je DSL modem. Deze creëerde z'n eigen WiFi netwerk en stond los van je DSL verbinding. Tijdens de introductie hiervan in november 2015 was er sprake van 2 varianten: 1 met een limiet van 10GB en 1 met een limiet van 50GB, beide abo's tegen betaling.

Datzelfde abo is in augustus 2017 omgezet naar 1 abo met een Onbeperkte bundel, welke gratis is icm een DSL abo.

Parallel hieraan is in 2017 het abo geïntroduceerd waarbij het meer gaat om een hybride oplossing. Dus geen stand alone variant meer voor 4G internet, maar een combi via de DSL modem waardoor je 1 WiFi netwerk hebt.

Deze laatste is nu dus beschikbaar gemaakt voor een grotere groep (potentiële) klanten.
Die is een jaar geleden er af gehaald.
Dit soort producent zijn erg vervelend in gebieden waar men bezig is met het proberen uit te rollen van glasvezel.

Ik woon zelf in het buitengebied en hier hebben we nét de vraagbundeling gehaald en komt er dus glasvezel. Als ambassadeur sprak ik veel mensen en al een redelijk deel zat op z'n 4G modem wat "goed genoeg" was voor hen. (Gelukkig waren er ook dus nog genoeg die inzagen dat 4G niet goed genoeg is)

Zelf vind ik dat een heel vervelende/gevaarlijke ontwikkeling want 4G is toch echt niet zo stabiel als een kabel in de grond! (Zeker in het buitengebied, ik kan namelijk dus niet mee doen met zo'n "Sneller internet buitengebied omdat ik net buiten de 4G zone van KPN zit) Edit: hij is nu wel beschikbaar. Een paar weken geleden hier nog niet. Misschien wel wat om te nemen tot het glas is aangelegd

[Reactie gewijzigd door Sidiox op 29 oktober 2018 10:53]

De glasvezel-fanboys zijn erg vervelend in gebieden waar men 4g probeert aan te bieden. Ook hier in de regio is er zo'n glasvezelclubje bezig. En ook hier proberen ze, door de mensen bang te maken met "u moet nu lid worden anders betaald u straks ***** euro", "de kabels in de grond zijn oud en versleten", "4g werkt niet want...(onduidelijke reden)", uw kinderen hebben glasvezel nodig om hun huiswerk te maken", etc. Er wordt geen volwassen discussie gevoerd, maar met druk uitoefenen en bangmakerij worden er halve waarheden en zelfs complete leugens verkocht. Kenmerkend is dat de lobby vanuit de agrarische sector, vaak gesteund door het cda (dat is hier tenminste zo), veel te vertellen heeft, vaak tot in de gemeenteraden toe. Hierdoor worden deze glasvezelinitiatieven nogal eens op een onduidelijke manier erdoorheen gedrukt, waarbij bijv. hier in de regio het compleet onduidelijk is wie het gelach betaald.

4g is een prima verbindingstechniek en, bijv in combinatie met een richtantenne, goed te gebruiken als degelijke breedbandverbinding. Dit wordt in het buitenland volop toegepast. En met 5g in ontwikkeling gaan de bandbreedtes de komende jaren enkel omhoog.

Ik ken een voorbeeld van een abonnee, woonachtig in het buitengebied tegen een bosrand aan, die met een paneel-richtantenne 60mbit wist te behalen. Niet slecht lijkt me.
Glasvezel is een optie, geen plicht.
Als je tevreden bent met je 4G of kabel, dan laat het lekker zo.
Wij hebben ADSL en 4G buitengebied en we halen zo'n 40mbit en ik kan je vertellen dat dat echt te weinig is wanneer je met 3 pubers, youtube, playstation, netflix e.d. tegelijk wilt internetten. En dan heb ik het nog niet over latancy en belasting van de 4G mast die bij een Centerparcs staat, waar je duidelijk het verschil kunt merken wanneer daar iedereen wakker wordt.
O ja, en dan combineer ik de ADSL en 4G nog met een security gateway voor een stabielere verbinding, want alleen 4G lag er toch met enige regelmaat uit, ondanks dat ik 4 van de 5 streepjes haal.

Het is hier in Gennep ook erg duidelijk wie het gelag gaat betalen: De providers, mits er voldoende abonnementen afgesloten worden.
Ik weet wel dat wij straks met glas goedkoper uit zijn voor een veel betere verbinding die vervolgens vele jaren vooruit kan.
Ook hoef ik niet te wachten en te hopen op een 5G techniek die er "misschien" gaat komen.
Dat ligt er natuurlijk ook maar net aan wat de kosten zijn om op een glasvezel aangesloten te worden. Ik heb al bij verschillende initiatieven gezien dat er dan even €1000 aanbetaald mocht worden bijvoorbeeld, dan is 4G natuurlijk al gauw goed genoeg voor mensen. Als het om een gratis aansluiting gaat, waar mensen alleen verplicht een abonnement voor moeten afsluiten, dan zijn ze natuurlijk gek als ze het niet doen. :P
Hier moest ook vastrecht voor de glasaansluiting betaald worden. 20eu per maand of 1950 in 1 keer. Dat is natuurlijk veel geld, maar de beschikbaarheid van internet is ook in het buitengebied heel belangrijk. Voor bedrijven maakt die 1950 minder uit, maar helaas zijn die ook afhankelijk van de andere bewoners.

En dan nog is 4G niet overal beschikbaar, zoals ik al zei, een paar weken geleden kon ik hier nog geen "4G buitengebied " krijgen, en zo zijn er met mij nog tal andere.
"Beschikbaarheid van internet" is iets heel anders dan "Beschikbaarheid van bekabeld internet". Als mobiel voldoende is zie ik geen reden om dure kabels in de grond te stoppen. Verder is 4g is niet het einde, als de dekking opgevoerd wordt of we 5g krijgen, is het nut van kabels voor Sjon Bierkrat helemaal weg. Ja, voor tweakers is het leuk om 1000/1000 te hebben, maar de rest van mijn familie gaat het niet echt merken. Om daar dan 2k voor te betalen is het niet waard.
Als ik thuis op de bank zit, en wifi uit heb staan, dan heb ik net/net 3g, maar vaak minder, dus als 5g die 2,5 km dat ik van de mast zit met hoge snelheid kan bieden, ben ik overigen wel blij er mee, ik heb er alleen een hard hoofd in na alles wat ik er overgelezen heb.

Zo heb ik het volgende van 5G begrepen:
5g is alleen nuttig in de stad omdat het een hogere penetratie door beton oid heeft, maar op lange afstand is het waardeloos.

Daarnaast is de hoeveelheid antennes ook een uitdaging
5G zal, net als bij 4G, met meerdere frequenties worden uitgerold. Waarschijnlijk op de 700 MHz voor de dekking en de hogere frequenties voor extra capaciteit. Als je dan afgelegen woont zal je bij 5G ongeveer dezelfde dekking hebben als bij 4G gezien de mast van je provider op hetzelfde punt staat. Als je nu 1 streepje hebt, heb je straks waarschijnlijk ook 1 streepje. Alleen is 5G weer efficiënter dan 4G dus je haalt wel een hogere snelheid.
Dat is dus al te krap door de bocht in mijn ervaring. Vergeet niet dat met internet ook tv samenhangt. Hier zit geen kabel in de grond voor TV ook. Op het moment hebben wij Digitenne, en als we van zender wisselen moeten we de ontvanger draaien om weer ontvangst te krijgen. Als het regent, geen TV.

"Sjon bierkrat" geeft dan misschien niet om internet, maar TV is voor veel mensen wel heel belangrijk (en dus een reden om toch dat vast recht te betalen)

[Reactie gewijzigd door Sidiox op 29 oktober 2018 11:15]

5G zal ook in de buitengebieden een langzame start kennen, de uitrol zal zich eerst richten op de steden. Wat vergeten wordt is dat het internet abonnement met glasvezel niet duurder is dan bijvoorbeeld alles in één bij KPN, en de aanwezigheid van glasvezel in de woning bij verkoop een plusje is.

Met de dsl haal ik 7mbit down en 1mbit up, al een tijdje kpn buitengebied, snelheden wisselen en KPN zet (on)regelmatig het profiel anders waardoor het ineens enorm traag is. Met de KPN helpdesk kom je niet echt verder.

[Reactie gewijzigd door Drharlin op 29 oktober 2018 13:57]

Het bedrag varieert per regio. Ik lees dat @Sidiox meer moe(s)t betalen, maar hier in Drenthe is het eenmalig 1000 euro of 7,50 per maand, break-even bij 11 jaar dus. (Overigens halen ze die 7,50 niet van de 1000 euro af, als je begint met een jaar 7,50 en dan alsnog 1000 wilt betalen *)

Ik heb die 1000 euro op dit moment ook niet even liggen, maar vind het echt heel redelijk. Je moet het zien op de lange termijn. Internet via 4G is nu voor mij ook genoeg, maar het is niet toekomstbestendig. Wie zegt: ik heb het niet nodig, krijgt in de toekomst een hogere rekening als het alsnog moet, of zit met een huis dat 10k lager in waarde is voor de verkoop.

Ik geloof niet dat over 10-20 jaar niemand nog een huis koopt zonder glasvezel (een huis zonder waterleiding is ook niet aantrekkelijk in de verkoop lijkt mij).

*) Wie nu geen glasvezel wil, kan het goedkoopste abo nemen en na 12 maanden opzeggen. Dan betaal je ongeveer 12 x (35 + 7,50) = 510 euro en dan heb je die aansluiting. Dus wie twijfelt zou voor die optie moeten kiezen als compromis (is op de bijeenkomst zo uitgelegd, dus een legale loophole)
Het is natuurlijk niet aan jou als ambassadeur om te bepalen of het voor andere mensen 'goed genoeg' is.

Bij ons hebben ze overigens zakelijke gebruikers iets extra laten betalen voor vastrecht, waardoor het voor particulieren een stuk goedkoper kon worden. Mede daarmee hebben we die drempel.gelukkig ook gehaald.

Hoewel er zelfs dan mensen waren die de nieuwe kabel (gratis in de wijken en kernen) echt niet wilden hebben. Zelfs niet gratis. En als ze die nu alsnog willen (3-4 jaar later) dan mogen ze 2000€ betalen en dan wachten tot de grond eens open gaat. Die mensen snapte ik echt niet.

Ook voor de verkoopwaarde van je huis is een glasverbinding niet verleerd.
Briljant.

'vervelende/gevaarlijke ontwikkeling'
'oh, is hier toch beschikbaar, misschien wel wat om te nemen [..]'

*facepalm*
Gelukkig waren er ook dus nog genoeg die inzagen dat 4G niet goed genoeg is
Mogen ze dat misschien zelf bepalen?

Mijn huishouden zou in principe ook *kunnen* draaien op de snelheden van een 4G-verbinding*. Zelf zie ik wel meerwaarde in vast/glas, met name latency en voor glas de upload, maar ik kan me prima voorstellen dat je dat niet doet, al is het maar vanwege kosten.

Wat dat betreft snapt KPN de markt ook prima. Ze bieden abonnementen aan, die beter aansluiten bij de behoefte van de gebruikers dan glasvezel. Wat je ze wel kunt verwijten is dat ze te reactief zijn en pas gaan schakelen zodra de druk van glasvezel verschijnt. Maar dat glas per definitie "beter" is, is een kosten- batenanalyse die je echt aan die huishoudens zelf moet overlaten.

*sterker nog, met name qua upload *is* 4G vaak al beter dan mijn DSL. Ik moet +-900m koperdraad overbruggen.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 29 oktober 2018 11:18]

Wat dat betreft snapt KPN de markt ook prima. Ze bieden abonnementen aan, die beter aansluiten bij de behoefte van de gebruikers dan glasvezel.
De markt snappen? Ja, KPN biedt een abonnement aan wat 'genoeg' is, waar men weer een jaar of 3 mee door kan. Hell, laat het 10 jaar zijn. Voor nu is het natuurlijk oke, en door te focussen op die kortetermijnvisie krijgt het vergrijzende buitengebied op termijn óók geen glasvezel.
Over 5-10 jaar hebben we hoogstwaarschijnlijk een 5G mobiel netwerk, dat die kabels overbodig maakt.

De aanname dat er glas *moet* komen is onterecht. Wat *moet* is voldoende download, upload, latency en datahoeveelheid. Dat is echter techniek-agnostisch en glas is vaak een dure/overkill oplossing voor. Begrijp me niet verkeerd, ik zou ook graag een glasvezeltje tot mijn voordeur hebben en daar rustig die 2k voor betalen. Maar je kunt niet stellen dat iemand die een andere keus maakt ongelijk heeft. En ook de KPN strategie, om zijn investeringen uit te smeren is verstandig wat dat betreft.

Wel is het duidelijk dat er wat meer marktwerking zou moeten komen en dat de overname van Reggefiber had moeten worden voorkomen. Maar dat ga je niet oplossen door de KPN te bashen.
Over 5-10 jaar hebben we hoogstwaarschijnlijk een 5G mobiel netwerk, dat die kabels overbodig maakt.
Wishfull thinking. Buiten dat het nog maar de vraag is hoe 5G überhaupt uitgerold gaat worden in Nederland (frequenties die niet in noord NL gebruikt mogen worden) hangen er nog enorm veel nadelen aan 5G qua snelheid, beschikbaarheid en latency. Zeker over 5-10 jaar.
De aanname dat er glas *moet* komen is onterecht. Wat *moet* is voldoende download, upload, latency en datahoeveelheid. Dat is echter techniek-agnostisch en glas is vaak een dure/overkill oplossing voor.
De aanname dat het er nooit hoeft te komen en dat het vaak te duur is, is ook onterecht.
En ook de KPN strategie, om zijn investeringen uit te smeren is verstandig wat dat betreft.
Dat zullen aandeelhouders zeker met je eens zijn. Ik betwijfel daadwerkelijk of het zoveel goedkoper is om elke 3 jaar kleine investeringen te doen, dan nu 1 glaskabel naar leggen en daar nog tientallen jaren mee door kunnen.
“Dat zullen aandeelhouders zeker met je eens zijn. Ik betwijfel daadwerkelijk of het zoveel goedkoper is om elke 3 jaar kleine investeringen te doen, dan nu 1 glaskabel naar leggen en daar nog tientallen jaren mee door kunnen.”

Uiteraard. Als bijna niemand wil dokken voor de extra bandbreedte, dan leg je die kabel voor jan met de drieletterige achternaam aan als je huidige tech veelal aan de wensen voldoet. Dan investeer je bakken met geld in één keer voor niets, heb je geen rendement en enkel een kostenpost. Joepie. Dan kan je beter in stapjes upgraden en langzaam je doel bereiken, wat veel gunstiger is qua kosten en de trends in vraag vanuit de consument beter volgt. Ja dat is balen als je toevallig wel al 500MBit of meer wilt hebben; ze kunnen niet speciaal voor jou een kabel gaan leggen. (Of nouja... Niet gratis.) De backbone is flink verglaasd, dat is het belangrijkste. Het peperdure stukje van centrale naar de huizen kan je dan gefaseerd eens doen als de vraag er écht is.

Als je ‘t in één keer doet zijn daar wss ook allerlei leningen voor nodig, terwijl het bij gefaseerde uitrol gunstiger gefinancieerd kan worden. Plus hou je dan een slag om de arm voor andere technologiën zoals 5G ipv kabels in de grond te rammen, dus je behoudt opties. Eigenlijk zijn er in dit geval enkel flinke voordelen ten opzichte van massauitrol vanuit financieel oogpunt.

De meeste mensen willen fatsoenlijk netflix en youtube, miss wat online gaming, en dan heb je ‘t wel gehad qua eisenpakket. Dat is in principe op 20MBit al prima te doen. Misschien iets meer in een gezin met meerdere kinderen. Daar heb je geen gigabit voor nodig. :P Daarnaast kan VDSL2 al 200MBit leveren op een groeiend aantal locaties en willen ze daar geloof ik zelfs 400 van maken als ik het goed heb onthouden. Dat is zelfs de komende jaren nog overkill voor het gros van de klanten. En dan komt 5G er nog aan wat, in theorie, veelbelovend is. Misschien is dat hele glas dan niet meer nodig voor consumentenaansluitingen... Zit je dan met je peperdure kabel. :P

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 29 oktober 2018 12:26]

Glasvezel aanleggen is niet zo duur.
Ook het laatste stukje van centrale naar de huizen valt relatief mee.
Helaas zullen bedrijven als KPN en Ziggo niet zo snel bereid zijn dat te verglazen als het nog niet nodig is. Beetje terecht is het wel, maar met name buitengebieden zijn de klos (ik neem niemand iets kwalijk, er valt daar minder te verdienen) en er is geen/weinig alternatief/concurrentie.
Een gemiddelde aansluiting in het buitengebied van Noord Drenthe kost ongeveer 2200 euro, niemand uitgezonderd ook de boer die heel ver weg woont. Het hoofd(regio))net en de Pops en onderhoud etc. zijn het duurst.(die ene boer pakken we wel mee, hebben we direct een extra hoofdnetlus erbij ;) )
Dit kostenplaatje is dus zonder subsidie! Er wordt aan de providers eerst netjes gevraagd of ze iets van plan zijn (marktconsultatie)
Dus inclusief het hoofdnet, Pop centrales en onderhoud worden hier de kosten uitgesmeerd over ongeveer 15 jaar (afhankelijk van percentage deelnemers, minimaal 65%)
Als je 15 jaar 12 euro in de maand betaalt, heb je die 2200 euro bij elkaar. Duur ? Nee dus, wel een investering. De coöperatie rekent ongeveer 25 euro in de maand (ivm lening/rente etc), daarbovenop 5 euro voor de coöperatie zelf en daarbovenop 30-35 voor een provider met een supersnel Totaalpakket.
(bij KPN en Ziggo zit uiteraard ook een (zo'n 20 euro) bedrag voor de kabel en (zo'n 40 euro) voor diensten)

Dus voor tussen de 60 en 65 euro heb je hier met glas 1000Mb up down 70 TV zenders interactief etc.
(Vergelijking KPN 61.50 en Ziggo 64.50)
Dus duur nee, maarrr als je (hier zo'n) 5.000 huizen wilt aansluiten moet je wel 11 miljoen € hebben.
Daar zit de crux voor de grote providers, die hebben dat geld niet, hun investeerders willen niet 15 jaar moeten wachten op resultaat, jammer. Gelukkig mogen overheden voor buitengebieden een iets goedkopere lening verstrekken. De provincie Drenthe steunt dus deze initiatieven. Mazzel? Neu gewoon je verantwoordelijkheid nemen als bestuurder.
Mind you Europa wil dat er minimaal een Gigabit netwerk komt in 2025.
Een basis internetsnelheid is volgens de Europese Commissie onvoldoende om te voldoen aan de toekomstige behoefte. De Commissie stelt dat nieuwe technologieën en apparaten snelheid, kwaliteit en responsiviteit vereisen die alleen kunnen worden geleverd door zeer snelle breedbandnetwerken. De Commissie pleit daarom voor Gigabit connectiviteit, waarmee ze een internetverbinding bedoelt met een download- en uploadsnelheid van minstens 1 Gbps (Gigabits per seconde).

Duitsland investeert tot die tijd 100 miljard (!) in snelle verbindingen. En hier zijn nog steeds Tweakers die zeggen dat het niet nodig is...
Okay nu nog niet, maar over een jaar of 10 wel, dus opschieten schep in de grond alle huizen aansluiten, om de 2 kilometer een mast voor de 5 en 6G, zijn we klaar voor de toekomst.

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 29 oktober 2018 15:34]

@Sidiox Eens dat het vervelend is voor de uitrol, maar als je nog in een vroege fase zit dan is het ook een optie om het een jaar af te nemen. Ik heb deze dienst nu ook vanaf juli 2018 en na een jaar kan ik maandelijks opzeggen. Hier komt in 2019 Q3 waarschijnlijk glas, dus heb ik dit abo op het juiste moment genomen, ter overbrugging.

Ik kan ook be vestigen dat de verbinding verre van stabiel is, niet genoeg om probleemloos uitzending de commerciele uitzending gemist te kijken (KIJK, de publieke loopt veel beter). Dus gebruik dat argumernt maar voor mensen die denken dat 4G genoeg is, dat is nu NET AAN genoeg maar over x jaar niet meer!
'meer dan een maand' is zacht uitgedrukt; ik gebruik het al ruim een jaar tot groot genoegen ;)
En wat zijn de snelheden up/down ervaring
Wellicht goed bij hem, maar baseer een eventuele keuze echt op eigen tests. De snelheid van 4G verschilt enorm veel afhankelijk van de locatie.
In de eerste maanden haalde ik hogere snelheden, tot wel 50/5 Mbps.maar na verplaatsing van het modem naar een voor mij handigere plek haal ik gemiddeld 38/3 Mbps. Maar dat zijn moment opnamen en het blijkt erg te fluctueren. Als iemand weet hoe ik gedurende een kwartier goed kan meten, dan hoor ik het graag!
Op goede momenten (lees: 's nachts) haal ik soms wel 75 Mbps up. Overdag zit ik rond de 35 schat ik.
Nog altijd VEEL beter dan de 8Mbps via de landlijn...
Alleen wordt het nu gecombineerd in een internet abonnement en kun je het direct al afsluiten.
Voorheen kon je het alleen achteraf aanvragen als je op een locatie zit met traag internet en voldoende 4G dekking.
Ik woon dus in een buitengebied. Als in recht in de polder.
Maar heb dus een KPN kast staan op nog geen 50 meter.
Heb dus veel hhoegere snelheden dan vrienden van me die in de stad wonen.
Heerlijk.

Maar oke, mijn gsm bereik binnen is dan wel weer brak.
moet vaak buiten gaan staan als ik wordt gebeld op gsm
Zoek een provider uit die bij jou in de buurt een zendmast heeft staan ;)

Providers als Tele2 hebben bovendien ook VoWifi en VoLTE waarbij je op het 4G netwerk kan bellen :)
Welnee, ik heb gewoon vaste telefoon. Ne max internetsnelheid. veul leuker.
Er wordt getest met VoWiFi, hopelijk komt dat in 2019 uit. :)
Ze zijn eerst bezig wat problemen met VoLTE op te lossen.
Deze dienst wordt al meer dan een maand aangeboden. Ben er voor een stichting naar aan het kijken, aangezien de huidige ADSL verbinding dramatisch slecht is en er helaas geen alternatieven zijn. Geen kabel, geen glasvezel in de buurt, maar wel redelijk goed 4g ontvangst. Ben benieuwd hoe het zal gaan straks.
'Straks' als in 2019, dan is dit een hele verbetering ;)
Hier in Noord Drenthe hebben ze het al een maand of 2 beschikbaar.
Maar er ligt hier ergens een niet helemaal duidelijke grens. Ik schat ergens rond de 3-4 kilometer vanaf 1 van de centrales waar je op bent aangesloten (zijn er 2 hier)
Ik ken bewoners hier in de buurt die (net) niet in aanmerking komen voor deze dsl4G upgrade omdat ze nog voldoende Mb's in huis krijgen ondanks dat ze iets verder weg bij een KPN centrale wonen. :?
Dus het kan ook nog van de centrale afhangen...
Ongetwijfeld is dit een kwestie van tijd en KPN moet ergens een grens trekken.
Leuke upgrade dit en je kunt het met deze techniek(en) best nog wel 'houtje-touwtje' een jaar of 10 volhouden, maar of je dat als professionele organisatie nog moet willen...
Ben wel blij dat we hier straks zelf glasvezel aan gaan leggen.
Van de gelinkte site van KPN, na het doen van de postcode check:

"Sneller Internet Buitengebied is beschikbaar voor particulieren die in een gebied in Nederland wonen waar de komende 6 maanden niet meer dan 15 Mbit/sec downloadsnelheid bereikt kan worden."

Ik ga er nog even achteraan, maar dit grapje lijkt de beschikbaarheid te beperken tot particulieren. Zover ik weet valt een stichting daar niet onder.

Overigens faalt de check voor mijn sportclub zonder opgaaf van redenen. Dat is behoorlijk slecht vind ik; KPN, geef in ieder geval aan waarom de test faalt. Maar ja KPN en communicatie...
Zouden we met straks met 5G niet helemaal weg kunnen doen met kabel, glasvezel en adsl? Is latency van 5G niet beter dan die bekabelde technieken?
En de range? 4G is ook al gevoelig voor slecht weer in mijn ervaring, dus dat lijkt me een gevaarlijke zet.
Latency word beinvloed door het aantal gebruikers (en hun data verkeer) wat door een lijntje word geperst. Of in het geval van 5G door de antenne.

In theorie kan 5G een betere latency hebben dan een bekabelde verbinding, dat is waar. Maar om er per definitie van uit te gaan is een foutte aanname. Want gaat je verkeer door een (glasvezel) kabel welke direct op een knooppunt is aangesloten, dan zal die kabel heel wat meer gebruikers van een heel lage latency kunnen voorzien dan die 5G antenne.

Daarnaast zijn deze antennes gekoppeld met kabels aan de knooppunten van de telecom bedrijven, want dat is nog altijd betrouwbaarder dan een mesh netwerk van 5G antennes. Naast betrouwbaarheid is er ook nog het feit dat een mesh netwerk van antennes continue meer energie (electriciteit) vergt dan het eenmalig aanleggen van een kabel.

Staar jezelf niet te blind op de mooie nummers van 5G, In de praktijk gaat dat toch meer tegenvallen dan je zou verwachten. Antennes kosten geld, het huren/aankopen van masten voor die antennes ook. Dat zorgt ervoor dat telecom aanbieders met zo weinig mogelijk antennes een zo groot mogelijk gebied af willen dekken. Je kan er dus zeker van zijn dat er capaciteitsproblemen op gaan treden.

Kan je de telecom-aanbieders ook niet echt kwalijk nemen, zij moeten wel kijken naar de kosten/baten van hun netwerk. Van 2G tot 5G, que economie zit daar echt geen verschil tussen.

Nu zijn er natuurlijk genoeg voorbeelden van slechte bekabeling of oude en/vaak gerepareerde bekabeling, welke een bedroevende latency opleveren. Maar over het algemeen genomen kunnen (glasvezel) kabels meer gebruikers van een lage latency voorzien dan 5G antennes. Vandaar dat, naar mijn mening, kabels altijd de voorkeur verdienen boven whatever verbindingen die van een of andere antenne gebruik maken.
Wat ik weet van 5G is dat de techniek veel meer masten vereist om dekkend te zijn, in vergelijking met 4G. Gezien het toenemende verzet tegen windmodels en masten, denk ik niet dat 5G het gaat winnen van glasvezel.
KPN geeft aan dat de maximaal haalbare snelheid op mijn adres 11 mbit/s is. Toch is de 4G aanvulling niet beschikbaar. Betekent dit dat er een upgrade gepland staat voor het komende half jaar?
Dat kan je checken op https://netco-fpi-info.fourstack.nl/addresses

De kans is ook aanwezig dat het 4G netwerk bij jou niet echt sneller is.
Bedankt voor de link. Hmm, geen geplande upgrade komende 2 maanden.
Ik download regelmatig op een hotspot van mijn telefoon via 4G (ook met KPN) en dat is toch zeker 8 keer sneller dan mijn ADSL verbinding! Ik zal eens chatten met KPN :)
Of momenteel nog te druk bezet waardoor het (voorlopig) geen optie is.
Zijn er hier voordelen aan tegen over nemen van een onbeperkte data abbo van t-mobile met een 4-g modem? dat was ik namelijk net aan het overwegen aangezien mijn dsl verbinding niet sneller word dan 6 mbit down.
Dat ligt aan t bereik. T-Mobile is over t algemeen niet al te best in buitengebieden, maar op sommige plekken KPN ook niet. Als je nauwelijks bereik hebt met T-mobile, maar wel met KPN 4G: dan heeft KPN een voordeel. Maar is KPN 4G op jouw locatie niet al te best en T-Mobile wel; dan heeft T-mobile juist voordelen. Kortom: of het wel of geen voordeel heeft is afhankelijk van de dekking. Zijn ze gelijk? Dan komt het aan op de prijs, en of je het fijn vindt om ook een landline (DSL) als backup te hebben en evt voor IPTV.
helaas is kpn überhaupt geen optie op mijn postcode zie ik net maar bedankt voor de info. Helder.
Maar welke snelheid wordt dan verwacht? Je wil toch minimaal 30mbit/s. Kunnen ze niet een DSL/4G combi modem bedenken die deels 4G gebruikt om aan te vullen tot bijvoorbeeld 30mbit/s? Zoals de download accelerator vroeger deed (must have tooltje voor browsers vroeger).
Dat is wat het doet. Meer dan 30 overigens, afhankelijk van de 4G dekking en welke frequentie(s).
KPN DSL: 10 Mbit/s
KPN 4G: 12 Mbit/s

Topidee :+
Inderdaad, toch mooi 12MBit erbij :) Kan bijvoorbeeld het verschil maken tussen wel of geen 4K op Netflix. (Ik neem even aan dat die 12 de snelheid is die je op jouw locatie hebt gemeten met 4G buitengebied?)

Overigens is dat geheel afhankelijk van de locatie. Stel je krijgt er 30 bij dan zit je aan 40 totaal wat gelijk staat aan de max voor instapabonnementen van zowel KPN als Ziggo. Zoals altijd ligt het maar net aan de dekking op jouw locatie en wel of geen buitenantenne kan uiteraard ook een wereld van verschil maken.
Maar eigenlijk ga je dit waarschijnlijk nog het meeste merken in sterk verbeterde upload.

Dus inderdaad, goed idee; helemaal mee eens. :)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 29 oktober 2018 11:58]

KPN was toch ook aan het testen met een modem dat 4G en ADSL combineert? Iemand meer info wat daar de status van is?
Dat is een stuk interessanter dan een los 4G modem erbij zoals nu wordt gedaan, omdat deze behoorlijk wat latency kan geven bij het opbouwen van een verbinding.
De mogelijkheid ( technisch ) is er
Mijn Samsung S5 had dat al aan boord, combineren van de wifisnelheid icm 4G.
Ik heb testen gehad op het netwerk van KPN 4G icm Ziggo en kwam destijds op 550/70 uit

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee