Glasvezel aanleggen is niet zo duur.
Ook het laatste stukje van centrale naar de huizen valt relatief mee.
Helaas zullen bedrijven als KPN en Ziggo niet zo snel bereid zijn dat te verglazen als het nog niet nodig is. Beetje terecht is het wel, maar met name buitengebieden zijn de klos (ik neem niemand iets kwalijk, er valt daar minder te verdienen) en er is geen/weinig alternatief/concurrentie.
Een gemiddelde aansluiting in het buitengebied van Noord Drenthe kost ongeveer 2200 euro, niemand uitgezonderd ook de boer die heel ver weg woont. Het hoofd(regio))net en de Pops en onderhoud etc. zijn het duurst.(die ene boer pakken we wel mee, hebben we direct een extra hoofdnetlus erbij

)
Dit kostenplaatje is dus zonder subsidie! Er wordt aan de providers eerst netjes gevraagd of ze iets van plan zijn (marktconsultatie)
Dus inclusief het hoofdnet, Pop centrales en onderhoud worden hier de kosten uitgesmeerd over ongeveer 15 jaar (afhankelijk van percentage deelnemers, minimaal 65%)
Als je 15 jaar 12 euro in de maand betaalt, heb je die 2200 euro bij elkaar. Duur ? Nee dus, wel een investering. De coöperatie rekent ongeveer 25 euro in de maand (ivm lening/rente etc), daarbovenop 5 euro voor de coöperatie zelf en daarbovenop 30-35 voor een provider met een supersnel Totaalpakket.
(bij KPN en Ziggo zit uiteraard ook een (zo'n 20 euro) bedrag voor de kabel en (zo'n 40 euro) voor diensten)
Dus voor tussen de
60 en 65 euro heb je hier met glas 1000Mb up down 70 TV zenders interactief etc.
(Vergelijking
KPN 61.50 en
Ziggo 64.50)
Dus duur nee, maarrr als je (hier zo'n) 5.000 huizen wilt aansluiten moet je wel 11 miljoen € hebben.
Daar zit de crux voor de grote providers, die hebben dat geld niet, hun investeerders willen niet 15 jaar moeten wachten op resultaat, jammer. Gelukkig mogen overheden voor buitengebieden een iets goedkopere lening verstrekken. De provincie Drenthe steunt dus deze initiatieven. Mazzel? Neu gewoon je verantwoordelijkheid nemen als bestuurder.
Mind you Europa wil dat er minimaal een
Gigabit netwerk komt in 2025.
Een basis internetsnelheid is volgens de Europese Commissie onvoldoende om te voldoen aan de toekomstige behoefte. De Commissie stelt dat nieuwe technologieën en apparaten snelheid, kwaliteit en responsiviteit vereisen die alleen kunnen worden geleverd door zeer snelle breedbandnetwerken. De Commissie pleit daarom voor Gigabit connectiviteit, waarmee ze een internetverbinding bedoelt met een download- en uploadsnelheid van minstens 1 Gbps (Gigabits per seconde).
Duitsland investeert tot die tijd
100 miljard (!) in snelle verbindingen. En hier zijn nog steeds Tweakers die zeggen dat het niet nodig is...
Okay nu nog niet, maar over een jaar of 10 wel, dus opschieten schep in de grond alle huizen aansluiten, om de 2 kilometer een mast voor de 5 en 6G, zijn we klaar voor de toekomst.
[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 29 oktober 2018 15:34]