KPN wil dus stoppen met "Sneller Internet Buitengebied 4G" (SIG4G), een gratis extra voor internetklanten die een trage DSL lijn hebben. Hierbij hoort een 4G modem/router van Huawei, type E5186-22a of B525s-23a, die onafhankelijk van de Experiabox werkt.
Deze klanten moeten nu overstappen op "Sneller Internet Buitengebied" (SIG), waarbij de DSL- en 4G-verbinding gecombineerd worden. Hierbij loopt verkeer primair via de Experiabox/DSL, 4G schakelt bij als dat nodig is. Dit werkt met Multipath TCP van het bedrijf Tessares. TV-ontvangers van KPN werken nog steeds uitsluitend via de DSL verbinding.
Voor de bestaande SIG4G klanten is SIG niet per se beter:
- Van buitenaf opgezette (inkomende) verbindingen worden niet versneld, deze blijven dus beperkt tot de uploadsnelheid van de DSL verbinding die in veel gevallen niet sneller is dan 1 megabit.
- 4G werkt niet als de DSL verbinding verbroken is, dus bij een klapperlijn valt 4G ook steeds uit.
- Het bijschakelen van 4G gebeurt niet altijd instant, maar pas nadat een burst meerdere seconden aanhoudt.
- Alleen TCP en QUIC worden versneld. UDP verkeer niet, dat loopt dus altijd via DSL. Hoewel UDP ondersteuning staat gepland voor dit jaar, is het er nog steeds niet.
- Inherent hogere latency dan een rechtstreekse 4G verbinding, want de twee datastromen moeten worden samengevoegd op een server. In de praktijk regelmatig latency spikes die zich niet voordoen bij een rechtstreekse 4G verbinding.
Om destijds in aanmerking te komen voor SIG4G, mocht de downloadsnelheid van je DSL lijn niet sneller zijn dan enkele megabits. Dus de winst bij het nieuwere SIG van het kunnen optellen van de bandbreedte van DSL en 4G is voor deze klanten maar minimaal.
Klanten die al hebben geïnvesteerd in een buitenantenne kunnen deze gelukkig opnieuw gebruiken. Bij deze dienst hoort een Sagemcom 4360 4G ontvanger, de laatste revisie hiervan heeft afneembare externe antennes, de eerste versie had alleen interne antennes. Ik weet alleen niet of het dezelfde SMA antenne-aansluiting is als op de Huawei 4G routers.
De geforceerde overstap is niet bepaald klantvriendelijk. Als je een oude abonnementsvorm hebt van vóór juni 2017, ben je "om administratieve redenen" verplicht een nieuw jaarcontract aan te gaan: een 'Hussel' abonnement, dat vaak duurder uitvalt. Ook niet prettig om aan een nieuw contract vast te zitten als je bijvoorbeeld op korte termijn aanleg van glasvezel verwacht.
Los van het administratieve, voert KPN de orders ook niet goed uit: na de overstap ontvang je de benodigde Sagemcom 4360, maar je krijgt niet automatisch de juiste Experiabox. Alleen de Experiabox v10 is geschikt voor het hybride systeem. Sommige klanten ontvangen wel automatisch een nieuwe Experiabox, maar dan de v10a die (nog) niet geschikt is - terwijl verwarrend genoeg de meegeleverde documentatie zegt van wel. Je zult de klantenservice moeten bellen om een v10 in huis te krijgen.
Tot voor kort heeft werkte NAT loopback niet op de Experiabox v10 i.c.m. SIG en voor het ingebouwde gastnetwerk geldt dat het nog steeds niet werkt i.c.m. SIG. Jammer dat KPN zulke dingen niet gewoon voor elkaar heeft.