KPN stopt grotendeels met internet voor buitengebied met alleen 4g - update

KPN gaat op 19 januari 2020 grotendeels stoppen met internet voor het buitengebied met een enkel 4g-modem. Voortaan biedt de provider alleen nog Sneller Internet Buitengebied aan, dat werkt met twee modems.

Klanten moeten die twee modems koppelen, waarna ze meer snelheid krijgen door de combinatie van het vaak trage vaste netwerk met het mobiele 4g-netwerk, claimt KPN in een bericht aan klanten. Het abonnement Sneller Internet Buitengebied 4G stopt op 19 januari 2020. Dan zal de simkaart in het modem niet meer werken, zo zegt de provider. Bij de combinatie van dsl en 4g krijgen klanten een Experiabox v10-modem en een Sagemcom 4360 4G-modem. Die moeten zij koppelen om de hogere snelheid te kunnen halen. Bij Sneller Internet Buitengebied 4G zit alleen een Huawei-modem.

KPN bevestigt tegen Tweakers het grotendeels stoppen van het abonnement. "Klanten kunnen gebruik blijven maken van '4G only' wanneer men niet de beschikking heeft over een vaste aansluiting", zegt woordvoerder Stijn Wesselink. Het is onbekend om hoeveel klanten het gaat.

Het abonnement bestaat sinds eind 2015 en heeft sinds augustus 2017 geen datalimiet meer. Klanten klaagden eerder dit jaar toen KPN port forwarding uitzette. In april zette de provider de functie weer aan.

Update, 11:23: KPN laat weten dat het gaat om een paar duizend klanten. Ook is weggehaald dat de ACM KPN ertoe bewoog om port forwarding weer aan te zetten: volgens KPN gebeurde dat zonder bemoeienis van ACM.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

06-11-2019 • 10:53

102

Submitter: Dav1d

Reacties (102)

102
102
77
5
1
20
Wijzig sortering
KPN wil dus stoppen met "Sneller Internet Buitengebied 4G" (SIG4G), een gratis extra voor internetklanten die een trage DSL lijn hebben. Hierbij hoort een 4G modem/router van Huawei, type E5186-22a of B525s-23a, die onafhankelijk van de Experiabox werkt.

Deze klanten moeten nu overstappen op "Sneller Internet Buitengebied" (SIG), waarbij de DSL- en 4G-verbinding gecombineerd worden. Hierbij loopt verkeer primair via de Experiabox/DSL, 4G schakelt bij als dat nodig is. Dit werkt met Multipath TCP van het bedrijf Tessares. TV-ontvangers van KPN werken nog steeds uitsluitend via de DSL verbinding.

Voor de bestaande SIG4G klanten is SIG niet per se beter:
  • Van buitenaf opgezette (inkomende) verbindingen worden niet versneld, deze blijven dus beperkt tot de uploadsnelheid van de DSL verbinding die in veel gevallen niet sneller is dan 1 megabit.
  • 4G werkt niet als de DSL verbinding verbroken is, dus bij een klapperlijn valt 4G ook steeds uit.
  • Het bijschakelen van 4G gebeurt niet altijd instant, maar pas nadat een burst meerdere seconden aanhoudt.
  • Alleen TCP en QUIC worden versneld. UDP verkeer niet, dat loopt dus altijd via DSL. Hoewel UDP ondersteuning staat gepland voor dit jaar, is het er nog steeds niet.
  • Inherent hogere latency dan een rechtstreekse 4G verbinding, want de twee datastromen moeten worden samengevoegd op een server. In de praktijk regelmatig latency spikes die zich niet voordoen bij een rechtstreekse 4G verbinding.
Om destijds in aanmerking te komen voor SIG4G, mocht de downloadsnelheid van je DSL lijn niet sneller zijn dan enkele megabits. Dus de winst bij het nieuwere SIG van het kunnen optellen van de bandbreedte van DSL en 4G is voor deze klanten maar minimaal.

Klanten die al hebben geïnvesteerd in een buitenantenne kunnen deze gelukkig opnieuw gebruiken. Bij deze dienst hoort een Sagemcom 4360 4G ontvanger, de laatste revisie hiervan heeft afneembare externe antennes, de eerste versie had alleen interne antennes. Ik weet alleen niet of het dezelfde SMA antenne-aansluiting is als op de Huawei 4G routers.

De geforceerde overstap is niet bepaald klantvriendelijk. Als je een oude abonnementsvorm hebt van vóór juni 2017, ben je "om administratieve redenen" verplicht een nieuw jaarcontract aan te gaan: een 'Hussel' abonnement, dat vaak duurder uitvalt. Ook niet prettig om aan een nieuw contract vast te zitten als je bijvoorbeeld op korte termijn aanleg van glasvezel verwacht.

Los van het administratieve, voert KPN de orders ook niet goed uit: na de overstap ontvang je de benodigde Sagemcom 4360, maar je krijgt niet automatisch de juiste Experiabox. Alleen de Experiabox v10 is geschikt voor het hybride systeem. Sommige klanten ontvangen wel automatisch een nieuwe Experiabox, maar dan de v10a die (nog) niet geschikt is - terwijl verwarrend genoeg de meegeleverde documentatie zegt van wel. Je zult de klantenservice moeten bellen om een v10 in huis te krijgen.

Tot voor kort heeft werkte NAT loopback niet op de Experiabox v10 i.c.m. SIG en voor het ingebouwde gastnetwerk geldt dat het nog steeds niet werkt i.c.m. SIG. Jammer dat KPN zulke dingen niet gewoon voor elkaar heeft.
"Ik weet alleen niet of het dezelfde SMA antenne-aansluiting is als op de Huawei 4G routers."

Heb ze bijde in handen gehad. Aansluiting is het zelfde.
¨Om destijds in aanmerking te komen voor SIG4G, mocht de downloadsnelheid van je DSL lijn niet sneller zijn dan enkele megabits. Dus de winst bij het nieuwere SIG van het kunnen optellen van de bandbreedte van DSL en 4G is voor deze klanten maar minimaal."

Dit is inderdaad heel erg spijtig. Hier een 3Mbps DSL verbinding, dus het koppelen heeft weinig zin. De nieuwe modems voor SIG heb ik al een tijdje in huis, maar met de SIG4G verbinding haalde ik gewoon veel hogere snelheden. De SIG verbinding werd geknepen, terwijl ik op SIG4G gewoon volle 4G snelheden (vergelijkbaar met op de telefoon, 60+ Mbps). Dus ik heb het weer terug in de doos gedaan en ben SIG4G blijven gebruiken. Jammer dus dat ik binnenkort de boel weer mag gaan omprikken naar SIG en weer terug geknepen ga worden naar 3+30Mbps.
Dit zijn precies het soort zaken die XS4ALL veel beter beter op een rijtje had / heeft dan KPN. Daarom heeft XS4ALL ‘fans’ die een crowdfunding doen etc.
4G buitenaf kon ik bij het laatste keer kijken niet bij XS4All krijgen. Alleen bij het moederbedrijf. Dat is dus ook de reden dat ik thuis mijn DSL met een T-Mobile 4G4T heb aangevuld. Mijn Ubiquiti Edgerouter zorgt dat de bulk van de data als bv Netflix en de devices van mijn zoon over de trage ADSL gaat en de skype werkoproepen gaan over een snellere verbinding.
Lijkt me dan meteen heel mooi voor het nieuwe xs4all paar duizend klanten erbij die nu lopen te kloten.
Zou leuk zijn, maar denk dat XS4All/Freedom bij aanvang *alleen* DSL/glas gaat resellen en niet ook nog eens MVNO’tje gaat spelen. Laat staan voor het buitengebied. Dat zullen grootverbruikers zijn en als MVNO zijn die lastig rendabel te maken.

Voor KPN is het minder een issue want die zijn zelf netwerk-eigenaar.
Inderdaad "gratis" extra. Als zijnde extra. Snelheid is dus geen garantie , tip 1, lees voorwaarde goed door.. Als de 4g mast verplaatst en opeens werkt het 4g modem niet meer. Dan helaas pindakaas. Je hebt een dsl contract met snelheid wat in het contract staat en wat technisch mogelijk is.4g modem is bonus. Ook bij piekbelasting van 4g telefoons op dezelfde mast die voorrang krijgen , dan kan je dips ervaren ook hier hetzelfde,helaas. Ook is Kpn de enige provider die dsl zo een(extra) boost geeft zonder extra meer kosten.

[Reactie gewijzigd door FireSheep op 23 juli 2024 10:20]

Ik woon in een buitengebied, en maak gebruik van de combinatie van DSL + 4G van KPN. Ik moet zeggen dat het een prima oplossing is, ik haal nu gemiddeld 40mb/s.

En voor de mensen die zeggen dat een aansluiting op glasvezel voordeliger is: hier in de polder mag je dan nog extra betalen voor het gebruik van dat netwerk, dus wordt dit veel duurder!
Mooi dat dat kan in jouw geval, maar voor hetzelfde geld staan er ergens een paar bomen in de weg en werkt 4G voor geen meter.

Ik ken iemand met een camping met 350 plaatsjes. Gaat niet goedkomen met DSL+4G terwijl het met glasvezel een perfecte oplossing is.
Er zullen vast nog meer uitzonderingen te verzinnen zijn maar over het algemeen is het een prima oplossing.

En een camping met 350 plekken legt maar een zakelijke glasvezel aan, normale ADSL aansluiting zou dan ook al onvoldoende zijn.
En wat is je upload?

Het eerste jaar haalde ik 60-80mbit download dat is later helaas teruggeschroefd naar 30-40 Mbit.

Upload is altijd laag gebleven, niet meer dam 2 Mbit, meestal mar 1-1.5
hier in de polder mag je dan nog extra betalen voor het gebruik van dat netwerk, dus wordt dit veel duurder!
Ik neem aan dat je daarmee bedoelt dat je betaalt voor het vastrecht?
Dat betaal je natuurlijk bij elk netwerk, maar wordt het niet apart vermeldt.
In mijn geval, en vermoed van bobmulder hetzelfde, betaal je een X bedrag, afhankelijk van welke abo je hebt gekozen, voor je glasvezelaansluiting aan de provider en ongeveer €15 vastrecht een de stichting die het glasvezelnetwerk heeft aangelegd, die is bij ons in de regio ook eenmalig af te kopen voor €1900.
Dat is destijds bij ons inderdaad hetzelfde geweest. Al was dat niet een stichting maar een commercieel bedrijf (afaik).
Maar dat betaal je dus ook op t moment dat jij een dienst afneemt op koper, net als bij gas/elektra.
klopt, maar normaal gesproken niet bij een provider van internet, althans niet zichtbaar op de factuur...
Mensen die niet in het buitengebied wonen (maar in het dorp) kunnen wel gebruik maken van glasvezel zonder extra te betalen voor vastrecht o.i.d.
Ja ik sluit me bij Bob aan ik woon ook in het buitengebied en haal dezelfde snelheid :)
De oplossing is dus als bonus/extra bij het verplaatsen van de 4g mast kan de snelheid wegvallen of minder zijn. Handiger is om gewoon glas te nemen.

[Reactie gewijzigd door FireSheep op 23 juli 2024 10:20]

En voor de mensen die zeggen dat een aansluiting op glasvezel voordeliger is: hier in de polder mag je dan nog extra betalen voor het gebruik van dat netwerk, dus wordt dit veel duurder!
In onze provincie kun je dus als particulier niet eens glasvezel krijgen. Voor bedrijven kan het uiteraard wel geregeld worden, maar dan mag je de aanleg volledig zelf betalen. Het industrieterein hier heeft ook geen kabel-tv/coax-aansluiting dus dat mag je ook al afschrijven, de mogelijkheden daar zijn eigen glasvezellaten aanleggen of dsl met 4Mb/s.
Ik snap vooral niet waarom het weer twee aparte kastjes moeten zijn. Er zijn meer dan genoeg modemrouters op de markt die zowel 4G-antennes als een DSL aansluiting hebben:
Het 4G bereik in de meterkast is meestal niet optimaal. Je kan dus het tweede kastje op een plek neerzetten waar je al wel ethernet hebt en beter bereik hebt.

Met SIG4G hadden we al een losse DSL modem en losse 4G modem die niet te koppelen waren. Dus 4G modem kun je mooi ergens richting de zendmast plaatsen, terwijl het DSL modem bij de telefoon aansluiting in de meterkast blijft. Straks met SIG hoeven ze alleen maar op hetzelfde netwerk te zitten en kan ik alsnog het 4G modem op een plek met het beste bereik zetten.
Het is met een groot aantal 4G modem/routers goed mogelijk om er een externe antenne op aan te sluiten zodat hij wel in je meterkast gezet kan worden en je antenne naar buiten verplaatst kan worden.

Uiteraard zal je hier waarschijnlijk wel voor moeten boren maar geeft wel een veel stabieler en mogelijk iets sneller signaal.
Dat kan, maar dan heb je wel te maken met een groot signaalverlies van deze antennekabel. Deze moet namelijk zo kort mogelijk blijven. UTP heeft daarin tegen minder/geen last van.
Een antennekabel geeft inderdaad verlies, maar zelfs tot 10 meter is je signaal toch nog beter als je een 4G antenne gebruikt met een fatsoenlijke versterking. Zonder richtantennes te hoeven gebruiken kan je al snel 7 dBi versterking realiseren waar de standaard 4G spriet antennes vaak amper meer dan 1 tot 2 dBi versterking bieden.

Als je die antenne dan ook nog eens buiten het gebouw kan bevestigen zal je ook geen last hebben van de muren/plafonds van het gebouw zelf waardoor je daar ook nog eens op vooruit gaat. Het bereik buiten een gebouw is typisch gezien een stuk beter dan in een gebouw waardoor je overall een veel stabielere en mogelijk ook nog snellere verbinding zal realiseren.
Klopt helemaal! Ik doelde echter op verlies van signaal van een te lange antennekabel naar de 4G ontvanger van KPN. Elke meter antennekabel kan weer 0,5 tot 1db per meter signaalverlies geven.

Als je de antennekabel zo kort mogelijk houdt door de 4G ontvanger zelf zo dicht mogelijk bij de buiten antenne te plaatsen (al is het in de nok van het dak) en deze via de UTP kabel verbindt met het modem heb je een optimaal resultaat.

Zie ook de opmering van 'jrxs4all" in https://forum.kpn.com/int...gebied-binnenshuis-437194

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 877483 op 23 juli 2024 10:20]

heb ook de brief gekregen. zelf maar gebeld met kpn om wat meer informative. ik moet zeggen dat ik teleurgesteld was in de kpn. ik had de simple vraag of men kon garanderen dat ik iin de nieuwe situatie (dus adsl met 4g) dezelfde up en downloadsnelheden zou halen als ik nu met alleen 4G heb. die zijn perfect. ik kan gewoon netflixen, spotifyen, alle pc's updaten, mijn camera's van buitenaf bekijken en ook van buitenaf prima mijn server benaderen.
daar kan (of wil) men dus geen antwoord op geven. ik woon in een oud huis in het buitengebied, met ook een oude telfoonaansluiting waar de bitjes via adsl naar binnen strompelen, en naar buiten in de file staan.
de enige garantie en toezegging die ik kreeg was dat ik mocht kiezen uit een maandelijks opzegbaar abo, of een jaar abo, en dat ik meer ging betalen. maar geen uitspraken over wat ze gaan doen als het product tegenvalt en minder presteert dan wat ik nu heb

moet wel zeggen dat tot deze brief ik uitermate tevreden ben over de kpn. wij hebben 2 mobiele abo's, plus adsl van kpn, waardoor we gratis 4g buitengebied kregen, plus karting omdat de snelheid niet werd gehaald van het adsl (die karting vervalt nu ook), plus dubbele data en onderling gratis bellen.
4g router/modem staat in de kast onder het dak, en prima snelheid. ga ik geeneens een buitenantenne voor aanschaffen.

maar wat ik gewoon van kpn eens zou willen weten dat er metingen gedaan worden bij mensen met alleen 4g internet via Huawei, en metingen bij dezelfde mensen met de nieuwe combinatie. en daarna moet je beslissen wat je wilt. niet eerst het ene afsluiten en het andere door je strot duwen.

maar misschien inderdaad moet dit eerst bij de hogere top binnenkomen.
misschien doen de reacties hier wat aan deze situatie, of misschien de consumentenbond?
als je inderdaad meer moet gaan betalen voor een eventueel minder product?? maar ach, dat doet de NS ook nu met zijn abo's
KPN bevestigt tegen Tweakers het grotendeels stoppen van het abonnement. "Klanten kunnen gebruik blijven maken van '4G only' wanneer men niet de beschikking heeft over een vaste aansluiting", zegt woordvoerder Stijn Wesselink. Het is onbekend om hoeveel klanten het gaat.
Dus als je 2 Mbit/s haalt op een ADSL lijntje, kun je het al niet meer krijgen? Je hebt immers een vaste aansluiting. Dat is mooi balen in het buitengebied dan.
Zelfs als je eronder zit in een buitengebied heb je er geen recht op. Een paar maanden geleden naar geinformeerd en met 1.2Mbit/s buiten de bebouwde kom van dorpen met glasvezel zeggen ze dat dat geen "buitengebied" is. Terwijl ze er geen glasvezel neer willen leggen omdat het "buitengebied" is.
Middels een samenwerkingsverband hebben mijn ouders sinds twee weken 100/100 glasverbinding van KPN en dit is in echt buitengebied. Het initiatief is overigens wel vanuit een werkgroep gekomen. Grootste nadeel is wel dat elke huishouden dat aangesloten wil(de) worden 1600,- aansluitkosten betaalde. Dus eigenlijk heeft de gemeentscahp de kabelaanleg gewoon betaald.

Zover ik heb gezien kunnen mijn ouders nu tot 500/500 afnemen als zij zouden willen. :)

Initiatief vanuit KPN zelf... mja… het is en blijft KPN, weet niet wat ze willen. Eerst alles glas en ADSL er uit... dan toch weer deels ADSL, vervolgens helemaal niets... en dan... zoals ik zeg het is en blijft KPN.

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 23 juli 2024 10:20]

1600 euro vind ik echt wel veel. Normaal gesproken komen ze glas leggen en halen zij de aanlegkosten uit de maandelijkse abo. Nu betaal je eigenlijk dubbel. En maandelijkse kosten en 1600 aansluitkosten. Jouw ouders hebben gewoon geïnvesteerd in KPN zonder enig rendement.

Ze komen het leggen in een buitengebied, waar de bevolkingsdichtheid laag is, maar in de stad neemt lang niet iedereen glas.
Klopt, exact was dat ook mijn reactie. Alternatief is echter een enorm trage ADSL-lijn die net voldoet om geen 4G voor buitengebieden te krijgen en waarschijnlijk nooit een fatsoenlijke verbinding in deze eeuw. Voor mensen die dat bedrag niet hebben is dat zuur, mijn ouders kunnen dat dan wel weer missen. Mijn gevoel zegt dat KPN hier gewoon vies de profiteur speelt.

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 23 juli 2024 10:20]

cc @_Dune_
Klopt.

Hier in de buurt (Goeree-Overflakkee) is nu een ander bedrijf glasvezel aan gaan bieden. Kost extra of je kan het afkopen met – ik meen ook – € 1.600.

Prompt begint KPN verwarrende folders te verspreiden dat ze hun netwerk aan het verglazen zijn. Ja, tot aan de wijkkast, ja. Net alsof zij wel glas aanleggen.
Dat gebeurde inderdaad ook bij mijn ouders een ander was al verder heen, maar KPN stak hun de loef af, zover ik begrepen had... In jullie geval dus ook nogeens glas tot maar de wijkkast.

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 23 juli 2024 10:20]

Hier gaat het ook allemaal zo prutserig, amateuristisch, onduidelijk, ook bij de andere partij. Net wat je hierboven schreef. In ons geval:

Eerst kondigen ze glasvezel aan in 'het buitengebied'. Dan blijkt dat maar een kwart van de gemeente te zijn. Gek genoeg een fractie van het hele 'buitengebied', maar inclusief twee kleinere dorpen. En op voorwaarde dat zoveel % meedoet. Dus ook van die twee dorpen. Maar die dorpen hebben gewoon prima kabel-tv dus die mensen staan helemaal niet te trappelen.

Zeker niet omdat dan blijkt dat je een apart abonnement voor de daadwerkelijke internetverbinding af moet sluiten bij een andere partij bijvoorbeeld Delta.

Om het extra onduidelijk te maken, is het onduidelijk welke prijzen voor die abonnementen gelden en welke abonnementen/pakketten (met telefonie, zenderpakketten, terugkijken, etc) überhaupt beschikbaar zijn.

Daarnaast stelde de gemeente subsidie te geven, maar alleen aan mensen die nu traag internet hebben. Tja, die deden toch al wel mee.

Dus ging ook na een tweede deadline het niet door bij gebrek aan voldoende deelnemers.

Nog weer later gaat het tóch door, omdat een paar ondernemingen garant staan. Nou ken ik die twee ondernemingen een beetje en dat zijn nou ook weer niet bepaald multi-nationals dus waarom dit nou het verschil maakt.. Ik vind het een steeds vreemder verhaal worden.
tja, ik vind dat je nog blij mag zijn dat ze uberhaupt voor 1600,- een glasvezelverbinding willen aanleggen naar het buitengebied, de kosten vallen dan nog best mee aangezien in het buitengebied vaak maar een paar mensen wonen EN die dus ook nog vaak ver van elkaar af.. En daar kies je dan ook voor als je in het buitengebied gaat wonen..
Dat klinkt als A2000 praktijken van een paar decennia geleden: "Kabel internet in heel Amsterdam.". Hier in Amsterdam-Noord kunnen we geen kabel internet krijgen, terwijl jullie adverteren dat het beschikbaar is in heel Amsterdam... "Maar Amsterdam-Noord is geen Amsterdam meneer!" Euh... Dat heeft vervolgens nog jaren geduurd voordat we het kregen... En dan jammeren dat 70GB in een maand downloaden de fairuse policy overtrad. ;-)

Dergelijke acties komen voort door miscommunicatie intern bij bedrijven die men niet wil toegeven en rechtzetten (als het al gebeurd) heel lang kan duren... KPN is hier geen uitzondering op.

@mae-t.net In mijn ervaring ligt dat iets genuanceerder. Er wordt op hoog management niveau wat besloten, natuurlijk weet men op dat niveau niet alle consequenties en gaan verschillende afdelingen aan de slag met hun deel. Maar wat men vaak vergeet is dat de perspectieven van verschillende afdelingen verschillend kunnen zijn. Zo zou zomaar bij de afdeling koper een andere interpretatie geld van buitengebied dan bij de afdeling glasvezel, marketing weet dat niet en doet uitspraken op in hun hoofd een recht toe recht aan situatie.

De kans is zelfs aanwezig dat het issue wat Stefan beschrijft nog steeds niet bekend is op een hoger niveau omdat het ergens op de laagste niveaus blijft hangen. Soms vereist dat een initiatiefnemer van dat lage niveau die een paar management lagen overslaat en dit issue aankaart bij iemand op een niveau die er wat mee kan. Daarna wordt er wat gevloekt en kan het nog maanden duren voordat het daadwerkelijk is opgelost: Issue in kaart brengen (niet alleen voor dat specifieke gebied), werkbare oplossing voorstellen, kostenplaatje in beeld brengen, toestemming krijgen om dat kostenplaatje te kunnen uitvoeren en het daadwerkelijk uitvoeren van die wijziging. Zo kan een relatief simpel idee toch miljoenen kosten om de achterkant van een proces klaar te krijgen.

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 23 juli 2024 10:20]

Interne miscommunicatie? Da's nog vrij optimistisch. Naar mijn indruk heeft de marketingafdeling vaak toestemming om te liegen (dat noemen ze anders).

edit @Cergorach als ik nog eens zo nadenk kan dat ook best zo zijn. KPN is natuurlijk ooit een erg ambtelijke organisatie geweest en de nadelen daarvan kunnen nog heel lang invloed hebben op bedrijfsprocessen.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 juli 2024 10:20]

Klopt. Dan kun je niet het 4G-only abonnement meer gebruiken maar moet je het ADSL/4G abonnement gebruiken.

En ik snap dat ook wel. Veel van de data kan dan gewoon over die 2Mbit verbinding met een fallback naar het snellere 4G wanneer dat nodig is. Voor KPN dus een stuk goedkoper en, als het goed is, voor de klant niet veel trager.
Geen perfecte oplossing maar overstappen naar T- mobile unlimited data? Je mag iedere dag 5Gb verstoken voordat het moeilijk wordt. En in Nederland zeurt niemand over de hotspot.
T-Mobile heeft ook 4g voor thuis. Die heeft een lagere snelheid (25Mbps) maar niet die limiet van 5 Gb per dag.
Die heeft een limiet van 50 (of was het 100)GB per maand, dat je pas wanneer het op is gratis kunt verlengen met 5GB
Nee, 100 gig per maand. Daarna krijg je automatisch 5 gig per dag.

Zijn die 5 gig op, dan kan je elke keer gratis 2gb aanvullers onbeperkt “bijkopen”
Nou dat dus, bedankt }:O
Maar waarom zou je dat willen dan? Waarom zou je willens en wetens de regels van het contract willen breken terwijl je een heel goed alternatief hebt?
Dan krijg je er dus een 4G modem bij en gaan die samen jouw internetverbinding leveren.

Oftewel, gewoon aansluiten bij je lokale glasvezel initiatief.
Glasvezel kan KPN zelfs in steden al niet fatsoenlijk leveren (weet ik uit ervaring - ben inmiddels al jaren bezig om het te krijgen, terwijl het hier gewoon al lang en breed in de straat ligt)... Laat staan in buitengebieden.
Dus deze mensen hebben gewoon pech. KPN gaat niet voor service, enkel voor kostenbesparing. Ik hoop heel erg dat ze hierop eens flink afgestraft gaan worden - maar ja, zal wel niet gebeuren. KPN heeft nog steeds bij veel mensen een goede naam omdat het lang, lang geleden inderdaad goed was.
De inwoners in het buitengebied krijgen dan vaak ook geen glas van KPN maar van een regionale provider.

Heel Friesland krijgt glasvezel van Kabelnoord, in Groningen zijn er zelfde meerdere projecten bezig om daar glasvezel in het buitengebied en bebouwde kom te krijgen.

KPN NetwerkNL sluit mij volgende week aan op glas. Dus ook KPN gaat weer met glas bezig. (Terwijl KPN in de afgelopen 10 jaar niet eens in Friesland kwam met FttH).
Tja... KPN zei dik een jaar terug ook dat ik snel op glas zou zitten... Zit in een pilot wijk waar het kopernetwerk afgeschaft wordt.... Bizar veel mails, telefoontjes later en inmiddels drie dagen thuis zitten ivm een monteur is het nog steeds een raadsel wanneer het glas ooit komt! Maar in maart gaat het kopernetwerk wel uit!
In buitengebieden kan dat over het algemeen veel makkelijker, mits je er maar voor betaald.
Dan moet er natuurlijk wel een lokale glasvezel initiatief zijn....... genoeg dorpen en steden waar bij lange na nog geen glasvezel ligt of op korte termijn komt.
Hoe ik het begrijp wordt je trage xDSL lijn in combinatie met 4G gebruikt wanneer de trage xDSL lijn het niet alleen kan 'trekken'.
"Bij de combinatie van dsl en 4g krijgen klanten een Experiabox v10-modem en een Sagemcom 4360 4G-modem. Die moeten zij koppelen om de hogere snelheid te kunnen halen."

Volgens mij niet, als je een ADSL lijn hebt kan je niet meer kiezen voor alleen een 4G aansluiting en de vaste aansluiting niet gebruiken. Je gaat deze twee dan combineren zoals ik het lees.
Dus als je 2 Mbit/s haalt op een ADSL lijntje, kun je het al niet meer krijgen? Je hebt immers een vaste aansluiting. Dat is mooi balen in het buitengebied dan.
Ik hoop en denk dat het systeem zorgt voor een min of meer constante snelheid door kabel en draadloos te combineren. Is je ADSL langzaam dan moet er meer draadloos, maar als je ADSL snel is kunnen ze de draadloze capaciteit uitsparen en voor andere klanten gebruiken.
Als het zo werkt zou ik het prima vinden. KPN zorgt dat je de beloofde bandbreedte haalt en de meeste mensen zal het niks uitmaken of dat nu binnenkomt via een kabel, draadloos of via een combinatie van die twee.
Feitelijk bestaan er nu 2 smaken. Een smaak is de variant welke alleen gebruik maakt van een 4G modem waarbij je geen vaste ADSL lijn gebruikt. De andere smaak is de variant waarbij je zowel een ADSL lijntje gebruikt alsook een 4G Modem.

De smaak waarbij je alleen gebruik kunt maken van 4G terwijl je ook een ADSL lijntje hebt liggen gaat verdwijnen. Ze gaan deze dan per definitie bundelen om het 4G netwerk zoveel mogelijk te ontlasten waar het kan. Dat is hoe ik het lees.

Op plekken waar er geen ADSL ligt blijft de variant waarbij je alleen het 4G modem gebruikt nog altijd van toepassing (waar geen ADSL is, valt ook niks te bundelen).

Ik woon zelf in het buitengebied en haal via mijn ADSL lijn amper 8Mbit. Afgelopen jaar toen we er net kwamen wonen zitten zoeken wat dan nu; oplossing was toen SIB4G (Sneller internet buitengebied 4G). Oplossing werkt door een Sagem 4G modem ergens op een plek in je huis te zetten waar je maximale 4G ontvangst hebt. Dit 4G modem wordt gekoppeld aan je Experiabox. De Experiabox voegt vervolgens de 4G stroom samen met de ADSL stroom. Dat zorgt ervoor dat deze 2 internetverbindingen gebundeld worden aangeboden waardoor je een hogere snelheid kunt halen. Thuis haal ik nu ongeveer 40Mbit down.

Voor netflix/tv is dat voldoende. Nadeel is alleen dat je merkt wanneer er load is op het 4G netwerk en gek genoeg wanneer het slecht weer is, dan gaat de latency omhoog. Volgend jaar komt er 300/300 glasvezel _/-\o_

[Reactie gewijzigd door Bitspark op 23 juli 2024 10:20]

Of wil KPN gewoon van Huawei af?
Of wil KPN gewoon van Huawei af?
Ik snap heel goed dat KPN zo veel mogelijk via kabels wil laten lopen. Draadloze capaciteit is nu eenmaal beperkt en heeft veel last van storing als het wat drukker wordt. Wanneer een kabel er eenmaal ligt kun je al die capaciteit storingsvrij gebruiken en hou je meer ruimte 'in de lucht' vrij voor toepassingen die draadloos moeten zijn.
Je gaat er van uit dat "de kabel" die de KPN heeft liggen in het buitengebied storingsvrij en een wereld van bandbreedte heeft, terwijl het 40 jaar oud is en niet meer dan 1/2MBit aan bandbreedte oplevert.

Wat als ze nu het spel fair zouden spelen en zelf ook innovatief zouden zijn gebleven met de glasvezel infra .....
Je gaat er van uit dat "de kabel" die de KPN heeft liggen in het buitengebied storingsvrij en een wereld van bandbreedte heeft, terwijl het 40 jaar oud is en niet meer dan 1/2MBit aan bandbreedte oplevert.
Daar ga ik helemaal niet van uit. Ik ga er van uit dat deze techniek de gebreken van die kabel compenseert met een draadloze verbinding.
Wat als ze nu het spel fair zouden spelen en zelf ook innovatief zouden zijn gebleven met de glasvezel infra
Daar heb ik ook wel een mening over, maar dat verandert niks aan het product dat ze nu in zetten. Hoewel ik ook liever overal glasvezel zou zien ben ik tegelijkertijd blij dat KPN iets doet om de situatie te verbeteren, ook al is dat niet mijn voorkeursoplossing.

Als techneut vind ik de achterliggende technologie erg interessant. Niet alleen in het buitengebied hebben we problemen met internettoegang. Als dit werkt zou je vergelijkbare technologie kunnen gebruiken om een WIFI en ethernet-over-coax en/of ethernet-over-powerline verbinding te combineren.
Bij de combinatie van dsl en 4g krijgen klanten een Experiabox v10-modem en een Sagemcom 4360 4G-modem. Die moeten zij koppelen om de hogere snelheid te kunnen halen.
Ik vraag me wel af hoeveel mensen hier serieus gebruik van maakte.
Als je verbinding knudde is, is een tele2 of tmobile net zo goed zonder gezeur.

Latency is knudde met mobiel maar afgelegen is dat sowieso bijna altijd een issue met (vast) internet.
Tele2 gaat toch ook gewoon via het KPN netwerk? Die hebben zelf toch geen koper/vezel in de grond, zeker niet in buitengebieden.
Tele2 is gefuseerd met T-mobile. Lijkt mij stug dat Tele2 dan nog steeds via het KPN netwerk word geleverd...
Vast gaan zowel Tele2 als T-Mobile via het KPN netwerk, met een paar uitzonderingen.
Ja ik ging van mobiel uit, maar bij vaste aansluitingen is via koper het laatste stukje sowieso van KPN. Bij glas KPNNetwerkNL (voormalig Reggefiber).
DSL is altijd via het KPN netwerk.
DSL is altijd via het KPN netwerk.
In Nederland heb je naast KPN ook nog het Versatel (Tele2) en BBned netwerk liggen.
In heel Europa heeft Tele2 circa 30 miljoen klanten. In Nederland verkoopt het bedrijf sinds kort ADSL via het KPN netwerk. Met de overname van Versatel krijgt Tele2 een eigen telecominfrastructuur in Nederland. Versatel is momenteel bezig met de uitrol van een landelijk ADSL2+-netwerk.
Dan zouden ze een ander modem kunnen sturen, er zijn genoeg alternatieven die internet via een 4G Simkaart ondersteunen.
Zelf heb ik dat ook, aangezien ik momenteel nog geen enkele vaste internet aansluiting heb bij mijn nieuwe huis (glasvezel moet nog gelegd worden).
Als dat de case zou zijn hebben ze wel 'grotere' apparaten welke ze mogen gaan uitfaseren ;)
Ze gaan juist de banden meer aan met Huawei, apparatuurkasten voor 5G inclusied lasers etc. wordt nu standaard Huawei.
Denk niet dat dit de reden is.

Maar als ze dat wel zouden willen, kan ik dat goed begrijpen.
Dat is onder de streep wel het resultaat, maar dat kan opzich door normale concurrentie bij inkopen komen. KPN is tamelijk scherp op het geld en wat minder op andere factoren.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 juli 2024 10:20]

Is dit beter of slechter voor de klanten? Ik kan me voorstellen dat je door het aankoppelen van het trage vaste netwerk alleen maar minder goed internet krijgt?
KPN wil juist zoveel mogelijk die DSL verbinding benutten. Al het verkeer wat niet over 4G hoeft is voor KPN minder verkeer op de zendmast

En ik moet zeggen dat 4G icm met DSL best goed werkt. Zodra de DSL lijn volzit, schakelt 4G naadloos bij en schiet de snelheid omhoog.

Ik weet niet wat de snelheid is op het 4G only pakket. Met 4G en DSL is het de snelheid van de DSL + 30Mbit 4G. Op een locatie hier in het buitengebied is dat dus 40/20Mbit down/up
Hier een DSL verbinding van 3Mbps. Met SIG4G haalde ik rond de 60Mbps, terwijl ik met de gecombineerde verbinding (SIG) maar 20Mbps haalde. Bleek dus dat KPN die verbinding op dat moment kneep. Ben dus weer teruggegaan naar 4G only. Maar ik zal de boel dus binnenkort weer opnieuw over moeten zetten dus.
Ik weet niet hoe het in praktijk werkt, maar in theorie zou het beter moeten zijn. Je combineert twee verbindingen en hebt dus meer snelheid dan met een enkele verbinding. Het kan in praktijk lastig zijn om die twee signalen goed te combineren maar ik neem aan dat KPN er mee komt omdat de techniek nu goed genoeg is.
Ik zoek het meer in dat er een eindige capaciteit in de ether is. Mensen die flink gaan streamen via 4G zijn een zware belasting van de capaciteit.Het vaste netwerk kan in de buitengebieden wellicht geen hoge bandbreedte leveren, maar het schaalt wel veel beter.
Als KPN niet structureel alle kleine bedrijven die glasvezel aanleggen en/of aanbieden in het buitengebied zou opkomen en dus die uitrol onmogelijk maakt, dan had dit allemaal niet nodig geweest.
Het is erger dan dat. Sinds kort wordt overal in Noord-Holland ineens wel glasvezel aangelegd door KPN via bedrijven als FiberNH en Delta Rijssen, terwijl kleinere coöperaties, juist door gebrek aan interesse, hier al jarenlang naar aan het toewerken waren. Nu krijgen we dus twee glasvezelnetwerken... De coöperatie is anderhalf jaar in gesprek geweest met KPN en is continu afgewezen. Nu wordt een gerantstelling die ze hebben gekregen vanuit de overheid geblokkeerd door rechtzaken, terwijl Delta Rijssen met een noodgang overal kabels aan het trekken is.

De provider van FiberNH, Solcon, is in handen van KPN. Delta Rijssen wordt ook gerund door KPN.
Delta trekt overal de kabels, noodzaak van de kleinere aanbieder vervalt want het hebben van twee kabels in de grond is onnodig. Kleine aanbieder gaat failliet en KPN koopt dan alsnog hun zo-goed-als-dode concurrent op.
Overal??? Dat is iets te mooi van het goeie.
Overal in de context van de reply van @Revolvist
ehhhh.....De provider van FiberNH, Solcon, is in handen van KPN. Delta Rijssen wordt ook gerund door KPN.
Ik heb even gechecked in de KvK… maar je haalt nu toch wat zaken door elkaar. Mogelijk door gefrusteerde quotes van de breedbandhk.nl site waar je deze onzin (ehhh. informatie) vandaan haalt.
FiberNH = Fiberflevo, als je je goed in leest op internet juist een Bedrijf dat onstaan is omdat het buitengebied van de Noordoostpolder geen FTTH had/kon krijgen via bestaande network providers.
FiberNH is dus zelfstandig netwerkinvesteerder, die welliswaar Solcon als ISP op zijn netwerk heeft.
Dat kunstje doen ze nu ook in Noord-Holland waar dat mogelijk is.
Delta Rijssen heeft ook geen connectie met KPN behalve dat KPN en vele anderen wel diensten leveren op hun FTTH netwerken.

De rechtzaken gaan volgens mij over vermeende "staatssteun" … en ehhh. dat mag niet.
Snap alleen niet waarom je meerdere FTTH aansluitingen niet toejuigt …. heb je alleen maar meer te kiezen lijkt mij :)
Je hebt gelijk dat ik redelijk blind Breedband HK aan het quoten ben. Niet helemaal de bedoeling. FiberNH ziet er inderdaad netjes uit. Wat betreft Delta Rijssen... daar lijken toch behoorlijk wat links naar Reggefiber/KPN te liggen, maar enfin, het is een eigen bedrijf.

Wat mij vooral dwarszit is dat Breedband HK al vanaf 2014 bezig is met dit project, en dat ze nu worden gedwarsboomd door bedrijven die min of meer een netwerk voor KPN aan het aanleggen zijn. FiberNH heeft nota bene en net gedichte geul opengetrokken om hun eigen kabel te trekken (alhoewel ik hier inderdaad misschien niet over moet klagen). Wat betreft de rechtszaken, daar is er al één van gewonnen, dus de garantstelling zal wel op zijn plaats zijn geweest.

Breedband HK werkt samen met Kabeltex. Een kleine speler dus. Daarom zie ik hun project liever slagen.
Kabeltex is inderdaad een mooi Bedrijf met volgens mij mooie prima dienstverlening. :)
Anoniem: 767041 6 november 2019 11:10
Tmobile blijft het gewoon aanbieden :z
Met een snelheid van 25Mb/s en een datalimiet van 100GB, en vervolgens een paar GB per dag.

KPN levert dan 30Mbit 4G (onbeperkt) en de snelheid van de ADSL lijn.

De prijzen zijn gelijkwaardig en de snelheid is bij KPN dan hoger; dan wist ik het wel. Enige voordeel van T-Mobile is dat het wel op elk adres leverbaar is. Ook midden in een stad.

[Reactie gewijzigd door krakendmodem op 23 juli 2024 10:20]

Bij Unlimited 4G voor Thuis start je iedere maand met een tegoed van 100 GB om vrij te gebruiken. Ben je door de 100 GB heen, dan krijg je een dagtegoed van 5 GB. Zijn deze GB’s op? Dan activeer je de rest van de dag zo vaak je wilt gratis 2 GB-aanvullers., 2gb is dus al veranderd want het was 1gb vgm
Anoniem: 392841 6 november 2019 11:05
Technische details daargelaten - wat zijn de kosten van de twee? Vergelijkbaar, of gaat iedereen die (zo ongeveer verplicht) over gaat duurder uit zijn?
Het is gratis voor klanten die al internet van KPN hebben liggen, in het buitengebied. Als de snelheid ruk is, dan kan je dit product erbij bestellen voor nop.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.