Chrome OS krijgt ondersteuning voor virtuele bureaubladen

Google brengt Chrome OS 78 uit voor laptops en desktops. Onder de vernieuwingen is de mogelijkheid om virtuele desktopomgevingen aan te maken, een functie die Google Virtual Desks noemt.

Virtual Desks is bedoeld voor gebruikers die overweldigd worden door grote hoeveelheden openstaande schermen en tabs. Voor bijvoorbeeld projecten kunnen zij voortaan in Chrome OS Overview openen en New Desk aanklikken om een nieuwe desktopomgeving aan te maken. Ook zijn er sneltoetsen om Desks aan te maken en te schakelen tussen omgevingen. Chrome OS volgt met de functie Windows, macOS en Linux, die al langer virtuele desktopomgevingen ondersteunen.

Eveneens nieuw in Chrome OS 78 is de functie Click-to-call, die werkt in combinatie met Android-smartphones waarop is ingelogd met hetzelfde Google-account. Als gebruikers binnen Chrome OS rechtsklikken op een telefoonnummer op een website, kunnen ze dit naar hun telefoon sturen om te bellen.

Ook toont Chrome OS 78 automatisch compatibele printers in een netwerk en gebruikers hoeven minder stappen te doorlopen om een printer aan hun profiel toe te voegen: dat kan nu met een eenvoudige opslaan-actie in de lijst met printers. Tenslotte bevat versie 78 van het besturingssysteem een knop om feedback aan het ontwikkelteam te geven: deze bevindt zich naast de lock- en power off-knoppen.

Chrome OS 78 Virtual Desks

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

06-11-2019 • 10:40

57

Submitter: TheVivaldi

Reacties (57)

57
55
24
5
0
21
Wijzig sortering
Wat is de use case om ooit een laptop met ChromeOS te gebruiken?
Vind het erg lijken op dumbed down macOS ook.
Ooit dacht ik net zo. Inmiddels alle Windows laptops de deur uit en hebben we in het gezin 3 Chromebooks. Voor mij werk heb ik windows nodig en gebruik in Chrome remote desktop. Perfect! Ik wil niks anders meer.

Voordelen:
-snel
-enorm lange accuduur (werkdag)
-snelle updates (een paar seconden ipv ergens tussen de 10 minuten en 30 minuten wat bij windows altijd een verrassing is)
-geen malware
-simpel in gebruik
-geen ventilatie openingen waar stof in kruipt en je kunt hem dus op een kussen leggen.
-lekker licht om mee te nemen
-oh ja: de prijs!

Nadeel:
-Je kunt er niet serieus mee gamen
Hoewel ik de manier van updates van Chromebooks écht geweldig vindt (heb er zelf ook een hier), moet ik ook zeggen dat Windows updates zeker niet altijd tussen de 10 en 30 minuten liggen. Dat gebeurt slechts op twee momenten in het jaar, als er dus een nieuwe Windows 10 versie uitkomt. Anders zijn de updates zo gedaan, kan je echt weinig last van hebben.
Maar je krijgt bij W geen mooie nieuwe functies zoals nu deze update. En ja die updates van W krijg je op de meest vervelende momenten of als een laptop stand-by staat en is dicht geklapt, start die in eens op voor een update. En ligt dan een dag lekker warm te draaien zonder dat je het door hebt.
Gamen zou eventueel nog kunnen door Steam als Linux applicatie te installeren en dan te streamen (mits je een game PC hebt).
Dit klinkt wel erg lollig, heb je hier nog een linkje voor?

https://chrome.google.com...bbenahjlfnmlfdjhdnkpbkfjj zoiets bijvoorbeeld?
Jouw link zou misschien kunnen, maar de meeste moderne Chromebooks hebben ondersteuning voor Linux applicaties.
Dus installeer via de terminal Steam, open Steam en gebruik Steam Remote Play.

https://store.steampowered.com/remoteplay/

https://steamcdn-a.akamaihd.net/client/installer/steam.deb
Nu is mijn chromebook niet modern, maar ik ga het vanavond eens proberen.
Bedankt voor je reactie!
Anders kan je het ook proberen via de Android app Steam Link (op je Chromebook), ik weet niet of dat lekker werkt, maar proberen kan altijd!

[Reactie gewijzigd door calvinturbo op 23 juli 2024 15:12]

Ja Bert, Helemaal mee eens. Heerlijke apparaten.
Als je een laptop alleen voor simpele doeleinden gebruikt (office, internet, media afspelen, etc), dan is een Chromebook ideaal. Goedkoop en simpel. Het zijn eigenlijk een soort veredelde thin clients.

Je kan eigenlijk de vraag ook omdraaien:
Is het eigenlijk nodig voor de meeste mensen om thuis of op werk een Windows- of MacOS-laptop te gebruiken gezien de use cases die ze hebben?
Je vergeet Linux, ik bedoel GNU/Linux waarbij je keuze hebt om voor lichtere distros te gaan.
Strikt gezien is Chrome OS gewoon een linux distro.
Da's mooi als je weet hoe je een nieuw besturingssysteem moet installeren, waarvoor je uberhaupt moet weten wat een besturingssysteem is.
Nee, is gewoon aan te zetten, en een .debinstalleert met een dubbelklik.
Moet je wel weten wat een deb is
Goedkoop, draait op mindere hardware. Ideaal voor basisscholen ;)
Ik maak me dan wel weer zorgen ove hoe wenselijk het is om het complete hebben en houden van kinderen vanaf de basisschool bij Google te parkeren.

Ideaal...
Ik maak me dan wel weer zorgen over hoe wenselijk het is om het complete hebben en houden van kinderen vanaf de basisschool bij Microsoft te parkeren?

https://www.nu.nl/interne...wegens-privacyzorgen.html

Nu een serieus antwoord, scholen gebruiken de edu versie van G-suite wat gelijk staat aan de business variant. Hierin wordt contractueel(net zo als bij Microsoft en Apple) omschreven dat zij geen gegevens gebruiken voor advertenties en analyse(behalve storingsanalyse).
en gaan we nu opeens Google wel geloven?
Als jij hiermee impliceert dat Google zijn voorwaarden van zijn zakelijke en educatieve services schendt is dat een zeer zware beschuldiging die vraagt om wat ondersteuning.

Het is a la mode op tweakers om dit soort dingen neer te schrijven zonder dat er ook maar de geringste aanwijzing voor is maar dat maakt het nog niet meer acceptabel.
Als jij hiermee impliceert dat Google zijn voorwaarden van zijn zakelijke en educatieve services schendt is dat een zeer zware beschuldiging die vraagt om wat ondersteuning
Ik impliceer hiermee dat het niet verstanding is om data overal achter te laten, ook al zegt het bedrijf (dat daar zijn verdienmodel opgebaseerd heeft) daar netjes mee om te gaan. Data is a toxic asset.
Het is a la mode op tweakers om dit soort dingen neer te schrijven zonder dat er ook maar de geringste aanwijzing voor is maar dat maakt het nog niet meer acceptabel.
Google heeft nogal een track records van foutjes, rechtszaken of tegen misleiding aan onduidelijk te zijn, zie ook de jaarlijkste boetes die uitgedeeld worden aan Google of:

nieuws: Google scant aankopen in Gmail en houdt deze bij op webpagina
nieuws: 'Google verzamelt locatiedata in Android en iOS ook al staat die func...
nieuws: Britse markttoezichthouder onderzoekt dataverzameling Facebook en Google
nieuws: Brave: Google omzeilt AVG en deelt data over gebruikers met adverteer...
nieuws: Mensen die meeluisteren met Google Assistent kunnen Nederlanders iden...

We weten dus dat Google wel degelijk continu de grenzen opzoek, voorkeuren van gebruikers negeert. En jaarlijks wel weer een keer aan de beurt is bij toezichthouders daarom. In plaats van zich te beteren zijn ze actief opzoek naar omzeilen van wetgeving en wordt er gelogen over wat er bekend is.

En dat moet mijn zorgen wegnemen met een privacy statement van we zullen het niet doen? Sorry, maar ik vind dat naïef.

Noem mij idealistisch maar ik vind dat de keuze welk bedrijf bij je data kan of deze heeft een persoonlijke keuze is die niet (indirect) opgelegd moet worden, en dat daar veel zorgvuldiger meet om moet worden gegaan voor minderjarigen.
En dat moet mijn zorgen wegnemen met een privacy statement van we zullen het niet doen? Sorry, maar ik vind dat naïef.
Nee. G-Suite is een zakelijk softwarepakket, om dit te kunnen gebruiken sluit je contracten af met Google waar o.a. instaat dat alle data binnen jouw G-suite domein, eigendom zijn van jouw organisatie en niet van Google. Daarnaast staat in deze contracten dat Google deze data niet scant voor reclamedoeleinden en deze data niet inziet / doorverkoopt / etc. Daarnaast kan je inmiddels al een tijd aangeven dat je wil dat je data in de EU wordt opgeslagen en niet in de VS.

Dus om te stellen dat er alleen een privacy statement word afgegeven is onjuist, het behelst allemaal nogal meer dan dat.
Wil je onderbouwen hoe die "training" plaats vind want volgens mij overdrijf je een beetje.

Het enige oplossing tegen data parkeren is namelijk om nooit een computer te gebruiken. Lijkt mij niet echt een optie.
Wil je onderbouwen hoe die "training" plaats vind want volgens mij overdrijf je een beetje.
Dat zeg ik ook niet, maar waarom moet het complete hebben en houden van kinderen bij Google staan, waarom niet gewoon op een harde schrijf? Op een server van de school? Het grootste tech bedrijf ter wereld kan niet een on-premise pakket bouwen? Hou eens op.

Qua training bedoel ik het gebruiken van de gegevens voor het maken van de modellen, hoeft echt nog niet gelijk aan advertenties gekoppeld te zijn, dat kan over 8 jaar ook nog. Wat gebeurt er overigens met die data als de kinderen van school zijn? Blijft dat zo'n beperkt pakket. Of komt er een "super eenvoudig je gegevens migreren naar Google cloud". zodat je complete geschiedenis wel in een keer gebruikt met terugwerkende kracht gebruikt kan worden.
Het enige oplossing tegen data parkeren is namelijk om nooit een computer te gebruiken. Lijkt mij niet echt een optie.
Je hebt nog nooit gehoord van offline, niet in de cloud opslaan? Er is een tussenweg hoor.
Juist, en dan kan dan heeft de ongekwalificeerde en overwerkte 1 FTE ITer van de school de beveiliging niet voor elkaar, word de school gehackt en ligt de data op straat.

Denken dat een school eenzelfde level van beveiliging kan leveren als een miljarden bedrijf dat miljoenen investeert in beveiliging en beveiligingsonderzoek lijkt mij naief.

Dan kan je stellen dat een school toch een ICT-dienstverlener in de arm neemt en de data-opslaat in zijn private DC, maar dan gaat bovenstaande punt nog steeds op, en staat de data van de arme kinderen nog steeds bij een bedrijf waarvan je maar mag hopen dat die goed met de data omgaat en de boel veilig heeft.

'Google Cloud' staat los van G-suite, maar voor beiden geld, de organisatie/domein is eigenaar van de data en het is aan de organisatie om de data ook weer te verwijderen wanneer dat nodig is vanwege AVG/wetgeving/enz. Deze data word door Google niet gescanned om 'modellen' te maken of wat dan ook.

[Reactie gewijzigd door !GN!T!ON op 23 juli 2024 15:12]

Sure, maar die 1fte gaat geen tijd hebben om gedragsmodellen op te stellen en te verkopen aan de hoogste bieder. De centralisatie bij een grote invloedrijke toko is de zorg die ik hier uit, de achterblijvende it kennis is veranderende maatschappij is een ander issue.
Ik zal je een geheim verklappen, dat doet Google ook niet met de data in G-Suite domeinen )of data in Google Cloud trouwens).

[Reactie gewijzigd door !GN!T!ON op 23 juli 2024 15:12]

Dat zeggen ze te doen, met zoals ze zeiden dat hun voice lijsteraars niemand konden identificeren, en dat ze geen locatiegegevens verzamelen als het uit staat.

Je gaat hier uit van wat er met die data mag gebeuren, dat noem ik naïef. Ik vind het al erg genoeg dat het kan.
In die lijn zou ik me meer zorgen maken over de tooling die gebruikt wordt om de leerlingen te laten oefenen, te beoordelen, familierelaties etc. alles onder het mom van gemak. En natuurlijk remote te raadplegen door ouders en leraren.
Dat kan ook, ik heb er nu geen zicht op hoe dat werkt maar zolang dit in beheer van de school blijft vind ik dat een minder probleem. Zo niet dan moeten we in ook daar zorgen om maken.
In plaats van hier je "zorgen" te uiten kun je natuurlijk ook daadwerkelijk gewoon even je vraag in Google (jaja, nog meer zorgen) tikken. Letterlijk het eerste resultaat:
https://edu.google.com/intl/nl/why-google/privacy-security/

Het is niet mogelijk om elektronische apparaten te gebruiken zonder dat hier een bedrijf achter zit. Het gaat er om hoe dat bedrijf met de gegevens om gaat.
Heel simpel, als je een nieuwe laptop koopt moet je licentiekosten betalen voor je Windows installatie, bij een chromebook hoeft dat niet (omdat chrome OS gratis is) waardoor chomebooks vaak €100,- goedkoper zijn dan de Windows versies van die laptops.

Echter, veel mensen die een Chomebook kopen knallen er linux op.
veel mensen die een Chomebook kopen knallen er linux op.
Veel? Denk je dat echt?
De meeste Chromebooks worden verkocht voor scholen, bedrijven en mensen die niet in staat zijn (of geen zin hebben in) om een complexe OS installatie te beheren. Bij geen van die groepen lijkt me Linux een optie. Alleen tweakers en andere techies doen dat.
Er zijn maar weinig notenbooks die bestaan in Windows en Chrome-OS vorm. Daarnaast is de kost voor OEMs echt gene €100 per Windows licentie en wordt die kost meestal gedragen door de software die anderen erop laten installeren.

Voor bedrijven gaan er meestal trouwens andere elementen voor. Hoe is de support, hoe zit het met ondersteuning bij problemen en hoe goed integreert iets in de omgeving. Leuk zo een Chromebook. Maar als je afhankelijk bent van MS Office om je werk te doen is het waardeloos.
Een chromebook is niet alleen goedkoper omdat er geen windows licentie op hoeft. Hij is ook goedkoper omdat chrome met veel lagere specs toekan voor eenzelfde ervaring.
Heb net even opgezocht en je kan Office Suite gewoon installeren via de play store op een Chromebook.
Ja, heel erg leuk hoor. Maar de Android variant van de office suite is in geen velden of wegen vergelijkbaar met de Windows desktop-versie. Daar kunnen we het toch wel over eens zijn?
Nee, maar voor de gemiddelde gebruiker is de Android variant wel meer dan afdoende.
Wij gebruiken ze op het werk om mensen te laten connecten naar onze Citrix omgeving.
Simpele no-nonsense laptops met lange batterij duur en waar mensen zelf niks aan kapot kunnen maken
De Rijksoverheid heeft dit inmiddels ook bij een aantal ministeries. Ken ook een aantal mensen die hetzelfde hebben maar dan met een tablet zoals een iPad.
Ik gebruik hem thuis voor eigenlijk alles.
youtube, tweakers, netflix, google sheets kan daar allemaal prima op.
Anoniem: 113730 @Ramobo6 november 2019 11:25
Ik heb een gepensioneerde kennis (type digibeet) een Chromebook gegeven. Ze werd helemaal gek van Virusscanners, Update's en vage errors binnen Windows. Met ChromeOS heeft zij nu van dat geen last meer en kan ze met een gerust hart lekker e-mailen, browsen, documenten bewerken en soms wat printen.
(Schoon)ouders allemaal over naar Chromebook. Usecase; klik maar een eind raak!! praktisch enige wat men doet is browser gerelateerd. Virus en maleate lijken geen effect te hebben. Perfect device voor de gemiddelde gebruiker
Bepaalde ministeries binnen de Rijksoverheid werken inmiddels Chromebooks, omdat alles toch via een Citrix client gaat.
Twee redenen. De eerst is omdat ChromeOS enorm ligt is en daarom zeer goed zal draaien op low-end systemen, Chromebooks kosten hierom geen drol. De tweede reden is omdat Google een enorm groot bedrijf is die deze dingen hard pushed.

Chromebooks zijn nog een scheme van Google om data the minen. Deze apparaten zijn niet gericht op tech-savvy gebruikers. Een Tech-savvy gebruiker zou gewoon een goedkope Windows laptop kopen er een GNU/Linux distributie op gooien. Door voor een normal Windows laptop + Linux te gaan heb je een krachtigere machine waar je meer mee kan dan een Chromebook.

MAC OS is niet te vergelijken met ChromeOS, bijde hebben hele andere doeleinden. MAC OS will een enorme goed user experience leveren door middel van total control door Apple. ChromeOS is er om goedkoop te zijn en data the minen.
Ik gebruik mijn Chromebook op het werk, voor browsen, G-Suite e.d. meer dan snel genoeg, heb ik toch een Windows omgeving nodig dan doe ik dat via Citrix. Voordeel van een Chromebook voor mij is toch wel de prijs/ kwaliteit, goede accu, en hij kan tegen een stootje.
Anoniem: 24417 6 november 2019 14:22
Als stokoude opa moet ik toch een beetje lachen; dit hadden we al rond 1998 in linux. Maar nu alle software dumbed-down en dichtgetimmerd is het ineens weer heel bijzonder. Tja :P
Ik heb zowel een Chromebook als een laptop met Fedora.

De enige reden dat ik voor bijna alles de Fedora laptop gebruik is dat deze niet als een malle data verstuurd waarvan ik niet weet wat het is.
Qua gebruiksgemak mis ik overigens niets aangezien bijna alles vanuit de browser gebeurt.

Ik vind het heel vreemd dat een enorm bedrijf als Google laptops bij scholen en bedrijven naar binnen duwt en dat niemand zichzelf afvraagt waarom er elke x minuten data wordt verstuurd. Is de wereld zo naïef geworden? Ben ik de enige hier die er zo over denkt?
Omdat het chromebook is die bedoeld is om online te werken? Wat voor 'data' bedoel je dan?

Daarnaast, G-Suite is geen consumentenproduct, je sluit contracten af met Google hiervoor en daar gelden compleet andere voorwaarden en garanties over je data dan bij een consumenten @gmail adresje.
He jammer, ik dacht heel even dat Chromium dit zou krijgen.
Mooie toevoeging! Benieuwd hoe ze op ChromeOS kunnen switchen tussen deze bureaubladen. Op MacOS vind ik dit het fijnst i.c.m. vingerbewegingen met de muis/touchpad.

Gebruik deze functie dagelijks op werk - dit geval Windows 10 met twee monitoren zelfs. Elk ochtend zet ik meerdere bureaubladen klaar om snel te kunnen switchen (Ctrl - Windows - Pijltjestoets). Voorbeeld: Eén voor mijn mail en takenlijst van Outlook. Een 'werkscherm' waarbinnen ik van alles doe. En meestal twee of meer RDP connecties naar verschillende servers - wat ik overigens ideaal vind met twee schermen.
Wat betreft het beheren van veel tabbladen zie ik liever de functie om de bladen van één host te combineren in één tab, waarvan de meerdere instanties uit b.v. een dropdownmenu in de header te halen is.
In vivaldi, kun je al meerdere tab van dezelfde host, in een tabgroep groeperen.
Wat een fijne nieuwe functie die Virtual Desks. Weer een mooie uitbreiding van dit mooie OS. En die bel functie is ook fijn. Werkt mooi. Maar het nummer met wel aaneengesloten zijn, geen spaties er tussen bij bijv. 06-12345678 dan moet bij het streepje geen spatie staan.

[Reactie gewijzigd door Roywall.e op 23 juli 2024 15:12]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.