Google laat gebruikers grootte Linux-partitie in Chrome OS achteraf veranderen

Google heeft de Linux-integratie in Chrome OS bijgewerkt. De terminal in het besturingssysteem kan voortaan worden gepersonaliseerd met andere kleurenschema's, er zijn tabbladen toegevoegd en gebruikers van Chrome OS kunnen hun Linux-partitie achteraf bijwerken.

De veranderingen in de Linux-implementatie werden al getest in bètaversies van Chrome OS, maar zijn in versie 84 van het besturingssysteem definitief te gebruiken. Het is in die versie mogelijk de Linux-container achteraf een nieuwe naam te geven en de grootte ervan te wijzigen. Voorheen moesten gebruikers daarvoor eerst een compleet nieuwe installatie doen, maar met de nieuwe versie kunnen gebruikers de diskgrootte van de container ook achteraf wijzigen zonder de hele installatie opnieuw te doorlopen. De Linux-implementatie in Chrome OS zelf blijft nog wel in bèta. De functie werd in 2018 geïntroduceerd.

Een andere in het oog springende verandering is dat de command line interface gepersonaliseerd kan worden. Er zijn onder andere kleurschema's toegevoegd, waaronder standaard lichte en donkere thema's. Daarnaast is het mogelijk de kleuren handmatig in te stellen en het font te veranderen. Gebruikers kunnen ook hun muiscursor veranderen. Ook zijn er tabbladen toegevoegd. Gebruikers moeten die features wel ophalen met een toetsenbordshortcut; ze zitten niet in het menu.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

28-07-2020 • 15:29

32 Linkedin

Reacties (32)

32
29
16
2
0
11
Wijzig sortering
Geen idee of ChromeOS nog eCryptfs gebruikt voor versleuteling van de schijf. Het lijkt nu heden LUKS te zijn, wat niet gek is want de ontwikkeling van eCryptfs ligt zo goed als op zijn gat.

Naar mijn ervaring en na een snelle zoektocht op het internet blijkt nog steeds te zijn dat het resizen van schijven en/of partities versleuteld met LUKS een handmatig klusje is waarin je verschillende commando's moet uitvoeren met de juiste argumenten. Die met de onjuiste argumenten destructief kunnen zijn.

Dus ja, als Google daar een mooie frontend-wrapper ervoor heeft gebouwd, is dat heel goed nieuws.

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 28 juli 2020 16:25]

Naar mijn ervaring en na een snelle zoektocht op het internet blijkt nog steeds te zijn dat het resizen van schijven en/of partities versleuteld met LUKS een handmatig klusje is waarin je verschillende commando's moet uitvoeren met de juiste argumenten. Die met de onjuiste argumenten destructief kunnen zijn.
Het... is een complex probleem. Mijn ervaring is dat, als je het van tevoren goed op zet, dat je het daarna eenvoudig kunt doen, inclusief een UI. Dit vereist echter wel dat je bij de installatie van Linux weet wat je doet.

Als je gebruik maakt van een distributie zoals Fedora, dan duwen ze jou meteen in de juiste richting: Je moet LVM gebruiken in combinatie met LUKS op disk niveau, waarna het mogelijk is om online (als in; wanneer ze aan staan) volumes aan te passen binnen die partitie.

Er wordt ook aan gewerkt om dit beter te maken. BTRFS wordt nu onder andere in Fedora uitgerold, en die zou dit allemaal moeten kunnen. Wat bijvoorbeeld ook ontbreekt in de meeste standaard setups, is native file encryption. De ontwikkelaars achter Fedora zijn erg jaloers op de manier hoe je in Mac OS X gewoon een vinkje kunt zetten achteraf, om disks te encrypten. Dit is nu nog een groot gemis in Linux.
Ik gebruik sinds Ubuntu 18.04 native home encryption met fscrypt. Ik ben geen voorstander van full disk encryption om redenen. Fscrypt werkt prima, alleen moet Ubuntu het in ubiquity implementeren.

Deze issue moet nog wat meer "this affects me too" votes krijgen. Dus heb je een launchpad account, laat van je horen: https://bugs.launchpad.ne...rce/ubiquity/+bug/1842417

[Reactie gewijzigd door Redsandro op 30 juli 2020 04:31]

ChromeOS gebruikt fscrypt, Googles opvolger van ecryptfs. Iedereen heeft het, want de code zit in de kernel. Hier de petitie om het ook in Ubuntu te gaan gebruiken.
tweakers is nogal een niche site. de gebruikers zijn meestal niet 'de meeste mensen' maar precies die groep dit dit wel interessant vind :)

edit: typo

[Reactie gewijzigd door Proxx op 28 juli 2020 16:48]

Alhoewel ik het zeker een nice site vind, vermoed ik dat je op niche doelde :p
Tweakers is alles behalve een nice site.
Er wordt reclame gemaakt op de radio, verschillende nieuwssites.
Voel je niet verplicht he om artikelen te lezen :) Als Chrome OS gebruiker vind ik dit wel handig om te weten.
Dan sla je het artikel over? Je geeft zelf aan “voor de meeste”. Er is dus zelfs volgens je eigen redenatie wel een nieuws waarde.
Absoluut interessant dit artikel. Op een Chromebook neemt het best een behoorlijke ruimte in beslag standaard. Dus elke vooruitgang is meegenomen.
Nu de Unix versie nog zover krijgen dat op elk Chromebook de Debian versie van Minecraft aan de praat te krijgen is.
Ik vind het eerlijk gezegd meer nieuwswaarde hebben dan een bericht over een nieuwe PC kast, videokaart, etc.
Zegt misschien meer over jou :+ hier inmiddels meer Chrome laptops weggezet dan Windows systeempjes; wat “men” op systeempje doet is 99% van de tijd niet meer dan webbrowser. “Klik maar een eind raak” werkt het niet zoals bedoeld, herstart je Chromebook en kunt weer door. Ideaal voor de gemiddelde gebruiker
Ik zou zeggen, lever zelf t nieuws aan. Ben zeer benieuwd wat dan wel nieuwswaardig is.

Voor alle chromeos gebruikers is dit toch best wel nieuws (ik gebruik t zelf niet, maar hey ik kom dan ook niet naar zo'n artikel kijken om er over te klagen dat t geen nieuws voor me is) als je t niet interessant vind hoef je het niet te lezen. Niemand verplicht je tot het lezen van alle artikelen die geplaatst worden op tweakers lijkt me?
Ah, een zeer welkome functie. Ik heb best veel Linux applicaties geinstalleerd staan op mijn Chromebook namelijk.
Hier eigenlijk geen enkele... Tegenwoordig is voor alles wel een android app te vinden.
Welke toepassingen gebruik je dan specifiek onder linux?
Er zijn voldoende Android apps beschikbaar voor Chrome OS, maar wat echt ontbrak was bijvoorbeeld een goede FTP / SFTP client zoals Filezilla. Die heb ik dus bijvoorbeeld geinstalleerd.

Verder heb ik Remmina geinstalleerd, een RDP client die ik persoonlijk wat makkelijker in gebruik vind dan bijvoorbeeld de RDP Client in de Chrome Webstore. Overigens moet ik zeggen dat de Android RDP App van Microsoft ook wel een plezier is om mee te werken.

Daarnaast heb ik ook Visual Code Studio en Slack heb ik als app geinstalleerd op mijn Chromebook.
Interessant nieuwtje.
Toevoeging van de magische woorden "Shift-Ctrl-P" had de informatieve waarde van het stukje enorm verhoogd.
In tegenstelling tot het gebruik van anroid apps wat ik bij chromium-os (de vrije variant) op een wintel laptop niet aan de gang krijg, werkt deze linux box binnen chromium-os wel. Of deze nieuwe features ook werken en daarna de upgrade van chromium-os dat niet om zeep helpt zou ik wel getest willen zien.

Helaas heb ik mijn test platform nu voor iets anders in gebruik dus even snel testen zit er niet in.
Vanuit de Chromebook gedachte is dit helemaal geen basisfunctie.
waar zit die basisfunctie juist op iOS?
Waar doel je op? Resizen van live partities (dus ook shrink) kan al een tijdje.
Maar Windows bevat standaard geen ondersteuning voor Linux, in tegenstelling tot Chrome OS.
Dat kan je toch geen functie noemen, Chrome OS gebruikt de Linux kernel.

Zelfs al zou je het wel een functie noemen... Windows Linux Subsystem is al een tijdje beschikbaar en biedt o.a. ondersteuning voor Docker.
En applicaties installeren zich naadloos ik de ChromeOS UI naast Android en Chrome-apps, maar dan in de Linux sandbox.

Ik zou zelf beweren dat dit de meest gebruiksvriendelijke 'distro' zou kunnen zijn. Installatie van een .deb kan door een leek, en werkt feilloos. Waar Linux distros voor de massa gewoon niet goed genoeg is.

Sorry voor degene die ik tegen de schenen schop, maar het is nog altijd tweakwerk, recent nog met Ubuntu 20.02. Niet erg, maar niet voor de chromeOs userbase geschikt.

Zoals Google het doet wél, dus een feature wat mij betreft.
Dank u. Dat bedoelde ik eigenlijk te zeggen :)
Waar ChromeOS deze linux implementatie heeft, biedt microsoft onder mswindows de wsl. Dat lijkt mij toch zo ongeveer wel vergelijkbaar.

Enneh over ondersteuning: Dat is naar mijn idee ook vergelijkbaar.
Nee, het is (ook qua eenvoud) zeker niet vergelijkbaar. De mogelijkheid om Linux te gebruiken op Chrome OS begint met het activeren van de functionaliteit. Het is een kwestie van naar instellingen gaan en Linux activeren. Vervolgens kun je de Linux terminal openen en installeer je bijvoorbeeld Filezilla met een eenvoudige "apt-get install filezilla" opdracht, net zoals je dat onder Debian / Ubuntu zou doen. Filezilla wordt op de achtergrond geinstalleerd en de app icon + omschrijving wordt aan het startmenu van Chrome OS toegevoegd. Het verwijderen is een kwestie van icon met rechtermuisknop aanklikken en verwijderen.

Ik heb wat WSL filmpjes gezien, maar die benaderen bij lange na niet de eenvoud zoals Chrome OS die biedt. Dat maakt het overigens niet perse slechter.
Voor wsl is het praktisch het zelfde. Met een windows 10 pro of duurder ga je naar de instellngen om de functionaliteit te activeren. Daarna is het door hobbelen en je hebt een op ubuntu gebaseerd systeem. Daar binnen kan je bijvoorbeeld filezilla met een eenvoudige 'sudo apt install filezilla' installeren.

Daarna, bij het opstarten van grafische programma's heb je gelijk, daar is onder mswindows nog het een en ander te doen. Vooral de grafische omgeving.

Uiteindelijk is het toch goed te zien dat android en chrome-os/chromium-os op linux gebaseerd zijn. Het koppelt uiteindelijk net even iets makkelijker.
Bedankt voor de uitleg!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee