Nederlandse start-up Dawn Aerospace toont prototype suborbitaal ruimtevliegtuig

De Nederlandse en Nieuw-Zeelandse start-up Dawn Aerospace heeft een prototype onthuld van zijn eerste 'ruimtevliegtuig'. De Mk-II Aurora is een schaalmodel van een vliegtuigje dat uiteindelijk satellieten moet lanceren en dan weer horizontaal moet landen.

Het bedrijf, dat behalve in Delft ook in het Nieuw-Zeelandse Christchurch zit, bouwt aan een vliegtuigje met een raketmotor dat satellieten van vijftig tot honderd kilo in een baan om de aarde moet brengen. Nu heeft het bedrijf een prototype daarvan gemaakt. Het gaat om een schaalmodel dat geen tweede trap heeft, maar wel tot 'de rand van de ruimte' moet kunnen komen. Het toestel kan autonoom landen op een landingsbaan. Dawn Aerospace hoopt met de Aurora betaalbare satellietlanceringen te kunnen aanbieden, die goedkoper zijn doordat het ruimtevaartuig herbruikbaar is.

Dawn Aerospace

Het prototype moet eind dit jaar zijn eerste testvluchten gaan maken; dat zijn nog geen vluchten naar de ruimte. Bij de eerste tests maakt het vliegtuig nog gebruik van een traditionele straalmotor. De eerste vluchten met een raketmotor moeten volgend jaar plaatsvinden. Het is niet duidelijk wat voor motor Dawn Aerospace daarvoor wil gebruiken. Bij de raketmotorvluchten moet het vaartuig ook een aantal wetenschappelijke instrumenten meenemen. Die gaan dan bepaalde lagen van de atmosfeer bestuderen. Dawn Aerospace noemt zelf een experiment dat door een Amerikaanse school is ontworpen.

Dawn Aerospace wil het vliegtuig uiteindelijk laten opstijgen vanaf de luchthaven van Oamaru, in het Waitaki-district in Nieuw-Zeeland. Later moeten daar andere luchthavens in dat land bij komen, net als luchthavens in Europa en de VS. Het bedrijf is daarover 'in gesprek' met verschillende locaties. Op het moment is er nog geen licentie om vanaf Nieuw-Zeeland te lanceren.

Het bedrijf wil in de toekomst de Mk-III maken. Dat ruimtevaartuig krijgt naast een raketmotor ook een tweede trap, die vanaf een bepaalde hoogte satellieten in een baan om de aarde kan brengen. Er bestaan verschillende bedrijven die op dezelfde manier satellieten of zelfs mensen willen lanceren, zoals Virgin Orbit, Virgin Galactic en Stratolaunch. Dawn Aerospace haalde in 2018 nog twee miljoen euro aan investeringen binnen.

Dawn Aerospace 2

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

28-07-2020 • 14:53

28

Reacties (28)

28
27
19
4
0
5
Wijzig sortering
Leuke foto, maar wellicht is het handiger de foto uit de blogpost van Dawn te gebruiken zodat de schaal van het prototype duidelijk wordt.
https://www.dawnaerospace.com/blog/dawn-mk-ii-aurora-unveil
Oh snap. Dan is het ineens wel een heel ander verhaal ja. Ongeveer de grootte van een fikse station wagen.

Foto in het artikel heeft ook geen banaan voor schaal. Snap niet dat zoiets nog geen standaard is. Nu lijkt het prototype toch gauw een meter of 20 te zijn. Beetje straaljager, grootte, niet full size jumbo iig, maar het is dus in werkelijkheid een meter of 6-8.
Lijk meer op een uit de kluiten gewassen rc toestel.
SSTO met een dergelijk simpel concept? Ik heb er een hard hoofd in, als het zo makkelijk was waarom heeft niemand dat dan eerder gedaan? Het klinkt allemaal een beetje too good to be true.
Het voertuig wat hier gepresenteerd is kan dat dus ook niet. Het is single stage to suborbital :+
ook De MKIII
The later generation Mk-III will be based on the Mk-II design, but with a larger payload capacity. This will allow a 50-100kg satellite to be delivered to orbit. The Mk-III will deliver satellites into orbit using an expendable second stage. After releasing a satellite, the second stage burns up in the atmosphere and accounts for about 6 percent of the whole vehicle, making the whole system 94% reusable.
sidenote:
everyday astronaut heeft een uitgebreide video over de (on)mogelijkheden voor SSTO
Nee, dit is geen SSTO, meer een gelijk concept aan de Pegasus, namelijk je "2e trap" met payload alvast een eind op weg helpen met een herbruikbaar vliegtuig.

Verschil is dat dit carrier vliegtuig een stuk hoge/sneller moet gaan dan bij de Pegasus, meer een Falcon-9 achtig ding met vleugels zeg maar. (maar dan stukken kleiner)
Het vliegtuig gaat niet naar orbit. Hij gaat heel hoog en schiet dan een raket af (de 2de trap) die wel naar orbit gaat.

Daarnaast is dit vliegtuig ook enkel voor heel kleine payloads. Meestal probeert men wel wat meer de ruimte in te sturen.
Het kan natuurlijk dat er ondertussen nieuwe materialen of technologieën zijn waardoor concepten die eerder niet werkten nu wel zouden kunnen.
De Mk-II Aurora is een schaalmodel van een vliegtuigje dat uiteindelijk satellieten moet lanceren en dan weer verticaal moet landen
Het vliegtuig zal horizontaal landen, niet verticaal.
[...]


Het vliegtuig zal horizontaal landen, niet verticaal.
Mijn idee ook
Als het verticaal moest landen, waarom dan een landingsgestel ...
Om ook horizontaal te kunnen landen?

Meeste vliegtuigen die verticaal kunnen opstijgen of landen kunnen dat ook horizontaal (zie bv harrier als bekend vtol toestel: gewoon wielen eronder).

Daarnaast is het ook wel handig om op een vliegveld te kunnen rijden van plaats A naar plaats B.
Om ook horizontaal te kunnen landen?

Meeste vliegtuigen die verticaal kunnen opstijgen of landen kunnen dat ook horizontaal (zie bv harrier als bekend vtol toestel: gewoon wielen eronder).

Daarnaast is het ook wel handig om op een vliegveld te kunnen rijden van plaats A naar plaats B.
Heb je de modellen van een Harrier en deze al eens naast elkaar gelegd ?
Valt je niets op ?
Er is in dit model niet echt 'stevigheid' om verticaal te landen.
Het heeft de vorm van de Concorde, zo licht mogelijk, een Harrier is een vliegende tank ... daar zitten een heleboel steunpunten in, om de krachten goed op te vangen.
( en een setje thrusters om het ook mogelijk te maken )
En daarnaast staat het ook op de site van de bouwer in de mooie figuur die ze hebben gemaakt.
Je vraagt waarom een vliegtuig dat verticaal moet landen een landingsgestel zou moeten hebben.

Volgens mij heb ik je dat best goed uitgelegd ook al kan dit vliegtuig misschien niet verticaal landen.

Fijne dag verder :)
Fijne dag verder :)
Thanks, succes verder met KSP
Verticaal landen kan ook maar dan verlies je wel functionaliteit, zoals structural integrity :P
Ach, dat noemen we gewoon unplanned rapid disassembly ;)
Of lithobraking :+
Nope, RUD: Rapid Unplanned (of unscheduled) Disassembly. Briljante term overigens :)
Doet me denken aan dat ongeluk met een russische straaljager op een vliegshow. Vlak voor het vliegtuig tegen de grond klapte, ontsnapte de piloot met zijn schietstoel en zijn parachute ging ook maar net op tijd open. TIjdens een persconferentie zei hij broodnuchter dat de hoogte waarop hij zijn schietstoel gebruikte "niet conform de minimale activatiehoogte was".
AuteurTijsZonderH Nieuwscoördinator @Jan_Klaassen76828 juli 2020 15:04
Ja natuurlijk, stom. Aangepast!
Nog een mugje te ziften: high school ≠ hogeschool.
In principe brengt het vliegtuig dus niks in een baan om de aarde, het vliegtuig zal tot 'de rand' van de atmosfeer komen, daar de satelliet ontkoppelen. De resterende Delta-V zal de satelliet zelf moeten gaan verzorgen.
Is er iets meer bekend over hoe dit gaat gebeuren? Hetzelfde concept als Pegasus misschien?
Nee. Dit prototype komt tot 100 km hoogte (of iets hoger) en voert daar zijn werk uit. Hij kan zelf 40 kg aan experimenten meenemen. Alles komt daarna weer naar beneden.
Het volgende model neemt een tweede trap mee omhoog (zoals Virgin ook doet), die wordt op 100 km hoogte gelanceerd en die brengt de satelliet in een baan om de aarde.
Interessant! O.b.v. de afbeelding dacht ik even dat het een soort voertuig a la Skylon was, maar e.a. klinkt wel wat meer "low tech" dan dat. Ik ben wel benieuwd wat voor motor ze gaan gebruiken.
Het prototype moet eind dit jaar zijn eerste testvluchten gaan maken; dat zijn nog geen vluchten naar de ruimte. Bij de eerste tests maakt het vliegtuig nog gebruik van een traditionele straalmotor.
Het klinkt wel wat omslachtig om zo'n prototype nog te baseren op een gewone straalmotor. Als ze vervolgens een raketmotor gaan inbouwen dan vergt dat toch heel andere voorzieningen zou ik zo zeggen. Qua brandstoftanks, besturing, inlets en outlets is het toch wel heel anders.
Met de straalmotor kunnen ze redelijk eenvoudig de aerodynamische eigenschappen valideren en bijvoorbeeld veel starts en landings oefenen. Daarvoor heb je geen dure raketmotor nodig. Daarna zullen ze de raketmotor inbouwen voor andere testen.
Ruimtegedoe uit NL? Da's wel nice. We zouden meer dingen in eigen land moeten doen. Waarom hebben we bijvoorbeeld geen eigen automerk, dat zit me behoorlijk dwars. Frankrijk en duitsland hebben allemaal gevestigde namen, Mercedes, Citroën, etc... Spanje en Italië hebben Seat en Ferrari... Spyker telt niet, leven ze uberhaupt nog? Hoor d'r niks meer over. Niemand koopt die dingen ook, zie ze alleen op foto's. Staat iets op Wikipedia dat ze zijn opgekocht door een hedgefund? Het zal wel. Maar kunnen we buiten NL a.u.b. ook bekend zijn om andere dingen dan kaas, molens en klompen? En al die tesla's van die megalomane Musk, bah.

Kortom, als ik een zakenmens was, of veel geld had dan stampte ik een nieuw NL automerk uit de grond, mark my words. Geproduceerd in Nederland uiteraard (make netherlands great again :+ )

Misschien zijn er nog wel meer dingen waarvan ik vindt dat NL daar ook iets mee moet doen maar dat kan ik me zo gauw niet bedenken. Auto's dus.
In het artikel op hun eigen site staat, vrij onopvallend:
The company also has a major facility in Delft, The Netherlands.
Toch leuk dat het erbij staat :/

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.