Chromebooks krijgen ondersteuning voor Linux-apps

Google heeft tijdens de eigen ontwikkelaarsconferentie aangekondigd dat het besturingssysteem Chrome OS Linux gaat ondersteunen. Op Chromebooks kunnen gebruikers op termijn Linux-applicaties draaien en Linux-commando's uitvoeren.

Een productmanager van Chrome OS, Kan Liu, zei tegen VentureBeat dat de omgeving voor Linux-applicaties binnen een security sandbox wordt geplaatst, waarbij de apps op een virtual machine draaien die op Debian is gebaseerd. Dat moet een gebruikerservaring opleveren die vergelijkbaar is met een computer waarop Linux als besturingssysteem is geïnstalleerd. De apps draaien vanuit een Chrome OS-venster.

Het opstarten van de Linux-apps vanuit de launcher is vergelijkbaar met hoe de web-apps en de Android-app op Chromebooks worden opgestart. Volgens een Google-woordvoerder is de virtual machine specifiek voor Chrome OS ontworpen en start deze op in een seconde. De functionaliteit is ook geïntegreerd met andere Chromebook-functies, zodat verschillende vensters kunnen worden gebruikt en bestanden direct kunnen worden geopend vanuit de apps. De bestanden zitten ook in de vm's, wat het volgens Liu veiliger maakt, omdat bijvoorbeeld malware voor de Linux-omgeving op deze wijze niet de rest van Chrome OS kan aantasten.

Googles eigen Pixelbook krijgt als eerste ondersteuning voor Linux-apps, maar daarna volgen er meer apparaten. De ondersteuning voor Linux-apps op Chromebooks bevindt zich nog in een vroege ontwikkelingsfase. Uiteindelijk moet het voor alle Chromebooks beschikbaar komen, al is daar wel extra bestandsruimte van 300MB voor nodig en een Linux-kernelversie van 4.4 of hoger. De ondersteuning in Chrome OS is niet standaard aanwezig; gebruikers moeten het zelf activeren.

In februari werd er al een commit opgemerkt, waaruit kon worden opgemaakt dat Chrome OS het wellicht mogelijk ging maken om Linux-applicaties te gebruiken. Er werd code toegevoegd die erop wees dat het besturingssysteem eventueel het draaien van Linux-virtual machines ging ondersteunen.

Door Joris Jansen

Redacteur

09-05-2018 • 07:57

49

Submitter: Rebellious

Reacties (49)

49
48
39
8
1
7
Wijzig sortering
Wat ik me dan altijd afvraag is waarom je niet gewoon Linux zou draaien ipv Chrome OS. Chrome OS is gewoon een fullscreen browser, van waaruit je dan Linux op kunt starten, maar in een VM. Als je Linux draait kun je Chrome als applicatie starten en fullscreen zetten. Zelfde principe, maar dan zonder VM, zonder specifieke Chromebook hardware en zonder beperkingen. Ik hoorde hierboven al mensen over Steam en Wine, maar als je dat in een VM plaatst kan dat nooit goed voor de performance wezen...

Maar goed, de algemene adoptie van Linux neemt hierdoor natuurlijk wel toe, en dat juich ik altijd toe. Weg met closed source software en beperkende licenties :)
Er zijn trucs om native Linux te draaien op een Chromebook. Feitelijk moet je het apparaat in development mode zetten en vervolgens het BIOS flashen met een custom ROM. Daarna kan je booten vanaf een USB stickje met een live image. Daarmee installeer je Linux weer op de SSD van de Chromebook.

Behalve dat het nogal technisch is om uit te voeren, is niet iedere chipset en Chromebook geschikt. Ook niet iedere Linux distro werkt. Fedora werkt prima op mijn Dell Chromebook, Debian doet het bijvoorbeeld niet. Je kan makkelijker een Windows 10 laptop kopen en daar Linux op zetten. Wat mij aantrok in de Dell zijn de goede specs, mooi scherm en fatsoenlijke accuduur. De Chromebooks zijn bedacht om de hele dag in collegezalen te zitten zonder dat je hoeft op te laden.
Tegenwoordig is het een stuk eenvoudiger om linux op een chromebook te draaien door gebruik te maken van chroot. Feitelijk draai je dan linux naast Chrome OS maar maak je gebruik van dezelfde kernel, dus je hardware werkt gegarandeerd. Dit is al tijden de manier waarop veel chromebook gebruikers linux draaien en volgens mij ook één van de redenen waarom de chromebook pixel zo populair was als ontwikkelmachine binnen Google. Het is eenvoudig op te zetten door gebruik te maken van crouton (https://github.com/dnschneid/crouton) en het werkt in principe op elk chromebook zolang je in developer mode draait (geen BIOS flash of andere zaken nodig). Dit is een goede tutorial voor Ubuntu (https://www.linux.com/lea...ntu-Chromebook-crouton%20).

Technisch gezien is het ook interessant hoe Google dit voor elkaar heeft gekregen. Normaal gesproken bij een chroot tussen twee linux systemen maak je gebruik van een enkele x-server en een client zodat de output van het tweede systeem naar de monitor gerenderd kan worden. Chrome OS heeft geen x-server maar maakt gebruik van zijn eigen rendering pipeline Freon. Als oplossing biedxt Freon nu een websocket aan die zich gedraagt als een x-server maar intern met Freon rendered naar een tab in de browser. Niet perfect qua performance maar voor 2D desktop werk en lichte spelletjes meer dan prima. Bijvoorbeeld op mijn Asus C302 kan ik prima programmeren, editen en steam spelletjes spelen under Ubuntu Xenial. En tegelijkertijd heb ik de keuze om Chrome OS en Android apps te gebruiken, daar kan geen windows laptop tegenop.

Het wordt nu interessant om te zien hoe het zich gaat ontwikkelen met linux apps in een sandbox. Waarschijnlijk is crouton niet meer expliciet nodig, maar zal er onder motorkap van dit systeem gebruik worden gemaakt. En met ondersteuning voor windows apps op komst (o.a. https://play.google.com/s...=com.codeweavers.cxoffice) kan je wel zien waar dit naar toe gaat. Uiteindelijk wordt een operating systeem precies weer wat het altijd was, een mechanisme om toegang te krijgen tot compute power, geheugen en opslag. Het moet verder niet uitmaken wat je er op wil draaien, of wat voor hardware het precies is. Windows gaat trouwens ook hard die kant op met het Linux sub-systeem en vergaande virtualisatie.
Ben ook aan het twijfelen voor zo'n setup met de asus C302.

Mag ik vragen in wat u programmeert?
Ikzelf .net core met vscode of rider maar ben bang dat de chromebook hiervoor te traag is.
Zeker mag dat. Ik ontwikkel in een aantal talen, waaronder java, python, f# en anderen en in praktijk wil dat prima zolang je een redelijk lichtgewicht omgeving aanhoudt. Ik gebruik voornamelijk text editors zoals atom (of lichtgewicht varianten) en compileer en test met maven of gradle. VSCode zou ook prima moeten werken. Ik heb zelfs een tijdje eclipse gebruikt en dat wil wel maar met wat geduld.

Mijn ervaring is dat het eigenlijk meer afhangt van het project waar je aan werkt dan je omgeving, en geheugen is de bepalende factor aangezien je dit deelt met Chrome OS. Mijn C302 heeft een i3 en 4GB geheugen dus het ontwikkelwerk dat ik doe is niet op zwaardere projecten. Maar je kan ook varianten kopen met een i5 en 8 of 16GB geheugen en dan kan je alle kanten op. Maar als ik echt urgent aan een zwaar project moet werken, dan mount ik de home folder van mijn werk-desktop, edit ik de bestanden en roep ik maven of gradle aan via een ssh sessie direct op desktop en die heeft meer dan genoeg specs om daar mee om te gaan. Je zou als je connectie snel genoeg is zelfs je IDE via X-forwarding op een remote host kunnen draaien en de C302 alleen de output laten renderen. Die opties zijn voor mij afdoende, maar mijn volgende chromebook krijgt toch wel betere specs :).
Het kan nog veel gemakkelijker met crouton.
In development mode zetten en crouton installeren.

Werkt via chroot , dus je gebruikt de kernel van chromeos en dan je gewenste distrubutie installeren + desktop omgeving
Werkt goed.
Ik wil liever Chrome OS draaien omdat het veilig, stabiel en efficiënt is, het updates installeert zonder dat je er iets van merkt. Maar ook omdat je in Chrome OS Android applicaties kan draaien en eigenlijk boven al dat het als desktop naar mijn mening veel gemakkelijker werkt dan wat ik verder onder Linux ben tegen gekomen. Ik ervaar het als veel meer dan alleen full screen browser.

De nieuwe opzet geeft je de mogelijkheid Linux applicaties te draaien zonder dat je in hoeft te boeten voor veiligheid omdat je je laptop in development modus zou moeten zetten (zoals bij crouton). Het geeft Chrome OS weer zo veel meer nieuwe mogelijkheden.
Anoniem: 1067011 @kozue9 mei 2018 08:47
Precies mijn gedachte, maar Chrome OS is wel makkelijker in omgang in vergelijking met Linux bij de “leek”
We gaan steeds meer naar een SAAS model. Alles via de browser. Dus voor de gewone leek is dit ideaal, gebruiksvriendelijk en veilig. Ze geven alleen wat meer opties voor de powerusers.
Een heel groot voordeel naar mijn mening is dat mijn Chromebook het gewoon 10-12 uur op de batterij volhield. Nadat ik 'm geflashed had met een andere BIOS en er Linux op bootte was dat amper 6-7 uur. Het is net zoals MacOS 100% geoptimaliseerd op de hardware, althans in mijn beleving, waardoor de batterijduur gewoon extreem lang is. Zeker als je vergelijkt dat een MacBook begint bij bijna 900€ en de Chromebook nog geen 300€ nieuw was (en wel een FullHD scherm had trouwens :+ ).
Het valt me op dat de meeste mensen die minder Linux* accuduur hebben, niet zeggen of ze TLP/Powertop hadden geprobeerd. Mensen die betere Linux accuduur hebben, noemen die vrijwel altijd.
Dus, aan iedereen die minder accuduur heeft onder Linux dan onder ChromeOS/Windows/OSX: kijk eens naar vooral TLP en evt daarnaast nog Powertop.
Jammer dat het niet standaard perfect is, maarja er is dus (hopelijk) nog wat aan te doen als je wilt.
* ja, ChromeOS is Linux, maar je weet wat ik bedoel
Chrome OS is net zo op linux gebaseerd als Android.

Dus niet zo moeilijk om Linux app's te draaien onder Chrome OS.
ChromeOS is Linux die bij het opstarten een Chrome browser fullscreen gooit. Dat is toch wel even iets anders. ChromeOS heeft namelijk ook functionaliteiten naast de browser zoals mogelijkheid draaien Android Apps etc.
Google kwaliteit en weinig onderhoud...
Zelfde principe, maar dan zonder VM, zonder specifieke Chromebook hardware en zonder beperkingen.
En met minder security.. app/proces-isolatie is onder Linux (net als onder Windows) eigenlijk niet aanwezig, alle applicaties die een user start draaien feitelijk met de volledige rechten van die user.
Je hebt ontwikkelingen als Flatpack en Snaps zeker gemist?
Je houdt wel de simpelheid en veiligheid van ChromeOS, en de focus op browsen (wat je 90% van de tijd dus doet met ChromeOS ;)).
Jou info over chrome os is pas beperkt.
Ik moet toegeven dat ik me inderdaad verkeerd heb uitgedrukt, wat ik bedoel is dat wanneer je het OS vooral focused op internet gebruik je vanzelf ook dat soort gebruikers aantrekt. Het is niet omdat je gebruikers 90% van de tijd je OS gebruiken voor browsen dat je als OS brouwer niet mag kijken naar andere poeletjes om in te vissen :)
Echter gezien de recentere ontwikkelingen in ChromeOS kunnen we inderdaad concluderen dat de focus toch wel iets ruimer wordt dan juist dat internet gebruik, en dat is wat mij betreft een goede zaak. Het is door dit soort ontwikkelingen dat m'n meer gebruikers kan aantrekken, het is goed dat de focus nu ruimer is.
nofi; maar daar zijn ze al sinds februari mee bezig gezien de commits; https://chromium-review.g...ces/policy_templates.json - zou eerste instantie om VM sessie gaan. Maar is al uitgebreid met native support *O* (dat voorkomt dat je met zaken als crouton aan de slag moet)

week terug zijn de eerste GTK-themes geforkt naar chrome

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 23 juli 2024 09:05]

Hij is al reeds live op het Dev-kanaal, echter werkt GPU acceleration nog niet, zal wel komen omdat het een early-version is:

https://www.androidpolice...ve-chrome-os-dev-channel/
https://www.aboutchromebo...-settings-on-dev-channel/

[Reactie gewijzigd door Slavy op 23 juli 2024 09:05]

ChromeOS is feitelijk Linux. Het is gebouwd bovenop Gentoo. Met een paar trucjes kun je er linux homebrew packages op installeren. Wat ik deed als ik ontwikkelde op mijn chromebook is een chroot met Ubuntu of Debian maken. Dat kan zolang de distro dezelfde kernel gebruikt als Gentoo. Je kunt dan zelfs een desktop opstarten.

https://github.com/dnschneid/crouton/

-- edit --
In het artikel wordt gesproken over een virtuele machine. Met een chroot container hoeft er geen virtualisatie plaats te vinden omdat de kernel wordt gedeeld met de "host". Betekent dat, dat de prestaties van de implementatie van Google minder zijn dan die van een chroot container?

[Reactie gewijzigd door jrswgtr op 23 juli 2024 09:05]

Heb je daar met de gemiddelde Chromebook wel genoeg opslag e.d. voor?
Er komen natuurlijk ook Chromebooks met zwaardere specs uit binnenkort. Ook nu kun je al voor 529 euro een Chromebook met een i5 en 64GB flash kopen:

https://www.coolblue.nl/p...book-14-cp5-471-53b9.html

Daar kun je wel even mee uit de voeten. Maar het zou me niet verbazen als ze straks ook Chromebooks met 128GB verkopen voor de power users.
Als Chromebooks 'gewone' laptops worden qua prijs en specs, kun je toch net zo goed een gewone laptop kopen? Ben je veel vrijer qua besturingssysteem?
Met het verschil dat je bij een Chromebook een supported experience hebt.

Op een gewone laptop werkt in principe alleen Windows "goed". Ik draai ook Fedora op mijn Acer laptop en dat gaat voor 90% hartstikke goed. Maar zodra ik vaak in en uit standby ga, dan komt Linux bij mij in de problemen.

Dus als ik een echt stabiele ervaring wil op mijn Acer laptop, dan moet ik eigenlijk verplicht Windows draaien.

Met een Chromebook zou ik voor pakweg 500 euro dan dus ineens een alternatief hebben dat goede hardware support heeft en alsnog Linux draait ;) Voor mensen zoals ik die geen fortuin over hebben voor een MacBook - maar Windows zat zijn - wel degelijk een leuke optie.
Op een gewone laptop werkt in principe alleen Windows "goed". Ik draai ook Fedora op mijn Acer laptop en dat gaat voor 90% hartstikke goed. Maar zodra ik vaak in en uit standby ga, dan komt Linux bij mij in de problemen.

Dus als ik een echt stabiele ervaring wil op mijn Acer laptop, dan moet ik eigenlijk verplicht Windows draaien.
"Werkt goed" en "stabiel" zijn begrippen die iedereen anders interpreteert en/of ervaart.
Zo is mijn ervaring dat wanneer je op een iets zwakker dan gemiddelde pc/laptop met Windows een major update moet doen je uren verder bent voordat je er weer wat mee kunt, dat kan ik persoonlijk na jaren Linux en Android gewoon niet meer normaal of "goed" vinden.

Ik gebruik standby in Linux weinig met mijn huidige hardware en als ik het wel gebruik heb ik er geen problemen meer mee, wel vroeger ook met andere distro's op andere hardware meegemaakt dus ik begrijp het punt dat je maakt.

Ieder z'n ding, Windows, Mac, Chrome OS, Linux, (your flavour here), gelukkig hebben we keuzes en kun je steeds vaker en makkelijker 2 OS-en (of delen ervan) naast elkaar gebruiken op dezelfde hardware, en die ontwikkeling is alleen maar toe te juichen imho. :)
300MB zou moeten kunnen toch?
Die hebben meestal iets van 32GB dacht ik, volgens mij heb je dan nog 28GB over :) (incl een complete recovery)
Ben ik benieuwd naar de overhead van de VM, als dit een beetje goed geregeld is kan je misschien met steam nog gamen op een Chromebook!
Ik had mijn "oude" Acer 720p voorzien van een dual-boot. Dan heb je chromos en Ubuntu. Hiermee kon mijn zoontje gebruik maken van steam en Minecraft-en. (Deze Chromebook heeft geen Android apps)

Grafisch was deze oudere Chromebook sterk genoeg voor een spelletje Counterstrike source. Steam zouden ook beschikbaar kunnen maken als native / Linux app. Dan kunnen we lekker de games erop knallen. :)

Mooie toevoeging.
Zou Steam dat, met alle beveiligingen die erop zitten, dat niet zien als potentieel cheaten en je blokkeren?
Ik zie niet in waarom steam het als cheaten zou zien. Tenslotte mag je steam installeren op een Linux operation system.
ChromeOS is dan niks anders.
Nee dat klopt, maar binnen een VM .. geen idee, om de gekste dingen wordt je beticht van cheaten. (Overlays net zo).
Steam’s VAC werkt anders dan bijvoorbeeld BattlEye etc (waar inderdaad de computer wordt gescand voor alleen al de aanwezigheid van bepaalde zaken). Een interessante video hierover met ook wat meer info vanuit een cheater perspectief: https://youtu.be/gniSF1M9g_o
Vanaf 7:07 wordt wat meer info gegeven over hoe de VAC bans werken. Kort gezegd: spelers worden alleen gebanned op het moment dat VAC zeker weet dat je cheat (ik zie nu al de reacties aankomen over bans die al dan niet onterecht zijn haha).
Bedankt, ook weer leerzaam. Dat wist ik niet. :)
Als je geen Android apps hebt, dan heb je een te oude Linux kernel. Dus zul je deze nieuwe functie ook niet krijgen.
Maar een dual boot is geen VM.
Een beetje hetzelfde idee als crouton dus? Alleen dan zonder developer mode, op zich een prima plan.
En makkelijkere integratie in je desktop (snelkoppelingen, opstarten in een venster etc).
De titel van dit artikel zou moeten zijn: Chromebooks krijgen ondersteuning voor Linux-apps zonder Developer Mode. Want met, kon het al lang.
Maar niet als apps binnen je ChromeOS omgeving!
Dat word flink gamen via wine op een pixel chromebook.
Je kunt nu al prima gamen o.b.v. Android apps. Gaat eigenlijk boven verwachting goed.
Je kunt ook zonder Wine bijvoorbeeld Rocket League doen.
Dit klinkt veelbelovend. Ik ben benieuwd!

Het zou net het dingetje kunnen zijn waardoor ik een Chromebook koop :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.