Google brengt Chrome OS 72 met Assistant-ondersteuning uit

Google heeft versie 72 van zijn Chrome OS officieel uitgebracht, nadat het eind vorig jaar als bètaversie beschikbaar kwam. Nieuw is onder meer dat er nu gebruikgemaakt kan worden met de spraak- en informatiedienst Assistant.

Om precies te zijn gaat het om versienummer 72.0.3626.97. Op zijn blog maakte Google bekend dat deze versie op het Stable-kanaal is gezet; Chrome OS 72 is sinds eind vorig jaar al beschikbaar als bèta, maar is dus nu ook uit voor het grote publiek. Door het installeren van de update krijgen gebruikers onder meer ingebouwde ondersteuning voor Assistant; dat is iets dat tot nu toe alleen door Google in zijn eigen Chromebooks is ingebouwd.

Verder is de Android-ondersteuning opgehoogd naar versie 9, terwijl de vorige versie het nog met Android 7 moest doen. Daarnaast is picture-in-picture-modus beter geïntegreerd en staat deze nu standaard aan als er een lokaal opgeslagen videobestand wordt afgespeeld.

Chrome OS 72 ziet ook de introductie van USBGuard, waardoor een Chromebook nu usb-verbindingen negeert als het apparaat is vergrendeld. Dat moet verhinderen dat hackers bijvoorbeeld met malware op een usb-stick proberen binnen te dringen.

Door RoD

Admin Mobile

09-02-2019 • 12:54

63 Linkedin

Reacties (63)

63
60
40
3
0
10
Wijzig sortering
Chrome OS wordt ontzettend veel in het onderwijs gebruikt. Zowel bij mijn dochter in het basisonderwijs als ook bij mijn zoon op het voortgezetonderwijs. Alle leerlingen krijgen een Chromebook die ze gebruiken om huiswerk te maken e.d.
En waarom dan? Omdat het gratis is? Maar Ubuntu (of ieder geval een Linux-variant) is ook al tientallen jaren gratis maar heeft het nooit kunnen winnen van Microsoft.
(serieuze vraag).
Ik denk omdat het komt dat Ubuntu "alleen maar" een OS is en Google naast Chrome OS ook meteen een heel eco-systeem aanbiedt voor educatieve doeleinden (zie https://edu.google.com/ )
Dat en het is voor systeembeheerders makkelijk om het systeem dicht te timmeren met Google Admin Console. Het schijnt ook met active directory te werken van windows server.
Ik beheer Chromebooks op een basisschool. We hebben er ca. 225 en het is inderdaad het gemak. Als je ze eenmaal in het netwerk hebt is er niets meer wat je op apparaat niveau hoeft te doen.
De apparaten werken altijd, starten snel op en leerlingen kunnen er niet 'verkeerds' aan doen.
En aangezien alle software bij onderwijs vrijwel webbased is, is dit voor ons een ideale oplossing.
Andere voordelen zijn ook nog dat leerlingen altijd (thuis/school) aan documenten kunnen werken. Eht wordt automatisch opgeslagen, ze kunnen er samen in werken, etc.
Ik beheer ondertussen > 500 chromebooks, in 2 dagen per week. En ze kunnen nog steeds wel wat dingen fout doen. zoals toegankelijkheid functies zoals autoklik of voorlees functie per ongeluk aanzetten (en dit valt helaas niet te blokeren). En helaas kan ik wel zien welke chromeos versies ze allemaal hebben, maar is er geen manier om ze allemaal geforceerd naar de laatste versie te laten gaan. verder is er nog geen mogelijkheid in nederland om voor een hele school een betaalde android app te kopen.
Verder is het wel makkelijk om ze te installeren (was nog geen 2 dagen voor 400 stuks , uitpakken koste meer tijd), zeker als je gebruik maakt van een 5 euro kostende usb keybord stick (arduino script kan ik evt wel ergens wegzetten)
Je kan de updates in het release kanaal waar de books in hangen forceren op de devices gebruikers kunnen die niet tegen gaan.

Uitrol kan volledig geautomatiseerd via Enterprise enrolment. Ctrl-shift-e en je uitrol account inkloppen 3 minuten later alles klaar.

En de edu en non-profit licentie die je gebruikt heeft alle Enterprise fearures erin gedekt. (In geval van school Ed. )

[Reactie gewijzigd door DF1eCH op 9 februari 2019 21:45]

Natuurlijk hang ik ze automatisch (script) in edu enterprise en staat de release op latest. Maar het probleem blijft dat sommige kinderen ze nooit uitzetten, en ondanks een setting in console dat ze na een tijdje wel uitzouden moeten gaan, lijkt dit niet goed te werken. Plus heb je een aantal chromebooks van langdurig zieken of leerkrachten die ze onvoldoende gebruiken. Daarom is het jammer dat er geen pxe achtig iets is.
Misschien zouden leraren een seintje moeten krijgen dat er een update is geweest, desnoods op een ouderwets velletje papier, en dan aan de klas mededelen dat ze de Chromebooks opnieuw moeten opstarten? Dat zou in ieder geval een deel van het probleem oplossen.
Ik heb ooit 2 chromebooks aangeschaft voor bij ons op de zaak om als thinlaptop te gebruiken. Helaas kon ik het niet zo inrichten als dat ik zou willen.

Uiteindelijk maak ik nu gebruik een volledig uitgeklede versie van xubuntu en beheer ik deze met Ansible waardoor ik flexibeler ben.
Maar heb je dan ook het gemak van GPO’s en wordt dat actief genoeg ondersteund? En mobile device management?
Het hele mooie is nu juist dat je geen gpo's meer nodig hebt !
Mja in een mixed omgeving zou dat nog wel handig zijn om alles op één plek te hebben...
Hoe staat het met privacy? Het is wel Google die de gegevens beheren of kunnen monitoren voor hun data verzameling....
Edubuntu biedt ook een heel ecosysteem voor educatieve doeleinden. Ik denk dat het eerder te maken heeft met het feit dat Google vele malen groter en invloedrijker is dan Canonical.
Edubuntu is al een paar jaar dood?
Edubuntu 14.04 wordt anders nog ondersteund tot 17 april 2019 en daarna ook nog als je betaalt. Goed, een nieuwere versie ontbreekt vooralsnog, maar 14.04 is superstabiel. Maar goed, als je 14.04 als 'dood' wilt aanmerken, dan zijn Windows 7 en 8.1 ook dood.
Er gebeurde al een paar jaar zo goed als niets meer toen dit werd gepost... Dus idd formeel heb je gelijk, nog een paar maanden LTS-support maar geen zicht op wat nieuws.
Oké, dat ziet er inderdaad niet goed uit. Bedankt voor het informeren! :) Dan zal ik Edubuntu vanaf nu niet meer noemen ;)
waar is edubuntu 16.04 dan en 18.04??
Tja als iemand anders nou in dat gat was gesprongen, maar Windows 10 notebooks zijn te duur, traag en te onderhoudsgevoelig, Apple heeft heel het onderwijs gewoon compleet gemist. Niet zo handig natuurlijk aangezien leerlingen nu je klanten van de toekomst zijn.

Er is van alles mis met Google mbt data mining etc mee eens maar dit doen ze gewoon ontzettend goed. Chrome OS werkt gewoon super, het is goedkoop en makkelijk te beheren.
Hier ben ik het niet geheel mee eens. Windows 10/Microsoft is vandaag de dag ook een grote dataminer. De reden dat w10 de boot mist in het onderwijs komt door de complexe en kostbare beheer backend die nodig is. Tevens is het eco systeem van Google Chrome voor het onderwijs veel doeltreffender.
Nou niet zo veel als Google, Google geeft hun producten gratis of bijna gratis weg omdat zij aan de verzamelde data verdienen. Microsoft of Apple niet. Dat is niet hun primaire verdien model!
Windows 10 werd ook gratis weggegeven, je kon immers gratis van W7 of 8 naar W10 upgraden (behalve enterprise). Je wil niet weten wat W10 allemaal, zonder dat jij het door hebt, door zet naar Microsoft in tegenstelling tot W7 en 8.
Ik val ook onder "iedereen" en ik ben zeker niet positief tegenover Google. Ik maak nauwelijks gebruik van hun producten, eigenlijk alleen YouTube en Android (en ook daar ben ik wat kritisch over, en mss doe ik Android weer de deur uit als ik de Cosmo Communicator koop), maar voor de rest helemaal niks van hun ecosysteem (en inderdaad ook geen Facebook) omdat ze inderdaad zo erg zijn.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 9 februari 2019 17:27]

Chrome OS is véél gemakkelijker in gebruik dan welke Linux distro dan ook. Of Windows of macOS. Dat merk je pas wanneer je ze alle drie in gebruik hebt.

Het is plug en play èn gemakkelijk in beheer met G Suite. Yep, ook van Google.

[Reactie gewijzigd door CR2032 op 9 februari 2019 18:36]

Het is makkelijk in gebruik.
Pennen en schriften krijgen ze ook. En dagelijkse begeleiding van een professional.
Stoeltjes en tafeltjes hoeven ze ook al niet zelf mee te brengen en het schijnt dat veel schoolgebouwen zelfs verwarmd worden!
... het schijnt dat veel schoolgebouwen zelfs verwarmd worden!
Waar moet de flesjes melk anders staan ?
"Pennen en schriften krijgen ze ook."

Sinds wanneer? Want toen ik jong was moesten we daar zelf nog voor zorgen (en als we dan dus op de basisschool focussen: dat was in mijn geval t/m 2003).
Schriften krijgen ze al tijden.... pennen dacht ik ook.
Lijkt me niet iets wat je wilt.

"Beste leerlingen, hier gebruik chrome os. Dan wordt jullie data gelijk doorgestuurd zodat jullie relevantere advertenties kunnen ontvangen. En als over jaren het doek valt en bedrijven de wetten maken, weten ze precies wie een vrije denker is"

*doet aluhoedje af*

Maar serieus, je wilt toch neit dat je kinderen bespioneerd worden? En voordat mensen zeuren over de voorwaarden, het is al vaker gebleken dat google zich daar niet aan houdt.
Ik vraag mij af of er malware is voor Chrome OS?
Chrome OS is namelijk een best veilig operating system.
Dus dan vraag ik me de nut af van USBGuard op een Chromebook?
Het feit dat het er nu mogelijk niet is, wil niet zeggen dat het er niet gaat komen. Beveiliging alvast (deels) op orde hebben is nooit slecht.
Denk dat daarvoor het aantal gebruikte devices dat ChromeOS draaien nog te weinig is. Maar mogelijk dat een security onderzoeker wel e.e.a. gaat ontdekken :-)
Basisscholen doen er bijna alles op, de kids werken er erg vlot mee. Voordeel is dat die dingen bijna direct aanstaan, het voor de sysadmin mooi ingeperkt kan worden voor de gebruikers en je hebt een volwaardig stuk hardware met touchscreen.

De kinderen maken heel makkelijk een spreekbeurt op Google Docs of Prowise Presenter en het is direct op het ActiveBoard (schoolbord/scherm) te tonen, zelfs vanuit thuis. Kortom, geen gek#t met USB-sticks en bestanden.
Touchscreen? Maar bij een artikel over een nieuwe HP Chromebook laatst zei iedereen juist dat basisschoolleerlingen geen touchscreen mochten omdat dat te makkelijk kapot zou zijn te maken en ze het dus maar moesten doen met een plastic schermpje met dikke randen ('bezels'). Welke scholen hebben dan wel een touchscreen? Niet veel, blijkbaar...
Kortom, geen gek#t met USB-sticks en bestanden.
Want daar zijn problemen mee?
Daar moet je met kinderen niet aan beginnen. Ze vergeten hun rugzak/fiets/zichzelf nog wel eens mee te nemen naar huis, laat staan dat dat goed gaat met USB-sticks ;)
Dan heb ik toch op rare scholen gezeten toen ik jong was. Of we hebben de lat wel heel laag gelegd....
Helaas hier nog niet beschikbaar, ben wel benieuwd naar de assistant integratie.

Verder nog steeds heel tevreden over (alweer m'n 2e) Chromebook. Kan er nu eigenlijk alles op wat ik op een normale laptop ook kan. Op echt gamen na dan..

Het beetje development dat ik doe ik via Eclipse Che en dat werkt ook redelijk tot goed op een Chromebook (soms wat traag..)
Heb hier ook een chrome boek ipv tablet beneden.
Enorm tevreden.
Apparaat werkt super snel.
Kan er alles mee wat ik wil.
Zeker in combinatie met android apps.

Kortom zou hiervoor niks anders willen.
chromeos is zeker leuk voor erbij, in mijn geval dan, vele android apps werken ook.
Ontwikkeling gaat super hard ik ben er dik tevreden over. Lekker rommelen.
krijg echter de 72 update (nog) niet aan geboden op mijn dell chromebook.
Hoe activeer je de assistent dan?
Ik krijg de update trouwens nog niet binnen na controleren op updates...
Verder ook tevreden gebruiker met nu mn tweede chromebook. Zou ze op het werk ook willen invoeren, maar vrees dat dit moeilijk zal worden (raamcontracten en nogal Windows minded).
Enige kans die ik zie is nu we aan het kijken zijn voor eventuele thin clients.
Echter is het me nog niet gelukt om een manier te vinden om met rfid (mifare) aan te melden op een chromebook.
Google verdient geld met de verkoop van advertenties door data-mining bij hun gebruikers...
Sorry.. Ook ChromeOS bekijk ik daarom met argwaan.. Ze verkopen die apparaten niet voor ons, maar voor henzelf..

https://www.theguardian.c...udent-data-apps-education

https://www.mirror.co.uk/...ng-children-young-6941803

[Reactie gewijzigd door Furious5 op 9 februari 2019 14:13]

Ik geloof dat ze met het scannen van e-mails inmiddels gestopt zijn. Het gaf het betaalde G-Suite ook een slechte naam omdat mensen dachten dat het daar ook gebeurde, dat is waarom Google er nu helemaal vanaf heeft gezien.

En tjah, advertenties en datamining zijn ze heel transparant over en heb je zelf een deel invloed over via https://myaccount.google.com/intro Dat is aan de consument zelf om te bepalen of ze zich daar prettig bij voelen of niet. :)
die mails worden gewoon nog gescand hoor. kijk maar eens op https://myaccount.google.com/purchases daar staan gewoon alle aankopen netjes op een rijtje waar je via de mail een bevestiging voor hebt gehad zoals bol.com aankopen en dergelijke
Ik vind dat wel heel erg bijzonder, want ik heb dat niet. Ik heb daar uitsluitend aankopen staan die ik in Google Play heb gemaakt.

Ik heb het nog eens opgezocht. In 2017 zijn ze gestopt met scannen vanwege de opgegeven reden (bron). Uitzonderingen zijn hele specifieke zaken waarin expliciet toestemming is gegeven, of in het geval van onderzoeken naar misbruik of wachtwoordherstel. Ik heb wel een paar artikelen gevonden uit 2018 die aangeven dat gebruikers derden toegang kunnen geven tot data van Gmail (bron). Misschien dat dit de reden is dat het bij jou opduikt? Het zou kunnen lonen om hier even te kijken welke applicaties toegang hebben tot jouw Google account, of "add-ons" van Gmail na te lopen. Ik kan geen bronnen vinden dat Google zelf weer scant, namelijk.

[Reactie gewijzigd door Eesti op 10 februari 2019 10:23]

alles staat bij mij uit. is gewoon zo volgens google zelf : https://support.google.co....Platform%3DDesktop&hl=en
s
Order receipts or confirmations received in Gmail.

De enige manier om het weg te halen, blijkt de originele email te wissen te zijn: https://www.reddit.com/r/...records_of_purchases_and/

[Reactie gewijzigd door Banix op 10 februari 2019 16:48]

Anoniem: 708439
@Furious59 februari 2019 16:53
Echt verkoopt een bedrijf apparaten om zichzelf rijk te maken?...

Er word trouwens geen data-mining gebruikt op G-suite accounts, ook niet op je prive account als je het gewoon uitzet in de privacy settings.
Data-mining op Windows is anders vele malen erger. En daar heb je ook nog eens voor betaald ook.

Bij Google heb je tenminste eenvoudige controle over de privacy settings en zijn er opt-out mogelijkheden als extenties in je browser. Ik vertrouw ze meer als Microsoft die continue kat-en-muis spel voert met vage bedoelingen.
Hoe zijn de ervaringen met leerlingen die hun Chromebooks elke dag in hun tas mee naar huis nemen?
Volgens onze partner, QSX Group, is er veel meer uitval in vergelijking met iPads. Dat speelt wel een rol in de afweging om de iPads te verruilen voor Chromebooks.
Voor android overstappers is deze versie ook zeer welkom:

"External storage access for Android apps using direct /storage and MediaStore APIs"

Zodoende kan je favoriete android app toch bij bijv. de media files op een extra sdcard

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee