Asus introduceert tablet met Chrome OS voor onderwijsdoeleinden

Asus heeft de Chromebook Tablet CT100 voorgesteld, de eerste tablet van de computerfabrikant die Chrome OS als besturingssysteem heeft. Het toestel is in de eerste plaats ontwikkeld voor de onderwijsmarkt.

De Chromebook Tablet CT100 heeft een aanraakscherm van 9,7 inch en een met rubber verstevigde behuizing die het apparaat bestand maakt tegen het 'turbulente leven in het klaslokaal'. Het toestel overleeft volgens Asus moeiteloos een val van hoogtes tot één meter. De tablet draait Chrome OS en ondersteunt alle apps die beschikbaar zijn in de Google Play Store. Asus mikt met het toestel vooral op basisschoolleerlingen die weinig tot geen ervaring hebben met een toetsenbord of klassieke desktopomgeving, maar wél met aanraakschermen. Volgens de fabrikant kunnen deze kinderen later moeiteloos de overstap maken naar hun eerste Chrome OS-notebook of Chromebox-desktopcomputer.

De Chromebook Tablet CT100 laat zich ook bedienen met de meegeleverde stylus die je in het apparaat zelf kunt opbergen. Krachtbron van dienst is een OP1-hexacoreprocessor met twee Cortex-A72 kernen en vier Cortex-A53 kernen, die wordt geassisteerd door 4GB ram en 32GB opslagruimte. Andere specificaties zijn een Mali-T864-gpu, camera’s van twee en vijf megapixel, een micro-sd-kaartlezer en een usb-c-aansluiting. De accu gaat volgens Asus een 'volledige schooldag' mee.

Of en wanneer de Chrome OS-tablet ook naar Nederland en België komt en wat het apparaat gaat kosten, is nog niet bekend.

Asus Chromebook Tablet

Door Michel van der Ven

Nieuwsredacteur

04-01-2019 • 11:14

41

Reacties (41)

41
40
12
1
0
19
Wijzig sortering
Anoniem: 708439 4 januari 2019 11:16
Het ChromeOS tablet gedeelte staat nog in de kinderschoenen en zou nu eerder nog even op safe spelen en een 2in1 model halen.
Eens, mijn Acer Spin is een prima ding voor zijn beoogde doeleinden, maar de tablet-modus heb ik welgeteld 2 keer gebruikt. Het werkt, maar daar is het dan ook wel mee gezegd.
Eens, ik gebruik mijn R13 eigenlijk nooit in Tablet mode, al ik het weer eens zou moeten proberen na de laatste updates. Het touchscreen gebruik ik continu, maar grootste gedeelte van navigatie gaat toch nog met toetsenbord en touchpad.
Als iedereen dat doet gebeurd er niets, maar ik begrijp je punt.
Vooral na de debacle van de Pixel slate qua performance... Moeten we zien hoe die cpu zou presteren...

De tablet interface is nogal laggy en langzaam, zelfs op een i3 pixel slate.
Het grote nadeel is nog steeds dat je niet iets in het geheugen kan opslaan, er schijnen wel wat workaround te zijn, maar dat is het grote nadeel van chrome-os. Alles gaat via via omslachtig via de cloud. Mijn dochter gebruikt ook een chrome-os met office voor school, maar die heeft niet altijd internet en wil bepaalde dingen opslaan in het geheugen of gewoon iets copieren van een geheugenkaartje en dat gaat allemaal zo moeilijk. Ze gooit meestal alles in een mapje dat blijkbaar wel op het vaste geheugen zit en ik dacht dat dit download was.

Ze wil nu voor volgend jaar weer een windows laptop en puur doordat bepaalde dingen omslachtig werken met uitwisselen met mede studenten etc.

Het grote nadeel is nog steeds dat je niet iets in het geheugen kan opslaan, er schijnen wel wat workaround te zijn, maar dat is het grote nadeel van chrome-os. Alles gaat via via omslachtig via de cloud.


Kletskoek, gaat zonder moeite.
Sommige apps vinden bestanden niet terug. Ik heb zelf eens comics erop gezet voor de vakantie en ziet helemaal niks op de schijf en dan moet je ze weer ergens anders neer zetten. Ik begrijp van de dochter dat dit ook met android apps zo is en dat ze dan gedwongen wordt om via de cloud een bestand te laden. Ik heb zelf ook nog geen oplossing gevonden voor de apps.

Het copieren naar het geheugen is geen probleem , maar de apps. Ik had het anders moeten formuleren.
Er is voor mij geen nadeel binnen ChromeOS maar vooral het tablet bestaan binnen het OS.(voor nu)

Maar voor jou probleem heb je niet gedacht aan een USB of MicroSD of NAS of toch lokaal gewoon werken vanuit Download (of maak een andere map aan) kan je gewoon netjes opslaan en bestanden bewerken etc.
Er is juist niet omslachtigs aan ChromeOS het werkt alleen wat anders dan Windows/Mac/Linux.

Vooral voor office werkzaamheden is ChromeOS echt ideaal maar ook voor entertainment, zou je dochter dan zeer zeker geen Windows apparaat aan raden vooral als je kijkt naar accuduur/updates/virussen.
Ik heb zowel een 2 in 1 model als een Acer Chrome OS tablet. Op de bank, in bad of bed heeft de laatste mijn voorkeur. Ik heb geen last van de lagging issues. De tablet modus werkt heel aardig en wordt in een hoog tempo beter. Op dit moment zijn er bijvoorbeeld geen widgets.
Ik blijf het persoonlijk wel raar vinden dat onderwijs en bedrijven nog zoveel kijken naar chromebooks etc, je wilt toch niet dat een reclame/telemetry boer als Google (~85-90% inkomsten van advertenties, profiling etc) vrij toegang heeft tot zo'n beetje alle data van je scholieren of medewerkers/docenten? Wat nou als Google die data verwerkt in de profielen van scholieren (of ze wel of niet leerproblemen hebben etc) en dit doorverkopen aan bedrijven (zoals ze nu al doen met andere data)?
Nu ben ik in veel gevallen niet zo fan van Google en hun manieren om data te minen. Maar ik vertrouw ze er bv wel mee dat ze hun data niet zo readall open zetten naar derden zoals een Facebook bv wel doet.

Hun educatieve (en zakelijke) spul valt niet onder de 'consumenten regelingen'. Dat data minen en hoarden gebeurd daar niet voor adverentiedoelheden.
Klopt, ik was op de Google Cloud Summit in Zaandam er daar werd expliciet genoemd dat data mbt Chrome OS en G Suite nooit aan derden wordt door gegeven of verkocht. Met klanten als Airbus, Randstad of Salesforce is het ondenkbaar dat Google dat zou doen.
Nu mag ik Google's generieke praktijken niet altijd, spelen ook niet altijd even eerlijk er in mee. Maar ik heb wat dat betreft wel een vertrouwen in Google op soortgelijke manier als ik dat bij bv MS ook heb. Zakelijk zijn het sterke en betrouwbare partners. En doorgaans is het meeste wat ze doen op hun manier wel goedbedoeld. Niet alles draait om geld en het stukje 'teruggeven' aan de wereld, zoals het investeren in educatie. Het blijft een vorm van marketing, maar zulke lange termijn marketing doen aandeelhouders niet aan. Die koters die MS 10-20 jaar geleden al zat te steunen door te investeren in educatie zonder winstoogmerk… zitten nu massaal op Apple en Google apparaten hun content te nuttigen en geld uit te geven :)

Weinig bedrijven die op deze wijze mijn respect ontvangen.
Bij grote bedrijven ja, maar bewijs maar is ze dat ze dat niet doen bij scholieren en consumenten. Ze kunnen wel zeggen wij verkopen of delen de data niet, maar hoe weet je nou zeker dat zij dit niet nu of waarschijnlijker in de toekomst zullen doen? Het valt immers binnen hun kern strategie om geld te verdienen aan advertenties/data.
Mocht Google dit stiekem doen en het komt uit dan krijgen ze in Europa gigaboetes vanwege de AVG. De boetes en schadevergoedingen die ze dan in de VS moeten betalen zullen ook zeer hoog zijn. Daarnaast zullen ze heel veel klanten kwijt raken en reputatieschade leiden. Het businessmodel van de Google Cloud zijn licenties. Het aantal gebruikers stijgt explosief, inmiddels gebruiken meer dan 4 miljoen bedrijven G Suite en is de omzet meer dan een miljard dollar.
Google heeft wel is vaker dingen gedaan die niet door de beugel konden bij Europa (waar ze gelukkig ook boetes voor kregen, bijv koppelverkoop van Google's producten bij Android). En ze hebben nog steeds volop de touwtjes in hadden bij Android, dus volgens mij valt die reputatieschade in het echt wel mee als het om geld besparen gaat bij consumenten en organisaties. Daar komt ook nog is bij dat Google ervoor kan kiezen om al die verzamelde informatie (van bijv Europese bedrijven) door te verkopen aan bijv Amerikaanse bedrijven (dit soort praktijken zijn al eerder gebeurt met als gevolg destijds een concurrentievoordeel t.o.v. Europese bedrijven, alleen was het toen niet Google maar een andere instantie maar het toont wel aan dat hier interesse in is en als dit zo door gaat met Chromebooks heeft Google straks nog meer de middelen).
Ik vertrouw grote multinationals niet met zoveel data verzameling, er kan gewoon teveel fout gaan en wat fout kan gaan gaat een keer fout.
Ik geloof best dat jij geen moordenaar bent, maar bewijs maar eens dat je met oud en nieuw geen dieren mishandeld hebt?

Voor jou onmogelijk om te bewijzen. Net zoals het voor Google onmogelijk is om te bewijzen dat ze iets niet doen. Immers kun je altijd roepen dat ze een deel van de informatie achterhouden.

Een beetje sceptis is gezond, maar wantrouwen en ongedeerd beschuldigen gaat wel weer een beetje ver, niet?
Slechte vergelijking, Google heeft een geschiedenis van data verzamelen (misschien nog wel meer als enig ander bedrijf) dit icm hun monopolie met Google Analytics lijkt het mij niet vergezocht dat zij verzamelde data zouden kunnen delen met partner/andere partijen of eigen divisies van hun andere producten/diensten.
Daar komt nog is bij dat als je het kan bewijzen het al te laat is, de schade is dan al gedaan (zie het schandaal rondom Facebook en Cambridge Analytica).

Overigens als het niet met opzet gebeurd, dan gebeurd het nog weleens per ongeluk: https://www.notebookcheck...llion-users.376626.0.html

[Reactie gewijzigd door ochhanz op 23 juli 2024 14:20]

Anoniem: 217535 @ochhanz6 januari 2019 00:53
Gaat mij net zo. Elke keer wanneer ik denk: hey zo'n android telefoon is ook leuk, ga ik toch weer voor Apple vanwege data-trust issues. Ik ben sowieso geen fan van de cloud. Alles wat er instaat mag er in staan. Agenda en icloud mail. Doch heb ik altijd in het achterhoofd dat het kan lekken. Maar mijn aller grootste zorg is al die data die bij derden staan zoals overheid, artsen, webwinkels. Daar heb ik nul controle over...
Data bij derden is ook wel probleem idd, wordt zelf bijv echt vaak gebeld door scam bedrijven en de enigste instanties waar ik mijn mobiel nummer mee deel zijn (web)winkels en kvk (en overheid etc natuurlijk maar die delen dat niet geloof ik). Het geeft denk ik aan dat er meer bedrijven zijn die bereid zijn je data te verkopen voor extra geld.
Ook met dat er regelmatig wel leks vinden bij gehackte webwinkels, linkedin destijds, Google+ per ongeluk (https://www.notebookcheck...llion-users.376626.0.html) , Facebook schandalen etc. , is het denk ik gezond om voorzichtig te zijn met je data. Apple lijkt mij qua veiligheid goed in ieder geval.
Op het moment dat je als organisatie de google app suite afneemt is er al sprake van stukken minder telemetry aangezien je dan een betalende klant bent.
(zoals ze nu al doen met andere data)?
Google verkoopt geen data door (dat bedrijven het soms wel weten te achterhalen is een ander verhaal), ze zouden wel gek zijn om die data zelf aan te bieden. Wat google doet is via hun diensten bedrijven zich laten richten op bepaalde groepen. Wellicht een klein verschil maar wel belangrijk.
Google verkoopt geen data door (dat bedrijven het soms wel weten te achterhalen is een ander verhaal), ze zouden wel gek zijn om die data zelf aan te bieden. Wat google doet is via hun diensten bedrijven zich laten richten op bepaalde groepen. Wellicht een klein verschil maar wel belangrijk.
Oh, juist. Zodat ik als bijvoorbeeld aanbieder van levensverzekeringen of langlopende leningen aan Google kan vragen die niet te richten op mensen waarvan veel familieleden vroegtijdig overleden zijn? De aanbieding voor een goedkopere ziektekostenverzekering alleen te doen aan personen die weinig op Google zochten naar geneesmiddelen, ziektebeelden en al dan niet alternatieve geneeswijzen? Werkgevers die aan de hand van contacten en risicovolle hobby’s of sporten alvast Google vragen een selectie te maken in een mailing?

Ja, hoe eerder en uitgebreider je kinderen in de database van Google staan hoe beter!
Precies, het klinkt misschien overdreven voor andere hier en we worden/werden gedownvote maar ik denk dat dit niet vergezocht is, puur omdat het aansluit op Google's verdienstmodel van het verkopen van data.
Mja wat jij beschrijft is nog steeds niet de data doorverkopen, de partijen die google vragen om aan bepaalde groepen iets te richten weten zelf niet wie er in die groep zit. Die informatie houd Google mooi voor zichzelf. Het is nog steeds niet ideaal maar in mijn ogen wel een belangrijk verschil.
Via bergen aan verzamelde data kun je op gegeven wel aan elkaar koppelen wie wie is. Er bestaat niet zoiets als anoniem bij verzamelde data als de data berg maar groot genoeg is.
Minder telemetrie is nog steeds telemetrie, het kan nog steeds gedeeld worden met andere partijen (wat niet gek is voor Google om te doen gezien het hun voornaamste winstmodel is icm advertenties).
waarom zou ik een chrome os met google play tablet nemen ,i.p.v. een android .wat zijn de voordelen?

[Reactie gewijzigd door redo033 op 23 juli 2024 14:20]

Het gaat in dit geval niet om het hebben van een tablet en vervolgens de keuze voor een OS maar om het hebben van een ChromeOS device en ervoor kiezen dat het in een tablet Form factor zit.
Je wilt kinderen voorbereiden op het onderwijs dat met ChromeOS werkt en dit makkelijker maken door dit met een touchscreen te besturen.
Het gaat in dit geval niet om het hebben van een tablet .

Dat was wel mijn vraag
In theorie kan je met een chrome OS tablet meer dan met een android tablet aangezien het Chrome OS is en android apps kan draaien.
Chrome bijvoorbeeld is de volledige chrome inclusief extensies dus dat is al een voordeel (kinderen behoeden van bepaalde advertentie methodes dmv adblock bijvoorbeeld).
Je kan de extensies van de Chrome browser gebruiken en je kan met meerdere accounts werken. Daarnaast heb je 5 jaar lang een up to date OS, wat bij Android ondenkbaar is. Persoonlijk vind ik web applicaties vaak prettiger werken dan Android apps.
Doordat Chrome OS alles uit de cloud haalt, kun je met redelijk goedkope hardware goede prestaties behalen en duurt het ook langer voordat je tablet 'niet meer mee kan komen'.
Binnen onderwijsland, met name in de lagere groepen binnen het primair onderwijs, is de form factor zeer geschikt. Kinderen binnen die leeftijdsgroep hebben over het algemeen meer problemen met een muis/toetsenbord dan een touchscreen. Daarnaast is de apparatuur, Chromebooks, gemakkelijk te beheren, redelijk goedkoop in aanschaf en zijn er speciale licenties voor het onderwijs. Dit in combinatie met een oplossing als COOl van cloudwise maakt het gebruik laagdrempelig voor meester/juf en leerling. Daarnaast kun je veel vanuit het LVS van de school automatiseren en beheer gedeeltelijk beleggen bij de meester/juf.
Gebruikte dit ding tijdens een reis en vond het opvallen praktisch. De Chrome browser op Chrome is veel fijner dan die op Android, dus voor websites erg fijn.

Met pen goed te bedienen. En Android apps deden het gewoon, dus lekker gamen in vliegtuig en lokaal gedownload Netflixen.
Leuk dat jullie zomaar de informatie van Asus overnemen.. maar de OP1 SOC is gewoon een Rockchip Rk3399 hoor... ;)
Als deze voor een leuk prijsje te krijgen is zou ik hem wel willen hebben.
Eventueel met bluetooth toetsenboordje er bij...
En je hebt een enorm functioneel tablet...

Veel meer dan welk android tablet dan ook :)
Je kan ook een HP Chromebook X2 kopen. Hierbij kan je de tablet aan een toetsenbord koppelen. Helaas in Europa nog geen leuk prijsje: 999 euro.
Dat zit wel redelijk boven budget.
Nu aan het tikken op een acer chromebook juist ook gericht op educatie.
(nou ja qua stevigheid dan :P)

Heb 2 jonge kinderen die dit soort dingen maar al te spannend vinden.
Vandaar dat ik de educatie lijnen leuk vind.

Gaat er eens iets overheen, of laten ze het apparaat vallen, is er nog niks aan de hand.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.