Google onthult Pixel Slate-tablet met Chrome OS

Google heeft de Pixel Slate aangekondigd, een tablet die Chrome OS draait. De tablet kan met een toetsenbord gecombineerd worden. Daarnaast is er ondersteuning voor bediening met een optionele Pixelbook Pen.

Het 12,3"-scherm heeft een beeldverhouding van 3:2, resolutie van 3000x2000 pixels en een pixeldichtheid van 293 ppi. Aan de voorzijde zijn er stereospeakers aan weerszijden van het scherm. Bovenin de schermrand is een inkeping voor de vingerafdrukscanner. De Pixel Slate heeft twee usb c-poorten en een 8-megapixelcamera aan zowel de voor- als achterkant, waarbij machine learning de kwaliteit moet verhogen, net als bij de Pixel-smartphones.

Google heeft Chrome OS aangepast voor tablets. Het gebruik van machine learning past bijvoorbeeld de launcher aan de gebruiker aan, met gepersonaliseerde suggesties. Google wijst op de mogelijkheid voor splitscreen met Chrome OS en de Google Assistant is nu meer geïntegreerd. Ook is nu standaard anti-virus aanwezig en er is beveiligingchip die Google Titan noemt en die lijkt te werken als een tpm-chip voor onder andere het opslaan van wachtwoorden.

Google Pixel Slate

De Slate is te combineren met de Pixel Slate Keyboard, die volgens Google direct magnetisch verbonden wordt en functioneert, zonder te hoeven pairen. Het toetsenbord heeft vrij ronde toetsen met achtergrondverlichting. Aan het toetsenbord is een hoes bevestigd die direct als standaard dienst doet en het scherm kan verstellen.

Er komen verschillende varianten van de Slate, met Intel Celeron, Core m3, Core i5 en Core i7. Wat ram betreft komen er modellen met 4GB, 8GB en 16GB en de opslagcapaciteiten betreffen 32GB, 64GB, 128GB of 256GB .

De startprijs van de Pixel Slate is 599 dollar en het bijbehorende toetsenbord kost 199 dollar. Ook is er een Pixelbook Pen voor 99 dollar. De tablet komt later dit jaar uit in de VS, Canada en het VK.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

09-10-2018 • 17:53

112

Reacties (112)

112
108
73
5
0
28
Wijzig sortering
Dat zou ik wel interessant vinden, ChromeOS lijkt me een betere keus dan Android voor dit apparaat, 3:2 is een mooie formaat en het ziet gewoon mooi uit.

Alleen jammer dat we geen NL release hebben... Wat zou nu de reden zijn? De Home devices zijn immers wel in Nederland verkrijgbaar.
199 dollar voor het toetsenbord?😂
Dat verraste me wel. Het toetsenbord is duurder dan zowel het 10.5 inch en 12.9 inch toetsenbord van Apple, en de pencil is even duur als die van Apple. De tablet is significant duurder dan de 9.7 inch iPad en slechts 50 dollar goedkoper dan de iPad Pro. Daarnaast heb je bij een dergelijk nieuw product meer twijfels over hoe lang het updates en nieuwe OS versies krijgt dan bij de iPad en hoe app developer support specifiek voor dit apparaat gaat zijn. Dan moet deze tablet dus wel erg goed zijn om mensen van de iPad weg te trekken :?
Wij hebben chromebooks met ChromeOS en deze zijn nu 5 jaar oud en krijgen nog steeds updates. Dat zou hier niet anders zijn met dit OS. Hier kun je ook zien dat ze ongeveer 5 jaar updates doen bij de meeste devices. Vaak ook meer.

https://support.google.com/chrome/a/answer/6220366?hl=en
Dit apparaat valt binnen de Pixel reeks, dus dat kan mogelijk (dat weten we niet) de zaak veranderen. De Pixel 1 heeft bijvoorbeeld OS updates tot Oktober 2018, oftewel tot deze maand.
Dit apparaat heet dan wel "Pixel" echter draait het Chrome OS. De tablet zal dus wel degelijk een lange periode updates krijgen. Minimaal 5 jaar na release van de hardware en in sommige gevallen 6.5.

New software updates may be received later than the AUE date published, but will never be stopped sooner than listed. This will be at least 6.5 years from launch of the hardware platform(1) (or in some legacy cases at least 5 years launch of the device itself).

Bron: https://support.google.com/chrome/a/answer/6220366?hl=en

[Reactie gewijzigd door Gohan040 op 22 juli 2024 14:31]

Dat weet je gewoon nog niet zeker. De Pixel Slate staat ook niet in die lijst, enkel de Pixel Books van Google. Voor de duidelijkheid: ik zeg niet dat het niet zo gaat zijn, maar we weten het gewoon nog niet.

[Reactie gewijzigd door PhoenixT op 22 juli 2024 14:31]

Dat weet ik (en anderen) wel zeker. Het is een Chromebook/Tablet tenslotte. Dat hij nog niet in de lijst staat komt omdat hij 2 uur geleden is aangekondigd. Overigens staan in de lijst veel meer dan alleen Pixelbooks, om een voorbeeld te geven de Samsung Chromebook Plus (V2) waar achter 2024, 6 jaar dus. Google gaat hun eigen paradepaardje echt niet anders behandelen dan de waslijst van andere Chromebooks.
Jawel, heb je de link wel gelezen?
Hierin staat heel duidelijk dat Chrome apparaten minimaal 5 jaar updates krijgen.
Dus ook het nieuwe vlaggenschip van Google zelf natuurlijk!

Hier nogmaals , alleen in het Nederlands.
https://support.google.com/chrome/a/answer/6220366?hl=nl

En hier nog een link van Google waarin ze de Slate presenteren incl automatische updates.

As with every Chrome OS device, Pixel Slate boots up in seconds and, when online, updates in the background so you always have the latest security and features without any of those annoying update notifications and interruptions.

https://www.blog.google/products/pixel-slate/pixel-slate/

Geen idee hoe duidelijk je het wil hebben dat dit apparaat net zoals alle andere Chrome OS apparaten lange updates krijgt.
kan jij het niet begrijpen dat hij het niet wil begrijpen? :P
Dat is redelijk normaal voor desktop OS'en. Windows and Mac doen dat ook. Is geen feature voor een apparaat in deze prijsklasse en type, maar normaal.
Ze moeten Apple bijhouden, dus dit ligt volledig in de lijn der verwachting.
Waarom chrome OS en geen android?
Met ChromeOS krijg je een meer desktop-like experience en de mogelijkheid om Android apps te installeren :) Beetje 'best-of-both-worlds' proberen ze hier mee te bereiken gok ik
Anoniem: 1111801 @IJsrace9 oktober 2018 21:34
Android VPN apps kunnen (na het enablen van een flag) zelfs Chrome apps het VPN op krijgen. De twee zijn dus behoorlijk verweven. Waarmee ik wil zeggen: ChromeOS geeft Android apps een aardig volwaardige omgeving. Het is niet zo dat je Android apps binnen een telefoon-emulator ofzo draait, wat mensen zonder ChromeOS ervaring nog wel eens lijken te denken.
Anoniem: 418540 @IJsrace10 oktober 2018 08:11
Op de zwaardere modellen kun je ook Linux draaien onder chromeos
Als ze zwaarder zijn dan 2 kg? 😉. Wat voor hardware is nodig voor Linux en draait dat dan gevirtualiseerd?
i5+, 8+GB, 128+GB
Over de redenen erachter kan je lang discusssieren, maar met Android tablets gaat het nu al een tijdje steeds slechter (itt telefoons waar het een gigantisch succes is), Google zal toch iets moeten doen om dat te veranderen.
Komt dat niet meer doordat (bijna) alle android tablets tot nu toe gewoon tekort kwamen in de specs? Er zit altijd een net niet processor of te weinig geheugen in. Maar wel top prijzen vragen.
Eigenlijk komt de keuze neer tussen Samsung of Apple en dan gaan veel mensen toch voor de bewezen kwaliteit van de ipad. Een tablet met sd 845 en 4gb of meer geheugen met 128gb opslag voor een redelijke prijs zou een groot succes zijn denk ik.
Tsja, maar met Android telefoons werkt het business model met goedkope/langzame hardware wel, ook met dure/snelle hardware trouwens, enkel bij tablets niet. Er is van alles geprobeerd, maar dure Android tablets verkopen slecht, en goedkope Android tablets ook. Dan moet je toch iets doen.
Het probleem van Android tablets ligt vooral in de app-ervaring; er zijn zo weinig apps geoptimaliseerd voor grote schermen op Android dat dat de ervaring echt beroerd is. Ik heb een tijd een Galaxy Tab S2 gehad. Best mooie hardware, prachtig OLED scherm maar echt zwaar gehandicapt door de software; Android apps op tablets steken echt schril af vergeleken met iOS apps op een iPad; daar helpt geen OLED scherm tegen...
In het verleden waren er wel high end Android tablets, maar de software helpt gewoon niet.

Zelfs na honeycomb was de interface van Android voor tablets nog steeds een soort van grote Android telefoon.

En het is in mijn mening alleen maar slechter geworden.

De apps die er zijn nemen geen of nauwelijks voordeel van de grotere scherm, zelfs in een Android telefoon met grote scherm zie je gewoon dat het systeem en apps niet bedacht zijn voor grotere schermen.

Dan heb je nog Android zelf, ik kijk niet raar als Google Android langzaam maar zeker opzij laat, Google kan iedere Chromebook voorzien van 6,5 jaar updates, zelfs de Pixels krijgen maar 3 jaar (2 naar OS, 3 security), Android leid nog steeds aan problemen die sinds dag 1 zitten of die zijn geïntroduceerd door slechte keuzes om iets snel te doen of fixen, van audio Latency tot spook accu verbruik, het lijkt wel op iets die te groot is geworden om te kunnen fixen.
Ik denk dat Chrome OS onder de motorkap ook beter in elkaar zit dan Android. Ik hoop dat ze Chrome OS naar telefoons kunnen uitrollen ooit en dat Android een beetje de legacy omgeving wordt, zoals 16-bit in Windows nu via DOSBox draait.
Zojuist het live-event gevolgd en hierbij mijn gedachten tijdens het kijken:

"hey dit zit al in Android"
"nieuwe interface lijkt nog meer op Android"
"heeft Android al"
"dit zou Android ook moeten hebben"
"Waarom heb ik geen ChromeOS op m'n telefoon?"
"eerst laptops, nu tablets. Wanneer telefoons?"
"Oke. Google kan android in de toekomst best wel eens gaan vervangen voor chromeOS"

Overigens een leuk weetje: Google heeft tijdens het live-event 0x het woord Android in de mond genomen. Zelfs niet bij de aankondiging van de Pixels.

[Reactie gewijzigd door LoeWn op 22 juli 2024 14:31]

Uiteindelijk is het een heen en weer schuiven met dezelfde componenten:
Android = Linux met Android subsystem op, en de Chrome browser erbovenop als app
ChromeOS = Linux met desktop-Chrome erop gesoldeerd, en daarnaast een Android subsystem voor apps
Laten we wel wezen, tablets worden steeds minder verkocht en het aantal apps voor iPad is gewoon een stuk groter. De use case van tablets wordt steeds kleiner. Ze worden veel gebruikt voor spelletjes door kinderen of door senioren. De groep Daartussen gebruikt de tsblet steeds minder.

Voor die laatste groep is elke willekeurige recente tablet prima trouwens. Voor het afspelen van een filmpje, nieuws apps en browse heb je niet zoveel nodig.

[Reactie gewijzigd door feranderd op 22 juli 2024 14:31]

Ik zie toch een hoop tablets en convertibles in het bedrijfsleven.
De Surface en andere convertibles verkopen ook vrij aardig.
Waarom chrome OS en geen android?
Simpel. Chrome OS is wat volwassener voor laptop zakan dan android
Android op tablets heeft het nooit echt goed gedaan. Chrome OS vind ik eigenlijk zeer knap voor een tablet waar je ook op wilt werken.
Ik keek er naar uit voor een high end chrome tablet (die iets betaalbaarder was dan hun vorige).
Ik heb een Windows Surface liggen voor als ik mijn dure laptop niet wil meezeulen maar toch meer gedaan wil krijgen dan op de iPad.

Als ik kon kiezen had ik liever een degelijke Chrome OS tablet gehad als vervanger van die Surface tablet.
Dit kan wel eens de uitweg zijn voor de slechte verkopen van Android tablets, op telefoons is het een groot succes maar qua tablets is het al een paar jaar moeilijk. Ook al is ChromeOS zelf ook nog maar heel klein, het heeft weinig zin om twee kleine OSsen tegelijk aan te houden. Focus met Android puur op telefoons, en dan ChromeOS voor laptops en tablets (met convertibles vervaagt die categorie sowieso) - zo maken ze iig meer kans in het onderwijs de iPads te beconcurreren dan nu.
Dat valt nog te bezien, met dit soort prijzen wordt het sowieso niets. Daarnaast moet je borgen dat elke ChromeOS tablet Android apps soepel kan draaien want een tablet zonder apps is vrij waardeloos. Als dit laatste per fabrikant wisselt dan is je tabletplatform alvast dood want de consument gaat dat niet snappen.
Daar komt bij dat Google Android effectief de nek om moet draaien op tablets om verwarring te voorkomen, ik weet niet of dat de bedoeling is.

Tenslotte moet nog blijken hoe goed het apparaat zelf is. Ik heb een Pixel C gehad en dat was bepaald niet de beste Android tablet die ik gehad heb.

[Reactie gewijzigd door oef! op 22 juli 2024 14:31]

En dan draaien ze Android op tablets de nek om, wie merkt dat? Bijna niemand koopt ze. Idem dito, als Google ChromeOS de nek om zou draaien en Android zou uitrollen op laptops, zou het ook weinigen het merken. De huidige situatie is sowieso beroerd voor Google, twee OSsen met ~1% marktaandeel in de laptop respectievelijk de tablet markt. 1 van de twee zal je dan toch moeten droppen, vroeg of laat.
Ik zie Android tablets niet zomaar verdwijnen. Ik denk dat er wereldwijd jaarlijks nog best wel wat Android tablets verkocht en gebruikt worden. Ook buiten Google om, de Amazon Fire is een oudgediende maar in principe staat het niemand in de weg om een tablet met Android erop te maken. Kip en ei waar Google niets aan verdient.

ChromeOS opheffen lijkt me moeilijk. Er worden per jaar 10 miljoen chromebooks verkocht, vaak in bulk aan grote afnemers. Afbouwen van support wordt dus een meerjarenplan.

Het is dus nooit goed. Het in elkaar schuiven van de besturingssystemen lijkt me in dit geval het sierlijkst.
Je hoeft om ChromeOS op te heffen niet zoveel te supporten, stoppen met nieuwe Chromebooks verkopen en een paar jaar wat browser security patches blijven pushen en je bent wel klaar. Idem met Android tablets, geen nieuwe versies meer enkel nog wat security patches en na een paar jaar is er weinig meer over van je legacy klanten. Ik weet niet wat precies de beste tactiek is, wedden op het paard Android of ChromeOS (of geen van twee en enkel mikken op Chrome op iOS/macOS/Windows) maar tis duidelijk dat consolidatie vroeg of laat onvermijdelijk is.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 22 juli 2024 14:31]

nah op ipads na zijn mensen niet meer bereid om zo veel geld te betalen voor een tablet.Telefoons schermen worden ook steeds groter dus tablets zijn steeds meer overbodig geworden.
De Surface tablets en andere convertibles zijn toch aardig populair (en niet goedkoop), het is blijkbaar niet enkel iPads die tegen hoge prijzen gaan.
In het bedrijfsleven, daarbuiten niet echt.
Die draaien ook een volledig Windows os waardoor ze voor het bedrijfsleven erg handig zijn. Maar ook voor de student of voor de normale consument. En de prijs is dan ook wel logisch omdat je er zoveel meer mee kan. Ff snel een video editen Photoshop bestandje openen nog even snel je website php edtien.
Surface tablets draaien gewoon een volwaardig besturingssysteem.
Chrome OS is een erg interessante oplossing als je geld wilt besparen, wat is het voordeel van Chrome OS als je gewoon de volle mep moet betalen? Een gehandicapt besturingssysteem voor goedkoper hardware, voor een high-end prijs.
Niet voor de gebruiker, maar wellicht wel voor de beheerder die een hufterproof dichtgetimmerd OS wil voor zijn gebruikers. Niet iedereen in deze wereld kiest zijn eigen device, immers.
Ik begrijp je punt, maar het leverd toch ook veel beperkingen op. Voor een leuke prijs is dat een prima compromis, maar ondanks dat Chrome OS kan voor een leuke prijs, zijn Google's eigen producten daar nooit een voorbeeld van.
Chrome OS is klein in Europa, maar in Amerika is het behoorlijk ingeburgerd. Chrome os is erg populair bij scholen en universiteiten omdat je voor een heel laag bedrag een volledige laptop hebt met minimaal onderhoud. Ik kan er geen cijfers voor vinden, maar ik denk dat Chrome os een factor 3-4 meer voorkomt dan iOS in scholen.
Je kan het wel wat conclusies uit de browser statistieken trekken, al zal dat iets te optimistisch zijn aangezien alles bij ChromeOS over de browser loopt, terwijl op iPads vrijwel alles met apps gaat. Maar je ziet dat het marktaandeel van ChromeOS halveert in de schoolvakantie periode, dat suggereert dat de helft van die dingen op scholen staan.

Scholen kopen Chromebooks voor in de klas, om diverse redenen (minder diefstal, een stuk goedkoper, OS is dichtgetimmerd).

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 22 juli 2024 14:31]

Jammer hoor dat Google heel veel van zijn producten niet in Nederland verkoopt
Vreemd inderdaad, wat zou de werkelijke reden zijn?

Al kun je je ook zelf gemakkelijk kopen bijvoorbeeld bij Amazon.com. Veel meer keuze dan in NL en met internationale garantie is mijn ervaring. Geen moeilijk gedoe met douane en invoer want die betaal je gelijk bij het bestellen en in 2 werkdagen in huis.

Mooie update deze Pixel Slate. Je ziet Chromebooks steeds groter worden, zelfs hier in NL.

[Reactie gewijzigd door CR2032 op 22 juli 2024 14:31]

Één reden is waarschijnlijk het ontbreken van de assistant in de verschillende talen en laat dat nu net 1 van de features zijn.

Een andere reden is waarschijnlijk een "lazy design team". Toen ze hier de Pixel C in België verkochten, kon je die enkel met een AZERTY toetsenbord kopen, ondanks het feit dat alles voor de Europese markt gewoon vanuit Ierland verstuurd wordt.

Als je dan ook nog de marketing in rekening brengt voor een beperkte markt, vermoed ik dat de rekening snel gemaakt is. Het blijft wel ververlend dat een expat bijvoorbeeld geen Google product kan bestellen in zijn "moedertaal".
Zou kunnen, de assistent is er inmiddels in het Nederlands. Wellicht daarom dat er de laatste tijd opvallend veel reclame op tv te zien is over Chromebooks.

Nu alleen nog veel meer modellen.
Vooralsnog gaat het nog vrij moeizaam met ChromeOS: http://gs.statcounter.com...share/desktop/netherlands Dat is niet erg veel groei voor een produkt dat al negen jaar op de markt is.

Maar ChromeOS zal Google weinig kosten qua development (Chrome ontwikkelen ze toch al, en de Linux kernel is ook al voorhanden), dus ze kunnen het lang volhouden.
Het kan opeens hard gaan.

In de US zijn Chromebooks groot, er werden daar eerder meer Chromebooks dan Mac Books verkocht.
in Australie hebben Chromebook inmiddels een marktaandeel van 20%. Dat ging heel hard toen Amazon daar Chromebooks begon te verkopen.

https://ausdroid.net/2018...0-market-share-australia/

We lopen nog wat achter hier in NL. ;)

[Reactie gewijzigd door CR2032 op 22 juli 2024 14:31]

Ik weet niet hoe betrouwbaar die cijfers zijn, maar in de gebruikersstatistieken zie je dat iig niet terug:
http://gs.statcounter.com.../united-states-of-america
http://gs.statcounter.com/os-market-share/desktop/australia
Betrouwbaar, check meerdere bronnen.

Statcounter cijfers zijn niet zo betrouwbaar, met ad-blockers werken ze vaak niet.
Mijn pi-hole blokt deze standaard, ook die statcounter links van je. :P
Dus die Pixel Slate zou je straks ook bij Amazon.com kunnen bestellen? Kan je deze dan wel in het NL instellen?
Ja, in het NL instellen is geen probleem. Het enige wat je extra nodig hebt is een reisstekker voor op de power adapter met een US-stekker.
Benieuwd hoe het zich qua presentaties kan meten met de iPad Pro. Daarnaast blijft het probleem van slecht geoptimaliseerde apps bestaan.

Je kunt zoveel machine learning als je wil er op loslaten; als een app door de developer niet ontwikkeld is met een tablet in het achterhoofd, zal de ervaring suboptimaal blijven!

Ook vind ik de prijs aan de hoge kant. Dit is wederom iPad pro terrein, zonder (zeer waarschijnlijk) de zeer goede prestaties van de iPad. Ook slaan ze de plank mis als ze zich willen richten op het onderwijs. Ook daar is de reguliere iPad een stuk goedkoper met (wederom zeer waarschijnlijk) een stuk betere prestaties.

En dan nog los van de volledige superieure app ervaring bij een iPad...
Dit is naast een tablet ook een volledige laptop en dat is een iPad natuurlijk niet.

Android apps werken tegenwoordig bijna altijd zonder problemen en je hebt meer vrijheid dan bij Apple is mijn ervaring. Al blijft een iPad Pro een mooi apparaat, het is ook weer een stukje duurder.
Als je er een toetsenbord bij koopt van 200 dollar, dan is het pas een volledige laptop(met touchscreen, dat wel).
Dus voor 799 dollar heb je een touchscreen laptop met een celeron met 4gb intern geheugen en 32 gb opslag.

Sorry, veel te duur..
Je vergelijkt de specs met Windows performance. Die processor is lekker zuinig, meer performance is overkill.

Chrome OS en Android zijn stukken efficienter ontworpen vanaf scratch.
Eh, Android en ChromeOS zijn niet ontwikkeld vanaf scratch? ChromeOS is een dichtgetimmerde Linux distro met Chrome erop, dat maakt het niet sneller of langzamer dan Chrome op andere platforms.
Chrome OS is een stuk slanker en efficienter dan Windows met alle legacy code.
Dat maakt niet zoveel uit, Chrome op ChromeOS performt niet veel anders dan Chrome op Ubuntu, Chrome op Windows of Chrome op OS X. Het grote voordeel van ChromeOS is niet zozeer de performance, maar meer dat het dichtgetimmerd is, waardoor het voor systeembeheerders heel aantrekkelijk is.
De reactie gaat over de opmerking van @Halo_Master van de hardware specs van deze Chromebook die niet klopt.

Ik heb het over het OS, niet over Chrome. Chrome OS stelt veel lichtere eisen aan de hardware dan Windows voor vergelijkbare performance. Appels en peren.
Voor scholen worden veel chromebooks gebruikt van rond de 300 euro.

Eerst maar zien hoe ze chromeOS hebben aangepast voor tablet gebruik voordat we gaan oordelen. Misschien is het wel subliem, geen bedrijf in de wereld die beter is als google in software ontwikkelen. Misschien is het karig en beperkt. Over een paar maanden weten we meer.
geen bedrijf in de wereld die beter is als google in software ontwikkelen
Dat is een gedurfde stelling :) Maar er is zeker geen bedrijf ter wereld dat beter is in advertenties verkopen, dat is wel iets dat zeker is.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 22 juli 2024 14:31]

Geen enkel mobiel besturingssysteem is zo dominant als android. Met een reden. Het is extreem goed en werkt op zeer veel hardware.
Google maps is zonder concurrentie.
De 1 jaar oude pixel 2 heeft nog steeds de beste camera op dit moment, enkel door software. Al kan de huawei p20 pro er ook wat van met 3 camera's.
Google assistent.
De zoekmachine zelf.

Serieus, een apple of samsung is echt wel stukken beter in hardware ontwerpen als google. Die maken bijvoorbeeld zelf cpu's, gpu's voor de eigen telefoons. Maar qua software. Ik denk niet dat er een discussie over mogelijk is dat google daar het beste in is. Mede mogelijk gemaakt door alle data die ze verzamelen, zeker. Maar assistent is daarmee wel met belachelijke afstand de beste, bijvoorbeeld.
Android toch eerder populair ondanks dan dankzij het OS? De grote trekker is dat het gratis/ad-supported is, en dat OEMs hun eigen UI kunnen bouwen. Google werkt in de meeste markten als een ‘quick-and-dirty’ developer, die snel uit bestaande stukken en brokken (Linux, Webkit, JVM) iets in elkaar zet en de markt in duwt, en later probeert of het allemaal te fixen is. Als je Android afzet tegen iOS en zelfs Windows Mobile destijds dan is het ook duidelijk geen wonder van efficient programmeerwerk. Ook de keuze voor web apps als platform op ChromeOS/Chrome is een keuze vooral uit opportunisme, de browser is een inefficient platform maar wel eentje waarvoor je niks hoeft te ontwikkelen. Software lijkt voor Google vooral een noodzakelijk kwaad te zijn tussen de glimmende hardware in de handen van de klant, en de advertentie tracking backend waar het geld verdiend wordt, niet zozeer een premium produkt waarvoor een klant zou willen betalen.
Grappig hoe het door mensen verschillend ervaren kan worden.
Ik zie Google vooral als meester in het benutten van bestaande opensource technologie om er een beter geheel van te maken. Ze zien het web en de browser als zeer potent platform en werken er hard aan om daar het meest efficiënte platform van te maken (ChromeOS ís daar de doorontwikkeling van). Wat jij quick-and-dirty noemt noem ik agile.
Overigens zeg je dat je voor de browser niks hoeft te ontwikkelen en dat is natuurlijk een trap tegen het zere been voor mij als webdeveloper.

Software is voor google absoluut geen noodzakelijk kwaad. Ze zijn daar echt heel sterk in. In mijn ogen sterker dan Apple die MacOS ook maar op een freebsd/NextStep-platform geplakt heeft en daar weer een soort van thee van getrokken heeft en dat vervolgens iOS noemt.
Ik hoor het nog van de introductie door Steve Jobs: "iOS is hetzelfde als OSX dus je hoeft er geen andere applicaties voor te maken".... Ja daaag.

Dan nog een grote verschil: Google helpt *enorm* om de opensource wereld en de standaarden vooruit te helpen. Apple is inmiddels de nieuwe Microsoft geworden met hun gesloten karakter eigenwijze houding ten opzichte van standaarden en een maar langzaam achter de standaarden aanslepende gedrocht Safari.
Web apps zijn eenvoudig te ontwikkelen, maar efficient kan je het als platform toch niet noemen? JS in de browser is zo'n beetje de traagste manier om een applicatie te draaien, niet voor niets is bijna alles wat complexer is dan een simpele website op macOS, iOS, Android en Windows naar native applicaties verschoven. De populairste toepassingen als Instagram, Snapchat, Whatsapp, etc, allemaal native apps. Ze hebben wel een webversie, maar wie gebruikt die? Webapps was de grote hype toen de iPhone 1 uitkwam, en later WebOS en FirefoxOS, dat is allemaal doodgebloed. De enige die er nog (half) in gelooft is Google, en zelfs die hebben Android naar ChromeOS gehaald.

Het web is zeker niet dood (we zitten hier op tweakers prima), maar als applicatieplatform zie ik het iig niet als de toekomst meer.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 22 juli 2024 14:31]

Als je gaat kijken naar pure number crunching of het verzadigen van een multi-core cpu is JavaScript wellicht niet het grootste powerhouse. Maar er is meer dan dat.
Het event-driven aspect van JavaScript maakt het op een andere manier zeer performant dan de meeste developers gewend zijn.

Dat hybride-apps traag waren ligt niet aan web als platform maar meer aan alle frameworks (zoals Ionic en Cordova) en virtualisatie lagen die ze ertussen hebben gedrukt (net als dat ik Electronjs ook een waardeloos systeem vind als desktop framework).

Het zal je verbazen hoeveel APIs voor native hardware er tegenwoordig zijn (camera, USB, opengl, audio) en met webassembly komt er helemaal een boeiende toekomst. Laatst was hier al het voorbeeld van Autodesk die de tientallen jaren oude AutoCAD code-base naar webassembly compileerde en dus in de browser kon draaien.

Reken niet het platform af op het feit dat niet alle developers ermee om kunnen gaan.
Dat is een ander groot probleem naast het performance aspect van JS, API's voor hardware in de browser, dezelde applicatie die willkeurige ongeverifieerde JS code van het web de runtime in knikkert, is een waanzinnig security risico.
Nou spreek je natuurlijk jezelf tegen want je kan niet een krachtig platform hebben dat niks kan.
Verder is het natuurlijk niet zo rechtlijnig want de applicatie in de browser moet toestemming van de gebruiker vragen om die APIs te mogen gebruiken en bovendien werken de moderne APIs niet als de site niet via https geserveerd is.
Probleem blijkt alleen keer op keer dat de JS runtime op allerlei manieren exploitbaar is - idealiter heb je een ander platform voor geverifieerde applicatiecode dan de browser die tegelijk ook alle willekeurige content van het web de runtime in duwt. Het is helaas een beetje laat om de geest weer in de fles te duwen, maar dan dwalen we af.

Anyway, ik ben een tevreden gebruiker van veel Google diensten, maar dat is niet zozeer omdat ik hun software zo geweldig vind.
Android ‘zeer goed’ noemen is nogal subjectief; op tablets is het dat zeker niet, iets dat zelfs Google subtiel laat blijken door voor zijn tablets over te stappen op ChromeOS. En de kwaliteit van Android is natuurlijk ook vooral het feit dat het gratis is, niet per se dat het zo geweldig werkt.
Met dit verschil dat dit geen tablet is, maar wel in staat is om android apps te draaien. Misschien dat je het eerder kan vergelijken met een Surface.
Daarnaast heeft de iPad nog wel een 3,5” jack voor koptelefoons. In bv klaslokalen een groot voordeel op tablets.

Nadeel van BT blijft dat switchen tussen apparaten waardeloos werkt. Airpods zijn de enige die dat goed voor elkaar hebben... mits je iOS apparaten hebt.
Pixel slate is de half goedkoper dan ipad pro. En hij is even snel(misschien iets langzamer).

Dus gewoon een pixel kopen.
Hoe kom je daar nu bij?
1 met een celeron , 4gb aan geheugen en 32gb aan opslag is $50 goedkoper dan een iPad pro 10.5 inch en 120hz scherm met 64GB.

Ik weet wel welke ik liever zou hebben.

[Reactie gewijzigd door Halo_Master op 22 juli 2024 14:31]

Niet multitasken? Ik kan gewoon splitscreen apps doen en pip, ik kan in safari zelfs splitscreen doen, daar nog een zwevende app overeen zetten en pip.
iPad is leuk en het werkt mooi zolang je in de Apple bubble blijft. Zo gauw je daar buiten komt loop je gelijk tegen allelei irritante beperkingen aan.

Ik heb zelf een iPad gehad, Android geeft je veel meer vrijheid. Deze Pixel Slate is veelbelovend door een combinatie van Chrome OS, Android en Linux in 1 apparaat. En binnenkort is het ook mogelijk om hier Windows 10 op te zetten. Google werkt veel meer samen met partners dan Apple doet.

Apple komt wat mij betreft de laatste jaren met veel te weinig echt verrassend nieuwe dingen. Ik mis het 'Magische' van vroeger.

[Reactie gewijzigd door CR2032 op 22 juli 2024 14:31]

Als deze Windows 10 kan gaan draaien, dan zou het wel een interessante zijn. Wil zelf al heel lang een Surface. Wellicht de Go. Maar misschien dat deze goedkoper is en ook W10 goed draait. We gaan het zijn. Hou hem iig zeker in de gaten.
Succes. Goede leestip om alles in de gaten te houden: https://chromeunboxed.com/
Als je de Surface Pro en de iPad Pro bekijkt dan zal een ChromeOS tablet daar toch lastig tussen komen in de ogen van de meesten, maar je vergeet 1 ding: in de meeste toepassingen voor ChromeOS is het niet de gebruiker die de keuze voor het device maakt, maar de beheerder.
Geef het een kans. Dit is de allereerste Chrome OS tablet.

Wanneer mensen zich realiseren dat dit bijna net zo werkt als een Android telefoon met al je vertrouwde apps kan het opeens heel hard gaan.
Toetsenbord 199 dollar, pen 99 dollar....pfff belachelijk duur. Ze gaan allemaal apple achterna: absurd hoge prijzen vragen voor die randzaken
Als Apple gebruiker zie ik dit ook met lede ogen aan. Nu moet Apple wel zijn prijs omhoog drijven om zich te kunnen onderscheiden als een beter product. Dat zag je bij de iPhone ook al. Steeds meer fabrikanten die hun smartphones qua prijs positioneren tegenover de iPhone en de prijs van de iPhone moet naar boven omdat het anders niet meer duidelijk is dat het over een "beter" product gaat.
Nu moet Apple wel zijn prijs omhoog drijven om zich te kunnen onderscheiden als een beter product.
Twee honden vechten om een been en een derde gaat er mee heen.

iOS onderscheid zich door een gebruikers vriendelijke interface, Android door een grotere range aan prijsklasses qua devices en redelijke aanpasbaarheid, nu zien we Windows 10 op het toneel verschijnen met het hele euvel aan Windows applicaties. Maar ook Linux begint zich te roeren, je kan al redelijk Linux draaien op Surface Pro/Book.

Apple is imho steeds vreemdere sprongen aan het maken waar ik niet direct achteraan huppel. Gelukkig doet mijn iPhone 6 het nog (goed), maar ik verwacht dat ik niet voorbij een iPhone 8 zal upgraden. Qua iPads zie ik de mooie iPad Pro's, maar ook hier wordt van alles en nog wat geweerd uit de appstore waardoor ik toch niet 100% de functionaliteit kan hebben die ik wil. Als ik dan al puur kijk naar de prijzen van sommige apps/games die ik al heb op Windows/MacOS/Linux (via Steam) en nog eens dunnetjes €30 mag neertellen voor een Civ6 (plus nog eens alle expansies), als je dan bedenkt hoe slecht lange termijn beschikbaarheid is in de iOS appstore, samen met compatibility, dan is wellicht een Surface Go een leuke optie... En gezien de verbeteringen van de originele Surface Pro naar de jaarlijkse nieuwe versies, dan gaat die ontwikkeling bij MS behoorlijk vlot...
Je kunt heel redeljjk linux draaien op die slate, gewoon naast je android en chrome apps :)
Linux apps werken uitstekend op een Chromebook. Ook al is dat nog nieuw en een beta.

Naast Android, Chrome OS en komt binnenkort ook Windows 10 beschikbaar. Straks gaat Google er als de derde hond er mee van door.

Een Surface ? Dat is groot gokken, Microsoft staat erom bekend dat ze zo een platform laten vallen als dat niet goed loopt. Zo hard gaan die Surfaces helemaal niet, ze kennen erg veel kwaliteitsproblemen. In Amerika loopt al een tijd een negatief koopadvies.
1 correctie: die startprijs van $599 is voor een versie met Intel Celeron en 32gb aan opslag, het instapmodel is niet 64GB zoals het artikel aangeeft.


Zie hier:

https://store.google.com/...ixel_slate_specs?hl=en-US

[Reactie gewijzigd door Halo_Master op 22 juli 2024 14:31]

Er staat bij dat linkje 4 GB RAM, 32GB Storage, or, 8 GB RAM, 64GB Storage vanaf $599
Geen idee voor welke die prijs geldt, niet echt handig weergegeven.
Het zit zo een beetje in dezelfde prijsklasse als mijn oude Pixel C tablet. Dus aardig wat goedkoper dan de Pixelbook.

Ik ben benieuwd of het ding hier ook gaat uitkomen wanneer de assistant beschikbaar is in het Nederlands. Aangezien de Pixelbook nog steeds zo goed als nergens beschikbaar is vrees ik er een beetje voor.

Ik heb wel de indruk dat de steun aan de achterkant aardig wat uitsteekt.

edit: ik was net iets te snel, 1600 USD voor het top model met 16GB RAM, 256GB storage en een i7 processor. Dus dezelfde specs als de Pixel book zijn mogelijk.
https://store.google.com/...ixel_slate_specs?hl=en-US

[Reactie gewijzigd door bbc op 22 juli 2024 14:31]

Apple prijzen voor niet-Apple hardware. This better be good. Het valt of staat met echte software ondersteuning voor tablets van Chrome apps, niet de welbekende "oh je kunt ook met je vingers scrollen" implementatie die ik tot nu toe op Windows en Chrome OS heb gezien.

Ik zie die inkeping helemaal nergens. Of is het dat witte balkje?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.