Google gaat 'houdbaarheid' Chromebooks op apparaat weergeven

Google gaat via Chromebooks zelf aangeven hoe lang het apparaat nog met automatische updates wordt ondersteund. Nu moeten gebruikers nog naar een supportpagina om daarachter te komen. Google bekijkt of de Auto Update Expiration-tijd van 6,5 tot 7 jaar nog voldoet.

Google heeft vorige week de Auto Update Expiration-periode van veel Chromebooks verlengd, maar nog altijd is een lijst met data op de supportpagina de enige manier voor consumenten om erachter te komen wanneer hun specifieke apparaat end-of-life wordt. Daarin komt in de toekomst verandering, vertelde Kan Liu, director van Chrome OS, tegen Tweakers. "Als gebruiker kun je dan ergens in het apparaat zien per wanneer de ondersteuning eindigt", zegt Liu.

Wanneer Google de functionaliteit toevoegt, is niet bekend. Momenteel kunnen beheerders van de Admin-console van Chrome Education Upgrade- of Chrome Enterprise Upgrade-apparaten de uiterste 'houdbaarheidsdatum' wel inzien, maar consumenten niet. De eerste generaties Chromebooks kregen vijf jaar ondersteuning. Volgens Liu dacht het Chrome OS-team daarna dat 6,5 tot 7 jaar ondersteuning lang genoeg was. "De gemiddelde gebruiksduur van een computer was 3 tot 4 jaar, maar computers werden steeds beter en gebruikers gingen ze steeds langer gebruiken." Zijn team bekijkt nu of de periode van 6,5 tot 7 jaar nog steeds de juiste termijn is.

Elke Chromebook heeft zijn eigen expiration date. Volgens Liu bezorgt de ondersteuning Google veel werk. "De hele vloot Chromebooks beslaat inmiddels honderden modellen. We beheren de updates en maken de updates, we moeten de kernel updaten, drivers aanpassen en de updates testen. Dat kost ons veel."

Google begon in 2011 met de levering van Chromebooks in Nederland. Van die eerste generaties is de ondersteuning inmiddels verlopen en bijvoorbeeld ook Googles eigen high-end Pixel-laptop uit 2013 krijgt geen updates meer. Wel maakte het bedrijf vorige week bekend dat veel modellen langer ondersteuning krijgen, boven op de eerder gecommuniceerde termijn. Veel modellen krijgen een jaar extra, sommige wat minder lang en sommige langer. De Google Pixel Slate van vorig jaar is bijvoorbeeld vanaf juni 2026 in plaats van juni 2024 eol.

Chrome OS was oorspronkelijk sterk gericht op het gebruik van webapps en Google opende al snel de Chrome Web Store, waar gebruikers terechtkonden voor webapps. Die winkel krijgt de nodige kritiek, omdat Google deze al lang geen update meer heeft gegeven en er niet meer naar om lijkt te kijken. Het bedrijf lijkt ook niet van plan om zich weer meer op de Chrome Web Store te richten, afgaande op uitspraken van Liu. "Om eerlijk te zijn is de winkel nooit echt succesvol geworden. We zijn die ooit begonnen als aanvulling op zoeken als manier om webapps te vinden, maar mensen zijn zo gewend aan zoeken en dat gaat net zo gemakkelijk. De Chrome Web Store is voor ons niet zo belangrijk als bestemming om zoveel mogelijk gebruikers naartoe te leiden, het is een manier voor gebruikers om de beste webapplicaties te ontdekken."

De Chrome OS-topman maakte verder bekend dat Google ernaar streeft om begin volgend jaar de ondersteuning voor Linux-apps breed uit te rollen. Die ondersteuning is nu nog in bèta. Google werkt onder de naam Crostini aan de ondersteuning voor Linux-containers. Volgens Liu gebruiken veel ontwikkelaars de mogelijkheden al, onder andere om bijvoorbeeld Emacs of Visual Studio Code te draaien op Chromebooks.

De Linux-ondersteuning moet Chromebooks interessanter maken voor de enterprisemarkt, een segment waar Chrome OS een marktaandeel van slechts één tot drie procent heeft. Google is met Chromebooks volgens Liu wel 'veruit' marktleider op de educatieve markt in de Verenigde Staten en Nederland. Op de markt voor consumentenlaptops zou het besturingssysteem in Nederland inmiddels een marktaandeel van zo'n vijftien procent hebben. Daarmee is het wat marktaandeel betreft het tweede OS, na Windows. "De enterprisemarkt is voor ons absoluut de groeimarkt", aldus Liu. Die markt biedt volgens Liu wel de nodige uitdagingen vanwege de vele regelmatige updates van Chrome OS. "Beheerders vinden de veiligheid en het beheer wel fijn, maar waar ze vaak mee te maken hebben, is dat bedrijfsapps die in een ver verleden voor Windows geschreven zijn ook moeten werken." Daarnaast is de ondersteuning voor hardware voor de enterprisemarkt belangrijk; componenten moeten snel beschikbaar zijn, wat distributie-uitdagingen met zich meebrengt.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

11-11-2019 • 16:18

130

Reacties (130)

130
126
85
3
0
24
Wijzig sortering
Iets wat ik ook noemenswaardig vind om te melden is dat deze ondersteuning gebaseerd is op het eerste platform dat uitgebracht is. Bijvoorbeeld de MediaTek MT8173 SoC. Als Lenovo het eerste model met deze SOC uitbrengt, gaat dus de 7 jaar in. Als ze 3 jaar later een nieuw model uitbrengen maar wel dezelfde SOC gebruiken, is er nog maar 4 jaar ondersteuning voor een gloednieuwe laptop. Bron Foutief

Ik ben een potentiële klant voor een Chromebook, maar ze worden wel allemaal uitgebracht met vast gesoldeerd geheugen en eMMC opslag. Dat vind ik zowel vanuit duurzaamheids-perspectief (kapot gaan, upgrades) als snelheids-perspectief jammer. Maar goed misschien ben ik wel teveel tweaker voor een Chromebook.

Weet iemand overigens of dit eisen zijn van Google, vast gesoldeerd geheugen en eMMC opslag? Ik heb het wel eens uit proberen te zoeken, maar kon geen antwoord vinden.

[Reactie gewijzigd door Gaming247 op 23 juli 2024 10:50]

Nee hoor, ik heb hier een oude Acer chromebook, ik dacht een c720, waarvan ik het geheugen en de eMMC opslag al een keer vervangen heb. Kan gewoon hoor, niets vastgesoldeerd.

De support is al lang afgelopen, maar er wordt niets gebrickt. Je krijgt alleen geen updates meer.
Werkt verder prima.

Hij draait trouwens ook gewoon linux en Windows 10 als je dat wil. Voor Windows 10 moest ik wel wat tweaken en drivers zoeken, maar het is niet moeilijk.

Er wordt wel aardig wat onzin gepost hier (niet door jou!).
Weet iemand overigens of dit eisen zijn van Google, vast gesoldeerd geheugen en eMMC opslag? Ik heb het wel eens uit proberen te zoeken, maar kon geen antwoord vinden.
Het lijkt mij erg onwaarschijnlijk dat dit een eis vanuit Google is want er zijn Chromebooks waar het geheugen te vervangen is en niet is vastgesoldeerd. eMMC opslaggeheugen wordt per definitie op het moederbord gesoldeerd (zie hier).

Chromebooks, en dan vooral de goedkopere modellen, zijn meestal met eMMC opslaggeheugen uitgerust om de prijs te kunnen drukken (net zoals bij goedkope tablets/smartphones). Duurdere modellen hebben doorgaans een SSD en meer opslagcapaciteit.
Als ik even op
categorie: Laptops
kijk zie ik 196 chromebooks met de volgende verdeling:
  • 133 eMMC
  • 60 Flash
  • 3 Solid State Disk
  • 0 Solid State Disk (M.2)
  • 0 Hybrid-HDD
  • 0 Solid State Disk (mSATA)
@Jorick
Kun je aangeven welke naar welk moderne Chromebooks jij verwijst die een SSD hebben?
De 3 vermeld met SSD in pricewatch zijn oud (refurbished modellen) en alleen de C720 (oud) bevat een SSD, de andere zijn verkeerde vermeldingen.

[Reactie gewijzigd door djwice op 23 juli 2024 10:50]

De Pixelbooks van Google maar die zijn hier officieel niet te krijgen en verschijnen ook niet in de lijst met de productfilter die je hebt toepast. Als ik wat beter kijk dan zijn inderdaad de meeste modellen met eMMC uitgerust, ook de duurdere. Ik was in de veronderstelling dat modellen met 128GB opslag of groter allemaal SSD's waren maar blijkbaar gaan eMMC modules tot en met 128GB.
Helaas ook dat niet: https://www.aboutchromebo...book-emmc-or-ssd-storage/
Ik vermoed dat dit een bewuste keuze is van Google.
Een voordeel van onboard storage is dat je niet heel makkelijk de disk kunt vervangen door een andere waarop een "tempered" OS zit. Wat een maatregel kan zijn om aanvallen op de gegevens van de gebruikers te voorkomen.

Alle OS updates zijn namelijk signed en hardwarematig wordt de herkomst van het OS en de updates gevalideerd voordat het wordt geïnstalleerd. Stel dat je een OS-disk kunt vervangen, wellicht kun je dan de validatie omzeilen, en zo de gebruiker laten denken dat hij op een veilig apparaat werkt, terwijl hij eigenlijk gehackt is.

Meer informatie over hoe chromebooks worden beveiligd: https://www.youtube.com/watch?v=A9WVmNfgjtQ

[Reactie gewijzigd door djwice op 23 juli 2024 10:50]

De uitvoering met een Core i7 heeft toch wel degelijk een NVME SSD, staat letterlijk in het artikel waar je naar verwijst.

Ik betwijfel je theorie dat ze voor eMMC gekozen hebben om veiligheidsredenen. Ieder apparaat met ChromeOS heeft een Developer Mode en daarnaast kun je bij een flink aantal Chromebooks de firmware vervangen met custom firmware (zie https://mrchromebox.tech/#devices) waardoor je zelf kunt bepalen wat er op je Chromebook draait. Daar hoef je de opslag niet fysiek voor te kunnen vervangen.
Zoals ook vermeld op de pagina die je linkt ziet een eindgebruiker bij elke boot dan deze melding:
https://www.chromium.org/...chrome-os-device/meh2.jpg

Dat lijkt me een duidelijke waarschuwing dat iets niet in de haak is en het dus niet het standaard ChromeOS is dat je verwacht.

Ah, ik zie dat het artikel later, na gebruiker feedback, is aangepast voor de i7 versie. Ik ben benieuwd of het OS of in ieder geval het boot gedeelte ook op die NVME disk staat of dat dat op een apart onboard stukje staat.

[Reactie gewijzigd door djwice op 23 juli 2024 10:50]

Ik ben anti-Google en zou nooit een Chromebook kopen (ik vind alles wat Google maakt onder spyware vallen), dus hun verdedigen is niet iets dat ik snel zou doen, maar ik heb je artikel gelezen en ben het toch niet eens met wat je hier roept. Er staat toch duidelijk dat *vroeger* de EOL-datum op het platform gebaseerd was, en dat ze dat nu juist veranderd hebben naar iets meer richting de releasedatum van het model. Als een apparaat dat op de markt is gebracht in 2019 dus gebaseerd is op een SoC uit 2015 begint de ondersteuning nu in 2019 ipv 2015 en heb je nog 6,5 jaar ondersteuning ipv 2 a 3.

Ik vind nog steeds iedere vorm van kunstmatige EOL op hardware belachelijk en we moeten echt af van deze wegwerpmaatschappij (zeker met complexe electronica) richting meer duurzaamheid, maar dit is een stap in de goede richting. Zoveel vooruitgang zit er nou ook weer niet in hardware de laatste pakweg 10 jaar. Er is weinig reden waarom je niet nog steeds een computer uit 2010 kan gebruiken, zeker voor lichte taken.
Een levensduur van 5 tot 7 jaar is best behoorlijk voor een notebook. Ook al werken deze natuurlijk net wat anders is het toch netjes voor de prijs die je er voor betaald.
Zeker ook bij Chromebooks, waarvan een hoop onder de 500 euro zijn en dus behoorlijk goedkoop.
Dat is zeker een belangrijk punt. Mensen kopen een relatief goedkope machine met 7 jaar ondersteuning. Dat vind ik gewoon voldoende. Je kan van een fabrikant niet verwachten dat deze tot in de lengte van dagen ondersteuning biedt.
Je kan van een fabrikant niet verwachten dat deze tot in de lengte van dagen ondersteuning biedt.

Wel dat je er makkelijk een nieuw OS op kunt zetten.
Dat kan bij heel veel apple hardware ook niet (zomaar),
en op een pc installeer je ook geen OSX

we leven in een wereld waar je verschillende soorten laptops koopt al moet ik heel eerlijk zeggen dat ik het wel jammer vind dat je chromebooks niet naar ubuntu-books kunt ombouwen. Als die linux drivers er dan toch al zijn dan toch liever een meer op ubuntu-gelijkend product.

misschien moet google dan ook openoffice eens kopen om er google-office van te maken en het volledig te integreren in zijn cloud-services. ik wacht nog steeds met smart op outlook+office alternatief.
Er zijn wel howto's te vinden. Je moet vaak eerst eerst een andere BIOS en daarna bijvoorbeeld GalliumOS installeren. (Voor Tweakers te doen, maar inderdaad niet makkelijk)
Nee, maar wat gebeurt er daarna dan?
als ik nu win xp op een computertje zet, dan werkt 't nog gewoon verwacht ik...wel natuurlijk geen updates meer en dus niet zo veilig, maar 't kan wel.
Werkt zo'n chromebook dan ook nog gewoon op de 'laatst bekende versie'? of stopt ie gewoon?
Computer die XP kan draaien, kan ook gewoon een lichte Linux versie draaien met huidige beveiliging en standaarden.
Waarom zou de prijs iets uit maken voor de houdbaarheid? Immers, als het goedkoop is en er dus meer verkocht worden zijn er voldoende inkomsten voor ondersteuning. Andersom ook, te duur en minder verkocht wil niet zeggen dat er voldoende inkomsten zijn.
Ik bedoelde niet dat het uitmaakt, ik bedoelde dat het positief was. Genoeg smartphones van bijv. 150 euro die veel minder lang updates ontvangen dan die van 800 euro. Dus het is juist positief om te zien dat in dit geval óók goedkope Chromebooks lang ondersteund worden :)

Het aantal inkomsten maakt geen bal uit: het gaat erom hoe lang de fabrikant WIL ondersteunen. Als de fabrikant 3 miljard winst maakt maar geen enkele update wil leveren, dan heeft die winst dus niet uitgemaakt.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 10:50]

Totaal mee oneens dat computerhardware een houdbaarheidsdatum zou moeten krijgen.

Computers gaan tegenwoordig lachend langer dan 7 jaar meegaan. Mid range laptops van 7 jaar geleden hadden een Core i3 3120M die nog méér dan prima bruikbaar is in 2019. Het enige wat je nodig hebt om "traagheid" te voorkomen is een SSD (die er misschien al in zat) en een adblocker: voor beide is geen nieuwe laptops nodig.

Ik gebruik zelf een laptop met een ssd en een ultra low power i5 uit 2012, en die voldoet echt nog prima. En sindsdien is het alleen maar veel slechter gegaan met de wet van Moore.

Zal blij zijn als we deze afvalstortmentaliteit uit de jaren '90 kwijtraken en als echt tweakers spullen onderhouden en repareren. We kunnen wel iets duurzamer om gaan met hardware.
Je hebt volkomen gelijk. Ik heb hier zelf een Dell met 3e generatie i3 en die is echt niet traag. Ja, ik heb er een SSD ingezet maar verder niets.

De enige reden dat ik deze ga vervangen is dat 1366x768 nu echt te laag voor mij wordt. Maar ongetwijfeld heeft iemand na mij nog jaren plezier van deze laptop.
Anoniem: 457607 @DCK11 november 2019 20:55
Helemaal mee eens. Een hardware produkt wat hardware-matig gezien nog werkt zou nooit door een producent keihard gebricked mogen worden. Dat is klantonvriendelijk maar ook niet duurzaam.

Het hoeft niet te betekenen dat men tot het einde der tijden software ondersteuning hoeft te bieden, maar het zou mogelijk moeten zijn om er iets anders op te installeren.
Zal blij zijn als we deze afvalstortmentaliteit uit de jaren '90 kwijtraken
Alsof we die mentaliteit momenteel niet meer hebben.
De eerste verkiezingen - in welk land dan ook - waarbij het milieu het belangrijkst is in de ogen van de kiezer, moet ik nog meemaken. Exact zoals in de jaren 90, is 't nog steeds geld wat de kiezer in zijn hoofd heeft, bij het stemmen.

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 23 juli 2024 10:50]

Ik zeg niet dat het goed is of dat ik het er mee eens ben. Ik kijk anders tegen hardware aan dan andere doen dus het is meer vanuit een ander oogpunt
Het probleem is wel dat deze Auto Update Expiration vanaf het eerste moment dat de Chromebook in de verkoop gaat in gaat. En aangezien de modellen vrij lang in de verkoop blijven kan het dus zijn dat je een laptop koopt waarbij er nog maar enkele jaren updates komen.
Volgens mij berekent Google voor elk device apart de EOL. Dan kan elke laptop dus 6 à 7 jaar gebruikt worden. In veel gevallen is dat redelijk. Hoewel de hardware na die periode niet meer de snelheid heeft die op dat moment als gangbaar wordt gezien, kan de hardware wel langer mee.
Eigenlijk zou de ondersteuning gewoon door moeten gaan totdat de hardware het begeeft. Dat fabrikanten gewoon jouw apparaten dood verklaren is eigenlijk van de zotte. Daar moeten we weer eens vanaf. Laat iedereen zelf bepalen wanneer zijn apparaat aan vervanging toe is, of dat het eventueel met een reparatie of upgrade nog even mee kan.
Google verklaart het apparaat toch niet dood? Het blijft toch werken? Alleen zonder updates.
Zonder updates werkt een Chromebook natuurlijk wel, maar of je echt zonder veiligheidsupdates moet willen blijven werken is een tweede.
Linux installeren kan ook, maar dat is wel wezenlijk anders dan een Chromebook. Het werkt wel, maar zal wel een flinke gewenning vragen.
Ik heb een keer geprobeerd Ubuntu te installeren op een Chromebook. Dat lukte op zich, maar vervolgens bleek dat je bij het opstarten om CTRL-L of zoiets kon drukken, wat ook aangegeven werd, en dan volgde een complete reset. Ik kon het ding gelukkig omruilen voor iets anders. Mogelijk heb ik het verkeerd gezien of gedaan, maar dat was toen een showstopper.
Je hebt waarschijnlijk in de eerse instantie een up-to-date versie van het oorspronkelijke systeem nodig om er iets anders draaiend op te krijgen. :+
Dat wel, maar zonder support moet je me niet meer willen gebruiken. Vroeger kon dat, tegenwoordig niet meer. Zo simpel is het.
Ja tenzij je zelf alle veiligheidslekken kan dichten ben je redelijk afhankelijk van de maker van het OS.

Deuren dicht doen is prima, maar na 7 jaar is het slot weggerot en de deurpost kromgetrokken. Sommige deuren sluiten niet meer uit zichzelf.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 23 juli 2024 10:50]

Een Chromebook zonder netwerkaansluiting. Ok.

Dat is alsof je naar de Wallen gaat voor een knuffel.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 23 juli 2024 10:50]

Als je 'm gebruikt voor aantekeningen of een dagboek, en bestanden uitwisselt via usb, dan is er weinig aan de hand. Heel beperkt in functionaliteit, maar misschien is het genoeg voor jou.

[Reactie gewijzigd door sumac op 23 juli 2024 10:50]

@DigitalExorcist -
Een Chromebook zonder netwerkaansluiting is als naar de Wallen gaan voor een knuffel.
_/-\o_ _/-\o_ Als er een 'reactie van het jaar' -award komt nomineer ik deze post van harte.
Een Chromebook is wel een probleem ja, maar dat heeft niet met updates te maken maar met een kreupele gebruikersinterface. Op een telefoon zou ik een standaard opdracht om je eigen ip te achterhalen niet raar vinden. Nu moet je het aan Google vragen... Of een programma die laat zien wat de de storage- en internetactiviteiten van een app zijn in plaats van bij de installatie zonder uitleg zaken te gaan eisen.

Maar ze regelen het liever zelf, inclusief de gewenste kwetsbaarheden.
De gebruiker mag niet zelf aan beveiliging doen, die moet de situatie gewoon vertrouwen.

[Reactie gewijzigd door blorf op 23 juli 2024 10:50]

Extern IP: webbrowser naar www.watismijnip.nl
Intern IP: inloggen in de router

Maar dat laatste lukt waarschijnlijk (of liever: hóóp ik voor je!) alleen thuis. Buiten de deur? Geen idee. Zit er geen terminal in ChromeOS of zo?
Ja, dat heb ik vaker geroepen, maar toen kreeg ik allemaal -1'tjes.
Wij hebben thin clients op kantoor die 24/7 aan staan, en daar doen we makkelijk 7 jaar mee, dus voor een consumentenproduct die veel minder uren draait kan het makkelijk langer mee. Mijn Windows PC thuis doet dat ook, en is op Windows 10 ondertussen met nog steeds updates.
Dus ja, een consument waar nu ook voor geadverteerd wordt, moet ook weten hoe lang ze kunnen verwachten dat het ding blijft werken.

Wel grappig in het artikel dat Google aangeeft dat het complex is zo veel hardware te onderhouden, indirect een compliment voor Microsoft denk ik dan, daar is het nog vele malen uitgebreider.
let wel de datum is vanaf release dus wanneer je op dit moment nieuw een model 2017 koopt is het 3-5 jaar. Opzich niet heel slecht, wel jammer dat je er niet zomaar andere software op kan zetten.
Ok, dus in plaats van volgens de reclame niet meer te hoeven rennen voor een lege accu, moet je nu dus rennen naar de winkel omdat je device eol is verklaard?

Lekker dan.
iig weet je met een laptop dat je die kan blijven gebruiken tot de hardware ermee ophoudt. Of je daar nou Windows of een Linux Distro op draait.
Ik ben een beetje dubbel. Een recente en up to date windows of Linux distro op een device waarvan de firmware niet up to date is, is alsnog een veiligheidsrisico.

Je moet ergens een grens trekken en wat mij betreft wordt de keuze voor die grens duidelijk in het artikel onderbouwd.

[Reactie gewijzigd door LocK_Out op 23 juli 2024 10:50]

Het lijkt mij een veel groter risico dat Google nogal eens stopt met apps of services. Als het OS het overleeft maar je kunt er niets meer mee is ook onhandig.
Alleen al vanwege het kill-beleid van Google zou ik dus niet snel zo'n ding kopen.
Ik heb er één en wil niet meer terug naar een Windows laptop.
Geen idee of je een Chromebook wel eens een kans hebt gegeven. Voor mij is het een verademing.
ChromeOS is daarnaast een Operating system en geen app of service. Chromebooks verkopen prima, dus lijkt mij sterk dat ze daar de stekker uit trekken.

[Reactie gewijzigd door LocK_Out op 23 juli 2024 10:50]

Heb er zelf ook een, top voor de dagelijkse dingen. Maar wil ik er wat meer mee zoals een virtualbox draaien etc dan kan dat helaas niet.. Hopelijk gaat dit met het omarmen van meer linux er wel komen, cloudready (op basis van chromium os) heeft dan weer wel virtualbox ingebouwd.
Dat wel, maar ik nam/neem aan dat dit voor de gemiddelde lezer duidelijk was/is. Een Chromebook koop je niet om complexe taken op uit te voeren. Een Chromebook gebruik je (met name) om gewoon lekker te browsen, (mobile) games te spelen en eventueel simpele documenten in elkaar flansen, etc.

Dat Linux op ChromeOS draaien is heel erg dichtgetimmerd en draait niet lekker. Ik heb getracht om Firefox ESR the draaien, die draaide dramatisch. Ontzettend traag, input lag en wachttijden.

[Reactie gewijzigd door LocK_Out op 23 juli 2024 10:50]

Juist als je voornamelijk simpele taken doet, zou je verwachten dat je hardware heel lang mee kan. Je vraagt er immers niet veel van.
Google wil dat duidelijk niet en dwingt je na 7 jaar afscheid te nemen van iets wat eigenlijk nog steeds die simpele dingen zou moeten kunnen doen.
denk dat je het nog steeds kan gebruiken je krijgt alleen geen updates meer.en dat is met een normale laptop ook gewoon zo alleen dan met drivers.
Een apparaat wat (zo als ik de tekst lees) totaal geen beveiligingsupdates meer krijgt is toch wel een veel groter probleem dan een waar geen nieuwe drivers voor de hardware meer uitkomen. Windows 7 wil je als thuisgebruiker vanaf 2020 immers ook niet meer gebruiken.

Echter een Windows laptop uit 2012 kun je nog prima beveilingsupdates op ontvangen voor de komende jaren; ondanks dat er wellicht geen nieuwe drivers updates meer voor uitgebracht worden.

[Reactie gewijzigd door !mark op 23 juli 2024 10:50]

Precies wat ik bedoel.
Ik heb zelf nog en Acer laptop uit 2008 waarop windows 10 64bit draait.
Nieuwe drivers komen voor die laptop iet meer uit, maar Windows blijft het prima doen.
Ik heb er één en wil niet meer terug naar een Windows laptop.
Geen idee of je een Chromebook wel eens een kans hebt gegeven. Voor mij is het een verademing.
ChromeOS is daarnaast een Operating system en geen app of service. Chromebooks verkopen prima, dus lijkt mij sterk dat ze daar de stekker uit trekken.
Ik ben blij voor je. Alleen mis je volledig het punt.
Dat Google met het OS doorgaat zal best. Maar het ging mij juist om de apps.
Misschien snap ik je niet hoor, dat kan.
Maar welke apps? ChromeOS draait op.. Chrome. Je doet (bijna) alles vanuit je browser. Welke apps kunnen er wegvallen dan?
Wauw, thanks voor het maken van je punt. Ik doe alles van Google direct in de ban! Pleur tevens mijn Android smartphone in de kliko en ga morgen een iPhone kopen!

Thanks!

[Reactie gewijzigd door LocK_Out op 23 juli 2024 10:50]

Wat jij wil. Ik wil alleen maar zeggen dat je geen bedrijfskritische zaken met Google moet willen doen.
Maar als ik je een tip mag geven, neem gewoon Microsoft, dan heb je ook wat aan je vrijheid.
Ik heb een chromebook een kans gegeven, door eentje op te moeten zetten voor een kennis heb ik er even mee gespeeld.

Maar persoonlijk, voor mij is het niets, maarja ieder zijn eigen ding natuurlijk.
Je hoeft toch alleen maar je gmail account op te geven, net als bij een Android telefoon. Wat is daar ‘opzetten’ bij. Is dat een kans geven?
Dit beeld heb ik bij opzetten: WiFi instellen is zoiets wat gebruikers ingewikkeld kunnen vinden. Printer over wifi, bluetooth. Denk dat er zoiets bedoeld wordt, van die zaken die eenmalig moeten zeg maar, dus veel mensen ook maar 1x in de x jaar tegenkomen.

Vergeet niet dat er mensen bestaan die denken dat het internet kapot kan gaan. Google Google and you break the internet.
Ik ben er niet echt op de hoogte van of Linux een vergelijkbare oplossing heeft.

Maar het firmware security issue is op Windows 10 straks -mogelijk- kleiner. nieuws: Microsoft wil pc's met Secured-core-label beschermen tegen firmware-a...

Wel apart dat de grens die getrokken wordt bij Google en Microsoft zo verschillend is. Bij MS (en vooral Linux) wordt er wel verwacht dat hardware 10+ jaar ondersteund wordt. Maar bij Google wordt minder geaccepteerd. In een tijd dat een beetje deftige 10 jaar oude PC voor basis desktop taken nog prima mee kan, waarom wordt het dan na ~7 jaar bij ChromeOS (een OS die daar voor gemaakt is) wel afgeschreven
De ondersteuning van de os wordt wel afgeschreven ja, maar je kan daarna gewoon gebruik maken van linux distros.

Bij Apple is dit trouwens wel hetzelfde, na x aantal jaar is de ondersteuning van het os voor een macbook ook gestopt (zelfde als nu chrome os).
Ze geven vanuit Google aan dat langere ondersteuning 'te kostbaar wordt'.
Ik heb meer het gevoel dat het een (ander) verdienmodel is.
Zelfde met Android One. Dat is nu helemaal "het ding" ivm minimaal 3 jaar OS updates en security patches. Maar in realiteit gaan smartphones natuurlijk veel langer mee.
In welk opzicht zou een PC uit 2010 of een PC uit 2019 een verschil in veiligheid betekenen? Uitzondering de hardware gerelateerde exploits (die indirect te fixen waren), ben je in dat geval eerder afhankelijk van driver-updates.
Dan kun je heel veel consumentenmeuk snel weggooien. Acer, Asus, Lenovo (IdeaPads, niet de ThinkPads). Firmware updates op deze machines na een of twee jaar is schaars.

Een heel contrast met zakelijke modellen zoals ThinkPads, Elitebooks, etc.
"iig weet je met een laptop dat je die kan blijven gebruiken tot de hardware ermee ophoudt. Of je daar nou Windows of een Linux Distro op draait."

Je kunt op de veruit de meeste Chromebooks ook een Linux-distro installeren en ChromeOS dus vervangen, en op sommige modellen kun je zelfs Windows zetten.
In plaats van een nieuwe chromebook volstaat alleen een nieuwe phone soms ook: :)
https://www.kickstarter.c...ne-into-a-laptop-computer
Dank, zo iets zocht ik een lange tijd. Enorm handig voor om mee te nemen. (Uiteraard niet voor web/software development)
Stond op vraag en aanbod laatste zo'n dock van cendio.

Wilde hem kopen mar heb het eerst met een usb monitor toetsenbord en muis geprobeerd.

Moet eerlijk zeggen dat ik het niet zo fantastisch vond werken.
Zie maar eens de nieuwste gratis kindergames op een WIndows machine te zetten.

Welkom bij Chromebook, waarbij je het gros van de Android spellen en apps op kunt zetten. Daarnaast is een Android tablet bijna overbodig geworden dankzij Chromebook. In ieder geval op het gebied van ondersteuning vanuit Google.

p.s. voor €350,- heb je een Chromebook met touchscreen scherm en uitbreidbaar opslaggeheugen.

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 23 juli 2024 10:50]

Ik vind dat dit wel erg gaat lijken op planned obsolescence.

Dat een fabricant op een gegeven moment besluit updates niet meer uit te geven vanwege verouderde hardware oid is al discutabel, maar nog enigszins te begrijpen. Het van te voren al aangeven dat een product maar x jaar wordt ondersteunt vind ik wel erg ver gaan.
Tsja, zeker is het dat ze een keer gaan stoppen met ondersteuning. Op zich wel fijn dat je dan straks meteen weet waar je aan toe bent toch?
Nee want google draait de boel om en gebruikt dit alleen om straks na x jaar te zeggen, dat ze de ondersteuning volledig laten vallen en het apparaat waarschijnlijk niet meer werkt of zelfs met opzet onklaar wordt gemaakt. Ondertussen hebben android telefoons nog steeds geen fatsoenlijke ondersteuning, ik heb liever dat ze wettelijk verplicht worden een smartphone 6-8 jaar te ondersteunen, nu probeert google hun prutbeleid door te trekken naar laptops.

Als je windows 10 wil installeren op hardware van 12 jaar oud werkt dat toch ook als de hardware maar snel genoeg is, stel je nu voor dat microsoft gaat bepalen dat jij windows 10 niet op apparaten ouder dan 3 jaar mag draaien en een melding op het scherm zet. Helaas dit apparaat is ouder dan 3 jaar...koop maar een nieuwe. Dan ben jij ook kwaad...
Nee want google draait de boel om en gebruikt dit alleen om straks na x jaar te zeggen, dat ze de ondersteuning volledig laten vallen
Dat doen ze nu toch al. Straks is het alleen meteen duidelijk wanneer.
en het apparaat waarschijnlijk niet meer werkt of zelfs met opzet onklaar wordt gemaakt. Ondertussen hebben android telefoons nog steeds geen fatsoenlijke ondersteuning
Je android telefoon van 12 jaar oud werkt ook nog steeds.

Je hebt het over 3 jaar ondersteuning maar nergens wordt beweerd dat die datum die je ziet over 3 jaar na release is. Misschien staat er wel een datum van over 6-8 jaar of meer...

[Reactie gewijzigd door jrswgtr op 23 juli 2024 10:50]

Nou, in zoverre: op een gegeven moment is er in Windows ook geen ondersteuning meer voor verouderde technieken. Ik ben het met je eens dat het in Windows-land over het algemeen wel langer dan 7 jaar duurt
Mee eens. Je weet van tevoren dat fabrikanten sowieso niet alle apparaten voor eeuwig en altijd van updates blijven voorzien en het is daarom ook juist fijn als ze heel duidelijk aangeven wanneer precies de updates stoppen. Je kan natuurlijk altijd nog de chromebooks gebruiken zonder de meest recente updates na die periode, maar dat is dan je eigen risico.
Er wordt niets gedaan aan de duur van de ondersteuning, alleen de manier waarop ze het aan de gebruiker presenteren.
Mijn probleem hiermee is dus dat dit van te voren al wordt bepaald en niet op een gegeven moment dat het niet meer feasible is door verouderde hardware of vanwege het gebruik van het apparaat is gedaald.
Ik vind dat dit wel erg gaat lijken op planned obsolescence.
Daar lijkt het niet alleen op, dat is het.
Aan de ene kant positief, aan de andere kant wel irritant. Als een Chromebook al 3 jaar in de winkel ligt en je denkt, leuke prijs, heb je nog maar 3 a 4 jaar ondersteuning..

Nog steeds meer dan sommige smartphones, maar dan nog. Ben geen fan van dit soort praktijken. Gaan zij even bepalen hoelang een apparaat houdbaar is.
De andere kant van de medaille is dat, wanneer ze er niet duidelijk en open over zijn, je ineens nooit meer updates ontvangt en dus je Chromebook, zonder dat je het vooraf wist, steeds minder "bruikbaar" wordt. Eens in de levensduur, maar ergens is het ook wel te prijzen dat ze er in ieder geval duidelijkheid over gaan geven.
Ik vind dat ook wel goed. Dat het bij andere 'laptops' niet vermeld wordt, betekent uiteraard niet dat het op de achtergrond niet speelt. Ik weet echter niet hoe het zich houdt ten opzichte van bijv. Windows-ondersteuning. Ik heb het gevoel dat Windows XP en 7 nog ruim langer ondersteund werden.
Bij een windows laptop gooi je er gewoon een nieuw OS op. Kan toch niet bij Chrome?
https://www.howtogeek.com...-windows-on-a-chromebook/

Het is wat lastiger als bij een ''normale' laptop, maar zeker niet onmogelijk.
Kan, maar denk ook aan firmware, bios en drivers die nodig zijn en wellicht niet meer geupdate worden.
Waarom is dat te prijzen? De meeste Windows laptops gaan makkelijk 10 jaar mee. Microsoft loopt er niet eens mee te koop maar hun beleid is echt 1000x beter dan dat van Google. Wat Google doet is gewoon letterlijk planned obsolescence. Ze bieden nu letterlijk een updatebeleid wat slechter is als elke concurrent (inclusief de meeste Linux distros die nog updates voor de meest antieke computers geven).

Nee, er valt echt helemaal niks te prijzen aan dit beleid.
Mijn R13 kwam op de markt in 2016 en heeft nog ondersteuning tot 2024 Ik vind dat persoonlijk best netjes. Want de kosten om dit op orde te houden is ook niet goedkoop.
Wat een grap zeg! Mijn computers zijn over het algemeen minimaal 5+ jaar oud als ik ze koop. Met een RAM of SSD-upgrade kunnen ze vervolgens nog weer jaren mee. Echt te belachelijk voor woorden dat Google nu gaat bepalen wanneer je beter kunt stoppen met je huidige Chromebook gebruiken en een nieuwe moet kopen.
Dat geldt ook voor Windows, Android, en Apple computers he ;) Alleen weet je bij die bedrijven alleen dat de ondersteuning een keer stopt, alleen niet precies wanneer. Het is juist fijn dat Google daar bij Chromebooks heel duidelijk in is. Het staat je uiteraard vrij om ze na 7 jaar nog steeds te gebruiken, maar dan krijg je niet meer de nieuwste updates.
Windows kan je tot aardige hoogte (minus RT) gewoon weer verder op de volgende versie van Windows, heb je weer hele support van de nieuwe generatie, ongeachte leeftijd van je hardware. Kans dat je mogelijk met verouderde hardware zit waar geen drivers voor zijn (al gok ik dan 15-20 jaar oud), kan jij met een 7 jaar oude PC nog prima Windows draaien en de nieuwste updates krijgen.
Windows kan je niet met Chrome OS vergelijken. Bij Chromebooks staat betrouwbaarheid centraal, en daarom geeft Google bij Chrome OS de harde garantie dat elke Chromebook bij elke update feilloos werkt (wat veel geld kost om te testen, zoals aangegeven in het artikel).
Microsoft heeft flexibiliteit meer prioriteit gegeven en geeft dan ook niet de garantie dat bij elke Windows update elke laptop waar Windows op staat goed blijft werken (ik probeerde een tijdje terug op een 10 jaar oude laptop met Windows 7, Windows 10 te installeren, maar daar kwam nog het nodige gedoe bij met drivers en internet voordat alles het weer deed).
Als je handig bent met computers en geen harde garantie hoeft te hebben dat je laptop altijd na elke update feilloos werkt, dan is Windows helemaal prima. Als je wat ouder bent of een student bent die gewoon wil dat zijn laptop altijd werkt, dan zijn Chromebooks met een vrij royale levensduur van 7 jaar vaak geschikter.
Wat hebben drivers te maken met de updates vanuit een OS? Dat Nvidia stopt met zijn MX450 drivers, heeft toch niets te maken met de updates die Microsoft nog steeds blijft uitleveren?

Wat is de waarde van 'betrouwbaarheid', als deze een levensduur heeft? Hoe betrouwbaar is Google dan als zij elk moment deze periode kunnen wijzigen? Of eigenlijk gezegd, wat zijn de absolute consequenties van een EOL apparaat? Stopt gewoon met werken? Mag geen Google services (waar ChromeOS nagenoeg uit bestaat) meer gebruiken?

Is juist de hele essentie van een ChromeOS niet dat het werkelijk niets aan hardware nodig heeft, per definitie dus bijna tijdloos zou moeten zijn? Buiten slijtage of uiteindelijk defect raken van SSD etc.
Met W8 drivers kun je je apparaat meestal in W10 ook wel aan de praat krijgen.
...dan zijn Chromebooks met een vrij royale levensduur van 7 jaar
Daar is niks royaals aan.
Nah dat is dus totaal niet zo bij windows. Mijn tweede generatie zenbook is (gratis) van windows 7 naar windows 10 gegaan en loopt nog steeds als een zonnetje. Dat is ding in onderhand uit 2012 en krijgt keurig elke update die er uit komt, iets wat zo lang door gaat tot MS besluit dat hun eeuwig update beleid niet meer winstgevend genoeg is. De ondersteuning stopt dus niet.
Sterker nog, ik heb nog een oude Q6600 PC met de nieuwste versie van windows 10 er op draaien. Die komen uit mijn hoofd uit 2008. Dus niet, de updates stoppen niet zomaar bij MS.

Microsoft doet aan gelimiteerde OS support, niet aan gelimiteerde hardware support. Je kunt er ver terug voor je iets zal vinden wat niet backwards compatible is.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 23 juli 2024 10:50]

Google is met Chromebooks volgens Liu wel 'veruit' marktleider op de educatieve markt in de Verenigde Staten en Nederland.
Ik kan me dit haast niet voorstellen. Chromebooks die ik in handen heb gehad zijn goedkope ondingen die niet al te best werken met onze WiFi (zowel Trapeze als Aruba)
Op de hogeschool waar ik werk heeft Chromebook in ieder geval een percentage van ongeveer 3%, Linux 5%, Apple 25% en de rest is Windows. Zijn er wellicht collega’s die hier andere verhoudingen zien?
Volgens mij gaat het hier vooral om middelbare scholen, die zelf laptops aanschaffen en die ook zelf beheren. Je hebt dan zo'n kar met allemaal Chromebooks die de klas in wordt gereden. Volgens Liu heeft dit voor gebruik gezorgd dat er eerst niet was, het zou dus niet gaan om scholen die overstappen van bv Windows-laptops naar Chromebooks, maar scholen die eerst geen eigen laptops hadden en de apparaten zijn gaan gebruiken. Ik weet niet of de claims kloppen, maar het zou mij niet echt verbazen eigenlijk. Bij de school van mijn zoon hebben ze Chromebooks en ik ken meerdere andere scholen waar dat ook zo is. Het aantal loopt al snel op natuurlijk.
Yep, en hier in ieder geval ook bij de drie basisscholen die ik ken.
Handig dat Google de EOL beter gaat communiceren.

Met 7 en mogrlijk 8 jaar onderstruning krijg je betere support dan een smartphone.
En daarna kun je er zelf Cloudready van Neverware opzetten. Investeerder daarvan is .. Google. :)

Wij hebben inmiddels onze 2e Chromebook. Bevalt super, zeker met Android en Linux apps.

https://www.neverware.com/#intro
Nog beter, je kunt (bijna) alle machines hiermee ook overzetten naar Cloudready
p.s. Neverware gaat geen Android apps ondersteunen.
Zou Google niet een soort Chrome One programma kunnen overwegen met de vendors die laptops en andere hardware verkopen met Chrome OS erop? Domweg een garantie dat je systeem nog zoveel jaren ondersteuning gegarandeerd heeft.

Is ongetwijfeld niet erg realistisch gezien Chrome OS van zichzelf al redelijk stock is en geen custom elementen kent zoals je die bij Android wel terug kan vinden. Maar een soort garantieprogramma in diezelfde geest, dat zou wel ervoor zorgen dat alle hardware meer universeel wordt ondersteund ipv dat de ene hardware in Augustus geen support meer kent officieel en de ander in Januari (De expiration date).
Dat is er al bij de Chromebooks. Je krijgt de software rechtstreeks als channel van Google en op de Google site kun je vinden hoelang je de garantie hebt tot hoelang je updates krijgt. Plus je kunt kiezen of je het bèta of ontwikkel channel wilt.

Het verschil nu is dat het op het device direct zichtbaar wordt. Nog gemakkelijker
Niet geheel. Niet alle Chrome machines hebben hetzelfde release kanaal zover ik weet. Of dat bij Chromebooks wel het geval is, geen idee. Maar ik weet wel dat er flinke verschillen kunnen zijn op het gebied van support.
Nee. De updates komen van Google zelf. Ieder type Chromebook heeft een eigen build en code name van Google. Zoals Kevin, Yuna, Blacktip. Dat ligt vast, als gebruiker heb je alleen de keuze tussen het stabiel, beta en ontwikkel kanaal.

Hier heb je ze allemaal..
https://www.chromium.org/...ion-for-chrome-os-devices
Duidelijk. Ik heb in 2014 een HP Chromebox gekocht. Een jaar later nog 1, die intussen overigens alweer een tweede leven elders begonnen is. De eerste Chromebox gebruik ik tot op de dag van vandaag en heeft zelfs mijn voorkeur boven de 2018 Macbook Air. Zij het dan dat ik de Macbook nog mee kan nemen in de trein en de Chromebox vanzelfsprekend niet.

Recentelijk heb ik inderdaad ook de melding gekregen dat mijn Chromebox niet meer geupdate zou worden. Let wel: ik krijg wel gewoon nog steeds beveiligingsupdates he... In feite was het al een paar jaar zo, want de ondersteuning voor Linux apps en Android apps is aan mijn Chromebox ook al voorbij gegaan. Technisch gezien zou hij het ook niet trekken denk ik. Voor mij is het dus geen probleem, want al die nieuwe features zouden het toch al niet gaan doen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.