Chrome gaat weergeven wanneer websites traag laden

Google gaat in Chrome aangeven wanneer websites traag laden. Hoe dat precies moet gebeuren is nog niet bekend, maar het bedrijf wil dat in ieder geval duidelijk maken terwijl de website nog aan het laden is.

Google wil de komende tijd gaan experimenteren met manieren om trage websites aan te duiden in de browser. In een blogpost die Google daarover heeft geschreven staat niets over de zoekmachine zelf en of de indicatie daar ook bij komt te staan. Google zegt nog niet te weten hoe de functie er exact uit komt te zien, maar het bedrijf wil verschillende manieren uitproberen om dat te doen.

Eén van die manieren is om tijdens het laden van een webpagina een waarschuwing te tonen. Daarin staat dan dat een pagina 'meestal traag laadt'. Aanvankelijk kijkt Google daarvoor naar eerdere laadtijden. Later wil het bedrijf mogelijk ook voorspellingen doen op basis van de netwerksnelheid en het toestel van de gebruiker. Ook denkt het bedrijf erover de kleur van de laadbalk te veranderen. Een groene laadbalk zou dan kunnen betekenen dat een website sneller laadt dan gemiddeld. Uiteindelijk zou de voorspelde laadtijd in het contextmenu bij een link moeten komen te staan zodat gebruikers al weten hoe snel een site laadt vóór zij erop klikken.

Snelheid is altijd een belangrijk onderdeel geweest voor Google. Sinds een paar jaar is de snelheid van websites een belangrijke factor in zoekmachineoptimalisatie. Snellere laadtijden zorgen ervoor dat een website hoger in de zoekresultaten verschijnt.

Chrome_traag

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

12-11-2019 • 07:40

86

Submitter: TheVivaldi

Reacties (86)

86
85
45
4
1
36
Wijzig sortering
Ik ben benieuwd hoe ze dan hun eigen backoffice sites gaan waarderen.
admin.google.com is bijvoorbeeld alles behalve snel...
En of lazy-loading/dom-wijzigingen ook gewoon meegerekend worden in laadtijd; word gek van de hoeveelheid sites die eerst zo'n 3-5 tellen niets bijlaadt, ik vervolgens een gebruikersactie maak, en toevallig op nét dat moment er weer een ad tussen moet springen (main offender; youtube).

Lazy-loading is nou eenmaal precies dat; lazy; houd er rekening mee en deel je elementen minstens vóóraf in, of doe het niet, ergo: een banner heeft bepaalde minimale dimensies, vul die ruimte vast uit...

[Reactie gewijzigd door Annihlator op 23 juli 2024 15:30]

Dit gebeurt mij dus altijd op Tweakers...
Marktplaats is ook zo’n bekende, heb je ineens een gesponsorde link te pakken. Gelukkig maakt AdGuard een hoop goed ;)
Ad's op youtube ? Oooooo .. :+
Zou het optimaliseren naar snelle websites ook leiden tot het serven van minder advertenties? Want die zijn in mijn ervaring juist de grootste vertragers.
Dit dus. En waar ik mij helemaal aan irriteer is 'springende' pagina's.

Ben je net lekker een artikel aan het lezen, en dan knal er boven het artikel een dikke banner, waardoor je tekst ineens naar beneden gedrukt wordt en je dus geen idee hebt waar je gebleven bent. Bizar vervelend!
Dat had ik voorheen ook constant bij tweakers (nu niet meer omdat ik een adblocker gebruik).

Ik heb ze 'n tijd gepoogd te whitelisten, maar het ging zelfs zover dat de ads hier mijn browser deden crashen, opzich begrijpelijk op een oude Macbook pro uit 2018.

In theorie wil je best een website ondersteunen met ads, maar zolang ze het gebruik dusdanig belemmeren, word het wat minder plezant.
opzich begrijpelijk op een oude Macbook pro uit 2018.
Ik mag toch hopen dat dit sarcasme is? Een machine van maximaal twee jaar oud zou geen problemen moeten ondervinden met websites.
Hier eentje uit 2019 met een I9, de boel loopt zowat vast als je de adblocker uitzet.
Dan zullen de 2013 modelletjes het beduidend beter doen. Ik heb een i7 uit 2013 zonder adblocker en dat gaat prima.
In 2005 hadden we nog statische ads of gifs die ook nog eens een standaard dimensies getoond op vaste plekken. Tegenwoordig trappen ze er een boel javascript, video's in verspringende websites. Sinds javascript single threaded is laadt de boel rete traag.
Die dildo's/opblaaspoppen die ik gisterenavond gezocht heb wil ik niet meer zien als "gepersonaliseerde" reclames, zeker niet als ze de hele achtergrond innemen.
Net nog ff getest, while(1) crashed je tab echt nog wel in Firefox, mja als een website crashed/traag in 2019 is dat een probleem van de website IMO, niet van de laptop.
Dan is er iets ernstig mis met jouw computer. Niks aan de hand zonder adblocker met meest recente Chrome versie op een AMD Theadripper.
Ik mag toch hopen dat je geen Threadripper nodig hebt om gewoon een webpagina fatsoenlijk te kunnen zien.
Nou niet iedereen heeft een threadripper... Je mag verwachten dat zoiets als ads wel licht zijn.
Begrijpelijk dat een een jaar oude laptop crasht door advertenties :? Dat mag echt niet zomaar gebeuren en zou ik juist compleet onbegrijpelijk vinden. Of bedoel je 2008?

Wat betreft die verspringende pagina's hier; dat komt doordat er aan de bovenkant niet altijd voldoende pixels gereserveerd worden voor sommige advertenties omdat ze van te voren niet precies weten hoe hoog de nog in te laden banner is. En als die hoger is dan de gereserveerde ruimte verspringt dus alles bij het laden van de banner.

Ik heb hier meermaals gevraagd naar een optie om gewoon standaard de maximale hoogte van een banner op die locatie als reservering te nemen maar hier zagen ze weinig voor helaas.

[Reactie gewijzigd door !mark op 23 juli 2024 15:30]

Combinatie van factoren kan een snelle computer terdege verslikken met sites.

Maar de oorzaak ligt dan vaak bij de drivers/browser/site/plug-ins

Hier doet een 6 jaar oude i3 met ssd en genoeg ram en nvidia-gpu echt niet onder van een recentere i7 zonder extra gpu.
Je kunt Tweakers dan ook nog via een abonnement ondersteunen. Wellicht dat dat een optie is? Is dit geschikt voor iedere website waar iemand gebruik van maakt c.q. (af en toe) bezoekt? Nee, maar ik zit zo regelmatig op Tweakers dat ik het wel waard vind om ze te steunen.

De buren steun ik met een abonnement om hun fysieke blad (met daarin ook een Tweakers deel en een digitale editie, dus misschien ook nog een idee).
Het is een optie, maar ik vind dat het niet perse waard. De comment sectie geeft me vaak een naar gevoel met politieke correctheid in de zin van de community, en het nieuws wat me echt boeit heb ik vaak al ergens anders gelezen in hogere kwaliteit.

Afijn we dwalen heel ver offtopic, en ik hijg de -1 al weer veel te diep in de nek.
Fair enough en ben het zeker (deels) ook met je eens in deze. Dank voor je toelichting.
Mij Macbook Pro Late 2011 doet het nog prima..
Heb wel de accu moeten vervangen, maar hij doet het verder prima.
Dat was inderdaad ook sarcasme. Maar chrome crashde toch wel 'ns
Marktplaats is daar koning in. Zijn alle marktplaats advertenties net geladen, wil ik er op klikken, verspringt mijn pagina waardoor ik op een advertentie klik.
Dat is inderdaad nog de enige manier om Marktplaats fatsoenlijk te gebruiken. Helaas is Marktplaats door al die reclame meuk al wel een groot deel van zijn effectiviteit verloren. Hoor genoeg die nog liever iets in een "Ik zoek/ruil/geef weg" groep op FB zetten dan het voor een laag bedrag nog op Marktplaats zetten.
Aanrader die Marktplaats zonder spam. Het heeft soms wel z'n vastlopers of bugs maar liever dat dan telkens de eerste pagina moeten skippen o.a.
Thanks voor de link! Marktplaats is nu een stuk beter bruikbaar.
Tja ik snap al jaren niet waarom ze niet gewoon frames gebruiken voor adds en eisen stellen aan add formaten.
Lost alle problemen in 1 keer op.
Heeft u nog nooit van een ad-blocker gehoord? Ik gebruik ublock origin en heb totaal geen last van irritante advertenties. Kan ik u aanraden.
Dat is de hoofdreden voor mij om ook op m'n telefoon Firefox te gebruiken. Scheelt ook een boel data trouwens. En ik draai thuis een pi hole die ik ook buiten de deur gebruik via vpn. Ik snap dat al die websites (incl tweakers) verdienen aan advertenties maar ik woon buiten Europa dus die advertenties hier heb ik sowieso nooit iets aan dus dan verberg ik ze liever. Google ads en ook dat analytics van ze blokkeer ik sowieso. Dat bedrijf hoeft mijn surfgedrag niet te weten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1092407 op 23 juli 2024 15:30]

Hier Edge op Android. Zit ook een add-blocker in.
Voor diegenen zonder een Raspberry Pi, welke toch geinteresseerd zijn in advertentie blokkering op DNS nivo, hier is een ander stuk software om DNS lokaal te draaien.

Technitium DNS Server.

Super simpel te configureren, gratis en je hoeft het niet eens te installeren als je dat niet wil.

Wellicht ten overvloede, maar je moet wel deze DNS server instellen in je netwerk configuratie.

(gebruik deze zelf om het irritante gedrag van mijn smart-tv in te dammen)

* edit: Link naar software toegevoegd

[Reactie gewijzigd door GeroldM op 23 juli 2024 15:30]

Via de telefoon is dat helemaal vervelend haha.
Klik je op de link van een artikel op een nieuwssite (denk je tenminste), maar poef ineens staat er een advertentie waar je op klikt.
Ja zo als die proxy pagina’s.
Als een iguana via Google zoekt kom je niet meer op de originele pagina maar op een Google proxy pagina (want dat zou sneller laden) die paar milliseconden of zelfs 2 seconden irriteert mij niet.
Wel dat wanneer ik kan niet controleren of ik de laatste ververste news pagina lees en dat iedere keer weer moet zoeken naar de originele link om dat anders een Google proxy site deel. (Sorry ik kan even op de naam komen van Google link ding tijdens het mobile browsen wat je iOS niet uit kan zetten )
Volgens mij bedoel je AMP https://amp.dev/. Meestal staat er helemaal linksboven in de pagina een bolletje met een i waarin de link naar het originele artikel te vinden is. Bij bijv. https://www.google.com/am...aine-impeachment.amp.html.
Ja klopt. Dat/die bedoel ik op iOS kan kan je ook niet uitzetten.

Ik vindt in ieder geval waardeloos en irritant
Dat hoeft natuurlijk helemaal niet als de website bouwers in de CSS netjes de locatie en grote van de advertenties aangeeft. Maar ze zullen wel genoeg verdienen aan mensen die per ongelijk op die manier op advertenties klikken of drukken.
In dat geval lees ik eigenlijk nooit verder. Hetzelfde met de cookiewall waar je toestemming voor moet geven voor één artikel. Ik weet dat ze het verplicht zijn maar als je dan ziet wat ze vaak willen/kunnen met de cookies dan accepteer ik die vaak niet door de pagina te verlaten. (niet accepteren en doorgaan op de site staat vaak gelijk aan toch accepteren)
Private browsing to the rescue. Accepteer de cookies, sluit het venster en weg cookies. :)
Hahahha holy crap dit is frustratie nummer 1 op m'n mobiel. 😅
adblocker, popupblocker, Ghostery, uBlock , ... :Y)
Das natuurlijk het hele idee achter banners. De website invalide maken zodat je met betaalde tools weer een fijne ervaring hebt.
Idd, die zijn erg. Of het moment dat je met je muisaanwijzer de tab wil sluiten komt er nog één.
Dit gebeurt mij vaak bij Tweakers. Wat op veel sites de oorzaak is, heeft juist te maken met snelheid. Door middel van bijvoorbeeld lazy loading wordt zo snel mogelijk de eerste content gepresenteerd, om de zwaardere JS elementen later in te laden. Hierdoor gebeurt het dat er elementen lijken te verspringen wanneer de pagina voor je gevoel al is geladen.
Tweaker valt mee maar Nu.nl is verschrikkelijk. En vervolgens "klagen" dat ik een adblocker ga gebruiken. Wat verwacht je dan?
Als je hiervan af wilt zijn er adblockers genoeg! ;)
Die gebruik ik ook wel, maar op mobiel (nog) niet. Het is vooral op mobiel dat het ergerlijk is ook :)
Advertenties an sich maken een site niet traag. Echter de meest lomp mogelijke implementaties daarentegen wel. Sommige sites doen het gewoon niet meer op een telefoon door dat soort gedrochten |:(
Moet je bijv eens naar nu.nl gaan zonder ad blocker, die site is gewoon niet meer te gebruiken op dat moment, overal full screen ads, banners etc.

Dan heb je nog overal die cookie meldingen die nog tien keer erger geworden zijn sinds GDPR (en verkeerde implementaties daarvan).

Soms verlang je terug naar 1995 internet :)
Ja want toen waren ads niet zo vervelend. De zingende smileys nu al vergeten? :X
En de 40 popups die openen als je een pagina laad.
Haha ja die popups waren toen wel een drama idd.
"Wow!" "No way!". En dan van die dood irritante glitter smileys die je zogenaamd kan downloaden. Dat waren eens tijden. :+
Heb nooit meer last van cookiewalls sinds ik 'I don't care about cookies' addon in Firefox heb geïnstalleerd.
Of om juist advertenties van derden (niet google) als traag te classificeren.
Dat het hypocriete inderdaad. De grootste speedup krijg je meestal door een adblocker te installeren.
Niet dat ik er ervaring mee heb want die worden geblokkeerd, maar in principe logisch.
Ik heb me eens laten vertellen wanneer het script de beschikbare ruimte bepaald heeft er een soort automatische veiling start voor die tijd icm. met je profiel.
Daar zal wel wat laadtijd verloren gaan.
Alles wat gaat leiden tot minder advertenties gaat Google natuurlijk niet een steentje aan bijdragen.

Of ze gaan hiermee adverteerders pushen om over te stappen naar het advertentie netwerk van Google.
Niet altijd is reclame de boosdoener. Heb zelf een aantal opensource webshops op goeie servers. Het is een dagtaak bijna om die krengen snel te houden.

Maar wat is snel wat is langzaam? 3 seconden snel of langzaam? Via welke standaard? Google lighthouse of pakken we een andere benchmark tool?
ACM Software Architect @Clavius12 november 2019 08:05
Ik ben vooral benieuwd wat ze precies willen tonen voor laden.

Want er zijn twee belangrijke zaken die het traag kunnen maken;
- Het wachten tot de server eindelijk de html heeft opgestuurd
- Het wachten tot 'alles' binnen is (inclusief advertenties)

Zo'n schermpje als in het artikel heeft vooral nut bij dat eerste. Tijdens dat tweede kan vaak al veel van de pagina wel getoond worden, en zou zo'n wachtscherm juist de wachttijd vergroten...

Gezien dat schermpje en alle optimalisaties die er voor dat tweede al zijn, lijkt me dat ze alleen het wachten op de server op deze manier presenteren in plaats van alleen met de huidige onopvallende feedback.
En behalve advertenties kunnen ze dan misschien eens wat doen aan die overdaad aan javascript frameworks die je tegenwoordig op zowat iedere site tegenkomt en vele megabytes groot zijn. Het web is inderdaad log en lomp geworden. Ik ben aan de ene kant niet zo blij dat een partij als Google genoeg grip heeft op het web om de macht te hebben om politieagent te spelen (het web hoort niet van 1 bedrijf te zijn), maar als ze sitebouwers kunnen bewegen om eens wat meuk weg te snijden is dat in ieder geval 1 klein lichtpuntje in de groeiende duisternis die Internet heet.
Meestal worden advertenties pas geladen als de rest van de website klaar is met laden. Voor Google telt dat dus niet mee.

Dit tussen scherm is trouwens best vreemd, meestal is de HTML zelf laden niet het probleem, maar alle overige content en scripts. Dus gaan ze dit dan laten zien als de website al werkt maar de plaatjes nog moeten laden???
Is dat zo? Nadat ik adsense activeerde op mijn website scoort site op Pagespeed 20-10% lager. Volgens mij kijkt Google daar wel degelijk na.
Nee; Google heeft een aantal technologieën gebouwd die het web sneller maken (Chrome, DNS, en nog een paar anderen). Dit doen ze aan de ene kant natuurlijk uit de goedheid van hun hart en zo, maar het is ook gewoon onderdeel van hun strategie - sneller internet = meer pagina's / seconde, meer google searches, en dus meer ad impressions.
Gelukkig heeft Google ook de oplossing klaarliggen: gebruik AMP!

Google gaat zich tegenwoordig overal mee bemoeien om hun eigen agenda door te drukken. Zo wordt het web steeds meer zoals zij het graag zien. Jammer dat Edge ook Chromium wordt, dit wordt alleen maar erger vrees ik.
AMP is complete onzin. Als je zelf je resources optimaliseert is er niets aan de hand. Voor een snelle site is AMP niet noodzakelijk of uberhaupt nodig. AMP is simpelweg een stukje machtsmisbruik.
AMP is onzin, maar vanuit Google een logische stap. Het gaat ze niet om het web optimaliseren, maar om meer grip te krijgen door alles via Google om te leiden. Hoe meer er via Google loopt, hoe meer ze kunnen tracken, en hoe meer macht ze krijgen. Ik wil het niet gebruiken, jij wilt het niet gebruiken, maar er zullen genoeg sukkels ontwikkelaars zijn die er wel voor kiezen. Ik zie ook steeds meer AMP links hier op deze site in de comments, terwijl tweakers toch beter zouden moeten weten. Hoe meer het web een Google product wordt, hoe minder ik er gebruik van wil maken...
Klopt helemaal. Maar juist door het langzaam steeds door te drukken ga ik vanzelf klanten niet aannemen omdat zij per se AMP willen gebruiken. Hoe dan ook ga ik er uiteindelijk last van hebben. Net als die rode melding als websites geen https gebruiken. Natuurlijk zou elke site https moeten gebruiken, het biedt ook voor een simpel katten-site wat beveiligingsvoordelen. Maar de klant raakt in paniek en stuurt mails als 'help mijn website is gehackt!'. Datzelfde vrees ik ook met AMP: 'ik moet AMP gebruiken want anders is mijn website traag!'. Dan mag ik het weer uitleggen..
AuteurTijsZonderH Nieuwscoördinator @Sebazzz12 november 2019 08:07
Grote websites weten dat maar helaas is het voor de meeste kleine blogs makkelijker AMP te installeren en dat is natuurlijk precies wat Google wil.
Jammer dat Edge ook Chromium wordt,
Aan de ene kant jammer, aan de andere kant is het voor Microsoft logisch. Bij hen dient client code enkel ter ondersteuning van hun strategie ('cloud'). Alles wat zij dus kunnen uitbesteden op gebieden waar zij geen interessante marktpositie hebben (mobiel: Android en iOS, browsers: Chrome) zullen zij doen.
Ik heb bij google altijd vragen over hoe ze de meting van die snelheid doen. Volgens mij kan google vrij agressief website's indexeren. En vaak denk ik ook meerdere websites op de zelfde shared hosting server. En als ze dan op dat moment een snelheids metingen doen, is dat niet een eerlijk "Usually load" snelheid meting.
Ik heb bij google altijd vragen over hoe ze de meting van die snelheid doen. Volgens mij kan google vrij agressief website's indexeren.
Wie zegt dat dit gebaseerd is op indexering? Misschien leest Google wel de laadsnelheid uit via de browsers van gebruikers. Eén sessie zegt dan niet veel, maar met voldoende verschillende browsers op verschillende hardware is het resultaat statistisch significant genoeg.
Het rare is dat als je dingen van google implementeert op de site, zoals maps, recaptcha, fonts etc. Je site trager word, en het in de google pagespeed insights test als traag naar voren komt. Gebruik je hiervoor dingen die op de server zelf draaien en laat je maps links liggen, dan komt het ineens wel goed uit de test. Daarbij testen ze vaak ook van een grote afstand, waardoor de site sowieso al een stuk trager is.
Ik kan niet wachten op de volgende teksten: "Optimized for Chrome".
Neem aan dat er voor andere (langzame sites) tips gaan komen hoe je website(s) te versnellen met Chrome(-technieken).

Leuk ook dat ze gebruikers gaan waarschuwen dat sites langzaam zijn, maar hun eigen diensten zijn nog altijd ontzettend traag op andere browsers en dat ligt niet altijd aan de engine van de ander.

Het is ook ontzettend eng wat Google allemaal aan het doen is. Ook laatst met het verkopen van TLD's die grotendeels linken naar hun eigen dienst (of die van andere big parties) is mij een doorn in het oog - de kleine spelers worden buitenspel gezet. Ik ben Google dankbaar voor al hun bijdragen voor het web (3.0), maar ik begin steeds meer de tegenstanders te geloven die roepen dat het een IE 2.0 verhaal gaat worden.
En zo komt er weer een stuk extra code en dus een zwaardere browser door een oplossing van een probleem wat er niet is... Als een pagina traag is merk ik dat zelf wel. Maar ik ga er niet voor niets heen. Als het 10 seconden langer duurt wil ik nog steeds de content zien. Ik zie de toegevoegde waarde van deze feature niet echt.
Chrome was ooit zo licht en snel, maar wat een berg (voor mij althans) zinloze features zitten er inmiddels toch in...

[Reactie gewijzigd door Rataplan_ op 23 juli 2024 15:30]

Anoniem: 498327 12 november 2019 09:35
Ze zijn zelf de grootste reden van trage websites. Met Chrome hebben ze Wirths Law heerlijk over het internet uitgerold. Eerst proberen de snelste te zijn, daarna eigen sites beter laten lopen op Chrome t.o.v. concurentie, en nu komen we op een punt dat sitemakers er volgens mij niet echt meer om geven. 3-4MB per pagina lijkt normaal.Wat ook niet meehelpt zijn al die componenten die ze promoten voor stiekeme tracking: webfonts, ajax liraries, recaptcha.
Lang leve adguard, gebruikte voorheen PiHole maar was te veel gedoe :)
Gaan ze je ook uitleggen dat het komt daar al die tracker meuk die je moet inladen als je Chrome zonder AdBlocker gebruikt?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.