Chrome krijgt mogelijk functie om tabbladen te verslepen naar andere browsers

Google Chrome krijgt in de toekomst mogelijk een update die het verslepen van tabbladen naar andere browsers mogelijk maakt. Dit is op basis van een optie die aan de Canary-build van de webbrowser is toegevoegd. De functie lijkt momenteel nog niet te werken.

Een flag met de nieuwe functie is te vinden in de meest recente versie van Google Chrome Canary, schrijft website ChromeStory. De functie wordt aangeduid als 'mix browser type tabs' en draagt de beschrijving: 'maakt het mogelijk om tabbladen te verslepen naar elke browser die tabbladen ondersteunt, inclusief applicaties'. Volgens Google moet de functie dus werken op iedere webbrowser, ook browsers die niet gebaseerd zijn op Chromium. De functie zal volgens de omschrijving werken op Mac, Windows, Linux en Chrome OS.

Uit tests blijkt dat de functie momenteel nog niet werkt nadat de flag wordt ingeschakeld. Tweakers heeft dit getest met Firefox, Google Chrome, en enkele Chromium-browsers als Vivaldi en Edge. Mogelijk heeft Google de experimentele flag alvast aan de testversie van Chrome toegevoegd, maar moeten er nog veranderingen aan de code worden doorgevoerd voordat de feature klaar is om getest te worden door gebruikers.

De toevoeging van deze flag geeft in ieder geval aan dat Google geïnteresseerd is om de functie naar zijn webbrowser te brengen, al zal het nog wel even duren voordat de feature wordt geïntroduceerd in de stabiele versie van Chrome.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

24-10-2019 • 15:19

77 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (77)

77
74
53
4
0
12
Wijzig sortering
Noem mij een beetje dom, maar ik kan niet echt een usecase verzinnen hiervoor. Zijn er bepaalde pagina's of andere functies die zoveel beter werken in Chrome dan in browser X, of vice versa?
ja - vooral in onderwijsland, zijn nogal wat uitgevers en ontwikkelaars die of niet volgens standaarden werken, of vast houden aan antieke oplossingen (flash). Daardoor moet de docent/leerling engels in firefox werken, natuurkunde zijn formules in chrome, onderdeel van duits enkel via IE [..] it's crap
Precies dit.
Als arts moet ik binnen ons ziekenhuis gebruik maken van 3 browsers (IE, Chrome, Edge). Onze ICT raad het nota bene zelf aan om al die verschillende browsers te gebruiken.

En als ik nascholing volg geld exact hetzelfde verhaal als hierboven.
Maar kan dat niet automatisch? Als ik bepaalde intranet sites open in Edge of Chrome, wordt deze automatisch in IE geopend als er legacy spul op die site zit.
Jazeker, is er al jaren.

Legacy browser support. Is (ook) ontwikkeld door Google voor die reden.

https://support.google.com/chrome/a/answer/3019558?hl=en
Dit kan inderdaad automatisch in de nieuwe versie van Edge en is in te stellen door systeembeheer.
https://docs.microsoft.com/en-us/deployedge/edge-ie-mode
Nee, we worden "dringend" geadviseerd om per programma een browser te openen.
Flash is eind 2021 eol en zal dan actief uit de browsers worden gehaald met (vermoedelijk) een security update inclusief Internet Explorer.
Hey, ik houd nog voor klanten een applicatie in de lucht die met een Java-applet werkt, dus het is allemaal prachtig. ;-)
Als toevoeging aan de overige berichten: het lijkt me erg interessant voor ontwikkelaars die hun websites moeten testen op meerdere webbrowsers.
Maar wat test je dan?

Een browser openen vanuit een browser is niet hoe de meeste gebruikers straks je applicatie gaan opstarten.
Ik kan me voorstellen dat je je applicatie voor bijv Chrome ontwikkeld en afentoe even kijkt in een andere browser of het daar ook werkt. Ook al plan je daar geen ondersteuning voor.

Echter: ctrl+l ctrl+c win+# ctrl+l ctrl+v enter heb ik sneller gedaan dan slepen met een muis.

Ik verwacht niet dat deze feature veel gebruikt gaat worden.
Ben niet tegen testen, maar test ook zoveel mogelijk de praktijk omgeving. Zou niet het eerste programma zijn dat crasht, omdat de eindgebruiker geen administrator rechten heeft op zijn computer.
Hallo 2005 belde.

En sowieso gaat het hier over web applicaties of websites. Wat hebben adminrechten daarmee te maken?
Klopt, maar als je weet dat bepaalde problemen op een specifieke pagina ontstaan is het wel handig dat deel sneller te kunnen testen.
Dat je eindcontroles uitvoert op de wijze waarop gebruikers een website applicatie gebruiken lijkt me logisch.
Ontwikkelaars kunnen dit toch al in een vorm die voor hun praktisch is? Je kunt namelijk gewoon het slotje of website logo in de adresbalk verslepen naar de adresbalk van de andere browser en in veel gevallen opent die daar dan ook. Op dezelfde manier kun je snel snelkoppelingen maken naar je favoriete websites.
Daar heb je hele andere tools voor die meerdere browsers simultaan testen.
Ook gewone consumenten willen dat wel eens doen, hoor.
Soms doet een website "raar" op de ene browser, dan willen ze het ook eens op een andere browser uitproberen. Hoeven ze nu niet de hele link te copy&pasten - ja voor sommigen is dat ook rocket science.
precies, krijg soms geen geluid in Firefox en Brave in youtube filmpjes. Via Chrome of Pale Moon werkt het dan weer wel.
Uiteindelijk heb je ook altijd een handmatige test nodig, zeker wat betreft design wat soms heel anders kan zijn.
Zorgen ze dan ook dat je cookies en localStorage overgezet wordt?
Anders gaat het bij veel websites niet veel helpen omdat het allemaal achter een login zit.
Geinige use case om browser fingerprinting tegen te gaan. Blijven hoppen tussen browsers.
Ik ken bepaalde overheidssites die ofwel geweldig werken in Chrome en op andere dagen gewoon niet.
Enige wat ik kan verzinnen is old school IE11 met ActiveX zooi :p
omg ActiveX, wat een throwback
ActiveX is nog actief ondersteund en voorlopig is er nog geen wil aangekondigd.
Zelfs de combinatie ActiveX/com/MTS wordt nog veel gebruikt. Vooral in transactionele hosting omgevingen waar meerdere data bronnen (disk, database, cache en message queues) binnen dezelfde atomic transactie moeten vallen..

Als je het werkend krijgt en weet te houden is het mooie technologie, maar zodra het fout gaat, krijg je al heel erg snel grijze haren..

Overigens werkt bij mij de TransIP website op mijn werk niet in Chrome, maar wel in Firefox. Thuis werkt TransIP zowel in Chrome (met zelfde account profiel en addons) en Firefox. Ik werk tegenwoordig steeds meer in Firefox, maar Chrome is de nieuwe Internet Explorer geworden..

Als bij het slepen van de tab naar de andere browser ook zaken als cookies en javascript context mee gaat, dan kan dit af en toe wel handig zijn. Als het slepen niet meer doet dan alleen het adres kopieren naar de andere browser, zie ik er de meerwaarde niet zo van in.

Verder vraag ik mij af of de andere browser zoals Firefox hiervoor ondersteuning moet inbouwen. Heeft Google hiervoor een protocol op papier gezet welke andere browsers moeten implementeren?
Workday (onze HR-tool) werkt niet in Chrome wanneer ik vanuit huis werk. De SAML-authenticatie lukt dan niet. Wanneer ik op het bedrijfsnetwerk zit werkt het wel in Chrome.

Zo zullen er wel meer applicaties zijn die niet in Chrome werken maar wel in IE, en omgekeerd.

[Reactie gewijzigd door Mawlana op 24 oktober 2019 15:27]

Er zijn nog te veel pagina's die in de ene browser beter werken dan de andere. Denk bijvoorbeeld aan websites die flash gebruiken (die zijn er gelukkig al weinig meer) of silverlight. Daarnaast is dit voor developers wel handig, die kunnen dan een website in chrome openen om te testen, en het tabblad vervolgens naar een andere browser slepen om het daar te testen.
Ik doe redelijk wat plugins en de ene werkt beter of is alleen beschikbaar op Chrome en de andere op Firefox, en soms is het redelijk wat kinppen en plakken als ik niet meteen de juiste browser open. Zou makkelijker zijn met gewoon sleepwerk.
Ik kom helaas nog genoeg websites tegen die in Chrome niet werken, maar in IE of all browsers wel. Dan is even snel slepen ipv de URL copy/pasten handiger. Niet dat dat laatste zo'n opgave is, maar zo kan ik wel meer functies noemen die het leven makkelijker maken ipv iets mogelijk maken ;)
Ik kon bij het lezen van de titel al dingen bedenken die het browsen voor mij makkelijker maken. Websites gedragen zich niet allemaal uniform in elke browser. Ik heb speciaal firefox (terwijl ik het nu een k u t browser vind) geinstalleerd zodat sommige paginas zich niet misdragen zoals in Chrome. Ook vraag ik mij af wanneer een soortgelijke functie komt om direkt de urls en bookmarks over te zetten naar een andere browser. Zonder die cloud op mobiel. zoiets basaals bestaat namelijk nogsteeds niet. Tot grote ergernis van mij.

[Reactie gewijzigd door SoundByte op 24 oktober 2019 20:43]

Of als je heel veel bagger tegen komt op een pagina, dat je hem even naar FireFox Focus kunt overzetten.
Of als je heel gaafs tegenkomt dat je het overzet naar een scraper app voor offline reading.
Of als je het bekijkt in Chrome, maar zakelijk wilt delen, dan moet het op de een of andere manier naar de Microsoft Explorer of naar Microsoft Outlook, terwijl copy-past van tekst niet is toegestaan. Hopelijk kan deze feature helpen in het dagelijks opnieuw zoeken (via Microsoft) of over typen van links die ik met collega's wil delen. (Jep, ik werk voor een bedrijf waar een Amerikaan head of security is: alles van buiten is eng en Microsoft is secure - zelfs Explorer ... :z ).

[Reactie gewijzigd door djwice op 24 oktober 2019 16:27]

Erg interessant voor beveiligde kantoorapps die in een webbrowser draaien.
Soms werken bij mij paginas niet in FF die wel in Chrome werken. Meestal zijn het interactieve webpaginas. Maar dan kopieer ik de link wel ipv slepen naar een andere browser.
Of je hebt 30 links die zich misdragen in chrome. Maar minder misdragen in FF.
Snap de usecase hier nog niet echt van, maar ok
De usecase is vooral voor google denk ik.
Aangezien je niet meer handmatig de URL ziet en waarschijnlijk sowiso niet ziet wat er aan de externe browser gevoed wordt kan google vrij makkelijk ervoor zorgen dat die externe browser een seintje geeft aan google. Vervolgens weet google met vrij grote zekerheid dat het ID/profiel/fingerprint van die andere browser hoor bij dezelfde persoon die de chrome browser gebruikt. Zodoende kunnen ze die gebruiker over meerdere browsers volgen.

Noem mij maar paranoia, maar ik vind het raar dat uit alle mogelijke verbeteringen aan hun browser ze uitgerekend een feature bedenken die ze privacygevoelige informatie geeft over het browsergebruik van de gebruikers.
Noem mij maar paranoia, maar ik vind het raar dat uit alle mogelijke verbeteringen aan hun browser ze uitgerekend een feature bedenken die ze privacygevoelige informatie geeft over het browsergebruik van de gebruikers.
Chrome's bestaansrecht is Microsoft en Opera's strijd voor 'onze' privacy, vooral toen MS tracking protection aankondigde, in no time had Google een browser.

Maar goed, alles waar Google zich actief mee bezig houd heeft betrekking op het inzien van gebruikers en verzamelen van data. Search, Mail, Maps, Translate, Chrome, Android, YouTube, Play Films, Chromecast, Pixel, Home automation, WiFi, Photo's, Docs, Fiber. Het bestaansrecht van al die diensten is het ondersteunen van hun Adsense platform. Niets paranoia aan, het is Google's business model.
Het heet paranoïde.
Die is erg handig. Want ik werk met meerdere browsers en snel naar een ander browser iets slepen is sneller dan kopiëren alt tab / cmd tab en dan plakken.

Misschien nog ctrl + L om de adresbalk te selecteren.

[Reactie gewijzigd door tom.cx op 24 oktober 2019 15:26]

In Firefox kan je op F6 drukken om naar de adresbalk te gaan. Wellicht werkt dat ook in Chrome.

[Reactie gewijzigd door NiLSPACE op 24 oktober 2019 15:32]

Dit werkt ook in Chrome.
Edge Chromium is het 2x F6
CTRL + L is de universele standaard hiervoor. F6 werkt niet in alle browsers.

[Reactie gewijzigd door hottestbrain op 24 oktober 2019 16:37]

Ctrl + L wist ik niet! wel F6. selecteert ook je adresbalk
Ik maak al sinds jaar en dag gebruik van Alt+D (werkt vziw. in alle browsers), had geen idee dat F6 en Ctrl+L hetzelfde doen.

[Reactie gewijzigd door w00t00w op 24 oktober 2019 20:40]

Die was dan voor mij weer onbekend, F6 werkt ook in alle browsers, met Ctrl + L heb ik weer geen ervaring
Alt+D en Ctrl+L werken naast browsers ook in de Windows Verkenner, F6 niet.
Ik maak al sinds jaar en dag gebruik van de muis, gewoon klikken op de balk(wist niet dat er een sneltoets was).
Geeft niet, ik wist niet dat er ZOVEEL waren haha
Er zijn zoveel sneltoetsen ik gebruik er maar handje vol ofzo, om allemaal weer te gaan onthouden geen zin in.
Dan ben ik maar iets trager met sommige dingen :P.
Hangt er vanaf wat je doel is, de omschrijving doet mij vermoeden dat de tab wel ook weg is in je bron browser en dus alleen in je bestemming achterblijft.

Dat is wat anders dan de url kopiëren plakken.
Als je dan toch sneltoetsen gebruikt, snap ik niet waarom je naar de foutgevoelige muis wil grijpen. Daarbij is Alt+d echt een stuk dichterbij, maar overbodig zodra je Ctrl+T (nieuwe tab) hebt gedaan.

[Reactie gewijzigd door vpm op 24 oktober 2019 15:30]

Ja deze gebruikte ik dus, ipv ALT+D, CTRL+L of F6.
Anders klikte ik gewoon (1 of 3x) op de adresbalk.
Heerlijk! Als systeembeheerder vind ik dit een goeie toevoeging. Wij gebruiken standaard Chrome, maar als onze zelfgebouwde applicatie problemen vertoond kijk ik altijd even in firefox/edge. Sommige systemen functioneren niet in Chrome, dus dit zie ik als een pluspuntje.
Browsers maken onder andere gebruik van een DOM-model om scheiding tussen sessies en bijbehorende gevoeligengegevens te maken. Ik lees niet terug wat er precies naar een andere (browser)applicatie zou moeten gaan en hoe dit dan veilig of wenselijk is. Moet dit een implementatie zijn van een url in de ene browser te kopieren en plakken in een andere of gaat er ook sessiedata mee zodat als je je tweakers pagina versleept je in dezelfde context van de ingelogde gebruiker blijft? In het laatste geval is enige zorg over dit plan wel op zijn plaats.
Ik snap je punt. Echter, de (interne) applicatie maakt gebruik van NTLM authenticatie, op zowel Firefox als op Chrome (geregeld met GPO's).sommige functies werken alleen in chrome of alleen in Firefox. Hierdoor lijkt het voor mij, en waarschijnlijk de eindgebruikers, een handige oplossing om een tabblad te kunnen slepen (met behoud van sessiedata). Voor andere redenen zou ik het niet gebruiken, zoals je al zei, je weet niet wat er mee gekopieerd word.

Dus, voor interne applicaties, ja. Externe applicaties en webpagina's, op dit moment niet. Niet totdat er duidelijk is wat er mee gekopieerd word.
wordt wel erg bloated zo. Gewoon url copy pasten in andere browser is 2 shortcuts uitvoeren. Drag en drop en echt overkill
Drag en drop werkt ook al als je het icoon voor de url (het slotje) versleept naar de tabbladen balk en werkt in alle browsers.

[Reactie gewijzigd door mrdemc op 24 oktober 2019 17:01]

Gaat Chrome dan je andere browser "overnemen".
Moet er niet aan denken. Leuke manier om met malware en andere troep een sandbox te omzeilen...
Functies introduceren, functies verwijderen. Ik ben het stilletjes aan volledig moe aan het worden hoe Google mijn werkwijze de kop indrukt.

"Andere tabbladen sluiten" handig, maar sinds laatste release volledig verdwenen. Ik gebruik nu Brave om die redenen.

Met Google RSS net het zelfde. Gebruik nu noodgedwongen Feedly.
Er zijn ook al plugins voor die dit doen als je met firefox werkt, chrome nu dus ook.

Open link in 'chrome' & open link in 'ie' etc, je doet een rechter muis knop op de link die je wilt openen in een andere browser en kies dan open link in chrome, vervolgens opent chrome (of IE etc, net wat je kiest) de link die je wilt.

Slepen is trouwens wel handiger als wat firefox plugin doet.
Ik mis in dit verhaal de link naar de SCR / FR op chromium :?
/kan deze ook niet zelf vinden, maar meestal vind je daar wel de achtergrond achter deze keuze.
Chrome/Vivaldi met de IEtab extensie en 99% van de gevallen is te zien en werkende in 1 dezelfde browser ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee