Google test een 'play'-knop voor video in de Chrome-browser

Google werkt aan een 'play'-knop voor in de Chrome-browser waarbij het mogelijk is om snel afgespeelde video's te pauzeren of weer te laten afspelen in een willekeurige tab. Dit moet het gemakkelijker maken om videocontent in openstaande tabs te beheren.

De knop wordt op moment van schrijven nog getest, maar werd al ontdekt door verscheidene media, waaronder ZDnet. Het gaat om de zogenaamde Global Media Controls, die Google momenteel in zijn Canary-testkanaal heeft aangezet. Wie de testversie van de Chrome-browser gebruikt krijgt in de toolbar een extra knop te zien, waarmee een video op pauze kan worden gezet als deze in een van de tabs wordt afgespeeld. Daarvoor moet wel de flag chrome://flags/#global-media-controls worden aangezet.

Het wordt daarbij mogelijk om video's in alle Chrome-tabs te bedienen; het is dus niet nodig om de video in de tab te hebben die de gebruiker op zijn scherm heeft staan. De functie werkt daarnaast ook voor audio en kan verder gebruikt worden om de vorige of volgende videoclip te gaan, maar volgens ZDnet gaat het nog om een vroege versie die vaak stopt met werken. Daardoor zal het waarschijnlijk nog enige tijd duren voordat de testperiode is afgerond.

De nieuwe knop, die simpelweg het uiterlijk heeft van een 'play'-knop, komt naar de versies van Chrome voor Windows, Linux en Mac. Wanneer Google echter van plan is om de nieuwe functionaliteit ook buiten de testkanalen uit te brengen, is nog niet bekend. Het was al mogelijk om in Chrome audio aan en uit te zetten in een bepaalde tab, maar daarvoor moet de gebruiker wel weten in welke tab de audio wordt afgespeeld.

Google Chrome play/pause

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

07-07-2019 • 12:32

33

Reacties (33)

33
33
26
0
0
5
Wijzig sortering
Ah die zelfde optie die Windows 10 nu laat denken dat Chrome een mediaplayer is op het lockscreen, met knoppen die niet werken
ik raad je aan deze te uit te schakelen:
chrome://flags/#hardware-media-key-handling
Ik vind het zelf handig; als je naar muziek zit te luisteren en naar de volgende nummer wilt gaan kun je dit gewoon je mediatoetsen drukken, of pauzeren terug en/of stoppen.

Vooral voor mezelf, want Youtube verdwaalt soms omdat ik veel tabjes/instanties open heb

@Terranova Ik zelf heb geen media player op mijn lockscreen, heb je wel de nieuwste versie?

[Reactie gewijzigd door ilaurensnl op 22 juli 2024 16:53]

In jouw situatie vind ik het een perfecte optie. Jammer dat deze optie zo verborgen is, aangezien ik meestal Spotify aan heb staan waardoor die niet meer te bedienen is. Maak er dan een vaste optie in die niet zomaar kan verdwijnen.
Dank. Ik merkte dit bij de toetsenbord knoppen om het geluid harder en zachter te zetten. Dat was normaliter alleen een percentage balkje, en toen werd Chrome daar in eens aan toegevoegd. Nu is ie weer weg :)
Het werkt goed met Spotify, maar dat is dan ook een van de weinige die er goed mee omgaat :(

Alhoewel, ik weet dat deze feature de PC uit slaapmodus haalt als ik muziek op Spotify aan het luisteren ben op mijn telefoon. Blijkbaar is het een reden voor Windows om uit slaapstand te gaan.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 22 juli 2024 16:53]

dan ligt dat misschien eerder aan de implementatie van Google ipv Microsoft. Je kan trouwens zelf kiezen welke apps je op je lockscreen hebt staan, dus als het je stoort kan je het gewoon afzetten. Er is een reden waarom ze dit een testkanaal noemen ;)
Vooral handig voor websites met automatisch afspelende video's.
Anoniem: 933945 @Bram_H677 juli 2019 12:57
Ik zou liever zien dat die dingen bij default geblokkeerd worden, zoals Google JAREN geleden al beloofde.
Ik vind dat inderdaad een van de fijnere functies van Firefox. Het verbaast me dat dit blijkbaar nog geen ding is in Chrome. Ook niet met een add-on?
Inderdaad. Helaas gaan steeds meer websites de "Up Next Video" feature gebruiken waarbij automatisch de volgende video wordt afgespeeld na de eerste te hebben bekeken. Nu kun je dat automatisch afspelen wel blokkeren, maar die "Next Up" feature niet en gaat de browser alvast naar het volgende videoscherm om de nieuwe video daar op pauze "klaar te zetten" omdat het automatisch afspelen van video's is geblockt. Maar de website verandert dus nog steeds wat irritant is als je net aan het lezen bent.

Voorbeeld is de Telegraaf wanneer je daar op de pagina met video's een video bekijkt na het kijken automatisch een timer gaat lopen wanneer de volgende video begint. Als je het automatisch afspelen van video's geblokkeerd hebt, loopt die timer nog steeds en zet de nieuwe video voor je klaar op pauze en verandert dus de pagina terwijl je rusting aan het bekijken bent of er een andere leuke video is die je wilt bekijken. Het beeld floept dan weg als de timer de volgende video heeft "klaargezet". Zwaar irritant.
Dat zou niet zo lekker zijn voor hun YouTube platform.
Autoplay is bij zowel Firefox als Chrome gewoon uit te zetten met een config tweak.
https://www.maketecheasier.com/disable-video-autoplay-firefox-chrome/
Dit is bij chrome does niet helemaal van toepassing, bij chrome kunnen websites nog wel een video automatisch starten, zolang de gebruiker de website na openen heeft gebruikt. Dit is inderdaad wel beter, en zorgt ervoor dat de play knop niet nodig is voor dit voorbeeld. Het is helaas niet zo dat autoplay helemaal verdwijnt.
Die dingen moeten kapot!
Het lijkt erop dat nu dat Microsoft de Edge browser op chromium uit heeft gebracht en steeds met nieuwe opties komt, dat Google nu ook versneld nieuwe opties aan het toevoegen is.

Dit lijkt erop zoals concurrentie bedoeld is, continue productverbetering omdat je de concurrent voor wilt blijven en de consument profiteerd ervan.
Het is jammer dat Microsoft niet de oude problemen eerst oplost met de Edge browser i.p.v. er weer tig nieuwe features in te zetten. Als voorbeeld het resize probleem waarbij de venstergrootte niet wordt onthouden.

[edit] even voor de duidelijkheid gezien de -1 ongewenst moderaties: dit probleem speelt dus NIET bij de Chrome browser, die onthoudt netjes zijn positie na het afsluiten!

[Reactie gewijzigd door Tranquility op 22 juli 2024 16:53]

In mijn ogen is het een feature. Ik moet bijna dagelijks mn resolutie wijzigen omdat programmas de vorige positie willen forceren wat in dat geval dan net buiten beeld is.
Ik volg je gebruik van "in dat geval dan" niet. Moet je vaak je resolutie wijzigen, waardoor programma's verkeerd gaan staan?

Of staan (om niet genoemde reden, wat is die "dan" dan wel?) programma's vaak fout, wat je oplost door het cyclen van de resolutie?
Ik wissel op mijn laptops vaak van schermen en dergelijke. Als ik in een andere configuratie een programma opstart en hij z'n oude positie behouden blijft gebruik ik resolutie cyclen voor het resetten van de posities zodat het scherm weer zichtbaar is.
Precies daarom moet het onthouden van posities dus niet aan afzonderlijke applicaties overgelaten worden, maar aan het OS.

Maar ja, Windows, the worst window manager.
Het gebeurd alleen bij software wat het zelf probeert te regelen. Explorer, browsers etc die tonen het altijd op het goede scherm in de viewport.
alt+tab naar de applicatie buiten beeld en druk hem dan weer het scherm op met winkey+pijltjes.
Deze Bug zit er al in tijdens IE periode, dus ik denk dat het meer een windows core bug (explorer.exe) is dan een edge bug.
Het klopt dat IE er ook al last van had. Maar waarom werkt het dan wel goed met andere applicaties en browsers van third parties? Sinds Windows 8 is er sowieso al niet nauwkeurig de positie te bepalen van veel applicaties en schuift het altijd iets op na opnieuw openen waardoor het weer scheef staat. Mooi uitgelijnd is het niet te krijgen. In Windows 7 bijvoorbeeld was de uitlijning van vensters perfect en bleef dat ook zo staan.
Wat mij betreft is dat geen Edge bug maar een gemis aan Windows.

Windows is de window manager. Die zou de functionaliteit van onthouden van venster positie moeten regelen. Nu doet elk programma dat - vaak halfbakken - op een eigen manier.
Windows doet het in veel gevallen ook, alleen heb ik gemerkt dat als je een browserwindow resized tegen de bovenkant van het scherm en de onderkant, dat dan de positie niet wordt onthouden. Als je daar net een stukje onder/boven blijft en dan het venster sluit, dan zul je zien dat het venster bij opnieuw openen keurig het ingestelde formaat weergeeft. Waarom het niet bij max boven en onder (en links en rechts?) onthouden wordt is mij een raadsel.
Klopt, dat ervaar ik ook met Edge. Inderdaad vreemd dat andere applicaties of browsers als Chrome en Firefox daar in het geheel geen last van hebben.
Explorer is de window manager zoals je dat op Linux ziet. Maar eigenlijk is het dwm.

Het ding is legacy. Windows heeft het vrij laat geintroduceerd, toen er nogal wat applicaties beschikbaar waren. Microsoft is het niet gelukt om het over applicaties heen te forceren zonder dat het her en der van alles stuk maakt.

Dus het is optioneel.

Er zijn 2 "default" mogelijkheden voor vensterbeheer van applicaties. 1 om de locatie van het venster te onhouden en 2, het venster te openen op het scherm waar de muis actief is. Vrijwel de meeste applicaties volgen 1 van deze 2 guidelines op en doen het netjes via de Win32 API. De meeste gamelaunchers gaan bv voor optie 2.
Ik zie vooral veel launchers die zeer koppig op een vaste resolutie midden in het scherm openen.

Elite Dangerous, looking at you! :( :(
Dat is volgens guidelines van Windows :) Hij onthoudt bij optie 2 de positie niet. centered op active display.
Vroeger kon je de audio van een tab uitschakelen door op het luidspreker icoontje in de tab te klikken. Na enkele versies hebben ze dit terug uitgeschakeld (nu moet je rechts klikken op de tab, en de optie 'muten' selecteren in het menu). Hopelijk maakt deze functie het terug zo eenvoudig!
Erg handige functie, lijkt me. Lijkt best wel op de manier hoe Opera Neon het ook heeft. Al tijden op zoek naar een extension voor Firefox die dit ook kan, maar tot nu toe alleen een play/pause-button gevonden. Helaas nog niets dat in een drop-down-menu duidelijk laat zien welke tabs geluid (kunnen) maken

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.