Bestanden in Google Drive worden allemaal offline beschikbaar in Chrome-browser

Google Drive maakt het mogelijk om voortaan alle bestanden offline te gebruiken in de webclient. Binnenkort kan dat niet alleen met Drive-files, maar ook met externe bestandsformaten zoals pdf's of Office-documenten.

Het was al altijd mogelijk om Google Drive-bestanden offline te gebruiken in de Chrome-browser, maar voor andere bestanden was dat niet mogelijk. Daarvoor moesten gebruikers altijd de desktop-client downloaden. In de toekomst wordt het ook mogelijk zulke bestanden zoals pdf's, afbeeldingen, of Microsoft Office-bestanden offline te bewaren in de browser. Dat kan alleen in Chrome, en het werkt nog niet op ChromeOS.

Voorlopig is de functie alleen voor G-Suite-gebruikers beschikbaar, en alleen in bèta-vorm. In de toekomst wil Google de functie ook naar gewone Drive-gebruikers brengen. Naast het offline beschikbaar maken is het ook mogelijk andere bestanden voortaan te openen in de bijbehorende programma's op de computer.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

25-06-2019 • 07:26

58 Linkedin

Reacties (58)

58
58
31
2
0
20
Wijzig sortering
Geen idee hoe ik dit voor me moet zien. Offline gebruiken is gewoon downloaden van het bestand, toch?
Ja, alleen wordt het automatisch ge-update als iemand anders aan het document werkt en jij online bent. En de download wordt natuurlijk op een voorgedefinieerd plekje opgeslagen in plaats van dat jij een locatie kiest. En je werkt altijd met de browser.

[Reactie gewijzigd door StefanDingenout op 25 juni 2019 11:03]

Ja, feitelijk download je het bestand wel. Maar het is dan gewoon beschikbaar in je browser als je geen internet hebt. Voordeel daarvan is dat het bij wijzigingen dus gelijk weer synchroniseert.
Maar wacht even, wat mis ik hier? Ik gebruik Google drive (even als DropBox en OneDrive) al jaren. Het principe is dat je een lokale dir hebt die gesynced wordt met on-line storage.
Dus je hebt ieder bestand al lokaal en wanneer je een internet connectie hebt worden eventuele wijzigingen gesynced.
Wat is er nu nieuw dan??
Het gaat hier niet om de synchronisatieapplicatie voor Windows/macOS, maar om Google Chrome/Webstorage.
Oeps, reactie per abuis aan volgend bericht gekoppeld... sorry
Ik gebruik drive zonder lokale sync-map :) dus het kan zeker ook anders
Het gaat hier niet om de synchronisatieapplicatie voor Windows/macOS, maar om Google Chrome/Webstorage.
Ja, okay, maar je hebt toch ook lokaal een kopie van wat er op die webstorage staat. Ook al zou je om een of andere rede niet (actief/bewust) syncen dan nog zal het bestand wat je aanvinkt als off-line benaderbaar naar lokaal worden gedownload (als je geen verbinding hebt kun je natuurlijk niet bij de webstorage).
Dus wat kan ik nu meer dan?
Wat is er nu nieuw dan??
Het gaat om de webversie, niet de desktopapp.
Waarom zou ik een webapp gebruiken om lokale bestanden te openen? En wat is "de desktopapp"? Bedoel je de sync app? Die synced alleen lokaal<->web. Als ik een plaatje of pdf wil openen dan gebruik ik toch gewoon de Finder/Explorer.
Het is voor mensen die geen syncapp gebruiken. Als je in chrome naar google drive gaat of google docs/sheets etc. Dan was het al mogelijk om de laatste geopende gewoon offline te kunnen openen. Dit kon je ook al aangeven welk offline beschikbaar moesten zijn. Nu hebben ze het uitgebreid dat werkelijk elk bestandstype offline beschikbaar gemaakt kan worden. Stel dat je een pdf geopend hebt en lokaal weggooit staat de laatste versie nog offline in de webcache, waarschijnlijk wordt dit ook gesynced op wijzigingen. Hoewel ik nog niks getest heb. Ik neem aan dat niet je gehele google drive wordt gesync in de webcache .
Zelf gebruik ik google drive/docs online. Met de reden dat ik dit kan openen op elke computer. Dus ook even snel iets aanpassen op een computer van een vriend bv.
Dat laatste is natuurlijk glashelder en in mijn zienswijze het nut van cloud opslag (overal toegang tot je data en tegelijk een backup met een gebruiksvriendelijke UI). En nu met deze uitleg ook wat duidelijker wat mensen zoal doen om hun doel te bereiken. Het zal wellicht voordelen hebben die ik niet ken (waarom mensen dit doen). Het kwam gewoon niet in mij op waarom iemand een bestand wil openen via een omweg. Je hebt een OS tot je beschikking met tools die erop gericht zijn met bestanden te werken. Die gebruik je niet maar in plaats daarvan start je een tool (Chrome) welke gebouwd is om informatie van webserver zinnig en bruikbaar te tonen (en te bewerken). Deze tool gebruik je dan als een soort OS of file system binnen je al aanwezige file system. Niet voor data ergens op een server maar voor data lokaal.
Die zag ik dus niet.
Waarom zou ik een webapp gebruiken om lokale bestanden te openen?
Dat is de manier waarop hele volkstammen het ding gebruiken. Die doen er nooit wat mee op hun lokale systeem. Daarvoor is het erg handig.
En wat is "de desktopapp"?
De applicatie waarmee je het ding lokaal kan benaderen (dus drive filestream, of google drive op de desktop)
Ik snap er ook helemaal niets van. Daarom heb ik al een feedback-topic in het forum aangemaakt. Het zou fijn zijn als je jouw vragen hier aan kan toevoegen, zodat de auteur het artikel kan aanpassen.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 25 juni 2019 08:06]

Anoniem: 315662
@gidion198725 juni 2019 08:14
Het is dus ook een soort download, alleen dan op momenten dat je het zelf niet doet. Dit lijkt me voornamelijk bedoeld voor bestanden die je altijd nodig hebt, maar voornamelijk online bewerkt. Als er dan een keer geen internet is weet je altijd zeker dat je de laatste versie van het bestand hebt, en niet alleen de laatste versie die jij hebt gedownload.
Offline gebruiken betekent kunnen gebruiken zonder internetverbinding. Is dit een generatie dingetje dat jongere Tweakers zich daar niks meer bij kunnen voorstellen?
Ik ben 31 en noem mezelf geen jongere Tweaker hoor
Ben je opgegroeid met een browser die ook offline kon werken omdat internet per minuut betaald werd? Dan moet je de term toch kennen :)
Jep, ben ik mee opgegroeid. Offline gebruiken ken ik ook, maar niet in deze context.
Snap de reactie. Alsof offline gebruik een hele happening is.
Dat is het voor web zeker.

Bezoek een willekeurige website. Pagina geladen? Zet je internet uit. Ververs de website nu in je browser.

In veel gevallen krijg je dan een dino te zien.

Bij een website met PWA (progressive web app) werkt de webpagina gewoon offline. Soms zelf ook nog de links die je vanaf die pagina kunt bezoeken, en zeker alle pagina's die je recent gelezen hebt.

De webpagina werkt ook als je het tabblad sluit, de browser sluit, je telefoon herstart, geen internet verbinding start en weer naar die web pagina gaat in je browser. Dat is een 'nieuwe' techniek, die door Mozilla, Edge, Windows App Store en Chrome wordt ondersteunt.

Een progressive web app, kun je zelfs via een icoontje op je desktop zetten ("toevoegen aan startscherm"), je krijgt dan zelfs een extra tussen scherm. Mijn ING doet dat bijvoorbeeld.

[Reactie gewijzigd door djwice op 25 juni 2019 21:24]

Ik zie de toegevoegde waarde niet in als er al een desktop-app bestaat die precies hetzelfde doet. Daar kan je ook offline in werken en aangebrachte wijzigingen worden ook gesynchroniseerd zodra er weer internet is.
Waarom zouden de mensen die het nodig vinden niet gewoon de desktop-app gebruiken?
Omdat de er misschien geen officiële desktop client is voor sommige besturingssystemen zoals Linux?

Tevens kan ik mij goed voorstellen dat niet iedere organisatie wil dat gebruikers documenten kunnen syncen met een desktop. De hele kracht van Google is dat het volledig binnen een browser werkt, nooit lokale data.
Gewoon ze gaan van browser plug-ins naar progressive web apps met service workers, dat zijn stukjes website in de cache van je browser met een paar (~ 50) regels JavaScript om offline en online soepel te laten werken.

Meer uitleg waarom dat zo'n gaaf idee is:
https://youtu.be/A9WVmNfgjtQ

[Reactie gewijzigd door djwice op 25 juni 2019 20:25]

Komt dat ook beschikbaar in Linux?
Ik denk het wel, aangezien Chrome ook voor Linux bestaat. Helaas heb ik geen idee waar dit artikel over gaat. Ik dacht dat ik een Google Drive-gebruiker was, maar ik weet niet eens wat Drive-bestanden zijn.
edit:
Laat ik even wat citeren uit de huidige versie van het artikel, want ik reken op een paar verbeteringen waardoor mijn opmerking nutteloos wordt
Het was al altijd mogelijk om Google Drive-bestanden offline te gebruiken, maar voor andere bestanden was dat niet mogelijk.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 25 juni 2019 08:20]

Het artikel op T.net mist wat details. Google Docs, Sheets, en Slides bestanden ("Google Drive-bestanden" in dit artikel) kon men altijd al offline gebruiken. Voor andere bestanden kon dit nog niet.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 25 juni 2019 07:54]

Offline gebruiken als in downloaden? Of offline gebruiken vanuit de browser? Dat laatste klinkt handig, tenzij het betekend dat Google Chrome voortaan alle bestanden 'cached' in HTML5 Offline Storage. Dat lijkt me nogal veel ruimte vragen, omdat ik op dit moment 31GB beschikbaar heb op Google Drive (al gebruik ik die nog niet volledig, het zou kunnen). Reken er daarbij op dat ik op sommige computers meerdere browsers gebruik, of binnen een browser meerdere containers en je kunt je voorstellen hoe een SSD van laten we zeggen 250GB lekker dichtslibt met zaken waar ik nooit om gevraagd heb.
De reden dat Google docs/drive alleen in Chrome(ium) offline te gebruiken zijn/is, is voor mij belangrijkste reden dat Firefox niet mijn standaardbrowser is. Had de hoop dat dit hiermee ook wijzigt.

Maar nee, je krijgt alleen de optie in Chrome aan te vinken of en welke bestanden je ook offline wil opslaan in de browser cache. Op zich wel praktisch trouwens, daar niet van ;)
Ik kan je niet upvoten, dus bij deze: bedankt, nu snap ik het.
De reden dat Google docs/drive alleen in Chrome(ium) offline te gebruiken zijn/is, is voor mij belangrijkste reden dat Firefox niet mijn standaardbrowser is. Had de hoop dat dit hiermee ook wijzigt.
Het feit dat Google dit soort features alleen implementeert voor zijn eigen browser, herinnerd mij er aan waarom ik tegenwoordig nog twee keer nadenk voordat ik hun producten/diensten afneem. Ze zijn in veel dingen de beste, dat moet ik toegeven, maar als ik daarmee de keuzevrijheid voor de toekomst beperk snijd ik uiteindelijk vooral mezelf in de vingers.
Als Linux-gebruiker herken je waarschijnlijk de euforie een x aantal jaren geleden dat steeds meer goed via een browser (web apps) werkt inderdaad, maar helaas is dan toch de ene de ander niet... (/me is redelijk locked in in de gsuite)

offtopic:
vv Daar heb je zeker een puntje. Was ik alweer vergeten.. kort geheugen toch

[Reactie gewijzigd door letatcest op 25 juni 2019 08:38]

Als Linux-gebruiker herken je waarschijnlijk de euforie een x aantal jaren geleden dat steeds meer goed via een browser (web apps) werkt inderdaad
offtopic:
In alle eerlijkheid kwam die euforie toen ik erachter kwam dat Google Video en YouTube gebruik maakten van Adobe (of was het nog Macromedia?) Flash. Hoewel ik blij ben dat de donkere dagen van Flash voorbij zijn, was dat wel de eerste keer dat ik met Firefox op Linux dezelfde gebruikerservaring kreeg van een video-website als een Windows-gebruiker, dus zonder wazige Microsoft Mediaplayer plugins die ik uiteindelijk wel kon omzeilen met een Linux videospeler, maar toch nooit echt soepel waardoor de lol er snel vanaf was.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 25 juni 2019 09:26]

offtopic:
Grappig, ik had het precies andersom met online video. Flash werkte nooit (traag, hakkelig, lelijk, geluidsproblemen, etc), terwijl de native spelers zoals de Totem browser plugin het altijd prima deden. Ik ergerde me altijd rot aan Flash sites want Macromedia/Adobe had nooit veel aandacht aan de Linux versie besteed. Vooral HD-video heeft Flash op Linux voor mij de nek om gedraaid wegens gebrek aan hardwareversnelling waardoor HD het eigenlijk alleen nog maar in native spelers goed deed omdat die wel de capaciteiten van de videokaart konden benutten. Tenzij je iedere jaar een nieuwe cpu koopt misschien...
Het is een beta functie, dus je zal het ook wel zelf moeten activeren.
Je zal hoogstwaarschijnlijk zelf aan moeten geven welke bestanden je lokaal wilt bewaren. Net als Microsoft OneDrive on demand nu heeft. Alleen bestanden die je specifiek hebt aangegeven of recent hebt geopend zijn offline beschikbaar. Scheelt een hele hoop ruimte...
Offline gebruiken als in downloaden? Of offline gebruiken vanuit de browser? Dat laatste klinkt handig, tenzij het betekend dat Google Chrome voortaan alle bestanden 'cached' in HTML5 Offline Storage.
In de google drive app kan je de bestanden selecteren welke je offline beschikbaar wilt hebben. Ik ga er vanuit dat je in de browser ook deze mogelijkheid krijgt.
Ja lekker, ik download even de hele inhoud van mijn Drive naar de temp/cache map van de browser, daar staan het veilig....
Dat ijkt me niets anders dan wat de Google Drive applicatie nu ook doet. Enkel is de map net iets anders.
Als gewone gebruiker heb je dan nog enig inzicht in hoe en wat en waar. Bij de browsercache is dat minder.
Daarin geef ik je gelijk. Echter reageerde ik op de stelling dat het meer of minder veilig zou zijn, en dat maakt in mijn ogen helemaal niet uit of het in map x of y staat.
Natuurlijk maakt dat wel uit. Als je zelf weet waar het staat kun je de rechten instellen zoals je die wilt, als het op een willekeurige plek geplaatst wordt niet.
Als gewone gebruiker heb je dan nog enig inzicht in hoe en wat en waar. Bij de browsercache is dat minder.

Dat is bij Google Drive Stream precies hetzelfde. Deze heeft ook enkel een 'cache' waarvan de gebruiker geen enkel weet heeft. Google Drive Stream is de aanbevolen methode om een directe computer koppeling te maken.
  • Met Back-up en synchronisatie kun je Drive-content synchroniseren en lokaal opslaan op je computer. In sommige gevallen kun je Back-up en synchronisatie niet gebruiken.
  • Met Drive File Stream kun je alle bestanden en mappen vanuit de cloud streamen.
https://support.google.com/drive/answer/7329379?hl=nl
Google Drive Stream is meer gericht voor G Suite gebruikers en die hebben dan ws een eigen IT afdeling die ze kan bijstaan bij de configuratie.
Mmmhhh, inderdaad. Wanneer je naar drive gaat dan geven ze het zelfs direct zo weer:
https://www.google.com/intl/nl_ALL/drive/download/
Ik snap het eerlijk gezegd ook niet...
Het is toch net de bedoeling van Drive dat je zooi in de Cloud hangt?
Docs die niet in de cloud zitten, zitten toch gewoon in de map "documents" ?
Dit lijkt me ook erg handig voor die computertjes met 128GB SSD, en een veel te grote gedeelde google drive.. Ik hoop dat dit een keuze word die je aan kan zetten.
Even als voorbeeld, je hebt Google docs, spreadsheets, text documenten en andere office zooi waar je onderweg aan wilt werken bv. in een vliegtuig of op het strand. Nu kun je die specifieke documenten downloaden en er gewoon mee verder werken. Ook als er geen of slechte internet verbinding is.
Is niet bedoeld voor mensen die Google Drive gewoon als foto storage gebruiken, maar voor de klanten die Docs proffesioneel gebruiken is het soms super handig.
Naast het offline beschikbaar maken is het ook mogelijk andere bestanden voortaan te openen in de bijbehorende programma's op de computer.
Dit heeft wellicht te maken met de nieuwe Writable Files API in Chrome.
Google Drive is de cloud storage van al je bestanden in de cloud, kan iemand me daarom uitleggen waarom er gewezen wordt op:
In de toekomst wordt het ook mogelijk zulke bestanden zoals pdf's, afbeeldingen, of Microsoft Office-bestanden offline te bewaren in de browser.
Het hele artikel lijkt geschreven over Google Docs, en dat overige document formaten later beschikbaar komen? Maar dan lees ik nog steeds niet 'alles wat ik op mijn drive gooi'
Ik ben benieuwd hoe dit gecachet gaat worden, dit voor de mensen die na elke sessie hun browser cache legen of als je eens je cache wilt legen in verband met problemen.
Misschien probeert Google het over een andere boeg te gooien en is men de problemen met Drive File Stream zat.
Drive File Stream veroorzaakt(e) regelmatig BSOD bij gebruikers (zelf ook ervaren) bijv bij het wisselen tussen meerdere drives van verschillende klanten..enige oplossing was dan het de-installeren, re-installen van File stream..ging dan weer een weekje goed voordat de ellende weer opnieuw begon.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee