KPN: verkeerde routering verkeer leidde tot 112-storing

Een verkeerde routering van telefoonverkeer heeft geleid tot de grote storing met onder meer noodnummer 112 maandag. Dat heeft topman Joost Farwerck gezegd in tv-programma Nieuwsuur. Hij gaf weinig details over de exacte oorzaak, maar sloot zo goed als uit dat het ging om een hack.

Farwerck zegt tegen Nieuwsuur dat KPN bezig is met het onderzoeken van de oorzaak van de storing. "Het heeft in elk geval te maken met heel veel verkeer dat verkeerd gerouteerd is." De oplossing lag in het 'opnieuw opstarten van domeinen'. Dat duurde enkele uren, waardoor de storing die om vier uur 's middags begon uiteindelijk tussen zeven uur en acht uur 's avonds bleek opgelost.

De verklaring ligt in lijn met wat tweaker timmie1 maandag al zei. Hij claimt dat KPN's servers voor IMS, IP Multimedia Subsystem, offline waren. Dat zijn servers voor signalering op het netwerk. NOS had maandag ongeveer hetzelfde gehoord over waardoor de storing kwam.

De KPN-topman sluit zo goed als uit dat het zou gaan om een hack. "Ons cybersecurityteam heeft meegekeken en heeft geen enkele indicatie dat het zou gaan om een hack." Het is onbekend waarom de back-ups voor de routering van verkeer naar 112 niet werkten. "Dat is normaal gesproken een domein dat volledig redundant is uitgevoerd."

Vanwege de storing stuurde de overheid enkele NL-Alerts om mensen te waarschuwen dat 112 niet werkte. Daar ging ook iets fout: in een eerste bericht stond in plaats van een nummer om de Alarmcentrale te bereiken een nummer om de krant De Telegraaf te tippen over nieuws. Het is nog onbekend hoe dat nummer in een noodbericht heeft kunnen komen.

Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zal dinsdag met de top van KPN overleggen over hoe storingen als deze in de toekomst kunnen worden voorkomen. De provider hoopt de minister dinsdag te kunnen vertellen wat er precies misging.

Toenmalig minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie zei zes jaar geleden dat een dergelijke storing van het 112-nummer niet meer zou mogen voorkomen. Hij schreef dat destijds in een brief aan de Tweede Kamer, nadat een storing van het alarmnummer er toen voor zorgde dat 112 's nachts urenlang onbereikbaar was. In totaal konden toen 164 mobiele bellers geen contact met de meldkamers krijgen; tijdens de storing overleed toen een Amsterdamse inwoner. Deze storing van juni 2012 werd onder meer veroorzaakt door de uitval van twee belangrijke glasvezelverbindingen.

NL-Alerts gehad?

Heb jij de NL-Alerts maandagavond gehad?

Nee (en ik zit op KPN-netwerk)
30,3%
Ja (en ik zit bij T-Mobile/Tele2)
29,0%
Ja (en ik zit op Vodafone)
21,7%
Ja (en ik zit op KPN-netwerk)
8,1%
Nee (en ik zit bij T-Mobile/Tele2)
4,5%
Nee (en ik zit op Vodafone)
3,2%
Ik heb geen telefoon of was/woon niet in NL
3,2%

Aantal stemmen: 20.398. Deelname gesloten op 16-07-2019 07:54. Stemmen is niet meer mogelijk.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

25-06-2019 • 07:09

494 Linkedin

Reacties (494)

494
477
192
27
1
225
Wijzig sortering
Er ging wel meer mis bij KPN, ik en al mijn collega's met KPN nummers hebben geen NL Alert gehad terwijl mijn vriendin met Vodafone er 5 kreeg.
Wij krijgen ze wel altijd op de eerste maandag van de maand. Als dit systeem zo brak is mogen ze van mij de witte sirene's nog wel een paar jaar laten staan.
In totaal heb ik zelfs 7 NL-Alerts ontvangen op 1 simkaart:

- Melding storing
- Melding met alternatieve nummers en foutieve whatsapp nummer
- Melding met alternatieve nummers.
- Melding met alternatieve nummers.
- Andere melding met alternatieve nummers.
- Update melding met correctie op whatsapp nummer.
- Afsluitend bericht.

Wat me opvalt is dat berichten in willekeurige volgorde binnen komen, waardoor berichten van 19:15 eerder binnenkwamen dan 19:10. Ook zat er een erg behoorlijk gat in de timestamp van de berichten en de tijd dat ze daadwerkelijk binnenkwamen.

Genoeg punten waar nog betering valt te halen.
Ja gaf aan dat er nog veel mis is in NL met dit soort alarmeringssystemen. Als een keer echt de pleuris uitbreekt dan ben ik bang dat we er niets aan hebben.
Mijn moeder heeft zeker 20 NL Alerts gehad, wat een beetje als overdaad klinkt (Tele2 netwerk). Heb zelf NL alerts uitgezet vanwege de grote herrie die mijn Nokia 5 (bij iedere (test-)alert produceert. Ik zou liever hebben dat dit aan te passen is, dit is niet ideaal.
5 keer?

Ik zit ook bij Vodafone en had er maar 3.
De eerste was dus met het foute whatsapp nummer, de tweede met het juiste whatsapp nummer en de derde dat de storing opgelost was. Kwam trouwens wel heel knullig over dat het verkeerde nummer erin stond.
Ik heb vanaf gisteren NL alerts uitgezet want het was echt van de zotte ik en een maat van me hebben op een ritje tussen echt en roermond (15 min ongeveer) beide maar liefst 4 a 5 nl alerts per persoon ontvangen!!! We hebben beide een andere provider. Het is waarschijnlijk regio gebonden

We zijn vanuit dat ritje naar een kroeg gegaan en daar was het voor anderen (aangezien wij het beide hebben uitgezet) ook een grote nl alert bende, om de haverklap hoorden we een melding binnenkomen.

NL alert is duidelijk nog niet stabiel genoeg voor hetgeen waar het voor bedoeld is, sommige mensen worden helemaal platgespamd en sommige ontvangen helemaal niks

[Reactie gewijzigd door callmebackdraft op 25 juni 2019 07:31]

Dus doordat jij 5 (ja, 5 jonguh!) NL-Alert berichten binnen krijgt schakel je deze maar uit? De overlast is immers enorm. Mijn hemel, 5 berichten. Ze kunnen me wel permanent in een hokje zetten en die NL-Alert toon opzetten, marteling is het!!!!

Serieus: als jij vanavond (of de volgende keer) één persoon het leven had kunnen redden doordat je wel het juiste nummer had terwijl 112 er uit lag dat is dat hopelijk toch al geen issue meer? Of laat ik het anders stellen: de volgende keer krijg jij geen bericht, je weet niet dat er een storing is met 112 en er ligt iemand dood te bloeden op straat. Heb je dan achteraf nog steeds het idee "ik ben blij dat ik die irritante berichten uit had"?

Ik hoor het wel vaker hoor. Krijgt iemand in de nacht een bericht over een brand, hebben ze dan niet direct zelf last van: permanent uit die berichten, wat denken ze wel niet mij een beetje storen. Sorry hoor, maar ik vind dat dus te kortzichtig voor woorden.

Mensen die de berichten niet krijgen hebben reden tot klagen en dat is ook een plus om te zeggen we houden de sirenes nog even. Maar een stuk of wat berichtjes in een jaar en dan meteen roepen dat je alles maar uitzet... Gemiddelde Nederlander krijgt honderden bullshit whatsapp berichten per dag, heeft blijkbaar niemand last van?
Je krijgt nu +2, maar @callmebackdraft heeft hier een punt. Het systeem dat de sirenes (welke altijd werken en door iedereen hoorbaar is) wordt vervangen door een NL-Alert systeem dat bij een gedeelte van nederland gewoon niet doorkomt en een gedeelte van nederland die dit zo irritant vind dat ze het uitschakelen. Dan maakt je betoog niet uit. Het toont alleen maar aan dat het NL Alert systeem niet de sirenes kan vervangen. Het functioneerd gewoon niet omdat de Cell Braodcast blijkbaar niet overal binnenkomt en omdat mensen het naar believen aan en uit kunnen zetten. Naar mijn mening speelt de overheid hier met levens mocht er echt een keer een catastrofe gebeuren.
Het huidige systeem is gewoon slecht.

Wat blijkt dat er allemaal mis is.

1. Mensen kunnen het uit zetten. Elke telefoon in Nederland(liever nog Europa) zou dit verplicht moeten hebben.
2. Handmatige meldingen zonder duidelijk plan. Maar ja voor elke noodsituatie iets bedenken is misschien lastig.
3. Veel vertraging bij het ontvangen en gemiste berichten.

Teveel berichten is natuurlijk niet zo erg want zo vaak worden deze niet verzonden (de eerste keer dat ik er een krijg welke geen test is).

Dat mensen een keuze hebben is in mijn ogen slecht. Iedereen die verbonden is met het NL netwerk moet deze berichten krijgen. Buitenlanders(iemand met een buitenlands nummer) of niet.

Helemaal mooi zou het zijn als berichten ook beschikbaar komen in alle talen zodat we iedereen in de taal van de telefoon een bericht sturen.
Als ik (fictief voorbeeld) 's nachts uit mijn bed gepiept zou worden door een NL alert die mij komt melden, in meerdere berichten achter elkaar, dat 112 er uit ligt, zou ik denken dat het zijn doel voorbij geschoten was.

Was er iets aan de hand waardoor ik ook echt wakker zou moeten worden, is dat natuurlijk géén probleem.

Mogelijkheden zijn er genoeg maar het echte, goede afbakenen van het gebruik in praktijk is nog even zoeken.

Dit zijn leerzame momenten, het toont óók hoe afhankelijk we zijn van nog niet 100% uitgekristalliseerde techniek, ik hoop dat er van de fouten wordt geleerd.
Maar het oude alternatief is niet beter. De sirenes hoort ook niet iedereen, zeker in goed geisoleerde huizen en kantoorpanden op "ongelukkige locaties" (waar de sirene net niet goed aan komt) horen veel mensen gewoon helemaal niets.

Bovendien heb je met een sirene nog geen idee wat er nou aan de hand is. Vaak gaat het om iets met luchtvervuiling om een brand, maar hoe kom je daar achter? Het aloude "Zet radio of TV aan" werkt vast bij een nationaal alarm, maar bij regionaal heb ik zelden iets kunnen vinden. De regionale omroep zend zeker 's nachts gewoon continue herhalingen uit en dan is daar ook niemand aanwezig.

Radio is ook niet echt op te vertrouwen. Ik luister geen traditionele radio, al mijn radiozenders zijn online zenders en dan vaak niet de reguliere digitale uitzending, maar van die speciale kanalen als "Radio538 Top 40 Non-Stop" waar dat soort meldingen ook niet op terecht komen. Bovendien heb ik geen losse radio, dus ik moet al radio luisteren op mijn TV. Dat begrijp ik nog wel, maar denk dat mijn vrouw niet zou weten hoe ze daar de radio op aan zet.
Het oude alternatief is zeker beter, dat oude alternatief heeft al tientallen jaren dienst gedaan. Alleen hebben begin 2000 gekozen voor een iets zachtere sirene en dat hadden ze niet moeten doen. NL ALERT of liever gezegd NL FAIL is een grap. Als ze dat zo nodig als aanvulling willen gebruiken prima, maar ik zou er geen grof geld insteken, wel in de sirenes, die blijven simpel en effectief maar ook daar zijn verbeteringen mogelijk.
Die oude sirenes waren inderdaad veel beter. Meer nee: men moest het Amerikaanse systeem implementeren. Die oude sirenes voelde je wel als je ze niet hoorde :P
Amerikaans systeem? Amerikanen hebben toch nog gewoon goede ouderwetse lucht alarmen in plaats van die stomme elektronische dingen?
Iedereen die verbonden is met het NL netwerk moet deze berichten krijgen. Buitenlanders(iemand met een buitenlands nummer) of niet.
Toevallig zat een oom van mij naast mij toen deze meldingen doorkwamen en hij kreeg de meldingen ook op zijn Surinaamse telefoonnummer.

En ter aanvulling, het systeem zou ook moeten werken als het netwerk van je provider niet beschikbaar is. Pas dan kan je de sirenes uitzetten, maar dat is een flinke uitdaging.
Wat (in elk geval bij mijn telefoon) gebeurt, is dat dat er een enorm paniekerig noodsignaal wordt uitgezonden, absolute teringherrie die je zo snel mogelijk wilt uitzetten.

De eerste keer was dat terecht: 112 werkte niet. Daar wil je aandacht voor hebben.

De rest van de meldingen (verkeerd nummer gemeld, probleem opgelost, plus doublures, ik heb in totaal ook vijf meldingen gehad) eigenlijk niet. (PANIEK! ALERT! 112 DOET HET WEER!)
Daar had een update van het bericht volstaan, zonder alle bijbehorende noodsignalen; het bericht komt toch wel in dezelfde conversatie terecht en mensen waren al gewaarschuwd dat er wat loos was. Ik weet niet of dat in NL Alert zit ingebakken: een bericht zonder noodsignaal. Nu heb ik dus 5x een noodsignaal gehad waarvan 1x terecht; daar trek ik ook de wenkbrauwen van op.
1. Mensen kunnen het uit zetten. Elke telefoon in Nederland(liever nog Europa) zou dit verplicht moeten hebben.
Gelukkig kan je het wel uitzetten, iets met vrije keuze. Als ik niet wil weten dat ik over 15 minuten onherroepelijk ga verdrinken, moet ik dat weten. Verder is het maar de vraag of je de verstrekte informatie moet vertrouwen.
Een systeem dat alleen aangeeft dat er een alert is en een categorie lijkt mij veel beter.
Kan zelf beslissen of je de details wilt weten. Voorbeeld categorieën:
Aardbeving, Overstroming, Weer, NoodCommunicatie, Invasie,...)
Een EU commissie kan vast de "juiste" categorieën wel bedenken.
Kijk., Je slaat de spijker op zijn kop. Van mij en +3
Vertraging was bij mij een uur (omgeving Nieuwegein op dat moment).
0 -???

Een urgente mededeling van 17:21 die rond 18:15 ontvangen wordt is best relevant....
vrijwel een uur te laat, het was op dat moment nog wel een issue..

En best bijzonder voor een broadcast systeem dat door iedereen gelijktijdig ontvangen zou moeten worden.
(Het zijn geen SMS's die verzonden worden).

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 25 juni 2019 14:35]

Wat dat betreft is een mogelijkheid om het te muten wel een hele goede.
Als er echt een ramp is, dan kan je maar zo veel van die berichten krijgen en dan is het handig om ze tijdelijk stil te kunnen zetten.
Als mensen het uit gaan zetten, blijft het uit staan.

Hier in huis was trouwens ook de mobiel van mijn dochter in staat de berichten te ontvangen en die heeft niet eens een (actieve) SIM erin zitten.
Zou kunnen dat de oude SIM er nog wel in zit, maar die is niet gekoppeld aan een nummer.
Klopt het heeft ook niets met een abonnement te maken.
Het is een Cell Broadcast die verzonden wordt. dat zou iedereen in de buurt van een bepaalde zendmast moeten kunnen ontvangen.
Anoniem: 315662
@Banath25 juni 2019 11:00
Dus jij loopt ook altijd rond met oordoppen in, zodat je het luchtalarm in ieder geval niet hoort?
En als er gisteren dan een sirene was afgegaan? Dan had iedereen natuurlijk het protocol gevolgd, was naar huis gegaan met de deuren en ramen dicht en hadden ze nog van niets geweten over wat er aan de hand was toch?
De kracht van Nl-Alert is juist dat je gelijk kunt lezen wat er wel/niet aan de hand is en dus je eigen inschatting kunt maken of het voor jou ernstig genoeg is om maatregelen te treffen.
Ik had ook 5 berichtjes....dat kwam ook doordat er een rectificatie kwam op de eerste berichten, dus normaal gesproken had ik er 2 gehad en 1 afmeldbericht denk ik.
Het alarm af laten gaan voor een niet bereikbaar 112 zou overdreven zijn én paniek zaaien. Daarom is NL-Alert, als het goed had gewerkt, een mooie aanvulling op de sirenes. Bij kleinere problemen met mogelijk grote impact of als iets duidelijk gecommuniceerd moet worden is het een handig systeem. Maar het kan bij rampen nooit de stadsalarmen vervangen. Sowieso een heel slecht idee, die krengen werken bewezen goed in tegenstelling tot NL-Alert.
... door iedereen hoorbaar ...
Weleens van doven en slechthorenden gehoord?

Als je het mij vraagt, moeten beide systemen naast elkaar blijven bestaan. Daarmee bereik je veruit de meeste mensen. Maar laten we het alsjeblieft ook niet overdrijven. Mensen die het "irritant" vinden dat de overheid een paar berichten kort na elkaar stuurt en daarom het complete systeem maar uitschakelen, moeten nog maar eens heel goed gaan nadenken of ze überhaupt wel begrepen hebben waar dit systeem voor dient.

Natuurlijk is er best wat aan te merken op wat er gisteren gebeurd is maar de impact van 5 berichten achter elkaar is net even wat kleiner dan helemaal geen berichten in een dergelijke situatie.
Dat systeem met "die sirenes" heet WAS, en ook dat systeem heeft zijn/haar mankementen.
Hier zit een STERK verouderde infrastructuur achter waar serieus zelfs nog met tijdsynchronisatie gewerkt wordt over een telefoon lijntje in veel gevallen, deze tijdsync heeft een paar maanden terug door wat gedoe in het buitenland niet goed gewerkt waardoor er tijdens het alarmeren via dit oude systeem ook geen alarmen te horen waren...
Bovendien weet je met alleen een sirene nog steeds niet wat er aan de hand is. Chemische aanval, brand, de Duitsers die binnenvallen? De NL Alerts zijn niet verkeerd op twee voorwaarden:
 • Berichten moeten juiste zijn. Hoe dafuq komt het Telegraaf nummer er in.
 • Berichten moeten consistent aankomen.
Dan snap je niet hoe was bedoelt is. Sirene gaat af. Sluit je ramen en deuren en zet je radio aan om te luisteren wat er aan de hand is : https://www.rijksoverheid...k-doen-als-de-sirene-gaat

Daar komt het verschil, wie heeft nog een radio op batterijen? Weet men wel wat te doen als hij afgaat. De nl berichten zouden een mooie oplossing zijn als het netwerk stabiel genoeg zou zijn. Bij stroom uitval of een netwerk uitval krijg je geen bericht. Denk hier ook aan een overstroming of langdurige stroomuitval. Was + radio zou jou wel kunnen informeren.

Daarbij zal je het luchtsignaal altijd horen. Terwijl je mobiel uit en/ of leeg kan zijn.

[Reactie gewijzigd door roundlet op 25 juni 2019 14:50]

> Wie heeft er nog een radio op batterijen

Check. En die staat op voorhand op de te volgen regionale zender. Heb nog wat andere noodspullen ook. Ben verre van een prepper of zo, maar een klein beetje moeite kan heel praktisch blijken.
Check. In de gangkast. 3 rugzakken met radio, zaklamp (beiden opwindbaar), noodrantsoenen, extra praktische kleding + regenkleding, water, jodium tabletten die we afgelopen jaren hebben ontvangen, EHBO-kit, vuur en de goede loopschoenen (als ze niet in gebruik zijn).

Alles wat de overheid aanraad. Je weet maar nooit :).

Edit: ook nog warmte dekens

[Reactie gewijzigd door HawkX op 25 juni 2019 15:30]

Daarbij zal je het lichtsignaal altijd horen. Terwijl je mobiel uit en/ of leeg kan zijn.
Lichtsignalen horen, dat is nieuw voor mij. Zal volgende week maandag eens opletten als ik me weer de p.... schrik om 12:00.
zo`n slecht geweten?
Bij mij thuis was Ziggo bezig met netwerk onderhoud. Ze vonden het nodig vanaf 16.30 de gehele kabelverbinding eruit te knallen. Geen radio, tv of internettoegang. Ook niet via Mobiel (KPN). Dan maar oordopjes in mijn telefoon pluggen om nog via FM te kunnen ontvangen.
Ik heb altijd het reis-radiotje van mijn ouders bewaard. Ik dus :)
Q " wie heeft nog een radio op batterijen?"
A iedereen met een auto
Sluiten ramen en - loopt bij een chemische stofwolk even naar buiten richting de auto - deuren en zet radio of televisie aan :p
Of met een telefoon for that matter. Zit volgens mij ook vrijwel altijd een FM ontvanger op.
Holy crap, nee, al jaren niet meer. Of steeds minder in ieder geval. Alle telefoons zonder hoofdtelefoon(-aansluiting) vallen al af, wat denk je wat gebruikt wordt als FM antenne? Het zit nog wel eens op budgetmodellen om een optie méér te kunnen adverteren.

Ik heb tot Finistere, Bretagne internet radio gestreamed over mijn carkit, waar zou ik crappy FM nodig voor hebben? Pinguin radio streamed MP3 op 320 Kbps!
Je doet net alsof het nergens meer op zit, maar dat slaat echt nergens op 8)7
"Of steeds minder in ieder geval"... ik geloof dat ik dat had afgedicht. Zijn er überhaupt nog topmodellen te koop met FM? Waarvan denk je dat de budgetmodellen van afgeleid worden?
iPhones hebben die functie niet.
Lol, ik zou tegen alle Android gebruikers hetzelfde willen zeggen ;)
alleen in de oude telefoons
Juist niet, zo een beetje elke (Android iig, geen idee met Apple maar ik ga er vanuit van wel) telefoon heeft het tegenwoordig.
De mijne blijkt het ook te hebben, maar dan moet je wel al een FM app geïnstalleerd hebben en een headset aankoppelen. Dat tweede lukt denk ik nog wel als ik thuis ben, maar die app dat lukt natuurlijk niet als het netwerk plat ligt. En als het niet plat ligt kan ik ook gewoon naar nu.nl of zo.
En juist dat laatste kunnen ze niet garanderen.. Dat eerste is gewoon een menselijke fout waarschijnlijk.
Anoniem: 14842
@0vestel025 juni 2019 08:22
Dat het systeem niet 100% werkt ben ik met je eens.
Dat het niet de sirenes zou moeten vervangen ben ik ook met je eens.
Dat je NL-Alert dan maar uit zet, ondanks dat er een KANS is dat het nuttig is, vind ik dan niet kunnen.

Ik zeg hier niets over het systeem. Ik geef mijn mening over mensen die, in mijn ogen, een klein beetje ongemak al te erg vinden en het daardoor maar permanent uitzetten.

Wat jij zegt is te vergelijken met een spoed ritje van een ambulance die een beetje stottert: gezien er een kleine kans is dat de ambulance niet aankomt gaan we maar helemaal niet rijden. Maar dan ben jij toch echt degene die er voor zorgt dat het systeem voor 100% zeker niet werkt. En dan kun je miepen op de overheid, maar in dit geval doe je het zelf.

P.S.
Ik kan me nog vinden in de stelling van callmebackdraft dat het hinderlijk is in het verkeer. Maar zet het daarna dan weer aan...
Het is een systeem wat gebruikers interactie vereist om te kunnen werken. (sommige mensen moeten het aan zetten. Sommige mensen kunnen het uitzetten) Dan maakt het niet uit wat je vind dat een persoon zou moetne doen. Mensen zijn mensen en doen deze dingen. Of het verstandig is of niet. Dat kun je niet afdwingen. Daardoor is NL Alert een leuke toevoeging op het alarm systeem maar in geen enkel geval geschikt als hoofd alarmerings system.
Ik kan mij goed voorstellen dat als je nachtdienst hebt gewerkt en je slaapt rond dat tijdstip, je je rot schrikt als het af gaat en zit te schelden. Drukt het weg. Paar minuten later, nog zo'n melding, want blijkbaar was het telefoonnr in de vorige niet goed. En dan nog een keer, exact zelfde bericht. Ja fuk dit, ik wil slapen, ik zet het uit (en vervolgens vergeten terug aan te zetten). En inderdaad in het verkeer, kan het zelfs ronduit gevaarlijk zijn.
Is toch compleet te begrijpen? Ik kreeg juist het idee dat overheid niet serieus met het systeem omgaan, dus dat kan je de burgers dan toch niet kwalijk nemen?

Verkeerde nummers sturen en bij sommigen zelfs plat spammen, werkt niet bepaald bevordelijk voor het systeem. Dit had gewoon netjes 1 bericht moeten zijn bij aanmelding, en 1 bij afmelding, dan hoor je heus niemand klagen. Maar blijkbaar werkt dat allemaal niet zo vlekkeloos.
Wat is iedereen hier toch overdreven negatief zeg. Die sirenes staan er gewoon nog en er lijkt me ook niet direct een reden om het binnenkort uit te zetten. Zie NL-alert als een extra toevoeging, eentje die in dit geval heel handig was. Want hoe ga je via sirenes een tijdelijk noodnummer aan de hele bevolking communiceren? Morse code? Die sirenes zijn heel eenzijdig en alleen geschikt voor échte noodsituaties, wat dit dus niet was (tenzij je toevallig net 112 nodig had).

Ja, het heeft nog wat probleempjes. Maar als inderdaad 2/3de van de bevolking het gehad heeft, heeft het grootste deel iig het tijdelijke nummer, dus degenen die m niet hebben gehad hebben vast wel iemand in buurt die het wel weet. Zeker wel nuttig dus.
Ze willen van het hele luchtalarmsysteem (WAS) af vanaf 1 januari 2021

https://www.nu.nl/algemee...n-nl-alert-bij-grens.html
Ze willen van het hele luchtalarmsysteem (WAS) af vanaf 1 januari 2021

https://www.nu.nl/algemee...n-nl-alert-bij-grens.html
dat lijkt me bijzonder onverstandig. Het luchtalarm is relatief low-tech, dat zorgt dat het eigelijk altijd blijft werken. Bij NL-Alert durf ik dat te betwijfelen.
Dat zullen ze voorlopig nog niet doen hoor. NL-alert is geen waardige opvolger wegens de afhankelijkheid op smartphones en telefoonnetwerken, en zal dat over 10 jaar nog steeds niet zijn, want zo betrouwbaar is dat spul allemaal niet. Wat nu ook weer blijkt. Ze hebben altijd ambitieuze plannen om er later weer achter te komen dat ze door hun roze bril de donderwolken niet aan zagen komen en het weer een tijdje uitstellen. Let maar op, in 2030 hebben we nog steeds WAS.
Heerlijk hoe iedereen zich toch zo druk maakt over het niet ontvangen van de NL-Alert, ja ik snap dat het niet wenselijk is en iedereen ze zou moeten krijgen. Echter als jij midden in een drukke kroeg staat hoor jij het luchtalarm ook niet, dan moet je het dus ook hebben van mensen die jou vertellen dat het luchtalarm af gaat.
NL-Alert is dan ook een prima *aanvulling* op de sirenes, maar niet de vervanger en de sirenes zijn primair nog altijd het belangrijkst.
Precies, maar dat is niet de bedoeling van NL Alert. Dit moet de Sirenes vervangen(had het allang moeten doen blijkbaar)

NL-Alert vervangt de sirenes
Yep I know en ik ben daar fel op tegen. De sirenes moeten blijven, zeker gezien NL-Alert bijzonder onbetrouwbaar en kwetsbaar is gebleken.
Nadeel van het systeem met de sirene is dat je weet dat er iets aan de hand is maar niet wat. Ook kan je het niet uitzetten wat ook best wel irretant is, en elke maand de test maakt ook een hoop herrie, die je niet een zelf kan uit zetten. Dan zijn die NL alert nog zo slecht niet toch ?
een paar alerts per dag eens in het jaar met eindelijk is informatie die belangrijk is, inplaats van al die nonsens berichtjes van msn, watsapp, facebook, email, twitter, en wat je nog allemaal niet meer heb op je smartphone.
afgeven op overheid instanties, terwijl je zelf meer nonsens berichten per dag de wereld in stuurd dan je van NL alert per jaar ontvangt.
Precies, ik zat +/- 150 Km van Amsterdam vandaan toen Ajax werd gehuldigd, kreeg toen ook 4 berichten dat ik niet meer naar Amsterdam moest komen, de test berichten krijg ik soms wel en soms niet binnen, zelfde bij mijn vrouw (ik KPN zakelijk zei Tele2 en sinds maandje zit ze bij Vodafone/Ziggo).
Ik heb gisteren om 18:07 uur een bericht ontvangen (auto op N weg thv Nieuw Vennep) terwijl deze om 17:21 verzonden zou zijn.
Ik had het probleem zelf al om 15:50 geconstateerd omdat iemand die ik wilde bellen het bericht kreeg dat het nummer niet correct was, vervolgens gekeken op storing pagina van KPN (niets en een uur later ook nog niks).
Er is op 30 km afstand brand op een bedrijven terrein en mijn vrouw krijgt melding om ramen te sluiten en ik niets, vervolgens kijk je op pagina's van hulpdiensten in die gemeente en ook op site van gemeente zelf en niets wordt daar gemeld.
Ik begrijp wel dat je bij een test of zoals gisteren mensen die 4 keer hetzelfde krijgen wat niet van toepassing is het gaan uitzetten na een paar keer, want als je iets krijgt is het toch niet correct of niet van toepassing, net zoals een blunder van het verkeerde nummer, met alle respect hoor maar je zou toch verwachten dat voor de persoon op de verzenden knop drukt het minimaal door meerdere personen is gecontroleerd (2 paar ogen principe) en dat er uitgewerkte ramp scenario's klaar liggen.

Kort om het is een zooitje en werkt niet of er is geen goed en duidelijk protocol.
Juist omdat het dus niet goed werkt of niet goed wordt ingezet krijg je dat mensen het maar uit zetten omdat het irritatie op wekt.
Lastige van de NL-Alerts is dat je ze achteraf niet meer terug kan vinden in je SMS berichtenbox (niet bij mij iig op Android). Dat betekend dus dat je de informatie die ze verspreiden direct moet lezen en onthouden. Lekker handig als je net op de snelweg zit. En als de NL-Alert je navigatie app blokkeert dan klik je het gelijk weg natuurlijk voor je de afslag mist. Dus je moet sowieso naar nos.nl (als er niet ook toevallig een landelijke internet storing is) om de juiste informatie tot je te nemen.
Op mijn android telefoon (huawei P20) kan je ze wel teruglezen. In mijn berichten app, door naar meer en dan cell broadcast te gaan.
Heb even gekeken en kan het idd terugvinden, onder More->Settings->Advanced->Wireless emergency alerts. Niet heel intuïtief allemaal. Vooral niet voor de gemiddelde Nederlander die waarschijnlijk niet eens er aan denk om in de SMS app te zoeken (SMS bestaat dat nog? we hebben toch alleen Whatapp?!), laat staan dat ze op het idee komen om diep in de instellingen te zoeken.
Google is hier ook niet direct behulpzaam in als je de zoekterm NL-Alert gebruikt. Als je de voor Nederlanders niet bekende term Call broadcast gebruikt wel iets meer. Informatie op de NL-Alert website is er wel. Maar voor Apple iets duidelijker en completer dan voor alle verschillende Android versies in omloop.
De berichten staan bij mijn android gewoon in de berichten app.
Wel vreemd dat ik standaard Signal heb als berichten app maar dat deze NL-alerts dus in de beirchten app (van Samsung) terecht komt.
Het zijn dus schijnbaar niet "zomaar" SMS alerts.
Zijn het ook niet. Het zijn Cell Broadcasts, geen SMS berichten.
Op mijn LG G6 zit een app voor emergency broadcasts. In de folder "Services" zit de app "Cell Broadcasts" en daar kan ik alle NL-Alerts terugvinden en de instellingen wijzigen.
android 9 is een ramp om ze terug te vinden:
- > berichten -> instellingen -> geavanceerd -> noodwaarschuwingen ...
In android 9 ga ik gewoon naar settings, zoekbalkje, "noodmeldingsgeschiedenis", (maar na "noo" staat ie al in je scherm)
en ik zoeken op cell broadcast, dank!

de gemiddelde gebruiker vind beide opties nooit terug in een noodsituatie :/
Ik kan bij android naar berichten, instellingen en dan bij noodberichten wel de laatste berichten inkijken en eventueel verwijderen
In Android zit de geschiedenis van NL alert verstopt bij de optie om het aan of uit te zetten.

Dus instellingen en zoeken op alert. Dan geschiedenis
Ik had dat dus ook, had mijn telefoon in gebruik toen het afging, dus drukte het een beetje uit schrik weg. Dus ik wil weten waar het over ging, ga naar nlalert.nl die je door stuurt naar crisis.nl, die site lag dus plat (kon blijkbaar de load spike niet aan, werkt dus ook al lekker).
Later wel kunnen kijken, maar daar stond dus helemaal niks op de voorpagina (ik kon het in ieder geval niet vinden). Inmiddels staat er nu wel op wat er ong. gebeurd is.

Iemand enig idee waar je het op iOS kan terug vinden?
Het blijft in je notificaties staan tot je die of al je notificaties wist.
Nee hoor, Ik heb alle NL-Alerts die ik ooit heb ontvangen nog bij mijn berichten staan (Samsung note4 Android 6.01)
Bij mijn Android staan ze gewoon in het lijstje met berichten (zowel de standaard Samsung app als Handcent sms app.
In Android kun je de NL Alert geschiedenis bekijken.
Instellingen > Apps en meldingen > Geavanceerd > noodmeldingen > noodmeldingsgeschiedenis :)
Ik heb er vijf ontvangen in 15 minuten, hiervan was het merendeel het zelfde (meerdere gekregen met hetzelfde en daarna het juiste backup nummer)

Ik heb toen besloten dit ui te zetten want zeker in het verkeer (we zaten op de snelweg) is dit enorm afleidend met 2 joelende telefoons in een auto.

Mijn maat heeft het later uitgezet maar hij had de teller op 10 staan in 30 tot 60 minuten.

Ik zeg niet of mijn keuze goed is ja of nee ik geef enkel aan wat er gedaan is, daarbij is wat ik aangeef nog steeds een belangrijk punt NLAlert is niet stabiel genoeg voor het doel waar het voor dient, het kan mij NOODmeldingen niet zo zijn dat door een storing bij provider x al die mensen geen bericht ontvangen. Nu ging het om een telefoonnummer maar wat bij een giftige brand (in roermond niet onbekend mee) of ernstiger een militaire aanval??

Dit platform moet provider onafhankelijk werken want zoals gemeld het kan niet zo zijn dat er mensen zijn die helemaal platgespamd worden en andere die helemaal niks ontvangen.

En daarbij vind ik het persoonlijk echt schandalig dat bij zo een belangrijke berichtgeving als een vervangend telefoonnummer het telefoonnummer van een krant word gegeven....

[Reactie gewijzigd door callmebackdraft op 25 juni 2019 08:15]

En daarbij vind ik het persoonlijk echt schandalig dat bij zo een belangrijke berichtgeving als een vervangend telefoonnummer het telefoonnummer van een krant word gegeven....
Fouten zijn menselijk. Ze hebben het heus niet zo bedoeld. Gebeurt wel vaker, het verkeerd invullen van een email adres of telefoonnummer (nog nooit een “verkeerd verbonden” aan de lijn gehad of een mail die niet voor jou bedoeld was?).

Wat ik persoonlijk veel schandaliger vind is dat ze bij het uitvallen van een kritiek nummer als 112 iedereen meteen doorsturen naar whatsapp (oftewel Facebook). De overheid gooit daarmee onze privacy te grabbel en spuugt in het gezicht van iedereen die geen whatsapp wil. Waar gaat het heen met de wereld. Volgende stap is de sirenes en NL-alert vervangen door een Facebook pagina en iedereen die m niet liket krijgt geen noodwaarschuwingen meer?
[...]
Fouten zijn menselijk. Ze hebben het heus niet zo bedoeld. Gebeurt wel vaker, het verkeerd invullen van een email adres of telefoonnummer (nog nooit een “verkeerd verbonden” aan de lijn gehad of een mail die niet voor jou bedoeld was?).
Ow ja zeer zeker zijn fouten menselijk, dit betreft echter een NOOD dienst en zo een dienst kan veel stress, paniek etc veroorzaken bij foutieve informatie verstrekking.

Zie Hawaii waar er door menselijke fout een melding van een inkomende raket werd verstuurd...

Dit soort zaken houd ik aan een hogere standaard, buiten dat zaten de meldingen vol met spelfouten en (ja die heb ik ook veel maar ik zit dan ook niet op een nooddienst) en werd het praktisch gebruikt als SMS gisteren en daarboven heeft nl alert 3 meldingsgraden:

- Amber alert
- Ernstig
- Extreem

Al deze meldingen werden geclassificeerd als extreem wat ver buiten proportie is.

Ik begrijp waarom dat zo een melding gedaan word, het is immers een belangrijk telefoonnummer maar 5 berichtgevingen binnen dezelfde overkoepelende regio in 15 minuten ? Dat is ridicuul zeker als het meerendeel exact hetzelfde is en daar ook nog eens fouten inzitten.
Ze hebben simpelweg de reeds bestaande (en operationele) communicatiemiddelen ingezet (waaronder Whatsapp) bij het niet functioneren van het noodnummer. Je kan ook op elke slak zout willen leggen...

Met andere woorden: stel je niet aan.
Dat hebben ze niet gedaan. Ze hebben alternatieve nummers gegeven voor politie en 112 én mogelijk gemaakt via WhatsApp te communiceren. Logische stap, gezien WhatsApp in Nederland een marktpenetratie heeft van zo’n 85-90% als ik me niet vergis. Dat handjevol mensen die het niet willen: soit, je wordt niet verplicht het te gebruiken. :)
Serieus: als jij vanavond (of de volgende keer) één persoon het leven had kunnen redden doordat je wel het juiste nummer had terwijl 112 er uit lag dat is dat hopelijk toch al geen issue meer? Of laat ik het anders stellen: de volgende keer krijg jij geen bericht, je weet niet dat er een storing is met 112 en er ligt iemand dood te bloeden op straat. Heb je dan achteraf nog steeds het idee "ik ben blij dat ik die irritante berichten uit had"?
Zodra NL-alert goed werkt is het misschien een optie. Ik heb op mijn huidige telefoon ot gisteren 2 keer een bericht gehad, 1 testbericht in december en 1 testbericht in april. Gisterenavond kreeg ik er een heleboel waarvan de eerste onbegrijpelijk was (leek alsof het een test was), daarna een waaruit bleek dat er een storing was, daarna een dat 112 niet werkte, daarna een met het telegraafnummer als alternatief enzovoorts.

Als ze klaar zijn met spelen daar en het werkt is het misschien bruikbaar, nu alleen irritant. Die sirenes trouwens die werken sinds enige tijd ook niet meer betrouwbaar. Sinds dat ze die uit hebben gezet werken ze 1 op 3 van de maandagen niet.

En als het 112-nummer wel werkt, wat ik hoor over de 112-centrale is juist dat als als je ze belt je eerst niet geloofd wordt, je een half uur later nog een eerst moet bellen om een half uur in de wacht te staan en pas bij het derde telefoontje indien nodig een ambulance sturen of de brandweerkazerne inlichten.

Nee, als er hier echt iets ernstigs is zoals jij beschrijft, zet ik die persoon in de auto en rijd met minstens 150 linearecta naar België naar de eerste hulp.
En als het 112-nummer wel werkt, wat ik hoor over de 112-centrale is juist dat als als je ze belt je eerst niet geloofd wordt, je een half uur later nog een eerst moet bellen om een half uur in de wacht te staan en pas bij het derde telefoontje indien nodig een ambulance sturen of de brandweerkazerne inlichten.
Dit lijkt me een enorm blaatverhaal. Mijn enige ervaring met een 112 gesprek was dat er direct werd opgenomen en gevraagd werd wat nodig was: politie, ambulance of brandweer. Meteen daarna had ik iemand aan de lijn die vragen over de medische situatie begon te stellen.

Als je al lallend 112 belt kan ik me voorstellen dat er aan de andere kant eerst wat controle vragen worden gesteld voordat er voor een paar honderd Euro een hulpverlener op pad wordt gestuurd.
Of het vaak gebeurt weet ik niet, maar het gebeurt ... bij mensen die niet lallend of dronken zijn. Ik ga het nog sterker vertellen, ik heb zelfs op een bekende landelijke nieuwssite (en niet zoiets als geenstijl of dumpert) een verhaal gelezen van iemand die daardoor te laat in het ziekenhuis arriveerde na een hartstilstand. Pas bij het derde gesprek werd de beller te woord gestaan, men was toen echter al meer dan een uur verder. Dit is overigens wel al een paar jaar geleden.
Maar ondertussen een verkeerd WhatsApp nummer sturen, tot 2x toe? Nee dan zijn die alerts heel nuttig en kan je echt levens redden als je bij de tiplijn van de Telegraaf uit komt.
De telegraaf heeft in die periode dus 400! Meldingen gehad die eigenlijk bedoeld waren voor de hulpdiensten...
Stel je dat eens voor als je in de auto zit? Je hebt constant een hard alarm naast je af gaan, deze kan je met het oog op de verkeersveiligheid niet uitzetten (je mag dit ook niet), ondertussen raakt je batterij leeg van het constante gebruik van de luidspreker en de trilmotor, terwijl je telefoon juist belangrijk is bij een noodsituatie om het noodnummer te bellen.

Op de fiets geldt hetzelfde. Zo'n bericht werkt afleidend in het verkeer, en om het te stoppen moet je je telfoon gebruiken wat gevaarlijk is in het verkeer (en illegaal over 5 dagen). Daarnaast is het ook niet zonder risico om op een fietspad te stoppen, zeker nu er snelfietspaden bestaan voor o.a. speed pedelecs.

Ik was gisteravond best bang dat ik ook 5+ keer in het kwartier dat ik naar huis fiets dat bericht kreeg (er zat in mijn treinwagon ook iemand met dat probleem). Ik kan me meerdere plaatsen op mijn dagelijkse route bedenken waarbij een plotseling zwaar alarm in mijn broekzak echt een gevaar kan veroorzaken.

Verder is Whatsapp geen continu geluid, en is dit gewoon uit te zetten. De meeste mensen die ik ken hebben ook amper whatsapp-geluiden aan staan behalve voor directe berichten (geen groep).
Ik heb er maar liefst 8 (!!) mogen ontvangen. Ben de gehele dag thuis geweest dus alles via de zelfde mast lijkt me. Ik zit op het T-Mobile netwerk.
 • NL-Alert 24-06-2019 17:21 (ontvangen 17:21)
  Alarmnummer 112 en 0900-8844 zijn niet bereikbaar. Bel bij spoed 020-6212121. Indien niet bereikbaar ga dan naar dichtstbijzijnde ziekenhuis, politie- of brandweerpost. Meer info volgt.
 • NL-Alert 24-06-2019 17:21 (ontvangen 18:12)
  Landelijke storing telefonie. Bij een spoedmelding ga naar het dichtsbijzijnde brandweerkazerne of politieburo
 • NL-Alert 24-06-2019 18:12 (ontvangen 18:15)
  Landelijke storing KPN: 112 niet bereikbaar. Politie heeft alternatief telefoonnummer 088-6628240, Whatsapp 0613650952, Twitter @Politie. 112 not reachable. In case of emergency use numbers above.
 • NL-Alert 24-06-2019 17:23 Landelijke storing (ontvangen 18:22)
  KPN: 112 niet bereikbaar. Politie heeft alternatief telefoonnummer 088-6628240, Whatsapp 0613650952, Twitter @Politie. 112 not reachable. In case of emergency use numbers above.
 • NL-Alert 24-06-2019 17:23 Landelijke storing (ontvangen 19:17)
  KPN: 112 niet bereikbaar. Politie heeft alternatief telefoonnummer 088-6628240, Whatsapp 0613650952, Twitter @Politie. 112 not reachable. In case of emergency use numbers above.
 • NL-Alert 24-06-2019 17:21 (ontvangen 19:17)
  Landelijke storing telefonie. Bij een spoedmelding ga naar het dichtsbijzijnde brandweerkazerne of politieburo
 • NL-Alert 24-06-2019 19:12 (ontvangen 19:18)
  UPDATE: Landelijke storing KPN: 112 niet bereikbaar. Politie heeft alternatief telefoonnummer 088-6628240. CORRECTIE Whatsapp telefoonnummer 0610000011, Twitter @Politie. 112 not reachable. In case of emergency use numbers above.
 • NL-Alert 24-06-2019 21:29 (ontvangen 21:29)
  Afsluitend bericht landelijke KPN-storing: 112 en 0900-8844 zijn weer bereikbaar
Soms zit er een enorme tijd tussen het verzenden en het ontvangen. Verder trouwens ook vreemd dat de informatie in mijn ogen redelijk ongestructureerd is verzonden, alsof ze geen standaard berichten klaar hebben in een systeem om informatie direct goed te versturen (en die dan ook op taalfouten zijn gecontroleerd).

[Reactie gewijzigd door gooos op 25 juni 2019 12:06]

Kreeg er ook 5 en dat had best met 2 of 3 berichten gekund, eerste 2 berichten (2 ledig) daarna een correctie en daarna nog 2 updates, daarmee creëer je inderdaad wat irritatie bij mensen waardoor sommige het misschien negeren uitzetten ect(niet handig natuurlijk).
Ik had helemaal geen bericht terwijl het aanstaat in mijn tel...
Hier ook niks, Haarlem West, staat aan op alle telefoons. Vodafone netwerk. Ik begrijp de ophef niet :-)
Als iemand ligt dood te bloeden gaat daar al je aandacht naar toe
En die nl.alerts heb je dan weinig aan
Je ontvangt ze 25x of niet maakt niks uit
Maar dat een landelijk hulpmeldsysteem een totale uitval heeft en daar de gewichtige bonnetjes minister opstelten weer duidelijk geen goede oplossing neerzette
En het redundant systeem niet getest wordt zoals maandelijks de sirenes
is toch iets wat de kpn en de 2e kamer wakker schud
Geloof het of niet, aardig wat mensen hebben geen mobiele telefoon. Een groot aantal ouderen zijn er gewoon nooit aan begonnen, of kunnen de kleine letters niet lezen, etc. Ook is er een groep mensen die het gewoon onnodig en onhandig vindt om de hele dag bereikbaar te zijn. Het percentage mensen zonder mobiel is zeker meer dan 1%.

Volgens jouw zijn deze mensen dus schuldig wanneer ze, bij een 112 storing terwijl er iemand gewond op straat ligt, niet op de hoogte zijn van deze storing en dus 112 niet kunnen bereiken? Met een telefoon die ze niet hebben overigens. Of mag je je NL-Alert niet uitzetten, maar wel in het geheel geen telefoon bezitten? De gevolgen zijn hetzelfde.
Het waren 5 berichten op mijn telefoon en 5 berichten op zijn telefoon terwijl we met 130 over de snelweg raasde binnen 15 minuten. Ik heb toen de mijne uitgezet maar die van hem ging na het ritje nog vrolijk door en hij was er klaar mee na een 10 tal berichten

Die cell broadcasts komen niet tegelijk binnen en dus was het een ritje. Met een en al geloei, ja nl alert kan een mooi systeem zijn als het aan een aantal randvoorwaarden gaat voldoen:

- er meer foutcontrole is (spelfouten of ernstiger foute telefoonnummers)
- het niet word gebruikt als een verkapte “sms” dienst van de nooddiensten
- het door iedereen gegarandeerd ontvangen kan worden en dus platform onafhankelijk is
- de alert indicatie (amber, ernstig, extreem) fatsoenlijk aangehaald word, niet werkend 112 is ernstig NIET extreem terwijl dat gisteren wel als extreem werd verstuurd

Als die wijzigingen zijn gemaakt zet ik het met alle liefde weer en en zie ik ook het doel.

Wat ook raar is, is dat ze voor een issue als een niet werkend telefoonnummer (ja een belangrijk maar toch) proberen alles plat te spammen, maar bij een gigantische asbest brand 3 jaar geleden in roermond helemaal niks, ik kwam erachter nadat ik het centrum inliep en de brandweer zag met een (wat ik dacht) ludieke actie bezig te zijn. Ze waren uitrijdende autos af aan het spoelen ivm de asbest en je mocht de stad alleen in als je bestemmingsverkeer was (ik werkte destijds in dat gebied), ik hoorde het uiteindelijk pas op het werk. Nadat ik zonder enig boe of bah lopend gewoon het afgezette gebied in kon.

[Reactie gewijzigd door callmebackdraft op 25 juni 2019 17:40]

+1
Typisch Nederlands zeikgedrag, het is immers nooit goed. Waarom schaffen we de filemeldingen ook niet af, je rijdt statistisch gezien immers toch niet op het merendeel van de aangegeven wegen...

Of dan maar voor ieder bericht gewoon een referendum organiseren, zodat we iedereen blij kunnen maken over tijdstip, hoeveelheid, geluidsniveau en de 'niet storen' tijdstippen van eenieder? Want

Mijn tips: Kijk naar wat er verbeterd kan worden aan het bereik zodat er geen gaten vallen in wie het bericht wel en niet krijgt en wees blij dat er een manier is om zoveel mogelijk burgers te waarschuwen. En zeik over het weer ofzo.
Als je aan het reizen bent kan je er idd meerdere krijgen, aangezien het systeem niet kan bijhouden wie er al berichten gehad hebben
Daarom houdt je telefoon dat ook bij. Die laat hetzelfde bericht (als het goed is) niet twee keer zien. Zo kan het bericht gedurende een periode uitgezonden worden. Dat is betrekkelijk essentieel als het alleen een bepaald gebied betreft. Iemand die van buiten dat gebied komt terwijl het bericht nog relevant is, moet het ook krijgen, terwijl het misschien al een paar uur 'oud' is. Referentie
Er zijn ook daadwerkelijk 5 berichten gestuurd. Exclusief de regioafhankelijke berichten. Het systeem is wel stabiel, maar m.i. wat misbruikt
Nee, het systeem is niet stabiel, verre van! Hier hetzelfde verhaal, via KPN geen enkel alert ontvangen (rondvraag onder meerdere mensen die KPN hebben, niemand heeft wat ontvangen), via vodafone heb ik er 4 gehad. Dat kun je geen stabiel en betrouwbaar systeem noemen.

het zou maar een echte noodsituatie zijn....

[Reactie gewijzigd door ETH0.1 op 25 juni 2019 07:47]

Zowel mijn vrouw als ikzelf geen enkele NL-alert gehad. Beide verschillende providers en verschillende telefoons.
Dan heb je het waarschijnlijk nooit aangezet.
Staat aan, gisteren nog extra gecheckt.

Zie ook de poll boven aan het artikel: 1/3 van de lezers hier hebben de alert niet ontvangen!!!!
verschillende provider hoeft niet te betekenen dat het op een verschillend netwerk zit ;)
Ik zit zelf bij Simyo, welke het KPN netwerk gebruikt. Alle providers die gebruik maken van dit netwerk hebben dus last van de KPN storingen. Ook ik kreeg geen berichten, terwijl Vodafone en T-mobile netwerk gebruikers deze wel kregen.
Ook niet allemaal. Ik heb een dual-SIM toestel met een KPN (Lebara) en een Vodafone SIM erin, maar geen berichten gehad, terwijl alles aanstaat.
Als beide providers op KPN netwerk opereren krijg je inderdaad geen bericht...
Meschien hadden ze bij kpn wel een storing ☺
Ik kreeg er halverwege op de avond 1.
Mijn vrouw kreeg rond 18 uur de eerste 2x. Zelfde netwerk als ik. Telefoon lag een meter verderop.

Komt nog niet betrouwbaar over.
Vreemd dan, dat ik er maar 4 heb gehad... De eerste over dat er een storing was (tijdstip volgens het bericht: 17:21, tijdstip van ontvangst 18:12), de tweede over een alternatief nummer (tijdstip bericht 18:12, ontvangst 18:15), de derde de update (19:12) en de vierde dat alles weer werkte. Die laatste zag ik trouwens vanmorgen pas.

Echt stabiel zou ik het dus niet willen noemen, zeker niet dat het eerste bericht er bijna een uur over heeft gedaan om mij te bereiken (geen KPN netwerk). Daarbij is het heel erg afhankelijk of mensen hun smartphone bij zich hebben, en dat ding ook werkelijk opgeladen is en verbinding heeft met een netwerk.
Zelf geen enkele ontvangen (vodafone), telefoon van mijn dochter (ook vodafone) meermaals (tenminste 3x). Blijkbaar niet zo stabiel als je zou hopen dus. Laat die torens gewoon staan, die dingen werken tenminste betrouwbaar.
Zal t niet zijn dat je "platgespamd" word door je reizende gebruik?
systeem heeft een alert actief in een zone, probeert die af te leveren, reis je tussen zone's krijg je voor elke regio dat alert.

ik heb op mijn Vodafone kaart netjes alle alerts 1x gehad maar zat vrij statisch rondom mijn huis.
Dat de politie 1 uur na t eerste bericht pas iets corrigeert kan die dienst verder ook weinig aan doen.
Juist tijdens het reizen lijkt het me gevaarlijk om meermaals gestoord te worden met berichten over noodsituaties.
Het kan zijn dat jij naar een regio reist waar een alert actief is (grote brand geweest, giftige dampen, of asbest op straat etc) en de rook is grotendeels weg en jij reist er vrolijk naartoe.
Het lijkt mij derhalve een zeer bewuste keuze dat je meerdere alerts krijgt.
Waarom dat dan? Één bericht geeft dan toch dezelfde waarschuwing?
wat ik vermoed is dat het systeem van cell-broadcasts in regio's is ingedeeld.
zo een regio is een soort eiland en in dit eiland staat een bericht "actief" kom jij in die regio krijg jij dat bericht.
Het systeem kijkt niet of dat bericht ook in een andere regio staat, of dat het landelijk is.
Dus reis jij tussen regio's krijg je meerdere berichten.

Dit zal gedaan zijn omdat er veiligheidswaarschuwingen in een regio kunnen staan (zoals na een brand, asbest oid) het is belangrijk dat als jij die regio in komt je dat gaat krijgen.
Elk bericht heeft een uniek bericht-ID. Twee berichten met hetzelfde ID worden niet twee keer getoond. Als ze een verschillend ID hebben, dan worden ze wel allebei getoond. Er zijn verder geen eilandjes, behalve dat elke zender op zichzelf een eilandje is. Maar dat zijn maar hele kleine eilandjes.

Echter, als de politie in provincie Groningen een bericht uitstuurt naar alle telefoons in Groningen, en de politie in Drente stuurt hun eigen bericht, met dezelfde soort inhoud naar alle telefoons in Drente, dan krijgen die berichten een ander bericht-ID, en worden ze dus beiden getoond als je van de ene naar de andere provincie reist. Als het bericht van Groningen echter uitgebreid wordt naar Drente, en daar (dus) met hetzelfde bericht-ID gestuurd wordt, dan krijg je het maar een keer te zien (als de telefoon het goed doet natuurlijk - die moet de keuze maken om een bericht wel of niet te tonen.)
Thanks voor de verduidelijking!
Maar pakken veel telefoons dan gewoon het foutief op, of hebben verschillende regio's gewoonweg het zelfde bericht gestuurd?
Poeh poeh! Wel 4 a 5 keer maar liefst... Tjonge jonge jonge, wat maken ze er toch een potje van he?

Wat kunnen wij als volk toch ook zeiken. Ja, er waren problemen en het ging niet goed. Maar om nu te gaan lopen zeiken dat je wel 4 of 5 berichtjes hebt gehad... Voor hetzelfde geld is er iets ernstigs aan de hand, krijg je er maar één, mis je die toevallig en dan is het waarschijnlijk ook weer niet goed. Dan hadden ze er natuurlijk meer moeten sturen...

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door MIB75 op 25 juni 2019 09:48]

Maar... Ik had er zes terwijl twee genoeg waren geweest. Eentje met "112 doet het niet. Dit zijn de alteratieven". En eentje met "Alles is in orde". Ook vind ik de alerts in de auto nogal vreemd. Ik krijg in een inkomend gesprek, van mezelf, met daarin een luide zoemtoon. Ik weet inmiddels dat dat een NL Alert is, maar de mobiel pakken om te kijken (moeten nu de ramen en deuren dicht?) mag weer niet.
We mogen best kritisch zijn over de inzet van NL Alert hier, het waren veel berichten, ze begonnen er laat mee en er zat een slordigheidsfout in. Als je wilt dat mensen het serieus nemen, moet je middel spaarzaam inzetten (de KNMI heeft geleerd spaarzaam te zijn met weeralarmen die niemand nog serieus nam en Rijkswaterstaat heeft geleerd spaarzaam te zijn met afkruisen van rijstroken omdat mensen de rode kruizen minder serieus gingen nemen).

[Reactie gewijzigd door mashell op 25 juni 2019 10:43]

Ik heb het idee dat ze niet wisten wat ze moesten doen. Eerst een berichtje met de melding dat 112 onbereikbaar is, daarna een berichtje met een lokaal nummer, dan een berichtje met een algemeen nummer en een foutief whatsapp nummer, dan komen ze met een berichtje met het juiste nummer en uiteindeijk een berichtje dat het opgelost is.

Als ze de boel onder controle hadden, kon het met twee berichtjes.
Oh, er was zeker genoeg mis en daar mag ook best kritiek op komen. Maar dan wel kritiek op het juiste. Niet op dat er wel 4 a 5 berichtjes kwamen. Dat is zeuren. Zeggen dat de procedures niet correct waren en dat dat beter moet, is een (terechte) constatering.
Aan de andere kant: dit soort dingen krijg je nooit perfect. Het gebeurt te weinig om alle problemen er uit te kunnen halen. Zeker omdat alles wat hier mee te maken heeft, ook evolueert. Dus je kan het bij wijze van spreken nu wel perfect krijgen, maar over 10 jaar zijn er weer zoveel andere systemen bij betrokken. Wij als mensen kunnen nog maar moeilijk accepteren dat zaken fout gaan.
Ik heb er 7 gehad, heb een dualsim toestel met twee simkaarten erin.
Het was best irritant, maar uitzetten doe ik niet.
Vond wel dat het lang duurde voordat ze de berichten gingen versturen, toen wisten we via het nieuws al wat er aan de hand was.
Wat rampzalig dat je maarliefst 5x gestoord werd in je bezigheden. Het zou wat zijn als je het alarmnummer nodig had op dat moment.
En 112 is het enige wat je kan bellen ??

Je hebt zieken huis , huisarts, locale politie , locale brandweer.
Dat klopt, alleen veel mensen bellen 112 in paniek. Als het dan niet werkt is hun eerste reactie om nog erger in paniek te raken en misschien nog wanhopiger 112 te bellen. Als je dat voor kan zijn is het altijd goed. Dat het met het systeem gisteren niet lekker loopt staat wat mij betreft los van de discussie of het zinnig is om een alternatief nummer te sturen.
Zonder google; wat zijn de nummers van het politie bureau inde wijk / het dorp waar je woont en het bureau wentje verder

En de brandweer en de afdeling spoedeisende hulp van je locale ziekenhuis? Die nummers staan bij mij iig niet in mijn contactenlijst
Die nummers heb je allleen meestal niet bij de hand. Dus is niet erg handig als elke seconde telt bij een spoedgeval.
En dan verkeerde nummers in de NL Alert, helemaal top! Elk bericht had dikke spelfouten; onbegrijpelijk voor een nood systeem. En dat nog altijd zoveel mensen niks krijgen, ook niet de eerste van de maand, het is gewoon nog niet stabiel.
Bijvoorbeeld nadat je tijdens het oversteken van een gevaarlijke kruising werd afgeleid door een noodbericht wat het verkeer om je heen overstemt? Of op de fiets een reflexbeweging maakt tijdens een scherpe stuurbeweging vanwege het maximale trilsignaal (sterker dan elke andere melding op m'n telefoon)?

Dit zijn in het kader van een noodbericht uiteraard best acceptabele risico's. Echter als 5x in een kwartier het noodbericht wordt gestuurd, zijn 4 van die berichten zinloos gevaar. In de trein hoorde ik dat dus bij meerdere personen. Ik voelde me in het hectische stadsverkeer dus niet zo veilig als normaal, zeker omdat er op zo'n warme dag al de kans is dat mensen minder alert zijn.
Ja want bellen met de telegraaf omdat er een verkeerd nummer instaat is ook heel nuttig.

Zorg gewoon dat 112 werkt, gebeurt het een keer dat dat plat logt, zendt dan gewoon duidelijk 1 notificatie weg inplaats van 5 waarvan er 1 daadwerkelijk relevant was.
Tevens zaten ze ook vol spelfouten.

Komt wel erg amateuristisch over op die manier..
Komt wel erg amateuristisch over op die manier..
Jouw reactie komt amateuristisch over. Denk je dat ze niet heel hard hebben geprobeerd om 112 zsm weer werkend te krijgen? En dat ze nu op dit moment niet een gigantische post-mortem hebben bij KPN om te beslissen welke verbeterigen ze door gaan voeren om dit in de toekomst te voorkomen?

Iedereen maakt fouten. Verplaats je eens in de personen die daar hard aan het werk waren. Dat was voor iedereen die er mee bezig was een heel stressvolle avond. Vind je het dan gek dat ze soms rare fouten maken zoals een verkeerd nummer kopiëren of een paar spelfoutjes hier en daar? Beter dat ze iedereen zo snel mogelijk informeren ipv alle berichten langs een taalkundige te sturen. Ik ben blij dat ze in ieder geval hun fout gecorrigeerd hebben met een opvolgbericht en het is ook netjes dat ze melden wanneer het afgelopen is.
Sorry maar ik moet zeggen dat ik het wel eens ben met @sigmundfreund. Dit had nooit mogen gebeuren.

Mijn vrouw en ik werken beide in de IT. We hebben ons verbaasd over de amateuristische manier waarop dit wordt opgepakt maar ook dingen als redundantie die in de IT de normaalste zaak van de wereld zijn lijkt hier compleet afwezig.

Je zou toch minstens verwachten dat de overheid een draaiboek heeft liggen voor het geval 112 er een keer uit zou liggen. Het lijkt nu net of de eerste de beste storingsmedewerker is opgetrommeld en "oja kun je tijdens het oplossen van je storing ook nog ff snel een NLAlertje uitsturen naar de mensen".
Ja ja, iedereen weet het altijd beter en zou het nooit overkomen zijn of in ieder geval alles veel beter hebben afgehandeld... Tot ze er een keer zelf mee te maken hebben en in de praktijk blijkt dat niet alles loopt zoals je wil en verwacht. :+ Dat geroeptoeter over redundantie is zo’n voorbeeld dat sterk suggereert dat men eigenlijk weinig benul heeft van waar ze het over hebben en hoe dat netwerk in elkaar zit. En een copy/paste fout maken met een NL-Alert: ja, slordig. Maar dat kan de beste overkomen.
En een copy/paste fout maken met een NL-Alert: ja, slordig. Maar dat kan de beste overkomen.
We hebben het hier niet over een berichtje die je aan je oma stuurt. Of de bioscoop die jou een promotionele SMS stuurt en daarin Superman 4 aankondigt terwijl dit Superman 3 had moeten zijn.

Nee... we hebben het hier over het (en ik citeer van Wikipedia): "alarm van de Nederlandse overheid om tijdens (dreigende) rampen of noodsituaties burgers sneller te kunnen alarmeren en beter te informeren". Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken: een systeem wat bedoeld is om bij een ramp of noodsituatie de burger te alarmeren en/of informeren. Dit is geen speelgoed. Hier hoort een draaiboek voor te zijn. Hier mag geen enkele fout mee worden gemaakt.

Stel je even voor dat de situatie erger was dan nu het geval (alsof het al niet erg genoeg was):
 • - NL Alert om 10:00, helft van de mensen ontvangt deze maar. Bericht:
  "Kernongeval Emsland, Duitsland. Blijf rustig, geen reden tot paniek"
 • - NL Alert om 12:00, wederom maar de vraag hoeveel mensen dit ontvangen. Bericht:
  "Informatienummer geopend omtrent kenongeval Emsland. 088-tiplijntelegraaf"
 • - NL Alert om 12:30. Bericht:
  "Oeps foutje, nummer moest 088-kernongeval zijn"
 • - NL Alert om 13:00. Helft van NL heeft NL Alert nu al uitgezet. De andere helft ontvangt de berichten nog steeds niet. Bericht:
  "Kernongeval Emsland, Duitsland opgeschaald naar niveau 6 op INES-schaal. Sluit ramen en deuren, ga niet naar buiten."
Hoop dat je mijn punt snapt. Je kunt geen fouten maken met dit systeem.

[Reactie gewijzigd door Fidelity op 25 juni 2019 11:48]

dingen als redundantie die in de IT de normaalste zaak van de wereld zijn lijkt hier compleet afwezig
Nou reken maar dat er redundantie is. Te ingewikkelde redundantie is misschien juist de oorzaak.
Je kan wel 2 of 4 keer de apparatuur en routes hebben maar tegenwoordig is alles over IP en IP is niet redundant tegen configuratie fouten zoals traditionele TDM of ATM telecom apparatuur was.
Mja, mijn punt was vooral dat men er over in zit dat men gestoord wordt door de meldingen terwijl het een prima systeem is. De uitvoering was niet netjes gisteren, maar alsnog beter iets dan niets. De kans is absoluut nihil dat er iets gebeurt in die periode bij je maar als het er wel is wil je wel op de hoogte zijn van alle mogelijke manieren om alsnog hulp te krijgen.

Dus niet egocentrisch ' boe hoe ik werd 5x gestoord '.
De verstuurder van de NL Alerts komt amateuristisch over. Dit zijn niet de mensen van KPN.
Klopt, maar degene waar ik op reageerde gooide het beiden door elkaar. "Zorg dat 112 werkt" is in dit geval wél voor KPN.
In dat geval zou ik wel ff 112 bellen.
Mijn ervaring met huisartsen is ook dat ze je zo veel mogelijk weg proberen te sturen. Ze werken namelijk niet voor jou maar voor de verzekeringsmaatschappijen die hun salaris betalen. Maar daar kan 112 toch niets aan doen? Dat is toch vooral een schakelcentrale om je zo snel mogelijk met de juiste persoon te verbinden? Je kunt ook direct je huisarts bellen, en krijg je dezelfde nonchalante reacties. 112 afzeiken omdat de huisartsen laks zijn vind ik nogal oneerlijk.
Huisartsen in deze regio zijn na 17:00 niet meer bereikbaar, dan moet je naar de huisartsenpost. Die wordt overigens bemand door diezelfde huisartsen, maar er is een 'triage-assistent' die moet beoordelen of je wel mag komen met je acute hartaanval, kortademigheid of gebroken been.

Overigens zijn er ook mensen die zich zonder te bellen daar melden, zeggende dan dat het in de auto of in de polder gebeurde en ze dus niet konden bellen (mobiele telefoons hebben ook een tijd lang niet gewerkt, kraakten, ruisten, ... maar dat is alweer bijna 10 jaar geleden) maar dan zit je daar dus 's avonds meestal 4 tot 5 uur te wachten voordat je geholpen wordt.

Als je wel belt en mag komen, dan mag je op een doordeweekse avond verwachten 3 tot 3,5 uur te moeten wachten in de wachtkamer. Op minder dan 15 minuten zit je echter in België en daar wordt je wel gelijk geholpen.

Wat betreft 112, die hebben met de lokale HAP in principe niets te maken, al kun je via beide en ook voor dezelfde klachten in het ziekenhuis terecht komen. Mijn aanhalen van de HAP was dan ook dat mij bekende ervaringen daar grotendeels overeenkomen met de negatieve verhalen over de 112-centrale.

Daarnaast zijn er dus ook mensen geweest, die na door 112 niet serieus genomen geworden te zijn wel door hun lokale HAP met spoed geholpen werden waarna die de ambulance inschakelde.
Die HAP is echter bij veel aanbod veel sneller overbelast als een landelijke noodnummercentrale.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 25 juni 2019 14:43]

We hebben het over 112, niet de huisartsen post. Dat je daar slecht en/of traag geholpen bent kan je toch de 112 centralist niet aanrekenen?
We hebben het over 112, niet de huisartsen post.
Klopt, maar beiden zijn instanties die je wordt geacht te bellen in een urgente situatie.
Dat je daar slecht en/of traag geholpen bent kan je toch de 112 centralist niet aanrekenen?
Als je de HAP belt heb je met 112 niets meer te maken. Maar als ik noem meerdere verhalen te hebben gehoord en gelezen, zei het enkele jaren geleden, dan zijn die volgens jou niet waar. Ik heb daarbij alleen aangegeven dat mijn ervaringen daar stroken met de verhalen van serieuze 112-bellers.

(dat er daarnaast ook vaak onterecht naar 112 gebeld wordt, zoals door broekzakbellers, speelt mogelijk wel een rol).

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 25 juni 2019 14:36]

Jeetje je zou maar 5 berichten binnen krijgen, wat een ramp! Ja nee veel erger dan niet weten welk nummer je moet bellen in plaats van 112....
Het waren steeds berichtjes met andere inhoud. Het feit dat je 5 berichtjes kreeg betekend niet dat het systeem niet in orde is. Het systeem werkt. Alleen heb je blijkbaar niet gezien dat er andere info in die berichten stond.
Ik heb vanaf gisteren NL alerts uitgezet want het was echt van de zotte ik en een maat van me hebben op een ritje tussen echt en roermond (15 min ongeveer) beide maar liefst 4 a 5 nl alerts per persoon ontvangen!!! We hebben beide een andere provider. Het is waarschijnlijk regio gebonden
Het heeft volgens mij meer te maken met het verliezen van en opnieuw contactmaken met een zendmast. Ik zat gisteren in een appartement waar het bereik heel slecht is en ik kreeg om de haverklap een NL-alert (vaak dezelfde als de laatst verzonden alert). Ik vermoed dat dit gewoon komt door het opnieuw opzetten van een verbinding met de zendmast.
Platgespand worden bij een noodsituatie heb ik geen enkel probleem mee!~En dat alle noodnummers uit de lucht zijn is een potentiële noodsituatie. Dus dat was helemaal prima! Meer zorgwekkend is dat niet iedereen ze ontvangt. Anderzijds - je hoorde ze door de hele buurt (zal helpen dat het zomer was en veel ramen/deuren open stonden). Dus al had ik het zelf niet ontvangen was ik toch wel even gaan kijken wat er gaande was... Want ik herkende het NL-alert geluid direct toen deze bij anderen in de buurt afging (nog voordat ik zelf het eerste bericht kreeg).

Dus dat systeem helemaal afschrijven wil ik niet. Maar wel geheel eens dat het nog niet de luchtalarmen kan vervangen.

Dat mensen het systeem bewust uitzetten omdat het 'irritant' is vind ik dan weer van de zotte...
Omdat je onzin uitkraamt misschien? Je kan helemaal geen landelijk of regionaal cell broadcast uitsturen via een Nokia (danwel niet met Linux erop). Verzin dan tenminste iets geloofwaardigs.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 25 juni 2019 10:23]

defineer omzin, er zijn open source implementaties die cell broadcasts kunnen doen gebruik maken van cell broadcast. im ga geen links geven, ivm geen zin in gedoe met tweakers. maar een google zoek opdracht geeft wel aan dat cell broadcasts (wat nl alert in feite is) al actief in sommige regio's miabruikt wordt.

link naar reddit over spam die op deze manier verzonden wordt: https://www.reddit.com/r/...ncreasing_unlike_sms_and/

onzin? absoluut niet. gewoon verder kijken dan de info die je wordt voorgeschoteld, blijf kritisch en controleer voordat je met een tekst komt zoals "omdat je onzin uitkraamt?"

edit: twitter gecorrigeerd naar tweakers

edit 2: prima, hier een open soiurce implementatie van die diy cell broadcasts, jouw punt zijnde??
https://osmocom.org/proje...oadcast#How-to-testuse-it

edit 3: die open source link een richtlijnvan hoe een cell broadcast werkt, want als het aan het internet hangt, is het ook te hacken, en dat is net zo goed geldende voor cell broadcasts.

[Reactie gewijzigd door inaba_nl op 25 juni 2019 10:36]

Jij moet niet alles geloven wat je leest. Een handset kan geen cell broadcasts sturen. Dat is iets wat alleen vanuit de provider kan. Ik zou zeggen ga eens lezen hoe de techniek werkt en dan snap je waarom. Jouw verhaal is gewoon compleet verzonnen, want het kan simpelweg gewoon niet. Vandaar ook de min 1.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 25 juni 2019 10:37]

blijf maar slapen tot een hacker het systeem gaat misbruiken. zucht. allen kan gehackt worden, dat is de moot van mijn verhaal.
Jou verhaal was dat iemand met een Nokia een cell broadcast stuurde naar specifiek jouw telefoon. Dat is gewoon totaal uit de lucht gegrepen. Vervolgens vraag jij je af waarom je een min 1 krijgt. Dat leg ik je uit.

Ik weet niet hoe de moot van jouw originele reactie had moeten zijn dat hackers bij een provider kunnen binnendringen om een SMS-CB te sturen? Dat is helemaal niet wat je schreef. Dan had je misschien geen -1 gehad, want daar zit tenminste nog een vorm van waarheid in.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 25 juni 2019 10:54]

heb het ff nagevraagd bij die kennis, die zei ook dat ik niet helemaal correct zat, die stuurde destijds een ding genaamd "flash sms" wat op eenzelfde manier word overgebracht qua melding. alleen is dat per nummer, niet per landsregio.
puntje bij paaltje: het systeem is te hacken, nog niet gebeurt, en om dan anon te blijven moet je behoorlijk veel moeite doen voordat dat een ding is.
vraag me af nu, hoe kon ik zo triggered zijn over mijn eigen? raar. en ook mijn excuus mocht je dit persoonlijk hebben opgevat.
Die luchtalarmen worden ook aangestuurd via een telefoonlijntje, en hangt dus aan een netwerk. Zijn dus ook te hacken. Zegt allemaal niet zo veel, je zal toch eerst bij de hoofd beherende partij in moeten breken (en dat heeft al dus geen zak met de security van het alert systeem te maken).
ah ja, heb je gelijk in. maarja, eenmaal connected is beveiliging veel belangrijker. (nu is veiligheid van dat soort systemen zobiezo belangrijk)
Dan kun je beter helemaal maar niets in huis hebben wat aan internet of telefoonnetwerk hangt.

Als hier zo makkelijk gebruik van gemaakt kon worden, waren spammers daar al jaren geleden op in gesprongen.
Omdat je onzin uitkraamt misschien? Je kan helemaal geen landelijk of regionaal cell broadcast uitsturen via een Nokia (danwel niet met Linux erop). Verzin dan tenminste iets geloofwaardigs.
Onzin is nog steeds geen -1 maar een 0. Niet mijn regels maar die van Tweakers. Als jeuken mijn vingers soms ook boven de rode knop.
Je kunt het op elke telefoon ook uitzetten. Je hoeft er niet een specifiek model voor te kopen.
Ik zit bij Tele2 en kreeg er 8, en ik was niet de enige die er absurd veel ontving. De sportschool klonk als de opening van de HBO-serie Chernobyl.
Op mijn KPN toestel niks gehad, op mijn vodafone toestel 1 met de eerste melding.

Mijn vrouw kreeg enkel savonds een afmelding..
Ik heb er 0 ontvangen.. :X

Topsysteem. Vorige week werkte het wel toen ik in Nijmegen was.
Ik had er 7 (Tele2). Laatste was dat de storing verholpen was.
Hier ook vijf stuks gehad. Zwaar irritant met die herrie er bij. Had makkelijk in 3 gekund.
Maar de overige twee waren regionale waarschuwingen.....

[Reactie gewijzigd door kameleon20 op 25 juni 2019 11:11]

Ik zit ook bij Vodafone, maar heb er 4 gehad:
* 18:12
* 18:15
* 19:12
* 21:29
Ik heb zelfs 7 berichten ontvangen (regio nijmegen), komt wat amateuristisch over. Ding bleef maar gaan, snap dat het belangrijk is maar dit moet ook anders kunnen. Op deze manier zaai je alleen maar paniek als dat ding zo vaak over gaat.
Ik heb er 4 gehad en de laatste kwam bij mij zeer laat binnen. Dat kwam omdat ik in vergadering was op een bedrijfsgebouw waar een picocell van T-Mobile hangt. Die celletjes laten cell broadcast blijkbaar niet door, want zodra ik buiten stond kwam die binnen. Terwijl collega's met Tele 2, Vodafone en KPN hem wel direct hadden gekregen. Opvallend wel dus.

Er valt veel aan te verbeteren, maar tegelijkertijd is de groep mensen die inhoudelijk geïnformeerd wordt nu wel zo groot dat erger voorkomen kan worden. Met een sirene die afgaat, heb je geen idee wat er aan de hand is.

Wat voor mij onbegrijpelijk blijft, is dat het noodnummer in beheer is bij één particuliere dienst. Zoiets moet bij de overheid liggen en driedubbel uitgevoerd zijn.

[Reactie gewijzigd door ep667 op 25 juni 2019 13:01]

Ik kreeg ze alle 5 nog dubbel ook.

[Reactie gewijzigd door rko4u op 25 juni 2019 07:25]

Kan dat misschien door een dual-SIM/radio setup komen (aangezien NL-alert volgens mij een broadcast systeem is)?
Inderdaad hier ook geen NL Alert op mijn KPN nummer, op mijn T-Mobile nummers kreeg ik ze wel allemaal binnen. Mocht er echt een ramp gebeuren waarbij het GSM netwerk uitvalt hou ik mijn hart vast.
Ik had op mijn privé telefoon via KPN 5 berichten. (Xiaomi) En op me zakelijke telefoon via KPN, 1 bericht (Samsung). Telefoons liggen naast elkaar.
Is alleen zo lastig om informatie te communiceren via een sirene wat met nlalert wel kan.

Moeten ze het wel in 1 keer goed doen, foutieve informatie is not done. Ik vind 4 alerts ook wel veel voor 1 incident.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 25 juni 2019 08:25]

Is alleen zo lastig om informatie te communiceren via een sirene wat met nlalert wel kan.

Moeten ze het wel in 1 keer goed doen, foutieve informatie is not done. Ik vind 4 alerts ook wel veel voor 1 incident.
Het probleem was niet alleen foutieve informatie. Het probleem was helemaal geen informatie.

Die sirene had gewoon geloeid in een noodgeval. NL-Alert deed het gewoon helemaal niet. Totaal onacceptabel als alarm systeem.
Nou ja, deed het helemaal niet? Bij mij deed ie het wel. Het gebeurt niet zo vaak dat er landelijk incident is, dus ik kan me voorstellen de procedure nog niet optimaal is en naar aanleiding van deze ervaring verbeterd zal worden. Het is erg lastig om zo’n informatie systeem met alle mensen die er achter zitten goed te gebruiken.

Het is makkelijk roepen vanaf de zijlijn.

[Reactie gewijzigd door gjmi op 25 juni 2019 13:34]

Nou ja, deed het helemaal niet? Bij mij deed ie het wel. Het gebeurt niet zo vaak dat er landelijk incident is, dus ik kan me voorstellen de procedure nog niet optimaal is en naar aanleiding van deze ervaring verbeterd zal worden. Het is erg lastig om zo’n informatie systeem met alle mensen die er achter zitten goed te gebruiken.

Het is makkelijk roepen vanaf de zijlijn.
Dus jij vindt het acceptabel dat er in het geval van een invasie uit een ander land "de procedure nog niet optimaal is" en er daardoor duizenden tot miljoenen doden vallen? "Sorry, je hele familie is dood, NL-Alert deed het nog niet optimaal, dus we konden ze niet waarschuwen voor het bombardement. Sorry. Wordt nog aan gewerkt, ff debuggen. We gaan het in de toekomst beter testen, net een paar stagiaires op gezet. "

Er bestaat gewoon een prima werkend systeem: dat van de mobiele luchtalarmen. Waarom moet dat vervangen worden door iets dat niet goed werkt en ook niet goed KAN werken in het geval van een daadwerkelijke hele grote ramp (zoals een oorlog)?

Ik roep niet dat het "beter kan vanaf de zijlijn". Ik roep dat het er al is. Het enige dat er gedaan hoeft worden is het bestaande mobiele luchtalarm systeem onderhouden ipv uitschakelen.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 25 juni 2019 13:50]

Nee, dat zeg ik niet. Ik heb totaal geen menig geuit of het acceptabel is.

En die luchtmobiele alarmen werken ook niet altijd. Dus nee, dat is geen perfect werkend systeem. En NL alert voegt waardevolle informatie toe. Gaan die sirenes met morse code vertellen wat er aan de hand is?
En die luchtmobiele alarmen werken ook niet altijd.
Bron?

Het probleem met NL-Alert is niet, dat het niet altijd werkt. Het probleem met NL-Alert is dat het nog nooit voor iedereen goed gewerkt heeft en dat het voor mensen zonder moderne telefoon helemaal niet werkt.
De informatie via een sirene is best simpel: Beweeg je naar veiligheid en controleer het nieuws via radio, tv of internet. Sleutelpunt hierbij is het gebrek aan directe urgentie. Je kan een sirene negeren totdat je op een veilige plaats bent (fiets gestopt op een veilige plaats, bvb). NL-Alert zou op bijvoorbeeld een kruising juist een gevaarlijke situatie opleveren. En zeker als de berichten over NL-Alert soms "Kom niet meer naar deze voetbalwedstrijd" zijn, vind ik het risico van dat soort opeenvolgende berichten het lang niet altijd waard.
Ik kreeg zowel op KPN als Vodafone geen NL Alert. Ook achteraf niet meer binnen gekomen.

Bij de NL Alert test die onlangs gedaan werd kreeg ik wel op beide telefoons het testalarm binnen...
De meldingen worden alleen getoond indien opgevangen, er is geen opslag.
Het is GEEN SMS, maar een Cell Broadcast. (zendmast aan ALL toestellen in de buurt).
Er is ook geen terugmelding richting een zendmast dat iets ontvangen is oid.

Daarom kan een bericht kwijtraken, en wordt het dus herhaald verzonden om een verstoring van het bericht te compenseren.
Ik liep toevallig rond die tijd in de supermarkt. Alle/veel telefoons om mij heen gingen af maar ik heb niks mogen ontvangen. Terwijl ik wel 2x per jaar de testberichten ontvang. Hopelijk stellen ze het afschaffen van de sirenes nog verder uit want hieruit blijkt toch maar weer dat het toch onbetrouwbaar is.
De methode is best effort... geen garanties... dat dus.
Radio is niet altijd 100% op alle plaatsen dekkend. Ik heb vaak genoeg gezien dat een bepaalde plek een deadspot was en 1 meter verderop waren er geen problemen. Op die plek was geen communicatie met een toestel op die plek mogelijk.
Mijn vriendin kreeg er 3, ikzelf kreeg er geen een. Onze telefoons lagen letterlijk naast elkaar en beiden hebben dezelfde provider (Hollandsnieuwe (Vodafone)). :+

Weet dus niet of het daadwerkelijk aan KPN ligt in jouw geval, meerdere mensen met Vodafone / T-Mobile / Tele 2 hebben hem niet gehad als ik naar de poll kijk.
Mijn werktelefoon (Vodafone) kreeg er een stuk of 20. Mijn privetelefoon (telfort, dus KPN netwerk) geen enkele.
Ik krijg op deze manier ook totaal geen vertrouwen in het NL Alert systeem. Veel te vaak heb ik meegemaakt dat niet iedereen deze berichten binnen krijgt als er echt een calamiteit is.

Nu ook, ik heb twee telefoons eentje met tele2 en eentje met KPN. Op geen van beide heb ik ook maar 1 NL Alert bericht binnengekregen.
Hier (Utrecht, Tmobile) kwam sowieso het eerste bericht pas binnen uren nadat 112 er al uit lag.
Daarna inderdaad nog 4 bericht gedurende de dag.

Zelfde gebeurde de vorige keer met de tram aanslag in Utrecht. Eerste melding kwam pas uren na het incident binnen, waardoor toen het bericht uren later binnen kwam allemaal mensen in eerste instantie weer in paniek modus gingen omdat ze dachten dat er weer iemand ergens aan het schieten was.
Ik heb er welgeteld 8 gehad (T-Mobile).
Ik ook! Zelfs tot laat in de avond (22:30 uur). Werd er helemaal gek van; 1 was wel voldoende
Ik heb zowel T-Mobile als Youfone (KPN) en kreeg op beide nummers zeker 5 berichten.
Het was tegen het irritante aan, zeker omdat ik in de auto zat en je dan geen telefoon mag bedienen.
Maar die berichten maken een ^%$^$^&@@@#!&^&&* geluid, dus dat wil je wel uitzetten.
Er ging wel meer mis bij KPN, ik en al mijn collega's met KPN nummers hebben geen NL Alert gehad terwijl mijn vriendin met Vodafone er 5 kreeg.
Wij krijgen ze wel altijd op de eerste maandag van de maand. Als dit systeem zo brak is mogen ze van mij de witte sirene's nog wel een paar jaar laten staan.
Ik heb er ook zo'n 5 dezelfde gekregen. En dan nog een stuk of wat verschillenden. Vodafone. De telefoon bleef maar door trillen. Ik moest m'n telefoon letterlijk resetten om het trillen op te laten houden, maar dat heeft misschien meer met het Android gedrocht te maken dan met de storing.

Ik kreeg de NL-Alert pas nadat de storing opgelost was (rond een uur of 19:00), maar niet tijdens de storing.

Ik kwam erachter dat er uren eerder een storing was toen ik een vriend probeerde te bellen en de telefoon niet over ging.

Wat een systeem... Producten met serieuze bugs opleveren lijkt tegenwoordig wel de norm.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 25 juni 2019 07:51]

KPN had dan ook een storing. Logisch dat je niks ontving. Maar niet minder kwalijk natuurlijk.
NL-Alerts horen by design niet afhankelijk te zijn van een provider.
Maar dat is het blijkbaar wel, want ik heb op mijn iPhone 8 op KPN ook geen nl alert ontvangen, terwijl dat normaal wel werkt. Wat ik dan wel weer bijzonder vond: we hebben hier op mijn werk ook een iPhone XR liggen waar helemaal geen simkaart in zit en die ontving wel de nl-alerts...
Als je alleen in de buurt van een KPN mast zit en die is niet bereikbaar voor de alarmcentrale dan kan die mast niets uitzenden.
Het is eerder een probleem dat een mast niet bereikbaar is dan iets anders.
Gezien ik een uit Duitsland geïmporteerde telefoon heb krijg ik helemaal geen NL-Alerts, maar ik zat toevallig in de trein (stiltecoupé :+ ) en met mij kwam er bij zeker de helft van de mensen geen kabaal uit hun telefoon, terwijl de telefoon van de andere helft soms één keer, soms 5 keer afging. Ik denk dat de sirenes nog maar niet uitgezet moeten worden...

[Reactie gewijzigd door Mindstorms op 25 juni 2019 23:20]

Ik heb ook een grijs toestel, maar die doet het wel in zowel NL als het buitenland. Ik heb gisteren vier (verschillende) berichten gehad. En eerder deze maand in de VS een paar alerts voor Flash Floods.
Staat onvangst van Cell Broacasts aan?
Bij ons niemand een alert gehad. Ik zat in een restaurant, de hele toko ging af, maar bij mij, mn vrouw en dochter niks (T-mobile, KPN en Vodafoon...)
Ik zit bij Vodafone en heb er 3 ontvangen.
Minstens 7 heb ik er gehad, waaronder eerst één die onbegrijpelijk was, later één dat er een storing was, één dat 112 niet bereikbaar was, nog later één met het telegraaf nummer, dan één met andere nummers, en één dat de storing voorbij is en daar tussendoor dus nog. Verder zag ik er ook nog 2 oude in het lijstje staan, van afgelopen december en van april,

Echter nadat ik ze weggeklikt heb, kan ik ze ook niet meer terug openen. Als ik voordat de storing voorbij was geweest inderdaar het alternatieve nummer voor 112 had moeten bellen, had ik het niet kunnen terugvinden.
Is heel goed weg gestopt.
Bij mij (Mi6 met Xiaomi.eu beta rom) moet ik naar Berichten, dan Instellingen openen en daar naar Mobiele Uitzendingen gaan. Viola, daar staat alle staatsspam van gisteren...
Ik heb nu de Google Messages geïnstalleerd, maar in de LG Messages app zijn ze niet te vinden terwijl ze daar wel op zijn binnengekomen.
Agree!, soms kun je beter low-tech toepassen en ons zelf niet te afhankelijk maken van high-tech. (KIS principe) 8)7
verkeerde routering verkeer leidde tot 112-storing ??? Ik geloof niets meer als dit soort berichten,
Maak zelf gebruik van het netwerk kpn en bemerkte vorige week Zaterdag/zondag dat er wel/geen verbinding was of heel slecht, +- een week geleden kon niemand mij bellen , zag ook geen oproepen of gemiste oproepen.sms en berichten die ren later pas werden ontvangen!

Mijn vermoeden ? denk dat het hier om een hack gaat wat het hele netwerk heeft platgelegd (verkeerde routering verkeer leidde tot 112-storing (omdat er een andere routing nodig was ?? ) wel een hele grote fout die hier is gemaakt.
Zo zien we maar weer wat deze storing teweeg heeft gebracht ziekenhuis, politie , communicatie enz...
En kan je zeggen dat het hier niet bij blijft en dat dit zich zal herhalen.
Zit bij Ben ( T-mobile ) en kreeg er ook 5....
Waar ik me mateloos aan irriteer is de vorm van deze NL Alert, een wazige Engelse tekst die uitgesproken ook niet eens verstaanbaar is.
Gewoon in het Nederlands moet toch ook kunnen, het is toch NL alert ...
Zo moeilijk kan het toch niet zijn :?

[Reactie gewijzigd door mercury17 op 25 juni 2019 09:40]

Hoi Ik ben dat wel met je eens.

Ik heb er 5 of 6 gehad. Het nadeel van deze berichten vind ik dat als je er op klikt. Je ze niet rustig later nog even na kunt lezen. Althans op mij Nokia 7+. Nu klikte ik erop om het lawaai te laten stoppen. Zodat ik het bericht rustig kon lezen. Ik had hoofdpijn en dan helpt dat lawaai niet om je rustig te concentreren om te lezen.
Deze berichten staan dus niet tussen bv je sms berichten.

Gelukkig werkte bij mij het internet nog gewoon en kon ik op die manier de strekking van de berichten achterhalen.

Edit ik lees net het bericht van Wica

[Reactie gewijzigd door TurboTon1973 op 25 juni 2019 09:55]

Met een Galaxy S10 en 2 sims (tele2 en youfone) had ik de volgende alerts:
Tele2:
- 17.40 die van 17.07
- 18.15 die van 18.03
- 18.15 die van 18.12
- 19.15 die van 19.12
- 21.29 die van 21.29
Youfone:
- 17.41 die van 17.07
- 18.15 die van 17.21
- 20.10 die van 19.12

Heb de sirene aan staan dus werd er wel een beetje mesjokke van ;)
Ik gebruik dual-sim bij Simpel en Tele2. en ik heb helemaal geen bericht gehad.

[Reactie gewijzigd door antoine_ op 25 juni 2019 11:04]

Er ging inderdaad wel meer mis, ik heb KPN en Vodafone (prive en zakelijk). Op beide toestellen kreeg ik meerdere keren een NL Alert binnen. 4x NL Alert op kpn en 8x NL Alert op vodafone.

Vodafone:
16.59 uur
17.00 uur
17.28 uur
17.47 uur
18.12 uur
18.15 uur
19.12 uur
21.29 uur

KPN:
17.27 uur
18.23 uur
18.24 uur
19.34 uur

[Reactie gewijzigd door pierce op 25 juni 2019 11:22]

Dual sim hier (KPN / Vodafone). Kreeg dus alles dubbel. Minstens 15 x ging de telefoon.
Tijdelijk dempen zou fijn zijn, de berichten blijven immers bestaan onder " Berichten"..
Ik kreeg er ook geen een. Bleek dat ik de setting niet had aanstaan in iOS. Hoe je dat doet zie je hier: https://www.iphoned.nl/ni...e-iphone-juist-ingesteld/
Ik kreeg op een T-Mobile abbo 12! NL Alerts, sommigen dubbel, sommigen verschillend.
Hier een Simkaart van KPN en een van SIMYO (onder water ook kPN)
0 meldingen ontvangen op beide nummers!

Ik was niet op de hoogte van de hele ophef, enige wat ik in de tuin hoorde is dat mijn buren om mijn heen volop NL alerts kregen, geluid is herkenbaar tot 30 meter verder.
Lekker is dat, dan ga je je wel afvragen of alles wel goed gaat in de buurt en wat er aan de hand is, en waar blijft mijn bericht.
Ik was dus ook niet op de hoogte van alternatieven, mocht het nodig zijn.

Wat een goed systeem, ik voel mij nu al een stuk veiliger.
Wat als er nog iets ernstiger gebeurt in mijn directe omgeving (niet dat niet werkende 112 niet super ernstig was).
Vroeger ging het luchtalarm natuurlijk niet af als 112 het niet deed.

Ik vond het zwaar overdreven, 8 nl alert meldingen en de ene nog vager dan de andere. Ik zoek nu een manier om het uit te zetten. Inflatie dit
Als dit systeem zo brak is mogen ze van mij de witte sirene's nog wel een paar jaar laten staan.
Ja, mooi hè? Lekker het alert systeem bij commerciele bedrijven leggen en hetgeen dat ze zelf onderhouden en werkelijk gewoon werkt: weg doen. Gelukkig zijn ze daar als overheden al experts in, want ze doen het aan decennia.

Zielig. Te triest voor woorden; net als de manier waarop ze onlangs het rekeningrijden het leven in geroepen hebben.
NL-Alerts worden niet elke eerste maandag van de maand verstuurd.

NL-Alerts worden 2x per jaar verzonden als test: op iedere eerste maandag van juni en op iedere eerste maandag van december, beide om of rond 12:00 uur als het goed is.

Voorafgaand aan deze twee momenten wordt het publiek één tot twee weken van te voren d.m.v. Postbus 51- en andere media-uitingen geïnformeerd dat er weer een test NL-Alert in aantocht is en of je even wil controleren of jouw telefoon ook goed is ingesteld om NL-Alerts te ontvangen.

Bij deze twee Alert-berichten blijft de maandelijkse sirene een keertje stil.

[Reactie gewijzigd door Thexder op 25 juni 2019 20:04]

Blijkt dat er wereldwijd een probleem was met routering van verkeer.

https://blog.cloudflare.c...e-internet-offline-today/
Precies, dat is 15:02 CET opgelost gemarkeerd. Pas rond 15.45 CET was het volgens Allestoringen mis bij KPN. Beetje raar dus als dit nog het gevolg zou zijn ervan.

Een andere storing dat wel ongeveer gelijkliep was een stroomstoring in Dordrecht (Stedin), rond 15:39 gemeld. Maar ja, het is gissen of het toeval was of gerelateerd. Ken zelf geen datacentra in die buurt bijvoorbeeld.

[Reactie gewijzigd door gertvdijk op 25 juni 2019 10:23]

Een andere storing dat wel ongeveer gelijkliep was een stroomstoring in Dordrecht (Stedin), rond 15:39 gemeld. Maar ja, het is gissen of het toeval was of gerelateerd. Ken zelf geen datacentra in die buurt bijvoorbeeld.
In Sterrenburg (alwaar de door jou genoemde storing plaatsvond), bevinden zich geen datacentra. Enkele jaren geleden was er een datacenter op de Dordtse Kil II (West). Maar die zou sowieso geen hinder hebben gehad van die elektriciteitsstoring, als dit datacenter nog had bestaan.

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 25 juni 2019 11:37]

In Sterrenburg (alwaar de door jou genoemde storing plaatsvond), bevinden zich geen datacentra. Enkele jaren geleden was er een datacenter op de Dordtse Kil II (West). Maar die zou sowieso geen hinder hebben gehad van die elektriciteitsstoring, als dit datacenter nog had bestaan.
Thanks voor de bevestiging. Maar ja, soms hebben telco's een eigen ruimte die niet bij het algemene publiek bekend is omdat het ook niet verhuurd wordt aan derde partijen.

(En soms kan een verstoring in een klein eindlusje in je netwerk helemaal oplopen tot in je core, dus helemaal uitsluiten kan je het ook nog niet.)
Ik vraag me eerder af welke ssl certificaten in die periode zijn uitgegeven...
Waarom vraag je je dat af? En Certificate Transparency logs zijn ervoor hoor, kan je gewoon inzien.
Aangezien BGP hijacking een goede truuk is om certificate authorities echte certificaten uit te geven aan verkeerde partijen.
Het gebeurt regelmatig wanneer er routering problemen op het internet zijn, dat er verschillende hackers hier op in springen en misbruik van maken.
Ah, ja, eens, maar we zitten in de reacties van een KPN telefoniestoring... Cloudflare en andere service providers die slachtoffer waren van de BGP leaks wordt behandeld in een ander nieuwsbericht:
nieuws: Verizon ontregelde deel van het internet door verkeerde routering van...
Het is zou toch raar zijn als dit te maken heeft met KPN? Ik heb het artikel even doorgelezen, maar ik mag toch hopen dat een BGP issue aan de andere kant van de plas, hier geen problemen kan geven? Het 112 verkeer gaat namelijk helemaal niet over een BGP route, maar wordt binnen het KPN netwerk gerouteerd. Dus er moet iets binnen het KPN netwerk hebben gespeeld lijkt mij.

edit: En dan bedoel ik natuurlijk met het 112 verkeer. Uiteraard kunnen er hier problemen ontstaan door een verkeerde BGP announce ergens in de wereld, maar met kritieke systemen zoals 112, zou dat niet mogen voorkomen.

[Reactie gewijzigd door dehardstyler op 25 juni 2019 10:12]

Het is zou toch raar zijn als dit te maken heeft met KPN? Ik heb het artikel even doorgelezen, maar ik mag toch hopen dat een BGP issue aan de andere kant van de plas, hier geen problemen kan geven?
Dat kan wel. Het is extreem zeldzaam, maar niet onmogelijk. Er was niet heel lang geleden een akkefietje waarbij Pakistan youtube wilde blokkeren, en door die aanpassing in BGP al het verkeer van youtube naar zich toe trok. Dat veroorzaakte dat wereldwijd youtube onbereikbaar was.

https://www.reuters.com/a...ial-idUSISL30210920080226
Maar dat is dan wel verkeer wat voor wereldwijd bedoeld is, dus dat kan je kappen met een malafide BGP announce. Maar ik kan geen intern verkeer van een KPN netwerk kappen, als het het netwerk van KPN niet uit gaat. Als 112 verkeer ook opgevangen zou worden door een andere provider bijvoorbeeld, dan kan ik mij voorstellen dat het wel kan.
Maar dat is dan wel verkeer wat voor wereldwijd bedoeld is, dus dat kan je kappen met een malafide BGP announce. Maar ik kan geen intern verkeer van een KPN netwerk kappen, als het het netwerk van KPN niet uit gaat. Als 112 verkeer ook opgevangen zou worden door een andere provider bijvoorbeeld, dan kan ik mij voorstellen dat het wel kan.
het is prima mogelijk dat iemand een fout maakt in de interne routing van een netwerk, en daardoor dit soort ellende veroorzaakt. Dat is natuurlijk pure speculatie, maar het is zeker niet onmogelijk. De hoeveelheid keren dat ik wel niet netwerken door hun hoeven heb zien gaan door spanningtree grappen, zijn niet te tellen. Tegenwoordig is het een stuk zeldzamer, maar nog altijd niet onmogelijk.
Fair enough, dat is inderdaad mogelijk. Maar dan moet er wel een complete "cluster fuck" aan de gang zijn. :P
Fair enough, dat is inderdaad mogelijk. Maar dan moet er wel een complete "cluster fuck" aan de gang zijn. :P
Ik denk dat je de term 'perfect storm' wel kent? :) 1 ogenschijnlijke simpele en niet-destructieve aanpassing, veroorzaakt een domino-effect aan gevolgen, die een compleet netwerk laten bezwijken :)
Dat klopt, daarover heb ik de tread op Hacker News gevolgd, en op Twitter hadden diverse sites het er ook druk mee. Het is/lijkt echter ongerelateerd te zijn aan het probleem bij KPN, want het probleem bij KPN trad op aan het einde van de middag terwijl dit routingprobleem waar Cloudflare over schrijft aan het begin van de middag speelde (lokale tijd hier). Het zou een indirect gevolg kunnen zijn (dat er wat aan routing aangepast werd naar aanleiding van de eerste storing), maar voor een direct gevolg zit er te veel tijd tussen.

[Reactie gewijzigd door dcm360 op 25 juni 2019 10:01]

Je kent de werking van Border Gateway Protocol (BGP)? KPN maakt hier ook gebruik van.
Alle lijnen intern bij KPN werkten gisteren ook niet, even losstaand van het feit dat 112 onbereikbaar was.

Het was juist typisch te noemen dat de failover naar andere providers niet werkte in Nederland.
112 had direct doorgeschakeld moeten worden naar de overige providers, maar die failover werkte niet.
Ik ben bekend met BGP, en uiteraard maakt KPN er ook gebruik van. Dat betekent nog niet dat de ene storing gerelateerd aan BGP ook gerelateerd is aan een andere storing welk mogelijk iets met BGP te maken had.

Een failover van 112 naar een andere provider is voor zover ik weet overigens niet ingericht, dus die had sowieso niet ingezet kunnen worden.
Bellen met 112 zonder verbinding met eigen provider
Als u 112 mobiel belt maakt u verbinding met 1 van de netwerkproviders. Krijgt u geen verbinding met het mobiele netwerk van uw eigen provider? Dan kunt u toch altijd 112 bellen. Want de netwerkproviders in Nederland hebben afgesproken om 112 oproepen van elkaar over te nemen. Dit heet gecumuleerde of gestapelde dekking.

https://www.rijksoverheid...ls-ik-alarmnummer-112-bel
Alsjeblieft. Dus het probleem was breder dan enkel een KPN probleem. ;)
Dat helpt alleen op het moment dat het mobiele netwerk van een provider het niet meer doet. In dit geval deden alle telefoonaansluitingen van KPN het niet meer, inclusief 112 welke via KPN is aangesloten. Wisselen van netwerk helpt niet als de provider van het nummer dat je belt onbereikbaar is.

Een failover van 112 zelf naar andere providers bestaat dus niet. Een failover voor het bereiken van nooddiensten zonder aangesloten te zijn op een werkend netwerk wel.

[Reactie gewijzigd door dcm360 op 25 juni 2019 14:43]

KPN had 3 backup systemen die geen van allen gewerkt hebben. Dat de failover niet werkte, betekent niet dat het niet bestaat.
Dat beweer ik toch ook niet? Ik geef alleen aan dat de specifieke failover die je noemde, namelijk overschakelen naar een andere provider, niet bestaat. Bekeken vanuit het perspectief van de nooddiensten tenminste, want met jouw mobiele telefoon heb je die failover wel.

Overigens zit ik dan nog wel een beetje met de vraag of een failover naar een andere provider haalbaar was geweest. Om dat te bereiken zou de routing aangepast moeten worden in het geval van een storing, wat in de praktijk misschien nog wel lastig was geweest met juist een storing in de routing.
De zogezegd analoge systemen mogen dan wel oud genoemd worden, ze werken wel! De sirenes, de FM radio, het zijn allemaal blijvertjes. Te vaak zie je nu dat een enkele routering zorgt voor een storing. Is het niet de Albert Heijn waar je niet meer kan pinnen, dan wel 112 die onbereikbaar is.

Trek voor je eigen bewustwording thuis het modem er eens uit. Wat kun je nog? Ik hoop niet dat we zo afhankelijk van internet willen gaan leven. Het is verrekte handig maar denk niet dat we hip moeten willen wezen door vol te vertrouwen op nieuwere technieken.

GBP heeft zo ook een routerings fout ontdekt waarbij 20,000 indexeringen naar een staal fabriek geloodst werden. Amazon,Cloudflare, Facebook, allemaal konden ze hem voelen. Gelukkig maken ze dan wel gebruik van CDN, het blijft tricky in mijn optiek.
Analoge telefonie werkte niet ondanks de hoge abonnementsprijs. Vroeger werkte PSTN altijd.
Omdat PSTN tegenwoordig (allang) niet meer circuitgeschakeld is, wordt in de telefooncentrale alsnog omgezet naar packet switched (gewoon IP-pakketjes zeg maar). Alleen het stukje naar jouw huis is nog ouderwets koper.
Anoniem: 733707
@Tomtomgogo25 juni 2019 10:29
Ik houd mijn hart vast als er ooit een cyberaanval wordt gepleegd op ons land, want gisteren liet zien hoe onvoorbereid onze regering voor zoiets is. Anderzijds kan dit natuurlijk het wake up moment zijn, maar eerst zien, dan geloven.
Wees blij dat we nog niet gebruik maken van de centrale DNS (DoH) en NTS (secure NTP) van cloudflare. Anders had dit nog veel meer gevolgen kunnen hebben.
En als aanvulling opnames in de cloud.

Ik was gisteren blij dat ik gelukkig niet bij kpn internet had.

Meer nog dat ik een Humax 5200 heb met ingebouwd HDD. Waardoor we gewoon opnames konden bekijken.

Deze opmerking moeten andere zien in jouw opmerking van hoe afhankelijk we geworden zijn van internet.
En niet van gisteren.
Vaak als ik of andere deze mening delen dan krijgen we te horen dat zulke storingen bijna nooit voorkomen etc etc. we moeten met de tijd mee gaan.
De storing was wel weer een eye-opener.
- NL alert, werkt nog steeds niet goed.
- Bij veel mensen was het bericht verdwenen, na het oke klikken. (men weet niet waar men ze terug kan vinden denk ik)
- De communicatie was eigenlijk best rampzalig. Verkeerde nummer door sturen, te lange nummers door sturen voor een noodnummer.
- De Overheid heeft er bewust voor gekozen om social media in te zetten, bij en "ramp"
- Backup's van KPN werken nog steeds niet naar behoren. Ik geloof graag, dat een backup van dit soort systemen, behoorlijk complex is.

Kortom, een zeer geslaagde rampen oefening en er is nog voor miljoenen euro's werk.

En why de F*CK heeft het ministerie, de telegraaf kliklijn paraat? Maken ze er zelf regelmatig gebruik van?

/update
Het wordt steeds erger.
https://www.nu.nl/binnenl...-tijdens-112-storing.html
"We hebben met de beste wil van de wereld gehandeld", zegt een woordvoerder van die regio. Volgens hem ontbrak het aan een landelijk protocol en was er ook geen standaard nummer voorhanden. "Allerlei veiligheidsregio's kwamen met andere adviezen. ...
Dit is best ernstig.

[Reactie gewijzigd door wica op 25 juni 2019 10:42]

NL alert werkte correct al lijkt het er op dat door de storing bij KPN klanten die gebruik maken van dat netwerk geen bericht hebben ontvangen.

Dat het bericht nergens wordt opgeslagen op een iPhone is niet de schuld van de alert maar wel de implementatie van Apple.

Waar mensen werken worden fouten gemaakt. Anders had de storing zelf al niet voor kunnen komen, maar dus ook niet de fout met het foutieve nummer. Er moet nu onderzocht worden waar de processen gefaald hebben en hoe men dit in de toekomst kan voorkomen

En er is niets mis met het gebruik van sociale media als bijkomend communicatiekanaal. Men wil zoveel mogelijk mensen bereiken, dan gebruik je zoveel mogelijk kanalen.

Je kan redundantie zoveel testen als je wil, maar er gaat niets boven een echte storing om te zien hoe het in de praktijk loopt zonder dat het om een gecontroleerde storing gaat. En dan zie je vaak toch problemen opduiken die niemand voorzien had.
NL alert werkte correct al lijkt het er op dat door de storing bij KPN klanten die gebruik maken van dat netwerk geen bericht hebben ontvangen.
Hoe kan je zeggen, dat iets correct werkt als er mensen zijn die het niet ontvangen hebben?
Dat het bericht nergens wordt opgeslagen op een iPhone is niet de schuld van de alert maar wel de implementatie van Apple.
De overheid heeft voor dit systeem gekozen, de overheid heeft de plicht mensen goed te informeren.
Dus ook waar ze het terug kunnen vinden op hun telefoon.
Waar mensen werken worden fouten gemaakt....
En storingen zijn nooit te voorkomen, daarom dat ik ook zei een geslaagde rampenoefening.
En er is niets mis met het gebruik van sociale media als bijkomend communicatiekanaal.
Er is heel veel mis met social media. Ik en denk best veel mensen willen niet dat dit soort gegevens bij deze bedrijven komen.
Je kan redundantie zoveel testen als je wil, maar er gaat niets boven een echte storing om te zien hoe het in de praktijk loopt zonder dat het om een gecontroleerde storing gaat. En dan zie je vaak toch problemen opduiken die niemand voorzien had.
Het probleem is, dat wij het nooit lezen, als het wel werkt.
Ik zou eigenlijk best wel willen weten, hoe vaak KPN deze backup al succesvol heeft kunnen gebruiken.

[Reactie gewijzigd door wica op 25 juni 2019 09:46]

En why de F*CK heeft het ministerie, de telegraaf kliklijn paraat? Maken ze er zelf regelmatig gebruik van?
Ik mag hopen dat dat toch geen verassing meer is inmiddels?! De telegraaf staat er niet voor niets bekend om "de VVD krant" te zijn...

Voor andere kranten geldt hetzelfde. Toen Pieter Omtzigt te lastige vragen stelde omtrent MH-17, kwam daar pardoes de NRC die de coalitie politici even uit de brand hielp.
Het artikel bracht zware imago schade toe aan Pieter Omtzigt. Niet alleen vanwege dit ene artikel. Want twee dagen later publiceerde NRC een commentaar dat is overleg met de hoofdredactie werd geschreven met de titel “De positie van Pieter Omtzigt is onhoudbaar geworden“. Daarna volgden nog twee publicaties in NRC, beide zeer negatief over het handelen van Omtzigt. Dit leek sterk op een doelbewuste beschadiging door NRC.
Toeval? Nee. Gewoon journalisten die een lijntje hebben naar coalitie politici. Voor wat hoort wat.

Werkt "prima": MH-17 gaat nu over alles behalve het falen van de Nederlandse overheid.


Het valt mij qua journalistiek over de KPN storing dit keer eigenlijk nog mee: ik had verwacht dat vandaag de kranten zouden beweren dat "mogelijk" de Russen achter de storing zouden zitten. Misschien komt dat nog...

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 25 juni 2019 09:42]

Nee, het verbaast mij niet. Maar hard bewijs was er niet echt.
Maar dat het nu in NL-alert stond, vind ik het wel hard bewijs, dat ze gebruik maken van de kliklijnen van de media.
Persoonlijk vind ik, dat hier een onderzoek naar gedaan moet worden en per wet verboden moet worden, dat dit soort connecties bestaan. Dit schaad namelijk de democratie, waarin we het nieuws niet kunnen vertrouwen.
- Bij veel mensen was het bericht verdwenen, na het oke klikken. (men weet niet waar men ze terug kan vinden denk ik)
Heel het toestel heb ik afgezocht maar ik kan ze echt niet openen. Zodra er echter weer een nieuw bericht binnenkomt, zie ik alles wat dit toestel ooit ontvangen heeft terug, dus ook de twee tests van december 2018 en april 2019 en het telegraafnummer (en alle andere zooi) van gisterenavond.
- De Overheid heeft er bewust voor gekozen om social media in te zetten, bij en "ramp"
De Overheid heeft er bewust voor gekozen onbetrouwbare kanalen te gebruiken zoals social media en NL-alert.
- Backup's van KPN werken nog steeds niet naar behoren. Ik geloof graag, dat een backup van dit soort systemen, behoorlijk complex is.
Backup zou juist de systemen van de conculega's moeten zijn. Het is van de zotte dat je met een toestel zonder simkaart wel 112 kan bellen via het op dat moment beste signaal, maar met simkaart dit moet gaan via het eigen plat liggende netwerk. Het is dat ik op een groot deel van de plaatsen waar ik wekelijks kom geen signaal heb met het vodafone netwerk en ook niet met T-mobile ... ja in de stad.
Kortom, een zeer geslaagde rampen oefening en er is nog voor miljoen euro's werk.
Dat haal je niet met één miljoen, dat gaan er zeker tientallen zijn, of meer.
En why de F*CK heeft het ministerie, de telegraaf kliklijn paraat? Maken ze er zelf regelmatig gebruik van?
tikfout mischien. Het simpele feit dat er geen vooraf gecontroleerd standaard bericht beschikbaar is en dat het juiste nummer niet in de systemen staat (al was het via een copy/paste) is veelzeggend.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 25 juni 2019 09:51]

KPN is druk aan het reorganiseren en alles aan het outsourcen. Tja......
Werk jij bij KPN? Hoe weer jij dat het daar aan ligt?

Bedrijven als KPN zijn voortdurend aan het reorganiseren. Ze zijn beursgenoteerd en zitten in een rete competitieve markt, waardoor je altijd focus op kostenreductie zal blijven houden. Een van de middelen is dingen vaker in één keer goed doen, maar een andere is bijvoorbeeld je portfolio rationaliseren. Daar volgen reorganisaties uit.

Dat kan verband houden met een technisch probleem, maar dat hoeft helemaal niet. Dit kan van alles zijn, maar ik denk dat we nooit exact zullen horen wat het was. Redundant dingen uitvoeren is ook geen garantie.
Als nuance dan voor jcvdyk

Ik heb het vaker gezien. Bij diverse bedrijven werden grote fouten die al eerder voorgevallen waren. 5 of 10 jaar later weer gemaakt omdat ze elke 3 tot 5 jaar een nieuwe aanbesteding deden en de kennis van het verleden poef vergeten waren.

Zo ook meegemaakt dat bij een groot kantoor ze de klimaatbeheersing niet op orde konden krijgen. Zomers veelste warm en in de winter veel te koud. En sommige delen van het kantoor was juist te warm of te koud.
Ten einde raad iemand die er 20 jaar gewerkt had en bij een van de eerdere reorganisaties/afsplitsingen bij een extern bedrijf terecht gekomen was maar ingehuurd. Om te kijken of hij kon helpen.
Herkenbaar.
Of dat ze bij de zoveelste sanering te veel mensen ontslaan.
Oops, een systeem waar 800 miljoen per maand doorheen gaat moet over naar SEPA... reeds gegeven ontslag van sommigen werd uitgesteld (en niet teruggedraaid).
En de kennis lag door de aanbestedingen (geen overheid trouwens) twee leveranciers terug. Die dus ook geen poot uitstaken om te helpen, begrijpelijk.
Ze zijn beursgenoteerd en zitten in een rete competitieve markt, waardoor je altijd focus op kostenreductie zal blijven houden.
De primaire focus is dus niet kwaliteit/betrouwbaarheid.
Dat zeg ik niet. Kosten zijn belangrijk, dat zeg ik. In een markt waar t om de laagste prijs gaat (wat in de telecom voor veel mensen zo is), kan je bijna niet met alleen kwaliteit bestaan. Voor veel mensen in internet vergelijkbaar met stroom. Dat heb je of dat heb je niet.
Ik probeer met mijn opmerking juist de focus te leggen op alle outsourcing die dergelijke bedrijven aan het doen zijn. De focus ligt niet meer op kwaliteit maar op het financiële aspect. En nee, ik werk niet voor KPN, wel met.
Zijn er zoals bij de vorige storing nog mensen overleden omdat ze 112 niet konden bereiken?
De Cell Broadcast berichten kwamen in ieder geval wel goed aan, hoewel de blunder met het verkeerde nummer wel weer merkwaardig was....
Dat is het enige pluspuntje van gister, een goede test van de NL-Alerts. Maar genant was het wel. Ben erg benieuwd hoe in hemelsnaam dat nummer van de Telegraaf erin kwam. Leek het sterk op het bedoelde nummer en was het een foutje en puur toeval, of heeft iemand verkeerd geknipt en geplakt? Had diegene op de centrale toevallig net zélf de Telegraaf al getipt over wat gaande was?
Nee de nummers leken totaal niet opelkaar.

Juiste nummer was 0610000011.

Wat ik erger vind is dat het niet gewoon 0611 of 112 kan zijn.

Een noodnummer hoort kort of simpel te zijn en niet iets waar je nog met je nagel de nullen moet gaan tellen terwijl je staat te beven.

[Reactie gewijzigd door Mushroomician op 25 juni 2019 07:28]

Wat ik erger vind is dat het niet gewoon 0611 of 112 kan zijn.
Misschien moet je die vraag eens aan Zuckerberg stellen, die is de eigenaar van Whatsapp, en technisch kan het prima, het is alleen een centenkwestie.

Overigens vind ik dat de overheid geen gebruik zou moeten maken van Facebook en Whatsapp. Er wordt bij me ingebroken, ik doe aangifte en de adverteerders vechten om mijn vastgelegde persoonsgegevens? Volstrekt onacceptabel.
Wat een overdreven reactie. 112 was neer en dan schakel je als hulpdiensten om naar het beste alternatief, iets dat zo veel mogelijk mensen hebben. Sociale media en Whatsapp zijn dan de beste opties, dat is gewoon een goede keuze.

Daarnaast hoop ik niet dat jij 112 belt om aangifte te doen, dit is het NOODnummer, niet de administratieve hulplijn. 8)7

Verder is Whatapp end-to-end encrypted.

De storing gister was al erg genoeg, laten we hem niet nog opblazen met dit soort bruine kroeg praat.

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 25 juni 2019 08:03]

Of social media wel of geen goede keus is tot daar aan toe, maar het zorgt in mijn geval voor een 'Herd Immunity'. Ik heb het niet, maar waarschijnlijk > 95% van de Nederlands met een mobiel wel. Nu hopen dat ze de NL-Alers niet uitgezet hebben mocht ik een hartaanval op straat hebben gekregen.

Het had binnenhuis wel voor problemen kunnen zorgen want zowel mijn partner en ik doen niks met social media.
Sociale media zijn NOOIT een goede keuze.
De meeste mensen krijgen (helaas) tegenwoordig sneller het nieuws via Social Media dan via de radio/tv. Dan is het ook logisch dat de politie ook via Social Media melding maakt dat het nummer niet werkt.

Ideaal is het niet. Maar je moet iets organiseren in die korte tijd dat het down is. En als dat via sociale media ook kan, dan is het een optie.
Voor aangifte is er dan ook geen noodzaak om het met spoed te melden, het vergrijp is immers al geschied en je wil er alleen maar melding van maken. Dat kan gerust een dag wachten.

Stel dat je nu een 3 tal gewapende overvallers een bank/winkel/kantoorpand binnen ziet gaan, is het dan nog onacceptabel om het te melden via whatsapp?
Ja, want ik moet in zo'n situtatie eerst de rust vinden om whatsapp te installeren, uit te zoeken hoe het werkt om daarna de hulpdiensten te kunnen bereiken. Ik denk dat het de overvallers vragen voor me contact op te nemen zelfs sneller zal werken.

Grappig dat ik ondanks de serieuse boodschap van mijn reactie gedownmod wordt :)

[Reactie gewijzigd door CurlyMo op 25 juni 2019 10:56]

Nu is 112 het landelijke noodnummer, daarvoor 0611. En daarvoor was het heel even 0011 (eind jaren ‘80).

Wat best veel lijkt op het gecommuniceerde whatsappnummer 06 1000 0011.

Voelt meer als een easter egg dan een herkenbaar nummer!
Hier werd er een 088 nummer doorgestuurd.
Al die nullen zorgt echter gegarandeerd voor fouten hij handmatige invoer.zoals @Mushroomician al aangeeft.
Iets dat ik ook niet snap. Nummers met veel dezelfde cijfers zijn onhandig om in te tikken omdat je de tel kwijtraakt. Maak er dan 06-01120112 van oid.
Juiste nummer was 0610000011.

Wat ik erger vind is dat het niet gewoon 0611 of 112 kan zijn.
Het lijkt me eerlijk gezegd een met spoed opgezet nummer. Dat is dus door de normale Whatsapp authenticatie heengegaan, wat impliceert dat het wel "bereikbaar" moet zijn voor de sms gateway die Whatsapp gebruikt om verificatie-smsjes te sturen. Dat gaat bij 112 en 0611 niet lukken.
Als men bij Whatsapp mee wilt werken zou daarvoor best handmatig een uitzondering gemaakt moeten kunnen worden. Dan moet je wel vooraf grondig testen natuurlijk.
Uiteraard, het telefoonnummer is niets meer dan een bepaalde identifier die toevallig gebruikt kan worden voor authenticatie. Het lijkt me een koud kunstje om vanuit Whatsapp een device/service aan een bepaald willekeurig nummer te koppelen. Maar dat ga je natuurlijk niet kunnen regelen in een tijdsbestek van een paar uur.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 25 juni 2019 11:21]

Nee, dat moet je inderdaad vooraf doen ... en testen voordat het officiëel online gaat.
Juiste nummer was 0610000011.
Was hier een 088 nummer.
Wat ik erger vind is dat het niet gewoon 0611 of 112 kan zijn.

Een noodnummer hoort kort of simpel te zijn en niet iets waar je nog met je nagel de nullen moet gaan tellen terwijl je staat te beven.
Dat is echt een overheidsdingetje. Bij alle overheidsgerelateerde zaken (waterschap, zorverzekeringen, ...) zijn de betalingsreferenties altijd met lange series nullen, minimaal 5 achter elkaar. Enige uitzondering hier, de belastingdienst maar die hebben weer andere problemen.

Nee, als je alternatieve nummer lang moet zijn, om aan de 10 cijfers te voldoen, dan kun je dus ook 06-12121212 doen of 06-12211221 of 06-12341234 of iets anders met herhaling zodat het makkelijk is in te toetsten en te onthouden. Als men dan te veel cijfers toetst is het ook niet erg, die worden toch genegeerd.
Het was bloedheet. Rond Utrecht CS was een trein infarct waardoor er duizenden mensen op verschillende stations in het land in de brandende zon stonden (mijzelf incluis). En dat is bovenop de bijvoorbeeld 94 reguliere hartinfarcten per dag (bron Hartstichting).

Denk dat de kans wel 100% is.
Daarom een rode kruis nood hulp team op Utrecht cs
Ja, maar niet op al die kleine stationnetje overal :) er stonden wel 1000 mensen op station driebergen zeist in de volle zon.
Dat zijn er echt heel veel.
En op Utrecht zullen een stuk meer mogelijkheden zijn om jezelf te voorzien van voldoende water en schaduw. In het ergste geval loop je door Cathrijne heen en ga je bij een kroeg zitten. Bij Driebergen Zeist zou je van wat ik op Maps kan zien het beste schuilen in de Q-Park...
Laten we hopen van niet, maar dat zal later misschien nog wel duidelijk worden.
Ondanks dat al mijn familieleden wel een NL-alert ontvangen hebben, heb ik gister zonder mogen doen. Dit terwijl de controle berichten elke eerste maandag van de maand wel gewoon goed aankomen. Het lijkt me dat ik niet de enige ben. Iemand enig idee wat hiervan de oorzaak zou kunnen zijn?

Edit: zie nu dat @Ojjorz tegen hetzelfde probleem aan liep en ik dit bericht beter onder die van hem neer had kunnen zetten

[Reactie gewijzigd door cakemasher op 25 juni 2019 07:30]

Telfort en Simyo ook niet gehad, beide KPN netwerk. Blijft dus een kwetsbaar systeem :|
Ik heb anders geen enkele cell broadcast gehad, terwijl de testen altijd goed gingen.

Ik zit op het kpn mobiele netwerk en hoorde daar meer mensen over, andere providers ging weer wel goed.
Het lijkt er op dat de storing bij KPN ook NL-Alert storingen veroorzaakte bij de klanten.
Niet alleen een verkeerd nummer. Zat ook vol spelfouten. En wel 5 keer een bericht ontvangen. Toen NL alert maar uitgezet.
Ik heb geen nl alert gehad (kpn). Terwijl een vriend die wel kreeg (Vodafone).
Ik had last van de storing (mobiel op KPN-netwerk) maar kreeg ook geen NL-alerts. Bij de test op 1 juni kreeg ik ze wel. Zijn deze ook netwerk-afhankelijk?

Offtopic: Had het eerst trouwens niet door omdat dataverkeer gewoon wel bleef werken. Appen, bellen via Whatsapp en browsen ging gewoon zonder problemen.
Nl alert is regio afhandelijk. Blijkbaar per veiligheidsregio omdat er verschillende lokale alternatieven 🙂 nummers werden gemeld
Maar duidelijk ook van netwerk aangezien NL Alerts op KPN niet binnen kwamen.
Tja, als je telefonie storing heeft is het blijkbaar ook niet mogelijk om een nlalert te sturen.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 25 juni 2019 08:17]

Dat is wel een dingetje aangezien een hoop mensen (lees: politiek) verwacht had dat dit vanuit de gsm-cell zou komen, en provider onafhankelijk zou zijn.
Het komt van de GSM-cell waarop je bent aangemeld. Anders zou je alles heel veel keer krijgen omdat je altijd meerdere cellen "ziet" en daarop ook nog eens meerdere aanbieders (op dit moment 4 in NL).

Ik begrijp die poll ook niet aangezien T-Mobile en Tele2 nog een gescheiden 4G netwerk hebben.
Naja, specifieker (in dit topic heb ik een uitgebreidere uitleg gezet) komt dit denk ik door een soort regio-opdeling van GSM masten waar een NL-Alert actief staat die je telefoon krijgt.
Ja, Murphy aan de slag. Geen lokaal crisisplan voor als 112 niet werkt en dus daarom verschillende berichten op verschillende tijden met verschillende nummers
Mijn huisgenootje kreeg 5 alerts binnen terwijl ik (KPN) geen enkele kreeg en er minder dan 10m tussen ons zat.De maandelijkse alerts krijg ik wel binnen
Mijn zusje en ik zitten allebei bij vodafone, met een soortgelijk abonnement. Krijgen geen van beiden de maandelijkse testberichten. Gisteren kreeg zij wel 5 alerts, ik kreeg er twee. We zaten de hele middag en avond in hetzelfde huis.

Dus ik snap er geen hout van.
Ik met Youfone (KPN) kreeg ze niet, mijn echtgenote met Hollands Nieuwe (Vodafone) werd er juist gek van zo veel alerts kreeg zij. Naast elkaar op de bank, lijkt mij wel dezelfde regio dus :-)
Hier in huis een KPN abo en een Hollandsnieuwe abo. Tegelijkertijd in dezelfde woning aanwezig, ik , KPN, krijg geen alert, Hollandsnieuwe krijgt wel een alert.
Heb ook nog een zakelijke KPN telefoon en kreeg ook helemaal niks.

[Reactie gewijzigd door mike123 op 25 juni 2019 20:52]

Ik moest gister vanwege de situatie op Utrecht Centraal vanuit Rotterdam via Breda en Tilburg naar Nijmegen (inclusief alle ellende en vertragingen).

Ik heb in die reistijd in verschillende treinen bij medereizigers meerdere keren een NL Alert binnen horen komen. Een mevrouw kreeg er misschien wel 3 binnen 15 minuten, tot ergernis aan toe. Ze gaan ook echt snoeihard af.

Ikzelf met 2 telefoons (Samsung A3 van werk op KPN en S9 privé op Youfone) helemaal geen, in die hele reistijd door verschillende gebieden niets, noppes. Terwijl ik de testberichten vaak genoeg krijg. Nee, dat systeem werkt nog lang niet zoals het zou moeten. Laat die sirenes nog maar even staan.
Ik vond dat NL alert veel sneller gebruikt had moeten worden. Hierdoor voorkom je veel narigheid. Er is te lang gewacht. En dan krijg je er een paar achter elkaar.
Er lag duidelijk geen instructie klaar voor deze situatie. Alle regio's zijn wat anders gaan doen met verschillende nummers en met verschillende timing
Ik had in totaal 5 NL-alerts, dat is wel wat veel van het goede. Als je ze dan onder elkaar bekijkt, dan zie je het gestuntel eraf:

1e bericht, 17:21
Landelijke storing telefonie. Bij een spoedmelding ga naar het dichtsbijzijnde brandweerkazerne of politieburo.

2e bericht, 18:12
Landelijke storing KPN: 112 niet bereikbaar. Politie heeft alternatief telefoonnummer 088-6628240, Whatsapp 0613650952, Twitter @Politie. 112 not reachable. In case of emergency use numbers above.

3e bericht, 18:49
Landelijke storing KPN: 112 niet bereikbaar. Hulpdiensten hebben alternatief telefoonnummer 088-6628240, Whatsapp 0613557756, Mailen 112@mknn.nl volg regionale omproep. 112 not reachable. In case of emergency use numbers above.

4e bericht, 19:12
UPDATE: Landelijke storing KPN: 112 niet bereikbaar. Politie heeft alternatief telefoonnummer 088-6628240. CORRECTIE Whatsapp telefoonnummer 0610000011, Twitter @Politie. 112 not reachable. In case of emergency use numbers above.

5e bericht, 21:29
Afsluitend bericht landelijke KPN-storing: 112 en 0900-8844 zijn weer bereikbaar.

Nog los van de taalfouten ("het brandweerkazerne"?), maar vier berichten achter elkaar, telkens met een correctie op de vorige. In totaal drie verschillende whatsapp nummers. Laat ik het voorzichtig formuleren: dit verdient geen schoonheidsprijs.
Wie/welke partij is verantwoordelijk voor het versturen van NL Alerts? Dit is wel heel erg slecht..
Er was ECHT wat aan de hand. Hulpdiensten en ziekenhuizen die niet te bereiken zijn is best wel een dingetje. Als je daarvan op de hoogte bent verlies je tenminste geen kostbare minuten met zinloos 112 en ziekenhuizen bellen.
Al werkt het op een iPhone niet ideaal in deze situatie want je krijgt het telefoonnummer met geen mogelijkheid uit de nl alert notificatie en je moet het bericht sluiten om door te gaan. Dus dan kun je niet meer bij dat telefoonnummer.
Niet helemaal waar. Het bericht hoeft je niet te sluiten. Je kan hem op je berichtencentrum laten staan. Door hard te drukken op het bericht in je berichtencentrum kan je de tekst/nummers selecteren.
Één bericht, soit... maar ZES?!
Ik vond dit ook echt over the top hoor... En dan ook nog steeds verkeerde nummers sturen, dikke paniekvoetbal! Nee, kwam echt over als amateurhour.

Overigens toen ik dit bericht zag staan:
https://tweakers.net/ext/f/dWJQ2sHLEGtGfN3wQIcm4vi5/full.png
:+
Nee, paniekvoetbal is als je een NL-Alert krijgt dat het voetbalstadion van De Klassieker van zit en je dus terug naar huis moet gaan...

Luchtalarmen hebben wat mij betreft meer bestaansrecht dan NL-Alert als ik naar het huidige track record kijk.
Bij een ramp in jouw omgeving, wil je weten wat er aan de hand is en wat je moet doen.
Nu weet ik niet of het niet bereikbaar zijn van noodnummers onder een ramp valt of niet, maar het is wel handig als je weet welk nummer je kunt/moet bellen als er wel een ramp voor je neus gebeurt.
112 is het nummer dat iedereen kent en nodig heedt als er levens in gevaar zujn, zodra jij daar creperend met een attack op straat ligt ben je maar wat blij als pietje weet wat ie moet doen of welk nummer ie moet bellen

Dat je vervolgens 8 berichten krijgt in plaats 3 tja
Mee eens, dat is precies wat je creëert. Nu was dit m.i. goede info om middels een NL-Alert te versturen, maar dat ik er vier meldingen over ontvang is absurd. De eerste drie over de storing op zich, met een keer een fout nummer en daarna een bericht met een correctie, daarna afmelding van de storing. Wellicht handiger om een standaard bericht te maken met 'Storing, bel nummer x ipv 112. Houd blablabla.nl/storing in de gaten voor de actuele status'.

Ik heb nog nooit meegemaakt dat er iets NL-Alert-waardigs was en dat de meldingen goed binnenkwamen :/. Je krijgt het bericht niet, of de verkeerde info met daarna een correctie, of je krijgt het bericht veel te vaak. Lijkt me toch dat er afspraken en sjablonen oid voor zijn.. :X
Ja het was irritant maar probeer je even in te leven in iemand die een ongeval / overval mee maakt en direct 112 nodig heeft. Dan is zo'n bericht van levensbelang.
Zo belangrijk vind de overheid het zelf niet als ze het nummer van de Telegraaf communiceren. Wat een amateuristische bende zeg.
Ik vraag me echt af wie die mensen zijn die zich hier zo aan ergeren. Net als een paar comments hieronder "..ik kreeg 5 berichten en het leek net alsof de russen binnenkwamen..heb het weer uitgezet".

Is dit de eerste keer dat je telefoon overgaat sinds dat je hem hebt gekocht ofzo?
NL alert is natuurlijk niet te vergelijken met een normaal gesprek wat binnen komt. Je kunt de toon niet wijzigen en het volume niet instellen, die staan altijd op hard en super irritant... En je kunt het geluid ook niet stoppen, maakt niet uit of je meteen je telefoon vast hebt, hij moet en zal de volledige set uit blèren.

En ik vind het best een valide punt... Ik zal het niet uitzetten want er zal maar eens echt iets aan de hand zijn, maar door hier zo achteloos mee om te springen denk ik dat er echt wel andere mensen zijn die hem wel uitzetten en dat wil je voorkomen. Dus ik vind dat er ook echt wel actie mag komen om uit te zoeken hoe dit zo ongelofelijk fout kon gaan. Storing bij KPN kan gebeuren, dat er dan nog eens een foutje gemaakt wordt bij het eerste bericht is al wat vreemder, maar dat ze uiteindelijk zes keer het hele land lastig moeten vallen vind ik echt absurd.
Het blijkt dat ze niet lang hebben gewacht, maar dat er 50 minuten zat tussen moment van versturen tot aan ontvangst bij de eerste telefoons.
Helemaal mee eens, als je weet dat er storing is van zo'n levensbelangrijke nummer is het handig dat je direct info erover binnen krijgt.
Kreeg het pas tegen 7 half 8 dat is tijd dat het bijna opgelost was.

Ook waarom je 3 a 4 berichten keijgt is weer beetje overdreven in half uur tijd
Laat ze het eerst maar eens goed werkend krijgen.Ik denk dat er daarvoor nog wel een paar tientallen echte rampen nodig zijn.
Die alternatieve noodnummers waren toch belachelijk zeg. Kunnen ze daar nu echt niet mooiere nummers voor nemen? Die liggen toch gewoon op de plank of niet?
Maakt dat voor zo'n situatie nou echt heel veel uit? Ik weet niet hoe het bij iPhone gebruikers zit, maar met een Android klik je gewoon op het nummer in het NL Alert bericht en kan je ernaar bellen. Dat lijkt me voor zo'n geval prima.

Alleen natuurlijk had het blunderen met verkeerde nummer nooit moeten gebeuren. En mijn eerste NL Alert is een uur te laat afgeleverd (17:21 verstuurd, 18:12 aangekomen). De rest wel netjes. In principe vind ik het goed gebruik van NL Alert, maar de volgende keer zorgen dat alles klopt. Ik vind het dan ook wel weer het toppunt van een first world problem dat mensen NL Alert gaan blokkeren omdat hij geluid maakt en ze op dat moment geen noodnummer nodig hebben.
Dat maakt wel veel uit. Ik weet niet of Android de NL Alerts bewaart, maar in iOS is het een notificatie die je zo wegklikt en nooit meer terugziet. Dan is een ander noodnummer (bijvoorbeeld 1234) veel makkelijker. Als ik 112 moet bellen dan doe ik dat ook niet via mijn contacten en dan noodnummer, maar dan tik ik het in. Dat lijkt me voor veel mensen ook de eerste reactie. Zo'n NL-Alert ben je in een crisissituatie al weer snel vergeten.
Daarom dus, ik weet niet hoe het bij iPhones werkt ;). Bij Android komen NL Alerts gewoon in je Berichten te staan bij de SMS berichten, maar wel met een aparte kleur voor het zender icoontje.

In dat geval ben ik het er wel mee eens dat het problematisch is. Nu moet ik dan ook zeggen dat het me logisch lijkt dat ze bij iPhone het systeem gaan veranderen: Noodberichten die foetsie zijn zodra je erop drukt klinkt mij niet als een geweldig systeem in de oren.
Daarom dus, ik weet niet hoe het bij iPhones werkt ;). Bij Android komen NL Alerts gewoon in je Berichten te staan bij de SMS berichten, maar wel met een aparte kleur voor het zender icoontje.
Bij mij niet. De app lijkt wel dezelfde, maar ik kan ze dus echt niet terug openen. Komt er een nieuw pushbericht* binnen dan die ik wel al die berichten terug, al die zooi van gisteren, dat éne bericht van april en dat éne bericht van december. Daar tussendoor heb ik niets ontvangen (vodafone netwerk), dus ik zou er niet op vertrouwen.
*(mogelijk ook als dat van een andere bron is)
In dat geval ben ik het er wel mee eens dat het problematisch is. Nu moet ik dan ook zeggen dat het me logisch lijkt dat ze bij iPhone het systeem gaan veranderen: Noodberichten die foetsie zijn zodra je erop drukt klinkt mij niet als een geweldig systeem in de oren.
Ik denk niet dat Apple zich gaat aanpassen aan de steeds veranderdende quircks van een niet betrouwbaar, niet stabiel en van alle andere wereldwijd gestandaardiseerde systemen afwijkende systeem van een piepklein landje met net zoveel inwoners als een provinciestadje elders.
NL Alerts zijn gewoon een cell broadcast systeem die wereldwijd gestandaardiseerd is. Dus het lijkt mij echt idioot dat een telefoonfabrikant, en al helemaal met het marktaandeel van Apple, noodberichten die via dat gestandaardiseerde systeem binnenkomen direct weggooit als je erop klikt.

Nu schreef @joepsel dat hij het toch nog terug heeft gevonden bij zijn iPhone. Maar ook op basis van berichten van Android gebruikers van andere merken is mijn conclusie gewoon dat fabrikanten beter moeten zorgen dat NL Alerts (en dus alle cell broadcasts) terug te vinden zijn. Niet dat als je in Japan zit en hem wegdrukt omdat hij herrie maakt, je niet 30 seconde later makkelijk kan terugvinden of het een test was, of dat er een aardbeving aan komt.
NL Alerts zijn gewoon een cell broadcast systeem die wereldwijd gestandaardiseerd is.
Het zou Nederland niet zijn als ze er hier eens niets aan hebben aangepast.Dat doen ze eigenlijk altijd hier, vandaar.
Bij Android komen NL Alerts gewoon in je Berichten te staan bij de SMS berichten, maar wel met een aparte kleur voor het zender icoontje.
Dat ligt maar net aan je Android-toestel. Op OnePlus staat het in ieder geval niet bij berichten.
Apart, blijkbaar de verkeerde veronderstelling gemaakt dat het iets is wat op Android niveau werd geregeld, maar misschien dan de Samsung schil dit dat doet. Overigens vind ik het vreemd wanneer een OS noodberichten weggooit.
Ik heb ze zelf gevonden in de berichtenapp van Google (ik vind die van Xiaomi vervelend) onder Instellingen -> Geavanceerd -> Cell broadcasts. Misschien dat je daar de berichten kan terugvinden? Is wel handig om op te zoeken voor als er een ramp is waar je in direft gevaar kan zijn.
Klopt en bij mijn Nokia7+ ook niet.

Edit,
Als ik ze terug moet vinden ben ik achtergekomen dan moet ik naar instellingen.

geadvanceerd
en dan noodmeldingen.
En daar zie ik de noodwaarschuwingsgeschiedenis.

Dat is niet echt praktisch. Plaats ze gewoon waar alle sms berichten binnen komen.

Mijn eerste bericht kwam trouwens 18:12 en daarna 18:15 binnen En de laatste pas 21:29.

[Reactie gewijzigd door TurboTon1973 op 25 juni 2019 10:17]

Messages -> Settings -> Wireless alerts. Dat heeft weer z'n eigen 'Settings' waar je de hele zut kunt instellen.
Je kunt op het lock screen gewoon omhoog vegen en dan zie je ze weer op de iPhone (niet helemaal van onderaf aan omhoog vegen, maar vanaf halverwege je scherm.)
Alleen ben je op iOS het NL Alert bericht kwijt zodra je die wegklikt maar daar kan NL Alert niet veel aan doen natuurlijk

[Reactie gewijzigd door GrooV op 25 juni 2019 07:50]

Ik kon er inderdaad op klikken toen het bericht op mijn scherm stond, maar hoe kon ik dat nummer zien na het wegklikken? Heb eigenlijk nooit een nl alert archief gezien of misschien overheen gekeken
Bij je SMS berichten moet hij er tussen staan.
Dat was ook de eerste plek waar ik zocht, maar op mijn OnePlus 6 zie ik daar geen NL Alert berichten.
Bij iPhone in het Berichtencentrum kun je de meldingen terugzien. Daar ben ik ook pas gisteravond achter gekomen :|
Nou.. waarom denk je dat 112 bestaat?
Nee, want je moet een telefoonnummer vinden dat om het probleem heen werkt. En het idee was dat het probleem niet kon optreden (theoretisch dan)
Ik denk dat er gewoonweg geen of een slecht noodscenario klaarlag voor dit.

het 088-6628240 nummer was een 088 nummer uit het blok van de Politie, vermoedelijk had KPN de aanbesteding voor die diensten niet gewonnen, dus bleef dat via bijvoorbeeld een Tele2 gewoon werken.

Grappig genoeg staat het nummer 0610000011 wel bij KPN, maargoed, alleen spraak had grote problemen, dus voor whatsapp kan dat idd wel gewerkt hebben.
Helaas hoorde ik van verschillende mensen dat zij geen NL-Alert bericht hebben mogen ontvangen (zoals ondergetekende). In het verleden heb ik op deze telefoon al meerdere NL-Alerts tests ontvangen.
Hopelijk komt er een goed draaiboek bij dit soort calamiteiten om iedere Nederlander te bereiken.
Dus ook de senioren, allochtonen, etc.
Hopelijk komt er een goed draaiboek bij dit soort calamiteiten om iedere Nederlander te bereiken.
Dus ook de senioren, allochtonen, etc.
Volgens mij is dat helemaal niet de bedoeling. Wie niet meer mee kan komen, wiens leven voltooid is, moet volgens kabinetspartij D66 het liefst gelijk euthanasie kunnen aanvragen. Dat levert namelijk een enorme besparing op in de zorgkosten nu met de toenemende vergrijzing.

https://d66.nl/faq/wat-is-voltooid-leven/
https://www.volkskrant.nl...euthanasiedebat~bf64317c/
https://d66.nl/standpunt-over/voltooid-leven-2/
1 2 3 ... 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee