Minister: storing 112 mag niet meer voorkomen

Een storing zoals die van vorige week, waarbij het 112-nummer een nacht niet bereikbaar was, mag niet meer voorkomen. Het noodnummer moet altijd bereikbaar zijn, vindt de minister van Veiligheid en Justitie.

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer. Tijdens de storing was 112 's nachts urenlang onbereikbaar, waardoor 164 mobiele bellers geen contact konden krijgen met de meldkamer. Bij vaste telefoons traden geen problemen op. Tijdens de storing is een inwoner van Amsterdam overleden.

Volgens Opstelten is de storing veroorzaakt door het niet volgen van interne procedures. Bij onderhoudswerkzaamheden aan een kabel die twee afdelingen van de politie aan elkaar knoopt, werd niets doorgegeven aan die afdelingen en een back-upsysteem werkte niet.

Toen de storing werd ontdekt, kreeg deze bovendien niet de hoogste prioriteit. Opstelten wil ervoor zorgen dat alle storingsmeldingen over 112 dat wel krijgen. Bovendien moeten de procedures worden aangescherpt, stelt hij.

Het is niet de eerste keer dit jaar dat 112 met problemen kampte. In maart traden er twee storingen op. Bij de eerste lag de helft van de 112-meldkamers eruit en niet veel later was het nummer opnieuw gedeeltelijk niet bereikbaar.

Door Joost Schellevis

Redacteur

29-06-2012 • 18:32

58

Submitter: White_Collar

Reacties (58)

58
53
32
0
0
13
Wijzig sortering
De ''centrale meldkamer'' moet niet meer centraal (qua plaats) zijn en worden gesplitst in een deel in den haag, een deel in amsterdam en een deel in rotterdam. Op deze manier heb je altijd een back up.
Er zijn dan ook meer dan één meldkamers, in totaal zijn er nu 25 geloof ik. Dat gaan ze wel flink terugbrengen tot 10, maar er is zeker meer dan één meldkamer, en dat zal ook altijd wel zo blijven.
das waar maar de hoofdkamer van 112 zit ergens in Brabant
Alle telefoontjes vanaf een mobieltje komen binnen op de meldkamer KLPD in Driebergen en moeten vanaf daar doorgeschakeld worden naar de juiste regio. Vanaf een vaste lijn wordt je gelijk doorgezet naar de meldkamer van je regio (waar je nog wel moet zeggen of je politie/brandweer/ambulance wilt). Elke regio heeft nu idd een eigen meldkamer. Een 'backup' maken naar andere meldkamers zou ongeveer hetzelfde effect hebben, omdat je doordat er niet genoeg personeel is op de regionale meldkamer om alles door te schakelen naar de juiste regio, je net zo goed moet wachten.
In alle landen om ons heen word je vanaf een mobieltje wel meteen naar de goede meldkamer doorverbonden. Nederland had dit jaren geleden al moeten realiseren van de EU en is hierover ook op de vingers getikt.

Buiten dat moet 112 natuurlijk altijd werken. Als de systemen nu al niet probleemloos werken laat staan als de nood echt aan de man is.

Ook heb ik zelf al vaker ondervonden dat het soms meer dan een halve minuut duurt voordat er opgenomen word. Vooral s'avonds en s'nachts komt dit vaker voor.
Beetje off topic... maar hoe vaak bel je dan en waarvoor dan? Als je dat zelf zo merkt? Ik heb volgens mij maar een of twee keer in mijn leven 112 gebeld (brandende auto langs de kant van de weg en obstructie op de weg maar die tweede weet ik niet meer zeker of ik 112 of rechtstreeks de politie gebeld heb).
Nou ja als je veel op de weg zit maak je wel regelmatig wel wat mee of een buurman die agressief is :+

Heb zelf regelmatig 112 gebeld. Objecten zoals balken en uitlaten op de weg, Auto stilstaand zonder licht in de nacht op een uit/invoeg strook. Mn moeder die onwel werdt en zich niet kon bewegen.

Vorig jaar ook op de A4 bij amsterdam 4 baans links vlucht strook. stond een vrouw, 112 gebeld hebben toen ook de meest linker strook afgesloten!!
Voor voorwerpen op de snelweg kan je gewoon met de rijkswaterstaat bellen, hier ga je toch geen 112 voor bellen.
Alle telefoontjes vanaf een mobieltje komen binnen op de meldkamer KLPD in Driebergen en moeten vanaf daar doorgeschakeld worden naar de juiste regio. Vanaf een vaste lijn wordt je gelijk doorgezet naar de meldkamer van je regio (waar je nog wel moet zeggen of je politie/brandweer/ambulance wilt). Elke regio heeft nu idd een eigen meldkamer. Een 'backup' maken naar andere meldkamers zou ongeveer hetzelfde effect hebben, omdat je doordat er niet genoeg personeel is op de regionale meldkamer om alles door te schakelen naar de juiste regio, je net zo goed moet wachten.
Daar schuilt dan ook het probleem, het systeem is ingericht op het aanbod van vaste telefonie, terwijl juist mobiele telefoons worden gebruikt voor meldingen naar 112. Wanneer je mobiel belt, is je lokatie wel enigzins bekend. dan lijkt het me niet echt moeilijk om te bepalen met welke AC contact gelegd moet worden.
Daar wordt ik zo moedeloos van hè? Jij komt uit de randstad zeker? Ja dan telt de rest van NL niet mee natuurlijk. Waarom niet een grotere verspreiding? Randstad, zuiden NL, en het noorden?
Omdat het voor een comms center niet boeit waar ie zit, als er maar meerdere locaties zijn die niet door dezelfde natuurramp/stroomstoring plat komen te liggen...
En dan vooral op een kluitje gooien in de randstad? Datacenters zitten toch ook overal? Delfzijl, Telehouse Groningen, Amsterdam, etc.
Wet van Murphy: "Anything that can go wrong will go wrong"

Natuurlijk kan het beperkt worden tot een minimum maar uiteindelijk zal het fout gaan.
Laat wel zijn.. Als een telefoon lijn van een bedrijf uitvalt dan is dat vervelend.. Maar als 112 uitvalt is dat gewoon levensbedreigend...

KPN wie dus de lijnen beheert moet er voor zorgen dat 112 ten allertijden maar dan ook altijd vooriedereen beschikbaar moet zijn.

In maart hadden ze al problemen met werkzaamheden. lijn doorgegraven o.i.d. en dat duurde ook uren toen is er niemand overleden. Nu is er weer wat gebeurd en ja hoor de back-up lijnen werken weer niet.. Kan gewoon niet..

Volgens mij iig rotterdam hebben ze te maken met fysieke telefoon lijnen dus geen VOIP.. als er iets met de kabel gebeurd ben je het haasje.. daarom ook vanuit verschillende locatie's je lijnen laten komen. als dan een kabel breuk plaats vindt werken de andere lijnen nog zonder problemen. [quote]
Vanuit verschillende lokaties je lijnen laten komen werkt niet wanneer je uiteindelijk naar één fysiek punt toegaat. Vlak voor dat punt zouden de lijnen ook beschadigs kunnen raken.

De bijkomende flexibiliteit van VOIP -de onderliggende laag doet er dan niet toe- lijkt dan wel ideaal, maar ook de VOIP-infra zelf kan plat gaan en moet dus ook op meerdere manieren dubbel of redundant uitgevoerd zijn.

Geen systeem is onfeilbaar en het beste is om het systeem (of een plaatsvervangend) robuust en zo snel mogelijk weer goed draaiend te krijgen. Virtualisering is daarin een prachtig hulpmiddel. Maar ook het zo simpel mogelijk houden elimineert een hoop ellende.
Een storing zoals die van vorige week, waarbij het 112-nummer een nacht niet bereikbaar was, mag niet meer voorkomen. Het noodnummer moet altijd bereikbaar zijn, vindt de minister van Veiligheid en Justitie.
Ja, dat vind ik ook. Zou de minister dan meteen even uit kunnen leggen hoe ie zich die garantie voorstelt?
Volgens Opstelten is de storing veroorzaakt door het niet volgen van interne procedures. (..) Bovendien moeten de procedures worden aangescherpt, stelt hij.
Ah okee, dus het probleem is dat procedures niet gevolgd worden en de oplossing is meer procedures. Ehm ja, dat klinkt inderdaad behoorlijk fool-proof. |:( Zeker als je eraan denkt dat hoe meer procedures je hebt hoe sneller mensen er eentje over het hoofd zien... of bewust denken "ja laat dat papierwerk maar, ik los het zo wel even op".

[Reactie gewijzigd door robvanwijk op 23 juli 2024 11:56]

Anoniem: 411917 @robvanwijk30 juni 2012 04:43
worden aangescherpt, betekent natuurlijk niet noodzakelijk meerprocedures.
het kan een aanpassing zijn of zelf een herschrijving naar een "simpelere" versie / overzichtelijkere situatie.
Even namen en rugnummers dan maar: Volgens mij gebruiken ze bij de 112 Meldkamers Avaya. Geen IP Office natuurlijk maar met redundant servers (dat zijn eigenlijk HP DL380's). Meerder backup.. backup verbindingen. Dus zelfs als er een verbinding uit ligt.. layer2 of layer3 probleem.. dan nog zou alles robuust genoeg moeten zijn.

"Niet genoeg prioriteit" ? Je moet als servicedesk of standby dienst medewerker best lef hebben om "ik geef het een prio 3" te zeggen als je klant op belt met: "112 doet het niet".

http://www.youtube.com/watch?v=X0muo7k8sx4
Waar gaat dat heen vraag je je langzaam af. Iemand is gestorven doordat er een storing was, wat toch gezien mag worden als het ultieme falen en de reactie is het mag niet meer voorkomen. Orly?

Je zou kunnen denken dat de vorige keren dat er een storing was al genoeg aanleiding waren om erachter te komen dat het niet meer voorkomen mag. Maar nee, nu mag het echt niet meer voorkomen, tuurlijk...

Politici staan zover van de realiteit dat het gewoon pijnlijk aan het worden is of eigenlijk al was. Alles draait alleen nog om kosten en de gevolgen daarvan nemen ze niet waar. Tot het hunzelf treft natuurlijk, dan is het hek van de dam.

Maar zo'n mensenleven, van iemand die je verder toch niet kent, daar maken ze zich niet druk om.
Vraag is eigenlijk: Wanneer 112 niet had bestaan, en je 'gewoon' de politie of GGD had gebeld, was deze man dan ook overleden?

IPV het Nederlandse vingerwijzen mogen we het ook wel eens bij onszelf zoeken, want weet jij de telefoonnummers van de lokale hulpdiensten? En ook zonder internet te gebruiken?
Ahum, wat een stelling, kan die minister niet beter bepalen dat er geen auto ongelukken en vliegtuigcrashes meer voor mogen komen? Daar bespaar je nog veel meer mensenlevens mee. Het idee alleen al dat je de macht hebt om dat te bepalen, we kunnen veel, maar we zijn god noet...
Anoniem: 249623 @verleemen30 juni 2012 01:27
Zelfs God kan niemand helpen....


Maar inderdaad, wat een hachelijke uitspraak. Alsof je tegen de zon zegt om altijd lekker weer te geven, helaas gaat dat niet zo makkelijk.
Niemand die zich af vraagt of die meneer in leven was gebleven als 112 wel had gewerkt ? Mensen gaan nou eenmaal dood, ook als 112 het wel doet. Als de ambulance pas na 16 minuten er is, klaagt iedereen steen en been. Maar dat het slachtoffer al 10 minuten overleden is zet men er niet bij.
Ehhh zijn er niet meer manieren dan 112 bellen om hulpdiensten te waarschuwen?
Hoe wil je dit ooit gaat voorkomen. het mag niet meer voorkomen maar je kun sommige problemen niet voorkomen!
En elke keer dat het nummer wel bereikbaar is hoor je er niks van :+
ach het is al een stukje beter als een jaar of 5 terug. Toen ik 112 belde voor een springer....
duurde een kwartier voor ik iemand aan de telefoon had, springer was ondertussen al gesprongen en deed het niet meer.
Dit is echt te belachelijk voor woorden. Tijdje terug ook al gekwijl met storingen op 112, en nu heeft het zelfs een leven gekost.. wanneer wordt men wakker? wanneer gaan we dit probleem nu eens aanpakken? Hoeveel meer doden moeten er nog vallen? Storingen op een noodlijn mag gewoon NIET voorkomen.. simpel zat...

Zoals altijd in nederland is de actie weer te laat.
Je bedoelt de actie van de omstanders....die kunnen toch ook wel meer doen/verzinnen dan 112 bellen?
Heel basaal gezien is 112 toch eigenlijk een doorverbinddienst, zoals de telefonistes dat vroeger waren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.