Alarmnummer 112 en hulpdiensten zijn onbereikbaar door KPN-storing - update 3

Door een landelijke storing in het mobiele en het vaste netwerk van KPN zijn onder meer alarmnummer 112 en het algemene politienummer onbereikbaar. De telefoniestoring treft ook KPN-klanten, gemeenten en bedrijven. Hulpdiensten gaan de straat op voor eventuele hulp.

De Nederlandse politie meldt dat bij zowel het alarmnummer 112 als het algemene politienummer 0900-8844 een storing is. Op storingswebsite Allestoringen melden mensen uit heel Nederland dat ze niet kunnen bellen. De politie zegt dat er wordt gewerkt aan een oplossing, maar vooralsnog is het onduidelijk wat de storing heeft veroorzaakt. De helpdesk van KPN meldt op Twitter dat het incident momenteel beoordeeld wordt en dat er nog geen verwachte eindtijd is te geven. Woordvoerders van de provider zijn onbereikbaar. Het bedrijf geeft klanten de tip om bellen via 4g uit te zetten, omdat 3g en 2g nog wel zouden werken.

Inmiddels meldt de politie dat het alle agenten die dienst hebben de wijken instuurt en dat mensen bij medische spoed naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis moeten. De lokale politieafdeling van Enschede roept mensen op om spoedmeldingen te voorzien van een locatie en hulpvraag en deze via Twitter of Facebook te versturen. De politie en de Meldkamer Noord-Nederland raden mensen aan om naar een politiebureau of brandweerkazerne te gaan als ze hulp nodig hebben. Brandweerkazernes worden ten gevolge van de telefoonstoring bemand. De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid meldt dat ook ambulances zijn gaan rondrijden op straat, om in te kunnen spelen op eventuele spoedgevallen.

Overigens vond Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie zes jaar geleden dat een dergelijke storing van het 112-nummer niet meer zou mogen voorkomen. Hij schreef dat destijds in een brief aan de Tweede Kamer, nadat een storing van het alarmnummer er toen voor zorgde dat 112 's nachts urenlang onbereikbaar was. In totaal konden toen 164 mobiele bellers geen contact met de meldkamers krijgen; tijdens de storing overleed toen een Amsterdamse inwoner. Deze storing van juni 2012 werd onder meer veroorzaakte door de uitval van twee belangrijke glasvezelverbindingen. Nadien zijn er vaker KPN-storingen geweest die 112 onbereikbaar maakten. Begin 2013 meldden verschillende media dat de problemen bij de verbindingen van de alarmcentrale al langer bekend waren.

Update, 17:20 uur: De Nederlandse politie zegt dat het inmiddels alternatieve telefoonnummers gereed heeft. Voor 112 is er het alternatief 088-6628240 en voor het algemene politienummer 0900-8844 kunnen mensen nu het nummer 088-9659630 draaien. Via het nummer 06-10000011 is de politie ook te bereiken door een bericht te sturen met WhatsApp.

Update 2, 19:22 uur: Via NL-Alert worden er meerdere berichten verstuurd waarin een nieuw nummer staat dat mensen kunnen gebruiken om de politie via WhatsApp te bereiken. Het nieuwe, juiste nummer daarvoor is 06-10000011. Eerder werd voor WhatsApp het nummer 06-13650952 doorgegeven, maar dat blijkt de WhatsApp-tiplijn van De Telegraaf. Volgens de krant heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid de fout bevestigd.

Update 3, 19:43 uur: Een moderator van KPN meldt op het forum dat de telefoniestoring inmiddels verholpen is. Dat betekent dat zowel mobiele als vaste diensten het weer zouden moeten doen. Datzelfde geldt voor alarmnummer 112. De politie zegt dat 112 weer langzaam op gang komt. Tot de politie zeker weet dat het netwerk weer stabiel is, blijft het 112-alternatief 088-6628240 bereikbaar voor spoedgevallen. KPN bericht via zijn storingspagina dat de storing is verholpen en dat 112 weer bereikbaar is.

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid laat aan de NOS weten dat hij met de KPN-directie gaat praten zodra de storing geheel voorbij is. Hij wil dat de problemen 'robuust' opgelost zijn: 'Het moet morgen niet weer fout gaan', aldus de minister.

Door Joris Jansen

Redacteur

24-06-2019 • 17:08

579 Linkedin

Submitter: KnoxNL

Lees meer

KPN-topman Maximo Ibarra stapt op Nieuws van 25 juni 2019
KPN-storing maakte 112 onbereikbaar Nieuws van 1 november 2012

Reacties (579)

579
541
331
21
1
109
Wijzig sortering
Alle vaste(VoIP, ISDN en analoog) en mobiele telefonie ligt plat, aangezien het allemaal via IMS loopt en de IMS servers(imscore.net) offline zijn. Ook providers die gebruik maken van hetzelfde platform als Solcon, Telfort, XS4ALL, RobinMobile, Lebara etc hebben er last van, ook weer zowel vast als mobiel. Zowel bellen naar als bellen vanaf een telefoonnummer van deze providers werkt niet.

[Reactie gewijzigd door timmie1 op 24 juni 2019 17:20]

bij de supermarkt kon ik ook niet pinnen omdat dat netwerk plat lag... hebben ze dat ook over KPN lopen? :P
De grote Pin-storing bij AH laatst kwam ook door KPN.

https://www.ad.nl/tech/pi...toring-firewall~af755fa9/

Ondertussen een NL-Alert gehad dat we ons bij nood op het bureau moeten melden.

En gelijk daarna nog een Alert met een Whatsapp-nummer: 0613650952

*edit: dat nummer blijkt dus van DeTelegraaf te zijn. Ik denk dat er morgen wat evaluaties gevoerd moeten worden :)

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 24 juni 2019 19:14]

Dit Whatsapp nummer is niet van de politie, maar dit is de tiplijn van de Telegraaf. Gaat dus om een fout.

Hier meer info: https://www.telegraaf.nl/...er-verstuurd-via-nl-alert
Ik was net de edit aan het toevoegen :)

Ben erg benieuwd hoe ze dat gaan uitleggen
Ik vraag me af hoeveel mensen naar de brandweerkazerne zijn gegaan. Ik vind het een te alarmerende en vooral onduidelijke boodschap. Waarom niet: het alarmnummer 112 werkt tijdelijk niet, bel in geval van nood 113

Want het is niet echt slim dat je met een lang moeilijk nummer komt. De boodschap is al weg voor het opgeschreven hebt, en de site bleek onbereikbaar geworden. Dus toch maar naar de brandweer? Daar wil je een gemakkelijker reservenummer voor reserveren, al is het maar 020-202020.
Het nummer waarmee ze kwamen na herstel: 06100000011

Ook niet echt heel handig als je die nullen moet gaan tellen.

Ik dacht ook dat ze het beter konden omleiden naar 114 van de dierenpolitie, maar die zal er ook wel uit gelegen hebben.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 24 juni 2019 19:40]

Bij mij waren het andere nummers, geen 06. Waarschijnlijk gebruiken ze nu een groot aantal lokale nummers. hoewel, dat alert is toch landelijk?

[Reactie gewijzigd door Elefant op 24 juni 2019 19:42]

Alerts kan je per regio of zelfs wijk versturen.
Niet waar, ze gaan per broadcast gebied van het netwerk, dat trekt zich niet veel aan van straat/buurtbegrenzing.
Met bijna 47000 masten in Nederland is het vrij gemakkelijk per regio een signaal uit te sturen.
Radiosignalen houden zich niet aan wijkgrenzen...
Maar je telefoon zal toch eerder een mast kiezen in je wijk dan van 2 wijken verderop (mits je in een redelijke stad woont met voldoende masten).
112 doet het nu weer gewoon.
Zo onhandig dat je zelf ook een nulletje teveel hebt getypt ;)
Nou dat bedoel ik :)

Als je 5 getallen ziet zou je kunnen weten dat er dan 5 nullen moeten zijn nu ik er naar kijk, maar dat bedenkt ook niet iedereen zich gelijk.
Daarom zijn er ook niet voor niks verschillende manieren om telefoonnummers te noteren.
Handig was het nummer inderdaad niet. Maarja, het ging ook om een hele uitzonderlijke workaround, waarvan ik mag hopen dat het niet nogmaals nodig hoeft te zijn. Het zou beter zijn als ze al hadden bedacht dat dit ooit zou kunnen gaan gebeuren, en wat er gedaan moest worden om 112 weer werkend te krijgen.
De storing heeft vanaf pakweg 16:00 uur tot 19:43 uur geduurd. Dat is een downtime van 3 uur en 43 minuten...
dan is een nummer zoals 0611111111 een betere optie.
Juist niet. Dan krijg je veel "prank calls". Jaren geleden eens 06-13131313 als nummer gehad zakelijk, ik werd er gek van.
geweldig nummer had ik graag willen hebben ^_^
Verbaast mij dat the IT crowd nog nergens word genoemd hier ;)

https://www.youtube.com/watch?v=ab8GtuPdrUQ
Je kan toch niet zomaar gaan omleiden naar een nummer zonder dat je daar goede opvolging (lees bemensing) aan kunt geven?

Even los van het feit of 113 wel bereikbaar was.
113 is een zelfmoordlijn..

Niet zorgt er dan voor dat 113 platlicht.
Dan verplaats je het probleem, dan moet 113 nieuwe nummers zoeken etc.
112 is veel belangrijker en groter, die kunnen dat makkelijker regelen als 113.
Dat wist ik niet. Ik bedoelde alleen maar dat je eenvoudig reservenummer klaar hebt liggen. Ze hebben de nummers verdeeld zonder kennelijk een algemeen reservenummer te reserveren met voldoende capaciteit.

En anders zou het toch mogelijk moeten zijn om zoiets automatisch door te schakelen, desnoods naar meerdere nummers? Of is dat bij de huidige stand van de technologie niet mogelijk? Mij komt het over dat ze bij bij het opzetten daar niet goed over nagedacht hebben. Dit soort storingen zijn toch voorzienbaar? En het is toch ook niet de eerste keer?

En waarom moet de zelfmoordlijn zo een simpel nummer hebben? Denk je nou echt dat mensen dat uit hun hoofd leren? Hoe vaak heb je dat nodig? Daar bel je toch 112 voor en laten die het verder afhandelen. Mensen die regelmatig met dat soort gedachten rondlopen kunnen het toch in hun telefoon zetten? Laten we eerlijk zijn, ik zou niet eens op het idee komen dat zo een nummer bestond.

Er zal ongetwijfeld wel over nagedacht zijn, maar het geheel maakt op mij toch een amateuristische indruk. De boodschap zelf kwam ook erg paniekerig over alsof er een megaramp was gebeurd, en je moest heel goed lezen om te begrijpen dat er alleen maar een telefoonstoring was. In Nederland schijnen wij het moeilijk te vinden om dingen het juiste gewicht te geven.

Grote misstanden zien we niet, kleine blazen we op tot megaproporties.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 25 juni 2019 21:20]

Hoezo is dit "provider gebonden" lijkt me belangrijk genoeg dat dit zijn eigen schakeling heeft naar VodafoneZiggo of T-Mobile in geval van calamiteiten.

Lazer er Skype en Signal tegenaan en iedereen kan het alarmnummer en de alarm dienst nagenoeg altijd bereiken.
Niet helemaal, het was een foutje van een upstream ISP van KPN.
Die al het KPN verkeer een andere kant opstuurde.
Dat was de grote KPN-storing. De grote Albert Heijn storing kwam door een firewall van KPN.
Ik hoop dat jij ooit ondernemer wordt van dure spullen. Dan kom ik eventjes winkelen bij je als er een grote pinstoring is. Je vindt toch dat je dan alles weg moet geven? Echt een onzinnige opmerking. Man als de hele wereld zo zou denken dan was 80% vd bedrijven nu failliet geweest en had je helemaal niks meer kunnen kopen. Was al je contant geld ook zinloos geweest, want meestal zijn failliete bedrijven niet meer open voor consumenten. Nee dream on zou ik zeggen.

Jij maakt uiteraard nooit fouten en als je er eentje maakt wordt dat je natuurlijk nooit vergeven? Hou toch op man.
Zou wel leuk zijn Als r een soort backup was. Al helemaal in de toekomst waar steeds vaker plannen blijken te zijn om contant geld af te schaffen/minder handig maken. Zorg dat er offline tot bepaalde bedragen gepint kan worden.
Die backup is er toch gewoon? Waardepapiertjes en stukjes metaal, werkt prima.
Heb in zo' n geval ook wel eens bij de AH een afschrijfmachtiging voor dat bedrag kunnen tekenen. Duurt alleen wel lang als je die dom lange IBANnummers moet opschrijven.
Hij heeft wel een punt dat we steeds meer richting cashless gaan.. Ik heb wel vaak kleingeld bij me, maar dat wordt steeds vaker niet geaccepteerd. En dat mag gewoon. Papiergeld moet wettelijk gewoon overal worden toegestaan imho. Als zoals nu alles plat ligt kunnen we niks meer.
Ze kunnen ook gewoon met machtigingen werken. Raar idee om het maar gratis te krijgen als PIN niet werkt.
Wat mij betreft ben je zelf dom bezig als je geen contant geld bij je hebt. Of tegenwoordig 90%+ nou pinnen is of niet, ik heb altijd 50-100 euro contant geld bij me. Des te meer reden om zoiets te doen als je op vakantie gaat. Je doet net alsof je nergens met contant meer kunt betalen. Pinnen is niet alleen veiligheid voor winkels, maar ook gemak voor de mens, maar je doet net alsof dat laatste ineens niet bestaat. Apart verhaal.
Het is natuurlijk niet zo dat het nergens meer wordt geaccepteerd, maar je ziet het steeds meer. Bij Jumbo City, gemeentebalies etc.
https://www.gemeente.nu/d...rsenkraker-voor-minister/

https://www.pin.nl/webshop/hier-alleen-pinnen/
wij praten wel eens verder nadat je bij een Frans benzine station getankt hebt en vervolgens niet kan pinnen benieuwd hoe je die digitaal wenst op te lossen..

Soms is contant geld hebben echt wel handig. ik heb zo altijd wel iets van contanten. Thuisbezorgd bijv doe ik ook altijd met contant :)
OT: zolang de oorzaak van deze verstoring niet geheel duidelijk is, verwacht ik hier geen "oplossing" voor. Wat wel een interessant detail is dat zowel VoIP als Mobiel verkeer een tijd plat lag, dus hoogstwaarschijnlijk is traffic flow een issue geweest, anders zou je het middels failovers vermoedelijk wel kunnen ondervangen. Puur natte vingerwerk dus.

Die reden vermoed ik dat wij gewoon publiek niet zo snel te horen krijgen.. Ik hoop dat hieruit geleerd wordt dat samenwerken juist ingeval van nood tussen de leveranciers, dus VodafoneZiggo, KPN en T-mobile ~ zou een mooi MVO voorbeeld zijn. Als dit maar ook 1 leven gekost heeft, dan had zo'n hetzij gedwongen samenwerking al zijn vruchten afgeworpen. Feitelijk gezien hoeft die samenwerking niet eens zoveel te kosten in de papierwinkel en iedereen is erbij gebaat dat een dienst zoals 112 up blijft, ipv dat je het als paradepaardje op je Corp pagina zet dat je leverancier bent, want geen enkele leverancier is 100% up, hier had ook T-Mobile, Tele2 of Vodafone een probleem kunnen hebben.
Ik ben dom omdat ik niet leef zoals jij en andere normen en handelswijzen heb? Hm hmmm...
Jezelf niet voorbereiden waar je dat vantevoren zou kunnen doen, noem ik inderdaad dom bezig zijn. Prima dat jij daar anders over denkt, maar ik hoop dat je hieraan terug denkt als je een keer niet kunt pinnen maar op dat moment wel geld nodig hebt.
Ik heb wel eens een pin storing meegemaakt. Dan ga ik naar huis en eet ik wat uit de vriezer of uit m’n voorraadkast. Niets aan het handje. En daarbij zijn pin storingen een zeldzaamheid. Ik ben niet zo’n doemdenker cq prepper. En ik acht mezelf niet dom noch vind ik mezelf dom bezig. Puh...
Bedrijven willen dat we steeds meer pinnen en steeds meer consumenten geven daar gehoor en hebben geen cash. Die bedrijven zouden dus eigenlijk de risico moeten dragen als pinnen niet werkt, en de product gratis te geven... verhaal dat maar bij KPN.

Stel je voor dat je nu onderweg bent naar vakantie en betalen bij de pin werkt niet... bedrijven zijn zelf de schuldigen dat mensen steeds vaker geen cash heeft...
Als je je inkopen blijft doen bij de buurtwinkel, dan lukt dat vast wel. Dan schrijft die winkelier waar je al jaren komt en die je dus kent als vaste klant het vast even op. Je kiest er zelf voor om naar een anonieme supermarkt te gaan. Je kan daar niet dezelfde service en hetzelfde vertrouwen verwachten als bij een (allicht iets duurdere) speciaalzaak in de buurt.
So, ten tijde van cash had je het niet uit de muur kunnen trekken door de storing, moet de super daar ook voor dokken dan?
Maar geluk hebben of je idd al geld in je beurs had.

"Enniewee". Super is niet verantwoordelijk voor fouten van/problemen bij KPN.

Zie het al voor me. "Attentie, uw boodschappen zijn nu gratis ivm pinstoring". Iedereen begint te hamsteren en met elkaar te ruziën over het laatste pak duur liflafje wat ze normaal niet kunnen betalen ofzo :+
Update alert net binnen: telefonie Nederland ligt eruit. Bij nood, ga naar u dichtstbijzijnde politieburo of brandweerkazerne.

Damn =[
NLalert is niet echt betrouwbaar lijkt me.

Bericht met tijd 17:21 heb ik pas om 18:12 gekregen op T-mobile terwijl die om 17:50 binnen was met tele2.

Tweede bericht met de alternatieve nummers waren bijna te gelijk binnen en daar klopte de timing wel (vermelde tijd VS tijd van hoe laat ik de bericht ontvangen heb).

Nlalert zou toch provider en netwerk onafhankelijk zijn?
NL-Alert is helemaal niet betrouwbaar. Wel voorspelbaar onbetrouwbaar. Hier met een up-to-date Samsung A5 2017, Simyo abbo helemaal niks. Ook nooit met controleberichten. Uiteraard alles zelf nog eens nagelopen en alle instellingen staan goed. Het werkt gewoon niet. Mijn vorige telefoon (Moto X 2nd gen, werkte altijd perfect. Zelfde Taal/Regio instellingen, zelfde SIM.
Net terug van een best grote verjaardag, en daar was dus heel duidelijk in de praktijk te zien hoe slecht dat NL-Alert werkt.
Een mooie mix tussen Android en IOS toestellen, meerdere verschillende netwerken, diverse merken toestellen.
Amper de helft kreeg direct (de bijna 1 uur late) NL-Alert. De rest kreeg hem pas op random tijden binnen een uur later, zover ze het nog kregen, waren een aantal die helemaal niets ontvingen. (maar wel de test berichten van afgelopen maand gehad hebben)
Vervolgens kwamen de volgende NL-Alerts, geheel random op ieder toestel, we grapte erover dat het een loterij moest voorstellen, want iedere paar minuten ging er weer ergens een toestel af.

Als dit het luchtalarm gaat vervangen, dan hebben ze bij de ministerie wel een hele grote plaat voor hun kop, NL-Alert is dus gewoon uiterst onbetrouwbaar.
Nou, dat luchtalarm hangt dus ook aan KPN-lijnen. Misschien niet zo grillig als NL-alert maar als 112 eruit ligt heb je kans dat de luchtalarmen er ook uitliggen.

Toen de luchtalarmen nog mechanisch waren (aandrijving door electromotor), zat er geloof ik ook een schakelaar in de buurt van het alarm zelf, zodat een agent of BB'er het met de hand kon bedienen. Het zou me niet verbazen als oudere modellen zelfs nog een zwengel hadden voor gebruik bij stroomuitval - wel eerst even oordoppen indoen voor je gaat draaien.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 24 juni 2019 20:10]

Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat het luchtalarm louter afhankelijk is van KPN.
Kun je dat onderbouwen?

Als je dus de communicatie zou platleggen in NL en we hebben niet-functionerende NL-Alerts, dan kun je iedereen kunnen verrassen met een aanval.
Ik heb er absoluut geen verstand van, maar neem even voor het gemak aan dat hier wel over is nagedacht.
Er zal vast wel iemand nagedacht hebben over de centjes, zoals dat gaat bij KPN en de politici die zich te makkelijk een rad voor ogen laten draaien als het een beetje technisch wordt.

Er is zelfs al minstens één storing in het luchtalarmnetwerk geweest, en daar wordt een storing bij KPN als oorzaak genoemd: https://www.rtvnoord.nl/n...na-nergens-gewerkt-update
Nog geen enkele NL-alert ontvangen op mijn iPhone met KPN abbo.
Inderdaad. Ik ook niet. Ook niet het bericht dat alles weer oké was...
In mijn treincoupé ongeveer hetzelfde: eerst een golfje van misschien de helft, ik schatte iets lager, en nadruppelende berichten bij vlagen. En er waren veel berichten, ik kreeg er vijf, dat mag wel wat minder.

Geweldige grap trouwens, met dat nummer van die krant. Daar zou ik wel het fijne van willen weten.
Klinkt alsof iemand dat ooit als baldadigheid in de test-tekst gezet heeft en vervolgens niemand meer eraan gedacht heeft het template bij te werken naar live nummers.
Deze ervaring deel ik ook. Vanavond zat ik buiten in de tuin en hoorde verschillende NL-Alerts afgaan in de buurt. Hoewel ik normaal gesproken altijd de tekstberichten ontvang, heb ik vandaag niets vernomen via deze weg.
Had hier ook een soortgelijk geval, familie met Vodafone abo kreeg alle alerts, evenals familie met Tele2, ik met mijn Telfort abo kreeg er geen een.
Niet in mijn woonplaats en latere berichten tijdens een diner 30 km verderop evenmin.
De controleberichten komen bij mij echter wel altijd binnen.
(blijkbaar mag ik wanneer de poep de wegens hitte draaiende ventilator raakt gewoon doodvallen van de overheid, weten we dat ook weer .... ;) )
Heb ooit van een tele2 medewerker wat inhoudelijke informatie gekregen, maar blijkbaar spelde of 4G bellen of juist CSFB bellen icm 3g internet verkeer een rol bij het niet ontvangen van een nlalert.

Kan helaas de informatie niet zo makkelijk achterhalen weer.

Maar er moet nog een hoop verbeterd worden .

Sowieso er zijn genoeg mensen met een geschikte toestel die geen nlalert ontvangen en je wordt vanuit de provider naar de rijksoverheid gestuurd en vanuit de rijksoverheid zeggen ze "check je instellingen maar, neem anders contact met de fabrikant "...

En dan de berichten die niet komen te laat komen of herhaaldelijk blijven komen. (Hoewel in een echte nood situatie herhaaldelijk berichten is niet echt een probleem).

Maar ook de protocollen moeten sterk verbeterd worden. Eerste berichten waren iets van 20 minuten te laat (tenminste in mijn regio) en dan kwam nog een tweede bericht met een verkeerd WhatsApp nr.
Zelfs als je een NLAlert krijgt met belangrijke informatie vindt ik het erg vreemd dat je na het weg klikken dat hele bericht niet meer kan terug zien. (Maar dat ligt misschien aan de telefoons die ik gezien heb)

[edit]
ik heb een Motorola G5 met android 8.1
En nog even goed gekeken naar de instellingen, de ontvangen berichten zijn bij mij wel terug te vinden alleen wel erg verstopt: messages > menu > settings > Advanced > Wireless emergency alerts

en via messages > menu > settings > Advanced > Wireless emergency alerts > menu > settings kun je tekst to speech uit zetten, of je afmelden op specifieke meldingen / optout als je dat graag zou willen.

toch fijn dat dat het wel terug te vinden is mocht het nodig zijn.

[Reactie gewijzigd door Splorky op 25 juni 2019 08:19]

Zal inderdaad per model verschillen. Heb hier een Galaxy S8 en daar staat het gewoon tussen de sms'jes, kun je ook alle vorige berichten nog lezen.
Ik heb hier 3 verschillende Androids liggen (Samsung, LG en Nokia) en op alledrie kan ik de berichten achteraf nog bekijken/wissen.
Ik verbaasde mij er ook al over. Punt van verbetering
Zoals aangegeven, dit hangt per telefoon, ik heb een S10e met de sms app van Google en daar wordt die getoond als een normale sms daarna
Ik krijg de melding wel op meerdere samsung toestellen. O.a. een S9 en een midrange model waar ik zo het exacte type niet van weet.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 24 juni 2019 19:07]

De Samsung Galaxy telefoons doen het al vanaf de S6 standaard goed.

Al waren 5 berichten wat veel, dit moet niet vaak gebeuren want na 3x swipen mensen het ongezien weg.
Dat is mij ook opgevallen. In mijn woonplaats kreeg mijn zoon (T-Mobile) de Alert wel binnen, ik niet (tot twee keer toe). Vroeg in de avond had ik een vergadering elders en daar reageerde mijn toestel (KPN) dan weer wel op de alert.

Ik ging er altijd van uit dat een broadcast door ieder toestel binnen het zendbereik ontvangen wordt, ongeacht provider. Maar dat lijkt dus niet zo te zijn.
Vind een gat van een uur best zorgwekkend inderdaad. Gifgas aanvallen of chemische branden kunnen in die tijd flinke schade aanrichten. Zelfs het niet bereikbaar zijn van hulpdiensten kan veel levens kosten, al helemaal als niemand weet wat dan te doen.
Ja, als je 1 uur kan wachten over een melding is deze dan niet noodzakelijk dan is NLAlert ook overbodig.

Natuurlijk was voor mij ook overbodig, maar als je op dat moment hulpdiensten moet bereiken, ga je niet even Twitter cheken om te kijken als er een storing is. Je raakt gewoon in paniek.
Kreeg hem op mijn iPhone op Tele2 netwerk ook veel te laat binnen.
Gek, kreeg hem op mijn iPhone en Tele2 gsmnetwerk wel direct binnen. En ruim een uur later nogmaals (raar).
Dat was in Rotterdam, misschien dat het ook nog per regio verschilde?
zit zelf bij tele2, had een melding op 18:12 en 19:12
Weet niet of het aan telefoon / provider ligt..

Vanuit werk (Amsterdam) in de auto rond om 17:22 die van 17:21 gehad.. thuis (Zoetermeer) om 18:21 hetzelfde bericht (tenminste, zelfde verzend tijd, in A'dam stond er al meteen een 020 nummer bij).. en daarna nog de hele riedel met telegraaf/correctie nummers.
Kan dus (ook) een vertraging zijn afhankelijk van de regio. Natuurlijk het "mooie" van zn systeem is dat je lokale berichten kan sturen. Maar dat sommige mensen (ook) daardoor een berichtje 1 uur te laat krijgen moet niet kunnen.

anyways, in mijn geval stonden beide tele2 en T-mobile toestellen bij het zelfde lokatie. Alleen hebben we thuis (2 tele2 en 1 T-mobile) niet het zelfde aantal berichten gehad.
Ik krijg altijd de controle berichten maar gisteren kreeg ik niet de alert over de 112 storing. Ik heb een abbo bij KPN. Terwijl een vriend die bij T-Mobile ze wel binnenkreeg.
Ow ja, ik ga vanuit Zundert en omgeving eerst helemaal naar Breda om de politie te halen omdat ze het nodig vonden om het lokale politiebureau te sluiten. Dit gaat op veel plaatsen het geval zijn, een vrij onzinnig advies in landelijke gebieden!
Dichtstbijzijnde gloednieuwe brandweerkazerne (Helmond/Brandevoort) is een paar jaar geleden gesloten. Bezuiniging. Geen flauw waar ik een andere brandweerkazerne zou moeten vinden.
https://www.brandweer.nl/brabant-zuidoost/posten/helmond

Twee tellen google. Brandweer gaat nog maar inderdaad, veel wordt wegbezuinigd en gecentraliseerd. Vooral dat laatste is belachelijk zoals je nu met een storing kunt zien.
belachelijk slechte website, er staan kazerne's op waarvan ik weet dat ze al jaren gesloten zijn.
Inderdaad.. Ben benieuwd hoeveel levens dit gekost heeft
Ik heb de noodmelding niet gekregen, want zit bij Telfort (KPN). Mijn vrouw heeft de melding wel gekregen bij Vodafone.
Ik zit ook bij Telfort (KPN) maar NL alerts kwam wel binnen. (Eerst over de storing en daarna alternatieve nummers).
Wij hebben de noodmelding ondertussen al 6x gekregen binnen anderhalf uur. Erg irritant, heb voor vandaag de noodmeldingen maar uitgezet.
Update alert net binnen: telefonie Nederland ligt eruit. Bij nood, ga naar u dichtstbijzijnde politieburo of brandweerkazerne.

Damn =[
Bij echt nood ben je dan helaas al te laat. Er worden ook nummers gegeven in eerdere/nieuwe berichten en er zouden agenten op de been zijn, daar heb je in mijn ogen meer aan.
Die kwam in Nieuwegein na bijna een uur.... timestamp 17:21 om 18:12 ontvangen.
Blijf het raar vinden dat er geen redundancy is, kan iemand dat misschien uitleggen waarom dit bij de alarmcentrale anders gaat dan normaliter bij high availability netwerk setups?
ik denk dat er wel redundancy is, zulke systemen worden hoe dan ook redundant uitgevoerd. alleen of die redundatie ook werkt is soms maar weer de vraag blijkt
Als dat op deze wijze gebeurt en niet getest of continue gemonitord wordt leg je dus geen goed redundant systeem aan, down-time van een paar minuten is logisch omdat de links moeten worden herstelt.

Goede redundancy kost wel wat echter lijkt mij dit bij de bereikbaarheid van de alarmcentrale niet direct een probleem. Ben heel benieuwd naar de vervolg reportage.

Ik hoop dat het niet weer iets doms is zoals in 2012.

[Reactie gewijzigd door Jonathan-458 op 24 juni 2019 20:30]

ik denk dat er wel redundancy is, zulke systemen worden hoe dan ook redundant uitgevoerd. alleen of die redundatie ook werkt is soms maar weer de vraag blijkt
Mee eens, Ik zie vaak low-impact of zelfs triviale systemen redundant uitgevoerd, domweg omdat dat de standaard is. Het niet-redundant maken zou te duur zijn.

Of je oplossing die five nines in de praktijk ook gaat waarmaken is nog best lastig vast te stellen. Het kan wel zo ongeveer, maar het is heel erg duur, en kost veel tijd. En dat laatste bijt. Als iedere change door een 3 maanden testcyclus moet, ben je alle wendbaarheid uit je organisatie kwijt. Dus dat doe je vooral op de hoog-risico componenten. Waarmee
je risico-inschatting je nieuwe risico is geworden. Lastige materie.
Soms kan een storing zo fundamenteel zijn, dat de systemen zelf waar je draait door een issue onderuit gaan. Heden weekeinde ook met een van onze data leveranciers gebeurd, met landelijke impact voor de geruikers.
Het was een KPN storing, dus als ze een tweede systeem door bijvoorbeeld Vodafone laten aanleggen?
@satya Dat is echt een fundamentele denkfout. De echte clou in dit soort netwerken is ervoor te zorgen dat er 0,0 gemeenschappelijke elementen zijn. En ja, dan moet je de kabelkaart en alle netwerkleveranciers en energieleveranciers aan de slag, Tikkie veel werk voor een website maar NIET voor 112.

[Reactie gewijzigd door tfro71 op 24 juni 2019 23:09]

Klopt, maar dan moet je alles dubbel in huis (netwerk en meldkamer) hebben en van twee (hardware/systeem) leveranciers. De rekensom is dan vrij eenvoudig voor de overheid, namelijk het financiële gevolg van het tijdelijk niet bereikbaar zijn tegenover de kosten van de investering.
Jaartje geleden ging de Amsterdam exchange er heel ff uit omdat er iemand fibertje verkeerde patchde.

Dus kan ook een gebruikers fout of een update zijn die zowel hoofd en de backup sloopt.

Maar denk wel dat t een staartje voor KPN gaat geven.
Stagiaire? 8)7

[Reactie gewijzigd door be3a18 op 24 juni 2019 21:12]

"Alle vaste en mobiele telefonie op het KPN netwerk ligt plat" bedoel je dan, want Vodafone netwerk werkt gewoon.
Ik heb duidelijk aangegeven dat het gaan om telefonie via imscore. Daar maakt Vodafone geen gebruik van.
Hoe zit dat dan met Caiway? Sinds een week overgestapt van KPN koper naar Caiway glasvezel en nu ook sinds een half uur alles compleet kwijt. Dacht dat Caiway los van KPN stond?
Hier ook Caiway glas, de helft van de sites doet wel en de ander helft niet, heb al een andere DNS geprobeerd maar dat was niet de oplossing.
Kijk eens met traceroute welke kant de verschillende paden opgaan.
Geeft mogelijk inzicht of een bepaalde upstream provider faalt.
Er zijn wat issues met glas in twente/achterhoek. Was hier weer omstreeks 17:55 up.
Imscore is voor veel mensen nietszeggend
Veel mensen kijken dan ook op nu.nl om dat het geen tweakers zijn.
nu.nl was ook een stuk sneller met berichtgeving dan tweakers.
Dat kwam omdat de redacteur op het KPN netwerk zat.
m.a.w. de postduif van nu.nl vloog sneller dan die van Tweakers.net.
Tweakers.net zijn Tweakers, die zitten al een poosje op E-Meeuwen. Alleen met de warmte van vandaag willen ze niet opstijgen.
Je zegt alle vaste en mobiele telefonie ligt plat aangezien het allemaal via IMS loopt.
Dat is dus niet het geval voor o.a. Vodafone, dus ik verduidelijk het even voor je.
Ik heb duidelijk aangegeven dat het gaan om telefonie via imscore. Daar maakt Vodafone geen gebruik van.
Beetje flauw, want hoevelen weten dat KPN daarop zit?
Had KPN ook gewoon in je lijstje providers genoemd.
*laat maar, ik kan zelf niet begrijpend lezen*

[Reactie gewijzigd door Flamesz op 24 juni 2019 17:59]

Problemen zijn er dus ook voor bellers naar het netwerk toe van KPN, Solcon, Telfort, XS4All, RobineMobile, Lebara etc....
Dus gebruikers op andere netwerken hebben er indirekt ook last van.
dat klopt niet helemaal want een Tele2 gebruiker gaat niet via KPN en zou dus moeten werken ( 0900 nummer)
Het is heel vreemd dat voordat dit gebeurde, Cloudflare en Discord compleet plat waren.
Is er een afhankelijkheid van die services, of toevallig routeringen die door America gaan, en/of er servers misschien daar staan waar 112/politie afhankelijk van zijn ?
Het is zeer dubieus dat er na Cloudflare en Discord, deze services bij KPN er opeens ook uit liggen...

Discord:
Global Unavailability
Resolved - The issue is resolved, thank you for your patience! We will release a public post mortem for this one.
Jun 24, 07:38 PDT
Monitoring - Users should all be able to reconnect now.
Jun 24, 07:06 PDT
Update - We've identified the issue and people should start reconnecting over time.
Jun 24, 06:37 PDT
Identified - The issue has been identified and a fix is being implemented.
Jun 24, 06:19 PDT
Update - We are working on resolving some internal technical problems now.
Jun 24, 06:07 PDT
Investigating - Discord is affected by the general internet outage. Hang tight. Pet your cats.
Jun 24, 05:25 PDT
Cloudflare:
Jun 24, 2019
Route Leak Impacting Cloudflare
Resolved - Traffic levels have returned to normal now that the route leak has been fixed. We are now marking this incident as resolved.
Jun 24, 13:02 UTC
Monitoring - The network responsible for the route leak has now fixed the issue. We are seeing improvement and are continuing to monitor this before we consider this issue resolved.
Jun 24, 12:42 UTC
Update - This leak is impacting many internet services including Cloudflare. We are continuing to work with the network provider that created this route leak to remove it.
Jun 24, 12:34 UTC
Update - We are continuing to work on a fix for this issue.
Jun 24, 11:43 UTC
Identified - We have identified a possible route leak impacting some Cloudflare IP ranges and are working with the network involved to resolve this.
Jun 24, 11:36 UTC
Investigating - Cloudflare is observing network related issues.
Jun 24, 11:02 UTC

[Reactie gewijzigd door Power2All op 24 juni 2019 21:32]

Mede hierdoor heb ik heel benieuwd naar de verklaring van KPN
Ik meen gelezen te hebben dat 112 idd afhankelijk is van services in Amerika, maar dat kan hier in de comments zijn geweest. Kan het niet zo snel terug vinden..
Ik kan gewoon een Vodafone nummer draaien vanaf mijn RobinMobile verbinding (en andersom).
112 ga ik niet proberen.
Hoe zit het met Tele2 want die levert het 0900 nummer. Lijkt me toch iets mis met de Voice Gateways etc ... Core netwerk van de providers.
Belangrijk om te weten is dat NS ook gebruik maakt van het KPN netwerk. Amsterdam Centraal zat propvol!
Je zou toch denken dat er voor zeker een nummer als 112 eem failover beschikbaar zou moeten zijn via een andere (hosting) provider..

Er zou ook een soort van spoed portering kunnen plaatsvinden van het 112 nummer, naar een andere provider zoals vodafone. Lijkt me wel dat ze voip gebruiken voor 112 dus dat zou geen probleem moeten zijn.

Dan is het wel de bedoeling dat ze alles van te voren inrichten en testen...

Zou een prima oplossing kunnen zijn die technish haalbaar moet zijn.
DE aanfluiting van het geheel is dat volgens een woordvoerder van KPN ook de backup-systemen niet werkten :?
Dat klinkt alsof dat nooit tot in detail getest is of er heeft iemand zitten slapen. :z
Het kan toch niet zo zijn dat een landelijk, zeer belangrijk nummer, door een storing volledig onbruikbaar wordt :?
Het lijkt mij dat zo'n infrastructuur minimaal redunant zou moeten zijn zoals dat bijv. bij kabelnetwerken (veelal) het geval is...
En netwerkt doet het weer
wel vreemd dat ik gewoon internet bleef houden :-)
Netwerk; kpn nl
Het lijkt me Wel belangrijk als je met een noodsituatie zit en je je afvraagt waarom je geen verbinding krijgt
Met andere woorden je hebt geen idee waar de storing mee te maken heeft maar sleept er voor het gemak maar dingen aan de haren bij die irrelevant zijn.
In veel landen hebben ze (in stedelijk gebied) politieagenten op bijna ieder(!) kruispunt staan gestationeerd.

Is een soort rampenplan in dat formaat realistisch in Nederland?

Hoe zit het met die 112 app die geldverspilling zou zijn geweest? Die had geloof ik nog dienst kunnen blijven doen, dus zo erg is dat nou ook niet verspild, hoewel het beter gewoon een website zou zijn geweest want ik ga niet een app installeren die ik hopelijk nooit hoef te gebruiken.

Gewoon een simpele backupwebsite met een grote rode bel knop: "chat nu met de meldkamer".
Gewoon een simpele backupwebsite met een grote rode bel knop: "chat nu met de meldkamer".
Dit pleit inderdaad wel voor betere alternatieven. Ik kan begrijpen dat zo'n storing als dit niet vaak voor komt, maar waarom kan ik 112 of 0900-TUIG niet per email, of Signal, of Whatsapp, benaderen? Sinds de storing heeft ons kantoor het telefoonverkeer gewoon via Singal voortgezet, en was er niemand minder om.

Enige redundantie ontbreekt er dus wat mij betreft wel.
Ik vind vrij logisch dat 112 alleen bereikbaar is via telefoon. Alleen via spraak kun je achterhalen of de persoon angstig is of geëmotioneerd. Tevens kun je de persoon aanspreken en vragen of hij de situatie kan omschrijven. Wat iedereen ook vergeet is achtergrond geluid. Tijdens de opleiding wordt het je geleerd om goed te luisteren naar het achtergrond geluid. Achtergrond geluid kan je vertellen of er meer aan de hand is. Als je schoten hoort, dan weet je dat de situatie nog volop aan de gang is. Ik bel mijn vriendin altijd, omdat je via tekst geen emotie kan overbrengen.

In de toekomst zou een app kunnen bijdragen om beter de situatie kunnen omschrijven, maar de hoofdcommunicatie verloopt via bellen. De telefooncentrale zou een code kunnen aanmaken en vragen of de persoon in zijn 112 app de code invoert. Vervolgens kan de beller in de app foto's maken en direct versturen naar de telefooncentrale. De telefooncentrale krijgt hierdoor nog beter beeld van de situatie.

[Reactie gewijzigd door Xieoxer op 24 juni 2019 18:41]

In België is er een sms dienst voor doven, deze hebben ze ook gebruikt bij een grote storing enkele maanden terug.

https://www.sos112.be/nl/voor-doven
Beste Xieoxer, je kan al ik denk 5 of 6 jaar bellen via Whatsapp en honderden andere apps.

Het feit dat je via een app communiceert hoeft natuurlijk niet te betekenen dat je enkel text kan gebruiken.

Dus op dit moment waar internet wel werkt maar telefonie niet was dit 100% een uitkomst geweest als backup.
Je schets nu toch precies het probleem. Alles is afhankelijk van de telefoon en na vandaag is wel gebleken dat er geen goed alternatief/backup plan gereed is.
Ik vind het totaal niet logisch dat 112 alleen maar bereikbaar is per telefoon bij een landelijke storing. Ze kunnen dan toch alternatieve kanalen live zetten.
Wat dacht je van een app zodat je kan bellen via internet met de meldkamer... (soort discord achtig iets)

Dan bedoel ik NIET VoLTE want dan ben je nog afhankelijk van de KPN telefooncentrale. Maar echt iets dat apart van de telefooncentrale kan draaien...

[Reactie gewijzigd door jordynegen11 op 25 juni 2019 00:57]

Dat ze geen whatsapp hebben voor 112 snap ik wel, gezien het via Amerikaanse servers loopt. Ik denk dat daar strenge regelgeving voor is. Nu werd net een noodmelding gestuurd met een whatsapp nummer van de politie though, en een backup telefoonnummer.
Misschien wel tijd om op Europees niveau in eigen beheer een noodmelding app te ontwikkelen waarmee je via VoIP locale alarmcentrales kan bereiken.
Beter zou gewoon zijn als het een OS standaard APP zou zijn, beetje zoals NL-alert..
Maarja, kun je wel zo'n app hebben, als daar bij de 112 centrale alles plat ligt dan heb je daar nog weinig aan.
Tegenwoordig kan je een zogenaamde "instant app" gebruiken. (Althans met een android device) tweakers instant app
Hierdoor hoef je dus geen app meer te installeren, je dient enkel naar een site te gaan die mooi de "app" opent. Mooi voorbeeld is de NOS.
Z'n app op de telefoon hebben, enkel om een VoIP verbinding op te zetten met de 112 centrale, lijkt me toch anno 2019 wel de normaalste zaak van het leven... 8)7

Maarja blijkbaar is het ook nog niet eens de normaalste zaak dat het 112 nummer geen backup binnen 10 minuten kan inschakelen :O
Deze storing is vooral interessant in het licht van de Huawei discussie. Wil je als land risico lopen dat op afstand de stekker uit je core netwerk kan worden getrokken? Zo ja wat voor contingencies heb je liggen om te voorkomen dat in ieder geval hulpdiensten en het liefst ook pinbetalingen gewoon door kunnen blijven lopen. Hoe lang duurt het om dat secundaire netwerk te 'activeren' en wat doe je in de tussentijd?

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 24 juni 2019 17:26]

Precies dit. Inmiddels ligt het geheel er al vanaf 15:45 uit (bijna twee uur) en dat kán gewoon niet bij een dergelijke storing. Er moet een redundant netwerk voorhanden zijn bij dit soort gevallen.
Het netwerk *is* redundant. Maar dat zal je niet altijd redden.
Wellicht zei ik het verkeerd. Wat ik bedoel is dat er een 'fallback' zou moeten zijn. Stel dat KPN er volledig uit ligt, dat Vodafone of T-Mobile het dan overneemt. Want dergelijke incidenten kunnen we ons niet permitteren. Dat kost mensenlevens! :/
Eens. Tenminste een splitsing met bv. 112 op KPN en 09008844 op Vodafone. Of iets met VoIP. En sowieso een native app waar misschien ook NL-Alert pushberichten binnen kunnen komen. Betrouwbaarder dan SMS-CB, blijkt.
Blijkbaar geen werkende, anders was de boel niet plat gegaan..

Je kan dus blijkbaar één zwak punt om laten vallen, en je nooddiensten zijn onbereikbaar, laat de koppen maar rollen..
Redundantie is geen garantie. Neem een ander voorbeeld: een datacenter heeft twee feeds, een UPS-room en 2 aggregaten. Ze worden netjes getest en noodsituaties worden consistent gecontroleerd en nagebootst. Nu is feed A down vanwege onderhoud. Feed B klapt er uit. De batterijen nemen het netjes over. De aggregaten moeten het nu overnemen, maar opeens triggeren de circuit-breakers niet naar verwachting. Pof, alles plat ondanks dat alles redundant was uitgevoerd. Het is techniek, soms gaat er iets mis. Misschien kan het nóg redundanter maar op een gegeven moment is er nog weinig winst te behalen, maar kost het wel klauwen vol geld. Kosten-baten en ja soms gaat het dan opeens fout terwijl het 10x eerder prima z’n werk deed.
Een redundant netwerk, en dat is dus niet een netwerk dat is opgebouwd uit redundante onderdelen.
De ene meldkamer helemaal op KPN, de andere meldkamer helemaal op Vodafone, een derde meldkamer helemaal op T-Mobile. En met contracten voor (zoveel mogelijk) verschillende leveranciers en onderhoudspartners.
Ik heb zoiets eens gedaan voor een (minsten zo belangrijk) netwerk: het is nog best een klus om vast te stellen dat de lijnen niet alsnog via dezelfde glasvezelkabel of POP-locatie gaan en of ze ook allemaal echt eigen stroom hebben die niet stiekem ook gedeeld wordt.
Dan is de kans drie keer zo groot dat je een verstoring krijgt. Plus extra omdat je meer beheer intern bij 112 krijgt.
De kans dat een verstoring optreedt is 3 keer zo groot. De kans dat jij of ik worden getroffen op onze mobiel is niet veranderd. De kans dat iemand niet 112 kan bellen ij een ongeluk is veel kleiner, want mensen zijn klant bij verschillende netwerken.
tja, of je nu Huawei of van een europees bedrijf of amerikaans bedrijf afneemt, dat probleem is er altijd als je zelf geen inzage in de hardware/software hebt (en natuurlijk ook de expertise om dat na te kijken). Moet eerlijk zeggen dat ik dan meer vertrouwen heb in Huawei hardware dan amerikaanse hardware, want in het verleden is bij laatste al wel gebleken dat er backdoors etc voor de amerikaanse overheid waren ingebouwd, bij Huawei is daar nog geen bewijs van geleverd. Maar zelfde geldt natuurlijk ook voor GPS etc.
tja, of je nu Huawei of van een europees bedrijf of amerikaans bedrijf afneemt, dat probleem is er altijd als je zelf geen inzage in de hardware/software hebt (en natuurlijk ook de expertise om dat na te kijken). Moet eerlijk zeggen dat ik dan meer vertrouwen heb in Huawei hardware dan amerikaanse hardware, want in het verleden is bij laatste al wel gebleken dat er backdoors etc voor de amerikaanse overheid waren ingebouwd, bij Huawei is daar nog geen bewijs van geleverd. Maar zelfde geldt natuurlijk ook voor GPS etc.
Er zijn geen amerikaanse bedrijven actief meer in deze markt. Lucent is samengegaan met Alcatel (frans) wat ondertussen verkocht is aan China en Nokia.

Los daarvan is de USA een NAVO bondgenoot en is een aanval op 'ons' ook een aanval op de USA en omgekeerd. Militair gezien ligt de relatie tussen USA en Nederland dus heel anders dan tussen Nederland en niet-NAVO landen.

De angst heeft niet zozeer met spionage te maken maar met het vermogen om het hele netwerk in enkele minuten op afstand onklaar te kunnen maken.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 24 juni 2019 20:52]

En denk maar niet dat de US er ook maar een seconde over hoeft na te denken om dat te doen bij een eigen bondgenoot.
Turkije is lid van de NAVO, vraag die maar eens of de VS werkelijk een bondgenoot is.
saillant detail: KPN heeft naar verluid voor zijn 4G netwerk een Huawei core..

[Reactie gewijzigd door LinuxMan op 24 juni 2019 17:31]

Nope. T-Mobile gebruikt Huawei voor het core netwerk. KPN gebruikt voornamelijk Huawei en Ericsson voor de zendmasten.

Core draait zover ik weet niet op Huawei.
Deze storing is vooral interessant in het licht van de Huawei discussie. Wil je als land risico lopen dat op afstand de stekker uit je core netwerk kan worden getrokken? Zo ja wat voor contingencies heb je liggen om te voorkomen dat in ieder geval hulpdiensten en het liefst ook pinbetalingen gewoon door kunnen blijven lopen. Hoe lang duurt het om dat secundaire netwerk te 'activeren' en wat doe je in de tussentijd?
Is het slim om over te stappen van een stabiel werkend, robuust, getest, "luchtalarm" systeem, naar NL-alert als KPN het netwerk daarvoor, zelfs in tijden van vrede niet operationeel kan houden?

Ik bedoel als vandaag "Ze Russians" aangevallen hadden, dan had onze telefoon achteraf na de bombardementen naast ons lijk heel handig een NL-alert waarschuwing gegeven, dat we dekking hadden moeten zoeken, omdat de Russen er 5 uur geleden aan kwamen. Letterlijk.

Cynisch raadsel van de dag: wat is het eerste dat uitvalt tijdens een flinke ramp of militaire aanval uit het buitenland? Juist: gevoelige infra. Infra die nodig is voor NL-Alert.

Zelfs een kind kan dit bedenken toch?

Ben ik nou zo slim, of... 8)7 :?

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 24 juni 2019 20:52]

Een interessantere vraag vind ik: was deze storing met Huawei hardware ook gebeurd?
KPN gebruikt al huawei apparatuur in hun huidige netwerk. Ook bepaalde klantsystemen worden volgens KPN door huawei gemanaged.

Verder is een storing wat anders dan de al dan niet terechte angst van de VS voor moedwillige sabotage vanuit de Chinese overheid via 'staatsbedrijf' Huawei op het moment dat er een conflict, zoals in de 'south china sea' escaleert.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 24 juni 2019 20:54]

[...]
KPN gebruikt al huawei apparatuur in hun huidige netwerk. Ook bepaalde klantsystemen worden volgens KPN black door huawei gemanaged.

Verder is een storing wat anders dan de angst van de VS voor moedwillige sabotage.
Thanks voor de correctie. Aangepast. 8)7 O-)
Dat nl alert hopeloos is ben ik wel met je eens. Maar het argument dat die masten maar 1 betekenis kunnen hebben snap ik ook wel. En mobiel is wel geschikt medium om massa's mensen te bereiken

[Reactie gewijzigd door Brupje op 25 juni 2019 07:38]

Dat nl alert hopeloos is ben ik wel met je eens. Maar het argument dat die masten maar 1 betekenis kunnen hebben snap ik ook wel. En mobiel is wel geschikt medium om massa's mensen te bereiken
Luchtalarmen bereiken ook massa's mensen. Daarna "zet radio of TV (of smartphone of internet) aan" en iedereen weet wat het probleem is.

Belangrijker: luchtalarmen blijven werken op een moment van crisis en telecom netwerken en andere infra is het eerste dat down gaat.
Het kan helpen om, op een compatible toestel, bellen via WiFi in te schakelen.
Bij mij kan ik dan naar meer vaste en vele mobiele nrs (bij andere providers) uitbellen en onderling met anderen op VoWiFi (al werkt WhatsApp Call ook prima). 112 en 0900-TUIG zijn dan overigens alsnog niet te bereiken.

iOS: Instellingen - Mobiel netwerk - Bellen via WiFi.
Android: Geen idee, heb geen compatible toestel. :P

Politie schijnt bereikbaar te zijn via 088-9659630 en 112 via 088-6628240.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 24 juni 2019 18:54]

Daar hebben prepaid klanten helaas niks aan, want die mogen geen gebruik maken van VoWiFI... :(
KPN heeft bellen via WiFi alleen ingeschakeld voor postpaid klanten.

[Reactie gewijzigd door timmie1 op 24 juni 2019 17:34]

Bellen via 2g/3g werkt. Op 6t kon ik dat redelijk snel vinden en instellen. Beide telefoons kon en alleen die van mij hoeven instellen.
Bij Android verschilt die implementatie per merk/toestel en provider of die het toelaat.
Op mijn S9 moet je daarvoor je notificatie-venster omlaag swipen, ergens tussen de iconen staat dan VoLTE waar je op kan klikken en ook als het goed is één met WiFi Calling. Denk dat je aan VolTE uitzetten dan genoeg zou moeten hebben, aangezien je dan over 2/3G zou moeten gaan.

Ik kan mij vergissen, maar ik dacht dat VoLTE standaard (vooralsnog) uitstaat op de meeste Android-toestellen.

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 24 juni 2019 18:35]

Hoe weet je dat 112 het nog niet doet.
Denk goed na, over uw antwoord. Dat u daarmee niet een misdrijf toegeeft ;)

https://www.rijksoverheid...oord/112-onterecht-bellen
1) 112 ligt sowieso plat, zie artikel :P
2) 112 bellen zonder mobiele dekking kan sowieso niet; zie FAQ op https://www.kpn.com/belee...llen-via-wifi-van-kpn.htm
Toevallig onbedoeld broekzak gesprek. O-)
Anoniem: 562971
@wica24 juni 2019 17:32
Vaag dat ze je antwoord minnen, want je hebt gewoon een punt!

Admin-edit:Opmerkingen over moderaties horen thuis in Frontpagemoderatie.

[Reactie gewijzigd door Zeehond op 24 juni 2019 23:45]

Mensen lezen de mod regels ook niet. -1 wordt vaak misbruikt, terwijl het 0 moet zijn. Ondanks dat bij elke moderatie die men doet er netjes een omschrijving wordt getoond bij de scores...
het mod systeem is alleen voor de hardcore gebruikers van Tweakers duidelijk. De overgrote meerderheid van de gebruikers heeft geen idee en klikt alsof ze op facebook zijn...
Of als ze overtuigd een andere mening zijn toegedaan klikken ze op de min om iemand de mond te snoeren (bericht te verbergen), een negatieve like... Jammer van dit waarderingssysteem vind ik dat de gebruikersnaam van de waardeerder voor de buitenwacht anoniem is, niet vermeld wordt ..
Weet nog van de vorige storing, dat 112 behoorlijk last had van test bellers.

/off-topic.
De punten zijn niet belangrijk.
Voor 112 is er het alternatief 088-6628240 en voor het algemene politienummer 0900-8844 kunnen mensen nu het nummer 088-9659630 draaien.
Blijven dit ook officiele backup-noodnummers? Dan zou je ze gewoon in je telefoon kunnen zetten voor als zich in de toekomst nog een storing voordoet. Lijkt me niet echt handig om bij iedere storing nieuwe nummers te gebruiken...

[Reactie gewijzigd door ironx op 24 juni 2019 18:59]

Als ze echt slim waren geweest hadden ze 088-112 of 088-112112 en 088-8844 of 088-88448844 er van gemaakt.
088 nummers moeten altijd 10 cijferige nummers zijn.
dus geen van de voorbeelden die jij aangeeft is mogelijk.
Je zou wel 088-1121121 of 088-8884444 ofzo kunnen doen (mits niet al in gebruik)
Voor dit soort nummers zouden ze met gemak altijd uitzonderingen kunnen maken.
Of anders 088-1122222 en 088-884444, en dan zou het voor de centrale niet uit mogen maken of je te veel 2en of 4en er perongeluk achter zet.

[Reactie gewijzigd door xippie op 24 juni 2019 19:08]

Helaas is dat niet zo simpel.
Als je 088-8844 gaat gebruiken dan neem je een heel segment telefoonnummers, want ieder nummer dat begint met 088-8844 kan niet meer gebeld worden.
Dus heeft een bedrijf bijvoorbeeld 088-8844764 Dan kan die niet meer gebeld worden, want direct nadat je de toetsen 088-8844 gedrukt hebt zal de telefoon bij de alarmcentrale overgaan.
Vandaar ook dat de “speciale” (112, 144, 140) nummers met 1 beginnen, dat ligt buiten de 0 range van kengetallen en je zal in geen enkele plaats in NL een telefoonnummer vinden dat begint met 1.
Zelfde geld voor 0900-8844, de 88 range is volledig gereserveerd, er bestaat geen ander nummer dat begint met 0900-88..
Wat bedoel je hiermee?
"want direct nadat je de toetsen 088-8844 gedrukt hebt zal de telefoon bij de alarmcentrale overgaan."

Dus als ik alleen maar 112 in toets gaat ie feitelijk al over?
Getallen die je na 112 intoetst zullen door de centrale genegeerd worden.
Als jij 112445643785437 zou bellen dan zou als je bij het getal 6 zou zijn de telefoon bij de alarmcentrale al over gaan (de 3 cijfers 445 die ervoor zitten is de verwerkingstijd die nodig is om de verbinding op te zetten)
Bel maar eens een vast nummer, na je laatste cijfer van dat nummer duurt het ongeveer 1.5-2 seconden voordat je de “ring tone” hoort, dat is dus die verwerkingstijd.
En als ze niet beschikbaar zijn is het gewoon in t landsbelang. Dus gewoon overpakken.
En daarna? Weer terug geven? Met het risico dat dat bedrijf de komende jaren telefoontjes krijgt van mensen in nood?
Of, de alarmcentrale krijgt continu telefoontjes bedoeld voor dat bedrijf waardoor ze extra belast worden?
Lijkt me moeilijk. Je weet niet vooraf wat uitvalt en een nummer provisonen aan een lijn kan zo een dag duren.
Je wilt natuurlijk in je meldkamer ook wat UPC lijnen en mobieltjes op alle vier de netten. Welke dan werken ga je communiceren.
Dus even een opsomming:

- De eerste NL-Alert kwam een uur te laat binnen
- De tweede bevatte een alternatief telefoonnummer
- De derde bevatte een rectificatie, want nummer van de Telegraaf (serieus?!)
- M'n vriendin heeft helemaal niets,noppes, nada ontvangen

Dit is de tweede keer dat ik 'oprechte' NL-Alerts ontving. De eerste keer werd landelijk(!!!) iedereen opgeroepen om niet naar, ik meen, Rotterdam te komen vanwege een of andere domme voetbalwedstrijd en een overvolle stad.Leuk, maar ik woon er 80 kilometer vandaan, dus sowieso niet echt relevant.

Ze zijn goed op weg met NL-Alert, zeg! De helft krijgt wel controleberichten, maar geen echte berichten en omgekeerd en áls je dan wat krijgt, is het nog onzin die niet klopt of niet relevant is ook. En dat moet het luchtalarm straks helemaal gaan vervangen? |:(
Kreeg net een alternatief nummer via NL Alert.

Wel kwalijk, want volgens mij is NL Alert bij lange na niet 100% dekkend?
Voor zover ik weet is NL Alert wel landelijk dekkend (lees: overal waar GSM dekking is).

Op zich is dit een relatief goede oplossing, je brengt mensen in ieder geval op de hoogte. Het enige probleem is dat de alternatieve nummers per veiligheidsregio anders zijn, in veiligheidsregio Twente bijvoorbeeld hebben we (nog) geen NL-alert gehad.

Overigens, voor Twente:
053-4557810 = politie
053-4557820 = ambulancedienst
053-4557830 = brandweer

[Reactie gewijzigd door VisStickPuree op 24 juni 2019 17:19]

Zolang niet iedere telefoon NL Alert kan ontvangen, is het niet landelijk dekkend.
[muggenziften] Dat ben ik niet helemaal per definitie met je eens. Het gaat volgens mij om de landelijke dekking qua signaal en niet of telefoon nlalert technisch ondersteunt.[/muggenziften]

Feitelijk gezien is landelijk dekkend als er geen plekje in nederland is waar je geen 2g, 3g en 4g ontvangst hebt. Voor zover ik zo snel kon lezen kan nlalert over al deze kanalen.

Praktisch gezien kunnen we 98%+ wel als landelijk dekkend beschouwen naar mijn mening.

Of men een mobiel heeft die het ondersteund en juist ingesteld is (en de dienst functioneert zoals het hoort!) gaat weer over een ander type dekking: kun je alle nederlanders met een mobiel bereiken....

[Reactie gewijzigd door P-e-t-j-e op 24 juni 2019 17:36]

Mee eens. Had hiervoor een Xiaomi en die ondersteunde dit niet. Dat is dan toch echt mijn probleem. Ik ga er vanuit dat alle mobieltjes die ik hier in NL officieel kan kopen (geen grijze import) NL Alert ondersteunt.
Grijze import Mi Mix 3 hier, NL Alert werkte gewoon uit de doos zonder instellingen aan te hoeven passen.
Heb zelf een OnePlus en die werkt ook niet maar is dat de schuld van NL Alert? Die Chinezen interesseert NL Alert niet en NL Alert bouwt de software niet van Chineze merken. Op normale telefoons werkt het wel.
Dat is nou net het probleem. Netjes in Nederland gekochte mainstreamtelefoons (iPhone's, Samsungs) ondersteunen het technisch prima, maar werken in de praktijk niet betrouwbaar.
Mijn Nederlandse S10 ... Geen enkel bericht ...Ook tijdens de testen niet. Instellingen dubbel nagelopen. Alles klopt. Maar geen berichten. Onbetrouwbaar systeem !
Ik heb 2 toestellen waar beide de testberichten op binnen komen.
Vandaag bleef een van de 2 (op het KPN netwerk) doodstil, terwijl de andere 6 keer! af ging.
Het is wel landelijk dekkend. Dat je toestel het niet kan ontvangen heeft niets met de dekking van het signaal te maken. Dat is zeggen als 112 is niet landelijk dekkend omdat er mensen zijn die geen telefoon hebben.
Ik heb anders vaak zat wel berichten voor Amsterdams voetbal ontvangen maar niet een waarschuwing over een chemische lucht tijdje terug terwijl een vriend die op bezoek was (zelfde telefoon + provider) die wel kreeg, dag erna kwam een NL-Alert dat de situatie opgelost was en die kreeg ik dan weer wel en hij niet.
Dit is in dicht bevolkt gebied met meer dan voldoende bereik, NL-Alert is niet 100% betrouwbaar, zou zeggen dat ik ongeveer de helft van de berichten ontvang (alle testberichten wel, de daadwerkelijke alerts vaak niet).
Dat het ontvangen dus niets met dekking heeft te maken ben ik met je eens, maar vermoedelijk op een andere manier ;) Dekking of niet het is 50/50 of NL-Alert besluit wel of niet te werken bij mij en vrienden...

Zou wat zijn als 112 maar de helft van de tijd werkt voor sommigen...
Ik heb het dus precies andersom. het laatste testbericht dat ik ontvangen heb is van december vorig jaar.
Maar vandaag wel al iets van 6 berichten gehad over deze storing.
Dat is toevallig, het laatste testbericht dat ik heb dateert ook van december. Alleen heb ik tussen 17:00 en 18:00 3 NL-alerts gekregen (gemeente Velsen).
112 is niet 100% landelijk dekkend. Bepaalde buitengebieden hebben geen telefoon ontvangst. Het is 99% dekkend, maar niet 100%. Is een aantal jaren geleden nog ophef over geweest.

nieuws: Vier grensgemeenten eisen dat minister beter gsm-bereik afdwingt bij ...
Ik kan NL-Alert ontvangen (laatst het testbericht netjes gekregen) maar ik heb vandaag geen NL-Alert gezien terwijl ik toch gewoon dekking heb gehad de hele dag
De NL alerts zijn lokaal uitgestuurd en niet landelijk.
Grappig dat je dat zegt, mijn vriendin en ik hebben beide nl-alert aanstaan en testbericht ontvangen. Zij heeft er een gehad en ik niet. Het grappige detail: we zitten beide in het zuiden van Frankrijk :+
Kan aan de provider liggen. Er worden berichten gepusht over het netwerk van je provider, en het kan zijn dat de betreffende provider het naar alle geregistreerde nummer sowieso uitstuurt, als het geregistreerde adres overeenkomt met de regio. Maar dit is gebaseerd op niks verder.
Dat het GSM netwerk landelijk dekkend is wil niet zeggen dat het bericht ook aankomt bij de mensen. Zelf heb ik niks mogen ontvangen op 3 verschillende providers en 3 verschillende telefoons. Een tijdje terug was er een test met NL alert en was er op 2 van de 3 telefoons een melding. De test daarvoor was het op 1 telefoon en dat was degene die in de laatste test juist liet afweten. De test daarvoor had ik op geen enkele telefoon een bericht.
Ze gaan dus de nummers doorgeven die per regio doorgeschakeld is als het niet werkt via 112 etc ... lekker onhandig want dat zijn heel veel regio's en niemand weet waar welke regio zit.
Het probleem is dat NL alert als 100% dekkend beschouwd word wat het al niet is, ik krijg pas om half 8 savonds een bericht terwijl die storing er heel de dag al is, waarom niet standaard deen backup nummer beschikbaar hebben?

Daarnaast genoeg mensen met gsm's doe geen no alert aan kunnen of überhaupt geen gsm (ouderen)
Ik heb niets binnen via nl alert. Zuid Limburg - huawai p20.

Via radio het alternatief nummer moeten ontdekken.. 088662824
Op teletekst staat overigens: 088 662 8240 als alternatief noodnummer

0900-8844 heeft als alternatief 088 965 9630

020 - 6212121 is in NL alert berichten gecommuniceerd.

Aanvulling:
Whatsapp: 0610 000 011 0613 650 952
Twitter: @Politie

(Whatsapp correctie om 19:12).

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 24 juni 2019 19:14]

Er zijn kennelijk tig alternatieve nummers in omloop. Terwijl ik dichter bij Rotterdam en Utrecht woon en onder Politieregio Haaglanden val, zou ik 020-?212121 moeten bellen. (Op de plaats van het vraagteken, weet ik het cijfer niet meer :P maar een NL Alert kan je kennelijk niet teruglezen.)
Op het moment dat je 112 belt, kom je uit bij de centrale meldkamer. Die centrale meldkamer vraagt jou twee dingen: Wat heb je nodig, en waar ben je? Aan de hand van die informatie verbindt de centrale meldkamer jou door met de lokale meldkamers die de regionale diensten aansturen.

In feite doet die centrale meldkamer wat nu iedereen wordt gevraagd zelf te doen: Jou doorverbinden naar het telefoonnummer van de lokale hulpdienst. Daarom krijgt iedereen een ander telefoonnummer om te bellen. Ik heb natuurlijk vrij weinig aan het nummer van de politiemeldkamer van Kennemerland in de regio Haaglanden. :)
Op het moment dat je 112 belt, kom je uit bij de centrale meldkamer. Die centrale meldkamer vraagt jou twee dingen: Wat heb je nodig, en waar ben je? Aan de hand van die informatie verbindt de centrale meldkamer jou door met de lokale meldkamers die de regionale diensten aansturen.
Niet helemaal. Als iemand die regelmatig 112 moet bellen weet ik vrij zeker dat ze je direct doorverbinden met de juiste meldkamer binnen de regio waar je eigen telefoon op binnen komt. Je krijgt de vraag "politie, brandweer of ambulance" en wordt daarna normaliter direct doorverbonden met de desbetreffende centrale in je eigen regio, en daarna wordt pas de vraag gesteld waar men precies moet zijn. Bel je dus voor iemand in een andere regio, wordt je daarna weer doorgeschakeld.

(Ik werk zelf voor alarmcentrale Eurocross en ik moet af en toe politie of ambulance bellen voor bijv. een oudere die op een paniekknop heeft gedrukt - op die eerste vraag antwoord ik dus ook altijd bijv iets als "ambulance in Heerenveen" zodat ik in ieder geval direct met de juiste centrale wordt doorverbonden)

[Reactie gewijzigd door Jw_vdB op 24 juni 2019 21:36]

020 - 6 21 21 21 is voor regio Amsterdam (mogelijk heb je het in een NL alert gezien), lijkt erop dat ze per regio een nummer pushen. Je kan altijd de door @politie vermeldde nummers bellen:

112 bel: 088-6628240
0900-8844 bel: 088-9659630
Ik krijg in Apeldoorn een 020 nummer via NL-Alert
Vreemd, ik in Apeldoorn helemaal geen alert. Normaal altijd stipt op tijd tijdens de oefening.
Apart, ik kreeg een 088 nummer in Apeldoorn
Hier ook een 088 nummer in Apeldoorn...
@darkkingll en @Hellsystem
De tweede alert die ik later op exact dezelfde locatie kreeg bevatte wél (meerdere) 088 nummers (112 en 0900-TUIG apart).

Nog later kreeg ik een derde (op andere locatie)... En daar stond ineens weer het 020 nummer...
Ik kan hem gewoon terug lezen op iPhone van boven naar beneden vegen en daar is je melding.
Dat werkt op Android niet
Op Android (iig op een S7 ) staan ze tussen de sms berichten.
Android?

Instellingen > apps en meldingen > geavanceerd > noodmeldingen > noodmeldingen geschiedenis zie je alles staan ;)
Ja Android, met de Emui skin van Huawei. Daar lijkt het weer net anders te gaan, want ik kan het niet vinden.

Edit: ik keek eerst bij de gewone instellingen van mijn telefoon. Jij bedoelde de 3 puntjes in de SMS app? Daar staan ze namelijk wel! :)

[Reactie gewijzigd door Jorgen op 24 juni 2019 23:41]

Het is 020-6212121
en belangrijker is waar ze capaciteit hebben om telefoontjes aan te nemen.

De (critische) afhandeling door hulpverleners loopt zo wie zo via C-2000.

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 24 juni 2019 17:37]

Op mijn Nokia 8 (Android 9 dus):
Berichten > overflow-menu (3 puntjes rechtsboven) > Instellingen > Geavanceerd > Noodwaarschuwingen
Flinke weg om ze terug te vinden, maar op de "near Android One" is het wel terug te vinden.

Mijn moeder ontving om 18:15 uur 2 NL-alerts. Ik op slechts zo'n 300 meter verderop heb niets ontvangen. Dit terwijl wij beiden altijd wel de testalerts ontvangen.
Dank! Dit werkt wel! :)
Staat in principe gewoon bij SMS'jes.
Die staat ook op Politie.nl
Midden Limburg, Huawei P20 Lite..

Krijg er weer 1 binnen met het nummer: 088-1689789

Dat is buiten Limburg, toch?

[Reactie gewijzigd door Nopefiend op 24 juni 2019 17:16]

088 is netnummer zonder regio :-)
Het is een bedrijfsnummer: https://nl.wikipedia.org/wiki/Bedrijfsnummer
In de praktijk betaal je net zoveel als voor een lokaal nummer.

Maar volgens mij betalen we al jaren niet meer voor interlokaal ;)

[Reactie gewijzigd door Jorgen op 25 juni 2019 00:07]

088 wordt veel gebruikt voor VoiP; regio ongebonden.
ik wel, 16:57 ik was tussen meerssen en valkenburg, meteen met alternatief nummer
088 zijn VOIP nummers, worden deze ondertussen door elke telco geaccepteerd ?
Kan mij nog herinneren, dat prepaid gebruikers, deze nummers niet konden bellen.
088(en 085) zijn geen VOIP nummers. Het zijn, zeg maar, 0800 nummers die ook in het buitenland bereikbaar zijn. En het verschil tussen beide is dat je de ene per stuk kunt afnemen en dat je bij de andere meteen een heel blok moet afnemen.
088 en 085 zijn locatie onafhankelijke nummers.
088 zijn bedrijfsnummers die gewoon afgehandeld dienen te worden als alle andere vaste nummers. 085 zijn persoonlijke nummers als vast niet geografisch.
Ik heb ook geen Alert gekregen alhoewel ik die normaal gesproken wel krijg. Geen touw aan vast te knopen met die Alerts.

Den Haag

[Reactie gewijzigd door Septimamus op 24 juni 2019 17:17]

Ja dit bevestigd maar weer dat het idee om het stadsalarm af te breken compleet gestoord is.

-edit- Omdat mensen niet even wat langer nadenken om het grote plaatje te zien: dit is dus in algemene zin. NL-Alert blijkt wederom onbetrouwbaar te zijn. Dus bij een ramp geen stadsalarm is desastreus. Ja bij deze 112-downtime boeit het niet, maar bij andere rampen kan een waarschuwing van levensbelang zijn. En dan is enkel NL-Alert een verschrikkelijk slecht plan, terwijl het stadsalarm zich bewezen heeft over ‘t algemeen goed te werken.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 24 juni 2019 17:43]

Hoe wil je precies een alternatief telefoonnummer communiceren via het luchtalarm dan? Morse?
Even wat verder denken misschien dan enkel deze 112-storing? :+ Stel dat het een gifwolk was ipv 112 en NL-Alert werkt niet (is sowieso nog steeds volstrekt onbetrouwbaar). En dan heb je geen stadsalarm meer, top idee!
Nee, ging natuurlijk over algemene alarm zoals bij een gifwolk of bombardement. Je wilt absoluut hier niet voor zo'n storing het luchtalarm inschakelen, dan zaai je extra paniek.
Volgens mij zouden ze ook als luidspreker gebruikt kunnen worden. Zoals in België.
Alleen gebruiken ze dat niet in Nederland.
Toeters zijn in dit geval compleet zinloos. Of wilde je het bericht in morse uit de toeters laten komen?
Wie kent er nog morse-code?
Dan weet iedereen dat er iets aan de hand is en naar binnen moet gaan en tv/radio aanzetten. Uit mijn directe omgeving zijn er al 7 man die wel het testbericht hebben ontvangen maar nu geen NL-alert.

Dan kan eventueel een alternatief nummer via tv/radio verspreidt worden. Als er nu een gifwolk of w/e op ons af was gekomen had waarschijnlijk een kwart van de mensen het geweten.

Vooral de jongeren denken dat je zonder telefoon dood gaat. Even hardlopen? Vergeet niet je telefoon voor het geval je een NL-Alert krijgt. :?
Het werkt dus wel maar indirect. Het feit dat jij weet dat er 7 personen zijn die het niet gekregen hebben bewijst dat het zich vanzelf verder verspreidt aangezien mensen ook onderling communiceren.
Ja omdat ik er naast zit en wij het nieuws lezen. Als ik thuis had gewerkt of inderdaad was gaan hardlopen was ik dus de sjaak.
Welk systeem dan ook, 100% dekkend gaat en kan het nooit worden. De oude sirenes waren niet overal (goed) te horen, bijv op mijn werk op de computerzaal of in lawaaiige omgevingen.
Bij de oude sirenes is het advies "houd ramen en deuren gesloten", ook dan was je de sjaak als je aan het hardlopen was en die gifwolk kwam net voorbij.
Dan vlucht je ergens bij een vreemde naar binnen, tenzij je midden in de polder aan het hardlopen ben dan is het jammer voor je
Punt is dat NL-Alert weer eens laat zien nog lang niet klaar te zijn om het luchtalarm te vervangen, het werkt gewoon nog niet betrouwbaar.
Het luchtalarm werd altijd heel simpel uitgelegd, dacht dat dit wel was blijven hangen bij de meesten ;)
Bij luchtalarm: deuren en ramen sluiten en op de tv/radio kijken naar de melding voor verdere informatie.
Anoniem: 1222698
@WhatsappHack24 juni 2019 17:33
De vraag is dan alleen: Hoe weet ik waarvoor dat alarm is. Zijn het de Chinezen, de Russen of ligt KPN plat
Daarom was de leus ook altijd: zet radio en tv aan bij het alarm...
Nu is het nog gewoon via de FM-band.

Maar je raakt daar wel hetgeen wat mij zelf tegenstaat van het uitschakelen van het luchtalarm. Ergens voelt dat toch vertrouwder omdat het analoge netwerk niet zomaar met 1 druk op de knop te blokkeren is als de Russen komen. Maar heb het gevoel dat staatshackers wel NL-Alert zouden kunnen platleggen.
LOL, NL-Alert werkt toch al voor geen meter, bij de laatste luchtalarmtest geen bericht gehad, nu geen bericht gehad..
Bij een maandelijkse test van de acoustische signalering word geen NL alert verstuurd
Heb je het wel aanstaan ? check hier
Ja, uiteindelijk toch gehad, maar wel dus uren later.. Is dus niet echt betrouwbaar.
Dan moet je wachten op het Nationale Rooksignaal.

Of je klopt bij je buurman aan... Volgens mij ben ik overigens nog nooit zo goed geinformeerd als bij deze storing. Allemaal mensen die me tweeten, sms'en en mailen. Het zal de hitte zijn, maar het voelt allemaal wat paniekerig vandaag

Natuurlijk moet 112 het gewoon doen, maar de kans dat ik ze vandaag toevallig nodig heb als individu blijft laag. Sterker nog, met alle politie op straat is het lager.
Ik had niets van deze storing gehoord totdat ik het net hier op tweakers las.
nou, als het NL alert maar bij genoeg mensen aankomt is dat niet meer zon probleem, als iedereen elkaar ook infomeert
Lijkt me sterk, op de FM hadden ze het hier ook over (Radio10 in mijn geval)
digitale radio? je kan gewoon met je oude FM-radiotje nog van alles luisteren...
Niet voor lang meer (behalve piratenzenders misschien).
Anoniem: 1222698
@Dennisdn24 juni 2019 17:52
Wie luistert en kijkt er in deze tijd nog lineaire.
Het gaat ook niet om toevallig kijken maar inschakelen bij het alarm.

Vroeger (of nog steeds?) stonden langs de snelwegen bordjes met de frequentie van de lokale noodomroep.
Ik geloof niet dat nlalert non-linear beschikbaar is. Misschien een goed idee voor de jongere generatie 8)7
Het zijn de belgen
Voor een groot belgie en 1 isp
Die niet uitvalt als het boven de 30 klein nulleke C is
Oh, gaat belgie dit jaar geen elektriciteitscrisis tegemoet met alle airco's aan ?
Niet over nagedacht, maar je hebt zeker een punt. Eigenlijk levensgevaarlijk om die toeters in dit stadium af te breken.
Ik ook in Groningen geen bericht, en laatste test ook niet. Test daarvoor wel terwijl ik zelf niets veranderd had aan de instellingen tussen die testen en alles goed lijkt te staan. Niemand die mij lijkt te kunnen helpen bij m'n provider over hoe of wat.. ;(
Er is geen landelijk NL-Alert uitgestuurd, maar elke regio stuurt een apart NL-Alert. Dit omdat in het Alert het telefoonnummer van de lokale meldkamer wordt meegegeven. Daarom heeft een deel van Nederland wel een Alert ontvangen, en anderen (in regio's waar het Alert nog niet is uitgezonden) niet.

Volgens mij is er om 18:12 wel een landelijk Alert uitgezonden maar dat moet ik nog bevestigd krijgen.
Stadsalarm? Wat is dat?
Hier niks ontvangen.
Ik ook niet. Toch weer apart aangezien ik de test alerts wel binnen krijg.
Ik normaal ook. Maar net 20 min geleden opeens wel twee keer.. beetje laat
Hier ook niet.

Edit: nu wel, en kreeg een 020-nummer als alternatief.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 24 juni 2019 17:22]

Ben je niet de enige, ik ook niet.
Hier ook niet, maar ik heb alleen extreme dreigingen aan staan en blijkbaar valt dat daar niet onder. Buiten dat: KPN mobiel hier. Zou Bert Visscher toch gelijk hebben? Kan Praktisch Niets? :*)
Kpn en Vodafone zouden geen NL-alert hebben ontvangen. Ik met tele2 ook niet.
Zit bij Vodafone en heb gewoon 2 NL alerts gehad.
Ik dan weer niet op Vodafone (iphone 7), toestel van m’n werk (6s) op T-mobile wel een aantal berichten.
Dus dan maar niet sturen zodat niemand het krijgt? 8)7
Dus dan maar niet sturen zodat niemand het krijgt? 8)7
Dan maar het oude luchtsignaal blijven gebruiken wat iedereen hoort en waarop gereageerd moet worden door naar binnen te gaan; ramen en deuren te sluiten (ivm bijv. gifwolk); en vervolgens via radio en/of TV aan te horen wat er aan de hand is.

Dat is misschien iets meer omslachtig, maar het bereikt nagenoeg iedereen direct; iedereen is gealarmeerd; en iedereen gaat initieel uit van het ergste geval. Baat het niet, dan schaadt het niet.

NL-Alert daarentegen is een crap-shoot.
Ik heb collega's en kennissen die misschien 1 op de 5 berichten succesvol ontvangen; en ken anderen die helemaal nooit een bericht ontvangen, ondanks dat ze zich toch echt aangemeld hebben.

Daarnaast ook nog een kennis die het uit frustratie uitgezet heeft, omdat de telefoon er van vast liep. Hoera...
NL-Alert is amateur-uur ten top. Bedrijf wat het opgezet heeft royeren van enige verdere overheidsklussen, aub.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 24 juni 2019 19:30]

Het leuke is: bijna niemand weet hoe je een nl alert kunt teruglezen als je op OK hebt gedrukt.
Leuk? :P

Gewoon bij smsjes. Ik heb ergens een tandwiel met opties, en daar staan ze bij.
Misschien niet, maar je moet op momenten als deze roeien met de riemen die je hebt.
Hopelijk gaan we in de toekomst over naar een systeem zónder single point of failure.
Dit zal wel een regio gebonden nummer zijn.
TV, nieuwswebsites, Twitter en Facebook zijn ook niet 100% dekkend, maar als je alle middelen inzet bereik je wel zoveel mogelijk mensen. Dit soort zaken worden ook weer in (familie)appgroepen etc gecommuniceerd. De kans dat die paar procent die je uiteindelijk niet bereikt ook daadwerkelijk hulp nodig heeft lijkt me vrij klein.
Ik heb nog niks ontvangen, mijn moeder wel net.
Klopt heb deze niet ontvangen de NL alert.. ik kreeg het via nu.nl
112 Is ook niet 100% dekkend.
Heb nog niks gezien hier. Dat hele NL Alert is juist voor deze omstandigheden. Als KPN klant ben je helemaal de sjaak blijkbaar :P
Normaal wel NL alert, nu niet
het is afhankelijk van de meldkamer (dus regionaal) of ze een bericht uitzenden of niet.
En via welke masten ze dat dan doen. Als het verzonden wordt moet je het ook nog maar ontvangen.

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 24 juni 2019 17:42]

Kwalijk? Het is een communicatiemiddel. Hetzelfde nummer is ook op andere manieren gecommuniceerd. Ik las het bijvoorbeeld op Twitter (en heb geen NL Alert gehad terwijl testberichten wel altijd aankomen).
Vreemd dat er in eerste instantie verwezen werd naar social media en er blijkbaar geen goed backup plan is? Pas later werd 088-6628240 in de lucht gebracht en via NL-Alert gecommuniceerd. Dit had volgens mij direct moeten gebeuren.
Die alternatieve nummers lopen via het netwerk van Tele2 (Bron: Coin). Die hebben blijkbaar ook nog berg verbindingen met de politie.
En dan nog even de reclame van KPN in je achterhoofd: https://www.kpn.com/belee...k/betrouwbaar-netwerk.htm

[Reactie gewijzigd door bartvries op 24 juni 2019 18:26]

die beheren inderdaad het 0900 nummers met daarachter een hele berg aan 088 nummers. Blijkbaar werkt Tele2 wel ;)
Ja, er zat wel erg veel tijd tussen. Het moet afgaande op p2000 opmerkinhen al om vieren aan de gang geweest zijn. Een alert om een uur of vijf vind ik niet supervlot.
Waarom wordt die shit dan ook gehost bij kpn als kpn relatief veel storingen heeft..
Qua storingen op de vaste lijn houd de consumentenbond mooi een score bij. XS4all heeft de minste storingen op de vaste lijn, op de voet gevolgd door KPN.

OP mobiel heeft KPN sinds 1 april 26 vermeldingen op allestoringen. Vodafone heeft er 25. T-mobile scoort t beste, met slechts 21 stuks. (disclaimer: dit gaat om meldingen online, niet per se om 'grote' verstoringen).

Persoonlijke mening: ik heb Vodafone zakelijk(mobiel) , en kpn privé (mobiel en thuis). Met mijn Vodafone telefoon heb ik veel vaker trage/geen verbinding, wegvallende gesprekken, etc, dan met mijn kpn abbo. Thuis heb ik ook nooit echt klachten gehad. Ik host een server thuis, dus heb een goed beeld van wanneer ik 'issues' op de kpn lijn heb, en die zijn zeer zeldzaam.
Tmobile doet het zeker goed ja op de 4g line afentoe maar een storing perjaar
Allestoringen scant ook gewoon de Social media af. Slaat eigenlijk nergens op. Als iemand een storing heeft bij T-Mobile, dan wordt KPN al snel meegenomen, omdat die ene persoon met KPN de T-Mobile klant niet kan bereiken.
Er zijn maar 4 bedrijven met eigen mobiel infrastructuur in NL: Tele2, KPN, T-Mobile en Vodafone.
Welke heeft het minst downtime dan volgens jouw gevoel?
Tmobile voor mijn gevoel
Waarom zit een nummer als 112 via 1 provider en niet minstens 2?
Waarom zit een nummer als 112 via 1 provider en niet minstens 2?
Hoe zou je dat technisch willen implementeren?
Dat zou toch niet bijzonder moeilijk moeten zijn, het is immers gewoon IP tegenwoordig.
ik denk niet dat het HEEL makkelijk is, maar verwacht wel dat het zou moeten kunnen.
112 moet minimaal driedubbel redundant opgebouwd zijn. (3 verschillende datacentra met ieder minimaal 2 verschillende verbindingen)

1 glasvezelverbinding of 1 router moet niet de oorzaak kunnen zijn van een landelijke storing.
Ik denk dat je er te veel naar kijkt alsof het een website is. In de eerste plaatst moet 112 dus een andere route opleveren. Het systeem dat dit regelt moet dus werken. In het verleden ging in ieder geval mis, zie nieuws: KPN-storing maakte 112 onbereikbaar. Een omleiding was daar niet mogelijk. In dat geval moet je op het hoogste niveau (nummer X > Y) de boel omzetten naar een volledige andere operator dan KPN. Met die andere provider moeten de schakelcentrale en de achterliggende diensten (denk aan de regionale meldkamers) vervolgens ook naadloos overweg kunnen.

Weet niet of het heel zinnig wordt om deze vergelijking te maken. Maar stel je hebt een website als tweakers.net heeft TLD .net dus daar verwijst Versign (registry) naar nameservers van de registrar. Stel de boel gaat plat en tweakers wilde boel omleiden dan zou je bijvoorbeeld het A-record even aanpassen (tegenwoordig hoeft dit niet ivm floating ip maar het gaat even om het idee). Blijkt dat de nameservers van je registrar eruit liggen. Om daar omheen te werken zou je dan het hele domein van registrar moeten verhuizen. In geval van .net duurt het vervolgens 5 a 6 dagen (!) tot versign de nieuwe nameserver gegevens van de nieuwe registrar heeft opgenomen. Dus punt is dat je infrastructuur op zo'n snelle wissel wel moet zijn ingesteld. Bij .nl werken ze de boel overigens elk uur bij (en dan heb je nog propagation, maar dat wordt offtopic).

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 24 juni 2019 17:56]

Ik denk dat je er te veel naar kijkt alsof het een website is.
Ironisch. Want juist internet-verkeer heeft dynamisch routeren en fail-overs redelijk goed op orde met DNS.

Minus de beveiligingsfactor dan misschien. Maar de up-to-date protocollen om die problemen op te lossen zijn er al lang. Ze kunnen alleen niet heel breed uitgerold worden omdat er een boel oude meuk qua hardware en software in omloop is die er niet mee omweg kan en dan gewoon omvalt.


Concreet is wat hier nodig is zelfs veel simpeler.
Enkel meerdere uplink telefoonnummers bij meerdere providers vanuit de alarmcentrale; en een switch in de routering bij alle providers die bij de 112 routering tussen deze nummers kan schakelen.

Daar hoeft niet eens iets aan geautomatiseerd te zijn. Als de pleuris uitbreekt gewoon met de hand omschakelen volstaat daar al. Heel die ver doorgedrongen automatisering is waarschijnlijk juist waarom dit soort shit fout gaat. Alles wat geautomatiseerd is middels complexe protocollen heeft de potentie om bugs te introduceren of spontaan te falen omdat de aansturende hardware uitvalt. Als het dan ook nog eens vanuit één centraal punt allemaal geregeld wordt... wauw: fantastische single-point-of-failure situatie, dat.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 24 juni 2019 19:39]

Die switch is eigenlijk nog niet eens nodig. Laat Vodafone alle 112 verkeer lekker via hun eigen netwerk routeren naar een door hun gelegde verbinding in de 112 centrales. Laat T-Mobile hetzelfde doen, en KPN heeft het al.

Vervolgens is het verkeer tot en met de binnenkomst in de 112 centrales onafhankelijk van andere providers; als KPN er net als gisteren uit ligt, hebben Vodafone of T-Mobile er geen last van. Het aantal gevallen waarop 112 vervolgens niet bereikbaar is zal flink afnemen, omdat er vaak wel iemand met een andere provider "in de buurt" is.
Je hebt gelijk. Ik realiseerde me later ook dat het op die manier inderdaad nog veel simpeler kan.
Wat heeft het met IP te maken?
Ik zou eerder denken dat je vanuit elke NL operator dan 2 routes krijgt, een primaire naar een 112 KPN interconnect en een fallback naar een 112 bij een andere operator.
Maar daar zullen heus wel de nodige uitdagingen in zitten die niet in een forum berichtje samengevat kunnen worden ;)
Bij de politie staan een rood en een groen telefoopntoestel. Het groene zit op het KPN-netwerk, en rinkelt zodra een KPN-klant 112 belt.
Het rode toestel zit op het Vodafone-netwerk. Als een Vodafone-klant 112 belt, dan rinkelt dat toestel.
En dan is er ook nog een blauw toestel natuurlijk.
Die politieagent kan altijd *61*alternatiefnummer# inkloppen. Gaat het gesprek na een paar onbeantwoorde ringtones over naar zijn prive mobiel

Ik vermoed alleen dat het niet het nummer, noch de lokatie(s), noch de centrale, maar iets als een verkeersroutering of interconnect was.

En wat een grote partij ook doet, er komt altijd een nieuwere issue .... En des te groter de partij the bigger the f***up ..

Ik hoop dat deze keer weinig mensen in nood de dupe zijn geweest, maar vrees het ergste :(
Ik gok zomaar omdat er maar één werkelijk landelijk dekkend is en kan schakelen.
Dit heeft volgens mij helemaal niets met dekking te maken. De 112 dienst zelf ligt plat. Anders konden Vodafone en T-mobile gebruikers wel nog 112 bellen.
Daarbij kun je voor 112 gebruik maken van andere netwerken, indien er geen dekking is.
KPN verzorgt echter de 112 dienst, en deze heeft momenteel dus ook een storing.
Waarom geen 2 providers dan? Ik heb geen idee of hier een technische uitdaging zit, maar wellicht is het kostenargument al voldoende. M.a.w. men betaald KPN genoeg om ervoor te zorgen dat er redundantie is, en dus geen 2e operator nodig is.
I know. Ik had het niet over mobiele dekking. :P
Geen enkele provider is 100% landelijk dekkend.
ik denk dat we daar binnenkort een uitgebreide analyse en kamervragen over krijgen :P
Goede vraag, maar dan direct ook de vraag: Maakt dat wat uit? Tenzij je via ook nog eens 2 verschillende systemen/netwerken gaat (Glas, Coax, Koper) gaat het via 1 dienstverlener die zijn zaken enkel verhuurt aan derden.

Ik denk ook dat een telefoonnummer niet zo makkelijk even voorzien kan worden van '2 providers'. Er is altijd 1 partij die het telefoongesprek moet aannemen, wie weet kan het dan naar een andere partij maar goed het is nog steeds niet volledig redundant.

Ik denk steeds zelf: waarom via 1 vorm van communicatie. Waarom is er geen 112 noodknop app, of een 'chat app' of een 112 voip dienst.... etc etc
Hoe ga je dat routeren? Dat is vragen als waarom een IP adres maar aan 1 systeem kan toegewezen worden op een netwerk. En voordat mensen afkomen met dat er wel mogelijkheden zijn met IP adressen, besef even dat telefonie veel ouder en daardoor minder flexibel is dan het IP protocol.

En het aantal storingen is zo klein dat je echt geen miljoenen wil steken in redundantie wanneer je die miljoenen nuttiger kunt inzetten voor andere problemen.
"Dat is vragen als waarom een IP adres maar aan 1 systeem kan toegewezen worden op een netwerk"

Jep, 1 iemand kan 112 bellen en alle andere moeten wachten. 112 heeft maar 1 ingang ;-) Net als bij the interwebs/bgp kan in telefonie natuurlijk ook elk nummer overal heen gegooid worden. Het zijn maar bitjes met een missie wat jij telefonie noemt alleen is de tijd van de walsen in de centrale voorbij :-)

p.s. Ik wijs inderdaad al jaren meerdere ip adressen aan 1 systeem toe en wijs ook meerdere systemen aan 1 ip adres toe, gaat al jaren goed.

[Reactie gewijzigd door acermoi op 24 juni 2019 17:41]

dit systeem werkt echt heel anders dan met een ip adres oid. Deze storing zit waarschijnlijk in het systeem voor de routeringen van 112 zelf etc omdat de nummers erachter wel werken.
kan iemand een tabel oid hebben gesloopt of een systeem is down voor dit alles.
dit systeem werkt echt heel anders dan met een ip adres oid. Deze storing zit waarschijnlijk in het systeem voor de routeringen van 112 zelf etc omdat de nummers erachter wel werken.
kan iemand een tabel oid hebben gesloopt of een systeem is down voor dit alles.
En dat is waarom je dat soort routeringen niet bij één partij onder moet brengen. Als je de routering bij alle individuele providers laat onderbrengen (dwz de belllende partijen), ipv enkel te laten beheren door KPN (de ontvangende partij) heb je meteen een systeem wat een flink stuk meer resistent is. Tenminste; zolang niet iedereen in de directe omgeving via KPN belt.
Dus bitjes met een missie en een tabel die zegt waar ze heen moeten. Niet meer analoge audio over een koperdraadje, maar bitjes die te sturen zijn. Ergo bij alle telecomproviders met een eigen netwerk een fiber ring (twee kanten uit) aanslingeren en er ligt vast al genoeg dark fiber om dit te doen. Op die ringen meldkamers e.d. aansluiten en zorgen voor redundancy. Alles komt al digitaal uit de ether en vanaf de restanten koper dus e.a.a. aansluiten is een kwestie van geld op de juiste plaats en aan de juiste mensen uitgeven. Niet aan de zakkenvullers die keer op keer grote ict projecten ver******..
Het alarmnummer is anders wel iets waar die miljoenen het voor waard zijn. Waar hebben we het over, een paar euro per persoon voor een landelijk dekkende backup waarmee levens gered kunnen worden?

Overigens is het probleem met routeren zeer eenvoudig op te lossen: Niet doen. Een backup-nummer voorzien (bv 211, ik noem maar iets) en deze adverteren als backup nummer.

[Reactie gewijzigd door Lapjespoes op 24 juni 2019 17:31]

Dat is natuurlijk een vrij 'dom' antwoord, er zijn namelijk legio mogelijkheden om meerdere apparaten in een netwerk hetzelfde IP-adres te geven. Een pfSense gebruikt CARP om hun HA te utiliseren.
Anoniem: 1222698
@Slavy24 juni 2019 18:13
Geld
1 2 3 ... 13

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee