Bredaas ziekenhuis schrapt afspraken en operaties na netwerkstoring - update

Het Amphia-ziekenhuis in Breda heeft sinds vrijdagochtend last van een omvangrijke telefonie- en internetstoring. Het ziekenhuis ziet zich genoodzaakt afspraken te wijzigen en operaties te schrappen.

De storing begon volgens het ziekenhuis om 05.15 in de ochtend en zorgde gedurende de dag voor veel problemen. Onder andere was Amphia hierdoor vrijdag telefonisch onbereikbaar. Ook hadden medewerkers beperkt toegang tot patiëntendossiers en andere data.

Het ziekenhuis heeft afspraken en behandelingen in de poliklinieken moeten schrappen en voor veel geplande operaties moesten nieuwe afspraken gemaakt worden. Spoedoperaties bij patiënten die al opgenomen waren gingen wel door. Voor overige spoedeisende hulp leidt het ziekenhuis patiënten door naar het ETZ in Tilburg of Bravis in Roosendaal en Bergen op Zoom.

Bij de grootste vestiging van het Amphia zijn ongeveer zestig operaties niet doorgegaan, meldt BN de Stem. Amphia doet nog geen mededelingen over de oorzaak. Het ziekenhuis kan ook niet zeggen wanneer de problemen voorbij zijn. Er zijn in de afgelopen jaren regelmatig problemen bij ziekenhuizen geweest door ict- en netwerkstoringen.

Update 18.28: Het ziekenhuis is sinds 18.00 weer operationeel, laat een woordvoerder weten. Hij kan nog niks zeggen over de precieze toedracht van de storing. Daar wordt de komende tijd onderzoek naar gedaan.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

04-10-2019 • 17:05

89 Linkedin

Submitter: segil

Reacties (89)

89
83
39
7
0
31
Wijzig sortering
Blijft toch opmerkelijk dat je bij een internet- en telefoniestoring je core business niet meer kunt uitvoeren.
Ja, ik snap dat patientgegevens overal digitaal opgeslagen zijn en dat je zonder wat lastig aan een operatie kunt beginnen, maar zou dit dan niet duiden op een storing in het eigen netwerk i.p.v. een 'internetstoring'? Of worden patientdossiers niet meer op het eigen netwerk bijgehouden maar ergens centraal?
Dat is een discussie die iedere keer een ziekenhuis plat gaat terug komt, ja er zijn procedures voor als de boel plat gaat maar de impact is gigantisch. Als je een ziekenhuis bekijkt als een bedrijf en je kijkt naar wat ze hebben staan van IT dan is snel duidelijk dat ze niet normaal meer kunnen werken.

-volledige logistiek: patiëntendossiers, dieet voorschriften, allergenen, bezetting van het personeel, stockvoorraad, hoeveel eten er nodig is, wie waar wanneer een afspraak heeft, etc, zit allemaal digitaal.
-computer assisted zorg: beeldverwerking is volledig digitaal, scanners hebben servers nodig, geavanceerde labo toestellen om sneller resultaat te krijgen die niet werken zonder computer, robot chirurgie,etc
-communicatie: niet enkel intern loopt de communicatie stroef maar extern is het helemaal een ramp, geen communicatie met centrale hulpdiensten, geen opvraging meer van patienteninformatie uit centrale databanken, geen communicatie ivm met orgaan transplantatie, niet snel een videoconference opzetten om met andere experten te kunnen overleggen, etc.

Uiteraard zou je voor alles offline een oplossing kunnen voorzien maar dan doe je meer dan dubbel werk want digitaal is efficiënter. Je kan ook niet plots je personeel verdubbelen en je kan ook nooit niet uitsluiten dat je offline gaat. Trek bij gelijk welke middel tot groot bedrijf de IT eruit en je hebt een groot probleem, een ziekenhuis is daar geen uitzondering op. Wel hebben ze daar nood procedures voor, stuur alle nieuwe patiënten door naar andere ziekenhuizen, sluit de spoed dienst, annuleer alles (afspraken, operaties) wat niet noodzakelijk is en zorg ervoor dat al de rest correct blijft lopen waar het personeel hun handen meer dan vol mee zal hebben. Wat betreft ze moeten maar zien dat het niet offline kan gaan, 100% zeker ben je nooit en op een gegeven moment word het wel heel duur om dichter bij dat ideaal van 100 te geraken, iemand moet dan de afweging maken of ze die dure nieuwe apparatuur voor prematuren aanschaffen of een boel IT apparatuur voor een risico dat mogelijks 1 keer in de 10 jaar gebeurd.
Alles staat tegenwoordig in een centraal systeem. Dit is het electronisch patiënten dossier (EPD) en wordt meestal geleverd door HiX of Epic: https://www.zorgvisie.nl/epd-overzicht/
Net als ieder ander bedrijf kun je zonder IT systeem dus helemaal niets meer. Dit zal zeer waarschijnlijk een netwerk switch of firewall falen geweest zijn gezien telefonie (VOIP) ook er uit lag. Het eigen netwerk dus waarschijnlijk dus.

Wanneer een patiënt met spoed binnen komt wordt er een papieren backup dossier uitgeprint en bijgehouden tot deze niet meer levensbedreigend in gevaar is. De rest blijven gewoon enkel in het EPD voor redenen die denk ik duidelijk zijn.

Uiteindelijk draait het ook gewoon om geld. De zorg is niet altijd een vetpot en ziekenhuizen hebben het moeilijk. In praktijk zijn ziekenhuizen grotendeels als administratie kantoren en worden er simpelweg keuzes gemaakt in hoever je wilt gaan in backups en redundante systemen. Als het niet spoedeisend is dan is er geen directe nood en wordt er verschoven. Als het spoedeisend is, wijkt men uit naar een ander ziekenhuis.

Dit kost ze echter wel klauwen met geld wat wel wat teweeg zal brengen. Laatste cijfers die ik zag was een miljoen minimaal aan kosten en misgelopen inkomsten in deze situatie.
Mee eens, ik vind dat bij belangrijke operaties dat ze hier op moeten voor anticiperen door op zijn minst dossiers vooraf uit te printen (enkele dagen eerder)... Echter snap ik dat sommige dossiers erg groot zijn. Correctie: was geen goed idee anno 2019.

Digitaal op een tablet de dossiers, van patiënten op die afdeling of die onder begeleiding van een bepaalde arts staan, automatisch binnen halen / up to date houden en wanneer internet wegvalt de dossiers iig nog in te zien zijn.

Stel dat bij een operatie nou net de patiënt allergisch is voor a of b, of bepaalde bloedgroep is... en de patiënt niet een paar dagen kan wachten totdat het internet hersteld is, lijkt mij zoiets wel een oplossing.

[Reactie gewijzigd door Mic2000 op 4 oktober 2019 19:58]

Anoniem: 310408
@Mic20004 oktober 2019 17:29
Natuurlijk is dat allemaal mogelijk maar het is BIJZONDER complex om er dan voor te zorgen dat data niet verouderd is (daarom was er vroeger altijd maar een papieren status per patient, per afdeling) en het is bijzonder duur. Het gaat dat om honderden speciaal geprepareerde tablets, tienduizenden geprinte pagina's en dat allemaal om iets wat wellicht een keer in de 10 jaar voorkomt.

Nog even afgezien van de privacy aspecten... papieren dossier worden verloren etc. gebeurde vroeger duizenden malen per jaar zonder dat iemand er erg ongerust over word maar tegenwoordig staat de krant vol als er iets mis is.

Ik heb twee decennia in ziekenhuizen gewerkt. It dingen. Vaak gingen we na sluiting alle afdelingen af om de terminals uit te doen. Alles stond gewoon altijd open. Ik kan me in al die jaren niet een keer herinneren dat dat tot een probleem heeft geleid.
Je kunt ook iedere klant z'n eigen data meegeven in bijvoorbeeld z'n armbandje.
Ja, en dan komen patienten naar het ziekenhuis en zijn er ongetwijfeld een hoop hun armbandje vergeten.

Je moet bij belangrijke zaken er nooit van uit gaan dat een ander, waar je geen controle over hebt, het wel goed zal doen.
Ik begrijp dat het als complex wordt gezien. Echter er zijn genoeg wegen te bedenken, zoals een arts of een afdeling een x aantal tablets geven die altijd de digitale dossiers van alleen die afdeling up to date houden in de background en met een code + vingerafdruk te unlocken zijn, zoiets (of nog iets vernuftigers). Op het moment dat het netwerk uitvalt zijn de tablets iig up to date. Lijkt mij niet te moeilijk om te bedenken / maken.

Edit: sjonge jonge, waarom -1 hier. Valt het niet bij sommige mensen goed? Lekker motiverend om enthousiasme in ideeën hier neer te zetten...

[Reactie gewijzigd door Mic2000 op 4 oktober 2019 19:49]

Gat in de markt. Wie houdt je tegen om dat te gaan maken?
Jij hebt vast nog nooit met artsen gewerkt, dat zijn net techneuten :+
Ik waag te betwijfelen of de actieve dataset van Nederlands grootste UMC ook maar in de buurt komt van 10 PB.

De algemene ziekenhuizen waarvan ik "toevallig" weet hoeveel data er beschermd wordt zitten eerder aan tientallen TB's.
Met PACS en digitale pathologie komen we daar wel in de buurt van.
Grand Total misschien wel, maar 90+% van die data is niet nodig om grotendeels operationeel te kunnen blijven op korte termijn.

Ik snap overigens prima dat ze ervoor kiezen om juist grotendeels te sluiten. Better safe than sorry.
Nee alleen de dossiers van patiënten op die afdeling natuurlijk
Welnee, een groot ziekenhuis als Erasmus heeft 1320 bedden waarvan een deel meer dagen ligt. Situaties die vaak wijzigen als medicatie zijn gewoon platte tekst, dat zijn echt geen petabytes.

[Reactie gewijzigd door jip_86 op 5 oktober 2019 09:26]

ik vind dat bij belangrijke operaties dat ze hier op moeten voor anti-ciperen door op zijn minst dossiers vooraf uit te printen (enkele dagen eerder
Als dossier een aantal dagen eerder uitgeprint kunnen worden is die operatie in mijn ogen geen core-business. De core business is levens reden, spoedgevallen dus, niet jan z''n darmverkleining.
Als een operatie pas over enkele dagen in de planning staat dan kan hij gerust een dagje of meer uitgesteld worden.
Spoedgevallen is de minderheid van de activiteiten en dus niet de core business, de overgrote meerderheid is geplande zorg. En een paar dagen uitstellen is lastig omdat ziekenhuizen voor veel behandelingen al een hele tijd vooruit zijn volgeboekt, ook operatiekamers zijn reeds veelvuldig geboekt.
En een paar dagen uitstellen is lastig
Juist, lastig, meer niet,
zucht... je hebt gelukkig niet zoveel met ziekenhuizen te maken gehad merk ik.

De reden waarom ook gelezen. Lastig als in "er is meestal geen ruimte om dit te doen."

- Er moet personeel beschikbaar zijn.
- Er moet ruimte in de operatiekamer beschikbaar zijn.
- Er moet ruimte op de IC zijn voor na de operatie.

Praktijk is dat je bij een uitgestelde operatie op de wachtlijst komt, weliswaar bovenaan maar het kan met gemak weken tot zelfs maanden duren.
En juist omwille van beveiliging en paperless werken wil je dat dan weer niet.
Rondslingerende dossiers met strikt vertrouwelijke informatie is gewoon niet GPDR-OK, en je wilt ook weer niet alles gaan printen, alleen al omdat dossiers best uitgebreid zijn (lees: 20+ paginas is niks geks, met zo'n 100+ paginas aan bijlagen die je er ook graag bij wilt hebben), plus dat je dan informatie op meerdere plekken gaat bijhouden. Moderne systemen zijn er juist op gebouwd om informatie op 1 goed beveiligde en bekende locatie te houden, en daar kun je het dan uit opvragen. Dan kun je de toegang bijhouden (NEN norm verplicht je daartoe), informatie uitwisselen met overige partijen (huisarts die de patient toevallig nog wat bloedverdunners gegeven heeft, toch prettig om te weten voor je de operatie begint) etc.

Ik vind het vooral interessant waarom dit ziekenhuis geen backup-lijnen heeft liggen, ze weten heel goed dat ze afhankelijk zijn van hun IT.

[Reactie gewijzigd door FreezeXJ op 4 oktober 2019 17:34]

De woordvoerster heeft tegen BN De stem verklaard dat er een back-up systeem was (het was een probleem op 'de server'), maar de back-up werkte helaas niet.

https://www.bndestem.nl/b...et-is-geen-hack~a441be85/
Verouderde data van enkele dagen oud is gevaarlijker dan geen data. Iemand die data heeft, neemt deze voor waar aan.
het gaat niet alleen om dossiers van patienten, maar ook bijvoorbeeld applicaties voor beelden die tijdens een operatie kunnen helpen. dat soort hulpmiddelen helpen om een operatie sneller, beter en preciezer te laten verlopen.Dus kan je beter zeggen we gaan geen risico lopen en stellen operaties die geen spoed hebben uit, dan dat er straks wel iets tijdens zon operatie misgaat wat voorkomen had kunnen worden.
Ja ik sloeg dat eigenlijk al over. Want ik vind dat zulke apparaten los van een software-update offline moeten werken om een operatie te kunnen uitvoeren.

Het was meer het medisch dossier gedeelde wat ik als grootste drempel zie waarom een digitaal netwerk online moet zijn tijdens een fysieke operatie. Echter zoals ik hierboven ook al aangaf, daar zijn meerdere oplossingen voor.

[Reactie gewijzigd door Mic2000 op 4 oktober 2019 19:59]

Maar heb je voor zulke applicaties internet connectivity nodig?
Misschien geen internet maar je hebt wel een functioneel netwerk nodig.
Ook moet je telefonie / pieper / intercom / gebouwbeheersysteem (denk aan luchtbehandeling, verlichting, verwarming koeling) in de lucht zijn voor het geval dat er een calamiteit is. Veel systemen zijn tegenwoordig ip-based.

[Reactie gewijzigd door jbhc op 4 oktober 2019 18:03]

Veel ziekenhuizen, ook dit ziekenhuis, hebben meerdere locaties. Je wilt toch geen dedicated eigen netwerk tussen de verschillende locaties gaan aanleggen?
Kan perfect. Dark fiber huren. Of MPLS, of SD-WAN of VPN of ... . Zovele mogelijkheden om vandaag de dag private, semi-private of openbare infrastructuur te gebruiken om een eigen, private verbinding tussen 2 locaties op te zetten.
Klinkt aannemelijk. Vandaag Amphia geprobeerd te bellen, 3 verschillende nummers alleen een in gesprek toon. Niet eens het normale cassettebandje.

Maar hun webpagina deed het nog perfect?

Zijn daar bezig met patiënten portaal opschalen, zou daar iets mee zijn?

Ed: Bedenk me in een keer dat de volledig nieuwe vleugel die gebouwd is (praktisch een heel nieuw ziekenhuis naast het oude) net afgebouwd maar nog niet operationeel is. Misschien moest bepaalde infra naar de nieuwbouw verhuizen en ging dat mis?

[Reactie gewijzigd door kidde op 5 oktober 2019 00:32]

In verband met patiëntveiligheid, is het niet aan te raden om patiëntgegevens steeds af te drukken. Naast de papierverspilling, ligt een datalek erg op de loer. Afgezien van de ergernissen van A4 papier op de OK tussen al het gereedschap.
Voor je het weet moet er iemand boodschappen doen en gebruikt het betreffende papier om er een lijstje op te schrijven. :+
Dat soort informatie zou een patiënt toch zelf ook moeten kunnen aanleveren? Je mag mensen ook echt wel wat eigen verantwoording geven door ze zelf aan te laten waar ze allergisch voor zijn, welke pillen ze gebruiken, enz.

BTW, in echte nood en rampen heeft het leger hier in de buurt ook een ziekenhuis. Die zijn juist special ingericht om in dat soort gevallen nog operaties uit te kunnen voeren.
In ziekenhuis doet men doorgaan 90% gelande operaties. Die kunnen gerust zonder problemen ook een paar dagen later worden uitgevoerd en dat is vele malen goedkoper dan om een ziekenhuis in te richten zonder ict.
Er is uiteraard een kans dat het ziekenhuis zijn dossiers in een (al dan niet private) cloud heeft opgeslagen. Waarom zou je nog een duur serverparkaanschaffen en beheren als je (bijv.) MicroSoft Azure hebt?

ICT is geen core business van een ziekenhuis en dus kan je dat gewoon uitbesteden.

Wat mij wel verbaast is dat ze niet aan de linkerkant van het gebouw een lijn hadden liggen naar KPN (als ISP) en aan de rechterkant een lijn naar Vodafone (met een andere ISP). Als internet zo belangrijk is voor je business, dan had je dat toch wel kunnen regelen?
En vergeet niet om op je dag ook nog een paar 4G masten te zetten. ;)
Tja, ik zie veel bedrijven naar Exchange 365 gaan en niet de internetlijn upgraden om er dan achter te komen dat mail heel traag werkt. Vervolgens wordt er een Outlook cache aan gelegd met alle storage zaken die daar weer bij komen.

Dus een move maken naar de cloud en daar je infra hosten zonder te bedenken dat dan je internetlijn een spof wordt, zie ik veel bedrijven ook wel weer doen.
tsja, dat kan ik helaas beamen, hoe vaak ik nu al in een paar jaar meegemaakt heb dat software applicaties die fysieke apparatuur bij mijn werkplek bedienen dus blijkbaar op een andere locatie draaien ipv gewoon boven op de zolder, ik heb het nooit begrepen maar het is dus zo helaas :+. Onbegrijpelijk, als zoiets stil komt te liggen kan het hard oplopen qua kosten voor het hele bedrijf....
ICT is geen core business van een ziekenhuis en dus kan je dat gewoon uitbesteden.
Was het maar zo simpel.
Alleen al voor de response tijden bij een calamiteit wil je de kennis in huis hebben om snel te schakelen. Niet om een 0900 nummer te draaien zodat er iemand kan komen kijken. Uiteindelijk krijg je dan een enorm duur contract en dan moet er nog steeds iemand de regie hebben vanuit het ziekenhuis.

Je kan niet alles in Azure stoppen. Is leuk voor de opslag maar een ziekenhuis heeft echt een hele boel verschillende services draaien die niet allemaal netjes in de cloud kunnen. Ook hier geld weer dat het zo enorm duur contract (als het al mogelijk is) wordt dat je beter het zelf kan doen. Je hebt toch servers nodig.
Blijft toch opmerkelijk dat je bij een internet- en telefoniestoring je core business niet meer kunt uitvoeren.
Dat is an sich niet opmerkelijk. Wij zijn met zijn allen intussen zo danig afhankelijk van het internet, dat het heel de maatschappij zou kunnen ontwrichten als een heel land of continent er voor langere tijd uit ligt.

Voor een dag zou menig mens nog kunnen denken "fijn, even rust". Maar na een week kun je geen boodschappen meer doen. Niet pinnen/geld opnemen etc. Laat staan dat heel de logistiek ook stil ligt. De impact is alom gigantisch.

Wat wel opmerkelijk is, is dat dit ziekenhuis er uit lag. Ik geloof dat de ziekenhuizen in brabant in een ring zijn aangesloten (kan zo niet vinden welke het zijn, nog aan het zoeken). Op die manier kunnen zij nog met elkaar communiceren en bij een ander ziekenhuis het internet bereiken.

Voor een ziekenhuis is deze situatie zeker niet gunstig.
IWat jullie een patienttendossier noemen kan je niet zomaar even uitprinten.

In realiteit zijn er heel veel procedures waarbij bovenop de x-ray beelden die real time gemaakt worden, CT beelden en/of PET MR beelden geplaatst worden.
Die beelden komen van de PACS.
Netwerkstoring = geen PACS dus geen procedure.

Kijk deze eens: vrij interessant!

https://www.youtube.com/watch?v=3hyjWaZBj_I
Geld dit niet voor 80 a 90% van de bedrijven?
Dus zo vreemd is dit niet. Zelf voor winkels is dit funest gezien je voor pin transacties ook altijd een internet verbinding nodig hebt.
Bedrijven vergeten vaak dat ICT naast hun core business, ook als primair proces moet worden gezien. Zo raar is het dus niet. Dit toont alleen aan dat ze dat niet doen en hun fall back niet goed op orde is.
"Er zijn in de afgelopen jaren regelmatig problemen bij ziekenhuizen geweest door ict- en netwerkstoringen."
Dat is even vaag als "er zijn regelmatig mensen die ziek worden"
En je kunt ziekenhuizen door een williekeurige andere organisatie of locaties vervangen.
Anoniem: 120539
@OxWax5 oktober 2019 08:45
Mijn werk brengt mij ook met enige regelmaat in ziekenhuizen, en dan vaak enige weken achter elkaar zodat ik denk een aardig beeld te hebben van hoe de IT daar werkt.
Neem van mij aan dat storingen vaker voorkomen dan je denkt, bijna overal hoor je wel verhalen van recente storingen waarbij het grootste deel van het ziekenhuis korter of langer ‘plat’ is gegaan, tot enkele uren.
Het is altijd de grootste angst dat de situatie ‘uitlekt’; zichtbaarheid is van het grootste belang, het voorkomen van het naar huis moeten sturen van patiënten is altijd prio nummer 1.

Ik kan dus bevestigen dat de stelling klopt, ook al is het inderdaad wat vaag benoemd.

V.w.b. de situatie hier heb ik natuurlijk geen idee wat er gespeeld heeft. Wel gebruik ik Amphia vaak als voorbeeld van een ziekenhuis waar ze procedures op orde hebben; waar mogelijk worden wijzigingen binnen de IT infra via een nauwlettend gecontroleerd ontwikkel, test en acceptatie-traject doorgevoerd.
Helaas is ook dat geen garantie voor het voorkomen van onaangename verrassingen als deze.
IT infra wordt ook wel eens ziek! zo blijkt!
Ik vind dit héél erg. Dat de gezondheidszorg moet lijden door een netwerkstoring. Kom me niet vertellen dat dit niet anders kan. In het bush bush bananeland kan ik me dat voorstellen, maar niet hier na al die miljarden investeringen. :( |:(
Dit kan niet met de huidige eisen die de overheid stelt op het gebied van de administratie van patient gegevens. Alles MOET digitaal, beveiligd en "redundant" worden opgeslagen maar er blijft altijd een zwakke schakel die een heel systeem kan platleggen.
https://www.omroepbrabant...-leiding-onder-druk-gezet

In dit artikel stelt men een stroomstoring - dat lijkt mij toch een van de simpelste redundante stappen.
Bij een stroomstoring is er een opvangcapaciteit om de boel draaiende te houden en operaties af te maken, men zal geen nieuwe operaties aanvangen omdat bij een opvolgende storing de redundantie weg is. Dus ook bij een redundant systeem zal men patiënten af en toe naar huis sturen.
Ik vind de keuzes juist niet erg, better safe than sorry. Jammer voor het imago van het ziekenhuis, maar IMHO het enig juiste dat je kan doen als systemen (patienteninformatie ?) of andere techniek (stroomvoorziening, ventilatie/filters) kuren vertoont waardoor mogelijk patienten extra onnodig risico lopen.
En waarom is dit so vreemd? Zelfs in redundante netwerken kunnen storingen optreden. Als ik bij ons in de organisatie bekijk welke problemen zich allemaal voordoen dan verbaasd er mij niet veel mer.
Volgens BN/De Stem (regionale krant) zijn inmiddels de storingen deels al opgelost. Om 18:00 komt er meer duidelijkheid over de exacte status.
Ik pakte net onironisch de telefoon om ze te vragen naar een update. Voel me dom nu.
Bijzonder is dat zij spreken over 07.30, terwijl de website gewoon 05.15 aangeeft (zie bron die Tweakers heeft gebruikt):
Wat de oorzaak van de data- en telefoniestoring is geweest is nog onduidelijk. Die werd vanochtend rond half acht ontdekt. Het ziekenhuis was vanaf dat moment telefonisch onbereikbaar voor patiënten.
Ik ben benieuwd of men inderdaad kan aangeven dat het probleem om 18.00 was opgelost of dat dit ook niet helemaal klopt met de werkelijkheid (de website is nog niet geüpdatet).

Edit: 2 minuten na dit bericht heeft het ziekenhuis een update op de website geplaatst (net als Tweakers). De storing was inderdaad rond 18u opgelost.

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 4 oktober 2019 18:47]

"Er zijn in de afgelopen jaren regelmatig problemen bij ziekenhuizen geweest door ict- en netwerkstoring"
Vraag me wel af wat de toegevoegde waarde van deze opmerking is in het artikel...
Dat hier niet de standaardverdediging "dat doet ie anders nooit..." van toepassing is. Ziekenhuizen weten donders goed dat ICT en connectiviteit belangrijk is, en daar is hier toch iets misgegaan.
Het is informatie die erop duidt dat er iets structureel mis is.
Dat is een beetje de prijs die we moeten betalen voor de digitalisering van alles.
Als het er echt op aan komt zal men nog wel kunnen opereren maar begrijp dat men dat liever niet doet.

De kans dat is voorlopig zeer klein en helaas niet tot 0 terug te brengen.
Ik vraag me af of er echt minder problemen waren, of dat dat maar zo lijkt. Vroeger was er in mijn herinnering bij onszelf best regelmatig telefoon en/of stroom storing, in elk geval voor mijn gevoel vaker dan nu. Alleen hadden we toen geen internet sites en mobieltjes on te lezen dat ergens anders een telefoonstoring was...
Vroeger werden er ook dossiers misplaatst, duurde het soms uren voordat je de resultaten van foto's kon bekijken. Was er geen centrale locatie om je aan te melden of naartoe te bellen maar moest je doorgeschakeld worden, soms meerdere keren, ... . Alles was vroeger gewoon minder efficient. En dat kost ook weer centen.
Zou toch fijn zijn als chipsoft e.d. Een systeem kunnen maken dat werkt in alle situaties. Ze worden zeker genoeg betaald.
Gat in de markt. Ga iets ontwikkelen dat altijd werkt. Ik weet zeker dat je heel succesvol wordt. Succes! We zien je binnenkort wel bij het journaal als meest succesvolle nieuwe ondernemer.
Waar lees jij dat de storing door het ZIS/EPD komt? Aan bijvoorbeeld een kapotte core-switch of onbereikbare storage kan een applicatie weinig doen. Ben ook benieuwd welke stukken van de software precies op het niveau van een eerstejaars student zitten?
Voornamelijk speculatie.
Als alles goed uitgevoerd is zou je redundancy in je netwerk in moeten kunnen bouwen. Een switch vervangen zou zeker geen 13 uur moeten duren.

En als ik de monitor aflevering over ict de zorg moet geloven dan is het algemene ontwerp (het invullen van allerlei formulieren en het ontwerpen in samenwerking met de klanten) en het implementeren van nieuwe functies matiger dan een eerstejaars aan het eind van het eerste jaar voor elkaar kan krijgen.
Vraag eens aan je eerstejaarsstudent dan om een PACS applicatie te schrijven die volledige DICOM conform is.

Veel geluk.

Mocht je iemand kennen die er 10% van in de buurt komt laat hem dan naar Philips of AGFA bellen.
Die heeft binnen 2 minuten een zeer lucratief contract op zak.
Moet lukken, natuurlijk niet in zijn / haar eentje en binnen een week. Maar een specificatie implementeren binnen een jaar zou moeten lukken.

Ik heb het trouwens wel over echte studenten, geen cursisten.
Fantaseert u lekker verder.
Amphia is klant van Epic. Maar ook die beginnen weinig zonder netwerkverbinding.
Operaties laten afhangen van IT ongein. 40 jaar terug hadden ze die meuk niet en deden ze hart transplantaten en weet ik t.
yep, laat ons terugkeren naar de gezondheidszorg van 40 jaar geleden.
Die was toen echt zovele malen beter. 8)7
Maar operaties werden toen niet afgezegd door computerstoringen. De gezondheidszorg is te afhankelijk geworden van de ICT. En de ICT-ers te afhankelijk van software bedrijven. En met de verdere bezuinigingen in de zorg zal de ICT alleen maar minder worden, en face it guys and girls, jullie zijn een grote kostenpost voor het ziekenhuis, maar mensen beter maken kunnen jullie niet ;)

[Reactie gewijzigd door EMR77 op 4 oktober 2019 20:07]

Door huidige wetgeving is het niet toegestaan om te opereren zonder dat alles digitaal wordt gelogd. Dit heeft niet te maken met of het ziekenhuis wel of niet wilt maar simpel dat dit gewoon niet mag en strafbaar is.
Doorgaans is 90% geplande zorg wat prima een dag kan worden opgeschoven.
Dus wettelijke gezien moet het ziekenhuis relatief duur personeel houden, dat wel marktconform wil verdienen maar geen zorg levert. Te gek voor woorden 8)7
40 jaar geleden was je gewoon dood bji een flink hartinfarct. Dus zeker niet terug naar die tijd.
In 1979 leefden we niet in de prehistorie hoor, alle moderne chirurgische ingrepen zijn in die tijd ontwikkeld. Men was er zelfs beter in want men had niet allemaal van die zinloze apparaten nodig die op een netwerk aangesloten moeten zitten.
tsja, en 40 jaar geleden was de kans op overleving bij een K ziekte slechts een 20-30%, nu is dat over de 50%..... En nee, niet "alle" ingrepen zijn toen ontwikkeld, er word nog steeds nieuwe ingrepen ontwikkeld met steeds meer precisie.

40 jaar geleden deden ze geen hartkleppen vervangen via de lies, dan lag je gewoon van onder tot boven open.
Klopt.

En waar ze 40 jaar geleden je borstkas moesten opensnijden en je ribben wegzagen om een aortaklep te vervangen schuiven ze nu via een slagader in je lies een stent naar binnen met een nieuwe klep.

1 dag in hospitaal, 14 dagen rust en klaar.

Kijk, de meuk:https://www.youtube.com/watch?v=IvjOb_Jfq50
Zou het iets met de komende verhuizing te maken kunnen hebben? De bedden gaan in november over en het Langeland ziekenhuis al eerder...
Nader: er is een compleet nieuw ziekenhuis naast Amphia Oudegracht gebouwd.
https://www.amphia.nl/over-ons/nieuwbouw

[Reactie gewijzigd door A KLERK op 4 oktober 2019 17:25]

Der locatie Langendijk bedoel je?

Zou kunnen, maar tot er iets bekend gemaakt is, is het niet meer dan speculeren. Best kans dat bijvoorbeeld ds servers in de cloud staan ergens, en dus niet in de gebouwen zelf.

Als het goed is wordt er om 18:00 meer info gegeven door het ziekenhuis.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee