KPN-topman Maximo Ibarra stapt op

KPN-topman Maximo Ibarra stapt eind september op. De ceo van de telecomprovider verlaat het bedrijf per 30 september wegens familieomstandigheden. KPN benadrukt dat het vertrek niets te maken heeft met de omvangrijke storing van maandag.

Maximo IbarraMaximo Ibarra betreurt de timing van de aankondiging van zijn vertrek. Dat de topman opstapt heeft niets te maken met de grote KPN-storing van maandag, schrijft het bedrijf in het persbericht. Daarbij waren de telefoondiensten én alarmnummer 112 urenlang niet bereikbaar. Inmiddels lijkt het erop dat die storing ontstond door een verkeerde routering in het telefoonverkeer. Ibarra nam volgens KPN zelf ontslag 'vanwege dringende familieomstandigheden' en verhuist naar Italië.

Ibarra is geboren in Colombia maar was voor zijn komst naar KPN werkzaam bij onder andere Telecom Italia en Omnitel, dat later Vodafone Italië werd. Ibarra kwam in 2017 in dienst bij KPN en werd in 2018 de ceo van het bedrijf. Hij volgde daarmee Eelco Blok op. Ibarra zegt de komende tijd vooral verder te gaan met het zoeken naar en het inwerken van zijn opvolger. Het is nog niet bekend wie dat wordt.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

25-06-2019 • 08:15

132

Submitter: Chocoball

Reacties (132)

132
130
70
10
1
38
Wijzig sortering
Familieomstandigheden dermate dringend dat je dé topfunctie bij zo’n bedrijf laat schieten en remigreert?

Daar is natuurlijk meer aan de hand. Ja er kan wel eens iemand overlijden en daar kun je een tijdje nauw bij betrokken zijn... maar het lijkt me toch dat je je tijd kunt managen en daar niet je hele baan voor op hoeft te zeggen...
Ik heb CEO's voor minder zien weggaan. Ook gewoon weg van huis voor lange tijd na een drukke periode is gewoon te zien. Ook topbanen....die kun je ook niet eeuwig volhouden. Het zijn topbanen voor een reden :Y)
twee maanden..... :)
change of heart :+ kon corporate life toch niet aan :-D
Tja of zijn vrouw is ongeneeslijk ziek en hij heeft besloten om al zijn tijd met haar door te brengen. Familieomstandigheden kan een hoop zijn...ik kijk er liever niet zo cynisch naar...
Ik ben toch wat cynischer:
Volgens de Italiaanse krant La Repubblica maakt Ibarra kans om topman van de Italiaanse tak van het Britse mediabedrijf Sky te worden, dat in Italië streaming- en telefoniediensten wil aanbieden. Volgende week zal er volgens de krant een keuze gemaakt worden tussen Ibarra en een andere kandidaat.
Bron: https://nos.nl/artikel/22...ie-met-grote-storing.html
Maar je zegt je baan toch niet op voordat je een nieuwe hebt?

En anders dan zeg je toch gewoon dat je bij een ander bedrijf aan de slag gaat? Niemand die echt gek opkijkt als je een betere baan neemt. En contractueel zal het allemaal wel afgedekt zijn.

[edit]
Heb net persbericht gelezen en daar staat ook in “will take up a new executive function”. Dus op zich is het heel goed mogelijk dat allebei waar is.
- nieuwe baan
- familieomstandigheden in Italie

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 23 juli 2024 09:01]

Ik kan mij goed voorstellen dat dit op CEO-niveau iets anders werkt dat bij een 'gewone' functie. Ik vermoed dat hij inderdaad voor zijn familie teruggaat naar Italie, maar dat een topfunctie in Italie ervoor heeft gezorgd dat hij de knoop heeft doorgehakt om te gaan.

Echter, ik blijf het moeilijk vinden om mij voor te stellen dat deze zwaarwegende familieomstandigheden te combineren zijn met een topfunctie. Dit is echter wel psychologie van de koude grond: ik heb nog nooit een topfunctie gehad of zwaarwegende familieomstandigheden.
We kunnen alleen maar speculeren over de familie omstandigheden. Hoeft geen ernstige ziekte oid te zijn, het kan ook zijn dat zijn vrouw heimwee heeft naar Italie bijvoorbeeld. ;)

Ik ken genoeg burgemeesters die ook niet willen verhuizen voor hun kinderen die in een andere provincie op school zitten, dus gewone functie of niet, topmannen zitten op zo'n positie dat ze hier lak aan hebben.
Maar als burgemeester MOET je natuurlijk.

Ik werkte op Schiphol bij een luchtvaartmaatschappij, en de directeur van mij woonde in Frankfurt. Hij vloog elke ochtend vanuit FRA naar Schiphol om te werken en aan het eind van de middag weer terug. Hij hoefde niet per se in Nederland te wonen. Als Burgemeester heb je die keus (terecht) niet.
Jawel hoor, ik kan me een gemeente in Zeeland herinneren waarvan de burgemeester in Limburg woont. :+
Moet kunnen toch... als je een goede burgemeester wil, dan krijg je er eentje van over de (provincie) grens.
Dat mag dus alleen tijdelijk als je aan kunt tonen dat je je nieuwe huis in je nieuwe woonplaats bijvoorbeeld pas over 2 maanden mag betrekken. Wie weet als de gemeenteraad het beslist dat zo'n termijn verlengd mag worden, maar dat is niet de geest van de wet.

Nou, een hoop mensen vinden ook dat de premier van Nederland gewoon in Nederland moet wonen, en dat Tweede Kamerleden ook in Nederland moeten wonen. Ik kan me de relletjes al voorstellen als een kerel hier minister van binnenlandse veiligheid wordt, maar ondertussen in Oost Turkije woont haha. (sommigen zullen nergens moeite mee hebben zolang je maar helemaal in het belang van je functie handelt, maar de schijn heb je enorm tegen. En dat is niet goed voor je functioneren).

PS, merk ook op dat je als hoofd van de politie en als calamiteiten coördinator direct de touwtjes in handen moet kunnen nemen. Dan is het niet gewenst als je eerst 2 uur in de auto moet zitten om daarna nog eens polshoogte te kunnen nemen bij die school die een aanslag te verwerken krijgt...
Ook niet als je een paar miljoen op je bankrekening hebt staan, je aandelen enkele tienduizenden euro's per maand opleveren en het dus wel eventjes redt zonder maandelijks inkomen?
Daarnaast zal Sky Italia toch ook graag de nieuwe CEO snel tot zijn beschikking willen hebben en niet al te lang moeten wachten op zijn ontslag bij de vorige werkgever.
Hij zit helemaal niet zonder werk. Ibarra gaat nog 3 maanden werk overdragen aan zijn opvolger bij KPN.
Daarna gaat hij per 1 september aan de slag bij Sky Italia. Dit moet minimaal 3 maanden vantevoren worden aangekondigd, vandaar dat dit nieuws nu naar buiten wordt gebracht. Losstaand van de familie zaken.
Geen idee wat er privé aan de hand is natuurlijk. Maar sky zit in Italië en zijn naam werd daar al eens genoemd als volgende bestuurder https://www.agconnect.nl/...-kpn-topman-maximo-ibarra


Ok, kijkende naar de datum van dit artikel: https://www.repubblica.it...ato-229523163/?refresh_ce

geloof ik toch wat minder in een familie drama, gewoon de baan gekregen en weg gegaan

[Reactie gewijzigd door Firen op 23 juli 2024 09:01]

Het familiedrama zal wel zijn dat zijn partner graag terug wilde naar Italië ofzo. Hoeft niets voor te stellen.
Ik denk dat je met het salaris wat een topman (bij elkaar heeft) verdient, je echt niet zorgen hoeft te maken als je tussentijds opzegt en nog niks nieuws hebt gevonden.

De kans is groot zo te lezen dat hij het wordt en misschien is deze constructie dan ook voor hem beter.

Overigens begrijp ik wel dat je korter bij familie wilt wonen, als je dan in je thuisland deze baan krijgt aangeboden, is 1+1 = 2.
Maar zijn thuisland was toch Colombia?
Ja ik zie het nu. Dan kan ik me best voorstellen dat je graag terug wil op den duur.
Hij mag sowieso voor 1 jaar niet dezelfde functie betreden in een ander bedrijf. Dus hij moet sowieso afwachten :)
Ja? Het één sluit het ander niet uit... In je thuisland kun je bij dat familielid zijn, maar je gaat toch niet de hele dag een beetje thuis zitten duimendraaien? Als je dan alsnog een goede functie weet te scoren zou ik het ook doen :Y
Again, deze man wordt de baas van Sky Italy. Dat is niet een functie die je er even 'bij doet'. Hele aparte timing dit allemaal.
'Familieomstandigheden' zijn vaak een euphemisme voor 'ik neem vrijwillig ontslag en het is niemands schuld'. Zo voorkom je speculaties over wie wie weg wilde hebben, dat is alleen maar slecht voor de beurskoers etc.
“Spend more time with his family” is juist vaak code voor “ik mag de eer aan mijzelf houden zodat ik er niet uitgegooid word”. Vooral in de politiek.
Mee eens, maar is lastig te bewijzen natuurlijk.

Zoals al eerder gezegd is in de reacties werkt de timing niet in zijn voordeel. Aangezien er een overdrachtsperiode van een paar maanden is had het comms team er voor kunnen kiezen het persbericht een paar dagen later uit te sturen. Nu creeer je een situatie waarbij het management zich aan de overheid moet verantwoorden met een CEO die niet meer 'committed' is.

Ik weet overigens niet of je naar aandeelhouders toe de verplichting hebt om CEO opvolging direct kenbaar te maken?
erm.. zorg voor familie lid? Ernstige situaties waardoor je langer bij familie moet zijn. Ik heb zelf in dit soort situaties gezeten met familie. En ik kan je makkelijk zeggen, ja dit kan goed gebeuren.
Ben je ook CEO van een miljoenenbedrijf als KPN geweest? Dan trek je een 'poosje' terug of hevel je een aantal taken over, je neemt niet zomaar 'ontslag' ..
Want CEO’s kunnen in geen enkel geval hun privé situatie voor laten gaan? Komop hey ;)
Tijdelijk? Lijkt me wel. Maar je word geen CEO van zo'n miljoenentoko als familie altijd voor gaat.
Jij dus wel neem ik aan? We werken met aannames, niet met feiten ;)
Je een tijdje terugtrekken als CEO? Dan neem je je werk weer niet serieus. Als je als CEO je niet voor 100% kunt inzetten dan moet je gewoon opstappen. Het is een uitwisselbare functie waarvoor ze in de rij staan, geen enkele reden om die stoel bezet te houden. Maximo doet gewoon het enige juiste.
Dat hangt er van af. Iets kan prima ernstig genoeg zijn om niet verenigbaar te zijn met een topfunctie (zeker een in het buitenland) en toch een verwachte duur hebben van jaren.
Familieomstandigheden moet toch voldoende zijn om te stoppen met een zware functie? Ik weet niet of er meer is, maar familie is een stuk belangrijker dan een goed betaalde baan. En als je beide niet meer kunt combineren is het verstandig om met 1 te stoppen.
We kunnen in ieder geval zien waar jouw prioriteiten liggen.
Er kan toch veel meer aan de hand zijn dan iemand die "even" overlijd :? .

Al zou het alleen al zijn omdat hij meer tijd door wilt brengen met zijn familie, dan zou dat al reden genoeg kunnen zijn.
Of iemand in zijn directe eerste lijn zijn ernstig ziek en die wil hij verzorgen.
Dan stap je toch meteen op?
Een goede werkgever laat je snel gaan ivm ziekte o.i.d in de familie.
Het officieel ontslag volgt dan later maar zorgverlof of ziekteverlof kan zonder vertraging.
Hij is de CEO, niet de man die kopjes koffie verkoopt. Dan rond je je taken meestal rustig af als het even kan. En je weet helemaal niet wat er aan de hand is, dus het is een beetje raar om te roepen dat hij liegt.
CEO of niet, als er dringende persoonlijke omstandigheden zijn zoals bv ziekte van zijn vrouw, dan maakt het niet uit of je de CEO bent of een helpdeskmedewerker.
Arbeidsvoorwaarden gelden voor iedereen.
Roepen dat iemand onmisbaar is omdat hij de CEO is, klopt niet.
Geloof mij maar het bedrijf gaat gewoon door ongeacht wie het bedrijf verlaat.
Ik snap je min 1 niet,, tuurlijk zal de beste man zijn redenen hebben en familie zal (mag ik hopen) altijd boven een leuk betaalde baan gaan, maar je hebt wel een punt, zelfs voor een overlijden kun je, zeker met zo een functie, wel even een pauze nemen maar ontslag en emigreren. Ik wens de beste man sterkte whatever der aan de hand is maar het is wel apart te noemen ja.

Edit, gezien je gewoon ontopic bent in mijn beleving heb een +1

[Reactie gewijzigd door Unsocial Pixel op 23 juli 2024 09:01]

Je doet nu net alsof een plotseling sterfgeval het ergste is wat er kan gebeuren, maar er zijn heel veel dingen die veel meer impact hebben op je dagelijks leven.

Ouder(s) met dementie. Echtgenoot met (vroege) Alzheimers. Een langzaam groeiende kanker.

En in het minder ernstig maar toch veel impact rijtje: je echtgenoot en/of kinderen haten het hier in Nederland en willen alleen maar terug. Missen al hun Italiaanse vrienden en familie. Tot het niveau dat ze besluiten om terug te komen en je kiest zelf maar of je mee komt of niet.
Dat is zeker waar en mijn intentie was ook niet het over laten komen dat een overlijden het ergste is,, maar ook voor je bovendtaande voorbeelden zou ik persoonlijk niet terug emigreren en een topbaan opgeven,, althans en dit is puur mijn beeld van de wereld zijn al deze dingen prima overkombaar.

Het is jammer dat ik de tekst van de nos even niet kan kopieren maar in zn thuisland heeft ie ook zicht op een leuke baan, dat zou je minder erge voorbeeld prima staven,, het is ook niet de eerste keer dat een lulsmoes voor zoiets is gebruikt. Nogmaals ik zeg niet dat dit zo is en het is allemaal speculatie en er zal ongetwijfeld wat aan de hand zijn, but we just dont know what.
Hoe denk je dat “ik ga terug naar Italië, je kiest zelf maar of je mee komt of scheidingspapieren opstuurt” overkombaar is? En hoe denk je dat een demente ouder overkombaar is? Zet maar in het tehuis dan?

[Reactie gewijzigd door Jasper Janssen op 23 juli 2024 09:01]

Ten eerste vind ik dat je nu behoorlijk op de man speelt. Ik heb dan ook niet echt zin om mijn persoonlijke mening omtremt dit soort onderwerpen hier te uiten. Maar de antwoorden die je geeft zijn mogelijk, net als 5 andere opties en niet te vergeten de tig omgevingsvariablen die meespelen in ons leven waar wij geen weet over hebben bij deze man.
Als het zo dringend is dan stap je niet pas in september op maar per direct!
Een onzinnige reden dus, de werkelijkheid zal wel wat anders zijn.
Iets met opzegtermijnen ?
Tuurlijk je kan zomaar gaan opstappen maar mogelijk hangt daar een boete achter en je wilt enigsinds nog netjes het bedrijf verlaten.

Zo makkelijk is het echt niet hoor in real life om zomaar weg te gaan tenzij je slechte referenties etc wil achterlaten.

Maar ik denk ook dat de 112 zaakje hier meer mee te maken heeft en hem te heet onder de voeten wordt, natuurlijk komen wij de echte reden mogelijk niet te weten, de waarheid zal wel ergens in het midden liggen.

Blijft appart dat hij zomaar opstapt.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 09:01]

Opzegtermijnen gelden maar daarvan kan afgeweken worden in onderling overleg.
Stel dat zijn vrouw ernstig ziek is (wat ik niet hoop, even als voorbeeld) en 24/7 hulp nodig heeft zou het onredelijk zijn iemand vast te houden.
Waarom zou je hem niet geloven, kan best dat er ernstige dingen zijn bij zijn familie.
En ja makkelijk oordelen totdat je hopelijk niet er zelf iets mee te maken krijgt
Nee ok dat hoop ik uiteraard ook niet. Maar feit is wel dat je voor dat soort dingen verlof krijgt van een bepaalde tijd en je werk daarna gewoon door gaat. Voor een CEO met zoveel verantwoordelijkheden en belangen is dat ook een dingetje.

Het doet me een beetje denken aan die hype dat politici ineens opstappen zodra hun partij op omvallen staat om 'meer tijd met hun gezin door te brengen' van een jaar of wat geleden.. tuurlijk, dat mag je nobel vinden, maar er is méér aan de hand dan dat alleen.

Al is het maar dat ontslag némen nog altijd beter op je CV staat dan ontslagen worden.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 23 juli 2024 09:01]

Nou stel dat zijn bv. zijn vrouw of een kind sterkt hulp behoevend of terminaal is. Terwijl je geld zat hebt. Dan ben je toch wel gek om voor het bedrijf te blijven, terwijl je liever bij je familie bent..
Beetje apparte timing om dit nieuws naar buiten te brengen.....
KPN is een beursgenoteerd bedrijf, dergelijke koersgevoelige informatie mogen ze niet geheim houden omdat er toevallig storing is geweest die landelijke impact had.

Het vertrek is mogelijk wel goed nieuws voor XS4ALL, immers is het merkenbeleid iets waarmee deze nieuwe ceo indruk wilde maken.
helaas is hij wel te laat vertrokken, telfort is al afgeslacht door deze man.

hopelijk bedekt de nieuwe manager/topman dat telfort toch goed is voor de portemonee.
gezien dan de enigste goedkopere provider Oxxio is, die op dit moment zelfs goedkoper is dan het goedkoopste abbo van telfort voor diezelfde service.
Telfort is afgeslacht door de vorige CEO en de toenmalig directeur Rob de Beer, die hierna probeerde XS4ALL ook om zeep te helpen toen hij daar tijdelijk directeur was.Hij liep hier tegen een zeer actieve OR aan die een reorganisatie kon voorkomen.

Telfort is 100% KPN en was enkel nog een merk, het netwerk verkeer, klant contact ging gewoon via KPN alleen heeft een KPN klant meer prioriteit bij een storing.

XS4ALL is altijd een zelfstandige dochteronderneming gebleven waardoor het samenvoegen met KPN een behoorlijke uitdaging is en ook effect gaat hebben op de dienstverlening. Met het vertrek van deze CEO is de vraag of de nieuwe CEO ook het nieuwe merkenbeleid zal willen doorvoeren.
KPN is een beursgenoteerd bedrijf, dergelijke koersgevoelige informatie mogen ze niet geheim houden omdat er toevallig storing is geweest die landelijke impact had.
De werkelijke reden voor het opstappen mogen ze wel geheim houden.
En dan is het nog moeilijker om vol te houden dat het niets met de storing te maken had. Ook al heeft het daar dan dus echt niets mee te maken.
De werkelijke rede wordt toch aangegeven familieomstandigheden, dit is een heel ruim begrip. Er is geen noodzaak om hier dieper op in te gaan. Immers zal de koers niet wijzigen als er zou staan dat hij vertrekt omdat hij heimwee heeft of omdat hij zijn minnares in Nederland heeft verlaten. Het is compleet niet relevant.
Als het goed is dan gaat hij werken voor Sky Italia ( moet nog wel gekozen worden ), daar werd hij al eerder genoemd , dus idd er moest wat naar buiten gebracht worden.
Anoniem: 42901 @Twanekel25 juni 2019 10:00
Als men langer had gewacht, dan zouden mensen nog sneller denken dat ie weggaat vanwege het incident gisteren.
Gezien men binnen zo'n halve dag na het incident dit bekend maakt (en KPN dus nog met de nasleep bezig is) is het meer aannemelijk dat zijn exit vooraf reeds gepland was.
idd, nu melden klinkt naar mijn inziens als afleiding van de storing.
Ja dat denk ik ook. 8)7
En ook :”Waar rook is,is ook vuur.” O-)
Misschien was die storing toch “de laatste druppel”.
Niet apart (zie @sylvester79 ) wel vreemd getimed.
Maar XS4All moet nog wel even om zeep geholpen?

Denk eerder dat hij ontdekt heeft dat hij niet zo’n goede fit is voor het in Nederland nog altijd politiek gevoelige KPN. Veel meer kritiek en tegenstand dan hij verwacht had. Misschien ook minder resultaten?

Dan is ‘familie-omstandigheden’ ook een codewoord om de eer aan jezelf te houden, helemaal als een Raad van Commissarissen bijvoorbeeld al heeft aangegeven dat ze van je af willen.

De storing zal het niet zijn. Lijkt me onwaarschijnlijk dat dat gerelateerd is aan een specifiek beleid of project van de directie.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 23 juli 2024 09:01]

Dan is ‘familie-omstandigheden’ ook een codewoord om de eer aan jezelf te houden,
Precies, er is geen verplichting om bij zoiets als het opstappen van een topman de waarheid te spreken mbt de reden voor het opstappen.
Toch gebeurt dit meestal wel, omdat het bij publieke/beursgenoteerde bedrijven vaak niet slim is om beleggers voor te liegen.
Als de werkelijke reden voor het opstappen is de meneer te veel duur maar vaardig personeel heeft vervangen door goedkoper personeel (onpopulaire maatregelen door een tijdelijke manager - zoals te doen gebruikelijk) en zodoende heeft bijgedragen aan de oorzaak vd storing, dan is het voor de waarde van aandelen alleen maar gunstig als er wordt gedaan alsof dat niet zo erg is dat de topman de laan is uitgestuurd. Beleggers hebben dan alleen maar reden om dat spel mee te spelen, wat heel makkelijk is omdat ze officieel alleen weten wat daarover officieel door KPN is gezegd.
"de meneer te veel duur maar vaardig personeel heeft vervangen door goedkoper personeel"

Echt een massive aanname daar =) Maar ik snap je punt. Ik ben zelf na 10 jaar weggegaan bij KPN vlak voor hij met zijn reorganisaties begon, ik denk niet dat dat hier nu het geval is. Al is hij op een boel plaatsen wel heel erg met de botte bijl rond gaan gooien.
Ik ben in 92 begonnen bij KPN in 2002 weg gesaneerd en in detachering terecht gekomen, en vaak weer voor KPN gewerkt, voor lager salaris als voorheen, maar mijn kosten per uur voor KPN was hoger.

Zelf 4 jaar lang KPN bedrijfschool gevolgt, daarna 6 jaar monteur Sales bedrijven, en mocht me pas zo rond mijn vertrek pas een ervaren monteur noemen.

Nu laaste jaren leidde ik jongens op die van de Bakkerschool kwamen, en moest ze het vak in 2 weken leren, en werden daarna als volleerd monteur aan het werk gezet.

En we vinden het vreemd 112 plat gegaan is..

Igg.. Laast weer wezen kijken voor ander werk, KPN bood me een baan aan om wederom monteurs op te leiden voor 1800 bruto want hogere functies paste ik niet in hun profiel, jammer dan, werk nu ergens anders in de electra als werkvoorbereider voor bijna dubbele salaris, en voldeed ruim voldoende aan dat bedrijf het profiel...

Wederom als iemand die 25 jaar in de Telecom als monteur werkzaam is geweest, voornamelijk vaste telefonie en internet, ik schud regelmatig mijn hoofd over de beroerde kennis bij jongere collega's..
De mannen die de ervaring hebben, zoals ik, denken laatste jaren met geen haar op het hoofd nog in de Telecom werkzaam te zijn.
Dit dus. En ook ZZP'ers die worden opgeleid, terwijl ze geen vakkennis hebben of een elektrotechnisch achtergrond zorgt voor daling in kwaliteit. Wat deze bedrijven zoals een KPN of een Ziggo willen is winst maken. Kwantiteit voor kwaliteit. Heb het zelf ondervonden: ik had de hoogste oplossingspercentage van storingen, en het laagste score van herhaalbezoek (een monteur na mij), maar ik was daardoor iets langzamer. Wel behield ik tevens klanten die eigenlijk op het punt van opzeggen stonden. Maar het hoogste management zei: sorry, je kost ons meer per uur en zet minder per uur weg. Stoppen of iets meer kwantiteit leveren. Ik sta inderdaad op het punt de telecom definitief vaarwel te zeggen. Ik heb ze allemaal wel gehad: UPC, KPN, Telfort, XS4ALL, Orange, Casema, noem ze maar op. Allemaal is het één pot nat, en draait het gewoon om de omzet. Want die klanten komen toch wel weer terug, zeggen ze zelf! Ik ben vanaf 2007 werkzaam in de telecom, voorheen in de bruingoed reparatie, en weer daar voor in de installatie (elektro). Dus al veel gezien, wat ervaring op mogen doen, en met lede ogen aanzien dat ze je liever kwantiteit zien leveren. Ik ben er klaar mee. Ze willen kennelijk geen goede vakmensen behouden, hierdoor krijg je een te hoge roulatie van personeel en vakmensen met minder kennis en ervaring. En hierdoor ontstaan er meer fouten op de werkvloer. Maar daar wil het management niets van weten. Die denken aan de statistieken, en walsen vrolijk over je heen.

[Reactie gewijzigd door Mr.Master op 23 juli 2024 09:01]

Yup, ik was de monteur die vaak de chit van anderen moest oplossen, tussen zijn eigen werk door natuurlijk, en als ik door mijn werk heen was van die dag, mocht ik nog ff snel nog paar paar spoedjes doen, stond ik vrolijk rond 3 a 4u s'middags weer heerlijk in de file richting Den Helder ofzo, als amsterdammer en kwam dan collega's uit den helder tegen die ook ervaren waren in de file die op weg waren naar amsterdam voor een spoedje, terwijl de kneusjes af mochten taaien als ze alles hadden gedaan wat ze mee hadden.

Maar om je dan nog verder te motiveren, jij met 25 jaar ervaring, 40+ verdient even veel als zo'n kneusje van 25 waarbij jij al zijn bezoekjes weer mag nalopen, vooral als het gaat om oudere gedeeltes van het netwerk, waar nog Stap58 (lood/papier kabel met soldeerstiften in B10 kasten) (tot voor kort kwam je dat heel veel tegen in Amsterdam Zuid/Haarlem/Alkmaar etc), en verdomt weinig mensen nog bij KPN werkzaam die deze ouwe chit nog kennen.. (Toevallig ben ik een van de laatste der mohikanen die hierin nog degelijk is opgeleid)

Dan werk je voor een detacheerder waarbij je merkt je word gezien als 2e rangs monteur, maar de klant mag dit niet zien, dus kregen gegeven moment KPN kleding en auto's en moesten voordoen als KPN zelf, de klant mocht niet weten we eigenlijk inhuur waren, en nog meer van die chit, terwijl je paar jaar daarvoor door KPN werd afgedankt na ruim 10 jaar trouwe dienst en met plezier er gewerkt te hebben, dus voor genomen nooit meer dat ape pakkie aan te trekken, tenzij ik een vast contract heb weer met KPN, wat ik ooit dus had maar is ontbonden om financiële redenen.

Het lijkt wellicht voor een buitenstaander een niet noemenswaardig iets, maar de druk waaronder je werk, zoals jij al zegt alles is gefoccused op kwantiteit, terwijl de klant kwaliteit verwacht en eist, en in bepaalde gevallen daar zelfs veel geld voor over hebben voor perfectie in aflevering, is daar voor de totale doorgeslagen focus op productie stampen, voor zulke geld opleverende klanten geen tijd, dat alles werk nog als extra demotivator..

Vroeger toen ik nog echt voor KPN werkte in de jaren 90, had je nog echt hele installatie klussen bij klanten, en daar kreeg je ruimte voor om extra werk te doen voor de klant als die daarom vroeg, nu geen ruimte in de planning, mag de klant nieuwe afspraak maken..

Totaal klant onvriendelijke starre op pure winst gefocused korte termijn beleid heeft overhand gekregen in de telecom sector, en de frustratie van de klant, die word gebotvierd op de monteur, want tsja hij/zij is het visite kaartje en komt over de vloer... Maar men vergeet die Monteur is de laatste die iets aan het beleid kan doen, en ziet met lede ogen toe hoe zijn beroep word uitgehold van een prachtig beroep wat ooit wat betekende tot het niveau vakantiebaantje, is ook echt een uitblusser voor enig werkplezier

IGG ik ben met een lading kennis weggelopen naar een andere bedrijfstak waarbij achteraf mijn kennis van infrastructuren van pas kwam, krijg nog steeds aanbiedingen van detacheerders om weer als monteur voor een habbekrats te gaan werken op jaar contract zonder enige toekomst perspectief...
Maar iets gelijkwaardigs in de telecom van wat ik nu doe in de Electra... nee ik voldoe niet aan het profiel 8)7

Nee, het profiel wat ze willen is een 25+ jaar ervaren monteur, voor 40 uur betalen, en 60 laten werken, voor het minimum salaris van een 20 jarige, die elk jaar beoordeeld word of hij/zij nog een jaartje langer mag blijven of mag uitkijken voor een andere baan weer, enig commentaar, kritiek of andere negatieve uitingen richting management en planning word bij beoordeling mee genomen natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door ArranChace op 23 juli 2024 09:01]

Zo herkenbaar. En ze werken tegenwoordig nog met een NPS - Net Promotor Score, om je nog extra onder druk te zetten. Het slaat nergens op, want ze hebben ook een meetsysteem waarmee ze kwaliteit meten, genaamd: FTF (First Time Fix), maar ook dit systeem is niet waterdicht. Stel: ik kom om een storing op te lossen, dit blijkt een modemswap te zijn inhome. Binnen een maand gaat dat modem toch weer stuk (het was immers een refurbished model), een collega na mij hersteld dit. Mijn FTF score gaat omlaag, want er is een herhaal bezoek geweest. Ze kijken NIET naar de reden, ze kijken enkel naar "herhaalbezoek binnen een maand'. Vraag je ze of dit eerlijker kan? Antwoord van de opdrachtgever: "ja, dit hebben we zeker op de agenda staan. Dit gaan we bespreken, maar we moeten dit uitsmeren, en het management van provider X of Y is hierin nog wat stug". Half jaar later: "geen verandering", de mensen die erover gaan hebben alweer een ander plekje gekregen. En zo kabbelen we weer voort. Men regisseert dit overduidelijk, en men duld geen tegenspraak. Voor jou, al heb je 40 jaar ervaring, een ander! En ja, die jonge jongens die het vak nog moeten leren, ik neem het ze niet kwalijk, we moeten allemaal ergens beginnen onderaan de ladder, die zijn goedkoop uiteraard. Ze zijn door hun leeftijd kneedbaar. Dit weet een manager, die speelt dit psychologisch uit.

Ja, dan kan je beter de eer aan jezelf houden, en er voor zorgen dat je in een omgeving zit waarbij je niet wordt afgebrand om scores en men je beoordeeld met allerlei commerciële meetsystemen. Ze zijn compleet doorgeslagen. Ondertussen klagen ze wel op dit moment "de kwaliteit is ondermaats! Kan beter! Willen we opdrachten behouden dan MOETEN jullie dit of dat". Ze weten donders goed dat kwaliteit al aan de poort begint, met het selecteren en binnenhalen van de juiste mensen. Vooral niet teveel zeggen, want dan ben je te lastig.

[Reactie gewijzigd door Mr.Master op 23 juli 2024 09:01]

Eens, zeker aan de technische- en monteurs-kant is dit echt een probleem. Ook veel gemerkt. Veel outsourcing e.d. betekent op een gegeven moment kannibaliseren op de kennis intern, en dat gaat op de lange duur pijn doen.
Niet een aanname, maar - zoals je min of meer bevestigd - een realistische mogelijkheid.
Behalve natuurlijk als zijn opstappen o.a. onder druk van grote beleggers is gebeurd en ze een 'ontslagen' directeur verder niet door het slijk willen halen. Het is echt vrij normaal dat mensen op dergelijke hoge functies richting het publiek met een lulsmoesje vertrekken.
True. Ik twijfel alleen over familie. Vaak zie je dan "niet eens over toekomstige koers" oid.
Hij heeft al een andere functie in Italië, dus dat lijkt me niet door gisteren gekomen.
Familie wordt vaak opgevoerd. Raja van (toen) AMD gaf ook aan veel meer tijd met familie te willen besteden en niet meer de drukke baan te willen. Even later neemt hij een nog drukkere baan bij Intel aan :-). Opeens was zijn familie niet meer aanwezig?
:+ : Hij is gescheiden toen hij wel thuis werkelijk iets ging doen...?
Familieomstandigheden is inderdaad vaak een codewoord om geforceerd ontslag te verdoezelen. Ten slotte kan je de top van grote bedrijven ook vergelijken met een familie. Binnen de Maffia spreekt men overigens ook niet over de Maffia maar over de Famile en ze noemen zichzelf ook geen maffiosi maar "Uomini d'onore" of "mannen van eer". Dus wel een beetje respect graag.

Onze topmannen vermoorden geen mensen en als ze opstappen dan is het vaak vanwege de familie. Het geeft deze geldgieren die rücksichtlos goede banen wegbezuinigen om andere geldgieren (aandeelhouders) een plezier te doen iets menselijks. Ook toen Nina Brink grote aantallen mensen had opgelicht met haar World Online, gaf ze als reden op "dat ze aan haar familie moest denken".

Het woord Familie doet toch een beroep op ons meegevoel. Op het bedrijf dachten wij dat hij een onmens was maar hij schijnt toch om zijn familie te geven. Binnen beperkte kring is bij deze mensen wel degelijk gevoel mogelijk. Daar zit natuurlijk ook wel weer een stukje eigenbelang bij, maar wie is er nou volmaakt?

Ze worden wel topmensen genoemd. Ook dat is weer misleidend, want je zal er weinig vinden die iets bijzonders voor hun bedrijf of de samenleving weten te bereiken, dat intelligente goed ingevoerde mensen in hun eigen organisatie niet veel positiever kunnen. Nee het zijn topmensen omdat ze in de top zitten.

Waarom zitten ze in de top? Omdat ze bij een oldboys netwerk horen dat elkaar topbaantjes toeschuift. En dat is ook de reden dat Maximo Ibarra met de waterige blauwe ogen nu weer naar Italie verhuist. Daar ligt zijn nieuwe familie: Hij heeft daar een aanbod gehad om topman van de Italiaanse tak van het Britse mediabedrijf Sky te worden, dat in Italië streaming- en telefoniediensten wil aanbieden. Mamma mia.

De baan is weliswaar niet gegarandeerd maar hij hoort bij de laatste twee in de race en ongetwijfeld is er voor deze topper anders wel een troostprijs. Inclusief de cashbonus laat hij daarvoor immers bij KPN 3 mln liggen. Bij KPN zijn zijn vrinden kennelijk not amused door zijn plotselinge vertrek, ze verklaren met nadruk dat hij geen extra geld meekrijgt. Dus Maximo zien we in Nederland waarschijnlijk niet meer terug. Waarschijnlijk een verstandige move van hem, want als topper is het belangrijk dat je opstapt voor het falen van je beleid al te duidelijk wordt. Koers is gedaald want de aandeelhouders zien de bui al weer hangen.

Het voordeel van deze toppers is dat omdat ze nergens echt verstand van hebben, je ze overal kan inzetten. Ze doen overal hetzelfde sloperswerk: fuseren, mensen onslaan, werkplezier verlagen, gezinnen ontwrichten. En dan is het dus voordelig als je weinig banden met je slachtoffers hebt. Zie je zelf als de piloot van een bommenwerper. Bommen los en weer naar huis. Verder niet te veel doordenken. Niet nadenken over zwartgeblakerde lijken, levenslang verminkte mensen, kinderen die naar hun moeder zoeken tussen het puin. Iemand moet toch het werk doen. En jij hebt geen gevoel, buiten je familie dan, dus ben jij het meest geschikt.

"Ibarra kwam in 2017 KPN "versterken" en werd CEO in 2018. Ibarra kwam van Wind in Italië, waar hij leiding had gegeven aan de "fusie" van Wind en H3G. Voor zijn overstap naar Wind, heeft Ibarra verschillende commerciële en leidinggevende functies vervuld bij onder andere Benetton, FIAT en DHL. Daarvoor was hij in diverse marketingfuncties actief bij Vodafone Italië en Telecom Italia."

Nu kan hij een jaarje KPN toevoegen aan zijn staat van dienst.

Zo dan weten we ook weer wat de dringende familieredenen zijn. Voor KPN waarschijnlijk ook een betere omschrijving dan: Onze topman (de rat) laat ons in de steek omdat hij in Italie meer kan verdienen. Het is al vaker opgemerkt: "There is no honor among thieves"...

[Reactie gewijzigd door Elefant op 23 juli 2024 09:01]

Het nieuws over de benoeming bij Sky staat al op De Telegraaf:

https://www.telegraaf.nl/...google&utm_medium=organic

Was kennelijk al rond voor KPN zijn afscheid meldde. Doorgaans nemen dergelijke benoemingen wel wat tijd...
In La Republica stond dat de beslissing pas begin juli zou worden genomen. Maar ik had al zo een vermoeden dat hij zijn baan had opgezegd zodra hij zekerheid had, maar die zekerheid had ook informeel gegeven kunnen worden. Niet zelden wordt de officiele benoeming uitgesteld om de schijn van onpartijdigheid nog even hoog te houden. Het publiek en personeel hoeft toch niet te weten dat het allemaal onderling beklonken is. Misschien wilde men negatieve informatie uit Nederland voor zijn. Dit maakt gelijk aan alle discussie een eind.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 23 juli 2024 09:01]

Wel een positief punt te noemen: onder zijn leiding is de uitrol van glasvezel weer uit het slop getrokken, de handrem eraf gehaald en ook in buitengebieden komt de uitrol nu op gang. Hiernaast schets je het te zwart/wit m.i. De rode lijn in je verhaal klopt, maar ik denk juist ook dat een bepaalde strategie of beleid je nooit populair maakt, maar wel noodzakelijk is op de langere termijn. Neem de uitrol van glasvezel eens als argument. Onder zijn voorganger gebeurde er weinig, KPN had Reggefiber opgeslokt en zette de handrem op de uitrol. En natuurlijk het samenvoegen en opdoeken van al die brands is natuurlijk ook stampen als een olifant in een kast met porselein. Het punt is vaak dat Nederlanders niet zitten te wachten op grote verandering, "laat het maar zo want we zijn het zo gewend". Door de starre en koppige houding waar Nederlanders nou eenmaal om bekend staan in het buitenland, krijg je dit soort taferelen. Het zet kwaad bloed. Het hoofd van een visionair en pionier als Maximo Ibarra moet rollen, het wordt eraf gehakt door degenen die graag allemaal erop vooruit willen gaan, graag willen concurreren met o.a. Ziggo en T-Mobile. Dát is het echte verhaal. Men wil dat je niet teveel je hoofd boven het maaiveld uitsteekt. Al die sub argumenten over 'maffia' en flauwe denigrerende opmerkingen als "rat" en 'mamma mia' om zijn afkomst te benadrukken en in het belachelijke te trekken is onnodig. Hou het zakelijk en bij de feiten.

[Reactie gewijzigd door Mr.Master op 23 juli 2024 09:01]

Het beleid van KPN over het uitrollen van glasvezel is nooit veranderd ook niet onder "visonair en pionier" Ibarra. Voor KPN is beleid altijd heel simpel geweest: Zolang er geen concurrentie is doen wij ook niets. Zo weigerden ze in mijn gemeeente ADSL beschikbaar te maken en bleven we eindeloos vastzitten aan inbelmodems. Tot een paar burgers besloten zelf een paar ton in een zendmast te investeren voor draadloos internet. De zaak was nog niet gereed of KPN kwam met ADSL en begon die agressief te promoten waardoor ze failliet gingen.

Idem met glasvezel, KPN weigerde het uit te rollen omdat er geen concurrentie van de kabel was. Toen ging de gemeente eindeijk eens grote druk ging zetten op UPC om de kabel mogelijk te maken, Het was nog niet gereed of KPN begon aggressief glasvezel te verkopen en startte de aanleg. Jouw held heeft daar niets aan veranderd. De reden dat onder niet door zijn leiding weer met glasvezel is verder gegaan is omdat T-Mobile in het gat is gesprongen en glasvezel is gaan uitrollen. Het heeft niets met visie te maken, puur met centen. Lees hier
Een dreigende precariobelasting, waarbij telecombedrijven moesten gaan betalen voor ongebruikt koperdraad of lege buizen in de grond, lag mede ten grondslag aan de visie van KPN, zo wisten analisten.
en
Dreigende concurrentie van onder meer T-Mobile zal zeker hebben bijgedragen aan het nieuwe inzicht.
Visie vergeet het maar.
En natuurlijk het samenvoegen en opdoeken van al die brands is natuurlijk ook stampen als een olifant in een kast met porselein. Het punt is vaak dat Nederlanders niet zitten te wachten op grote verandering, "laat het maar zo want we zijn het zo gewend". Door de starre en koppige houding waar Nederlanders nou eenmaal om bekend staan in het buitenland, krijg je dit soort taferelen. Het zet kwaad bloed. Het hoofd van een visionair en pionier als Maximo Ibarra moet rollen, het wordt eraf gehakt door degenen die graag allemaal erop vooruit willen gaan, graag willen concurreren met o.a. Ziggo en T-Mobile. Dát is het echte verhaal.
Dat vind ik niet visionair maar typisch monopolistisch denken. In dat denken is de klant geen koning maar moet slikken wat de monopolist voorschrijft. Jullie zijn gehecht aan dit product? Wij hebben daar schijt aan. Eerst heeft KPN al die bedrijven overgenomen om de concurrentie uit te bannen, maar ze houden nog een tijdje de schijn op, daarna wordt alles rücksichtlos weggerationaliseerd, want we hoeven ons nu niets meer van klant aan te trekken. Dan de schuld aan de klanten geven als zich heftig verzetten is juist arrogantie en domheid. En nee, ik geloof niet dat Ibarara is vertrokken omdat hij weggepest is maar omdat hij elders een betere baan kon krijgen en hij er hier een janboeltje van gemaakt heeft.

Jouw eerdere verhaal vond ik heel herkenbaar. Dat soort praktijken is standaard geworden sinds dat commerciele monopolisten de markt zijn gaan overheersen.

Men had gewoon de zaak niet moeten privatiseren en KPN glasvezel landelijk laten uitrollen, dan hadden we al die ellende niet gehad en was de kwaliteit en ook de werkomstandigheden beter geweest, en het waterhoofd zit dan op ambtenarensalarissen. Er is niets ergers dan commerciele monopolies die lichten geen pink op tenzij ze er veel geld mee kunnen verdienen of de overheid tot subsidie kunnen chanteren. Dat is altijd het slechtste van twee werelden, veel te veel betalen voor steeds slechtere kwaliteit, omdat de heren alleen maar aandeelhouderswinst lopen maximaliseren.

Naar mijn mening zijn het juist deze gewetenloze witteboordenlieden die ongestraft (zelfs als ze malverseren) meer lijden en armoede in de wereld veroorzaken dan de gewone criminelen omdat ze met hun netwerken en lobbies hoog in het systeem zitten en de structuren naar hun hand zetten om mensen maximaal uit te buiten. Omdat ze een pak aan hebben en gladde manieren en dure managementkretelogie uitslaan, wordt dat onvoldoende gezien. Jij mag Maximo Ibarara als een visionair en pionier zien, misschien omdat je nog minder waardering hebt voor de rest (wat ik me kan voorstellen), maar ik zie hem eerder als een kille saneerder, een huurling die ze uit het buitenland hebben ingevlogen om er even met de botte bijl doorheen te gaan. En die nu weer de benen neemt omdat hij elders meer kan verdienen en hij hier zijn goodwill heeft opgebruikt. Ja inderdaad een knaagdier.

Sowieso wil je niet staan juichen als er weer een visionair aantreedt in een bedrijf. Van de 100 maken 99 er een puinhoop van omdat ze alleen maar met de inbeelding leven de nieuwe Elon Musk of Steve Jobs te zijn, Van de reorganizaties mislukt nog steeds 80% ondanks de wetenschappelijk gefundeerde aanpak. Bij de overige 20% kan je afvragen of verbetering dankzij of ondanks of om andere redenen tot stand kwam en wel duurzaam is. In bijna alle gevallen betekent het een hoop ellende op de werkvloer. Ik zie liever mensen die niet in grootsheidswaanzin leven maar gewoon gedegen werk doen.

Typisch voor reorganizators is nu juist dat ze waarde niet zien van dingen die historisch gevormd zijn (zeker als ze van buiten komen), maar deze zonder pardon willen vervangen door een ideaalbeeld dat ze in hun hoofd hebben, wat later vaak een illusie blijkt te zijn. Ze leven sterk in abstracte voorstellingen die uit de nieuwste bedrijfstheorieboekjes komen en een paar jaar later weer afgedankt worden. Vaak zijn het niet meer dan rookgordijnen om de medewerkers verder te laten inleveren. Roepen dat het slecht gaat is de manier, maar niet zelden worden de resultaten gemanipuleerd door opzettelijk geld te onttrekken aan bedrijven (V&D is een schoolvoorbeeld daarvan).

KPN roept bijvoorbeeld heel hard dat ze prijs moeten verhogen omdat de kosten veel te hoog zijn geworden naar de overheid. Maar vraagt de overheid om de kostprijs inzichtelijk te maken dan weigeren ze informatie te geven. Met pharmaceutische bedrijven precies hetzelfde. Claimen dat ontwikkeling van een nieuw medicijn heel duur is geweest maar weigeren om dat met bewijzen te onderbouwen. Kille en charmante boeven in maatpakken die trucjes kennen om de mensen voor de gek te houden en weten op welke knopjes ze moeten drukken om mensen op gevoelens te sturen.

Er is een gezegde: Er zijn vele manieren om een goed bedrijf om zeep te helpen:
- alcohol is de zekerste manier
- vrouwen is de aangemaamste manier
- bedrijfsadviseurs/reorganizators is de snelste manier

[Reactie gewijzigd door Elefant op 23 juli 2024 09:01]

Wederom kan ik alleen maar bevestigend ja knikken, de rode draad is tevens het pijnpunt en kan dit enkel maar beamen. Hoe triest het ook is. Tegelijkertijd, een commercieel bedrijf wil nou eenmaal geld maken. Niets mis mee, alleen slaat men volledig door. Vooral naar de aandeelhouders moet het mooi lijken.

Je hebt vast gehoord van het NPS systeem? Net Promotor Score. Een walgelijk systeem, waarbij elk onderdeel binnen het bedrijf, met name de uitvoerenden, hier aan onderworpen worden. De mensen in het veld, bijv. de field service engineers, krijgen hiermee te maken, ik heb er mee te maken. Een klant heeft de macht mij te maken of te kraken. En indien je het systeem niet goed uitlegt, kan het zich tegen je keren. Over het algemeen vinden klanten het ook geen fijn systeem, en geven ook vaak aan dat ze dit maar raar vinden en blij zijn dat ik het heb uitgelegd. Daar ik anders een lagere beoordeling zou krijgen voor de gedane werkzaamheden. Een 7 of een 8 is volgens dat NPS systeem "neutraal" en oranje gemarkeerd. Enkel een 9 of een 10 is positief en goed.

Dit vormt het bruggetje naar de aandeelhouders, want een provider kan op basis van deze NPS score (heel netwerk gerelateerd) zeggen: "kijk eens hoeveel tevreden klanten wij hebben!", tegen een individu die er voor knokt: "doe eens wat beter je best, want dit kan beter".

Dit is al enkel een voorbeeld uit de praktijk wat aansluit op wat jij beschrijft.

Toch wil ik ook niet enkel geloven dat alles zo zwart/wit is, en wellicht wil ik het ook niet onder ogen zien. Je hoopt ergens dat een CEO als Ibarra ook graag wil innoveren, en zijn eerdere enthousiaste woorden in een Youtube filmpje bij zijn aantreden bij KPN is natuurlijk ook deels voor de bühne. Ben wat dat betreft niet geheel naïef, maar er zit dan geen greintje vakidioot in hem? Geen enthousiasme in techniek? De 'tweaker' in een CEO? Steve Jobs was dit niet bepaalt, Steve Wozniak des te meer, dat was de 'nerd', en Jobs wist het verhaal mooi te verkopen. Een gouden combinatie. Maar de magie verdwijnt bij het te groot groeien van een bedrijf. Dit zie je helaas overal. Men wil, zal en moet steeds meer en groter dan voorgaande jaren. Verschrikkelijk. Mijn tweaker hart doet pijn.

Doet me ook ineens denken aan Commodore, eens succesvol, in 1994 ter ziele door een CEO die alles behalve een Tweaker was en te commercieel dacht. De pioniers waren volgens mij al de tent uitgerookt.

Anderzijds, ten tijde van Apple in de jaren '80 zag je het omgekeerde. Apple werd van de kaart geveegd nadat Jobs de wacht werd aangezegd. Na zijn avontuur met NeXT, keerde hij terug en Apple werd zeer groot. Niet altijd is een CEO een pain in the ass, je hebt ze nodig om de puntjes op de i te zetten. Mijn inschatting van Maximo bij KPN was kennelijk een verkeerde.
Ibarra was wel enorm aan het aansturen op verkoop van KPN. Merken consolideren, bijvoorbeeld. Hij kreeg enorm veel weerstand van zowel het publiek als intern, en met de storing(en) is het wellicht nu een voor hem verloren zaak. Hoewel ik het niet geloof ivm de ongelofelijk nauwe timing dat hij op basis daarvan weg gaat, maar hij zou er niet rouwig om zijn.
Denk je werkelijk dat ie over zijn familie zoiets naar buiten brengen op die manier?
Staat het je goed zo'n alu-hoedje?

ik heb tot nu toe talloze belangrijke personen bij grote bedrijven weg zien gaan vanwege familieomstandigheden, bij allen is later gebleken dat er werkelijk iets aan de hand was.
Je hebt gelijk dat meestal de gebruikte term is "...wil meer tijd met zijn familie doorbrengen", in plaats van "familieomstandigheden."

Maar dat Ibarra geen ongekwalificeerd succes is als topman, zo na een jaar, is voor mij wel duidelijk. Hij heeft op heel veel tenen getrapt, maar de resultaten zijn mager.
Het klopt wel, de politiek heeft hier ook een handje van, na 5 jaar zakkenvullen zou ik er ook zijn voor me familie? je moet het geld samen opmaken toch?..... :X
Er is weer hoop voor XS4ALL :Y
Zo voelt het voor mij ook. Moest meteen denken aan vroegere CEO's als Apotheker (HP) en Ballmer (MS), ongelooflijk wat voor een foute beslissingen je allemaal mag nemen (beide wilde takken afstoten), je binnen één of korte termijn weer vertrekt en zo weer een ander topbedrijf voor je in de rij staat.

Of er nog hoop is, geen idee, de verandering is volgens mij al in gang gezet. Is deze CEO ook (mede) verantwoordelijk voor het uitstellen van de glasvezel uitrol?

Misschien had ik toch voor een andere opleiding moeten kiezen. :p

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 23 juli 2024 09:01]

Onder Maximo heeft KPN zich juist weer vol ingezet op glasvezel, de rem erop was bij zijn voorganger die uiteindelijk een baantje weer heeft gevonden bij Reggeborgh. Toevallig het investeringsbedrijf wat Reggefiber aan KPN heeft verkocht.
De inzet op uitrol van glasvezel onder Maximo is dan wel zeer positief, mag hopen dat dit gewoon doorgezet blijft worden.
Dat wist ik niet, dat is dan een goede beslissing geweest. :)

Ongelofelijk trouwens dat verhaal over zijn voorganger, je zou haast zeggen dat het een vooropgesteld plan/constructie was?
Zou er niet teveel op rekenen. Het opheffen van XS4ALL en de boel consolideren is helemaal geen slecht idee als het goed uitgevoerd wordt. Dus ik hoop dat ze dat gewoon doorzetten. :)
Eerst XS4ALL kapot maken en vervolgens voor "familie"omstandigheden vertrekken terwijl er een goede kans op een nieuwe functie voor hem in het vooruitzicht is. Fijn zo'n werkgever die het beste met je voor hebt als werknemer. Sorry als ik negatief overkom, maar hij krijgt weerstand van mensen met XS4ALL krijgt niet voor elkaar wat hij voor ogen had en vertrekt voordat hij alle blaam krijgt.

[Reactie gewijzigd door Kaasje123 op 23 juli 2024 09:01]

Deze CEO valt in hetzelfde lijstje als bijvoorbeeld Stephen Elop. Ze gedragen zich als dangerous stakeholders: wel urgentie en macht, maar geen legitimiteit. Zij helpen bedrijven naar een ondergang om andere bedrijven te spekken.
Mwa. Niet helemaal te vergelijken. De Nokia telefoontak was al dood aan het bloeden en stephen heeft nog even bakken met geld naar Nokia gehaald met als klap op de vuurpijl hun tak kunnen verkopen voor een mooi bedrag.

Nokia (smart) phones waren al afgeschreven voor men in de Windows boot gestapt is.
Mwa. Niet helemaal te vergelijken.
Onder het leiderschap van Elop verloor Nokia 62% van diens waarde, halveerde hun aanwezigheid in de markt van mobiele telefonie en ging het aandeel smartphones van 33% naar 3%. Nokia zelf had al investeringen gedaan in nieuwe (hoopgevende) platformen, maar dat werd afgeschoten.

Als Elop één ding gedaan heeft dan is het juist de waarde van Nokia verminderen zodat het goedkoop verkocht kon worden.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 09:01]

De waarde van Nokia zat al sinds 2008 in een vrije val. Elop kwam pas bij Nokia in 2010.

Leuk verhaal verder
De omstandigheden zijn te gunstig richting Microsoft om toeval te zijn. Elop kwam bij MS weg, ging naar Nokia en na de boel verkocht te hebben kon hij weer bij MS aan het werk.

Nokia had al een tijd ingezet op de ontwikkeling van Maemo en de N900 werd goed ontvangen maar is prematuur de nek omgedraaid. Of Nokia het daarmee gered had is maar de vraag maar de overstap naar MS was niet te verdedigen. Als er gekozen had moeten worden voor een ander OS was een overstap naar Android veel logischer geweest - daarmee hadden ze een kans gemaakt zoals je nu ook ziet met de HMD Nokia smartphones. Overstappen op Windows Mobile kan je niet anders omschrijven dan geplande zelfmoord in een verwoede poging van MS om voet aan de grond te krijgen op de smartphone markt, die volledig in het belang van MS was en absoluut niet in het belang van Nokia.

Dus nee, Elop zat daar met voorbedachte rade om ofwel Nokia om zeep te helpen, ofwel om Windows Mobile in de markt te zetten. Niet om Nokia te redden in ieder geval.
Heel leuk, maar laten we het bij feiten houden ipv foutieve info te +2en?

Google naar Nokia omzet en je ziet dat het voor komst van Elop al onderuit geklapt was. Nokia stelde op dat moment ook helemaal niets meer voor in de smartphone wereld.

Elop heeft de executie enkele jaren kunnen uitstellen en de telefoon tak voor miljarden kunnen verkopen, Microsoft weten over te halen vele miljoenen in Nokia te investeren (weggeven) . Miljarden waarmee Microsoft de Lumia 950 ontwikkeld heeft en daarna de handdoek in de Windows Mobile ring gegooid heeft.

Yup, Microsoft heeft zeker gewonnen. 5+ miljard en een hele productieketen opkopen om 1 toestel te ontwikkelen. Microsoft was de verliezer in deze. Elop is echt goed bezig geweest lol.

Maar ja, elop heeft met voorbedachte rade Nokia gesloopt dus.

Jezus wat een feitenloos gebral hier.

[Reactie gewijzigd door batjes op 23 juli 2024 09:01]

Ik zei nergens dat Nokia het briljant deed op dat moment, alleen dat ze op het punt stonden na veel voorwerk om met Maemo los te barsten en dat op dat moment de overstap naar Windows Mobile niet te verdedigen is. Daarmee zeg ik niet per sé dat een overstap niet te verdedigen was - maar als kleine speler (op dat moment) overstappen naar een nog kleiner platform is niet te verdedigen. De overstap naar Android was op dat moment echt veel logischer geweest aangezien ze dan als kleine speler over zouden stappen naar een populair platform wat al veel gebruikers kende, en daarmee dus echt de "app gap" kon overbruggen.

De overstap van Nokia op Windows Mobile betekende vrij weinig voor beide kanten van het verhaal. Stel nou dat Samsung (naar hedendaagse maatstaven dan, weet even niet hoe het er destijds voor stond) overgestapt was naar Windows Mobile dan was het een heel ander verhaal geweest. Een enorme speler op de smartphone markt stapt over naar Windows Mobile, dat had het het momentum kunnen bezorgen wat het nodig had.

De overstap van Nokia naar Windows Mobile deed gewoon niets doeltreffends - ze hadden net zo goed bij Maemo kunnen blijven en dat had ook al dan niet een succes kunnen worden, met waarschijnlijk net iets betere kansen omdat er niet een heel nieuw proces moest worden opgetuigd omdat ze er al een tijd mee bezig waren. Windows Mobile bood Nokia op dat moment niets wat Nokia niet al had.
Windows Mobile had Microsoft achter zich staan. En een aantal jaar eerder had Microsoft met Windows Mobile 6(.5), Nokia de smartphone markt uitgeknikkert, de markt die Nokia zo goed als zelf 'bedacht' heeft.

Zo'n vreemde zet was het vanuit Nokia ook weer niet. Ze hadden een mooi uniek selling point (de WinMo/Nokia combos hebben wel voor de beste en meest innovatieve smartphones gezorgt sinds de introductie van de smartphone). Hadden een grote partij met een goede ervaring in hoe je een OS een markt laat over nemen (alleen zijn tijden veranderd, en MS ook). Hadden zelf meer invloed op Windows Mobile ontwikkeling, dan ze invloed zouden hebben op Android. Helaas heeft MS niet genoeg naar Nokia geluisterd.

Nokia had in 2008-2010 maar 2 keuzes. De markt uitstappen, of een hechte partner zoeken om het nog een keer te proberen. Google was geen keuze, Apple ging niet lukken en Nokia's eigen spul op dat moment was.... gaar, super gaar. Nokia maakt prachtige hardware en op software gebied kunnen ze er ook genoeg van. Maar een heel OS ontwikkelen zou gewoon te veel zijn geweest.

HDM Global doet nu Android en hun marktgrootte is ... ruk. Ze tikken nergens de 20% aan zoals de Lumia lijn in Europa wel deed. Android was een slechtere keuze geweest. De stap was doeltreffend genoeg. Windows Phone/Mobile is o.a. door Google gewoon de grond in getrapt toen iedereen erachter kwam "Oh, er zijn geen apps". En de apps kwamen niet, omdat niemand WP had, wat weer bullshit was.

Nokia en Microsoft waren ook al een aantal jaar bezig met samenwerkingsverbanden, zoals het poorten van Office naar Symbian bv. Lang voordat MS de multiplatform tour op ging. Om even aan te geven dat die partnerschap tussen MS en Nokia niet uit de lucht kwam vallen.

Maemo zou het niet zijn geworden. Nu heeft achter de streep, het hele Windows Phone/Mobile tijdperk bij Nokia, nog geld opgeleverd. Niemand zou aan het einde van dat Maemo traject nog 5 miljard uitgeven voor die telefoontak.

Maemo was een draak trouwens, onstabiel, brak met features vergeleken met een (semi) volwaardig OS. Als Nokia het zelf had gekunnen, zouden ze niet in zee zijn gegaan met Microsoft.

Let er even goed op dat Nokia -zeer waarschijnlijk- de telefoonmarkt uitgestapt was als Windows niet op de deurmat viel. Want ondanks wat @The Zep Man beweerd, maakte Nokia sinds ~2008 al verlies op hun smartphone tak, op dusdanige wijze dat heel Nokia 2 jaar lang in de negatieve cijfers gestaan heeft. Elop kwam pas in 2010.
https://www.macrotrends.net/stocks/charts/NOK/nokia/revenue
Beetje de bekende meeuw-taktiek: met een hoop geschreeuw aankomen, de boel onderscheiten, wegvliegen en de achterblijvers met de troep laten zitten ;)
Anoniem: 100197 @MerijnB25 juni 2019 11:23
Beetje zoals wat Australia en West-europa met hun gescheiden afval doen
Soort Rianne-van-Rijbroek-taktiek dus ;)
Maar aan de andere kant wel een voorstander van meer verglazing.
Nog geen jaar en meneer is weg. Ergens blijf ik het raar vinden dat dit soort topfuncties zo snel wisselen. Het lijkt de politiek wel soms.
Vaak gebruikte tactiek is een directeur aanstellen die lastige of impopulaire maatregelen neemt. Als die zijn genomen kan hij weer weg, kan de volgende 'sorry maar ik kan dit niet meer terug draaien' zeggen. Vervolgens kan de nieuwe directeur met een schone lei beginnen
Beter snel vaststellen dat het niet werkt dan nog een paar jaar aanmodderen. In tegenstelling tot een gewone medewerker kan je een CEO moeilijk een andere positie geven binnen het bedrijf..

//ik doe geen uitspraken over zn prestaties...
De NOS meldt dat hij waarschijnlijk de top-man van Sky Italië kan worden (wordt ergens deze week een besluit genomen blijkbaar). Dus niet totaal raar.

Ik heb de ontwikkelingen van KPN niet echt gevolgd in de laatste 2 jaren, maar dat lijkt weer een Hugo Barra - Xiaomi verhaal... veel verwachtingen maar weinig echte veranderingen.

Iedereen was hoopvol na zijn werk voor Wind, maar is KPN nou echt zo veel beter/aantrekkelijker voor klanten en aandeelhouders dan 2 jaar geleden?
Klopt, *kan* worden. Ik heb altijd geleerd om mijn oude schoenen niet weg te gooien voor ik nieuwe heb. Misschien is dat voor CEOs anders? :P
Uitrol van glasvezel, met name in buitengebieden, waar eerst een rem op stond door de voorganger. Dat is wel iets waarvan we moeten hopen dat deze lijn door de nieuwe CEO wordt voortgezet. Want jarenlang stond uitrol van glasvezel enorm op de rem. Onder Ibarra werd de handrem er weer afgehaald.
Ik hoop dat Jan Kees de Jager de kans krijgt om echt weer iets van KPN te maken.
Zoo Paul Naastepad intresse hebben? Dan heb ik ineens wel vertrouwen in KPN en het samen voegen van XS4ALL.
Weg ivm "familieomstandigheden", maar héél toevallig valt dit net samen met een baan bij Sky in Italië waar zijn naam al een half jaar voor genoemd wordt.

Tja. Ik snap dat dit het go to-excuus is in die directiekringen, maar dit is allemaal wel heel doorzichtig.

Ik ben benieuwd wat er nu met XS4ALL gaat gebeuren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.