Lightyear presenteert eerste prototype van zonneauto One

De Helmondse startup Lightyear heeft het eerste prototype van zijn Lightyear One onthuld. Het is de eerste keer dat de zonneauto ook daadwerkelijk wordt getoond, nadat het bedrijf al een paar jaar teasers heeft laten zien.

De Lightyear One is een auto die volledig op zonne-energie rijdt. De auto werd dinsdagochtend onthuld in Katwijk. De Lightyear One heeft in totaal vijf vierkante meter aan zonnecellen met veiligheidsglas, en kan 725 kilometer rijden op een volle batterijlading.

Lightyear liet de auto voor het eerst pas echt zien. Het bedrijf werd in 2016 opgericht, en had tot nu nu toe alleen nog maar teasers getoond van de auto. Daaruit was al op te maken dat het dak en de achterruit volledig bestonden uit zonnepanelen. De echte auto heeft ook zonnepanelen op de motorkap. De auto heeft een accu die met een gewone 230V-stekker in acht uur kan worden opgeladen zodat de auto 400 kilometer kan rijden, of in vier uur tot een bereik van 300 kilometer. De auto kan ook opladen met de zonnepanelen. Volgens het bedrijf komt zo'n veertig procent van de stroom uit de zonnepanelen.

Het zonnedak van de auto kan 1250 wattpiek opleveren op zonnige dagen. Per jaar zou het gaan om zo'n 700kWh. Volgens de makers kan het dak het bereik in de zomer daarmee dagelijks met 50 tot 70km verlengen.

De auto kan ook worden opgeladen bij reguliere laadpalen. Er is daarvoor ondersteuning voor Type 2, met maximaal 22kW, en voor snelladen met een CCS-stekker. De Lightyear One heeft vier onafhankelijke wielmotoren zodat er volgens het bedrijf minder energie verloren gaat. Het bedrijf zegt ook dat het softwareupdates over the air naar de auto wil sturen, en dat de One ondersteuning krijgt voor Android Auto en Apple CarPlay.

Voorlopig zijn er honderd exemplaren van de auto gereserveerd, maar potentiële kopers kunnen nog vijfhonderd nieuwe modellen reserveren. De eerste auto's kosten 119.000 euro exclusief btw. De auto kan ook geleased worden via LeasePlan. Dat kan vanaf 1897 euro per maand. In de toekomst wil Lightyear goedkopere zonneauto's gaan maken, die ook worden ingezet als deelauto om de kosten te drukken.

Lightyear One

Lightyear One 2

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

25-06-2019 • 09:23

195

Submitter: henkjobse

Reacties (195)

195
191
92
23
3
87
Wijzig sortering
Kleine toevoeging aan het artikel: Ze willen over een aantal jaren de markten van Afrika en India bestrijken met deze voertuigen, de redenatie erachter is dat de elektrische infrastructuur elektrisch vervoer niet zouden aankunnen betreft opladen van de accu's (en obviously grote delen van Afrika en India hebben genoeg en constant zon).

In de renders vind ik minder mooi, hier de echte foto's

OT:

Verder een erg mooie auto en een goede ontwikkeling om oppervlak te gebruiken wat normaal alleen gebruikt wordt voor carrosie en verf.

Ik twijfel alleen of ze met een prijs van 120k, of misschien wel tzt 30k een verschil kunnen maken in India & Afrika. Begrijp me niet verkeerd, er is een grote markt voor vervoer aan het ontstaan, maar de vraag is of we met een auto het juiste probleem aan het oplossen zijn. Elektrische auto's lossen grotendeels luchtvervuiling op, maar lost niet het probleem op van verkeersopstoppingen en het goedkoop vervoeren van veel mensen.

Uit eigen ervaring in Nairobi, de matatu's zijn flink leip, vervuilend en niet even constant, maar het overgrote deel van het verkeer wordt veroorzaakt door auto's, terwijl die het minste mensen vervoeren. De grootste maatschappelijke baten kunnen niet door el. (zonne) auto's worden gewonnen, maar door beter massatransport en een andere richting van steden.

[Reactie gewijzigd door Marvin- op 23 juli 2024 04:10]

Ik was vanmorgen één van de mensen die veel te vroeg op moest om hierbij te zijn (en we hebben met het werk nummer 20 in preorder staan).

[Reactie gewijzigd door Ma_rK op 23 juli 2024 04:10]

YouTube kanaal Fully Charged Show heeft al een eerste proefrit gemaakt:

https://www.youtube.com/watch?v=bSbWwn_YCr8
Ligt het aan mij, of is die auto erg luidruchtig aan de binnenkant?

Ik vind dat lage gerommel erg luid klinken tov hun spraak. Op zo'n lage snelheid heb je dat bij andere EVs niet. Zou er een stuk geluidsisolatie weg gelaten zijn, of iets anders in het ontwerp dat dat veroorzaakt?
nog steeds echt beetje rolling-prototype als ik het zo hoor. gaat nog veel veranderen waaronder dus ook noice-reduction.
De vraag word dan hoeveel invloed die veranderingen op hun beloftes hebben. Veranderingen betekenen meestal extra gewicht, want grote invloed heeft op de specs.
Voor fans van elektrische auto's, dit is echt een top kanaal om te volgen :)
(Offtopic, maar waar is die man ook alweer van? Komt zooo bekend voor, BBC/Discovery/zoiets?)
Robert Llewellyn
Deed vroeger (voor ons in Nederland vooral) Scrapheap Challenge op Discovery.
Ja, dankjewel! (keek net het filmpje op nieuw om te subscriben en toen zag ik pas dat op 0:43 zijn naam voorbij kwam.)
Red Dwarf natuurlijk. Hoe durf je het te vragen. Beter dan Star-Wars en Star-Trek bij elkaar.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Red_Dwarf
Een flauwe comedy beter dan Star Wars en Star trek? Hoe durf je dat te zeggen. Als ik ergens allergisch voor ben is het wel comedy.
Hmm volgens de websites reserverings pagina zijn er 500 stuks van de founders edition te reserveren. Tot nu toe zijn er 89 gereserveerd zo te zien.
Grappig dat je bij het reserveren trouwens een nummer kunt kiezen….

[Reactie gewijzigd door walteij op 23 juli 2024 04:10]

Tjah, waarom niet? Misschien wil je wel nummer 123 of 256? Had men er 1500 gemaakt had er zeker iemand direct voor nummer 1337 gegaan.
En iemand voor 666 ;-)
Nummer 69 is nog beschikbaar :).
Ik kan iedereen aanraden om de talk van Tessie Hartjes terug te kijken (Van Tweakers Meetup vorig jaar) hier ging ze al inhoudelijk in op het probleem dat ze proberen op te lossen en waarom de techniek zo belangrijk is. Was erg interessant!

link: plan: Kijk hier de Meet-up Technologie & Milieu terug
Beetje zoals deze dan? Maar dan veel duurder.
Anoniem: 113730 25 juni 2019 10:24
De gemelde prijs is niet correct, reservering is 119000 euro maar de uiteindelijke auto kost 149.000 euro.
https://lightyear-prod.dev.warp.land/reserve
Het zonnedak van de auto kan 1250 wattpiek opleveren op zonnige dagen. Per jaar zou het gaan om zo'n 700kWh. Volgens de makers kan het dak het bereik in de zomer daarmee dagelijks met 50 tot 70km verlengen.
Hier zit het grote probleem in met zonneauto's. 1250 wattpiek is niets. Een auto op snelwegsnelheden verbruikt al gauw enkele tientallen kilowatts. Die 1250 wattpiek voegt nauwelijks significant iets toe. En dat is nog aangenomen dat die auto op een zonnige dag, op een weg zonder schaduw rijdt. In de praktijk zul je dat zelden of nooit meemaken.

Om dezelfde 50-70 km extra te kunnen rijden, kun je ook 10 kWh extra accu's meenemen. Dat is véél goedkoper, en kun je bovendien iedere dag, ook als het bewolkt of winter is, 50-70 km extra rijden. En die zonnepanelen kun je dan op je dak leggen, waar ze altijd in de zon liggen en véél meer energie opwekken, die je eventueel weer kunt gebruiken om je auto op te laden.
Dat lease bedrag is ook niet onaardig *kuch*.
1879 / maand
zal wel 60 maanden zijn = EUR 112.740 (incl belastingen, reparaties etc)

Dan gaan ze nog steeds wel uit van een redelijke restwaarde. Het kan natuurlijk twee kanten op gaan:
- auto is straks niets meer waard want iedereen vind hem even lelijk als ik
- auto wordt een colletors item, waarde over x jaar is hoger dan nu (maar dat zal dan vooral het geval zijn voor de paa rauto's waarin vrijwel niet gereden is, dus niet de lease auto's)

Met andere woorden: ik denk dat leaseplan hiermee nog best een gok neemt (maar de publiciteit is vast ook wat waard)
Volgens mij willen ze er een collectors item van maken. Het is in ieder geval geen typische commerciële auto. 136Pk voor een auto van minimaal €144.000 is nu niet iets om naar huis te schrijven en ik denk niet dat er een dealernetwerk komt of geavanceerde opties zoals Autopilot, radar, soft close enz.

Dit is vooral een concept car, een gelimiteerde editie. De eerste Auto die officieel zonder laadpaal kan rijden. Zolang er maar voldoende zon is en uw dagelijks gemiddelde aantal kilometers laag blijft.

Even een beredeneerde gok: Op de auto is pakweg 8m2 bovenoppervlakte waarvan 50% bruikbaar voor zonnecellen. = 4m2 celoppervlakte met 100watt piek/m2 = 400watt piek totaal laadvermogen. In de Benelux moet je dat x 0,85 doen om aan uw jaarlijkse opbrengst te komen = 400*0,85 = 340 kWh/jaar. De auto verbruikt als je heeel braaf rijdt 10,3kWh/100km. En dan moet je was ook de airco voor uitzetten.

Dus je kan in BE/NL ongeveer 3300km rijden zonder bij te laden. Ofwel gemiddeld 9km/dag. (in de zomer meer dan in de winter) Bij een groter oppervlakte zonnepanelen en in een zonniger klimaat zoals California kan ik mij inbeelden dat je aan 20-30km/dag komt puur op zonne-energie.

EDIT: Er is blijkbaar bekend dat er 1250 wattpiek beschikbaar is. Ik reken het even uit: = 1250 * 0,85 = 1088 kWh/jaar. Ofwel 10500 km /jaar dat de wagen extra kan rijden door de zon. Ofwel gemiddeld 28,8 km/dag op jaarbasis gezien. En dan moeten er nog verliezen af van de batterijen.

Ze spreken zelf van 50-70km/dag, ze gebruiken duidelijk een andere rekenmethode. Ik doe een 2de poging: Stel je wil 50km verlengen met je met hun verbruik van10,3kWh/100km (hun opgegeven verbruik), 5,13kWh van de zon zien te halen. Stel het is een zonnige zomerdag, en je gebruikt de zonne-energie rechtstreeks om de motor aan te drijven (minste verliezen) dan kom je op uw batterij 580km ver en geeft de zon tijdens die rit van pakweg 8 uur ongeveer 10kWh extra vermogen = 100km extra gereden op die zomerse dag. Reken daar nog wat verliezen mee doordat de zon per definitie niet 8 u lang in de juiste hoek staat en je komt af en toe een schaduwvlek tegen en je komt aan 50-70km extra range.

Op zich wel knap maar je voelt al aan dat ze eigenlijk een solar kit voor op uw dak hadden moeten voorzien als optie om de 100% solar powered droom waar te maken. Met een standaard installatie is dat erg inefficiënt omdat je met de AC/DC conversie zit. Veel logischer dat de zonnepanelen de auto in DC opladen.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 23 juli 2024 04:10]

ik heb nu al bijna niks lagers meer als 180Wp/m2 op mijn dak liggen.
en dan is dat nog niet eens allemaal speciaal spul.
(op een auto moet je met de benzine/diesel concurreren, en dat is een stuk duurder als elektra.
dus je kunt met gemak flink duurdere zonnecellen gebruiken en dan ga je wel over de 200Wp/m2 heen.)

in het artikel hebben ze het over 1250Wp wat op de auto past.
als ik 1250Wp op een perfect dak zou installeren, dan wel ik in Nederlander een 1250kWh tot 1500kWh er per jaar mee op. (ja je hebt veel mensen met een slecht geïnstalleerde set waardoor het gemiddelde vrij laag is, de Nederlander betaalt liever niet te veel en krijgt dan een slechte set op dak. ;) )

nu zijn autodaken voor niet de beste plek om zonnepanelen te hebben.
maar ook mijn panelen die op oost-west-noord liggen doen nog steeds 85% opleveren.
en dan kom ik toch uit op 1050kWh per jaar.
die 700kWh die ze schatten in het artikel is nog best laag geschat, maar situaties kunnen verschillen.
(elke parkeer plaats heeft een andere hoeveelheid schaduw b.v. . ;) )

dit soort auto's zijn geen tesla, maar van de grond opnieuw ontwikkeld.
veel nagedacht over efficiëntie, niet vreemd staan te kijken als je daar 7km/kWh of meer mee gaat halen.
wat dan toch nog een 700kWh x 7km/kWh = 4900km per jaar is.
(meer als ik per jaar rij. lol. :9~
dus ik zou erg blij zijn met zo een auto, moet ik hem wel krijgen want betalen kan ik hem niet. :'( )

uiteindelijk ik zie wel toekomst in dit soort auto's.
maar de toekomst is altijd erg vaag in mijn kristallen bol. :P

[Reactie gewijzigd door migjes op 23 juli 2024 04:10]

dit soort auto's zijn geen tesla, maar van de grond opnieuw ontwikkeld.
veel nagedacht over efficiëntie, niet vreemd staan te kijken als je daar 7km/kWh of meer mee gaat halen.
Tesla's zijn ook van de grond opnieuw ontwikkeld en zijn ook ontwikkeld met efficiëntie als belangrijkste uitgangspunt. Hoewel ik het ontzettend gaaf vind dat Lightyear met een mogelijk concurrerende auto komt, verwacht ik er nog niet al te veel van. Tesla heeft een veel hoger R&D budget, veel meer slimme engineers en zelfs meer ervaring dan Lightyear. Je mag dus niet verwachten dat hun eerste productiemodel gelijk efficiënter is dan de Model 3.

Ik begrijp het voordeel van zonnepanelen op het dak ook niet helemaal. Het voegt gewicht toe en kost veel geld, terwijl het effectief gezien weinig toevoegt aan de range. Door de lage efficiëntie van de panelen op de meeste parkeerplekken, lijkt het me veel slimmer om gewoon panelen op het dak van je huis of in je tuin te plaatsen.
tesla vind ik meer opgebouwd uit standaard componenten als van grond op nieuw ontwikkeld. ;)
(maar marketing mensen denken daar natuurlijk anders over. ;) )

hoezo kost PV veel geld. :?
als je klein inkoopt vandaag de dag dan kost het maar 0,35€/Wp ex BTW.
die 1200Wp kost maar <600€, als je groot inkoopt kan dat nog wel de 500€.
en nog goedkoper als je het handig ontwerpt.
in ieder geval voegt de 1200Wp niet meer als een 2000€ aan kosten toe aan de auto.
dat noem ik pinda's. ;)
(ontwikkelkosten daar gelaten, die zijn lastig te schatten met deze gegevens, maar die worden verdeelt over het aantal auto's wat word geproduceerd.)

hoezo is het zwaar?
een 1200Wp dat is lichter als een accu, denk eerder aan de 5 kilo. (maar kan ook nog naar >3kilo als je meer luxe spullen koopt. denk aan dunne film cellen b.v.)
je hebt gewoon weg niet de zelfde spullen nodig als je op dak nodig hebt, en daar zit de bulk van het gewicht in. ;)

[Reactie gewijzigd door migjes op 23 juli 2024 04:10]

Hoewel ik het ontzettend gaaf vind dat Lightyear met een mogelijk concurrerende auto komt, verwacht ik er nog niet al te veel van. Tesla heeft een veel hoger R&D budget, veel meer slimme engineers en zelfs meer ervaring dan Lightyear. Je mag dus niet verwachten dat hun eerste productiemodel gelijk efficiënter is dan de Model 3.
Je gebruikt nu dezelfde argumenten die critici van Tesla gebruiken om aan te geven waarom Tesla het niet zou gaan halen t.o.v. de gevestigde orde.
Uit het artikel:
Het zonnedak van de auto kan 1250 wattpiek opleveren op zonnige dagen. Per jaar zou het gaan om zo'n 700kWh. Volgens de makers kan het dak het bereik in de zomer daarmee dagelijks met 50 tot 70km verlengen.
Stel je berekening op basis va 400watt piek maar bij :)
Dan nog. Dit ding gaat dus 150 Euro aan stroom per jaar opbrengen. Over de levensduur van de auto worden de kosten van de zonnepanelen, inverter en lader dus nooit terug verdiend. Vanuit welk oogpunt is het nut van deze auto dan nog te verdedigen? De panelen op je dak leggen is veel goedkoper, haalt een hoger rendement en is dus een veel lagere belasting voor het mileu.
dat is het eigenlijk ook weer niet.
700kWh, dat kan 35€ zijn (kale energie kosten)
of 0€ als je alleen op het werk oplaad.
maar ook 154€ als je thuis oplaad (voor 99% van de mensen)
maar bij snel laad stations aan de snelweg kan het oplopen tot 200€.

dus hoe wil je rekenen?

en waarom niet op het dak panelen leggen en op de auto.
ik zou het op alle daken willen inc de auto. ;)
https://lightyear-prod.dev.warp.land/lightyear-one/

Range 725 km (WLTP)
Energy use 83 Wh/km (WLTP)
725x83=60175 dus ca 60 kwh accu ?

WLTP verbruik is 8,3 kwh/100km

voor de rest weinig info over cw waarde, daar moet dit verbruik in combinatie met laat gewicht (ook niet bekend) vandaan komen.
Prijzig vind ik hem ook wel, maar hij is wel super efficiënt.

Vind hem best wel mooi, beetje retro Citroën invloeden, van binnen ook helemaal niet verkeerd.
Ik dacht ook gelijk Citroen toen ik de auto zag. Nu hopen dat de prijs snel daalt naar onder de 40.000 zodat het in de lease kan voor het grote publiek. 725 KM op een acculading haalt een hoop range anxiety weg.
Van voren is het net alsof Volkswagen een futuristische impressie heeft gegeven van de Toyota Celica uit de jaren 90 IMO :P

https://images.app.goo.gl/7vGP4qM9gjJKXSDTA
Eerst maar eens echte tests zien voordat je kunt beweren dat die super efficient is.
Ze hebben in ieder geval hun best gedaan... (bekijk het filmpje maar onder het linkje van mn vorige post)
Da's niet veel......
weet het ook niet was ook maar een vraag over aantal km bij het genoemde leasebedrag. Vaak begint men bij 10.000 km
Wanneer rij ik in een zonne-auto?

Voorlopig alleen als je de lotto wint en geduld hebt. De auto komt pas eind 2020 op de markt en kost dan 119.000 euro excl. BTW. Al honderd mensen kochten er een. Hoe sneller de technologie, hoe meer mensen de auto kopen en hoe sneller hij ook toegankelijk wordt voor lagere inkomens. De auto kan ook worden geleased vanaf €1.879,- per maand via LeasePlan.
ed.nl
Levering eind 2020 vind ik nog wel erg ver weg als je een auto nu presenteert.

[Reactie gewijzigd door Carfanatic op 23 juli 2024 04:10]

Wat denk je wat Tesla deed met hun Model 3 auto?
Bestellingen waren niet weg te werken zoveel
725km range: waarom?
De meeste ritjes zijn kort!

Meer range betekent een grotere batterij, hoger gewicht, minder range (!), lang laden. En voor het gemiddelde korte ritje rijd je dus suboptimaal. Wanneer komen de handige kleine stadsautootjes die iedereen kan gebruiken?
300km range op een koude, donkere dag.... Da's net genoeg om op en neer naar het werk te gaan.

Die 725km ga je alleen in de perfecte, ideale omstandigheden halen. De minimum range is net genoeg dus volgens mij is hij aardig goed gedimensioneerd....
Die 300km is niet representatief. De gemiddelde Nederlander woont 22.7km van werk vandaan. Dan is een auto met een minimaal bereik van 50km al voldoende. Maak daar honderd van om capaciteitsvermindering met de jaren op te vangen en dan heeft deze auto drie keer zoveel capaciteit als wat de gemiddelde persoon nodig heeft voor woon-werk verkeer.

Ik woon 25km van mijn werk af en kan mijn auto thuis in de garage zetten om op te laden (en op werk, er komen hier steeds meer oplaadpunten in de parkeergarages), voor mij is een bereik van 725km of zelfs 300km zwaar overkill voor woon-werk verkeer. Maar wat @j0bro aangeeft, je betaalt wel voor die capaciteit. Ik heb veel meer interesse in een goedkopere auto met minder bereik, gelukkig komen daar ook steeds meer opties in :)
In Nederland is een gegarandeerde range van 400km echt overkill inderdaad. Maar dan krijg je weer van die mensen; en vakantie dan? ik rij 200km per dag? Newsflash; niet te veel verwachtten; dit is de eerste auto in z'n soort en met de tijd zullen dit soort auto's voor meer mensen geschikt raken. We moeten denken in oplossingen en niet in problemen, anders komen we geen steek verder. Enfin, ze zijn van plan om net al Tesla eerst een luxe auto/sedan op de markt te brengen, en wanneer de tijd rijp is en de productiekosten lager kleinere auto's op grotere schaal te gaan produceren, met waarschijnlijk ook kleinere accu's. De auto van Sono Motors is een goed voorbeeld van hoe dat eruit zou kunnen zien, al verwacht ik in de toekomst meer/beter van deze studenten.

Aan de andere kant is een thuisaccu toch ook wel prettig om te hebben denk ik, als dit mogelijk is met deze auto. Dan ben je niet afhankelijk van het stroomnet, hoe betrouwbaar dat ook is hier in NL, kijk maar hoe het fout kan gaan als het systeem uit de lucht gaat (KPN/112 storing). Hoe onafhankelijker hoe beter, ontlasting stroomnet, etc; er is ontzettend veel mogelijk in de toekomst en ik hoop dat dit soort bedrijven het gaan maken.

[Reactie gewijzigd door KleineJoop op 23 juli 2024 04:10]

Die 300km is niet representatief. De gemiddelde Nederlander woont 22.7km van werk vandaan. Dan is een auto met een minimaal bereik van 50km al voldoende. Maak daar honderd van om capaciteitsvermindering met de jaren op te vangen en dan heeft deze auto drie keer zoveel capaciteit als wat de gemiddelde persoon nodig heeft voor woon-werk verkeer.
Geld dat ook voor mensen die deze auto willen en kunnen kopen? Ik durf best een gok te wagen dat de gemiddelde afstand heel anders is als het inkomen voldoende is om anderhalve ton aan een auto uit te geven.....
Wellicht. Vanuit mijn persoonlijke situatie bekeken, ik woon nu juist verder van mijn werk af omdat ik een huis in de stad naast mijn werk niet kan betalen; als ik meer zou verdienen zou ik juist dichter bij werk gaan wonen, niet verder weg ;)

Wat iemand anders ookal opmerkt, het mooie van zonnecellen is dat je "gratis" kan autorijden, maar paradoxaal genoeg is deze auto zo duur dat je beter een nieuwe luxe benzineauto kan kopen en tien jaar lang benzine betalen en dan ben je bij wijze van spreken nog goedkoper uit. Juist de doelgroep die een auto met zonnecellen kan betalen heeft een auto met zonnecellen niet nodig.

Daarmee is het voor mij een beetje een raadsel wie dit ding gaat kopen: mensen met veel geld die uit ideologisch standpunt ermee willen rijden? Hoever die gemiddeld rijden op een dag? Ik heb werkelijk geen idee :)

Persoonlijk zou ik als ik het geld had veel liever een powerwall kopen, zonnecellen op m'n dak gooien en een Tesla model 3 performance rijden: kost minder, rijdt beter, en dan ben je thuis ook groen in plaats van alleen onderweg.

[Reactie gewijzigd door FragFrog op 23 juli 2024 04:10]

Ik zou de requirements even opnieuw opstellen voor je 25km commute. Volgens mij is een pedelec een betere oplossing.

Even serieus: gemiddeld zegt natuurlijk niks over wat individuen nodig hebben. Als we de verdeling zien heb je echte info. Misschien kan de ene helft op de fiets, pedelec omdat het onder de 15km is.

[Reactie gewijzigd door exorbitex op 23 juli 2024 04:10]

300km op en neer naar je werk!? Ik heb met je te doen.
150km tussen thuis en werk is helemaal zo vreemd niet hoor. Er zijn zat mensen die dat dagelijks rijden. Ook zat mensen die bij een detacheerder werken en elke paar maanden een andere werkplek hebben. Dicht bij je werk gaan wonen zit er dan niet in.
Omdat enkele mensen het normaliseren in hun hoofd is het nog niet gewoon. 150km van je werkplaats wonen is ridicuul.
Nogmaals; Niet iedereen kan ervoor kiezen om dichtbij zijn/haar werk te wonen. Een vriend van me zat in 1 jaar tijd getacheerd in Zeeuws-Vlaanderen, Capelle a/d IJssel, en ergens in Noord-Holland. Moet zo iemand dan 3 keer per jaar gaan verhuizen?
Begrijp ik ook, ik zit ook in een situatie waar ik vaak een uur onderweg ben, al probeer ik het te minimaliseren. Maar zelfs een uur vind ik al een ramp. Eerlijk gezegd is mijn impact op de wereld deze milieu-impact niet waard en geldt dat ook voor vele anderen. Niet rechtstreeks onze fout, maar lokaler leven zou echt wel veel problemen verhelpen (verkeer, milieu, ruimte-indeling, beschikbare tijd...)
Of gewoon geen jobs accepteren zo ver van huis?
Ik heb de afspraak met mijn detacheerder max 45 minuten van huis.
Er zijn echt genoeg leuke klussen te doen binnen een redelijke afstand van huis, dus dan ga ik mij niet in allerlei bochten wringen.

Misschien heb ik geluk met mijn sector, maar 150km zou mijn werkgever mij ook voor gek verklaren trouwens.
Ja er wonen hier zeventien miljoen mensen, er zijn er altijd wel een paar gek genoeg om zoveel tijd in de auto te gaan zitten doorbrengen. Echt logisch, veelvoorkomend, wenselijk of gezond lijkt het mij niet in ieder geval. Maar vooral het feit dat dit soort tegenargumenten altijd weer opdoemen bij EV discussies is behoorlijk vermoeiend, de limitaties zijn toch bekend?
Wat ik begreep uit het filmpje hebben ze juist maar een batterij die 2/3 is van een batterij van een model s.
De hele auto is ontworpen op efficiëntie.
En in welk opzicht zijn ze dan zoveel efficienter dan een model s of model 3?
Zijn hun accus efficienter? De stroomlijn, de motoren? Volgens mij geld voor allemaal dat het niet veel uitmaakt.

Ik voorspel je dat die efficientie ten koste is gegaan van veiligheid.
Hoeveel NCAP sterren haalt dit ding?

Een super zuinige/efficiente auto maken is niet zo moeilijk. Een efficiente auto die daarnaast ook alle veiligheid en alle comfort van een moderne auto heeft is echter heel andere koek.
Naar mijn mening presenteren ze dat met deze auto ook. Nou is het idd zoals jij als zegt eerst afwachten wat voor ncap score word.

Wat ik uit het filmpje haal is dat bijvoorbeeld de aerodynamica geoptimaliseerd is. Er zijn speciale inwheel motoren ontwikkeld en de auto heeft een koolstof vezel frame.

De verdere details heb ik natuurlijk niet maar ik ben wel erg geïnteresseerd in de ontwikkelingen die gemaakt worden met deze auto
Wat mij zorgen baart is dat ze zo weining informatie op hun site geven. Dan gaan bij mij de waarschuwingsbellen af, want dan betekent meestal dat ze hun beloftes niet of nog niet kunnen waarmaken.

het concept van die inwheel motoren is niet nieuw. Alle fabrikanten hebben er al naar gekeken en heel bewust er niet voor gekozen. Als de impact van inwheel motoren zo groot was, dan hadden meer fabrikanten wel die keus gemaakt.

Idem aerodynamica. Toyota heeft laten zien dat ze niet bang zijn om een lelijke prius te maken als dat beter is voor de aerodynamica. Echter is het verschil in verbruik met de auris uiterst miniem. Terwijl die auto dan veel praktischer in gebruik is vanwege meer ruimte achterin en de kofferbak. Ik heb zelfs het idee dat die auto nu alleen maar zo'n futuristische vormgeving heeft om het te doen LIJKEN alsof ie een bijzondere aerodynamica heeft en dus heel groen.

Koolstof vezel kan ik me voorstellen dat het helpt, maar was het dan ook geen optie geweest voor Tesla? Dat is geen conservatief bedrijf en die wilde juist een sportieve EV. Dan denk je al snel aan koolstof vezel onderdelen.

Ik zie geen onderdelen die dat gigantische verschil verklaren met Tesla. En ze vertellen het zelf ook niet. En dan denk ik: waarom niet?

Als ze iets hadden gedaan waar niemand ooit aan gedacht heeft dan zeg ik ja, daar kan ik wat mee. Maar andere bedrijven hebben ook slimme mensen in dienst. Die hebben ook deze opties overwogen en toch besloten het niet te doen. Uiteindelijk heeft elk bedrijf met dezelfde natuurwetten te maken. En dat maakt dat de verschillen nooit zo groot worden.
De voornaamste reden dat ik geen elektrische auto zou nemen(naast de aanschafprijs) is anders toch echt de range, ik wil niet iedere dag hoeven laden of vechten om een laadplek ergens bij mijn werk of in de stad. Met een range van 600+ km kan ik een 3+ werkdagen rijden zonder te laden en kan ik hem dus aan de lader hangen wanneer ik toevallig een vrije lader tegenkom en het mij uitkomt.
Daarnaast is het handig voor mensen die met de auto op vakantie gaan.

Bij benzine/diesel auto's als ik de keuze heb wil ik 1000+ km op een tank kunnen doen.
Het is ook nooit goed... Dan weer gezeur dat de range te klein is,nu weer datie te groot is...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.