Noodnummer 112 wordt bereikbaar per sms

Het noodnummer 112 wordt vanaf deze zomer bereikbaar per sms. De dienst is voor doven en slechthorenden. Wie 112 via sms wil bereiken, moet zich wel van tevoren registreren. Dat moet misbruik van de sms-dienst voorkomen.

De bereikbaarheid van 112 per sms is een proef en loopt vooralsnog tot 1 juli 2013. Daarna wordt gekeken hoe doven, slechthorenden en spraakgehandicapten 112 kunnen bereiken. Op dit moment kunnen ze de 112-alarmcentrale bereiken via teksttelefonie, zegt de overheid, waarbij letters bij het intypen direct worden verstuurd via realtime-text-software.

Niet iedereen mag naar 112 sms'en. Vanwege de angst voor nepberichtjes moeten mensen zich registreren om gebruik te maken van de dienst, die per eind juli moet werken. Van de vier miljoen telefoontjes die bij 112 per jaar binnenkomen, zijn er drie miljoen nep.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

06-07-2012 • 17:32

62

Reacties (62)

62
58
40
5
2
2
Wijzig sortering
Jammer van de nadruk op nep 112 calls.

Het gaat erom dat Doven en Slechthorenden eind juli 112 kunnen bereiken per SMS.
Dat aanmelden is niet om misbruik te voorkomen, maar eerder om te zorgen dat alleen Doven en Slechthorenden er gebruik van kunnen maken. En niet de horenden.

Nu is 112 SMS een hele slechte oplossing om 112 te bereiken.
In Zweden blijkt het dat 112 bereiken met SMS gemiddeld 14 minuten kan duren in plaats van 1-3 minuten via spraak of real-time text. (zeker bij 112 meldingen waar informatie nodig is wat er aan de hand is etc.)

Maar als backup voor het geval dat je geen andere middelen hebt om 112 te bellen is SMS wel handig. Het gevaar is wel dat de heren en dames politici nu denken dat ze 112 voor Doven en Slechthorenden hebben opgelost. dat is dus NIET waar! Elke seconde telt! Ook voor Doven en Slechthorenden!

De echte oplossing om 112 gelijkwaardig als een horende te kunnen bellen en bereiken is door middel van Total Conversation. Dat is audio, video en real-time text tegelijkertijd. Daarmee kunnen mensen zelf bepalen hoe te bellen. Gebaren, spraak of met tekst. Of een combinatie ervan, zoals mijn voorkeur. Ik praat en de andere persoon typt terug. Maar een andere belt volledig in gebarentaal en de tekst is voor namen, adressen, technische termen...etc.

Er is zojuist een Total Conversation voor 112 project beëindigd: REACH112. http://www.reach112.eu/view/en/index.html
De KLPD (112 centrum in Driebergen) heeft ook aan REACH112 meegedaan, maar alleen met real-time text. Maar de KLPD is zelf een grote voorstander van real-time text en Total Conversation.
Het bedrijf wat bezig was met REACH112 in Nederland (AnnieS) is failliet. Vandaar ook deze oplossing om 112 bereikbaar te maken.
Nee, de SMS oplossing was al besloten ruim 1 jaar voordat AnnieS failliet ging. Als AnnieS niet was omgevallen dan zou real-time text en SMS gewoon naast elkaar beschikbaar zijn.

Door het omvallen van AnnieS is de SMS oplossing wel urgenter geworden.

Nog over valse 112 meldingen, de meeste valse meldingen komen niet alleen door broekzak bellers, maar door 112 te bellen zonder simkaart. Ouders die hun lieve kinderen hun oude mobiele telefoon geven zonder simkaart om ermee te spelen..hoppa 112..hoppa een melding.
Erg slecht, vooraf moeten aanmelden is absurd!
Als er dus iets is met je mond/keel en je (bijna) niet kunt praten, misschien ook juist daarom hulp nodig hebt zoals allergische reactie op eten/steekvlieg/..., heb je dus pech. Als je bang bent dat iemand je misschien kan horen (inbraak, overval,...), heb je dus pech.

Dus je moet nu al weten of je mogelijk het komende jaar iets krijgt waarbij mogelijk hulp nodig is en je niet in staat bent 112 te bellen.

[Reactie gewijzigd door Xanaroth op 24 juli 2024 15:40]

Iets meer context is op z'n plaats voor dit artikel: het sms'en komt in plaats van de teksttelefoon, echter wordt deze weinig gebruikt (is namelijk analoog). In plaats daarvan gebruiken doven en slechthorenden vaak AnnieS. Inmiddels gebruikten, want AnnieS is recent failliet gegaan. Dit is ook de reden dat er dus asap een nieuwe manier moest komen voor doven en slechthorenden om 112 te bereiken. Deze dienst is dus niet bedacht voor situaties waarin je (bijna) niet meer kan praten, al kan ik me voorstellen dat bij succes het best daar naar uitgebreid kan worden.

Overigens maak ik me wel zorgen over de betrouwbaarheid van SMS. Hoewel de meeste berichten vrijwel instant zijn, is er geen controle of een bericht daadwerkelijk aangekomen is en zijn vertragingen ook niet raar.
SMS is belachelijk betrouwbaar omdat het in essentie out-of-band data is op het GSM-netwerk zelf. Binnen Nederland, als je telefoon bereikbaar is, komt een SMS normaal gesproken binnen de seconde aan, hooguit 5 seconden. Als er vertraging is op SMS ligt dat vrijwel altijd aan overbelaste of uitgevallen systemen, het is geen normale situatie. Als je telefoon niet bereikbaar is kan het sowieso langer duren omdat de operator de SMS moet vasthouden en het later opnieuw moet proberen (en dat is meestal niet onmiddellijk als je telefoon weer bereikbaar is).

Controle over aflevering van een SMS werkt met zeer grote betrouwbaarheid, mits je rechtstreeks over de operatornetwerken gaat. Deze functie wordt niet vaak aangeboden in de interface van mobieltjes zelf, maar is wel beschikbaar voor SMS-verstuurders. Da's ook logisch, aangezien commerciële partijen moeten weten of hun bericht aangekomen is of niet.

Zoals lezzmeister aangeeft kun je er ook nog eens voor kiezen aparte eisen te stellen aan SMS die 112 als ontvanger heeft, zodat betrouwbaarheid en snelheid praktisch gegarandeerd kunnen worden -- hooguit overbelasting van de zendmasten zelf is dan nog een probleem, maar dat geldt dan ook (en nog erger) voor bellen.
Lijkt me dat berichten naar 112 wel met prioriteit doorgestuurd (kunnen) worden.
Overigens maak ik me wel zorgen over de betrouwbaarheid van SMS. Hoewel de meeste berichten vrijwel instant zijn, is er geen controle of een bericht daadwerkelijk aangekomen is en zijn vertragingen ook niet raar.
Dat valt wel mee, sms is geen whatsapp die uren later aankomt. Er blijft natuurlijk altijd een kans dat je smsje niet verzonden kan worden als je geen bereik hebt (maar dat ligt dan aan je provider).
Een goede oplossing zou zijn dat je van de alarmcentrale een smsje terugkrijgt zodra deze ontvangen is, dan weet je in ieder geval dat de melding ontvangen is.
Momenteel bestaat er nog helemaal niks in een dergelijke situatie. Een extra service waarvoor je je moet aanmelden is niks mis mee. En indien je niet je geregistreerde telefoon bij je hebt, zijn er nog genoeg mogelijkheden om kenbaar te maken dat er wat mis is via het reguliere 112 nummer.
Als je een anafylactische shock hebt heb je echt geen kans meer naar je telefoon te grijpen en te smsen, iemand anders moet daar 112 voor bellen(/smsen), en anders is het echt wel brute pech.
Aanmelden. Als er nou iemand in mijn huis staat, en ik wil niet praten zodat hij mij kan horen. Zou een sms toch heel hulpzaam zijn. Het noodnummer 112 kan je ook misbruiken....
Anoniem: 129146 @carpebios6 juli 2012 17:35
volgens mij ligt de drempel om een nep-telefoontje te plegen toch wel nettt iets hoger dan een nep-SMS te versturen..
die nep-telefoontjes zijn voornamelijk broekzakbellers. De kans dat dat gebeurt lijkt mij vele malen hoger dan dat ik en mijn telefoon in mijn broekzak unlock, en een nieuw bericht maak, en dan ook nog eens 112 invoer..

Daarnaast zou je aan een sms zo zien of die uit je broekzak komt (zal niet veel zinnigs in staan) terwijl je de echte nepberichten keihard kan bestraffen omdat je zeker weet dat die bewust zijn gestuurd.
Plus, je kunt vast je nummer niet blokkeren bij een sms?
Bij een oproep kan dit wel, hoewel de provider natuurlijk wel weet wie het was, maar dat zal deze niet zomaar prijs mogen geven.
Voor 112 en enkele andere overheidsdiensten kan je je nummer niet blokkeren, deze zullen altijd je nummer te zien krijgen ondanks dat je het in je telefoon instelt of je een geheim nummer hebt.
Anoniem: 201824 @knirfie2446 juli 2012 19:27
Krijgen ze je nummer ook te zien als je gebruikmaakt van een gratis online SMS dienst? Wellicht is dat getoonde nummer fake, maar ik weet niet hoe goed online SMS providers het opgegeven nummer controleren. Zodoende kan het een reden zijn dat de mensen achter 112 'bang' zijn dat de SMS optie voor 112 misbruikt gaat worden.
Meestal niet nee, maar det is het zelfde voor VOIP diensten, je kan bij sommige bedrijven gratis naar vaste nummers in veel landen bellen voor 30 minuten ls een try out.
Op het werk konden we met onze Cisco VOIP hardware onze nummer ingeven(Die via Wordcall naar vaste lijn ging, we hadden geen landlijn meer). Getest met naar mijn mobieltje te bellen met de nummer 0032123456789. Werkte zonder problemen, ik weet wel niet wat ze bij de hulpdiensten zien, sinds dat het Bedrijf > Voip provider > telefoon netwerk ging.
Broekzakbellers: dat is een kwestie van tijd tot dat begrip bijna niet meer bestaat. Met de capacitieve touchscreens behoort het broekzakbellen tot het verleden. Er zijn nog wel telefoons met knopjes en met resistief touchscreen, maar die sterven toch langzamerhand wel steeds verder uit.

Ik ben dan ook benieuwd naar een bron wat betreft die broekzakbellers. Enkele jaren geleden moet dat naar mijn idee veel erger geweest zijn.
Mijn oude Alcatel van 6 jaar terug had al een unlocksysteem. En dat was gewoon een knopjes ding. Je moest de * ingedrukt houden en dan op ok drukken, iets dat je niet snel per ongeluk doet. Volgens mij zijn broekzakbellers of te zwaar technofoob om het idee van unlocken te begrijpen, of hebben ze zo'n ding op een of andere manier in hun zak gekregen, welke nog geen unlock-functie heeft: http://www.t-mag.it/wp-content/gallery/cellulari/1.jpg
Bij veel apparaten kun je 112 bellen zelfs als het ding gelockt is. Daar is natuurlijk wat voor te zeggen, aangezien je in een noodsituatie wat meer moeite zal hebben met de boel unlocken.
kuch, kijk is even hoeveel telefoons zonder touchscreen er nog verkocht worden?... en zelfs capitatief scherm kan er last van hebben, beetje vocht in de broekzak? (zomer ~ zweet) en het kan ook al werken (at least, me ipod touch V2 reageert erop en die is ook capitatief).

Helemaal uitbannen van broekzakbellen lukt toch niet, maar het is een mooi systeem om sms berichten toe te laten voor hulp benodigheden. Ik kan begrijpen dat iemand die doof is weinig heeft aan een telefoongesprek, maar via een SMS bericht wel zijn ding kan melden. Als hij zal bellen zullen ze hem waarschijnlijk als grapjas afschepen.
Ik kan je vertellen dat ik met een HTC Sensation die gelocked in mijn broekzak zit regelmatig (zeg maar 1x per maand) een noodoproep plaats.

Dan is de telefoon geunlocked, is er gekozen voor noodoproep en hoor ik de tonen van de toetsen vanuit mijn broekzak komen. Vervolgens grijp ik in wanneer ik dit hoor.

Een touchescreen zegt daarom echt niets.

[Reactie gewijzigd door Darkprince1234 op 24 juli 2024 15:40]

Ik heb een nokia c3-01 maar ook het touchscreen gaat broekzak bellen niet tegen.
Dus zit er weer die irritante toestel code op.
Niet alleen 112 heeft last van broekzakbellers, ik heb een collega waarvan de voor en achternaam met een A begint en is ook vaak het slachtoffer van broekzakbellers :P
De voicemail van Libertel is toch 121? Er zijn vast vele mensen die daarmee de fout in zijn gegaan.
Libertel? Ik moest even controleren of deze post niet uit 2000 kwam. Daarnaast is het voicemail nummer 1233.
Hoezo is dat verwarrend? Het noodnummer is toch 06-11? ;)

[Reactie gewijzigd door poepkop op 24 juli 2024 15:40]

Misschien als iemand onwel wordt en nog snel een bericht probeert te sturen naar 112 en dan wordt het ook iets als fef3fhdifvna.

moeilijk dus.
En wat is het verschil tussen dat smsje blokkeren, het afdoen als een broekzak-smsje en op de een of andere magische manier weten dat er iemand onwel is geworden? Ook in dat laatste geval weet de ambulance hooguit in de buurt van welke zendmast ie moet zijn...
Volgens mij is het juist andersom. Je kan best bellen met een privenummer, maar SMS met een privenummer, heb ik nog nooit gezien.
Kan wel hoor. En als je op een vaste lijn een SMS binnen kreeg en er geen telefoon achter hing die dat bericht kon ontvangen kreeg je je SMS in spraak.
Volgens mij bedoeld Biersteker met privénummer een niet getoond telefoonnummer. Dit kan zover ik weet inderdaad niet met sms'en via de mobiele telefoon.
Via gatewaydiensten echter wel, maardaar zijn speciale nummers vaak niet toegankelijk.
Met KPN vaste telefonie kan dat al jaren. Hoeft je niets speciaals voor te hebben. Je smst (waarvandaan dan ook) naar het vaste nummer en aan de kant van de vaste lijn gaat de telefoon over en spreekt een vrouw het smsje uit (automatisch bericht natuurlijk).

Ik gebruik het zelfs met grote regelmaat, enige nadeel is dat de tijd tussen het smsje versturen en het telefoon overgaan nog wel eens wat langer kan duren.
precies waar ik aan dacht. misbruik word toch ook bestraft met een boete of afsluiting? dan zie ik niet waarom ze er bang voor zijn.
Ik weet het niet zeker, maar volgens mij: als je niet kunt praten vanwege de situatie, zal de operator je vragen te communiceren door met je vinger te tikken op de telefoon/microfoon. Zo kun je toch nog simpele ja/nee vragen beantwoorden.

Een broekzakbeller is dan ook uitgesloten, want die zal niet terug tikken.
Waarom niet toegankelijk voor iedereen??

Gewoon 4,5 euro bel kosten in rekening brengen, als blijkt dat het om een echte melding gaat kosten terug storten.
Of al het beltegoed afschrijven als het om een grap gaat. Bij abbo meteen 15 euro hogere telefoonrekening oid. Uiteraard moet een keer broekzakbellen door de vingers worden gekeken.
Dan kun je de politie ook niet bereiken als je geen beltegoed meer hebt. Je kunt nu zelfs zonder simkaart de politie bereiken. Elke telefoon moet zonder simkaart instaat zijn een noodnummer te bereiken. Zelfs als je geen bereik hebt kun het noodnummer nog proberen te bereiken. De telefoon verhoogt de sterkte van het signaal dusdanig hoog dat het over de wettelijke limiet heengaat, maar dit mag omdat het om het bereiken van een noodnummer gaat.
3 miljoen van de 4 miljoen nep :? |:( :X Dat is schokkend veel zeg!

On topic: wel mooi om te zien dat het nu ook per sms kan. Helemaal nu je jezelf van te voren moet registreren om dat te kunnen doen. Ben benieuwd naar de resultaten.
Vergeet niet dat als 1 op de 10 mensen 1x per jaar per ongeluk broekzakbelt, je al op 1.6 miljoen per jaar zit.
112 werkt dan ook nog eens zelfs met toetslock. Ik was een paar maanden geleden half uit verveling met de knopjes van mijn telefoon aan het spelen en toen was ik ook aan het bellen. Zag het binnen een seconde dus hing op terwijl hij nog overging, maar kan me voorstellen dat het wel eens mis gaat zo.
Ook bij 911 springt de telefoon aan.
3 miljoen neppe telefoontjes? Van de 17 miljoen mensen die in Nederland wonen?
Dan kunnen we er ongeveer van uitgaan dat de meeste overtreders het vaker doen.

Als het de eerste keer niet grappig is, is het de tweede keer dan nog minder grappig?
Anoniem: 315662 @Wolfos6 juli 2012 17:48
even de link lezen :) de meeste van die nep-telefoontjes zijn broekzakbellers, die doen het dus niet expres. Natuurlijk zijn er mensen die denken dat het grappig is en die zullen het inderdaad vaker doen.
Anoniem: 349241 7 juli 2012 00:05
Een bijkomend voordeel bij SMSjes is dat het mogelijk is om tekst te parsen, en meteen te detecteren welke hulpdiensten waar nodig zijn.
Haha, nog nooit met input van een gebruiker gewerkt? Maar dit is in normale omstandigheden al bijna niet betrouwbaar te doen. Laat staan in een noodsituatie.

Iemand de SMS laten lezen en de juiste keuzes te laten maken is denk ik een beter idee.
Goede zaak, al dacht ik bij de titel dat het mede te maken had met het uitvallen van de dienst afgelopen week.
Ik zou zeggen dat een dergelijke dienst bij nog zo'n uitval als backup zou moeten kunnen fungeren, zonder vereiste registratie.
Lijkt mij een goede zaak, nu zorgen dat de mensen die dit misschien nodig hebben goed op de hoogte gebracht worden van het opt-in beleid. Ik vraag mij af of er ook onderzoek gedaan is naar de bereikbaarheid van 112 onder deze doelgroep of dat men het gedaan heeft omdat het nodig leek.
Anoniem: 171104 6 juli 2012 17:37
Is dit enkel voor Nederland, België of alle landen waar 112 het noodnummer is? Want ik heb eigenlijk geen enkel idee als 4 miljoen oproepen veel of weinig is voor Nederland, Belgie of de EU.
Wat wel veel is zijn de nep oproepen. 3/4 schandalig gewoon. Al zullen er ook wel veel bij zijn die per ongeluk bellen. Net zoals de vervelende noodnummer functie op de Samsung S3.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.