KPN moet lagere tarieven overzetten nummers met terugwerkende kracht hanteren

De Nederlandse provider KPN moet met terugwerkende kracht vanaf begin 2017 lagere tarieven hanteren voor het overzetten van vaste telefoonnummers. Dat heeft toezichthouder ACM bepaald. Dat geldt veelal voor nummers van bedrijven.

KPN vroeg aan bedrijven maximaal 200 euro voor het overzetten van een blok van telefoonnummers als zij overstapten naar een andere aanbieder, maar dat tarief is inmiddels 42,80 euro. Bij bijvoorbeeld 085-nummers, vaste nummers met een kengetal dat niet aan een locatie gebonden is, was het tarief maximaal 49 euro en dat is nu iets onder 11 euro, blijkt uit de publicatie van ACM.

Volgens ACM mag KPN wel kosten in rekening brengen voor het overzetten van nummers, maar die mogen maximaal de daadwerkelijk gemaakte kosten zijn. Die kosten verschillen per soort telefoonnummer, maar de tarieven lagen volgens de toezichthouder veel te hoog. KPN had de tarieven al verlaagd op 1 maart vorig jaar, maar moet dat nu doen vanaf het eerste moment dat een concurrent klaagde over de tarieven, op 18 januari 2017.

Het is onduidelijk hoeveel geld dat KPN gaat kosten. De provider zou nog in beroep kunnen tegen de beslissing bij de rechtbank in Rotterdam. Het is niet duidelijk of dat zal gebeuren. De beslissing gaat alleen over vaste nummers en niet over mobiele nummers.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

03-02-2020 • 10:08

35 Linkedin

Reacties (35)

35
35
29
3
0
5
Wijzig sortering
Volgens ACM mag KPN wel kosten in rekening brengen voor het overzetten van nummers, maar die mogen maximaal de daadwerkelijk gemaakte kosten zijn.
Hoezo mag KPN niet meer dan de daadwerkelijk gemaakte kosten vragen? Mogen ze niet een percentage x winst maken?
Omdat dit gaat over de tarieven die KPN mag rekenen aan concurrenten die op dezelfde infrastructuur werken als KPN.

Dus als Tele2 een nummer wil wijzigen voor een klant, moet dit bij KPN gebeuren. Het hele idee van het openstellen van de telefoonlijnen was om concurrentie mogelijk te maken. Als KPN winst gaat maken heb je dus mogelijk oneerlijke concurrentie....
Ik zie dat toch heel anders, ik vind het meer oneerlijke concurrentie dat jij als KPN voor een concurrent onder de kostprijs werkzaamheden moet gaan verrichten, dat zou nergens op slaan. Met 200 euro maakt KPN inderdaad dikke winst, daar moet een reële prijs voor gerekend worden maar die moet wel minstens overeenkomen met de daadwerkelijke kosten die kpn maakt. Anders is het juist een teken dat men kunstmatig probeert een open markt te forceren die er eigenlijk niet hoort te zijn.
Dat is exact het doel van de ACM
Alleen krijgen ze het al jaren niet voor elkaar :+
ik volg je niet helemaal.... waarom is de nieuwe prijs geen reëele prijs volgens jou?
200 is dikke winst. Het overzetsysteem zal niet ZO ingewikkeld zijn....

het ACM eist dat ze het voor kostprijs doen. Dan hadden ze al jaren moeten doen, en dat hebben ze niet gedaan. Dus met terugwerkende kracht je onterecht geinde geld terugbetalen. Lijkt mij gewoon volgens de afspraken die destijds zijn gemaakt.
Er staat nergens dat ze onder de kostprijs moeten werken. Er staat zelfs duidelijk, tegen kostprijs. Overigens zijn dit soort bedrijven niet gek, in de kostprijs zit alles verrekend. Dus niet alleen personeelskosten maar ook het opzetten en onderhouden van de infrastructuur.
Daarom is toch ook precies de maximale te rekenen prijs gebaseerd op de daadwerkelijke kosten en niet maar een paar cent?
Volgens ACM mag KPN wel kosten in rekening brengen voor het overzetten van nummers, maar die mogen maximaal de daadwerkelijk gemaakte kosten zijn.
Klinkt heel redelijk, als zij monopolist zijn in nummeraansluitingen hebben ze veel te gauw een perverse prikkel om door middel van dubieuze hoge kosten er voor te zorgen dat men niet overstapt.
Het gaat niet onder de kostprijs het gaan om de kostprijs.

Een telefoon nummer is iets dat men wettelijk gewoon moet porteren en meewerken aan het overzetten. Daar winst op maken beperkt gewoon de concurrentie. Hoeveel zouden ze dan winst mogen maken 10% 50% 100% of 1000%.

Het gaat er juist om dat tel nummer tegen kostprijs, dus niet onder de kostprijs omgezet moeten kunnen worden om concurrentie te bevorderen.
Niet voor het porteren van nummers, want dat is concurrentievervalsing. Dit zal ongetwijfeld nog steeds voortkomen uit de geschiedenis waarin KPN het monopolie had op vaste telefonie. Als je het vertrekken naar een andere aanbieder dan zo duur maakt dat het niet meer interessant is, dan speel je een beetje vals.
We willen niet dat telefoonbedrijven hun klanten gijzelen door het overzetten van nummers heel duur te maken. Als ze 10.000 per telefoonnummer vragen dan is het economisch niet meer interessant om over te stappen naar een goedkopere concurrent. De verhuiskosten zijn dan veel groter dan de besparing die overstappen oplevert. Dat is niet de bedoeling.
Vanuit de geschiedenis heeft KPN ook nog eens de meeste telefoonnummers in handen waardoor ze sterker in dit soort onderhandelingen staan dan hun concurrenten. Dit is een redelijk vriendelijke oplossing om met dat conflict om te gaan.
De meeste ISP's berekenen deze kosten niet door, wat waarschijnlijk al in de prijzen zit verwerkt. Alleen (voor zover ik weet) prijsvechter Online.nl rekent daar een tientje voor, maar dat is ook onder de kostprijs.
Hoeveel is de kostprijs voor een systeem dat waarschijnlijk grotendeels geautomatiseerd is?
Dit is de partij die alle portering beheert en uitvoert

https://www.portingxs.com/
Fout, COIN is de organisatie die dat beheert en uitvoert. PortingXS is alleen een grote partij die de automatisering voor porteringen voor veel operators faciliteert.PortingXS is volgens mij wel betrokken geweest bij de eerste systemen van COIN, maar volgens mij is dat tegenwoordig niet meer zo.
Coin doet de nummer blokken inderdaad uitgeven aan de providers. Maar heeft daarna niets meer porteringen te maken

Maar alle porteringen gaan via porting XS. Alle provider schieten de porterings xml bij portingXS in.

Daar heeft coin volgens mij niets mee van doen. Behalve dat je door verplicht lidmaatschap via hun web portal toegang krijgt tot portingXS service.

Coin is een vereniging die het belang van leden behartigt. Bieden ook een routering kosten overzicht maar betekent niet dat ze zelf routeren. Dat doen partijen zoals iBasis, BT, virgin.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 3 februari 2020 14:44]

Sorry, maar je hebt het echt mis. Telefoonnummers worden door de ACM uitgedeeld aan telcos, porteringen lopen via COIN (zie bv. https://nl.wikipedia.org/...erdraagbaarheid#Nederland en https://coin.nl/nl/diensten/nummerportabiliteit).

PortingXS is een softwareclub die systemen aanbieden voor nummerporteringen in verschillende landen. In Nederland communiceren ze echt gewoon tegen de systemen van COIN aan.

Ik heb iets meer dan een jaar geleden software geschreven die daarvoor met COIN communiceert en heb nog regelmatig contact met ze.
Het kan. Ik baseer me op kennis van meer dan 10 jaar terug. En in de telecom is dat heel oud.

Maar wij deden toen alle portering bij portingXS inschieten vandaar
Dat is wel kort door de bocht.

Porting XS is niks meer dan een gateway naar Coin.
De grotere ISP's hebben allemaal een koppeling direct naar Coin.

Coin is de waarheid in telefoonwereld niet wat er in PortingXS staat.
Porting XS doet een xml verzoek richting Coin.
Coin informeert alle aangesloten partijen.
Iedere dag stuurt Coin nog een update list in wat er daadwerkelijk in Coin staat.
informatie over het protocol wat gebruik wordt kan je hier een stuk over vinden.
https://books.google.nl/b...porting%20service&f=false

[Reactie gewijzigd door ehvc op 3 februari 2020 13:13]

De discussie en vraag is wat de kosten zijn en niet de precieze techniek dus ja het is kort door bocht. Maar portingXS als tussen partij bepaald dan toch de kosten

Maar coin houd/hield toch alleen bij waar een nummer zit. Portering komen gewoon via poringXS op de dag van aanvraag als xml binnen. Niet via coin? Het is aan de verlaten de provider om dat juist te verwerken.

Het gebeurde in verleden vaak genoeg dat de verlaten de provider vergeten was deze xml’s te verwerken waardoor mensen bij de verlatende provider niet meer naar het uit geporteerde nummer konden bellen door verkeerde routeringen

Wat we inderdaad wel deden was iedere dag coin update over welke nummers we inbezit hadden zodat ze voor de oorspronkelijk eigenaar (provider) het nummer konden volgen. Zo het bij opzegging weer terug gaat naar oorspronkelijke provider.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 3 februari 2020 15:32]

De kennis die je denkt te hebben van 10 jaar geleden was 10 jaar geleden ook al niet juist. COIN is de centrale partij, PortingXS biedt een "handige" interface aan of zelfs de volledige afhandeling van porteringen voor operators als klant.
Dat is toch precies wat zeg en de discussie over de kosten voor porteringen.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 3 februari 2020 14:01]

ik viel alleen over het feit dat wat je zei onjuist was.

er moet ook niet gedacht worden dat hier de kosten voor het fysiek porteren zijn.
Je hebt het over dubbeltjes wat je aan porting XS betaald.

Ja het meeste is geautomatiseerd, maar dit is vaak voor de consumenten markt.
De laatste cijfers zijn volgens mij dat er 45k per week switchen tussen ISP's.
Dit is met de hand niet te doen.

Op de zakelijkemarkt is dat anders, vaak heb je te maken met meerdere telefonie platformen met elk hun expertise voor de klant.
Het provisionen van deze platformen gebeurt vaak door een engineer.
Dat is waar de kosten "vooral vroeger" vandaan komen.
Dit is de partij die alle portering beheert en uitvoert

https://www.portingxs.com/
Dat is niet waar!

De nummers en de porteringen van nummers ligt bij Coin.
Als je een kleine ISP bent met je eigen operator code en je wilt niet een geheel automatisering platform optuigen dan levert PortingXS daar een dienst voor.

(aanpassing, quote toe gevoegd.)

[Reactie gewijzigd door ehvc op 3 februari 2020 10:59]

Automatisering is niet gratis. Ontwikkeling van het systeem, onderhoud van de systemen.
Vergis je niet, automatiseren en onderhoud kost ook bakken met geld.
Het is niet zo dat je 1 keer een investering doet en dan klaar bent voor 5 jaar.
Aan consumenten is dit nooit doorberekend. Het gaat hier om zakelijke aansluitingen.
Dat inderdaad, en zo te lezen gaat het ook alleen over portering van nummerblokken, niet individuele nummers.
Overigens verbaasd het mij niks dat KPN 200 euro vraagde, zover ik weet deden ze 4 jaar geleden nog activatie van nieuwe nummers / nummer blokken nog met de hand, en moest je die als partij zelf via email aanvragen bij KPN. Ook al hebben we daar een heel mooi systeem voor in Nederland.

Het ACM document is weer interesant leesvoer in ieder geval. Hoe telecomproviders gedwongen worden met elkaar samen te werken in nederland al dan niet met "het mes op de keel" blijft fascinerend.
Een paar jaar geleden was het inderdaad nog zo dat gedeeltes van de KPN porteringen handmatig werden doorgevoerd, volgens mij was dat alleen voor ISDN-30 (PRI) en meervoudige analog/ISDN porteringen het geval. Normale analoge en enkelvoudige ISDN lijnen gingen automatisch.
Het gaat volgens mij om de kosten die ze aan hun concurrenten/collega's doorberekenen. Zoals bijvoorbeeld Tele2.....
Bij veel onder bedrijven zit dat idd in de prijs, dus je betaald het toch. Zit bij bij cheapconnect en porteren koste daar dacht 10 euro van de ene naar andere provider. Ze zijn ook goedkoop want een nummer kost 9 euro per jaar.
Ze zijn ook goedkoop want een nummer kost 9 euro per jaar.
Volgens mij is de prijs gereguleerd op max 10 EUR/jaar. 1 EUR onder max is niet bepaald goedkoop, echter zullen alle andere providers van wel de volle 10 EUR/jaar rekenen omdat het kan (tm).
Een los nummer niet, maar een nummerblok van bijvoorbeeld 100 nummers betaal je zo 200 euro, als je een groot bedrijf hebt met bijvoorbeeld 4 nummerblokken van 100 nummers dan loopt dat aardig op.
Net clickbait dit. De titel is zo krom geschreven dat je er nog achter moet komen waar het over gaa
Anoniem: 892075
3 februari 2020 23:30
zucht,

Hebben jullie alleen al de 1e pagina van 'oordeel ACM gelezen "De Samenvatting"?
de link volgende die daar ook vermeld staat >> https://www.acm.nl/sites/...e-aan-porteertarieven.pdf

Lees alleen al de samenvatting in basis, als dat niet al teveel moeite kost, dit door te lezen en kom dan pas terug om erover te discusieren.

Samenvatting

De ACM heeft onderzoek gedaan naar de tarieven die KPN bij andere aanbieders in rekening brengt voor het uitporteren van telefoonnummers, wanneer een eindgebruiker naar deze andere aanbieder overstapt met behoud van zijn telefoonnummer. De kosten die KPN daarvoor rekent kunnen deze aanbieders rechtstreeks of indirect afwentelen op eindgebruikers, wat leidt tot hogere tarieven en waardoor overstapdrempels kunnen ontstaan. Op grond van artikel 4.10, zevende lid, onder b van de Telecommunicatiewet moeten deze tarieven kostengeoriënteerd zijn. Dit draagt bij aan het doel om overstapdrempels zoveel mogelijk weg te nemen.

De ACM heeft vastgesteld dat de door KPN gehanteerde tarieven van €2 per nummer en €200 per
nummerblok niet in overeenstemming waren met het wettelijke vereiste van kostenoriëntatie. De ACM heeft daarom op 29 januari 2019 in een bindende aanwijzing aan KPN opgelegd nieuwe tarieven vast te stellen met inachtneming van de in het besluit uiteen gezette principes voor kostenoriëntatie.

In deze bindende aanwijzing hebben meerdere partijen zich niet kunnen vinden. Zo heeft KPN bezwaar gemaakt tegen de bindende aanwijzing omdat zij vindt dat de tarieven te laag zijn vastgesteld en omdat de ACM geen terugwerkende kracht aan de tarieven had mogen verlenen. Voiceworks c.s. hebben bezwaar gemaakt omdat zij vinden dat de ACM de tarieven te hoog heeft vastgesteld en dat de ACM met haar onderzoek verder terug in de tijd had moeten gaan.

De bezwaren van partijen zijn in zoverre gegrond dat de ACM in dit besluit tot de conclusie komt dat KPN haar porteertarieven met terugwerkende kracht dient te corrigeren, teruggaand tot 18 januari 2017. De bezwaren van partijen zijn ongegrond voor wat betreft de hoogte van de door de ACM in de bindende aanwijzing vastgestelde tarieven. Deze tarieven blijven daarmee ongewijzigd.


------------------

Wat ik hiermee probeer duidelijk te maken, velen alhier "denken een KLOK te horen luiden en daarmee denkende dat ze de BIG BEN horen, maar als ze ECHT op onderzoek gaan komt men erachter dat het niets meer is dan een opname afgespeelt via een cassettebandje op een cassette-recorder op een MONO versterker met maar 1 luidspeaker (lekker ouderwets hé) verrad ook mijn leeftijd gelijk ongeveer.

Kortom, kom nu eens met echte argumenten ipv, tja hoe zeg je dat netjes, zonder dat men letterlijk uit zijn nek zit te kletsen of beter gezegd zwetsen.

Ronald

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 892075 op 3 februari 2020 23:52]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee