Elektronische betalingen aan kassa in Nederland stijgen naar 61 procent

In de afgelopen twaalf maanden was het aantal betalingen met een pinpas aan kassa's in Nederland voor het eerst gemiddeld 60 procent. In het afgelopen halfjaar was dat 61 procent en werd er voor het eerst in de horeca meer met de pinpas dan met contant geld betaald.

Volgens de cijfers van De Nederlandsche Bank was de stijging van pinbetalingen in het horecasegment het grootst. Ten opzichte van het eerste halfjaar van 2017 steeg het aantal elektronische betalingen met 7 procentpunten. Het gebruik van de pinpas of contant geld is nog sterk afhankelijk van het marktsegment, maar in 7 van de 12 segmenten die DNB hanteert, wordt er inmiddels meer betaald met pin dan met cash.

Jongeren tussen 19 en 24 maken nog het minst gebruik van contant geld. In de eerste helft van dit jaar betaalden zij 77 procent van hun aankopen met een pinpas. Dat is een toename van 9 procentpunten ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Alleen kinderen van 12 tot 18 jaar en mensen van 75 jaar of ouder betalen nog vaker contant dan met pin.

Met de huidige cijfers is het in 2014 gestelde doel van 60 procent pinbetalingen behaald. Dat doel werd gesteld door banken en de Betaalvereniging Nederland. In 2014 werd er nog in 60 procent van de transacties met cash betaald.

DNB benadrukt volgens het AD dat de mogelijkheid om met cash te betalen moet blijven bestaan. De toezichthouder merkt op dat veel mensen moeite hebben met pinnen, waaronder sommige ouderen, visueel gehandicapten en laaggeletterden. Ook wijst DNB op de kwetsbaarheid van een cashloze samenleving door storingen en hacks.

Mochten supermarkten of grote ketens geen cash meer accepteren, ziet DNB dat als een groot probleem. De toezichthouder hoopt dat banken en winkels zelf afspraken maken en er zo voor zorgen dat contant geld algemeen geaccepteerd blijft. Als dat niet lukt, is het aan de politiek om te bepalen of er regelgeving moet komen.

DNB waarschuwt gemeenten die eisen dat burgers een rijbewijs of paspoort met pin betalen. Dat is onder meer zo in Amersfoort, Leiden en Tilburg. De toezichthouder suggereert volgens AD dat organisaties zoals de Consumentenbond naar de rechter zouden kunnen stappen als ergens niet met contant geld betaald kan worden.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

29-10-2018 • 10:14

201 Linkedin

Submitter: Takezo

Reacties (201)

201
195
98
14
0
87
Wijzig sortering
Aan de ene kant is DNB zelf grote motor achter contant verbannen (via hun clubje "maatschappelijk overleg betalingsverkeer"), en nu dat aardig lukt roepen ze nog even voor de vorm dat contant toch ook wel mogelijk moet blijven. Dan heb je dus gewoon boter op je hoofd.

En zorgen dat nu contant succesvol onderuitgehaald wordt er toch tenminste iets als "anoniem electronisch betalen" te krijgen is? Nee, natuurlijk niet. Ze proberen het niet eens. Terwijl ze het al jaren weten cq. hadden kunnen weten want het is ze meermaals verteld. Ik word dus een beetje moe van DNB en dit soort berichten. Ze hebben hier een maatschappelijke taak en hoewel ze doen of ze 'm serieus nemen, verzaken ze 'm eigenlijk gewoon.

De rest van de politiek ook overigens. Er is al vaker geroepen dat het best raar is dat gemeenten even besluiten geen contant meer aan te nemen, terwijl hun inwoners helemaal geen keuze hebben even naar een andere winkel te gaan voor bijvoorbeeld een identiteitskaart, die je toch moet hebben. Mooier nog, waar je voor moet betalen ook al is dat helemaal niet handig (als je portemonnee met idpas en pinpas gejat is) en eigenlijk onnodig (want je moet er toch precies één hebben en je wil 'm helemaal niet verliezen want identiteitsdiefstal is stinkvervelend). En die situatie mag gewoon blijven voortbestaan.

Ik zeg, het is erg tekenend van DNB maar ook de rest van de politiek dat dit zo voortsukkelt.
Ik vind anonimiteit bij het aankopen van een rijbewijs of ID kaart niet echt een sluitend argument. Bij die dingen ben je immers per definitie niet anoniem. Anoniem OV opladen bijvoorbeeld vind ik wel een enorm gat in de procedures momenteel. Dit kan met geld alleen bij grote stations.

Echter wel is het inderdaad belangrijk om mensen als zwervers ook een mogelijkheid te geven een ID bewijs te kopen (die komen ook meer in aanraking met politie in het algemeen). En die zullen nooit een pinpas hebben ivm gebrek aan vast adres.

Identiteitsdiefstal is idd een zorg, mijn paspoort is ook pas gerold :( Er zou eigenlijk een pin op je ID pas moeten zitten zodat je hem gewoon kan blokkeren bij gebruik voor belangrijke dingen als het openen van een bankrekening.
Ik vind anonimiteit bij het aankopen van een rijbewijs of ID kaart niet echt een sluitend argument.
Volgens mij is dat het punt niet.
Echter wel is het inderdaad belangrijk om mensen als zwervers ook een mogelijkheid te geven een ID bewijs te kopen (die komen ook meer in aanraking met politie in het algemeen). En die zullen nooit een pinpas hebben ivm gebrek aan vast adres.
Dit komt meer in de buurt. Om een nieuwe ID-kaart te krijgen moet je betalen met een PIN-pas. Dat lukt niet als je portemonnee is gestolen, verloren of verbrand. De simpele oplossing is om paspoorten en ID-kaarten weer gratis te maken. Iedereen heeft er een nodig, laten we er dus collectief voor betalen in plaats van dat iedereen z'n eigen pas moet afrekenen, dat scheelt een hoop overhead en is veel handiger in situaties waarin mensen in de problemen zitten.
Individueel betalen was ook niet meer dan een slimme belastingverhoging (het verplaatsen van kosten van de staat naar de burger).
40 euro per 10 jaar is een nogal beroerde belastingverhoging, dat is echt niet de reden voor individueel betalen. Probleem is wel dat als je een ID kaart gratis maakt, veel mensen ze laten rondslingeren en kwijt raken, wat id fraude nogal in de hand werkt.

Oftewel, het is echt niet zo eenvoudig als je denkt.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 29 oktober 2018 16:50]

40 euro per 10 jaar is een nogal beroerde belastingverhoging, dat is echt niet de reden voor individueel betalen. Probleem is wel dat als je een ID kaart gratis maakt, veel mensen ze laten rondslingeren en kwijt raken, wat id fraude nogal in de hand werkt.
Dat probleem is natuurlijk weer ontstaan doordat we verplicht zijn om altijd een ID bij ons te hebben... eh pardon, te kunnen "tonen" ... Als mensen hun ID niet thuis in de kluis kunnen bewaren dan zullen ze inderdaad blijven slingeren.
Dat bedoel ik niet - ik bedoel dat als je iets gratis te vervangen maakt, mensen er direct minder zorgvuldig mee om gaan.
Dat bedoel ik niet - ik bedoel dat als je iets gratis te vervangen maakt, mensen er direct minder zorgvuldig mee om gaan.
Ik kan betere oplossingen bedenken. Bijvoorbeeld dat iedereen gratis eens in de drie(?) jaar een nieuwe pas kan krijgen en als je voortijdig een extra pas nodig hebt dan moet je zelf betalen. Dan kun je 99% van de gevallen "gratis" afhandelen zonder extra overhead en kun je coulant omgaan met mensen die in de problemen zitten.
Er zijn tal van automaten die geld accepteren voor het opladen van OV-chipkaarten, alleen die van de NS niet. Anonimiteit vind ik overigens het minste argument. Cash geld is een wettig betaalmiddel die zeker door overheid altijd geaccepteerd moet worden indien de situatie dat toe laat. Daarmee doel ik dus op betalingen op het gemeentehuis en dergelijke. Zoals aangegeven door iemand anders heb je niet de keuze om naar een andere winkel te gaan.

Ook in bussen kun je nu al meer alleen pinnen ipv contant betalen, wat ik wel een goede ontwikkeling vind. Daar wegen de veiligheidsvoordelen op tegen de nadelen van het niet accepteren van cash, in mijn ogen.

Nederland loopt qua betalingen met debetkaarten ipv cash echt voor op vele anderen landen waar cash only nog veel meer gemeengoed is. Kijk eens naar de zuidelijkere Europese landen bijvoorbeeld.
GekkePrutser: Ik maak dat argument ook niet, dus je haalt wat zaken doorelkaar.

Hann1BaL: Ik denk niet dat alleen pinnen in de bus zo'n goede ontwikkeling is. De "noodzaak" komt voort uit problemen elders ("veelplegers", de glorieuze lijst van 600, en andere problematiek) die maar niet ingedamd lijkt te kunnen worden. Dat is dus paniekvoetbal om incompetentie. Had "de politiek" dat niet chronisch uit de klauwen laten lopen dan konden alle andere reizigers nog gewoon contant betalen als ze dat graag wilden.

Maargoed, omdat contant er vanbovenaf langzaam uitgepest wordt en toch lang niet iedereen ook z'n naam+rekeningnummer wil weggeven iedere keer als'ie betaalt (aan de verkoper, zijn bank, de betalingsafhandelaars ertussen, jouw bank weet dan ook gelijk precies waar je wanneer was, en dat blijft allemaal minstens zeven jaar lang in databestanden rondslingeren) zeg ik dus: Daar zit best wel een gat in de markt en daar had DNB best tijdig op in kunnen springen om een (echt) anoniem electronisch pinkaartje te verzinnen. Dan kun je daar mischien ook je (toch niet zo heel erg) "anonieme" ov-faalkaart mee opladen.

Goed, dan lopen we voor, maar waarom doen we geen moeite om ook goed om te gaan met de minder mooie gevolgen en daar tijdig goede oplossingen voor te verzinnen? Dan hoeft het volgende land dat niet. Maar nee: We negeren de problemen gewoon. Ook DNB. En dat, nouja, kan beter.
Je mening is compleet duidelijk, maar de grote vraag is of jouw mening een groot draagvlak in de maatschappij heeft. Als mensen structureel op plekken waar ze WEL keuze hebben de PIN only opties vermijden, dan moeten de andere winkels snel genoeg achter hun oren krabben.

Ik ben bang dat je voor een kleine minderheid spreekt waarmee de motivatie om met een anoniem betalingssysteem te komen vanzelf minder wordt. Technisch gezien moet het niet moeilijk zijn om bijv prepaid kaarten te maken die gebruikt kunnen worden om te pinnen zoals je die ook voor credit cards hebt.
Die redenering ga ik niet in mee. Als je puur op "populariteit" kijkt en (de eerste tekenen van) een meerderheid al voldoende vindt, dan hoef je maar naar het aantal facebook- en linkedingebruikers te kijken om te beslissen dat we "dus" geen privacy nodig hebben "dus" waarom nog moeite doen voor die AVG/GDBR, die schaffen we binnenkort "dus toch wel" af.

En dan krijg je fratsen zoals waar de Britse regering even over dacht, totdat het volk haar onder luide hoon terugfloot: "Waarom laten we niet gewoon facebook gebruiken om 'identiteit' te regelen voor inloggen op overheidssites?" Goed idee, lekker met de tijd mee, hee.

Er zijn dus dingen waar je als overheid moet zeggen "leuk dat jullie dat allemaal doen maar we staan er op dat er ook nog op deze dingen gelet wordt". En dan is het heel redelijk om te zeggen dat, omdat contant langzaamaan in het verdomhoekje belandt want electronisch heet "makkelijker" en "veiliger" te zijn (beide aanvechtbaar, maar dat terzijde), zorg dan dus dat er een electronische variant is die de nadelen van een pinpas-met-bankrekening-op-naam niet heeft. En dat is een puntje goed bestuur, niet een puntje populariteit.

Die "prepaid credit cards" (eigenlijk "prepaid debit cards") bestaan wel maar mag je in Europa niet kopen zonder overlegging van een identiteitsbewijs. Want ook zo'n kaart kopen om voor een paar tientjes op aliexpress te bestellen is dus gewoon hartstikke gevaarlijk qua witwassen enzo. Zeggen de regeltjes. En dat is een denk- en houdingsprobleem in de politiek.
Ik heb dit naar aanleiding van dit artikel nagevraagd bij de organisatie "Nederlandse Betaalvereniging" (de organisatie achter pin.nl), maar een winkelier krijgt die gegevens niet. De winkelier ontvangt alleen een gedeeltelijk pasnummer, gedeeltelijk rekeningnummer en je bank. (Het komt er op neer dat de winkelier dezelfde gegevens ontvangt die ook op je PIN-bon staan).

Nou zou bijvoorbeeld een supermarkt daar wel op kunnen volgen (gezien de combinatie van de bank, het gedeeltelijke rekeningnummer en gedeeltelijke pasnummer waarschijnlijk binnen redelijkheid wel een unieke combinatie zijn) maar ze hebben in elk geval niet één op één je naam erbij.

Disclaimer: Als zij liegen, dan lieg ik ook :)
Leuk dat je dat nagevraagd hebt. Het is alleen wel een mooi stukje deflectie (van hunnie) want zoals je zegt is het wel "uniek genoeg" om dan wel niet direct een naam te achterhalen maar wel een uniek persoon te kunnen volgen.

Waar overigens verrekte weinig voor nodig is, gezien verschillende studies. Iets van vier keer inchecken met een ov-chipkaart is voldoende om in een stedelijke dataset van in-/uitchecken te komen bovendrijven. Of wellicht nog mooier: Binnen een kantoortuin wat passeer-oogjes (lichtstraaltje met een aan/uit-oogje) ophangen in combinatie met weten wie waar zit was voldoende om met hoge accuraatheit individuen door het kantoor te kunnen volgen. Dat soort gein maakt alle verzekeringen van "oh we hebben het wel voldoende gemaskeerd hoor" minstens naïef, als niet verdacht.

De deflectie zit erin dat alle andere partijen noodgedwongen wel precies weten wie je bent. Dus niet de grutter, maar hun bank toch zeker wel, en zo verder. En als het gezag langskomt dan verdwijnt alle maskering als sneeuw voor de zon natuurlijk. Dus wat er kan gebeuren als er eens een kwaadwillende toegang tot die andere systemen weet te krijgen? Je kan niet veel meer dan heel hard hopen dat dat nooit gaat gebeuren.
Cash geld is een wettig betaalmiddel die zeker door overheid altijd geaccepteerd moet worden indien de situatie dat toe laat.
Kan je even de wetgeving linken die dit regelt?
Je begrijpt mn tekst niet. Ik ventileer de mening dat ik vind dat de overheid dat moet doen.
Je begrijpt mn tekst niet. Ik ventileer de mening dat ik vind dat de overheid dat moet doen.
Het "probleem" is dat de Euro in Nederland een wettig betaalmiddel is, maar dat dat niet betekent dat ik verplicht ben om dat betaalmiddel in contanten te accepteren, Ik mag gewoon zeggen dat ik geen briefjes van €500 accepteer, of geen 1 cent munten. Ik kan ook gewoon roepen dat helemaal geen contant accepteer. Pin is ook gewoon een Euro. Dat is waar bedrijven en overheden die alleen pin accepteren zich op beroepen.
Er zijn tal van automaten die geld accepteren voor het opladen van OV-chipkaarten, alleen die van de NS niet.
Inderdaad, sommige NS-automaten hebben alleen een gleuf voor de pinpas, maar er zijn er zeker ook die contant geld accepteren.
Daklozen kunnen een briefadres gebruiken dat de gemeente aanbied.
Maar kunnen die dan ook daadwerkelijk een rekening krijgen?

Het was pas nog in het nieuws dat bijvoorbeeld prostituees die legaal werken en belasting afdragen niet eens een rekening kunnen krijgen omdat geen een bank ze wil hebben.
Ik snap je punt niet, ze kunnen toch prima een poging doen om elektronisch betalen zo goed mogelijk te stimuleren zonder contant geld helemaal 100% te willen laten verdwijnen. Ik kan me zo voorstellen dat zij misschien een 80% doelstelling voor ogen hebben ofzo. In dat geval doen of zeggen ze niks vreemds.

Dat er kernactiviteiten van een gemeente zijn waar je niet contant kunt betalen lijkt me inderdaad ook niet heel handig, maar dat is waarschijnlijk een balans die nog gezocht moet worden.
Ze hebben inderdaad een doelstelling vastgesteld, die is 60% (althans, dat hoorde ik op de radio vanmorgen). Daarom is het ook niet heel raar dat ze nu op de rem trappen, want met het huidige tempo gaat het flink verder dan 60%.
Het is natuurlijk onzin dat iets of iemand dit in de hand heeft (hoeveel % van de betalingen precies elektronisch gaan). Het was te verwachten dat, eenmaal laagdrempelig, elektronische betalingen een grote vlucht zouden nemen / jaar op jaar zouden toenemen. Daar valt verder bar weinig aan te sturen. Je kan er gif op innemen dat dit jaarlijks verder zal stijgen tot cash praktisch alleen nog voor zwart geld gebruikt wordt..

Het komt niet erg serieus over om te denken dat het bij 60% zou stoppen, alleen maar omdat dat een doelstelling van de Nederlandse Bank is of zo. Wat doen ze dan precies om het na 60% af te remmen? Niets, behalve dit persbericht :D
Wtf ik wil gewoon niet dat ik straks geen sok meer onder mijn matras kan hebben.
Mocht de nood er zijn kan ik altijd "anoniem" een grote aankoop doen in een winkel of zwarte markt.
Contant geld is al een wettig betaalmiddel, vreemd dat misschien nog extra regelgeving moet komen om dit te bekrachtigen. Mijn punt is namelijk: iets dat al 'wettig' is, hoef je niet nog eens 'extra wettig' te maken.
Wettig betaalmiddel betekend dat je het mag gebruiken om leningen af te betalen en een paar andere dingen. Dat betekend niet dat een winkel het moet accepteren. Genoeg winkels (bijv. kassaloze AH To Go) accepteren geen contant geld, zowel in Nederland alsin het buiteland en wat de DNB voorsteld is om dat te verbieden.
Verschil met de gemeenten die geen contant geld accepteren is dat je er bij de kassaloze AH To Go voor kunt kiezen om naar een andere winkel (Kiosk, supermarkt verderop etc.) te gaan om een vergelijkbaar product aan te schaffen en daarvoor met cash te betalen.

Bij de gemeente kun je niet even naar een ander toe om je rijbewijs / ID kaart / paspoort / VoG etc. te 'kopen', dus sta je daar met je bundeltje geld, wat een wettig betaalmiddel is, maar niet wordt geaccepteerd door een overheidsinstantie.
Ik snap je punt uiteraard, dat het discutabel is dat een overheidsinstantie geen contant geld accepteerd, maar even vanuit een praktisch oogpunt. Waarom zou iemand persé niet willen pinnen? Vanuit een potentieel privacyoogpunt lijkt mij niet echt relevant voor jouw voorbeelden. Anoniem een ID-kaart ophalen bij de gemeente? :) En het lijkt me ook niet echt iets dat je geheim wil houden bij de bank (die je toch al tot op een zekere hoogte (moet) vertrouw(t|en))
Simpel voorbeeld: Ik heb een redelijke hoeveelheid gepind, want ik ga over een week op vakantie. Mijn paspoort moet verlengd, maar er is een PIN-storing (of mijn pinpas heeft een breuk). Nu wil ik een nieuw paspoort aanvragen, maar kan dus niet betalen met mijn cash geld, waardoor ik niet op vakantie kan (aangezien het een week duurt voordat je je nieuwe paspoort kunt ophalen)

Dit is natuurlijk een voorbeeld wat misschien vergezocht is, maar er zijn talloze situaties te bedenken waarbij het toch wel erg handig zou zijn als er in ieder geval meer dan één betaalmogelijkheid is bij een gemeente. Het gaat daarbij niet zozeer om het niet willen pinnen, maar om de situaties waarbij pinnen gewoonweg niet kan (op dat moment)

[Reactie gewijzigd door Tha_Clown op 31 oktober 2018 11:54]

De "Ah to go 's" die ik ken hebben altijd nog een bemande kassa voor cash betalingen
Mogelijk is het veranderd (kom niet meer zo vaak naar Nederland), maar op Utrecht Centraal was bijv. een onbemande AH To Go (er was letterlijk soms geen personeel) en bij de uitgang stonden enkel een paar zelf scan "palen". Volgens mij hoorde er officieel wel altijd 1 iemand van de winkel aanwezig te zijn (was meestal bezig als vakkenvuller), maar ben er wel eens geweest dat er letterlijk niemand was.
Kan heel goed hoor. Ik gebruik ook nooit de bemande kassa's, maar zag/zie er altijd wel 1. Kom tegenwoordig eigenlijk alleen nog maar op Ams Bijlmer-Arena, dus de info kan wat verouderd zijn voor andere winkels ;-)
Onbemande AH to go het winkelen word steeds onpersoonlijker ;(
Hoezo is dat een slechte zaak? Betekend dat je steeds minder van dat onpersoonlijk menselijke contact hebt. Persoonlijk menselijk contact is heerlijk, maar "goedendag" "pinnen graag" "bedankt" "tot ziens" is niks persoonlijks aan.

Ik bedoel, natuurlijk, automatisering zorgt er langzaam voor dat er minder en minder banen zijn voor een steeds grotere groep mensen en dat zorgt voor onrust die je duidelijk kunt zien in de politiek (Trump, Brexit, Wilders, etc.), maar dat is een compleet separaat probleem.

Ik woon momenteel in centraal europa waar bijna iedere grotere supermarkt bemande en onbemande kassa's heeft en ik kies toch echt bijna altijd voor de onbemande omdat ze sneller zijn en ik niet iemand nutteloos voor me hoef laten te werken.
Ik woon momenteel in centraal europa waar bijna iedere grotere supermarkt bemande en onbemande kassa's heeft en ik kies toch echt bijna altijd voor de onbemande omdat ze sneller zijn en ik niet iemand nutteloos voor me hoef laten te werken.
Nutteloos? Dus ook jouw baan is "nutteloos".
De mensen die er werken zijn blij dat ze werken en ongeacht wat, men kan een biefstukje kopen ipv een boterham met pindakaas met een uitkering ;)
offtopic; Wat ook raar is bij de AH, voor de vacature van kassière wordt hbo gevraagd, reden? Omdat men het kan, maar ook een lager opgeleide kan dit ook gewoon en vaak beter, want die dames en heren achter de kassa, kunnen bijna niet eens hoofdrekenen, en het salaris blijft laag daar, dus die hbo`ers verdienen niet waar ze eigenlijk recht op zouden hebben.
Anoniem: 1092407
@Dream_ON29 oktober 2018 11:01
Op Rotterdam CS is een AH to go (buiten de poortjes, aan de kant van de hoofdingang) waar je niet contant kunt betalen en waar alleen nog self service kassa's staan. Daar kun je dus praktisch gezien geen contant geld afdwingen zonder daar weer een bemande kassa neer te zetten. Dit verschijnsel kan ik echter wel mee leven zolang er nog winkels blijven bestaan die wel gewoon cash accepteren. Mijn nieuwe paspoort kon ik alleen met bankpas betalen en dat vond ik wel een kwalijke zaak. Ik heb me erbij neergelegd daar maar ik juich het wel toe als dergelijke praktijken worden tegengegaan. Ik waardeer contant geld enorm vanwege het anonieme karakter van de betaling. Ik heb er geen behoefte aan dat instanties mijn betaalverkeer in kaart kunnen brengen en dus doe ik praktisch al mijn betalingen nog gewoon cash en ik zal dat ook altijd blijven doen. Bijkomend voordeel is dat ik mijn uitgaven beter in het oog kan houden. Bij een elektronische betaling heb ik minder controle over en zicht op het proces en dat bevalt mij niet.
Daar kun je dus praktisch gezien geen contant geld afdwingen zonder daar weer een bemande kassa neer te zetten.
In de Tesco (buitelandse supermarktketen) kun je gewoon met contant geld betalen bij de self-service kassas. Prima mogelijk om technisch te maken hoor :+ . Je onbemande kassas worden dan wel iets groter.

[Reactie gewijzigd door David Mulder op 29 oktober 2018 11:05]

Daar doe ik ook soms boodschappen :P maar die heb ik nog niet gezien. Maar je hebt natuurlijk helemaal gelijk dat dat gewoon kan. Ik zeg doen! Einde aan het pinnen. :+
In dat bakje onder de scanner kun je geld gooien, super handig als je van veel kleingeld af wilt na een vakantie ofzo.
Kan inderdaad prima. Je hoeft niet eens alle kassa's daarmee uit te rusten, je kunt er uit zuinigheid ook voor kiezen om één of enkele kassa's van dat systeem te voorzien.
De Jumbo To Go/City heeft ook altijd een bemande kassa maar die accepteren ook geen contant.
AH To Go op Amsterdam Sloterdijk heeft bij mijn weten geen bemande kassa's meer.
De AH to go in Utrecht heeft - voor zo ver ik me herinner - geen bemande kassa. In Zwolle dan weer wel. Ik vraag me af of dit ook zo is in Rotter, staat me bij dat dat ook een bemande kassa heeft omdat het een vrij groot filiaal is, voor een station natuurlijk.
Imho een goed voorstel, de optie om het te accepteren is echt niet zo moeilijk voor die winkels
Zou liever willen zien dat ze zouden voorstellen dat er een optie moet zijn om anoniem te betalen. Maakt niet uit of dat met contant geld is of iets anders, want dat is de enige objectieve kern van het probleem. Dat oudere mensen het wel of niet fijn vinden is een zaak van klantvriendelijkheid, dat je niet meer anoniem je voedsel zou kunnen kopen is een zaak van grondrechten.
Maar moet je een wettig betaalmiddel altijd accepteren? Pinnen is ook een wettig betaalmiddel, maar je kan niet overal pinnen.
Is pinnen dan niet meer een wettige manier om te kunnen betalen? Het is geen wettig betaalmiddel, gezien je niet je pinpas aan de winkel geeft?

(Ik heb geen idee of hier op deze manier onderscheid op word gemaakt, dit is van mij uit meer een vraag)
Er is een onderscheid tussen betaalmiddel (de Euro) en de betaalmethode (kas, credit card, pin betaling, iDeal).
Nee, je hebt geen acceptatieplicht van geld. Zo mag een winkelier bepaalde coupures weigeren (200-eurobiljetten worden regelmatig geweigerd) of als je 90 euro met 20ct munten wil betalen zal een winkelier dit waarschijnlijk ook weigeren)

Het is verstandig van een winkelier om bijvoorbeeld aan te geven dat hij 200-eurobiljetten weigert bij de kassa of de voordeur om de discussie te vermijdem maar dat moet hij niet)
Dat er geen acceptatieplicht is voor grote coupures, is ok, maar wat zijn volgens jou de redenen waarom een winkelier grotere coupures zou weigeren ? Is het juist niet éénvoudiger om een grote coupure bvb 500 Eur op echtheid te checken dan 10 achtereenvolgende briefjes van 50 ?

[Reactie gewijzigd door blackbaby op 29 oktober 2018 13:12]

Ik ben zelf geen ondernemer en heb er ook niet echt een mening over of ze dat juist wel of juist niet moeten doen. (ik betaal eigenlijk alleen maar met pasjes).
De officiële reden die meestal aangemerkt wordt is dat grotere coupures gevoeliger voor grotere hoeveelheden vals geld. (één foute meting geeft grotere gevolgen)

Verder kan ik me nog bedenken:
- Minder gevoelig voor grotere hoeveelheden geld kwijt te zijn bij een diefstal (in geval van snelle graai uit de kassa)
- Minder Makkelijk 'ongemerkt' (nog) grotere hoeveelheden geld in de kassa
- Minder flexibel met eventueel wisselgeld (geldt allicht meer voor de 20-euro coupures en 50 minder)
- Afhankelijk van het soort winkel: Werknemers kunnen zenuwachtig worden bij het werken met grote coupures

Tevens:
https://eur-lex.europa.eu...=CELEX:32010H0191&from=NL
Europa is van mening dat coupures "altijd geaccepteerd" moeten worden (als aanbeveling).
Nee, maar het punt is vergelijkbaar met dat rond de Euro cent. Officieel is de Eurocent een wettig betaalmiddel. Alleen hebben de winkeliers besloten om af te ronden en de 1 cent en 2 cent munten min of meer te weren. Wat de DNB nu vraagt is om ervoor te zorgen dat kas betalingen altijd plaats kunenn blijven vinden. Denk bijvoorbeeld aan de bus en tram
Ze ronden misschien wel af, maar als jij 1,05 euro wilt betalen met 1 euro en 5 muntjes van 1 eurocent moeten ze dat gewoon aannemen.
Helaas blijkt in de praktijk er genoeg winkels te zijn die 1 cent munten weigeren, zelf al eens meegemaakt. Zo worden ook briefjes van 500 en zelfs van 100 veel geweigerd. OK toegegeven dat dat bij lage bedragen een flinke aanslag op het wisselgeld geeft maar het blijft contant geld.....

Maar het gebruik van digitaal geld is toch juist heel makkelijk om alle geldstromen in kaart te houden en zwart en vals geld tegen te gaan? De DNB zou dit juist moeten toejuigen.
...en dan is er ineens een hack. Vraag maar eens aan Letland hoe het dan gaat. Daar lag door een (Russische?) hack ineens alles plat. DNB is bezorgd over kwetsbaarheid doordat er geen alternatieven zijn, alsmede om uitstluiting van met name ouderen en blinden.


Edit: spelling

[Reactie gewijzigd door pepsiblik op 29 oktober 2018 11:10]

Is het gemakkelijk voor een blind persoon om de briefjes uit elkaar te houden dan? Vraag ik me dan weer af..
Op die briefjes (en ook de munten) zitten speciale herkenningstekens voor blinden. Dus ja.
Met euro's zeer zeker, met met bijvoorbeeld Amerikaanse dollars niet.
We zouden een soort portemonnee op een kaart moeten hebben, een soort knip op een chip...

We noemen het KnipChip!! Gat in de markt ;)
Ik had er bijna serieus op gereageerd. Toen zag ik de smiley :)

[Reactie gewijzigd door pepsiblik op 29 oktober 2018 14:09]

1.03 afronden naar 1.05, terwijl ik met 1 euro en 3 eurocenten kan en wil betalen en tegelijk is het een wettig betaalmiddel, maar weigeren aan te nemen is een andere manier om te zeggen dat men wettig 2 eurocenten van je mag stelen?
Je kan vaak ook pinnen. Scheelt weer twee cent. En bij afrondingen van 1,01 of 1,02 kan je contant betalen. Op jaarbasis scheelt dat natuurlijk heel veel weinig...
x 7 milard mensen x zoveel betalingen per jaar scheelt het vast wat meer, btw, pinnen was toch de betaalmethode!
Je hebt in zo'n geval ook de keuze om het met PIN te betalen, dan betaal je exact het bedrag. zonder dat het wordt afgerond
er is aangegeven dat bedrijven dan heel je leven in kaart brengen, de gegevens verkopen, dat ik daar niks aan verdien etc, wel opletten graag
En alsnog heb je per transactie de keuze of je deze 'gelogd' wilt hebben, of dat je dit 'loggen' afkoopt voor max. 2 cent extra.
Nee hoor. Je kunt namelijk met PIN betalen en dan betaal je 1,03. Of je loopt weg en gaat ergens anders heen. Dus in die zin is het geen stelen. Net zomin als het doorberekenen van transactiekosten aan klanten (denk aan de opslag wanneer je betaald met credit card).
Nee hoor, als winkel hoef je dat niet aan te nemen. Dat ben je niet verplicht. Maar je kan de klant ook niet dwingen om anders te betalen. Als je beide voet bij stuk houdt kom je simpelweg niet tot een koopovereenkomst.
Wettig betaalmiddel betekent dat je het gewoon moet aannemen, tenzij je van tevoren aangegeven hebt het niet te accepteren, zoals met die biljetten van 500. Ze mogen de muntjes niet zomaar weigeren, ook al ronden ze af.
Betaalmiddel en betaalmethode zijn twee verschillende dingen. Een Nederlandse winkel mag geen Euros weigeren. Zo mogen wel weigeren dat je het kas betaald. Bijvoorbeeld in het openbaar Vervoer waar je betaalt met je OV chipkaart.
Betaalmiddel en betaalmethode zijn twee verschillende dingen. Een Nederlandse winkel mag geen Euros weigeren.
Technisch gezien mogen ze dat wel weigeren, maar dan mogen ze niet zeggen dat jij niet kon betalen en dan een deurwaarder op je af sturen.

"Die man daar heeft een liter melk gestolen. Dat gekleurde briefje dat hij mij gaf erken ik niet!" :)
Nee. Dat klopt niet. De winkeliers mogen weigeren dat jij kas betaalt voor je melk. En ze zullen je dan een andere betaalmethode aanbieden (iDeal, Paypal, PIN, credit card, etc). Als jij het daar niet mee eens bent, moet je die melk laten staan en ergens anders halen. En de winkelier krijgt geen omzet.

Wat echter niet kan, is dat die in Nederland gevestigde winkelier (bijvoorbeeld een antiekhandelaar die import uit de VS verkoopt) jouw in Dollars wil laten betalen. Jij hebt het recht om het equivalente bedrag te betalen in Euros en de winkelier kan jou dat niet weigeren. Doet ie dat wel, dan kun je naar de politie stappen en die maakt dan proces verbaal op.
Nee hoor, zie de volgende link; https://www.rijksoverheid...taalmiddel-overal-betalen
De wet verplicht dit dus niet. Maar bij weigering moet je het ‘in de regel aangeven’. Dat is dan weer erg vaag eerlijk gezegd.

Maar uiteindelijk is het lood om oud ijzer, want ook al zou je cash moeten accepteren, dan kan je als verkoper alsnog besluiten om simpelweg niet te verkopen.

[Reactie gewijzigd door Silvin op 29 oktober 2018 12:33]

Klopt. Alhoewel je dan soms rare gezichten krijgt van mensen die die muntjes nog nooit gezien hebben :)

Maar we moeten ook onderscheid maken tussen betaalmiddel (de Euro) en betaalmethode: dat laatste is waar het eigenlijk over gaat en waar ik op doelde.

[Reactie gewijzigd door pepsiblik op 29 oktober 2018 10:37]

Precies, ik heb het meer dan eens meegemaakt, temeer dat ze in dezelfde situatie zelf dan ook passen met 1, 2 en 5 cent. Als de consument niet het recht heeft om koper muntjes te weigeren, blijft de vraag waar een verkoper dit vandaan haalt.
Dit komt iig door de kosten van het storten van muntgeld. De ABN rekent bv 2 cent per munt. Dit is excl. de vaste kosten. Dat is een van de goedkoopste. Je kan ook in sealbags storten per kilo volgens mij en helemaal dik verlies maken.

Ik accepteer ook geen 1 en 2 cent, omdat het dus meer dan waardeloos is, het kost je letterlijk geld om ze kwijt te raken. Goedkoopste optie is in de afvalcontainer mikken. Maar ik vind het ook weer niet erg als je 5 cent minder betaald. Gewoon afschaffen, wil niet eens weten wat het kost om ze te produceren, vervoeren en in roulatie brengen.

[Reactie gewijzigd door HakanX op 30 oktober 2018 04:58]

https://www.rijksoverheid...taalmiddel-overal-betalen

Zoals ik het lees bepaalt een winkelier zelf welke middelen hij/zij accepteert.
Klopt. En dat zeg ik ook. Betaalmiddel is niet hetzelfde als betaalmethode. Vandaar ook de oproep aan diverse vertegenwoordigers om tot een overeenkomst te komen die kas betalen zoveel mogelijk garandeert.
Nou, veel succes ermee.

Want de winkeliers hebben nog een tweede grote voordeel: Gratis datamining van hun klanten zonder dat ze met bonuskaarten e.d. hoeven te werken. En nog moeilijker te omzeilen ook omdat je niet elke week een nieuwe bonuskaart kan gaan halen zoals ik lange tijd gedaan heb.

Er moet eigenlijk een anoniem electronisch betaalmiddel komen. Maar de staat heeft hier ook niet veel belang bij dus ik vraag me af of dit er ooit wel komt (buiten diverse cryptocoins zoals Zcash, Dash, Monero die anonimiteit als grondslag hebben maar nooit echt van de grond komen in het dagelijks betaalverkeer)
En nog moeilijker te omzeilen ook omdat je niet elke week een nieuwe bonuskaart kan gaan halen zoals ik lange tijd gedaan heb.
Saywhatnow? Waarom zou je elke week een nieuwe bonuskaart halen? Als je wel bonus wilt, maar geen kaart, dan zeg je toch gewoon dat je hem niet bij je hebt, dan gebruikt ze gewoon een algemeen nummer...
[...]
Saywhatnow? Waarom zou je elke week een nieuwe bonuskaart halen? Als je wel bonus wilt, maar geen kaart, dan zeg je toch gewoon dat je hem niet bij je hebt, dan gebruikt ze gewoon een algemeen nummer...
Tegenwoordig wel, maar jaren geleden deden ze dat niet.
Maar vroeger had je een anonieme bonuskaart...
Maar dan nog, dan wordt het aankoopgedrag nog steeds aan dezelfde persoon verbonden. En als je een keer pint dan weten ze ook welk rekeningnummer daarbij hoort.
Nee. Dat voordeel hebben ze niet. De winkelier heeft geen toegang tot de betaaltranscties. Die lopen via de banken.
De winkelier is de eigenaar van de rekening. Bovendien, je wil me toch niet vertellen dat een partij als AH niet genoeg macht heeft om deze informatie van de banken af te dwingen?
Het moet ook maar wettelijk mogen natuurlijk.
Van bijvoorbeeld de PIN transacties, zie je alleen het netto bedrag binnen komen van een hele dag in een enkele transactie. Je ziet niet elke betaling apart.
Weren is een groot woord bij de 1 en 2 centen, bij de biljetten die een grotere waarde dan 50 euro vertegenwoordigen is dit echter wel vaak het geval. Hier in het dorp (Elst, gld) worden 1 en 2 centen gewoon geaccepteerd bij betaling maar worden deze niet terug gegeven als wisselgeld.
Is het ook niet zo dat 1 en 2 centen ook niet meer in de productie zitten? Er doet mij iets heugen dat er werd gezegd hier mee te stoppen omdat de kosten voor het make nvan een 1 of 2 eurocent munt hogerlagen dan de gegeven waarde van de munt zelf.
Ze zouden ook heel creatief mensen kunnen forceren om te betalen met de pin.
Een mooi voorbeeld is de AH bij ons in de buurt. De zelfscan is altijd open, met 7 kassa's. maar als je geen zelfscan doet en in de rij bij de kassa wil staan, zijn er vaak maar 2 kassa's open. De pinkassa en de contant kassa. Ze staan dus toe om contant te kunnen betalen, maar als er heel veel mensen zijn die dat willen, wordt die rij vaak heel lang. Maar ze doen geen andere kassa open, niet vaak in elk geval.
Andere winkel uitzoeken. De klant bepaalt uiteindelijk.
Moet je wel genoeg klanten zover krijgen en dan zal het snel gedaan zijn.
Bedrijven passen pas iets aan als het fundamenteel omzet kost!
Is dat bij een supermarkt niet erg lastig? Veel mensen zijn toch gewend aan hun eigen supermarkt, of kopen alleen bepaalde producten bij een andere. Zelf vind ik de meeste producten van Jumbo huismerk niet zo lekker, terwijl van AH huismerk is het vaak veel beter (mening). Daarnaast vooral voor ouderen, moet er dan wel binnen een bepaald handbereik een supermarkt in de buurt zijn. Zelf zou ik in elk geval ook geen 5km rijden voor de eerste de beste supermarkt die wel contant geld accepteert. Daarnaast is voeding een eerste levensbehoefte en zal je het links of rechtsom toch nodig hebben.
Andere winkel uitzoeken. De klant bepaalt uiteindelijk.
Moet je wel genoeg klanten zover krijgen en dan zal het snel gedaan zijn.
Bedrijven passen pas iets aan als het fundamenteel omzet kost!
Voor zover dat nog gaat in Nederland. Zo'n beetje alles is in handen van drie grote ketens.
Het kost de AH ook maar 1 medewerker voor die 7 zelfscan kassa's, en 2 voor de ouderwetse kassa. Ik begrijp de beslissing volledig, en ben ook voorstander van dit soort vooruitgang in de techniek. Dat we ook moeten blijven nadenken over de ouderen en de groeiende werkloosheid als gevolg van deze automatisatie is logisch, echter blijft dat gigantisch achter. Technisch valt er al voldoende te verzinnen om het voor een oudere makkelijk en veilig op te lossen, echter is het de investering niet waard - het levert simpelweg geen geld op, die blijven stug met de centjes lopen. Ik denk dat we in de nabije toekomst geen groot verschil gaan ervaren op dit vlak.
Grappig (of misschien eigenlijk droevig?) dat ik hier tot nu toe alleen maar reacties lees als "ik pin alleen nog maar". Juist bezoekers van een site als deze zouden toch moeten weten hoe sterk digitale betalingen op je privacy ingrijpen. Er zitten zoveel partijen tussen, en die krijgen allemaal te weten op welke locatie jij op welk moment was en hoeveel je daar hebt uitgegeven (dus wat je ongeveer gekocht zal hebben). Winkels geef je de mogelijkheid om zonder bonuskaart-onzin een compleet profiel van jou op te stellen.

Zelf betaal ik bijna alles contant, op de heel grote bedragen na (rondlopen met €800 in je zak voor een nieuwe telefoon geeft ook geen goed gevoel). Vooral bij grote winkelketens die de financiële en technische mogelijkheid hebben om alles bij te houden, zoals AH, en al helemaal bij bedrijven die bekend staan om het misbruiken van persoonlijke gegevens voor marketingdoeleinden, zoals Mediamarkt. Ik vraag me af of dit uberhaupt nog wel mag sinds de GDPR. Ze hebben tenslotte niet mijn toestemming om die gegevens te gebruiken voor iets anders dan het beoogde doel, namelijk het doen van 1 betaling.

[Reactie gewijzigd door kozue op 29 oktober 2018 10:44]

Bezoekers van een site als deze maken ook graag gebruik van technologie om hun leven gemakkelijker te maken. Waarom zou ik elke keer als ik iets koop met een stapel papier en metaal in de weer gaan als ik ook gewoon in 2 seconden contactloos kan betalen? Het maakt mij persoonlijk geen reet uit dat 'the evil corporates' weten dat ik op zaterdag een rondje heb gedaan in de kroeg en op maandag een pond gehakt haal bij de super. Wat me wel uitmaakt is hoe gemakkelijk ik dat allemaal kan doen. Ik betaal daarom vrijwel altijd met m'n pasje.
Dat is het "ik heb niets te verbergen"-argument. Mensen beginnen daar vaak pas anders over te denken als het tegen hen begint te werken, maar dan slaat het meestal wel snel om. Bijvoorbeeld niet iedereen kan blij zijn dat jij de kroeg hebt lopen zuipen en hoppa, voor je het weet zijn de poppen aan het dansen.

Ik heb een belangrijk bezwaar tegen draadloos pinnen en dat is veiligheid: Die truuk die recent op TV getoont is met autosleutels door radiogolven op te vangen en opnieuw uit te zenden gaat ook werken met draadloze pinpasjes. Dan kunnen de banken wel vrolijk roepen dat je max. €25 kunt pinnen, maar dat is lucratief genoeg voor kwaadwillenden om de hulpmiddelen hiervoor te gaan ontwikkelen. Om die reden heb ik een pinpas zonder radiomogelijkheden.

Persoonlijk zie ik het ongemak van contant geld niet als je het een beetje handig aanpakt: Ik kom bijna dagelijks in de supermarkt. Dat is dan ook de ideale plek om de voorraad papier aan te vullen. Is de voorraad papier op, pin ik weer wat papier bij. Dat voorkomt extra wandelgangen naar de pinautomaat en neemt de noodzaak weg om eerst de portemonnee na te lopen voor je naar de winkel gaat.

Dit is tevens ook de goedkoopste manier van betalen: De kosten die de supermarkt om contanten bij de bank af te leveren gaan omlaag en er vinden ook minder pintransacties plaats.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 29 oktober 2018 15:34]

Het collectief geheugen is kort lijkt wel. Zijn we vergeten dat tijdens de crisis de banken in Cyprus even 10% afroomden op saldi hoger dan € 100.000,-? Of de pin beperkingen die zowel in IJsland als Griekenland lang van kracht waren? De overheden en (centrale) banken zijn in mijn ogen toen hun boekje ver te buiten gegaan. In het geval van Cyprus kun je zelfs spreken van gelegaliseerde diefstal (hoewel daar ook veel 'smerig' Russisch geld staat). Ik zou juist denken dat veel mensen — ook zij die vrijwel alles pinnen — thuis nog een paar honderd Euro noodgeld achter de hand zouden hebben. Zijn we de grote Visa en MasterCard storingen vergeten van een paar maanden terug? Lange rijen bij de benzinepompen, ongemak. Laat dat wat dagen langer duren en mensen slaan mekaar op hun gezicht voor de boodschappen. Civilisatie is heel dun; een omslag maar anarchie heb je binnen een week of wat te pakken. Ik vrees dat veel mensen cash geld pas gaan missen op het moment dat ze het hard nodig hebben.
Als iemand er niet blij mee is dat ik heb staan zuipen is dat het probleem van diegene, niet van mij. Stel dat ik een baan zou hebben waarbij ik zondagochtend nuchter moet verschijnen: Ja, dan is het mijn probleem, maar ik ben oud genoeg om zelf die keuze te maken en dan ook de consequenties ervan te ondervinden. Of ze er nou achter komen door een pintransactie of via iemand die ook in de kroeg aanwezig was en me heeft gezien.

Wat mij vooral klote lijkt is om met die angst te leven dat mensen via zo'n omweg per se iets over mij te weten willen komen. Waar zou je je druk om maken? Ik geniet enorm van het gemak dat me wordt geboden door alle diensten waarvan ik dagelijks gebruik maak, welke in werking afhangen van het vergaren van informatie van de consument. Noem me naïef, maar ik geloof nog steeds dat er meer goed mee gedaan wordt dan slecht.

Weet je, met al dat contant geld op zak kan er ook iemand een mes tegen je keel zetten met het verzoek om het in te leveren. De kans dat dat je overkomt is minstens zo groot als de kans dat iemand met een apparaatje rond gaat lopen om 25 euro te skimmen. Nou, dan ben ik liever 25 euro kwijt, dan een stapel contanten plus de ervaring van een mes tegen je keel.

De enorm kleine kans dat mijn persoonlijke informatie actief tegen mij gebruikt wordt, en dan daadwerkelijk een significante impact heeft op mijn leven, acht ik verwaarloosbaar. En blij toe, want ik vind de mogelijkheden die mij dagelijks worden geboden in ruil voor wat informatie veel te mooi om te missen.
Dát deed ik dan ook niet, want ik gebruikte het als argument voor dat privacy van belang is. Denk er maar eens goed overna, want dit is een heel klassiek voorbeeld in het privacyvraagstuk het is ook een perfect voorbeeld voor de kwestie dat dingen kunnen veranderen. Gegegevens die je nu achterlaat, kunnen je later achtervolgen: Je weet niet of je iets te verbergen hebt.
Dit is tevens ook de goedkoopste manier van betalen: De kosten die de supermarkt om contanten bij de bank af te leveren gaan omlaag en er vinden ook minder pintransacties plaats.
Nee die gaan niet omlaag, want je betaald een vast bedrag per storting en je moet blijven storten omdat er nog altijd contant wordt betaald.

Sinds het contactloze pinnen zonder pincode is ingevoerd, heeft het pinnen (na de aanloopperiode) een enorme boost gekregen. 'Vroeger' was het algemeen gebruikelijk om niet te pinnen onder de €10, omdat het te veel moeite was. Nu het swipe klaar is wordt letterlijk alles gepint tot aan een enkele lollie toe. En dat heeft juist een kostenverhoging gebracht, aangezien je als ondernemer een vast bedrag per pintransactie betaald en bij kleine bedragen waar je 5 of 10 cent verdient, niks of zo goed als niks meer verdient. Je kan het ook niet weigeren omdat mensen gewoon geen contant meer bij hun hebben.
Dit. Als privacy zo belangrijk is moet je niet online gaan, geen social media gebruiken, niet een mobiele telefoon overal mee naartoe nemen, etc. So what als een AH weet waar ik wat koop? Zolang die enkel een bankrekeningnummer hebben beginnen ze daar verder weinig mee.

Maar tegelijkertijd kunnen ze met gezichtsherkenning en WiFi / bluetooth scanners wel allang een profiel maken van wie toch die persoon is die elke donderdagochtend twee komkommers en een pak diepvrieszakjes koopt, en weten ze al dat je eraan komt voordat je uberhaupt de winkel binnenstapt.

Punt is, als een groot bedrijf moedwillig de regels overtreed (want daar hebben we het hier over) heb je hoe dan ook geen privacy meer. Bij pinnen zitten daar tenminste nog de sterkste regels op en wordt er het strengst op gecontroleerd van zowat alle dingen die wij in de boze buitenwereld doen. En het scheelt zoveel tijd en gedoe: was laatst een weekje in Duitsland, meermaals moeten lopen zoeken naar pinautomaten en binnen een week was mijn portemonnaie drie keer zo zwaar door al die kleine muntjes.
Privacy is een keuze. Als mensen er geen waarde in zien moeten ze vrij zijn om daar naar te handelen. Mogen zij die privacy wel belangrijk vinden diezelfde vrijheid behouden?
Probleem is dat de meeste mensen het idee ‘privacy’ bij zwart geld, anonieme brievenbusfirma’s en verborgen spaargeld in Zwitserland ineens geen argument meer vinden.

Het is allemaal niet zo zwart wit als het vanuit de onderbuikgevoelens lijkt.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 29 oktober 2018 16:54]

Cash staat voor de vrijheid om je eigen keuzes te maken, zonder inmenging van een 3e partij in het uitvoeren van die keuzes. Dat is een groot goed dat zeker niet verloren mag gaan. Het is triest om te zien dat zo veel mensen als domme schapen die vrijheid weggooien voor een klein beetje schijnveiligheid en gemak.

Overigens is een privacybewuste levensstijl helemaal niet zo oncomfortabel. als je alle bedragen onder de €150 cash afrekent heb je 95% van je transacties al gemaskeerd. Die paar transacties die dan overblijven zijn niet genoeg om een patroon mee op te bouwen. WiFi en BT kunnen uit. Vandaar dat ik ook een koptelefoon gebruik met 3.5mm jack. Verder kan je best online gaan, als je maar geen FB etc. gebruikt. Maar dat was sowieso al een slecht idee.
Tegen camera's kan je helaas niet zo veel doen, maar er zijn gelukkig wel goede regels die ervoor zorgen dat je niet zomaar geprofileerd mag worden. Je kan ook keuzes maken wat betreft de partijen waar je zaken mee doet. Ik kom niet bij winkels waarvan ik het vermoeden heb dat ze niet kosher handelen op dit gebied, zoals de AH en de Lidl.
Het gaat echt te ver om te stellen dat je je niet kan wapenen tegen slechte bedrijven. het kost wel moeite en moet proactief gedaan worden. Reactief kan je inderdaad niet zo veel uitrichten.

[Reactie gewijzigd door ocf81 op 29 oktober 2018 17:22]

Juist bezoekers van een site als deze zouden toch moeten weten hoe sterk digitale betalingen op je privacy ingrijpen
Het is de bedoeling dat je over je eigen privacy zelf de baas bent. Jij mag dus kiezen hoeveel je prijsgeeft. Dus pinnen, facebooken, instrammen of zelfs in je blote kont op snapchat, jij mag dat zelf beslissen.
Maar... een ander mag dat niet voor je beslissen, daar hebben we dan ook wetgeving voor.
Ik ben dus vrij om er voor te kiezen dat mijn bank weet ik dat ik bij een bepaalde supermarkt op een bepaald moment een bepaald bedrag besteed heb, zonder dat me dat privacy zorgen zou moeten geven. Op zich grijpen digitale betalingen dus helemaal niet in op je privacy.
Het is de bedoeling dat je over je eigen privacy zelf de baas bent.
Dat zou inderdaad de bedoeling moeten zijn. In de praktijk denkt vrijwel ieder bedrijf dat zij zelf de eigenaar zijn van onze gegevens en doen ze gewoon waar ze zelf zin in hebben.
Ik ben dus vrij om er voor te kiezen dat mijn bank weet...
Wat meestal erger is dan je bank zijn winkels die profielen over je bijhouden. Een bank is gebonden aan zware regels en heeft meestal een flinke investering gedaan in beveiliging. Ze mogen niet zomaar alles met je gegevens doen wat in het hoofd van hun marketingafdeling op komt. Winkels is echter maar weinig controle op. Die vragen je gewoon rustig om je postcode en huisnummer zodat ze je geadresseerde reclame kunnen sturen en je nee/nee sticker kunnen omzeilen (mediamarkt... :r). Om dat vervolgens aan je bankrekeningnummer te koppelen in je eigen persoonlijke klantprofiel.
En ja, je bent er vrij in om er voor te kiezen dat je die winkels met jouw gegevens vertrouwt. Dat moet je helemaal zelf weten. Als die een keer worden gehacked, wat tegenwoordig aan de lopende band gebeurt, zijn het tenminste *jouw* gegevens die op straat liggen, niet de mijne ;)
Winkels zie ik niet zozeer eens als een probleem. Ik koop zelden wat bij de Media markt (ik vind de winkels erg onprettig van opzet, te luid, onprettig licht, en vooral duur). En weet dat de Jumbo mij zou kunnen profileren, hoewel een onvolledig profiel want ik doe overal en nergens boodschappen. Maar je hebt een punt dat ongevraagd profileren gewoon zonder nadrukkelijke schriftelijke toestemming per defintie gewoon verboden hoort te zijn, zowel in winkels als online.
Overigens zie ik als gevaarlijke plekken voor het uitlekken van persoonsdata veel meer de portalen die pensioenverzekeraars en hypotheekverstrekkers allemaal menen te moeten hebben. Die bevatten veel gegevens, ook financieel en moeten gefinancieerd worden uit een besparing van portokosten. Dat kan er eigenlijk helemaal niet uit.
De bank en de betaalservice hebben die gegevens, maar die mogen die gegevens niet misbruiken... Zijn er voorbeelden van waar dit wel al gebeurde?
nieuws: ING wil klanten advertenties tonen op basis van betalingsgedrag
Ik kan me herinneren dat ik in de afgelopen jaren ook van dit soort dingen heb gelezen over andere banken, maar kan ze niet zo snel terug vinden in de nieuws search...
Naast het voorbeeld van Kozue is er een Europese wet aangenomen die banken verplicht andere bedrijven toegang te verlenen tot jouw betaalgegevens. Niets zonder jouw toestemming, maar je kunt er vergif op innemen dat bedrijf allerlei truuks en sociale druk gaan uitoefenen om jou te bewegen die toestemming te verlenen. Waarschijnlijk wordt het gekoppeld aan toegang tot gratis internetdiensten, dat is een middel wat namelijk goed blijkt te werken.

Dat is weliswaar gebruik en geen misbruik, doch het zal betekenen dat vanaf dat moment commerciële partijen niet alleen toegang hebben tot jouw surfgedrag, maar ook tot jouw koopgedrag. En ook of je iemand bent die supersnel rekeningen betaalt of iemand die altijd moeilijk doet. Die combinatie lijkt me goud waard, lijkt me.

Er zijn dus nu nog weinig voorbeelden, omdat er nu nog weinig partijen zijn die bij jouw betaalgegevens kunnen, maar dat gaat dus veranderen.
Winkels geef je de mogelijkheid om zonder bonuskaart-onzin een compleet profiel van jou op te stellen.
Zoals je zelf ook al voorzichtig suggereert, mag dit dus inderdaad helemaal niet. Je bankrekeningnummer is een persoonsgegeven.
Contant geld is nog steeds een goedgekeurd wettelijk betaalmiddel en mag dus niet verboden worden.

Ik merk het zelf met oudere mensen die hebben nou eenmaal graag contant geld. Ik zelf pin liever waar het kan(behalve bij het stappen iets met budget enzo) en ik heb altijd contant geld in de auto voor het geval ik wil tanken en er is een pinstoring.

Verder een goede ontwikkeling dat er minder contact geld is want het brengt nogal.wat gezeur met zich mee. 2 plofkraken in mijn omgeving afgelopen week.
Contant geld is nog steeds een goedgekeurd wettelijk betaalmiddel en mag dus niet verboden worden.
Niemand heeft het over verboden worden, men heeft het over niet geaccepteerd worden bij bepaalde instanties/bedrijven. Deze hoeven echt niet elk wettelijk betaalmiddel te accepteren. Een aantal voorbeelden, het briefje van €500, een kruiwagen vol 5 eurocenten, etc. Dit zijn in meer of mindere maten extremen, maar ik kan me goed voorstellen dat bepaalde bedrijven geen cash geld meer accepteren. In hoeverre wordt de Tesla dealer er happy van als er €150.000 in €50jes wordt betaald (3000 bankbiljetten), de kans op vervalsing, risico qua overval, vragen van inspectie instanties die willen weten wie die persoon was (met de kans dat die persoon antwoorden op die vragen niet op prijs zal stellen), etc.

We hebben echt al heel wat jaartje kassa's in heel wat supermarkten en winkels waar een bordje bij hangt, alleen pinnen. Dat wordt over het algemeen zonder issues geaccepteerd, dat worden nu alleen maar meer kassa's. Er wordt alleen gesproken dat je naar een situatie toe gaat waar je dat alleen nog maar kan en dat er dan regels over opgesteld moeten worden door de staat, die zijn er nu nog niet.

@Iblies Ja en nee, pinnen is eigenlijk voor iedereen veiliger. De kans dat je onder schot cash moet gaan pinnen is veel kleiner dan op straat beroofd worden, als je geen of weinig cash op zak hebt is dat geen issue en meer een ongemak dan een enorme schadepost. Voor winkels is dat nog eens veel erger, een beroving levert niet veel op en zal dus minder snel voorkomen. Skimming kan natuurlijk, maar mijn ervaring is dat dit eerder bij publieke pinautomaten gebeurt dan in een winkel pin automaat.

Ik heb ~20 jaar geleden bij de Makro in Amsterdam gewerkt en had op sommige drukke dagen, aan het einde van de avond, een kwart miljoen onder 'beheer'. Naast dat de cashiere's redelijk wat tijd kwijt waren aan tellen, hertellen, wij aan verdere controle als er verschillen waren, had je natuurlijk de verschillen, soms vals geld (wat er zo nu en dan toch tussendoor glipt), een vaste beveiliger, een enorme kluis, bergen klein geld, etc. Cash kost een hoop geld en brengt risico's, ik vind het daarmee niet vreemd dat mensen steeds vaker kiezen voor pinnen. Natuurlijk ben ik er niet voor om cash geheel te verbannen of niet te gebruiken bij particuliere transacties. Ik zou graag willen dat de staat daar eens kristal heldere regels over maakt die de consument beschermen.

Dat het anders werkt op een stations filiaal ivm. een achterbuurt zaakje is natuurlijk een ander clientel, elk bedrijf moet handelen naar zijn of haar klanten. zo lees je hier een hoop reacties over het wel of niet aanwezig zijn van cash/pin only winkels...

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 29 oktober 2018 14:09]

Die "alleen pinnen" kass's zijn meestal gesloten in de supermarkt waar ik kom. Die zijn alleen voor de drukke tijden wanneer er ook nog een paar kassa's open zijn die wel cash accepteren. En daarom heeft niemand er een issue mee, omdat je dan gewoon bij een cash-kassa kan gaan staan. Wanneer ze echter alleen 1 pinkassa open zouden zetten zouden er wel degelijk een hoop mensen gaan klagen. Ik heb al meerdere keren gezien dat er een pinkassa geopend wordt en bijna niemand er gebruik van wil maken.
Dit wordt langzaam een selffulfilling-prophecy.

Je hebt de ouderwetse vendor-automaten waar je met ‘pin’ betaalt, bij kantines bij verschillende bedrijven gooien ze cash er ook uit, hoeft niets in te toetsen bij pinnen,
dan heb je ineens talloze betalingen die ineens worden geplust als ‘pin’transactie, maar zonder de onderliggende getallen zegt het nog steeds weinig.

Zelfs supermarkten onderling zitten er grote verschillen, bij een stationsfiliaal is het weer anders dan bij een winkel in een achterbuurt waar mensen graag geld in handen hebben voordat het weer is afgeboekt.


In eerste instantie mag, zou de overheid wel een rem op mogen zetten. Een te grote groep in Nederland heeft te weinig feeling met geld, en helemaal digitaal maakt het niet beter op.
Voordeel van digitaal is iig dat het je uitgaven veel meer inzichtelijk maakt en je precies kan zien waar je geld naartoe is gegaan, met cash moet je een huishoudboekje en/of bonnetjes gaan bijhouden om te zien waar dat bedrag aan maandelijkse cash naartoe verdwenen is.
Met cash pin je gewoon X aan het begin voor de week, voor de rest van de week. Je weet dan exact hoeveel je nog kan uitgeven.
Met pin is er een kans dat je met een factor 2 er over gaat.

Beide hebben hun eigen kracht, voor- en nadelen, maar voor genoeg mensen is het fysiek pinnen van cash geld de beste manier om hun financiën op order te houden. (Voor andere is het misschien exact andersom)
Zie de reactie van @japie06. Pinnen is dat ook maar je kunt niet overal pinnen. Betekent dat een wettig betaalmiddel ook altijd geaccepteerd moet worden?

Hoewel ik amper nog cash betaal vind ik het wel belangrijk dat die optie blijft bestaan. Overigens vind ik ook dat meer punten pinapparaten moeten hebben. Ik snap dat het voor kleinere ondernemers te duur kan zijn, maar daar moet toch iets op te verzinnen zijn?
Annu nu niets irritanters dat je ergens nog naar een pinautomaat moet lopen omdat ze geen pinapparaat hebben.
Bij ons in het dorp/kleine stadje zijn 70% van de pin automaten gesloten. Aan contant geld komen is zwaar vervelend, want het is vaak toch zwaar omlopen om eraan te komen. En dan is er altijd dat ene tentje waar je niet kan pinnen en dan dus alsnog de hele weg moet maken langs een pin automaat. Plannen bij de gemeente lagen er al om de laatste 2 pinautomaten te beperken tot 1.

Het probleem is dat pin automaten door alle plofkraken en niet genoeg mensen verdwijnen, maar die paar bedrijfjes zonder automaat blijven ook bestaan..
Je kunt bij een supermarkt o.i.d. wel extra bijpinnen aan de kassa zolang het niet om grotere bedragen (>50) gaat. Bij kleinere winkels zullen ze dit niet willen vanwege het wisselgeld dat beschikbaar moet blijven maar een wat grotere zaak als de supermarkt doet daar hier in ieder geval nooit moelijk over
Tja.
Het wordt tijd dat alle pinautomaten losgekoppeld worden van de banken. Zodat er niet op bepaalde punten 1 van elke zijn en in dorpen geen meer. Als je ze in een stichting onderbengt waar banken aan moeten betalen dan zorgt die stichting wel voor een goede verdeling. Ook als er wat minder rendabele zijn.
Ik vind het ook erg belangrijk dat contant geld (bijna) overal geaccepteerd blijft, het is een stuk veiliger mocht er een keer stroom/internet uitvallen, in Nederland kennen we dat haast niet, maar we stevenen af op een toekomst waar niets in de maatschappij nog zonder kan. Dat vindt ik toch een gevaarlijke aanname.
Aan de andere kant is geen contant geld voor winkeliers veiliger, en ik schat de kans op een overval of diefstal in Nederland hoger in dan stroomuitval.
Ik ben misschien geen winkel, maar ik heb in de laatste paar jaar vaker stroomuitval gehad dan dat er in m'n huis is ingebroken. Inbraken = 0, stroomuitval = ongeveer een keer of 3.
acceptgiro uitschrijven?, ik snap het probleem niet. (dit gaat wat moeilijker als geld gedecentraliseerd wordt)
Eens, maar wel een detail: als de stroom uitvalt, gaat de winkel meestal ook dicht.
"Betekent dat een wettig betaalmiddel ook altijd geaccepteerd moet worden?"

Denk het niet, online kun je immers ook niet contant betalen. En ook niet pinnen trouwens. Zou logischerwijs ook niet praktisch zijn.
Het is omgekeerd, cash is juist duurder voor de kleine winkels en ondernemers.
Ik ken in mijn (grote)omgeving geen enkel tankstation waar je nog contant kan betalen...
Grappig. Ik ken hier in de wijde omgeving (midden Noord-Holland) toch zeker 10 tankstations en daarvan maar 1 zonder kassa's. Vraag me af waar je dan woont dat ze die bij jou niet meer hebben...
in België kom je die toch nergens meer tegen
Hier net zo.... Voor een bemande pomp, moet ik de snelweg op.
Dat niet alleen. Het is ook veel makkelijker om maat te houden. Iets wat de banken nog steeds missen.

Je kan namelijk zomaar alles opmaken op je rekening. Pin je 100 euro om de week mee door te komen leg je jezelf wel een drempel op.

Dergelijke opties zijn er nog niet echt qua pinnen. Een pinpas met een in te stellen weekbedrag. en het liefst ook actueel op de pas weer gegeven hoeveel je nog hebt zou in mijn ogen fijn zijn voor veel mensen.
Elke bank heeft nu al een app waarmee je op je telefoon direct je saldo ziet.
Tja, maar ouderen niet.

Het gaat ook niet om het Saldo. Maar om mijn "weeksaldo".

Ik stel dus in ik mag 100 euro per week uitgeven. Ik zie dan op mijn pinpas na de boodschapen nog 70 euro staan.

Er kan nog zo 10.000 euro op mijn rekening staan. Mijn limiet is 100 euro, en dat kan ik precies direct zien op de pinpas.

Niet dat ik dat perse wil. Maar ik denk wel dat zoiets voor veel mensen goed zou zijn. En zeker ook wel handig.
Voor zoiets had je de chipknip, maar dat is geflopt. Binnenkort met betalingen via mobiel/nfc zal je wel via een app kunnen regelen die je boven x per week een waaschuwing geeft.
Het lijkt er erg op. Alleen dan een betere implementatie. Niet opladen, geen aparte apparaten.
Tegenwoordig gebruik ik alleen nog pin, alleen merk ik wel dat met contact geld ik veel bewuster nadenk over mijn uitgaven. Het is (voor mij) veel makkelijker geld uitgeven als alles zo ontastbaar is.
Je bent niet alleen. De uitvinding van de credit card is mede aan dit idee gelinkt. Diners Club (min of meer de eerste credit card) kwam voort uit het idee dat je voortaan gewoon lux uit eten kon zonder dat je je zorgen hoefde te maken of je wel genoeg geld bij je had.
Tegenwoordig gebruik ik alleen nog pin, alleen merk ik wel dat met contact geld ik veel bewuster nadenk over mijn uitgaven. Het is (voor mij) veel makkelijker geld uitgeven als alles zo ontastbaar is.
Dat komt voornamelijk omdat veel mensen niet zo handig zijn met cijfertjes, fysieke bankbiljetjes maakt dat veel makkelijker. Tegenwoordig kan je echter veel makkelijker op je smartphone direct het saldo opvragen, dat was vroeger anders. Het zelfde met een credit card, veel mensen verliezen het overzicht bij een maand verschillende kleine uitgaven. Dat kan zeker voor oudere generaties negatieve gevolgen hebben.

Voor de economie is het alleen maar voordelig dat mensen nu meer een gat in hun hand hebben, zolang ze maar niet massief zich falliet laten verklaren...
Idd, met een portomonnee kan je nog denken "Verdorie, heb ik eergisteren 100 euro gepint en is het nu alweer bijna op!". Met een pinpas gaat dat een stuk lastiger.
Grappig. Heb dat precies andersom, als ik met contant geld betaal dan heeft het wisselgeld als het muntgeld voor mij gevoeld geen waarde. Ik ben me alleen bewust van de hoeveelheid papiergeld in mijn portomonee. Dus iets van twee euro dat ik met een briefje van 5 betaal kost gevoeld gewoon 5 euro.
Ik had laatst geld opgenomen voor de vakantie met de auto naar Italië, just in case, voor toiletten en tolwegen en zo. Heb niks gebruikt, en moet nu een plek vinden om het uit te geven. Gebruik zelf nooit cash meer, bijna alleen maar contactloos.

Ik begrijp het argument wel, het land ligt plat als EquensWorldline een grote storing krijgt. De laatste grote storing was volgens mij echt jaren geleden gedurende de Sinterklaas periode, dus dat geeft wel aan dat het in basis solide is. Het lijkt me echter beter om na te denken over wat we dan willen doen, of hoe we het af kunnen vangen, in plaats van het "cash" in leven houden. Denk aan de imprinter voor credit kaarten die nog steeds opduikt.
Ik heb dit jaar al 2 of drie keer storing meegemaakt. Korte storingen die lokaal waren, maar ook (inter)nationaal op 12 juli stond ik als één van de weinige in de rij omdat ik cash kon betalen. Korte/lokale zijn net zo vervelend als je wilt pinnen, aangezien je niet gaat wachten.
Er zijn veel meer partijen in de keten natuurlijk, in de meeste gevallen gaat het fout bij de internetverbinding van de winkel. De zaken met enig verstand hebben 2 lijnen liggen voor hun betalingssystemen, maar heel veel kleinere winkels niet. Dat is een kwestie van voorlichten, ook door de service providers die de contracten aanbieden.

Een cashloze maatschappij heeft ook voordelen, en zeker nadelen. In plaats van het in leven houden vanuit drogredenen lijkt het me beter om wel al voor te bereiden op een toekomst zonder. De balans zal hoe dan ook blijven verschuiven door het gemak, en met knullige regeltjes ga je dat niet tegenhouden.

Tot nu toe wordt het bedrag per transactie ook constant lager, ook al is er praktisch een monopolie. Daar ben ik vooralsnog niet zo bang voor.
Heb niks gebruikt, en moet nu een plek vinden om het uit te geven.
Ik begrijp het argument wel, het land ligt plat als EquensWorldline een grote storing krijgt.
Zou het niet uitgeven maar gewoon ergens thuis bewaren voor de reden die je zelf al noemt.
Ik betaal zoveel mogelijk contant i.v.m. privacy. Bij de bank zien ze dan wel dat je X bedrag afgeschreven hebt maar ze weten tenminste niet waar je al je geld aan uitgeeft :)
Heb je een mobieltje? Want toen ik me bedacht dat mijn bank inderdaad precies weet wat ik doe en waar ik ben, kwam ik tot de conclusie dat mijn telecom provider over nagenoeg dezelfde gegevens beschikt. Het is moeilijk om je privacy op deze manier te bewaken.
Hoe minder partijen privacygevoelige gegevens hebben, hoe beter. Door de winkel en de bank er uit te halen scheelt het wel degelijk. Bovendien weet je provider niet of je daadwerkelijk iets gekocht hebt als je door een winkel loopt. En plaatsbepaling via masten is niet zo heel nauwkeurig, vooral niet als je in een gebouw bent en al helemaal in een winkelcentrum.
Hoe minder partijen privacygevoelige gegevens hebben, hoe beter
Dat is een dooddoener. Jezelf in de kelder opsluiten geeft extreem veel privacy maar ook een beroerd leven. Het maximum aan privacy is niet alles waard. Er zal altijd een balans moeten zijn tussen privacy en vrijheid om zo een voldoende kwaliteit van leven te kunnen hebben.
weet je provider niet of je daadwerkelijk iets gekocht hebt als je door een winkel loopt
En de bank weet niet wat ik gekocht heb. Maar ze weten allebei waar ik was.
Als we iets kunnen leren van google is dat ze verdomd accuraat dingen kunnen gokken door informatie te combineren. Dat kunnen bank en telecom provider natuurlijk ook doen. Bovendoen kan Google heel exact de positie van je Android telefoon uitlezen.
Ik ben van mening dat als je privacy zorgen hebt eerst je mobieltje door het toilet moet (niet letterlijk natuurlijk, recyclen dfat ding) en pas nadat je ook je internet hebt opgezegd kan daarna je bankpas door het toilet. Maar dan leef je min of meer in die kelder.
Jezelf in de kelder opsluiten geeft extreem veel privacy maar ook een beroerd leven.
Over dooddoeners gesproken. Ik bedoelde natuurlijk niet dat je iedere partij die gegevens over jou kan verzamelen links moet laten liggen (is sowieso onmogelijk, om de overheid kun je niet heen). Ik bedoelde dat je niet zomaar blind aan iedereen die er om vraagt gegevens hoeft te geven en, zoals jij zelf al aangeeft, per partij of geval een keuze moet maken op een balans tussen privacy en gemak.
Jouw opmerking suggereerde dat als je een mobieltje hebt, dat je je nergens meer druk hoeft te maken om je privacy, want de provider en Google/Apple hebben je gegevens al, dus kan iedereen die wel krijgen, en ik beweer dus dat je best kunt kiezen om die partijen wel gegevens te geven, en de bank dus niet.
Bovendoen kan Google heel exact de positie van je Android telefoon uitlezen.
Ik ben van mening dat als je privacy zorgen hebt eerst je mobieltje door het toilet moet
Nou, dan zijn we het in ieder geval ergens over eens. Android apparaten komen mijn huis niet in. Ik heb zelf een iPhone want ik vertrouw Apple veel meer met mijn gegevens dan Google. Apple logt jouw positie niet, Google wel. En naast Google en Apple valt er niet zo veel meer te kiezen op telefoongebied. Alleen nog telefoons met dezelfde functionaliteit als eentje van 15 jaar geleden. En aangezien ik, zoals ik hierboven al zei, altijd per case afwegingen maak tussen privacy en comfort, heb ik hier wel voor comfort gekozen. De bank, en al die winkels die mijn pinpas willen profilen, kunnen echter wel de boom in. Op de balans tussen pin en cash komt cash een stuk beter naar voren. Betalen met cash is namelijk helemaal niet vervelend, omslachtig of traag, zoals sommigen hier willen beweren. De pinautomaat zit gewoon naast de parkeerplaats van het winkelcentrum, dus even geld halen voordat je de winkel in loopt is heel simpel.
suggereerde dat als je een mobieltje hebt, dat je je nergens meer druk hoeft te maken om je privacy, want de provider en Google/Apple hebben je gegevens al, dus kan iedereen die wel krijgen, en ik beweer dus dat je best kunt kiezen om die partijen wel gegevens te geven, en de bank dus niet.
Dat is m.i. een uiterst vreemde keuze, bij een bank is er strenge regelgeving, bij een provide regelgeving en mij Google alleen de slappe Amerikaanse regelgeving die Amerikanen niet geldig vinden voor niet Amerikanen. Privacy wordt beschermd door twee dingen: jouw keuzes (door contant te betalen bijvoorbeeld) en door regelgeving. Ik vind contant betalen zo onhandig (muntgeld als wisselgeld) en traag dat ik terwijl ik in Duitsland woon inmiddels lak heb aan de contant geld cultuur hier en aan de Kasse standaard vraag "Mit Karte bitte", contactloos betalen is voor mij het optimum tussen gebruiksgemak en privacy. Mijn bank vertrouw ik, met mijn geld en met mijn privacy.
Mijn bank vertrouw ik, met mijn geld en met mijn privacy.
En iedere winkel of verkoper waar je ooit iets koopt ook? ;)
Ik niet hoor... banken zijn inderdaad nog gebonden aan regels, maar verkopende partijen zien jouw alleen als spaarvarkentje en zullen er niet voor terugdeinzen om jouw betaalhistorie te misbruiken voor marketingdoeleinden. Van dat kleine eenmanszaakje op de hoek zul je niks te vrezen hebben, die hebben de middelen en hoogstwaarschijnlijk de interesse niet, maar toko's als AH, mediamarkt, etc daarentegen...
Op plekken met een pin mogelijkheid betaal ik nooit contant. Zelfs € 0,10 pin ik nog. Sterker nog, ik heb eigenlijk nooit contant geld op zak (al hoewel dat af en toe nog wel handig is). Gelukkig kun je in Nederland bijna overal wel pinnen.
Dat was afgelopen zomervakantie in Tsjechië wel anders. Dat is dan echt even schakelen.

[Reactie gewijzigd door wisselwerking op 29 oktober 2018 10:19]

Hoe was dat in Tsjechie anders? Al 5 jaar geleden kon je overal contactloos betalen terwijl we in Nederland nog niet eens van contactloos betalen hadden gehoord. En tegenwoordig zou ik oprecht niet weten in Praag (ik woon er momenteel 😅 ) waar ik niet met kaart zou kunnen betalen. Draag vanaf het moment dat ik naar Praag kwam al geen contant geld meer bij me, zelfs m'n pinpas draag ik meestal niet bij me (redelijk aantal banken hier ondersteunen Android Pay of andere NFC oplossingen).

Ander verhaal is als je ergens in de bergen bent waar geen internet is natuurlijk 😅 .

[Reactie gewijzigd door David Mulder op 29 oktober 2018 10:34]

Ik weet niet hoe het in Praag is, maar buiten Praag, en niet alleen in de bergen waar geen internet is, was het zeker nog geen gemeengoed.
In Roemenië ook niet. Ik kom er vaak voor mijn werk. Ja, contactloos betalen in winkels is een stuk verder dan hier. Maar bepaalde produktgroepen weigeren categorisch kaartbetaling (of het apparaat is "toevallig" net stuk). Met name taxi's.

Snap ik ook wel, ze ontduiken belasting. Aangezien een taxi daar 35 eurocent per km kost, kan ik me daar heel wat bij voorstellen. Daar haal je de brandstof al amper mee uit, zeker met die verlopen ouwe Dacia's die ze daar rijden (je hebt vaker niet dan wel een gordel achterin).

Helaas zijn er ook veel die nog een stukje verder gaan dan belastingontduiking en ook de toerist proberen op te lichten of zelfs uit te schudden. Maar het wordt nu wel zeldzaam.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 29 oktober 2018 19:21]

Valt wel op dat er in april, mei en september minder word gedaan met de pin.

Zijn dat de toeristen in Nederland? Zijn mensen door hun geld heen en wachten ze op vakantie geld en maken ze het contante geld op?

In september, zijn mensen dan net terug van vakantie en is het girale geld dan ook op?
Juist toeristen betalen veel met cash, als ik de eindeloze rijen aan wisselkantoren zie. Bovendien wordt zwart geld (cash) veelal aan vakanties opgemaakt, zodat de lokale belastingdienst het niet opvalt.
Ja ook iets dat ik niet snap. Als je gewoon geld pint heb je zelfs buiten de eurozone een veel betere koers dan die wisselkantoortjes rekenen. Het is echt onzin om die te gebruiken. Misschien weten veel toeristen dit niet.

Maar we zien natuurlijk ook steeds meer Chinese toeristen en die betalen daar veel via WeChat wat hier niet werkt.
Dan moet je wel een rekening hebben waar je buiten eigen land geld mag opnemen, die hebben de meeste non-Europeanen niet. Daarnaast, zwart geld :)
Iedereen kent wel die ene keer dat je haast hebt en voor je staat een oud omaatje in de rij van de supermarkt. Het is eindelijk haar beurt om te betalen en ze pakt der portemonnee en je hoort al het gechingel van de muntjes. Om gek van te worden natuurlijk op zo moment. Toch ben ik het er wel mee eens dat je overal gewoon met cash geld moet kunnen betalen. Al is het maar om je kinderen wat geld mee te geven naar de sportclub om iets te drinken te kunnen kopen.

Maar dit argument houdt toch weinig stand?

"De toezichthouder merkt op dat veel mensen moeite hebben met pinnen, waaronder sommige ouderen, visueel gehandicapten en laaggeletterden."

Waarom kan deze groep niet worden geholpen bij de kassa om het te leren of eventueel even een paar secondes te helpen als ze slecht zien?
Dat zijn trouwens de types die ook gerust een half uur over een pintransactie kunnen doen: in welke zak had ik m'n pinpas ookweer gestopt?, hoe moet die pas nou toch in de gleuf?, hè, de transactie is afgebroken omdat ik op de verkeerde knop drukte? moet ik dan helemaal opnieuw beginnen? etc... ;)
Dat is meer zoiets van ouderen... Ik betaal ook veel met contant geld en ik heb het zo voor het grijpen. Als ouderen hun pincode in moeten tikken duurt het ook langer.

En het helpen met iemand zijn pincode in te typen is ook iets dat ik persoonlijk zou vermijden. Als er dan opeens geld van hun rekening verdwijnt, ben je meteen verdacht.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee