In de afgelopen twaalf maanden was het aantal betalingen met een pinpas aan kassa's in Nederland voor het eerst gemiddeld 60 procent. In het afgelopen halfjaar was dat 61 procent en werd er voor het eerst in de horeca meer met de pinpas dan met contant geld betaald.
Volgens de cijfers van De Nederlandsche Bank was de stijging van pinbetalingen in het horecasegment het grootst. Ten opzichte van het eerste halfjaar van 2017 steeg het aantal elektronische betalingen met 7 procentpunten. Het gebruik van de pinpas of contant geld is nog sterk afhankelijk van het marktsegment, maar in 7 van de 12 segmenten die DNB hanteert, wordt er inmiddels meer betaald met pin dan met cash.
Jongeren tussen 19 en 24 maken nog het minst gebruik van contant geld. In de eerste helft van dit jaar betaalden zij 77 procent van hun aankopen met een pinpas. Dat is een toename van 9 procentpunten ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Alleen kinderen van 12 tot 18 jaar en mensen van 75 jaar of ouder betalen nog vaker contant dan met pin.
Met de huidige cijfers is het in 2014 gestelde doel van 60 procent pinbetalingen behaald. Dat doel werd gesteld door banken en de Betaalvereniging Nederland. In 2014 werd er nog in 60 procent van de transacties met cash betaald.
DNB benadrukt volgens het AD dat de mogelijkheid om met cash te betalen moet blijven bestaan. De toezichthouder merkt op dat veel mensen moeite hebben met pinnen, waaronder sommige ouderen, visueel gehandicapten en laaggeletterden. Ook wijst DNB op de kwetsbaarheid van een cashloze samenleving door storingen en hacks.
Mochten supermarkten of grote ketens geen cash meer accepteren, ziet DNB dat als een groot probleem. De toezichthouder hoopt dat banken en winkels zelf afspraken maken en er zo voor zorgen dat contant geld algemeen geaccepteerd blijft. Als dat niet lukt, is het aan de politiek om te bepalen of er regelgeving moet komen.
DNB waarschuwt gemeenten die eisen dat burgers een rijbewijs of paspoort met pin betalen. Dat is onder meer zo in Amersfoort, Leiden en Tilburg. De toezichthouder suggereert volgens AD dat organisaties zoals de Consumentenbond naar de rechter zouden kunnen stappen als ergens niet met contant geld betaald kan worden.