Modders krijgen Android werkend op de Nintendo Switch

Modders hebben Android werkend gekregen op de Nintendo Switch. Nog niet alle functies zijn te gebruiken, maar het systeem werkt in principe. Het is voor het eerst dat Googles OS werkt op Nintendo's tablet.

Volgens ontwikkelaar Max Keller hebben hij en mede-ontwikkelaar Billy Laws wifi en bluetooth werkend gekregen, maar de gpu nog niet. "Het is nu laggy omdat de gpu-drivers nog niet werken, dus de cpu doet de graphics. Er wordt aan een fix gewerkt", schrijft Keller op Twitter. Daar heeft hij ook een korte demovideo geplaatst. Het touchscreen en de Joy-Cons werken, hoewel bij die laatste alleen de knoppen gebruikt worden en niet de joysticks of ingebouwde sensoren. De twee hebben voor zover bekend nog geen software of installatie-aanwijzingen vrijgegeven.

De Nintendo Switch-soc, een Nvidia Tegra T210, heeft een cpu met de ARM-architectuur waar Android compatibel mee is. Desalniettemin heeft het bijna twee jaar geduurd voordat Android draaiend gekregen is op de hybride console van de Japanse spellenmaker. Het gaat om een build van Android Q, waarschijnlijk degene die in januari is uitgelekt door XDA-Developers.

Als Android er volledig op draait, dan kan de Switch dienst doen als Android-tablet, met alle mogelijkheden van dien. Een voor de hand liggende is de mogelijkheid om roms van console- en handheld-games te spelen via een emulator, bijvoorbeeld in gevallen dat die games niet op een onaangepaste Switch verkrijgbaar zijn.

Android Q op Nintendo Switch

Door Mark Hendrikman

Redacteur

25-02-2019 • 11:04

67

Reacties (67)

67
65
52
8
0
5
Wijzig sortering
Ik heb mij eens laten vertellen dat de switch een aantal eFuses aan boord heeft die stuk voor stuk doorgebrand worden bij firmware-updates. Bij iedere firmwareversie controleert de console of de juiste hoeveelheid eFuses is verbruikt. Hoe zit dat hier? Is een herstel naar de standaard Nintendo OS nog mogelijk of krijg je later update of boot (brick) problemen?
De officiële bootloader van Nintendo doet dat inderaad. Custom bootloaders branden geen eFuses door en doen ook geen controle; daardoor is het mogelijk een firmwareversie te draaien die niet matcht met het aantal eFuses (zowel lager als hoger).

Wel zit je dan dus vast aan het gebruik van een custom bootloader en wordt ook autoRCM geadviseerd, zodat je niet per ongeluk de bootloader van Nintendo gebruikt die dan eFuses doorbrandt.
Maar dit betekend dus dat nintendo maar beperkt aantal updates kan sturen? (geen idee hoeveel efuses doorgebrand kunnen worden maar stel het zijn er maar 20)
https://switchbrew.org/wiki/Fuses#Anti-downgrade. Na 2 jaar nu dus 9 doorgebrand, dus zelfs 20 zou op zich genoeg kunnen zijn. Ze kunnen er nog altijd voor kiezen dit niet te doen bij 0.0.x increments, mits dit geen kritieke security patches zijn.
Maar bij 20 zou je de 5 jaar niet halen. Mag toch hopen dat mijn swith iets langer mee gaat als 5 jaar.
Mijn ps4 boven doet het nu ook al 5 jaar. En hoop hem pas met de release van eventueel de 5 te vervangen
Maar bij 20 zou je de 5 jaar niet halen. Mag toch hopen dat mijn swith iets langer mee gaat als 5 jaar.
Mijn ps4 boven doet het nu ook al 5 jaar. En hoop hem pas met de release van eventueel de 5 te vervangen
Het enige wat de eFuses doen is het voorkomen van firmware downgrades. Zelfs als alle 32 eFuses zijn doorgebrand kun je gewoon door. Ze kunnen na een bepaalde versie alleen niet meer afdwingen dat je niet downgrade.
Anoniem: 420148 @loki50425 februari 2019 13:26
Zoals ik al zei, dat kan wel, als ze wat selectiever zijn met het doorbranden, en dit bijvoorbeeld enkel te doen met zaken die eventuele hacks voorkomen, ipv bij elke update, zoals ze nu doen. Ook kwamen in het begin volgens mij wat sneller updates uit.

Ze lijken dit nu bij elke kleine of grote update door te branden, maar ik kan me niet voorstellen dat elk van die 10 updates een groot lek heeft gefixt. Volgens het internet zijn er 32 fuses om door te branden.

Op zich blijft het een soort pleister, totdat er, net als in dit geval in het artikel, custom troep in wordt geladen. Als versie 6.x een lek/functie heeft die nodig is voor bvb. custom emulatie, dan is het slechts een kwestie van tijd voordat hackerts firmware aanpassen, en je toch lekker terug kunt naar een gemodificeerde 6.x. Zo is dit ook gegaan met de 3DS en Wii(U).
Ook als Nintendo selectiever wordt komt er ooit een keer een einde aan de hoeveelheid eFuses die ze kunnen doorbranden. Dat is wat Patriot aangeeft.
Dat maakt op zich niks uit, het is een pleister die laaghangend fruit tegenhoudt. Uiteindelijk gaan er mensen om deze mechanics heenkomen, en custom OS/firmware inladen, net als op de vorige Nintendo-consoles. Zie hier Android die gewoon het hele BSD OS van Nintendo negeert, en dus ook fuses en andere ongein.

Er zijn meer manieren om downgrades te stoppen, als ze echt zouden willen. Een daarvan zetten ze al in; games gemaakt na een bepaalde firmware booten niet en je kunt niet online, of eShop aankopen gebruiken/doen als firmware x.y.z niet aanwezig is.
Niet zo moeilijk. Je bouwt genoeg efuses in om een jaar of vijf door te kunnen, en als je daarna dan moet stoppen met die praktijk maakt niet uit - tegen die tijd ben je al met de opvolger op de markt, of zit die er in ieder geval al aan te komen. Het gaat om de eerste jaren, daar ben je het kwetsbaarst voor piracy.
Wat ik online zo snel lees: de Xbox 360 had er 192, dus bij dat soort hoeveelheden zou ik me geen zorgen maken.
Ga er maar van uit dat het er genoeg zijn voor de product lifecycle, ook zal het alleen toegepast worden bij een update waar het er toe doet, bijv om een hack/jailbreak te voorkomen. Voor een normale bugfix zou ik dan geen efuse opofferen.
En ook, als je dus terug van Android naar de officiele firmware gaat, maakt het niet uit of het de laatste versie is. Als er geen genoeg eFuses doorgebrand zijn dan zal de officiele bootloader er alsnog voor zorgen dat dit gebeurt. Het is erger als er teveel doorgebrand zijn, dan krijg je de bootloader niet meer aan te praat.

Ik zou dus oppassen met custom shit flashen op je Switch. Een kwaadwillige zou zomaar even voor de grap al je fuses kunnen doorbranden, daarna kan je heel lang wachten tot je de officiele firmware er weer op kan zetten.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 23 juli 2024 20:10]

Dikke kans dat dit gewoon van een sd-kaart geboot is net als de Linux ports https://tweakers.net/nieu...g-op-nintendo-switch.html.

De exploit die hiervoor gebruikt wordt vindt eerder plaats dan het nakijken van de eFuses dus die kunnen compleet omzeild worden.
Dit is volgens mij niet meer waar. Tenminste, ze hebben in de 6.20 update van de switch een hardware lek weten te fixen via een softwarematige update. Dit is een van de bronnen:

https://www.thenerdmag.co...oblem-for-homebrew-users/

en

https://nintendosoup.com/...ith-switch-version-6-2-0/

Als je dus niet upgrade ben je safe, maar als je upgrade naar 6.20+ dan kan je niet meer die gekke "joycon kortsluitings truc" gebruiken om in de USB recovery mode te komen.

[Reactie gewijzigd door Wiebbe op 23 juli 2024 20:10]

Dat klopt dus niet. De "fix" die ze hadden toegepast is het aanzetten van een security co-processor (tsec) die ze eerst niet gebruikten. Die is nu al omzeild1 en heeft een herimplementatie (sept)2 gekregen waardoor het in de toekomst makkelijker wordt om custom firmware voor nieuwere firmware versies te installeren.

Verder raakt een Linux (en dus waarschijnlijk ook Android) install je stock firmware niet aan, dus is die "fix" ook totaal niet van toepassing.

1. http://wololo.net/2018/11...u-didnt-take-precautions/
2. http://wololo.net/2019/02...t-support-added-and-more/

[Reactie gewijzigd door jja2000 op 23 juli 2024 20:10]

Interessant, ze gaan dus ondanks de inzet van Nintendo weer erg hard door alle keys ed heen. Het blijft me verbazen hoe makkelijk dat elke keer weer bij een Nintendo console gaat en bij een PS4 en/of Xbone het veel langer duurt of moeilijker lijkt te zijn.

Overigens snap ik dat een Linux/Android install op een sdcard de default firmware niet raakt, maar dan moet de bootloader wel beschikbaar zijn zou je zeggen? En dat zou dus alleen (toch dus) te fixen zijn met een hardware rivisie?
Overigens snap ik dat een Linux/Android install op een sdcard de default firmware niet raakt, maar dan moet de bootloader wel beschikbaar zijn zou je zeggen? En dat zou dus alleen (toch dus) te fixen zijn met een hardware rivisie?
Correct, zo'n revisie is in de tussentijd ook al gebeurd. De vraagt blijft dan natuurlijk of de actieve modders ooit een andere kwetsbaarheid zullen vinden.
Heb mij switch 6.2 anders gewoon kijhard gekraakt... de hardware lek is niet te fixen tenzij je een patched switch koopt
Leuk al die gesprekken over eFuses maar denk je echt dat het Nintendo boeit dat je als tweaker een Android tablet maakt van een switch , die veel duurder is dan als je er 1 uit de winkel koopt? Zolang je geen gekopieerde games kan spelen is er niks aan de hand. Daar gaat Nintendo geen enkele eFuse aan verspillen al hadden ze er duizenden.

Uiteindelijk gaat het om de software die gehacked moet zijn zodat je daarmee illegale software kan draaien op de hardware. Soms met een echte exploit soms met een exploit in software die direct de hardware aanstuurt(zoals de x360, waar de firmware van de dvdspeler was gehacked). De rest is onbelangrijk voor Nintendo... Ik bedoel vroagah mocht je gewoon Linux draaien op de ps3, dat was gewoon supported en niemand die het boeide. Het is leuk dat het kan maar uiteindelijk is het niks bijzonders. Daarnaast heeft de Switch genoeg serieuze exploits waardoor piraterij wel mogelijk is, daar zijn ze druk genoeg mee.

[Reactie gewijzigd door terracide op 23 juli 2024 20:10]

Het klopt dat de Switch net zoals de Xbox etc efuses heeft. Alleen hebben de Switches vanwege een exploit in de Nvidia tegra soc ook gewoon een open deur waardoor je alles kan bypassen.
Als je nu een Switch zou kopen bij Bol.com dan heb je 99% kans dat je een gefixte console hebt, jammer genoeg.
Ik heb er 2 waarvan 1 afgelopen December in Japan gekocht, deze bevat nogsteeds de mogelijkheid tot exploiten.
Je kan de serie nummers op de doos checken onder welke categorie ze vallen
Ik had nog nooit van eFuses gehoord. Ik begrijp dat het als hard tel-/controlemechanisme gebruikt kan worden om firmwareupdates op hun juistheid te checken en ongewenste veranderingen tegen te gaan, of om extra functies aan een chip toe te voegen. Op zich dan wel heel handig. Kan me ook voorstellen dat een fout in het mechanisme daardoor ook voor extra problematiek kan zorgen die niet eenvoudig op te lossen is.
Het moment dat ik las dat er een Tegra in zat, was 't mij betreft een kwestie van tijd om te kijken of er überhaupt een vorm van Android op de Switch draaide.

Dat doet het nu, maar toch echt een stuk puurder en later dan ik in eerste instantie had gedacht. ;)
Binnenkort Whatsappen/Telegrammen vanaf je Switch?
Was toch al bekend dat de Switch op een custom Android fork van Nintendo draait?
Volgens mij is dat niet helemaal correct, het gebruikt delen van Android maar als ik het zo lees niet de basis.

Sowieso is het een microkernel en geen monolithic zoals bij Android.

Ik denk niet dat het dusdanig op Android gebaseerd is dat het een fork mag heten. Het lijkt er meer op dat ze zelf iets op FreeBSD of zo gebouwd hebben en wat stukjes van Android gepakt hebben die handig waren.
Correct. Het is een custom microkernel gebaseerd op die van de 3DS met wat softwarebibliotheken (denk aan het verwerken van plaatjes en filmpjes of het afhandelen van netwerkverbindingen) uit verschillende Open Source projecten als Linux, FreeBSD en Android.

https://www.nintendo.co.jp/support/oss/
Binnenkort Nintendo'en op mijn Shield TV :o (ik verwacht overigens niet echt dat dit gaat gebeuren, al moet het kunnen)
Niet helemaal. Je runt dan Android op je Switch, dus niet het Switch OS wat de games kan draaien.

De shield in China is ook weer wat anders. Die draait specifieke (Wii) spellen, dus een emulator. Ik geloof dat Digital Foundry daar een test van gedaan had.

Ook mis ik een beetje het doel, de Switch kan al rechtstreeks op de TV aangesloten worden dus waarom een Shield er tussen?

Maar dan kun je wel die Nintendo games voor Android op je Switch spelen!
Snap ik maar ik dacht een beetje verder dan dat, het doel zou natuurlijk zijn om SwitchOS op de Shield werkende te hebben. Zoals ik al aangaf verwacht ik niet dat dat gaat gebeuren.
Voor liefhebbers van emulatie, Yuzu is al een heel eind met Switch games :) Ongelofelijk wat sommige mensen in zo’n korte tijd kunnen opzetten.
Het fijne (en wat nu anders is) dat er gebruik wordt gemaakt van bestaande architectuur. De PS3 bijv. (en de PS2 daarvoor) gebruikte architecturen die nauwelijks of niet gedocumenteerd waren. Dus alles was vrij moeilijk te 'vertalen' naar wat een doorsnee processor moet snappen.

Nu ze bijv. Tegra's gebruiken is het veel makkelijker te programmeren want er is documentatie aanwezig. ;) Vandaar dat Yuzu (en Cemu!) het hartstikke goed doen in de tijd dat ze bezig zijn geweest eraan.
Als ik die uitklapbare toestellen zie en ik denk aan de Nintendo DS , dan is het mischien tijd dat ze uitkomen met Android App ondersteuning op de switch en wellicht een uitklapbare toestel uitbrengen met Nintendo switch os en Android App ondersteuning. Ik denk dat dit wel eens een succes zou kunnen zijn. Een DS waar je ook mee kan bellen, berichten versturen en online kan gamen onderweg.

Nintendo kan via de store gewoon apps plaatsen die populair zijn en je kan natuurlijk altijd android apps sideloaden.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 23 juli 2024 20:10]

Whatsapp niet, sim kaart nodig :)
Voor WhatsApp heb je geen simkaart nodig in het device zelf. Zo lang je hem maar kan activeren via een SMS op een ander apparaat.
Dat is niet helemaal waar, als jij hem koppeld met het smsje wat naar je telefoon wordt verzonden dan kan je gewoon WhatsApp gebruiken maar dan is hij niet meer te gebruiken op je telefoon. Dit is omdat WhatsApp maar op 1 device tegelijk te gebruiken is muv de browser, dus dat kan wel gewoon worden gebruikt :D
Dan heb je nog steeds verbinding nodig van je whatsapp device met het internet.
Hoe zit zo'n Nvidia Tegra soc ten opzichte van de moderne snapdragons qua performance? Zou op zich interresant kunnen zijn voor een normale tablet (misschien gaming georriënteerde tablet).
De tegra x1 is een high end mobiele soc uit 2015. Dus je kan hem vergelijken met android tablets uit 2015.
Met de opmerking dat de GPU snel was voor zijn tijd en in 2017 ingehaald werd door smartphones. Vanwege de formfactor van bijvoorbeeld de Shield of Switch is het ook mogelijk om de CPU hoger te klokken.
Dat is trouwens niet een hele eerlijke vergelijking, de x1 werd gebruikt in de nvidia shield, die door zijn grote vormfactor (vergeleken met smartphones) en altijd aan het stroom staat, ook veel meer energie en warmte kwijt kon. De switch heeft dan ook een gedownclockte variant van de tegra x1.
Hier de review van de Nvidia Tegra K1 tablet met deze SoC:
reviews: Nvidia Shield Tablet: competente gametablet

[Reactie gewijzigd door Mickjuhh15 op 23 juli 2024 20:10]

De switch heeft een Tegra X1, die is wel een flink stuk sneller dan deze tablet met Tegra K1.
Die weer lager geklokt is.

https://www.tomshardware....gra-x1-soc-ces,28334.html
De switch presteert ongeveer gelijk aan de K1 omdat de gpu maximaal 768Mhz is als die gedocked is.

Is en zal geen 1 op 1 vergelijking worden want undocked heb je nog minder capaciteit want dan loopt de gpu nog maar maximaal de helft daarvan.


Ondanks dat het een oudere chip is, wordt die niet maximaal benut,
alleen heb je bij console het voordeel dat de hardware hetzelfde blijft waardoor je meer uit de hardware kunt halen. Dat zie je ook bij andere consoles die theoretisch ‘langzamer’ dan de desktop, maar je haalt meer uit de hardware.
Ik denk dat je performance kan verwachten zoals de Nvidia Shield TV, maar dan wellicht zonder 4K.
Dit gaat zeker alleen werken met de unpatched hardware van de Switch. Via de Fusée exploit (RCM). Voor de Switch die na juni 2018 geproduceerd is gaat het niet werken om er android erop te krijgen denk ik, aangezien er (nog) geen (coldboot) exploit hiervoor is gevonden.
de hackers verwachten in de eerste 6mnd van dit jaar alle switches gekraakt te hebben...dus ook de nieuwe "gepatchete" versies van na juni 2018
Dat zou wel mooi zijn. Heb je ergens een bron voor me?
in een PB met team-executor! dus nee geen linkje oid!
Is het nou een custom chip van Nvidia of een bestaande soc die ook in smartphones te vinden zijn?
Het is een standaardchip die niet in telefoons ingebouwd is.

https://gbatemp.net/threa...-no-modifications.464725/
Leuk! moet je dan overigens denken aan een dualboot? Of neemt Android dan de huidige software over? Lijkt me dan toch risicovol. In hoeverre blijven switch games het dan nog doen.
booten van Android via exploit (dus vanaf SD) en zonder die sd en sneltoetsten boot hij gewoon de originele software.
Thanks, duidelijk. Lijkt me mooi om dat volledig werkend te hebben.
Mooie ontwikkeling! Als de rom helemaal af is hoop ik dat hij een dual-boot heeft met het originele switch os :*)
Het zal zeker een wereld van extra mogelijkheden openen op de Switch. Helemaal als de Google apps gaan werken zodat je ook echt games uit de store kunt downloaden.

Het gave is dat je dan gewoon goed game hardware hebt met volgens mij ook al compatible controllers. De iedeale game tablet dus voor Android games en natuurlijk ook voor Switch games.

Het zou me dan niet eens meer zoveel uitmaken of de Switch daarna nog online kan via Nintendo.
Desalniettemin heeft het bijna twee jaar geduurd voordat Android draaiend gekregen is op de hybride console van de Japanse spellenmaker
Hebben ze er 2 jaar aan gewerkt om het draaiende te krijgen of is het nu 2 jaar nadat de switch uit is dat men er Android op heeft draaien, want dat zijn wel 2 compleet verschillende dingen en ik gok namelijk het laatste, zeker omdat er gebruik gemaakt is van Android-Q, zouden ze er namelijk 2 jaar over gedaan hebben dan zou de getoonde Android een stuk oudere versie zijn.
Zou wel handig zijn zodat je eindelijk Netflix kan kijken op de switch.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.