Je gaat naar mijn mening weer een beetje te ver in wat wel en niet mag @
90710
Om te beginnen met een
bron van dezelfde auteurDe Auteurswet zegt dat software mag worden gereverse-engineerd om interoperabiliteit van zelf ontwikkelde software met andere software tot stand te brengen. Zo mag een ontwikkelaar een eigen driver maken om de (embedded) software in de grafische kaart te kunnen besturen. Hij mag daarvoor de bestaande driver pakken en deze disassembleren: de binaire code uit elkaar halen om zo in één keer te zien wat de driver allemaal voor commando’s kan versturen en ontvangen. Ook mag hij het communicatieprotocol observeren en daarmee achterhalen hoe zijn eigen software moet werken.
Dus even een overzicht van wat mag: protocollen afluisteren en onderzoeken (tussen het kaartje en eventuele api's/interfaces van nintendo's software) + binaries decompilen en onderzoeken.
Maar Arnoud noemt ook een beperking, ja dat heb ik ook gelezen:
Een lastige beperking aan het recht om te reverse engineeren is dat het moet gaan om het interoperabel maken van eigen software. In veel gevallen is het doel van reverse engineering eerder het maken van eigen software die hetzelfde doet als de software die uit elkaar wordt gehaald. Het “klonen” van software via reverse engineering is echter expliciet verboden. Het voorbeeld van de driver hierboven is een grensgeval: weliswaar wordt de driver een soort van gekloond, maar het doel is om de eigen software met de software in de kaart te laten werken.
Een emulator doet natuurlijk iets na, maar in dit geval kun je beargumenteren dat je hiermee de switch kaartjes interoperabel maakt met windows of linux etc. Sterker nog, ARM emulatoren zijn er al, en dat mag. Verder hoef je alleen de api's/interfaces in te vullen van Nintendo (protocollen dus) en die door te linken naar directx/opengl etc. etc. etc.
En over het klonen, ja dat moet je voorkomen. Nu zul je wellicht denken: ja maar misschien gebruiken ze een bepaald zelf verzonnen encryptie algoritme dus die moet je dan wel clonen. Helaas is het zo dat je geen patenten/rechten hebt op algoritmes in Nederland (en ik geloof de EU). Encryptie is niks anders dan kei harde wiskunde die in een bepaalde volgorde uitgevoerd moet worden, dat kan gewoon niet anders.
Anders is dat inderdaad in Amerika bijv. waar de maker van PGP
patent problemen kreeg.
Anyway, stel dat: iemand maakt een USB3 adapter voor switch kaartjes waardoor de emulator de software kan afspelen, volgens mij mag dat prima.
Ik moet toegeven dat dit enigszins een grijs gebied is waar je moet oppassen wat je doet als ontwikkelaar, echter is het niet zo zwart/wit als jij de wereld lijkt te zien.
ohja, licenties staan niet boven de wet.