MacBook Air viert tiende verjaardag

Het is maandag tien jaar geleden dat Apple zijn eerste MacBook Air aankondigde. Het ontwerp van de dunne laptop inspireerde veel andere fabrikanten en is na de derde generatie van de Air uit 2010 niet meer gewijzigd.

Op 15 januari 2008 kondigde wijlen Steve Jobs de eerste MacBook Air aan door deze uit een papieren verzendenvelop te halen. Hiermee wilde Apple aantonen hoe dun de laptop was: 1,93cm op het dikste punt. Apple wist dat te bereiken door de optische drive weg te laten en als eerste te kiezen voor een Intel Core 2 Duo met kleinere package. Bij de eerste versie was een ssd nog niet standaard: er was een 1,8"-hdd van 80GB aanwezig. Een ssd van 64GB was optioneel.

Apple ging niet mee in de trend om de gehele laptop kleiner te maken, maar richtte zich vooral op het dunner maken van het model, om gebruikers wel een normaal 13,3"-scherm, volledig toetsenbord en groot multi-gesture touchpad te kunnen bieden. Het was niet de eerste laptop die geen optische drive had; ook bij de eveneens dunne Vaio X505 van Sony uit 2004 ontbrak deze. Het was een duidelijk signaal dat de dvd-drive definitief op zijn retour was.

De eerste MacBook Air kon rekenen op gemengde reacties vanwege de stappen terug op vele onderdelen in ruil voor de afgenomen dikte. De processor was traag, de accutijd beperkt en de prijs hoog. Achter een klepje zaten alleen een 3,5mm-audiojack, usb 2.0-poort en micro-dvi-aansluiting, waarmee Apple zelfs zijn eigen FireWire achterwege liet. Apple leverde toen overigens wel adapters voor vga en dvi mee.

In 2010 paste Apple het ontwerp aan en kreeg de laptop zijn kenmerkende wigvorm. Bovendien ging de resolutie omhoog van 1280x800 pixels naar 1440x900 pixels, kwam er een usb 2.0-poort bij en werd de ssd standaard. Tevens ging de prijs omlaag en bleek er ruimte voor een sd-kaartsleuf, hoewel er nog iets van de dikte afgeschraapt werd. Bovendien kwam er een 11"-model bij. Met de aanpassingen wist Apple de MacBook Air tot een groot succes te maken.

Apple heeft de MacBook Air nog steeds in zijn assortiment, maar de laptop leidt een beetje een kwijnend bestaan. Afgezien van betere hardware heeft de laptop geen noemenswaardige update meer gehad; zo heeft het scherm nog steeds een tn-paneel. De 12"-MacBook is de Air op veel vlakken voorbijgestreefd en aan de andere kant is ook de MacBook Pro een stuk draagbaarder en handzamer geworden, met meer rekenkracht.

In het kielzog van de MacBook Air verschenen er tal van andere laptops die op dezelfde leest geschoeid waren. Dat was mede dankzij Intel, dat in 2011 zijn Ultrabook-concept onthulde om tot bepaalde standaarden voor dunne en lichte Windows-laptops te komen.

Apple MacBook Air (2015)

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

15-01-2018 • 17:43

148 Linkedin

Reacties (148)

Wijzig sortering
Er is een reden dat de MacBook Air een TN-scherm heeft (ik ben ook geen fan van die schermen, maar voor een TN-paneel is de kwaliteit van de MBA zeker niet slecht). TN is namelijk energiezuiniger dan IPS. Vandaar dat er geschermd wordt met een accuduur van 12 uur, wat de meeste IPS notebooks niet halen. De relatief lage resolutie draagt daar natuurlijk aan bij.

De MBA is dan ook compleet van positie gewisseld; van een duur high-end product voor een zakelijke niche naar een relatief (ja, ik zeg nadrukkelijk relatief) goedkoop geprijsde notebook die makkelijk mee te nemen is en een bijzonder goede accuduur heeft. De MBA is met afstand de goedkoopste MacBook van Apple en je treft 'm ook met grote regelmaat in de aanbieding aan (zo rond of onder de 1000 euro). Een dergelijk instapproduct is belangrijk voor een fabrikant, want je trekt daarmee mensen aan voor wie de prijs van een kale MacBook Pro echt te hoog is, maar die wel graag met een representatieve notebook willen rondlopen (of simpelweg graag MacOS gebruiken).

Voor gemiddeld gebruik zijn de prestaties prima, maar voor Photoshop of videobewerking kun je beter een krachtiger apparaat gebruiken.
In de tijd dat de Air uitkwam wel, en toen kostte een IPS scherm ook nog veel meer.

Maar tegenwoordig heb je IGZO en dat evenaart het wel bij dezelfde resolutie.
Eerlijk gezegd heb ik 5 jaar lang prima als ontwerper op een MBA gewerkt met een i5 en 4gb werkgeheugen. Daar draaide adobe prima op zolang video het niet om video gaat. Ook waren ze toen nog een van de weinige met ssd wat een wereld van verschil is als je met veel verschillende illustraties en photos werkt. Dus zelfs dat kunnen ze. Inmiddels werk ik meer met animatie en ben ik op wat zwaarders overgestapt, maar het is echt een misverstand van veel mensen dat ontwerp programma's monsters van machines nodig hebben. Er zijn situaties waar dat klopt maar ook heel veel waar mediocre specs voldoende zijn.
Ik gebruik de Macbook pro 15” professioneel en mijn vriendin had ‘plots’ een Macbook air gekocht. In het begin was ik erg sceptisch over de specs maar na een paar avonden had ik snel door waarom de Air zo’n goede laptop is.

De resolutie van het scherm is niet erg, maar de verminderde kleurenweergave voelt in het begin wat raar aan maar de kleuren die hij toont zijn wel redelijk natuurlijk. De rode balk van tweakers ziet er bijvoorbeeld dof rood uit, geen kleurfout maar het scherm kan deze felle kleur niet weergeven. De kijkhoek is zonder meer subliem, je merkt er in de praktijk niets van en het lijkt ook vrij snel te reageren op trackpad input, weinig ghosting. Voelt snappy aan en dat komt ook door de fantastische trackpads, eens van de speerpunten van Apple.

De ssd is wel merkbaar trager bij het opstarten van apps maar in browser voelt deze air sneller aan.

De Macbook air is hiermee een echte ‘lap’top. Hij wordt niet warm, is goed gekoeld en kan samen met een laag gewicht uren op je schoot of naastje op de zetel liggen en dat zonder stekker! Je kan hem ook makkelijk omdraaien om eens iets te laten zien aan iemand anders, de behuizing en schermscharnier voelt rock solid aan.

We gebruiken het als een tablet maar met een volwaardig OS. Om vanalles en nog wat op te zoeken online, te pinnen, tickets bestellen, online aankopen te doen, mails te lezen.. Er staat zelfs photoshop en indesign en alles gaat erg snel, ondanks ik beefy hardware gewoon ben ben ik erg tevreden van deze laptop. Hij voelt uniek aan.
Had een paar jaar terug voor 505 euro een nieuwe mac mini met MacOs en daar een bestaande 27inch op.
Dat vond ik een betere optie als instap mac.
Buiten dat de resolutie veel te laag is.
Uiteraard is de macmini de instap mac, maar voor mensen die hem mee moeten nemen enzovoort kom je uit op de macbook air.
Een mac mini is natuurlijk niet helemaal eerlijk te vergelijken. Dat appraat heeft alleen de voeding intern en mist cruciale componenten als een accu, scherm, tobo en muis. Iets wat de macbook wel heeft en wat hem ook significant duurder maakt icm de formfactor. Een fatsoenlijk scherm (22” FHD) en goed toetsenbord en muis kosten je bij elkaar ook al rustig €250-400 extra. Meeste zit hem dan in het scherm. Een volledige nieuwe mac mini met randapparatuur zet je rustig 750-850 euro verder.

En dan heb je een desktop die qua cpu ram en disk vrijwel identiek is.

Als werkpaard voor een studie psychologie of weet ik het is de air best wel heel erg geschikt. Hij is relatief niet heel duur, maar geeft wel prima performance door de vrij goede ssd en (vooral) een goede accuduur.
Dat klopt, maar voor mij was de mini primma zeker nu met 16 gig 120 gig ssd en 2tb hdd geupgrade primma.
Had die zelf als vervanging van een pc met vista echt wat een verschil in stabilitei en snelheid.

Draagbaar is die air wel maar om het scherm koop ik hem niet.
Met die specs praten we echter over een pc die al een stuk duurder is. Voor een nieuwe mac mini met die upgrades ben je zelfs als je het zelf doet toch al gauw richting de €900 kwijt.
Dat klopt incl monitor zal die dan net zo duur zijn als een air.
Mijn 1e baan als webdeveloper (4 jaar geleden) kreeg ik een MBA 11" met 27" monitor erbij. Werkte goed maar ik keek nooit op het veel te kleine laptop scherm. De 2e baan een MacMini met 2 wiebelende 21" monitoren. Iedereen klaagt wel dat de MacMini technologisch achterloopt, maar ik kon er prima mee werken.
Bij mijn 3e job mocht ik zelf mijn HW kiezen en koos ik een Intel NUC, en zette er Linux Mint op. Hier ook 2 wiebelende monitoren. De NUC is eigenlijk een doorontwikkelde MacMini, kleiner (11x11x2 cm) en krachtiger.
Nu bij mijn 4e baan heb ik weer een Intel NUC, maar nu met een 43" 4K monitor en een draadloos keyboard en muis. Uiteraard weer Linux Mint.
Apple zou een MBA met 13" HD scherm en 8 GB uit moeten brengen voor de prijs van 999 euro, en een NUC-achtige MacMini opvolger ook met 8GB voor 499 euro. Dan blijven ze relevant.
Dat is zo, had toen mooi de mac mini met 150 korting kunnen kopen omdat achteraf icenter faliet ging.
Ik heb een dure MacBook Pro van 3500 euro voor mijn werk. Maar 1 klant stond niet toe dat ik mijn eigen laptop op hun netwerk ging gebruiken, dus ik kreeg een leen laptop: een MacBook Air. Ik ben een website developer en dacht dus: "Dat is echt waardeloos."

Niks was minder waar. De i7 die erin zat en de 512GB SSD en 8GB RAM bleken meer dan genoeg voor alles wat ik er mee wilde doen. Sluit er een mooi 1440p scherm op aan, laat de laptop lekker dicht, en klaar: een erg fijne werkomgeving. De snelheid is mij nooit tegengevallen.

De MacBook Air vind ik persoonlijk een klein schatkistje. Niet zo erg duur, zeker niet als 2e-hands laptop, en qua performance door de boost van Intel processoren toch erg capabel. Alleen jammer dat het scherm gewoon kut is. Al zou ik dat persoonlijk acceptabel vinden voor simpele taakjes en web browsen.
Dit is precies mijn ervaring. Ik sleep m ook zonder problemen overal naartoe, altijd ruimte voor dat ding. Zou niet zonder kunnen.
Ik heb zelf het model uit 2013, i7 8gb ram. Echt een werk machine, doet het nog als een trein. Ik twijfelde destijds tussen de pro en de air, en koos voor portability. Is mijn tot dusver nooit tegen gevallen. Alleen die ladertjes die slijten nogal..
Leer lezen? Ik klaag niet om de MBP, ik geef alleen aan dat de MBA prima is voor mijn werk.
Dat is waar ze bij Apple miljoenen mee verdienen, mensen die denken dat alles wat ze doen oh zo bijzonder en cutting edge is dat ze toch wel de allerbeste en duurste hardware nodig hebben om uit de voeten te kunnen. Terwijl wat ze doen in de praktijk niet veel meer is dan de middelmatige meute.

Website bouwers etc die denken een i7 nodig te hebben om , jongeren die denken een telefoon van 800,- nodig te hebben om te appen etc, allemaal kassa voor Apple

Maargoed dat vinden mensen niet leuk om te horen:)
Huidige macbook air mag een upgrade krijgen naar de nieuwste generaties CPU en resolutie van het scherm.
Ik denk dat de macbook air uitsterft en wordt opgeslokt door de nieuwste macbook pro's 12/13 inch. Ze hebben er bij Apple nog veel op stock wat de reden is dat ie nog steeds wordt aangeboden. Op apple producten wordt weinig korting gegeven doorgaans maar de mac air komt iedere maand wel een keer langs op ibood of andere groter retailers met flinke kortingen van ca 30%.

[Reactie gewijzigd door InsanelyHack op 15 januari 2018 18:06]

Apple staat bekend om het hebben van heel weinig stock
Ligt ook een beetje aan het product. Ze staan bekend om weinig stock doordat de stock die ze hebben aangelegd (van tig miljoen) er vaak binnen enkele weken doorheen gaat. Zo zijn de iPhones en iPads niet aan te slepen en zijn er soms leverproblemen doordat productie simpelweg niet kan voldoen aan de vraag.

De thunderbolt displays zijn echter jaren uit voorraad geleverd en worden door sommige retailers nog verkocht. Deze zijn wel populair, maar minder in de consumenten markt waardoor er een veel lagere vraag is. Twwedehands worden ze dan ook vrijwel niet aangeboden. Als je er 1 wil dan betaal je daar nog steeds de hoofdprijs voor (€600+ vaak). Ik had zelf mazzel dat ik er via de V&A een kon krijgen voor een gunstige prijs omdat het een wat ouder modelletje was, maar daar hield het ook mee op.
Ik denk eerder dat hij word opgelokt door de 12" MacBook (zonder iets er achter).
Dan heb je de iPad en iPad Pro, en de MacBook en MacBook Pro. En ook nog de iMac en iMac Pro.
Op apple producten wordt weinig korting gegeven doorgaans maar de mac air komt iedere maand wel een keer langs op ibood of andere groter retailers met flinke kortingen van ca 30%.
Haha dat is inderdaad waar, toevallig vandaag nog:
http://www.ibood.com/nl/n...1f93b9f5f5d37fa577ad4750f
Snap niet dat hij nog verkocht wordt.

De Macbook Pro heeft al een mooi licht gewicht, maar heeft beduidend betere specs en scherm. Mocht je echt voor smaller en lichter willen gaan is de Macbook een betere optie, welke ook nog eens een beter scherm heeft dan de Air.

Een prachtig apparaatje qua vormgeving toen hij uitkwam (maar wat langzaam door de HDD en CPU), en een paar jaar later was het een mooie laptop om te kopen, maar nu is hij door het scherm vooral gedateerd.

Edit: Een tijdje terug dat ik naar de prijzen heb gekeken, maar denk dat Apple een $999,- laptop in het assortiment wil houden. De Macbook is wat duurder met $1299, wat ook de prijs van de goedkoopste Macbook Pro is.

[Reactie gewijzigd door ZpAz op 15 januari 2018 18:04]

Vind de Air nog steeds een topper,
- batterij leven van 13 uur (mogelijk door lage resolutie)
- toetsenbord met oude-stijl travel
- MagSafe zorgt ervoor dat je laptop niet valt als je over de power kabel struikelt
- erg degelijk, die van mij heeft al flink wat vallen overleefd
Ik gebruik nog een Macbook Air.op het werk voor kantoor werkzaamheden en rdp naar Windows servers voor ander werk. Daar is hij zeer geschikt voor. Ook kan hij zonder moeite grote externe schermen aansturen in meer dan fullhd. Echt een fijne machine.
Het is eigenlijk jammer dat er geen gegevens te vinden zijn over verkoopaantallen van Macbook Airs. Ben wel benieuwd hoeveel van die 20 miljoen Macs per jaar er nu nog Airs zijn. Het is wel een heerlijk instapmodel en ik zou het iedereen aanraden die een nieuw degelijk laptopje zoekt en het beu is elke 2 jaar een nieuw prutsding van 300€ te kopen.
Als je wist wat ik allemaal doe op mijn Macbook Air zou je een deel van je woorden terug nemen ;) ik heb ooit een fullspec tweedehands gekocht en ik heb geen enkele reden om over te stappen op iets nieuws. Behalve het scherm dan, dat moet ik toegeven. Maar ik werk er dagelijks op en doe zelfs fullstack development en draai er virtual machines op. Dat ding heeft me nog nooit in de steek gelaten.
oef, dat vind ik wel pittig voor die hardware hoor. Ik werk op een 13" macbook pro, en die vond ik met 8GB eigenlijk niet heel relax (laat staan met 4GB). Nu met 16GB is ie goed te doen, en met 1 of 2 VM's nog wel te gebruiken.

That said, ik vind het een mooi stukje hardware, dat zeker nog zijn toepassingen heeft. Maar voor zwaar gebruik zoals meerdere VM's zou ik persoonlijk een iets zwaardere machine aanraden.
Ligt er aan wat voor “VMs”. Ik draai een hele zwik docker containers op een mac mini (zelfde qua specs) en die geeft geen krimp.

Ook op windows overigens. Zolang je maar niet iets als vagrant gebruikt onder windows 10.
nja, een hele zwik docker containers is nog steeds maar 1 VM natuurlijk :)

het probleem waar ik tegenaan liep, was dat OSX standaard 1.5GB van je geheugen gebruikt voor video. Dat laat nog een kleine 6.5 over, waar ook je OS, Windowmanager, etc nog in moet. Dat laat niet heel veel geheugen over voor caches, applicaties, VM's, etc.
Klopt. Maar wel eentje waar je zonder problemen meerdere volledige linux systemen in kunt draaien. En dat is natuurlijk wel een groot verschil met traditionele VM’s.
VM's draaien is ook echt puur een geheugen issue.
Kan je wel een mooie Macbook hebben. Met 8GB is het snel op, terwijl voor het gros van de zaken 8GB prima is.

Toch...
Ik zou gewoon m'n 8GB modelletje gebruiken en op Azure gaan werken. on-prem is toch stervende.
Of deze mensen kopen voor zo weinig mogelijk geld een laptop die voldoet voor hun gebruikers eisen... Ik ken genoeg mensen die hun laptop enkel gebruiken om te browsen. Toch mooi dat ze dan voor een paar honderd euro een mooie MacBook Air kunnen kopen.
Je koopt in de supermarkt natuurlijk ook geen voordeelverpakking als je met minder ook uit kunt.
Ik overweeg sterk een MacBook en dan vooral de Air 13" vanwege het toetsenboard en vooral de accuduur.
Ik kom eigenlijk geen laptops tegen met een vergelijkbare accuduur en gelijke specs. Dell XPS komt in de buurt qua accuduur, maar is duurder en heeft een irritant zelfdimmend scherm.
Is gewoon de Macbook voor in de plaats gekomen toch?
Opzich wel al is deze vrij duur, mede door het goede scherm wat er in zit. De Macbook air was vrij betaalbaar. De huidige Macbook is bijna net zo duur als de Macbook pro 13
Hoe kan je weten of het teveel geld voor je waar is als je "niet zo in de macbook wereld zit"? In de categorie ik roeptoeter over iets waar ik niks vanaf weet. Zorg tenminste dat je dan een beetje weet waar je over praat en kom dan terug om je mening te ventileren.
Een CPU van 3 jaar oud in een 2017 model?
Resolutie van 1440x900?

Wat moet ik nog meer zeggen?
Ik doe al jaren alles wat ik moet op een macbook air:
Ontwikkelen in java / swift (hobby)
Advanced office werk met lompe excels en word documenten (werk)
IT Architectuur modellen (werk)
Presentaties (meestal) die door klanten gesmaakt worden (werk)
Televergaderen met desktop sharing, voice (werk)

tijdverdrijven met surfen (hobby)

dit alles op eender welke locatie op een MB air van 4 jaar terug

wat moet ik nog meer zeggen?
Dat is nu net het punt: sommigen mensen willen gewoon hun werk doen en geven niets om spes's...
De kracht van de air is juist de balans in de specs. Veel accu, weinig gewicht en goede ssd die wel erg snel is, maar wel aanstuurd op zorgvuldigheid en niet al te veel zwaar werk. Het systeem blijft snel voor het werk wat ie doet.
Ik had er eerlijk gezegd twijfels bij toen de 1e Macbook Air uitkwam omdat ik hem te duur vond.

Maar blijkbaar was dat wat de mensen wilden.

In dit geval klopt die quote van Steve Jobs ook wel "people don't know what they want until you show it to them"
Ik heb in 2010 de MBA gekocht, en heb hier tot 2014 met plezier elke dag op gewerkt. Daarna een retina Macbook Pro gekocht de ik tot op heden ook nog altijd gebruik zonder problemen, deze blijft de komende twee jaar nog zeker in gebruik.
heb ook de mba uit 2010 gekocht en gebruik hem vrijwel nog steeds dagelijks. Wel anderhalf jaar geleden een nieuwe accu en nieuwe fan ingestopt maar verder doet hij het nog helemaal dikke prima naar wens :)
De MBA van mij ook nieuwe accu in gestopt, draaide die weer als een zonnetje, en nu wordt deze nog dagelijks gebruikt door m'n ouders (ik paas m'n apparatuur door naar m'n vader als ik wat nieuws koop)
Ik heb een 2012 model met 8GB en een 256GB SSD aan de vriendin gegeven, hoor nog niet vanaf de bank van goh wat issie traag, wordt dit jaar 6 jaar oud. Accu is nog steeds op 94% health. Zolang deze niet stuk gaat wordt hij niet vervangen
Tja, heb 'm zelf tweedehands aangeschaft voor €350. Het is wel een ding uit 2011 maar werkt nog heel vlot.
De reden dat ik niet voor een Windows laptop ben gegaan (scheelde toch nog €100) was vooral de touchpad.
De Macbook Air is een van de beste notebooks ooit. Waarom?

In 2010 wilde ik een dunne snelle laptop met SSD en Windows (toen nodig als 17 jarige jongen die bij wat bedrijven ICT deed). Voor €1708 had je het duurste model, niet uit voorraad leverbaar in Europa. 256GB snelle SSD standaard in een laptop (ongekend voor die tijd), 4GB geheugen en 2.13Ghz Dit model. MagSafe voeding niet te vergeten, wat een innovatie was dat.

Nu bijna 8 jaar later type ik dit bericht op die laptop, met het laatste OS, nog steeds super snel, nog steeds een goede accu duur en nog steeds zo stevig als toen.

Een laptop die de nieuwste software draait en 8 jaar makkelijk meekomt en het leukste: als je er ermee voor de dag verschijnt is aan niets te zien qua uiterlijk dat je een oudere laptop hebt. Zo worden ze nog steeds verkocht.

[Reactie gewijzigd door Malarky op 15 januari 2018 22:41]

Daarom begrijp ik niet hoe "tweakers" dat soort superieure producten niet op waarde kunnen inschatten.

Mensen worden verblind door een haat tegen Apple om een of andere mysterieuze reden en daardoor ontkennen ze het feit dat de Macbook of de andere producten van Apple de juiste snaar raken.
Nu snap ik waarom er zoveel tegen Nikon aan trappen en Canon de hemel in prijzen. Nikon heeft de naam duurder te zijn.
geniaal. ik had zelf niet geweten dat dit de standaard zou worden voor laptops maar het ontbreken van een dvd drive is een groot gemis :|
Ja echt? Mis er niets aan laatste cd die ik heb gebrand is uit 2013 in mijn auto kan het ook al niet meer in, spotify en podcasts hebben mijn muziek overgenomen, software Tsja heb een NAS en een 100Mbit fiber liggen. Dvd films heb ik nog wel, worden nog regelmatig afgespeeld maar missen een optical drive Neuh nog geen minuut
DVD drive? Laatste keer dat ik een DVD heb gebruikt is echt bijna 8 jaar geleden...
Ik denk dat het al van voor 2008 geleden is dat ik nog eens een schijfje in een computer heb gestopt. Ik weet nog dat ik niet zo lang geleden iets kocht waar een DVD bij zat en ik begon te twijfelen aan de kwaliteit van het product bij het zien van dat schijfje omdat ze dat enkel bij heel goedkope rommel of heel oude producten meegeven. ;)
hmm in het begin toen ik mijn laptop had gebruikte ik de dvd drive maar afgelopen tijd (maanden ) heb ik er niet echt gebruik meer van gemaakt.
Zit zelf te kijken als ik dit ga vervangen voor een 2de ssd.
Eerlijk is eerlijk, het design is de standaard geworden voor de ultrabooks van vandaag, zelfs toen was het al meteen gezeur dat Apple bepaalde zaken er niet meer op deed, zoals toen al de ethernet aansluiting.

Maar zeker in die tijd kon ik dat schuine toetsenbord principe niet bepaald mooi vinden. Weet dat intel bv toen in style van Razr die Metro laptop had, jaar later nog de Voodoo (envy?), dat waren vlakke vierkante onderkanten, trok mij iets meer dan dat vage aflopend design.
Precies. Zeg wat je wil zeggen erover. Ik ben geen fan van Apple, maar de design is de standaard geworden voor veel ultrabooks. Het design was zijn tijd ver vooruit.
Door het mooie aluminium design maakte de Macbook Air in 1 klap van de lelijke hoekige netbooks iets hips, en direct zag je ook dat andere netbook-fabrikanten als Asus dit design snel overnamen, en ook weg liepen van het concept 'zo klein mogelijk, zo goedkoop mogelijk'.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 15 januari 2018 18:16]

Ze zijn echt meteen de standaard geworden. Indertijd riepen alle fabrikanten ook dat ze dat zelf beter konden en veel goedkoper. Het duurde echter best een tijdje voordat de eerste "ultrabooks" van andere fabrikanten op de markt kwamen. Ze waren net zo duur en vaak een stuk minder van kwaliteit.
Er ging toen de grap rond dat mensen hun Macbook Air kwijtraakten tussen het oud papier omdat hij zo dun was.
Ik wist niet dat er klepjes op zaten in het begin trouwens.
Er zijn best wel een aantal redenen te noemen waarom iemand een jaar of twee geleden nog voor een Macbook Air 13 inch zou kiezen. Echter anno 2018 lijken me de specs wel een beetje outdated. Ik heb die van mij destijds in 2013 gekocht als student met 8gb ram voor rond de 1200 euro.

Ik begrijp dat dit geen plek is voor een review dus ik zal het kort houden, maar door de jaren heen is het apparaat de wereld rond geweest, ontelbare keren gevallen en werkt alles eigenlijk nog precies zoals de dag dat ik hem kocht. De accu is natuurlijk achteruit gegaan, maar deze deed oorspronkelijk 14 uur bij eenvoudig gebruik.

De reden dat je een macbook air wilde was:
- het toetsenbord is naar mijn mening veel beter dan die van de nieuwe macbook (maar dit is smaak)
- draagbaarheid
- geen glazen scherm dus veel minder kans op schade bij vallen
- batterijduur is groot
- M.2 ssd was voor zijn tijd heel snel (doet nog steeds goed mee)
- AC wifi, maar ik heb het getest en ik haal maximaal 150 mbit (dit is pas recentelijk een issue met glasvezel gigabit naar wifi)
- veel waar voor je geld want je kreeg nog steeds OSX met alles erop en eraan + updates voor nu al bijna 5 jaar.

Maar zou ik er nu nog steeds een kopen? Natuurlijk niet. Ik heb op een gegeven moment maar een Lenovo P50 gekocht omdat die macbook maar niet stuk ging. Maar ik trek hem vaak nog tevoorschijn als ik on the go wat wil programmeren of schrijven.

Ik denk dat veel van de zaken die de macbook air 13" goed maakten achter een toevalligheid waren (de lange Apple support en de relatief snelle wifi voor die tijd (iets waar ik toen niet echt naar gekeken heb), maar het is de beste laptops die ik ooit gehad heb.
Ik heb op een gegeven moment maar een Lenovo P50 gekocht omdat die macbook maar niet stuk ging.
Ik heb met mijzelf "afgesproken" dat ik deze air blijf gebruiken tot hij niet meer werkt. Er is nog geen enkel aspect minder geworden en geen enkel onderdeel is kapot gegaan. De accu werkt nog steeds geweldig. Het voelt alsof ik nog niet eens op de helft zit. (2014 model)
' Tevens ging de prijs omlaag en bleek er ruimte voor een micro-sdkaartsleuf, '
Ehh, volgensmij is dat een reguliere SD(-XC) slot
Damn, 10 jaar. Bizar hoe weinig functionaliteit er nou echt bij is gekomen sindsdien. Alle apps die nu echt goed zijn bestonden toen ook al. De nieuwe doen hetzelfde!
Euhm, alle laptops doen hetzelfde als 10 jaar geleden. Sommige klappen nu om, maar that's it.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee