Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Weg van de laptopmarkt

Waarom Sony en Samsung stopten

23-12-2014 • 06:00

231

Singlepage-opmaak

Vaio-hoogtepunten

Vaio was begonnen als Sony's pc-merk in 1996. De naam stond aanvankelijk voor Video Audio Integrated Operation, maar dit werd later omgedoopt in Visual Audio Intelligent Organizer. Sony bracht zijn eerste laptops in 1997 uit. Dat waren de PCG-707 met cd-rom-drive, extra accu en docking station, en de PCG-505, met een dunne behuizing van een magnesiumlegering en een 10,4"-svga-scherm. Beide hadden een Intel Pentium MMX-processor. Bij de PCG-C1 in 1998 introduceerde Sony een ccd-webcamera. Deze roteerbare 'motion eye' had een resolutie van 0,27-megapixel.

Sony Vaio

Sony Vaio hoogtepunten PCG505Sony Vaio hoogtepunten PCG707

Tegenwoordig zijn 2-in-1-apparaten schering en inslag, maar aan het begin van het millennium experimenteerde Sony al met kruisingen van laptops, tablets en desktops die met toetsenborden gecombineerd konden worden. Zo was er de Vaio LX met stylus, die de gebruiker vanaf een kleine desktop naar zich toe kon trekken, en had de eerste Vaio W een smal toetsenbord dat je tegen het 15,6"-scherm kon klappen. In 2006 kwam Sony met de Vaio UX, een ultra mobile pc met flashgeheugen in plaats van een harde schijf. De UX had een 4,5"-touchscreen dat over een toetsenbord geschoven kon worden. Het apparaat woog slechts 492 gram.

Sony Vaio hoogtepunten PCG UX90SSony Vaio hoogtepunten PCVLX80BPK

Sony wist in de loop der jaren vooral met dunne, kleine en lichte laptops te imponeren. De eerste Vaio in de U-serie, de PCG-U1 uit 2002, had een 6,4"-scherm met een resolutie van 1024x768 pixels. De cpu was een Transmeta Crusoe TM5800. Dankzij twee grote knoppen voor het scherm zou de U1 zelfs lopend met twee handen prettig te bedienen zijn. De onofficiële opvolger verscheen in 2009 als de Vaio P: een smalle zaknetbook met een 8"-scherm, een resolutie van 1600x768 pixels en een Atom-cpu. De eenvoudigste uitvoering van de Vaio P ging in Europa over de toonbank voor 1000 euro, waarmee de prijs niet in lijn was met die van de netbooks van die tijd.

Sony Vaio hoogtepunten VGN P70HSony Vaio hoogtepunten PCG U1

Sony Vaio X505In 2003 verscheen de PCG-Z1/P. Dat model had een 14,1"-scherm met een resolutie van 1400x1050 pixels en een accuduur van zeven uur bij regulier gebruik. Rond diezelfde tijd pionierde Sony met het strakke ontwerp van de Vaio X505, die dankzij zijn wigvorm aan de voorkant slechts 9,7mm dik was. Het was ook de eerste laptop met eiland- of chiclet-toetsenbord, maar er was geen trackpad. Sony was een van de drijvende krachten van blu-ray en uiteraard was het concern de eerste die met een laptop met blu-raydrive op de markt kwam, in 2006. Dat was de Vaio Type A.

Sony Vaio hoogtepunten PCG Z1Sony Vaio hoogtepunten PCG X505Sony Vaio hoogtepunten PCG AR70B

Apple-ceo Steve Jobs zou
ook gecharmeerd zijn
geweest van de Vaio's

Het high-end paradepaardje op het gebied van dun en licht was altijd de Vaio Z. De eerste versie kwam al in 2000, maar met de komst van de VGN-Z in 2008 begon de serie vorm te krijgen. Sony combineerde een stevige behuizing met hogeresolutieschermen, snelle processors en ssd's. Een latere versie uit 2011 kon bovendien via de Light Peak-interface aan een externe gpu gekoppeld worden.

Sony Vaio hoogtepunten VGN Z11Sony Vaio VPC Z21L9E/BSony Vaio VPC Z21L9E/BSony Vaio VPC Z21L9E/B

Sony heeft zich met Vaio nooit op de budgetmarkt gericht. Van oudsher waren de Vaio-laptops high-end machines, die een zeer goede naam hadden, maar ook een stevige prijs meekregen. Apple-ceo Steve Jobs zou ook gecharmeerd zijn geweest van de Vaio's; in 2001 zou Apple zijn Mac OS X op een laptop van Sony hebben gezet om het besturingssysteem op Intel-processors te testen.

Vanaf 2007 kwam Sony echter ook met iets meer betaalbare laptops, toen het bedrijf inzag dat hier de groei zou plaatsvinden. In 2011 verschoof de productie van dat deel van de modellen naar andere fabrikanten, buiten Japan. Aanvankelijk wist Sony van deze stap te profiteren, maar de economische recessie, de toenemende concurrentie van vooral prijsvechters en zijn imago van duur merk deden de Vaio-tak bij Sony de das om.

De opvolger van de Vaio Z was een van de laatste Vaio's die nog onder de Sony-vlag werden uitgebracht. De Vaio Pro was 7mm dik en woog iets meer dan een kilogram. De behuizing was gemaakt van koolstofvezels en verstevigd met een honingraatstructuur. Tot de laatste generatie Vaio-producten behoren ook de uitschuifbare Vaio Duo, de Surface Pro-achtige Tap 11 en de grote Tap 20. Daarmee leek het aan ideeën niet te ontbreken bij Sony's pc-divisie.

Sony Vaio Pro 13Sony Vaio Duo 13Sony Vaio Tap 11Sony Vaio Tap 20 (SVJ2022M1E)

De Vaio-naam leeft voort bij een Japans bedrijf dat zich op de high-end blijft richten, maar de producten vooralsnog alleen in Japan uitbrengt. De kans is voorlopig klein dat het bedrijf zijn productie en distributie zodanig weet op te schalen dat uitbreiden naar andere landen mogelijk is. Of het merk met zijn rijke historie ooit nog op de Europese markt terugkeert, is dus nog maar de vraag.