Sony verkoopt Vaio-tak en schrapt 5000 banen

Sony verkoopt zijn pc-divisie en het Vaio-merk aan een groep investeerders. Dat heeft de Japanse elektronicagigant bekendgemaakt. De geruchten over een verkoop van de Vaio-divisie deden al langer de ronde. Daarnaast zullen er 5000 medewerkers worden ontslagen.

Vaio logoDe pc-tak van Sony zal worden verkocht aan de durfinvesteerder Japan Industrial Partners, zo heeft Sony bekendgemaakt. In maart moet de overname zijn voltooid en zal Sony zelf geen pc's en laptops meer maken. In plaats daarvan wil Sony zich toeleggen op mobiele producten als smartphones en tablets. Er moet nog een formeel akkoord worden gesloten, maar Sony stopt nu al met het ontwikkelen van nieuwe pc's en laptops. Volgens geruchten betaalt de investeerder 400 miljoen dollar, oftewel bijna 300 miljoen euro, voor de pc-tak. Sony krijgt een belang van 5 procent in de verkochte pc-tak.

De durfinvesteerder zal zich met Vaio aanvankelijk vooral toeleggen op de Japanse markt, voordat wordt nagedacht over een 'uitbreiding' naar andere landen. In de praktijk betekent dat dat het Vaio-merk voorlopig uit veel landen, waaronder Nederland en België, zal verdwijnen, zoals woensdag al uit geruchten bleek. In het laatste jaar verkocht Sony 5,8 miljoen pc's, waarmee het een relatief kleine speler op de wereldmarkt is. Op zijn hoogtepunt verkocht Sony 8,7 miljoen pc's in een jaar tijd.

Daarnaast wordt de tv-divisie ondergebracht in een onafhankelijk dochterbedrijf. Of dat een voorbode van een verkoop is, is onbekend. Ook met de tv-divisie van Sony gaat het niet erg goed: in november 2011 kondigde Sony maatregelen aan om de tv-tak weer winstgevend te maken, maar vooralsnog is dat nog niet gebeurd. Het bedrijf is van plan om de verkopen van zijn tv's dit jaar te laten groeien door meer 4k-tv's uit te brengen en 2k-tv's van betere kleurspectra en 'beeldverbeterende technologieën' te voorzien.

De Japanse elektronicagigant wil de personeelskosten daarnaast flink omlaag brengen: inclusief de geschrapte banen bij de pc-tak zal Sony 5000 banen schrappen. Daarvan zijn er 1500 in Japan zelf, en 3500 in het buitenland. Door de verkoop van de pc-tak gaan waarschijnlijk ook ontslagen valllen, al kunnen naar schatting 250 tot 300 medewerkers de overstap naar het nieuwe bedrijf maken. Voor andere medewerkers van de pc-tak wordt zoveel mogelijk een betrekking binnen Sony gezocht, maar dat zal niet in alle gevallen lukken.

Door Joost Schellevis

Redacteur

06-02-2014 • 07:39

91

Reacties (91)

91
89
56
4
0
28
Wijzig sortering
denk dat het te maken heeft met de lage marges en moordende concurentie in de x86 markt die onder druk staat door o.a. tablets.
In de x86 server markt neemt IBM ook weer de eerste stap door, net als de thinkpads destijds, nu ook de x86 server divisie te verkopen aan Lenovo. Ook daar zal de keuze meer en meer beperkt worden tot de grote spelers zoals al het geval is.
De concurrentie op de PC OEM markt is inderdaad moordend, en vele bedrijven (en daarmee ook de aandeelhouders) hebben de afgelopen jaren ook hun verlies moeten slikken. Ook Dell is nu voor een schijntje gekocht door particuliere investeerders, en de geruchten dat HP kopers zoekt voor hun PC divisie zijn ook hardnekkig.
Dell is weer van Dell en niet door 'particuliere investeerders'.
Michael Dell wilde gewoon niet afhankelijk van 'aasgieren' zijn.
Voor een Sony liefhebber zoals ik is dit natuurlijk geen leuk nieuws.
Gebruik met volle tevredenheid een Sony Xperia Z en audiosysteem van Sony.
Wil nu graag een Bravia w655 van 42 inch en een PlayStation 4.
Hopelijk gaan er niet meer takken, want Sony is vind ik een veel mooier merk dan Samsung.
Dat Sony maar weer overeind komt, want het zou jammer zijn als zo'n mooi merk failliet zou gaan.
Ze zullen niet zomaar failliet gaan. Ze hebben aardig patenten en licenties portfolio (ook samen met Philips) waar ze sowieso als troll het lang mee kunnen uithouden.
Zonde. Ik zou niet weten welk ander merk aan de designs en toch ook goede behuizing kan tippen. Kijk naar de Fit lijn bijvoorbeeld, prachtige laptops voor een redelijke prijs ook. Ik hoop niet dat Sony de tv's ook nog gaat afstoten uiteindelijk.....
Ja, ze proberen echt nieuwe dingen. Denk ook aan die kleine vaio die in je broekzak paste. Dat soort laptops worden niet gemaakt door andere fabrikanten. Vond de Vaio's altijd een beetje de innovators (de vaio Z was eigenlijk de eerste ultrabook zonder ultrabook proc; Er was al een ultradunne vaio met wig vorm voor de Macbook Air en dan natuurlijk die superkleine Vaio).

Ik heb wel dat hun televisie-serie doorgaat. Als die ook nog eens weggaat heb je eigenlijk alleen LG en Samsung nog. Van beide ben ik geen heel groot fan qua interface/kleur afstelling.
En die Vaio flip nu is ook weer een prachtige Vaio. Misschien dat ze die Tap Vaio bijvoorbeeld onder de Xperia lijn gaan brengen zodat er nog enigzins een pc achtig iets is bij Sony...

LG is op de goede weg qua interface maar die Bravia's zien er in design en toch ook beeldkwaliteit toch net wat beter uit. Mja, de massa koopt liever Samsung.
De televisie serie gaat ook op de schop.
That’s not all though. The unit responsible for Sony’s televisions will be split out from the company into its own wholly-owned subsidiary. This transition is expected by July 2014.
Anoniem: 471387 6 februari 2014 07:52
Erg jammer dat het zo ver heeft moeten komen. Ik was zelf zeer te spreken over vaio met name de kwaliteit. Hoop dat de overname daar niets aan veranderd.
We spreken hier welliswaar over 2008, maar mijn vaio laptop was echt de grootste rommel die ik ooit in bezit heb gehad. Alles wat er stuk kon gaan (incl. dode pixels, meer en meer naar verloop van tijd) is er stuk aan gegaan. De extreem trage en beroerde reparatie'service' wil ik het al helemaal niet over hebben, uiteindelijk 8x teruggestuurd oid.

Vaio laptops verschillen vooral van model tot model heel erg in kwaliteit, maar voor mij was het merk toen taboe geworden.
Toevallig heb ik ook een Vaiio 2008, FW model en de mijne werkt na 5 jaar nog steeds prima. Beste Windows laptop dat ik heb gehad.
Ik heb ook heel goede ervaringen met Vaio laptops. Enkel de behuizing mocht wat steviger.
Anoniem: 524673 @majic6 februari 2014 10:55
welk model?
Jammer of gewoon noodzaak ?

Philips heeft zijn tv tak al verkocht en doet weinig meer met consumenten elektronica.
Vaio was volgens mij een heel sterk merk en qua design een inspriratie voor o.a apple. Schijnbaar is het Sony niet gelukt daar genoeg geld mee te verdienen. Wat dat betreft lijkt het sterk op Philips in het verleden, hele mooie producten, technisch goed maar toch niet verkocht krijgen door slechte marketing.
Lijkt er sterk op dat er met gigant sony precies hetzelfde gebeurt.
Wat dat betreft lijkt het sterk op Philips in het verleden, hele mooie producten, technisch goed maar toch niet verkocht krijgen door slechte marketing.
De pc/laptop markt van Sony natuurlijk een ander verhaal, dat is geen groeimarkt meer dus niet vreemd dat ze daar vanaf willen. Het is echter niet zo dat Sony stopt met "electronics", zoals Philips wel deed.

Philips verkocht prima, de reden voor terugtrekking is dat de topman heilig in Medical geloofde. Vervolgens kon er eigenlijk niks meer in electronics worden geïnvesteerd (dat gaat jaren terug).Behoefte aan ideeën en vernieuwingen voor bijvoorbeeld de tv's was er niet, het werd toch allemaal afgebouwd. Ook ASMS en NXP doen het eigenlijk beter dan Philips (ooit afgestoten door Phlips).

Dat deze focus eigenlijk onzinnig was kun je zien aan LG Electronics en Samsung Electronics, die het eigenlijk best aardig doen. Samsung was vroeger vooral Business to Business en leverde bijvoorbeeld de techniek voor mp3 spelers van Sony, nu laten ze zien dat ze zelf ook prima kunnen verkopen.

Juist Medical is afhankelijk van overheidsinvesteringen. Combineer dat met de omzet en winstcijfers van Phlips van de laatste jaren en er blijft echt geen positief beeld over voor deze keuze.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 23 juli 2024 07:07]

Dit stel je wel erg makkelijk allemaal. Denk je werkelijk dat de strategische mensen binnen Philips deze overweging niet gemaakt hebben? Het ASML-verhaal is te makkelijk, aangezien het ook een kwestie van bronnenmanagement is. Het is niet zo dat je kan zeggen dat onder Philips het bedrijf precies hetzelfde had gepresteerd omdat ze dat nu ook hebben gedaan.

De vergelijking met LG en Samsung gaat ook totaal niet op. Dat zijn organisaties die op een heel ander niveau als organisatie functioneren. Samsung heeft werkelijk alles onder eigen vlag, en heeft toegang tot industriële bronnen waar Philips nooit aan zal komen. LG weet ik minder over, maar het zo zomaar kunnen dat het daar niet anders is. Feit is dat de markt van consumentenelektronica verzadigd is, al jaren. Philips kon al jaren niet meekomen. Hier in Nederland bestaat het idee dat Philips een topmerk is, maar daarbuiten geeft niemand wat om het merk.

Dat was ook al in de jaren '90 zo met de CRT-televisies. Waar de Matchlines hier als top of the bill bekend stonden, stonden ze in de VS gewoon tussen de overige merken. En dat geldt ook voor de overige apparaten die Philips bracht. Sony concurreerde Philips helemaal weg op het wereldwijde toneel.

Overigens moet ik nog zien hoe lang Samsung onder ingrijpende veranderingen uit komt, aangezien de Chinezen ook met eigen merken komen die langzaam maar zeker op het niveau van de overige industriële machten komen qua aantrekkelijkheid. De Chinese industrie blijft daar echter normatief op achter wanneer we kijken naar zaken als mensenrechten en algemene arbeidsomstandigheden, waardoor men dus een flinke winst op dit punt kan blijven pakken.

Gezien de interorganisationele netwerkcultuur in Azië zou het zomaar kunnen dat alle niet-Chinese spelers daar grotendeels worden weggedrukt en dus vooral de Chinese organisaties zullen kunnen profiteren van de industriële voordelen die dat land biedt.

Overigens zit je ook helemaal verkeerd met je ideeën over de Healthcare-sector. Ze zijn niet afhankelijk van overheidsinvesteringen, ze kunnen ervan profiteren. De Healtcare-sector als het om de hardware-productie gaat is een vrij kleine industrie. Weinig concurrentie, flinke marges en ontzettend veel netwerkmogelijkheden met allerlei organisaties die in deze sector en aanverwanten actief zijn . Dat kun je niet zeggen over de electronica-industrie.
Dit stel je wel erg makkelijk allemaal. Denk je werkelijk dat de strategische mensen binnen Philips deze overweging niet gemaakt hebben?
Mijn punt is juist, destijds ook al, dat het een verkeerde keuze was. Nieuwe technieken kun je cashen bij consumenten. Dat sense en simplicity niet aansloeg verandert daar niets aan.
Philips kon al jaren niet meekomen.
Philips kon wel meekomen, het was een bewuste keuze om dit niet te doen. Het is dus een gevolg van de focus op Healthcare. Daar is destijds helemaal niet geheimzinnig over gedaan. Investeringen werden afgebouwd, veel producten werden verzelfstandigd binnen Philips.
De vergelijking met LG en Samsung gaat ook totaal niet op. Dat zijn organisaties die op een heel ander niveau als organisatie functioneren. Samsung heeft werkelijk alles onder eigen vlag, en heeft toegang tot industriële bronnen waar Philips nooit aan zal komen
Ik vrees dat je een stukje achtergrond informatie mist. Ooit was Philips ook een reus:

In 1997 had Philips 65 miljard omzet met 5.7 miljard netto winst. Hierbij hoorden 255.000 werknemers waarvan 150.000 in de productie zaten.

Die reach was er dus wel.

Anno 2012 (laatste annual report) hebben ze er 118.000 met een omzet van 24 Miljard en een netto winst van 231 miljoen.

Verschil is 1957 euro winst per werknemer anno 2012 vs 22352 winst per werknemer in 1997. Dan hebben we nog niet eens naar de inflatie gekeken... Combineer dat nog even met cijfers van 2011 (-1.2 miljard) en 2010 (+1.4 op 22 miljard) en het mag duidelijk zijn dat de strategie heeft gefaald.

Om de andere divisie counter tegen te gaan;
EBIT Healthcare 11.2%
EBIT Consumer Lifestyle 10.0%
EBIT Lighting -0.1

Dus nee Healthcare is geen goede sector, de omzet is te laag, de groei van 6% is ook niet om over naar huis te schrijven en de marges vallen tegen.

ps
Dat was ook al in de jaren '90 zo met de CRT-televisies. Waar de Matchlines hier als top of the bill bekend stonden, stonden ze in de VS gewoon tussen de overige merken. En dat geldt ook voor de overige apparaten die Philips bracht. Sony concurreerde Philips helemaal weg op het wereldwijde toneel.
Los van de eerder genoemde cijfers is de VS een verhaal apart. Net als Shell had Philips na de tweede wereld oorlog geen goede controle over de Amerikaanse tak (Shell heeft daar tot op de dag van vandaag nog last van zo ver ik weet). Dat was één van de (vele) redenen bij de falende Video 2000 promotie.

http://www.philips.com/ab.../annualreports/index.page
http://www.philips.com/sh...l_Report_English_2012.pdf
http://www.philips.com/sh...Statements_AR98-12935.pdf

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 23 juli 2024 07:07]

Mijn punt is juist, destijds ook al, dat het een verkeerde keuze was. Nieuwe technieken kun je cashen bij consumenten. Dat sense en simplicity niet aansloeg verandert daar niets aan.
Noem eens een van de nieuwe technieken die in de afgelopen paar jaar hebben gezorgd dat een standaard consumptief electronica-product een degelijke cashcow was dat een Philips op basis daarvan iig deels een enorme organisatie kon onderhouden?
In 1997 had Philips 65 miljard omzet met 5.7 miljard netto winst. Hierbij hoorden 255.000 werknemers waarvan 150.000 in de productie zaten.
'97. Dit is bijna 20 jaar geleden, toen de markt er heel anders uit zag. Je denkt toch niet dat de beleidsmakers aldaar een stel strategische onbenullen zijn? Het is redelijk om aan te nemen dat ze de concurrentie aan zagen komen, en op dat inzicht gehandeld hebben. Hadden ze dat niet gedaan, dan hadden ze een zwakke sector binnen de eigen organisatie als verzonken moeten beschouwen, en voor een zeer beperkt bedrag alsnog de deur uit moeten doen.

Die 255.000 zijn leuk, maar dat was dus in een tijd dat dergelijk grote corporaties konden overleven. Tegenwoordig is dat veel lastiger. Dat Samsung met 427.000 haar business bezigt, en LG met 220.000 zegt in de geest van deze tijd in vergelijking met vroeger, ook een hoop. En dan moet je je bedenken dat de productie in veel gevallen nog uitbesteed wordt ook.
Die reach was er dus wel.
Nee, want de belangrijkste industriële krachten zitten toch echt in Azië. Philips had haar faciliteiten vooral in Europa zitten.
Verschil is 1957 euro winst per werknemer anno 2012 vs 22352 winst per werknemer in 1997.
Kijk eens naar de marges die toen gehaald werden en nu. Vroeger betaalde je 2500 gulden, en dan had je een beperkte computer. Tegenwoordig heb je voor 1000 Euro gewoon een computer die alles draait. Een redelijke 42" televisie hoef je nog geen 400 euro voor uit te geven. Die CRT's van vroeger gingen makkelijk over de 2000 gulden heen. Hetzelfde geldt voor audio-installaties, BD-spelers vs wat we vroeger voor VHS-spelers betaalden, etc. etc.
Los van de eerder genoemde cijfers is de VS een verhaal apart.
Onafhankelijk van de herkomst van de reden, als je die markt niet hebt als globale speler van Europese komaf, kun je het vergeten dat je gaat overleven.

[Reactie gewijzigd door Kenju op 23 juli 2024 07:07]

Noem eens een van de nieuwe technieken die in de afgelopen paar jaar hebben gezorgd dat een standaard consumptief electronica-product een degelijke cashcow was dat een Philips op basis daarvan iig deels een enorme organisatie kon onderhouden?
Onzinnige vraag. Niemand zegt dat Philips niet had moeten outsourcen en moderniseren. Mijn stelling is dat ze Consumer Electronics niet hadden hoeven verwaarlozen. Er zijn legio bedrijven die daar anno 2014 succesvol actief zijn.

Wat nog over is van CE presteert vrijwel gelijkwaardig aan het "superieure" Healthcare. Zie EBIT eerdere post. Groot verschil is dat Philips nu geen unieke producten meer heeft en kwalitatief nergens uitblinkt (misschien nog op sonicare).
'97. Dit is bijna 20 jaar geleden, toen de markt er heel anders uit zag

...
Kijk eens naar de marges die toen gehaald werden en nu. Vroeger betaalde je 2500 gulden, en dan had je een beperkte computer. Tegenwoordig heb je voor 1000 Euro gewoon een computer die alles draait. Een redelijke 42" televisie hoef je nog geen 400 euro voor uit te geven. Die CRT's van vroeger gingen makkelijk over de 2000 gulden heen.
Computers en CRT schermen? Het gaat over Consumenten Electronica. Heb je weleens naar de winsten van Apple gekeken (37 miljard)? Er is nog altijd een vraag naar kwalitatief hoogwaardige consumenten elektronica producten met een premium prijs. Zeker op tweakers zul je genoeg consumenten tegenkomen die dat beamen...

Het idee van Phlips was nu juist dat ze succesvol in staat waren om nieuwe technieken toe te passen op consumenten producten. Of dat nu een nieuw lampje, cdrom, blue-ray, of een tandenborstel is maakt verder niet uit.

Waar Samsung vroeger de techniek aan Sony leverde (die delen aardig wat patenten, behalve playstation) brengen ze nu de producten zelf aan de man. Wat dat betreft lijken ze een beetje op het oude Phlips (alleen dan Koreaans). De verticale integratie van bijvoorbeeld de Samsung SSD's passen niet in de bedrijfskundige norm voor succes. Ze verkopen voorlopig echter als warme broodjes...
Onzinnige vraag. Niemand zegt dat Philips niet had moeten outsourcen en moderniseren. Mijn stelling is dat ze Consumer Electronics niet hadden hoeven verwaarlozen. Er zijn legio bedrijven die daar anno 2014 succesvol actief zijn.

Wat nog over is van CE presteert vrijwel gelijkwaardig aan het "superieure" Healthcare. Zie EBIT eerdere post. Groot verschil is dat Philips nu geen unieke producten meer heeft en kwalitatief nergens uitblinkt (misschien nog op sonicare).
JIj bent degene die zegt dat je op basis van innovatie mee kan blijven doen. Hoeveel westerse electronicamaatschappijen zijn er nu helemaal over? De Nokia's, Blauwpunks, zelfs B&O die een nichemarkt verzorgden. Het is er allemaal niet meer. Dat is geen toeval.

Jij zegt dat Healthcare en CE gelijkwaardig presteren, maar dat is m.i. te makkelijk gesteld. Je weet immers niet wat de prestaties door Philips op dit moment zouden zijn. Wanneer je kijkt naar de marginalisatie van de overige Europese spelers (en ook een hoop bekende Aziatische spelers), lijkt het me duidelijk dat de basis voor die keus door Philips breder is dan dat wat jij als een slecht besluit bombardeert.
Computers en CRT schermen?
Ik had het over CRT-televisies. En computers was een ander voorbeeld van hoe massaproducten nog maar weinig marge hebben.
Apple's verkoopresultaten hebben niets te maken met het product, maar met de marketing. Verder is Apple een premium naam, Philips was op het globale toneel een B-naam. Alleen in Nederland was het een topnaam.
De verticale integratie van bijvoorbeeld de Samsung SSD passen niet in de bedrijfskundige norm voor succes.
Heeft Samsung ooit een fabrikant van flashgeheugen overgenomen? (weet ik serieus niet) Ik dacht dat ze met SSD's begonnen zijn op basis van eigen bronnen? Waarom zou het niet passen in de bedrijfskundige norm voor succes?
Jammer én noodzaak. Goede of mooie spullen zijn niet genoeg om winst te maken, het merendeel van de mensen kiest alleen op prijs. Samsung maakt wel winst op zijn TV lijn, ook al was het van de grotere merken de minste qua beeldkwaliteit. Prijs en massa, daar zit het geld.

Ja, er zijn altijd uitzonderingen. Apple doet het op het moment heel goed, net zoals andere merken in het verleden, Loewe, B&O etc. Maar ook Apple is al twee keer eerder bijna op de fles gegaan, dat kan natuurlijk zo weer gebeuren.

Naam/imago of prijs, daar moeten grote bedrijven het op het moment helaas van hebben.
De Vaio was ook niet bedoeld voor diegene die in de markt waren voor een Medion maar de gebruiker die opzoek was naar een high end model.

Jammer dat Tweakers geen berichtgeving doet over de algemene financiele cijfers van Sony zoals ze dat ook doen voor bv Apple, Samsung etc.
Maar ook in de high end markt waren er andere merken die gewoon krachtiger waren en de markt voor zich wisten te winnen.
De groot-zakelijke markt gaat net zo goed voor iets dat populairder is, of een merk dat met specifieke diensten komt zoals Dell en Fujitsu.
Sony doet gewoon te weinig om hun merk op een goede manier neer te zetten. Of beter gezegd, faalt daarin. In andere takken waarin het actief is, is het eigenlijk niet veel anders.

In verschillende marken waarin het actief is, brengen ze goede producten (TV's, audio), maar is het merk gewoon geen optie voor veel mensen. Het komt niet eens in ze op, en zo wel, dan wordt het als een minderwaardig merk gezien. Ook onder mensen die zogenaamd enig benul van de materie denken te hebben. Ook hier op Tweakers zie je mensen die denken dat Samsung alleen maar goede televisies maakt, of zelfs het merk is dat de beste televisies maakt en altijd goede kwaliteit levert. Op het gebied van audio is het volgens velen onmogelijk dat Sony kan concurreren met de Denons en Sennheisers van deze wereld op het gebied van audiokwaliteit..

Eigenlijk is dit een manco waar veel Japanse spelers in de algemene industriële sector mee zitten. De minder aanwezige merken als Sharp en Toshiba worden al helemaal weggezet als B-merk. Maar ook in de auto-industrie zie je het terug. Hoeveel mensen willen hetzelfde betalen voor een Mazda als voor een Opel?

Terug naar Sony, daar lijken alleen de productiemaatschappij voor muziek en films en Playstation lijkt goed te gaan. De elektronica-tak zullen ze niet snel afstoten omdat er te veel afhankelijkheden spelen van verschillende netwerk-partners. Maar het zou zomaar kunnen dat het eea in de toekomst op een lager pitje gezet gaat worden.
Sony is jarenlang heer en meester geweest in platte televisies. Ze werden geroemd om de upscalers die SD materiaal konden tonen zodat het weinig verschil vertoonde met het HD materiaal wat op televisie uitgezonden werd.

Helaas hebben ze weinig aan verbetering gedaan en heeft Philips ze in het hogere prijs segment linksom en rechtsom ingehaald en zijn Samsung en LG in vergelijkbare kwaliteit veel lager qua prijs gaan zitten. Game over voor Sony :(

Over het algemeen gesproken heeft Sony geprobeerd zijn imago te verheffen van middenmoter naar high-end. Dat maakten ze weliswaar in prijs waar maar niet altijd in kwaliteit. En zelfs wanneer ze dat wel deden hadden ze nogsteeds met het oude imago te kampen waardoor de bereidheid in de markt er niet was om de hogere prijs te betalen. Voor de prijs van een Vaio kocht je ook een Macbook en dan is de keus snel gemaakt.

Het zou jammer zijn als het merk verdwijnt. Er is in veel markten maar weinig in de klasse waar Sony vroeger uitblonk. Maar dat gaan ze, verwacht ik, niet redden met de huidige koers. Dan zullen ze toch echt serieus naar zichzelf moeten kijken.....
Samsung was in zijn eentje vanaf dag een de dominante factor gekeken naar de gehele markt. Sony ded goed mee in het high end. Waar je verhalen over Philips op gebaseerd zijn mag Joost weten. Philips heeft sporadisch een goed beoordeeld model uitgebracht. Zowel onder eigen beleid, als sinds de betreffende divisie van TPV was.

En qua aantallen kon Philips ook niet mee. In het high end kon Philips alleen maar meedoen door zaken als Ambilight en Aurea en dat 21:9-model (wat ook nog eens een niche-product was) en in Nederland op basis van de naam van het nationale elektronica-maatschappij.

De duurdere modellen van LG en Samsung zaten gewoon op hetzelfde niveau, en sowieso gebruikte Sony in de duurdere modellen de panelen van Sharp, wat gewoon de betere panelen zijn. Dus dat LG en Samsung met een lagere prijs een soortgelijk niveau leverden is onzin. Wel in het high end, maar daar betaalde je vervolgens net zo veel voor. Doordat met name de naam van Samsung sterker is, verkopen die televisies aanzienlijk beter.

Sowieso moet je de televisiemarkt (en eigenlijk geen enkele markt) niet bekijken aan de hand van merken. Ieder merk heeft immers zijn toppers en draken. RaJitsu stelt het m.i. gewoon goed aan de hand van de kracht van de naam van het merk naar de potentiële afzetmarkten.
Je gaat ook niet blij worden van de jaarcijfers van Sony. Het is een moloch op ramkoers naar de bodem van de oceaan. Winst kennen ze al jaren niet meer, of soms eens 100 miljoen winst tegenover miljarden verlies hetzelfde jaar. Sony is binnenkort verleden tijd, zeker nu ze zich gaan inzetten op smartphones en tablets, de ultieme race-to-the-bottom-markt. Daar is echt geen winst uit te halen, behalve als je Samsung of Apple heet.. Ik vind het jammer en ik hoop oprecht dat ik het fout heb.
Wou altijd al een Vaio hebben, maar precies om die rede nog nooit gehaald. Waarom zou ik meer voor hetzelfde betalen...gewoon net iets te weinig rede.
Dan waren ze in 2001 toch beter met Apple in zee gegaan ;)
Voor ThinkPads word ook al jaren meer betaald, en om van Apple laptops maar te zwijgen. Kwaliteit en design mag best een prijs hebben
Nou, dan heb ik net op tijd mijn Vaio Pro 13 gekocht!
Verwachte levering op 19 februari.

Ik vraag me ernstig af of het een verstandige zet is om vooralsnog op de Japanse markt te focussen en elders (tijdelijk??) te vertrekken.
Me dunkt dat opnieuw marktaandeel gaan verwerven niet simpel is.
Net op tijd of te laat? Je garantie afhandeling kan dan nog wel eens lastig worden denk ik.
Ik heb rechtstreeks van Sony gekocht, dus de garantie (indien nodig) ziet men daar maar te regelen.

Overigens is het een zakelijke aanschaf en als de laptop t begeeft dan komt er wel weer een nieuwe ;-)

We hebben op kantoor 7 desktops en 2 Vaio laptops gehad in de afgelopen jaren. De garantie hebben we nooit nodig gehad en de desktops en 1 laptop zijn alleen vervangen omdat ze verouderd waren.

[Reactie gewijzigd door Gadgetfreak op 23 juli 2024 07:07]

Als je een bedrijf overneemt wordt je automatisch aansprakelijk voor uitstaande plichten, dus ook garantie van eerder verkochte apparaten. Beetje non-issue dus, het is geen faillissement...
Zo is het misschien in Nederland ja maar als het bedrijf alleen producten gaat leveren in Japan dan wordt de garantie afhandeling niet bepaald makkelijk en dat was dus precies mijn punt ;)
Net op tijd of te laat? Je garantie afhandeling kan dan nog wel eens lastig worden denk ik.
Sony blijft gewoon 5% aandelen houden in deze nieuwe onderneming, dus voor de consument zal er qua garantie weinig veranderen denk ik. Strikt genomen zijn ze nog steeds eigenaar. :)
De ondersteuning van Sony voor de Vaio producten was volkomen Kwalitatief Uitermate Teleurstellend. Ik ben twee weken bezig geweest om 1 lullig drivertje te krijgen: de servicedesk weigerde daarbij te helpen tenzij ik 60 euro over zou maken voor een CD met *alle* drivers... Uiteindelijk kreeg ik de driver via iemand in een nieuwsgroep: die stuurde een link naar de servers van Sony waar de drivers gewoon te downloaden zijn...
Mede daardoor (en vanwege vergelijkbare beroerde ondersteuning op een ander Sony artikel) komt er bij mij geen Sony meer in huis.
Ik heb in het verleden een zakelijke Vaio gehad (type BZ11MN). Na twee jaar dat ding van ellende aan de kant gegooid. Ik kon er geen dag op werken, zonder dat de boel hopeloos vast liep. Hardwarematig was het ook verre van top. Het apparaat is twee keer retour geweest vanwege problemen met de fan. Toetsenbord mist ook al een jaar of twee een toets. Scherm van voren was redelijk, maar een beetje van opzij, en de je zag alleen maar zwarte vlekken. Ik heb hem nog steeds als laptop voor de kinderen, maar die pakken ook liever een andere laptop of PC.

Als opvolger van de VAIO heb ik nu 3 jaar een Toshiba Tecra. Dat is pas echt onverwoestbaar spul. De prijs is er ook wel redelijk naar (1200 tot 1500 euro), maar dan heb je wel waar voor je geld.
Dus blijkbaar heb je er wel 2 jaar mee kunnen werken. ;) Dat fan probleem kan gebeuren
en toetsen kunnen na verloop van tijd slijten, daar hebben andere merken laptops ook last van. Een Tecra is wel even iets anders qua hardware, maar daar betaal je dan ook voor. ;)

Verder kun je beter contact op nemen met je winkel als je niet tevreden bent over het door hun verkochte apparaat.
Anoniem: 524673 @pegagus6 februari 2014 11:00
appels(onder de 1k euro)met peren(boven de 1k euro )vergelijken. ik snap ook niet dat mensen buiten om de TT,Z,X,UX een ander model vaio kopen.
BZ serie waren toch leuke budget laptops, het toetsenbord staat goed bekend en het was een van de weinige goedkopere laptops met een magnesium composiet frame.

Ondanks dat ze in 2008 zijn uitgekomen heeft Sony nog t/m Windows 7 support verleend, ook niet slecht naar mijn mening.
Als Sony zich ipv op laptops nu op tablets en telefoons gaat richten, kunnen we alleen maar hopen dat hier nog veel moois uit komt!

Zou trouwens die investeerder nu laptops onder VAIO vlag gaan uitbrengen, zoals Lenovo nog altijd Thinkpads (immers een IBM merknaam) maakt?
Zou trouwens die investeerder nu laptops onder VAIO vlag gaan uitbrengen, zoals Lenovo nog altijd Thinkpads (immers een IBM merknaam) maakt?
Ik vermoed van wel. Vaio is marketingtechnisch een sterke naam, zeker in het thuisland Japan.
De durfinvesteerder zal zich met Vaio aanvankelijk vooral toeleggen op de Japanse markt
Wel apart dat ze zich willen gaan richten op smartphones en tablets. Tuurlijk, daar zit de groei maar is Sony daar niet een tweederangs fabrikant? Terwijl op laptop gebied ze best mee konden met de meest verkochte merken...
In het laatste jaar verkocht Sony 5,8 miljoen pc's, waarmee het een relatief kleine speler op de wereldmarkt is.
Ik denk dat Sony op de smartphonemarkt een grotere speler is (en daar meer toekomst heeft).
The last Japanese company standing is Sony, where improving sales of its Xperia smartphones helped narrow the operating loss in its computer and smartphone division to Y900m last quarter from Y23.1bn the same quarter a year ago.
Erg jammer, Vaio was een sterke modellijn met high-end specs en mooi design. Het had altijd iets exclusiefs over zich. Uiteindelijk waren de aantallen waarschijnlijk te laag om het rendabel te houden.

Overigens vraag ik me af wat het doel van deze investeerder is als ze de toekomst van het merk zo kleinschalig is en alleen in Japan wordt verkocht. Ze zijn trouwens de laatste tijd flink op overnamepad:
http://e27.co/japan-industrial-partners-acquires-nec-biglobe/
Teveel mensen en de sjonnie's en anita's kochten een medion/packard bell als die nou allemaal een Vaio kochten dan was dit allemaal niet nodig.
jammer , was altijd wel tevreden met sony ook al was het wat duurder. ook 1 van de weinige merken waar je de laptop naar je eigen wensen kon samen stellen

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.