Nintendo laat in browser werkende GBA-emulator offline halen

Nintendo heeft een Gameboy Advance-emulator offline laten halen. De op Javascript-gebaseerde emulator werkte vanuit de browser en tientallen games zaten standaard in de software. De emulator stond op Github.

Nintendo wilde de emulator offline hebben vanwege de games die erin zaten, blijkt uit de een brief, die Github zelf heeft gepubliceerd. Daarmee maakte de emulator inbreuk op het auteursrecht van Nintendo. De brief meldt onder andere dat het gaat om meerdere games uit de Advance Wars, Kirby, Mario, Zelda, Metroid en Pokémon-franchises. Veel van deze games zijn ook te verkrijgen via Nintendo's eigen Virtual Console voor de Wii en Wii U.

De emulator was te vinden op jsemu.github.io/gba en is inmiddels offline gehaald. De gebruiker erachter heeft zijn of haar GitHub-account verwijderd. Vorig jaar maakte Nintendo eenzelfde zet om een Nintendo Gameboy-emulator voor iOS van het internet te halen.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

13-07-2015 • 09:15

147 Linkedin

Lees meer

Rock on! Hobbyist bouwt Game Boy-gitaar .Geek van 18 september 2015
Nintendo levert meer 3DS-handhelds Nieuws van 29 juli 2015

Reacties (147)

147
139
107
7
0
0
Wijzig sortering
Interestingly, the code for the Game Boy Emulator itself, without the pre-loaded games, is open source and still hosted elsewhere on GitHub.
Bron
Vrij logisch. Op de emulatie code zelf kan Nintendo op zich geen patent/copyright hebben, op de assets van de games uieraard wel.
Dat hangt er vanaf, als die emulator binairy blobs of code van Nintendo bevat kunnen ze die ook offline laten halen. Denk bijvoorbeeld aan de PSX en PS2 emulators die een bios vereiste van de console om te kunnen werken. Die bios moest je dan zelf dumpen (tenminste dat zeggen de makers dan) om dat hij niet mag worden verspreid.

Het is ook gewoon dom om die emulator met games online te zetten.
Wat hadden ze zelf verwacht? Dat het zo maar zou mogen? Ze kunnen blij zijn dat ze niet worden aangeklaagd voor het illegaal verspreiden van die games.
Ik zou het best redelijk gevonden hebben als Nintendo dit had laten gaan, gezien de leeftijd van de GBA. Na een aantal generaties kan je als bedrijf best zeggen "leuk dat de community dit doet", want zo veel geld zullen ze er niet mee mislopen.

Van mijn kant is dit dan ook een minnetje naar Nintendo. Ze maken goede games, maar dit soort dingen vind ik flauw. En dat ze het legaal recht er toe hebben om het neer te halen maakt het niet minder flauw.
Ze hebben er niet alleen het recht toe, ze hebben ook de plicht om hun merknamen te beschermen. Als je als trademark houder je merk niet beschermt tegen onrechtmatig gebruik dan kan je de trademark te verliezen.
Het is geen trademark kwestie maar een copyright kwestie.
Ik ben het totaal niet me je eens. Een favoriet spel van mij is chrono trigger. Gemaakt voor de SNES in 1999. Hetzelfde spel is ondertussen ook beschikbaar voor iOS. Uiteraard tegen betaling. Je ziet wel vaker dat oude spellen op een nieuw platform uitkomen. Rechten van het spel liggen dus bij de eigenaar als er dan iemand is (ongeacht of deze er aan wil verdienen) die het spel wil uitbrengen vind ik dat niet kunnen.
Chrono Trigger komt uit 1995 ;)
Het zit het hem in het "uitbrengen". In dit geval is de code op github gezet, speelbaar via github pages. De focus en intentie ligt niet op het gamers voorzien van hun spel op een makkelijke manier, de focus ligt op het kunnen emuleren van een geliefde oude console via JavaScript.

De ontwikkelaar zal gedacht hebben "ik wil laten zien dat dit met alle spellen werkt", en niet "ik wil Nintendo een hak zetten". Ik zou het een hele andere situatie hebben gevonden als hij er geld voor had gevraagd en/of er veel marketing voor had gedaan.
Als dat het uitgangspunt was had hij ook een leuke open-source/homebrew game kunnen aanbieden als demo. Genoeg knutselaars die hun eigen games in elkaar draaien voor een gba emulator.
Dat zou kunnen, maar je hebt pas een bullet-proof bewijs dat het een goede emulator is als officiële games er op gedraaid kunnen worden.

Het was vanuit de ontwikkelaar netter om de gebruikers de games zelf aan te laten leveren, maar dat is dan wel weer een extra stap die genomen moet worden.

Het was vanuit Nintendo netter geweest om de ontwikkelaar persoonlijk een mailtje te sturen, zodat de ontwikkelaar de optie had om de games er uit te halen maar de emulator had kunnen laten bestaan.
Ben ik helemaal met je eens. In mijn geval heb ik het echter alleen maar over het spel en niet over de emulator.
Flauw?

Zo oud is de GBA nog niet en Nintendo heeft nog steeds het recht hun eigen games te verkopen via Virtual Console.

Ik snap nog steeds niet dat er zoveel mensen zijn die dit allemaal maar normaaltjes vinden.
Het is meer een principekwestie lijkt me. Besides, een GBA valt nu te kopen voor 20 euro op Marktplaats. En anders download je de game uit de Nintendo Store
14 jaar oud is best wel oud in de gamesindustrie.

Het punt is dat de intentie van de ontwikkelaar niet is om spelletjes gratis te kunnen spelen, het is een hobby project waar geen geld mee verdiend zou worden.

Natuurlijk heeft Nintendo het recht om zijn eigen games te verkopen, maar het is niet zo dat dat nu opeens niet meer mogelijk is.

Ik respecteer de ontwikkelaar van de emulator omdat het knap lastig is, en wonderbaarlijk dat je die games nu in je browser kan draaien: dat zou voor mij dan ook de reden zijn om het te proberen, ik vind de technologie er achter interessanter dan de game zelf.

Nintendo verpest een knap staaltje technologie om net iets meer -marginale- laatste centen uit games van 14 jaar geleden te trekken. Dat vind ik inderdaad flauw.
Enkel klopt je argument van geen kanten, want niet alle Virtual Console games zijn door Nintendo gemaakt, maar door andere studios. Zo is Advance Wars van Intelligent Systems.
Kun je dat meer toelichten? Welk deel van mijn argument zou dan niet meer kloppen?
"Nintendo verpest een knap staaltje technologie om net iets meer -marginale- laatste centen uit games van 14 jaar geleden te trekken. Dat vind ik inderdaad flauw."

Het zijn dus niet alleen de belangen van Nintendo. Dus waarom deze alle "blaam" (voor zover het uberhaupt raar is dat een game publisher games wil verkopen... imagine that) treft in deze klopt natuurlijk niet. Er zijn tientallen studios die hun software remastered voor Wii U in de eShop van Nintendo verkopen, bijvoorbeeld zoals de games in dit plaatje. Dit zijn dus oude SNES releases van Capcom en Disney.
Het blijft Nintendo die dit beslist heeft en doorgevoerd, daarnaast gaat het, zoals in de brief te lezen, over Nintendo's auteursrecht. Dan klopt het toch om het Nintendo aan te rekenen? Als niet volledig, dan nog steeds voor het deel waar Nintendo wel verantwoordelijk voor is: de grote meerderheid ervan.

Ik vind "dat publisher en Nintendo games willen verkopen" hier een zwak argument omdat de schade me in dit geval heel erg beperkt lijkt. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat er uit de emulator een populair gameplatform zou voortvloeien, zie het meer als een tech-demo.
Een loze aanname "het lijkt me onwaarschijnlijk"

De wereld van PC-emulatie is gigantisch groot en populair en met dit soort tech wordt het ook mogelijk om op mobile devices, Macs, Linux etc. met 1 app te emulaten.

Je stelling dat sommige games 10+ jaar oud zijn en dat er daarom niet meer aan verdient hoeft te worden:

"Nintendo verpest een knap staaltje technologie om net iets meer -marginale- laatste centen uit games van 14 jaar geleden te trekken. Dat vind ik inderdaad flauw."

Ze verpesten overigens helemaal niets, de emulator staat nog online, enkel niet de versie met ingebakken games. Die kun je nog altijd zelf kopen, rippen en in de emulator laden.
Er zijn heel veel oude games gewoon gratis te verkrijgen, sommige zelfs nieuwer als voorgenoemde games, bijv gta 2 van rockstar is al jaren gratis te downloaden en zo zijn er nog talloze voorbeelden van oudere games die niets meer kosten. Uiteraard behoudt Nintendo het recht op deze games, maar gameboys en dergelijk oud Nintendo spul verdwijnt langzaam, het origineel zal na verloop van jaren helemaal niet meer te spelen zijn als nintendo dit soort dingen blokkeert, en als de nintendo apparaten niet meer vervangen kunnen worden.

Dit duurt natuurlijk nog wel eventjes voordat alle gameboys van vroeger uit de roulatie zijn maar die tijd komt er uiteindelijk. En dan is het toch wel jammer als we alleen nog maar de remake mogen spelen en niet het origineel waar we mee zijn opgegroeid.
Bedenk dat ze zelf deze games via een virtuele emulator al aanbieden op recente consoles als de Wii en Wii U. Er zijn gamers genoeg die overstappen op een nieuwe console omdat oude games er nog speelbaar op zijn, en gamers genoeg die juist niet overstappen omdat ze niet nog een apparaat aangesloten willen hebben.
Het zal voor het gros geen doorslaggevende reden zijn, meer een leuke gimmick. Voor die kleine groep mensen die daardoor juist wel besluit om over te stappen betekent het veel. Voor Nintendo betekent het een kleine winst voor een relatief kleine inspanning.
Daarom gebeurt dit normaal dan ook niet. Of ze maken zelf een werkende "HLE BIOS" of ze laten je zelf de bios dumpen. Ik heb zelf nog nooit legal issues met emulators gezien waarbij geen games of bios bijzaten

[Reactie gewijzigd door MrFax op 13 juli 2015 11:36]

Dat is dus niet helemaal waar, als de emulatiecode direct inbreuk maakt op een (software)patent dan kan het wel degelijk zijn dat de emulator illegaal is..
Misschien een domme vraag, maar hoe krijg ik dit draaiend? Ff downloaden en laden van een bios+spel eindigt bij mij met een '?' in m'n urlbalk. :+
Dit heeft ermee te maken dat je niet alle bestanden hebt. Je mist hoogstwaarschijnlijk de bestanden uit de map XAudioJS. Als je deze erin plaatst, zou het goed moeten gaan. Indien je er niet uit komt, kun je altijd een PM sturen.
Nvm: ff zoeken en je vind het zo.

[Reactie gewijzigd door Settler11 op 13 juli 2015 23:17]

Begrijpelijk, maar jammer. Ik had graag eens een kijkje in de broncode willen nemen. Vooral omdat javascript een taal is die ik wel begrijp, en wel eens wil zien hoe zo'n emulator nu in elkaar zit :) De games zelf mogen achterwege blijven wat mij betreft, met wat homebrew games kun je het ook uittesten.
Als dat je hele insteek is :
https://github.com/bfirsh/jsnes/

javascript based snes emulator.
En als je wat googled kun je er voor de meeste oude consoles 1 vinden :)
Thnx! Die gaan we van de week eens doorpluizen. Staat in de bookmarks :)
Ik dacht ook dat ik javascript begreep totdat ik in de code van zo een emulator ging kijken :D

Dit zit gecompliceerdeer in elkaar dan een C versie doordat er om allerlei limitaties heen gecode moet worden...

[Reactie gewijzigd door ro8in op 13 juli 2015 09:44]

Als jij JavaScript denkt te begrijpen voor iets behoorlijk complex als een volledige emulator dan moet het ook niet gek veel uitmaken of het in C/C++, Java, C# of dergelijk geschreven is. Je kan wel of niet C-achtige/gebaseerde taal lezen, dat is nog wel iets anders dan het zelf schrijven.
voor iets behoorlijk complex als een volledige emulator
Niet om het een of ander, maar een emulator is in de regel niet "behoorlijk complex" imho, zeker niet voor zoiets als een ARM7 die in de GBA te vinden is. Het is namelijk redelijk straightforward: simpelweg alle instructies en CPU state transitions implementeren. Dan heb je nog alle hardware registers voor IO die gemapped zijn op het geheugen. Ik wil het verder niet bagatelliseren, want het is gewoon veel werk, maar dat is tevens de reden waarom de code er snel uitziet als een relatief onleesbare brei van switch statements.
Behoorlijk complex is een relatief begrip maar ik denk niet dat veel software ontwikkelaar dit even uit hun mouw schudden, of in ieder geval niet de ontwikkelaars die ik ben tegen gekomen tot nu toe.
Ik begrijp heel goed dat het behoorlijk complex in elkaar zit etc. Dan is het wel zo makkelijk als de taal waarin ik het ga lezen er eentje is die ik beheers. Ja, als je eenmaal een programmeer of script taal beheers lees je andere talen relatief makkelijk. Maar een taal is veel meer dan alleen syntax, en met iets dat zo complex is als een emulator wil je natuurlijk zoveel mogelijk onderdelen zo simpel mogelijk houden. In dit geval dus de taal.
Code valt nogsteeds op github te vinden.
Als er 1 bedrijf veel last heeft gehad van illegale praktijken, dan is het nintendo wel. Iedereen met een 3ds z'n beetje had z'n kaartje on alles gratis te downloaden en hoeveel mensen hebben pokemon gespeeld om hun mobiel. Hoeveel had nintendo wel niet kunnen verdienen als ze de emulators voor waren en pokemon op ios uitbrachten.

Sorry ik bedoel ds.

[Reactie gewijzigd door Nieuwevolger op 13 juli 2015 09:35]

En op ios word niet massaal illegaal gedownload? Ik heb al heel lang geen iPhone meer, maar in die tijd had iedereen in mijn omgeving een jailbreak.

De 3DS was juist lastig te kraken. Jij bedoelt de Nintendo DS. Daar was het heel makkelijk om games te downloaden en te spelen voor nop. En de Wii hetzelfde eigenlijk. Kwa piraterij heeft Nintendo wel het meeste te voortduren gehad (op de PC na misschien)
er is Niks illegaals aan Jailbreaken dat mag gewoon.
zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Jailbreak_(iOS)

verder kunnen ze best pokemon uit geven op Ios en android als ze er maar goede features en online game play op doen

er zijn meer mensen die met een smartphone rond lopen dan met een DS

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 13 juli 2015 09:53]

er zijn meer mensen die met een smartphone rond lopen dan met een DS
en hoeveel van die mensen zitten te wachten op Pokemon?
Waarschijnlijk minder dan er (3)DS en in de omloop zijn

Begrijp me niet verkeerd, ik heb vroeger veel Pokemon gespeelt en op de DS ook nog vrij lang, maar ik zit echt niet te wachten op Pokemon op me telefoon, en ik me zo voorstellen dat de meeste smartphone gebruikers er zo over denken

Plus als het al uitkomt op de Smartphone, zullen de hardware aantallen minder worden, en dat gaat Nintendo niet leuk vinden
en hoeveel van die mensen zitten te wachten op Pokemon?
Waarschijnlijk minder dan er (3)DS en in de omloop zijn
ik denk dat niet liggend aan hoe je het naar de klant brengt

angry birds is in zijn uppie al meer dan 50 miljoen keer gedownload dat is dus meer dan alle DS versies die bij elkaar verkocht zijn. ik denk dat een Mario of Pokemon game dat makkelijk haalt

er zijn meer dan 1 miljard smartphone gebruikers (en dit aantal zal alleen maar groeien) op deze wereld en nog maar net 20 miljoen DS variant gebruikers?

onderschat Nintendo games niet ze zijn gewild je moet ze alleen wel op het juiste platform aanbieden

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 13 juli 2015 12:06]

Lang niet alle games werken op een telefoon. Pokemon kan wel werken, maar heb je Mario wel eens gespeeld? dat werkt enkel met een controller goed. Zelda geld hetzelfde voor.

En wat heb je als business liever:
Een pokemon-game die je voor 5 euro verkoopt op een mobiel?

Een pokemon-game die je voor 50 euro verkoopt, en waar mensen speciaal een hand-held a 150 euro voor aanschaffen.

Dit soort beslissingen worden gewoon zakelijk bekeken, en niet sentimenteel
een pokemon game die voor 5 euro een 50 miljoen keer meer verkoopt.

het argument dat men het product liever duurder verkoopt gaat niet echt op als je klanten bestand velen malen groter is. Wat jij wilt is een niche markt maar een casual gamer koopt geen niche producten puur voor 1 spel.

Het heeft niks met sentimentele te maken de markt is gewoon veranderd.

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 13 juli 2015 14:06]

http://vgsales.wikia.com/wiki/Pokemon

Dan moeten ze dus 10x zoveel games verkopen als nu. Dan heb je het over ongeveer 100-150 miljoen sales per game. En dat is zonder de hardware-sales waardoor mensen meer Nintendo-games gaan kopen.

Het is altijd bijzonder dat deze discussie bij Nintendo wel ten sprake komt, maar bij Playstation of Xbox-games niet. Ik wil ook best Nintendo-games op mijn mobieltje, maar ik weet ook dat Nintendo dat uit bedrijfsoverwegingen niet gaat doen. Tenminste, niet de huidige games die ze maken.

Ze gaan zich misschien op nieuwe projecten in de mobiele markt storten. Maar Nintendo gaat geen enkele game die minder werkt op een telefoon dan op een handheld uitbrengen op een telefoon.
we hebben het op dit moment over handhelds en niet over Consoles ik snap eigenlijk niet waarom je die er bij haalt dat is weer een totaal andere markt en doelgroep.

maarjah nogmaals het ligt er aan hoe je het naar de klant toe brengt
je kan ook in game sales doen verder moet je ook rekening houden met het feit dat je minder kosten maakt wat betreft hardware productie.

verder zijn de meeste telefoons gewoon net zo krachtig als Handhelds.

en een grotere naams bekendheid/penetratie van je producten wat zich kan vertalen naar andere producten die je ook verkoopt.

er zijn genoeg voorbeelden in de wereld waarbij het wel werkt.

en laten we eerlijk zijn de PS vita is ook niet echt een klapper geweest.

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 13 juli 2015 15:20]

Playstation heeft de vita :P

Ik zeg niet dat het niet KAN. Het kan prima. Het zou ook heel leuk zijn....

Maar er is gewoon meer omzet voor Nintendo te genereren door consoles + games te blijven maken voor enkel Nintendo's consoles en handhelds, dan enkel voor smartphones te ontwikkelen.

Daarnaast hebben handhelds nog wel een streepje voor op smartphones. 3D bij de 3DS bijvoorbeeld, en een accuduur en standby-functie die veel langer meegaat.

[Reactie gewijzigd door Waah op 13 juli 2015 18:51]

angry birds is in zijn uppie al meer dan 50 miljoen keer gedownload dat is dus meer dan alle DS versies die bij elkaar verkocht zijn. ik denk dat een Mario of Pokemon game dat makkelijk haalt
Verschil tussen deze games is alleen dat je Angry bird even 5 minuten kan spelen, persoonlijk vind ik dat bij Pokemon games niet het geval, daar moet je toch wel wat tijd in steken, dat deed ik in iedergeval wel altijd, er zaten geen korte game sessies tussen met Pokemon

Plus dat Pokemon (onterecht wellicht) bekend staat als een kinder spel, en de meeste mensen met een smartphone toch wel wat ouder zijn

Er zal zeker een markt voor zijn, maar genoeg om je eigen hardware nog verder af te zwakken? ik betwijfel het
Wellicht pokemon niet maar Mario of Zelda zeker wel!
Hoeveel goede en diepgaande games zijn er op Android/iOS?
Juist ja: ze zijn op 1 of 2 handen te tellen. En dat anno 2015.

Daarom grijp ik altijd naar emulators: vele Nintendo games zijn diepgaand omdat het RPG's zijn en daarnaast zijn de controls eenvoudig genoeg om ze te gebruiken op een touchscreen. Pokémon is daar een zeer goed voorbeeld van.
Er is ook niks illegaals aan emulators :P
alleen werden er hier games meegeleverd.
En jailbreaken is inderdaad ook legaal. Alleen de reden waarom men jailbreakt is toch vaak voor niet-legale doeleinden :+ Al zijn er mensen die het voor extra functionaliteit en styling doen.
Emulators zijn wel illegaal als er iemand patent op heeft en dit niet vrij geeft om te gebruiken in dit geval heeft Nintendo een patent op het emuleren van hun eigen consoles

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 13 juli 2015 09:54]

Gebruiken mag niet, maar de emulator zelf is niet illegaal. Tenzij ze stukken code gebruiken dat niet door hun gemaakt is.
Op iOS niet, op Android wel. Percentage jailbreakers is misschien maar 2%, en voor die spelletjes van €0.80 per stuk gaan de meeste mensen niet jailbreaken. Wel jammer dat games geen geld meer waard zijn voor veel mensen.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 13 juli 2015 09:35]

Sorry ik bedoel ook de ds. Maar geloof mij, de tijden van de jailbreak zijn al lang voorbij. Maar ze zijn nu al te laat om pokemon uittegeven op ios.
Anoniem: 382732
@Waah13 juli 2015 09:41
Dat zegt meer over de mensen in jouw omgeving dan over de hoeveelheid jailbreaks. Maar goed, mensen op dit forum zijn absoluut geen dwarsdoorsnede van de bevolking natuurlijk.
Dit klopt, maar is wel een beetje de schuld van Nintendo zelf.
De beveiliging van Wii en DS waren zeer simplistisch.

Voor zover ik het begrepen heb is de Wii U nog steeds niet gekraakt (of in een zeer vroeg stadium).
En op ios word niet massaal illegaal gedownload? Ik heb al heel lang geen iPhone meer, maar in die tijd had iedereen in mijn omgeving een jailbreak.

De 3DS was juist lastig te kraken. Jij bedoelt de Nintendo DS. Daar was het heel makkelijk om games te downloaden en te spelen voor nop. En de Wii hetzelfde eigenlijk. Kwa piraterij heeft Nintendo wel het meeste te voortduren gehad (op de PC na misschien)
Je hebt al lang geen JB meer nodig om Nintendo games te spelen op iOS. Nu kan dat gewoon met GBA4IOS.
Ik denk dat veel Tweakers het illegale gebruik door niet Tweakers oerschatten. Veel gebruikers vinden het "ten eng" of "te moeilijk" en andere gebruikers vinden het "gewoon fout".
En daar komt ios in beeld, daar denkt de mens dat je geen virussen op ios kan krijgen ( je moet ook hele gekke dingen doen omdat voor elkaar te krijgen). Emulator is zo op je iphone te zetten en kan je pokemon spelen. Er is nog wel markt voor nintendo om pokemon te releasen op ios, maar hoe langer ze wachten des te minder overblijft.
Anoniem: 382732
@pietje6313 juli 2015 09:44
Het is ook het gebruiksgemak. Games op een kaartje zetten voor je DS was makkelijker dan het kopen in een winkel (nog even afgezien van de kosten). Voor iOS en Android is het kopen van apps en games via de AppStore en PlayStore heel laagdrempelig waardoor mensen minder gauw de moeite nemen om het ergens anders te gaan zoeken. Je ziet dat met alle content diensten: als je het maar makkelijk genoeg maakt willen mensen best wel betalen.
Gelukkig voor Nintendo hebben zij in principe altijd winst gemaakt per verkocht stukje hardware. Hierdoor verdiende ze dus al met die 3DS.
Gelukkig wel, maar de ontwikkelaars hadden er serieus problemen mee.
Wat indirect weer tot lagere inkomsten voor Nintendo heeft gezorgd doordat het platform voor ontwikkelaars minder interessant is/was.
Heb je gelijk in, ook al waren die illegale kaartjes goed voor de verkoop van de ds, het lullige was nog wel dat nintendo geen stuiver kreeg voor die kaartjes.
Nou, ik denk dat een gemiddelde PC game developer er nog veel meer last van heeft gehad..
Anoniem: 628318
@SuperDre13 juli 2015 11:42
Meer dan zij profijt hebben van het ontbreken van een tweedehands markt die bij consoles wel bestaat?
uhh, bij pc-games is er ook (veelal) een tweedehands markt hoor.. naast het feit dat PC-games ook nog eens veel harder in prijs dalen dat 2e hands vaak niet eens interessant is omdat als je goed rondkijkt je ze nieuw voor minder kunt krijgen.. (overigens dat laatste is zeker bij consoles met fysieke discs van toepassing)..
duizenden menen op het werk met traantjes in de oogjes lijkt mij zo.

Ik snap dat ze het offline halen maar misschien kunnen ze zelf ooit gewoon zoiets releasen op een website met wat advertenties enz, dan hoeven andere het niet illigaal te maken en verdiend nintendo er nog wat geld aan.
Ahh advertenties die iedereen kan blokeren?
Ja zelfs ook al zijn het niet iritante reclames mensen zullen de ad blocker niet uit zetten.
tot nintendo ziet dat je een ad blocker gebruikt. zoals tweakers(hun vragen netjes of je hem uit kan zetten) RTL XL geeft je zwart-wit beeld met ad-blocker. dus gewoon of een demo geven of helemaal niet starten als je ad-blocker gebruikt.
Zwart wit beeld? Sinds wanneer?
was een paar maanden geleden. kreeg een melding dat ik ad-blocker gebruikten. en daarom zwart-wit beeld kreeg. maar heb het net nog even getest. en kreeg geen melding meer.
Nogal logisch, als ik de reclame die door mijn brievenbus geduwd wordt (ongevraagd) gewoon kan negeren dan is het niet meer dan logisch dat mijn browser dat ook moet kunnen.
niet helemaal. de reclame in de brievenbus is ongevraagd. de reclame op websites niet helemaal(jij vraagt er niet om. maar de bouwer wel). en dat is het verschil.
Dat doet diegene die de rommel laat drukken op papier ook.

En externe partijen kunnen vragen wat ze willen, dat betekent nog niet dat ik het op mijn scherm wil of hoef te krijgen. Dat bepaal ik nog altijd zelf.
dus als jij een bios binnen komt trap je ook het eerste reclame bord de deur uit? jij wil immers bepalen wat je ziet. of het jouw eigendom is of niet.
Nee ik negeer het gewoon, maar aangezien dat op de pc niet mogelijk is omdat adds letterlijk overal overheen geknald worden installeer ik no-scipt en adblocker.
Nee hoor.
De meeste mensen kijken liever de advertentie, ipv trojan/malware geinfesteerde adblockers te gaan installeren.
Plak je thuis ook je brievenbus dicht met tape?
De "tape" zit niet óver de brievenbus, maar óp de brievenbus: "Wij hebben alles al".

Als ik verdwaalde reclame stiekum ongeopend bij het oud papier doe, is er niemand die het doorheeft. De reclame opent zich niet vanzelf als het op de mat valt en opent niet de achterdeur van de woning en plundert m'n bankrekening niet.

Online reclame is een stuk onbeleefder, en heeft een veel hoger (kans * impact) risico.

Een grote nee/nee sticker, en ongeopend wegdoen dus!
Ik hoorde laatst dit argument ook, waarom geen advertenties en naar een pay wall, want advertenties kunnen geblokkeerd worden.

Diezelfde mensen die de moeite nemen om adblockers te installeren waren toch al niet geïnteresseerd in de advertenties en nemen nu ook geen weergaves en miskliks in in de statistieken. Word er dan minder verdiend? Of word er nu gerichter verdiend?

Edit: ik gebruik geen adblockers maar stoor me er naast YouTube dan ook nooit aan, een website met te veel reclame is mij kwijt als bezoeker of ik lees enkel de rss feed.

[Reactie gewijzigd door GewoonWatSpulle op 13 juli 2015 09:34]

Diezelfde mensen die de moeite nemen om adblockers te installeren waren toch al niet geïnteresseerd in de advertenties en nemen nu ook geen weergaves en miskliks in in de statistieken. Word er dan minder verdiend? Of word er nu gerichter verdiend?
Iedereen wordt beïnvloed door advertenties, ook mensen die claimen dat ze zich niet laten beïnvloeden door reclame en zelf bepalen wat ze kopen.

Kortom: sommige mensen zullen meer of minder opleveren dan anderen, maar uiteindelijk levert het altijd wat op.
Iedereen wordt beïnvloed door advertenties, ook mensen die claimen dat ze zich niet laten beïnvloeden door reclame en zelf bepalen wat ze kopen.
Klopt, veelal komen die adverteerders op mijn negatief-advies-lijst: als ik op zoek ben naar een product en ik heb de keuze tussen een producent/verkoper die wel op die lijst staat en eentje die niet op die lijst staat (waarvan ik dus geen advertenties heb gezien) dan ga ik voor degene die niet op die lijst staat. Of dat helemaal het effect is wat ze willen bereiken is een ander verhaal.

Wat mij ten goede beïnvloedt is als een bedrijf in het nieuws komt met leuke berichten of goede reacties. Als andere mensen er zeer tevreden over zijn of een bedrijf leuke nieuwe producten maakt welke in het nieuws komt of goede reviews krijgen. Maar ja, dat is minder makkelijk natuurlijk, dat is meer dan alleen een bult marketingbudget er tegenaan gooien om mensen plat te branden met irritante reclames.
tuurlijk joh, jou beinvloed het alleen maar negatief........ en studies wijzen toch anders uit.. En alleen af gaan op 'positieve' berichten is ook erg slecht, aangezien een hoop van die 'positieve' berichten gewoon gekocht/betaald zijn door de bedrijven.. En er is GEEN! bedrijf dat altijd alleen maar positief is, elk bedrijf heeft ook problemen (gehad) met producten die ze leverde..
Zeker. Daarom volg ik ook continue het nieuws, bijvoorbeeld op Tweakers.net. Mijn mening over bepaalde producten / merken wordt voor een deel bepaald door eigen ervaringen en voor een deel door ervaringen van anderen, zowel positief als negatief, en nieuwsberichten, zowel positief als negatief.

Advertenties beschouw ik hierbij als negatief, wat gewoon meegewogen wordt in mijn oordeel.

Studies laten zien dat advertenties effect hebben, dat wil ik best geloven, over de gehele bevolking. Hierbij zijn er personen die er zeer vatbaar voor zijn en personen die er minder of niet vatbaar voor zijn. Daarin ben ik het eens met de reactie GewoonWatSpulle in 'nieuws: Nintendo laat in browser werkende GBA-emulator offline halen' - mensen die een adblocker installeren zijn al actiever bezig met het uitbannen van advertenties en zullen waarschijnlijk aan de negatieve kant van het spectrum van effectiviteit van advertenties staan, waardoor het dus uiteindelijk per exposure meer oplevert voor adverteerders.
De meeste studies die bewijzen dat ads wel degelijk kunnen werken, zelfs irritante ads, hebben het over invloed op het irrationele deel van het brein (wat zo'n 90% van onze hersenen zijn).

Alle redeneringen die je hierboven neerzet zijn in die context niet relevant, want ze zijn rationeel. Over het irrationele deel heb je geen invloed, en daarom kun je ook niet hard stellen hoe het je beinvloed.
Dat klopt maar tot op zekere hoogte. Aankopen die je namelijk bewust en rationeel.

Ik besluit bijvoorbeeld een nieuwe stofzuiger te kopen. Ik ga dan bewust kijken wat voor exemplaren er beschikbaar zijn. Ik ga dan ook bewust op zoek naar reviews van de betreffende exemplaren en de betreffende fabrikanten. Ook betrek ik daarbij mijn negatief-advies-lijst, gebaseerd op (irritante) online reclames. Uiteindelijk kom ik bewust tot een keuze voor een nieuwe stofzuiger, welke negatief beïnvloedt is door eventuele (irritante) reclames die het bedrijf gemaakt heeft.

Zo heb ik jarenlang Ziggo buitengesloten uit mijn overwegingen voor een internetprovider, met dank aan de zéér irritante reclamecampagne waar ze mee begonnen toen ze ontstonden vanuit @Home en Casema.

Dat reclameuitingen onbewust invloed hebben op "het irrationele deel van het brein" (wat dan dan ook mag zijn, ik ben geen hersendeskundige) zou best kunnen, maar het aankoopproces blijft nog altijd een rationeel en bewust proces, waar je wel degelijk invloed op hebt.
Sorry, maar nee. Een aankoopproces is niet volledig rationeel. Je blijft het als feit neerzetten, en dat is dus het rationele deel van je hersenen wat spreekt, maar over het irrationele deel heb je geen invloed en deze heeft een levensgrote invloed op wat je doet.

Dit helemaal uitleggen en onderbouwen gaat te ver voor dit onderwerp, maar er is overweldigend veel bewijs dat dit zo is. Zo is een aankoopproces gemakkelijk te beinvloeden met iets simpels als volgorde. Ik heb er ooit een zeer goed boek over gelezen in de context van web design. Met de juiste kennis over het menselijke brein kun je een bezoeker zowat sturen, maar ik ben de naam even kwijt.
Het gaat niet om de clicks maar op het feit dat je de ad al dan niet gezien hebt.
Voor een deel van de inkomsten wel maar een klik en lead zijn veel meer waard, een euro per bezoeker krijg je niet van een weergave, ook nog niet van een klik, maar vrij eenvoudig van een lead.
Dat gaat niet gebeuren. Ze willen natuurlijk dat je gewoon een Wii (U) of 3DS haalt, en daarop de spellen speelt. Net zoals ze geen eigen franchise uitbrengen op andere consoles.
Het is logisch dat ze dat graag willen. Ze hebben immers alle rechten en kunnen doen wat ze willen. Maar wat Malistix zegt is niet gek.

Als bedrijf, zeker Nintendo, moet je je afvragen wat je met je bestaande rechten kan doen. Er is duidelijk vraag naar een andere manier om oude games te spelen dan een Wii (U) of 3DS. Dan ben je als bedrijf niet slim bezig om zo'n laagdrempelige ontwikkeling niet aan te pakken. Het is winstgevender om een browser versie van de gameboy te maken en voorzien van een verdienmodel dan het openhouden van een fabriek en een kleinere doelgroep aan te spreken.

Zeker Nintendo moet eens voorzichtig verder gaan kijken dan hoe het vroeger was. Helaas zijn ze daar nooit echt sterk in geweest. Nintendo heeft een aantal goede klappers gemaakt, maar ook evenveel grote missers.
Nintendo vraagt het zichzelf vast af. Het bedrijf is succesvol, en dat is niet omdat ze dom zijn. Echter past dit niet in hun business strategie. Iets wat voor 'ons' voor de hand liggend is, kan Nintendo misschien allang marktonderzoek naar gedaan en doorgerekend hebben. Die informatie zullen ze niet met ons delen en zal concurrentie gevoelig bedrijfsgeheim zijn.
Ja, op deze manier kun je alles wat bedrijven NIET doen wel proberen te verdedigen :)

Feit is dat het internationaal helemaal niet zo goed gaat met Nintendo. Sterker nog, je kun je bijna afvragen wat hun toegevoegde waarde nog is in de huidige gamingmarkt. Alle 3rd-party developers zijn gestopt met het ondersteunen van Nintendo hardware. En echt veel vernieuwing zit er ook niet (meer?) in de Nintendo games. Je zou bijna zeggen dat zoiets niet eeuwig goed kan blijven gaan...
Zo heel goed gaat het niet met Nintendo. Al tijden niet.

Bron
Zo heel goed gaat het niet met Nintendo. Al tijden niet.

Bron
Je zegt "al tijden" niet en je kiest een enkel momentopname ter onderbouwing? Als je de jaarcijfers erbij pakt van de laatste 5 jaar, dan zie je dat ze verlies leden in 2012 en 2014. Deze verliezen bij elkaar vallen lager uit dan de winst uit de winstgevende jaren bij elkaar.
Tuurlijk is het wel gek. De games zijn beschikbaar op hardware die tot op heden nog vrij beschikbaar is in winkels. Het is heel makkelijk om die games op een legale manier te spelen en dus hoeft Nintendo geen emulatietools en nog minder de inclusieve pirated games te tolereren.
Nintendo zal er waarschijnlijk meer aan hebben wanneer je hun hardware EN games koopt dan wanneer je gewoon via een browser zou kunnen spelen. Als straks iedereen gewoon via de browser de spelletjes speelt kunnen ze nieuwe hardware verkopen wel op de buik schrijven en gaan er ook geen developers meer op hun platform iets uitbrengen. Wat een groot verlies in licentiegelden zou betekenen. Natuurlijk zou niet IEDEREEN in een browser beginnen spelen maar er zullen er toch heel wat zijn die een DS zouden laten liggen voor een browser versie, die je op je smartphone of tablet ook wel zou kunnen spelen dan.
Uiteraard zijn er nog andere emulators maar als het al niet meer zo gemakkelijk is als naar een website surfen en in de browser spelen is, dan haken velen al af. Had ik van zo'n site geweten had ik die misschien wel eens gechecked. Ik heb echter geen zin om die emulator die ik op mijn Android gebruikte terug te gaan zoeken en installeren en dan nog eens op zoek te gaan naar roms.

Moest Nintendo geen hardware verkopen maar enkel games publishen dan had je wellicht een leuk punt.
Zodra Nintendo een soortgelijk concept lanceert, maar dan met een verdienmodel gaat het natuurlijk niet meer om piraten van software. Overigens heb ik het niet over het aanbieden van nieuwe games, puur het draaien van Gameboy games.

De Gameboy is al heel lang niet meer beschikbaar, niet iedereen wil een WII of 3DS kopen om af en toe een Gameboy spelletje van vroeger te spelen. Ik geef niets om de WII of 3DS, spreekt mij niet aan. Maar ik vind de oude Pokémon games wel leuk om zo nu en dan te spelen. Ik ga daar geen WII voor kopen, en velen met mij ook niet (halve klaslokaal speelt op hun mobile device Pokémon).
Had je maar je GameBoy niet moeten verkopen. Wat jij wilt zal hun worst wezen, je kan het spel op een legale manier spelen maar jij vindt het allemaal maar wat te veel kosten. Zo ken ik er nog hoor.
Waar had ik het dan over piraterij? Ik snapte heel goed wat jij bedoelde maar jij bekeek het enkel vanuit jouw gemakzuchtige positie. Waar overigens niets mis mee is hoor.

Zolang je die games op een legale manier kan spelen heb je eigenlijk geen argument. Er is een legale manier die -voor zover duidelijk toch- degelijk werkt, dus als je die games wenst te spelen op een legale manier dan moet je maar gewoon het op de beschikbare legale manier doen.

Ik zou ook graag een Gran Turismo op mijn pc kunnen spelen maar daar heeft Sony ook geen oren naar. En er is een legale manier om Gran Turismo te kunnen spelen, dus zullen zij ook geen illegale manieren tolereren. Simpel toch?
En nee ik wil echt geen ps3 of ps4 kopen om een Gran Turismo te spelen, dus ik snap heel goed wat je bedoelt. Echter rechtvaardigt dat het gebruik van een emulator helemaal niet en het beschikbaar maken in een browser is totaal niet interessant voor Sony, Nintendo, Microsoft (wat betreft de Xbox games dan)...

Koop nou toch netjes de hardware en de games, dan is Nintendo blij en kan jij lekker legaal gamen.
Of je trekt het je geen fuck aan en speelt piraat (zoals die site deed).

Jammer dat een ps3 niet zo makkelijk te emuleren valt :<
Het zou leuk zijn dat Nintendo een eigen emulator uitbracht, met games die je voor een paar euro kan kopen. Juist doordat er aardige groep mensen gebruik willen maken van deze emulatoren.

Maar dit zou waarschijnlijk nooit gebeuren.
Tja, eigenlijk doen ze dit nu al, alleen niet voor de pc maar hun eigen apparaten.
Oké, ik wist niet tot hoe verre Nintendo de games op de ''nieuwere'' hardware ondersteund.

Maar dat is net een beetje als MAC OS X niet op pc draait, maar wel Windows op Apple producten.
Een beetje dus zoals SEGA met hun classic packs doet...
Denk ook nog steeds dat Nintendo veel meer geld zou kunnen verdienen door multiplatform te gaan en niet zelf meer een eigen platform uit te brengen.. Die tijd gaat toch zeker voorbij, denk nog 1 of misschien 2 generaties aan exclusieve platformen, maar daarna is het over en moeten ze dus toch verder kijken..

Ze kunnen beginnen met zich te beperken tot bv xboxone/PS4 en andere devices waar piraterij (nog) niet zo aanwezig is..

[Reactie gewijzigd door SuperDre op 13 juli 2015 10:54]

Oké. Dat ze niet op hun eigen console moeten beperken, geef ik je gelijk in. Graag zie ik dit ook, dat ze meer na overige consoles kijken. Maar dit zou hun console waarschijnlijk niet te goede doen, grafisch. Daarnaast zijn de games ook erg herhalend, maar dit is mijn mening.
Hmm. Dit is lastig op te lossen want je kunt niet echt gewoon de spellen eruit slopen en verwachten dat mensen hem zelf gaan hosten (wat tevens het probleem alleen maar verspreid)
Eventueel met offline storage bij de gebruiker, zodat hij zelf zijn roms kan uploaden.
En emulators zelf zijn zelden legaal.
Emulators op zich kunnen legaal zijn. Het zijn de doeleinden (spelen van illegale ROMs) die ze illegaal maken.

Neem bijvoorbeeld een project als Dolphin emulator. Het project kan zowat alle spellen draaien maar bestaat nog omdat ze heel duidelijk zijn in dat zij zelf niet verantwoordelijk zijn voor het helpen met hoe je aan die spellen komt. Als je er ook maar een woord rapt over hoe je aan een spel kunt komen ben je meteen geband van hun site en chat.

Wat deze emulator doet is het meeleveren van illegale content. De gebruiker moet niet zelf voor ROMs zorgen maar ze zijn al inbegrepen.
Het emuleren van het OS en de hardware van zo'n dingen zal wel niet legaal zijn als het proprietary soft- of hardware betreft. Reverse engineeren is namelijk ook niet helemaal legaal.
Op zich kan een emulator best legaal zijn. Meeste emulators voor games zijn dat meestal niet. Zo hebben sommigen bijvoorbeeld al een origineel BIOS nodig, wat je dus niet legaal kan verkrijgen. Zonder zo'n BIOS is de emulator compleet nutteloos en is dus een onontbreekbaar deel van de emulator, ongeacht of het erbij komt of niet.

Op zijn best vallen meeste emulators in een donkergrijze zone. Maar zonder illegale software ben je er alsnog niets mee.
Een BIOS kan je ook best zelf dumpen. Spellen ook. Je hoeft niets illegaal te krijgen om een volledig werkende emulator te krijgen. Bovendien zijn er voor veel consoles ook open-source BIOSen te vinden (of zelfs inbegrepen).
En dat kopiëren (dumpen) van een BIOS of een spel is nu net niet legaal.
Een open source BIOS zal de nodige hoeveelheid reverse engineering met zich meebrengen wat dus meestal ook niet helemaal legaal is.
Een BIOS en spellen dumpen voor eigen gebruik is legaal. Het wordt pas illegaal als je ze gaat verspreiden.
Al zal dat ook wel afhangen van waar je woont, maar in het algemeen lijkt dat wel te kloppen ja. Maar hoeveel mensen gaan het BIOS van hun GameBoy gaan dumpen om het op een ander toestel te kunnen spelen? Of zelfs de games? We weten allemaal dat het een minderheid zal zijn.
Zo blijft het voor velen nog altijd illegaal of onmogelijk daar ze de originele hardware niet hebben om een BIOS van te dumpen.
Maar dat is niet de verantwoordelijkheid van de maker van de emulator. Zolang ze zelf niet illegaal bezig zijn kunnen ze doen wat ze willen :)
Een BIOS en spellen dumpen voor eigen gebruik is legaal
Helemaal niet per se. De (Nederlandse) rechten wat betreft het kopiëren van software zijn vrij gelimiteerd, je bent alleen gevrijwaard van het kopiëren naar systeemgeheugen e.d. voor zover dat voor de werking van het programma noodzakelijk is. Dat geldt voor eigen ROM dumps in z'n geheel niet.
We hebben dus helemaal niets aan een term als "niet helemaal legaal" 8)7. Iets is legaal of iets is dat niet, er is geen tussenweg. In beginsel is er helemaal niets illegaals aan reverse engineering. Je kan wel in de knoei komen met allerlei auteurswetten op het moment dat je programmacode gaat reverse engineeren om een alternatieve implementatie te schrijven, maar met een beetje moeite is dat ook wel te ontwijken - het gaat namelijk mis als je bepaalde algoritmes 1 op 1 over gaat nemen. Wat je moet doen is eerst dmv reverse engineering documenteren hoe het systeem werkt, en dan met de documentatie in de hand een nieuwe implementatie ontwikkelen, compleet los van de originele implementatie (en om dit legaal af te dekken is door het reverse engineeren en reïmplementeren door verschillende partijen te laten doen, het zogenaamde clean room reverse engineering).

Er zijn tal van praktijk-voorbeelden van compleet legaal toegepaste reverse engineering. Denk bijvoorbeeld aan het kunnen browsen van Windows' SMB shares door allerlei apparaten. De Samba implementatie is gewoon tot stand gekomen door het (ongedocumenteerde) SMB protocol zoals geïmplementeerd door Microsoft te reverse engineeren. Er is vrij weinig wat MS daaraan kan doen.

Ook de BIOS van een console kan op die manier perfect legaal gereverse-engineerd worden. Eerst de code uitpluizen zodat je weet wat elke functie dient te doen, en dan from scratch een nieuw BIOS schrijven dat deze functionaliteit toepast.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 13 juli 2015 12:27]

Begrijpelijke actie, al is het natuurlijk wel jammer voor de mensen die hier gebruik van maken.
Ik hoop dat iemand de broncode terug kan plaatsen op GitHub zonder de ingebakken spellen (ROMS?), zodat de techniek waarmee de GBA emulator wel bewaard blifjt.
Tja, bundelen met Nintendo games is vragen om problemen. Los het dan anders op en biedt de emulator aan zonder games. Dan heb je al veel minder snel nintendo achter je aan (zie de vele snes, gba, nds, wii emulatoren die bestaan).
Vind het best dat ze het offline laten halen maar dan moeten ze in mijn ogen ook weer komen met hun eigen emulatie dienst voor smartphones en pc's

ze schieten zich zelf behoorlijk in de voeten door dit niet te doen het potentiele klanten bestand is veel groter op de smartphone/pc markt dan alleen op de DS/WII/Wii U
Logisch, Nintendo verdedigt bestaand IP.
Die gaan ze ook nodig hebben later.

NIntendo NX gaat denk ik de virtual console service meer integreren met
1. Handheld --> speel VC op je 3ds opvolger/NX controller
2. Op de NX zelf

Is denk ik ook maar een gedeelte en een klein begin van wat Nintendo in gedachte heeft aan ecosysteem.
En dat ecosysteem moet af volgend jaar.Dit jaar alleen komen de Steammachines van Valve en Win10 van MS. Als het goed is zal met Win10 de eerste stap gezet worden tot integratie van xbox en Live in windows. Steeds mer mensen zullen na verloop van tijd locked in zijn in een ecosysteem als Nintendo (en Sony) te lang wachten. En dan wordt het lastig om je users terug te winnen, de taart is dan al verdeeld.

Nintendo is natuurlijk veel gebruikers kwijt geraakt en wil wat ze heeft natuurlijk behouden en aan zich binden.Hoe? Met een modern account en library systeem ala Steam/App/Playstore. Immers, als iemand een collectie van aankopen heeft zal die minder geneigd zijn om te switchen naar een andere console en online service.

Handige manier om de DX aantrekkelijk te maken voor devs is de fusie van mogelijke 3ds opvolger (als controller) met de NX. Zo pool je als het ware al je users wat de afzetmarkt vergroot. Een beetje dezelfde truuk als wat MS doet met xbox en windows.
De 3ds opvolger in bovenstaand scenario zou dan in principe kunnen dienstdoen als opvolger van de huidige WiiU controller.

[Reactie gewijzigd door parryfiend op 13 juli 2015 10:13]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee