YouTube-gebruiker draait Nintendo 64-emulator op Android Wear

Een YouTube-gebruiker die zichzelf Hacking Jules noemt, heeft een Nintendo 64-emulator werkend gekregen op de LG G Watch-Androidwearable. In een video demonstreert hij hoe Super Mario 64 en The Legend of Zelda: Ocarina of Time draaien op het 1,65"-scherm van het slimme horloge.

In de video valt te zien dat de meerdere knoppen die bij een Nintendo 64-game komen kijken, een aardig deel van het scherm innemen. Wanneer meerdere inputs tegelijk geleverd moeten worden, gaat dan ook al gauw de helft van het scherm verstopt achter de vingers van Hacking Jules. De G Watch heeft een singlecore-Snapdragon 400 van Qualcomm die draait op 1,2GHz en 512MB ram.

De prestaties lijken aardig mee te vallen. De fps oogt lager dan bij een echte Nintendo 64, maar niet zo laag dat het er niet meer speelbaar uitziet. Wel stottert het beeld her en der. In de video schopt Jules het tot het veldje op Bob-Omb Battlefield waar Chain Chomp zich verschanst. Aan hem gaat Jules ten onder. Zijn demonstratie van Ocarina of Time ziet er evengoed redelijk speelbaar uit. Hij weet spelerspersonage Link relatief gemakkelijk en wederom met een redelijke fps door het begin van Kokiri Forest heen te bewegen.

In een andere korte video demonstreert Jules dat hij ook een PSP-emulator werkend heeft gekregen op dezelfde wearable. De PSP is duidelijk krachtiger dan de Nintendo 64 en het verschil in rekenkracht tussen de twee gamingsystemen is duidelijk meer dan de LG G Watch aankan. De game die Jules speelt, Monster Hunter Freedom Unite, ziet er dan ook niet speelbaar uit vanwege de lage fps. Hacking Jules biedt verder geen informatie over hoe gebruikers dit zelf kunnen proberen op hun Android Wear-smartwatch.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

30-10-2015 • 19:13

47 Linkedin

Reacties (47)

47
47
22
0
0
0
Wijzig sortering
Nu is het wachten tot Nintendo zijn video laat neerhalen omdat het "copyrighted material" bevat :P
Dat zal vast mee vallen en misschien ziet Nintendo dit wel als zoethoudertje of als gratis reclame.

Nintendo is niet zo moeilijk met emulatie software maar hardware en storage daar in tegen gaan ze minder gemakkelijk mee om.

Emulatie van Mario en Zelda etc. wordt zonder zegen toegestaan maar daar schijnt nu ook verandering in te komen met bijvoorbeeld Twilight princess HD.
Daarom halen ze alle youtube video's eraf als hun games er worden gepresenteerd en ze zitten niet bij hun netwerk. Of toen iemand het 1e level van mario 64 had nagemaakt in de unity engine ;p.

Nintendo doet er best wel moeilijk over eigenlijk. Zo moeilijk dat ze voor gratis reclame geld willen hebben. uche uche, goede zet nintendo :+
Verschil van mening maar ik vindt Nintendo de moeilijkste niet vooral als je kijkt naar de hoeveelheid van hun software emuleert en gebruikt wordt voor eigen gebruik en verspreiding en soms nog verder.

Ik vindt het juist belachelijk dat men eerst hun eigen product moet beschermen doormiddel van copy en patent right en bij misbruik of inbraak van die rechten moet een rechter uitspraak doen wie het meest gelijk heeft.

Naast die Graanpikkers zijn er nog creatieve geesten die Nintendo kunst willen eren "zonder eigen belang" met deels hun eigen creaties en deze verspreiden op Youtube.. en dan zeggen sommigen waarom doet Nintendo moeilijk over gratis reclame.

Ze veranderen en of gebruiken andermans eigendom (Nintendo is trots op hun creaties en terecht) vervolgens wordt het verspreid om aan anderen te laten zien en mogelijk gebruikt terwijl de bedoelde hardware en software koopbaar is.

Ik zie dit meer als een belediging dan als reclame en dan spreek ik voor mijzelf als Nintendo fan en gamer en hoe Nintendo zich voelt als hun deze verkrachting zien dat weten alleen hun zelf maar mogelijk dat deze video verwijdert wordt en dat recht hebben hun op het minst.

De bibliotheek van Nintendo is zo groot en breed dat er geen zinnige verklaring mogelijk is om hun werk gratis te gebruiken of zelfs nog te veranderen en te verspreiden.. dat er eigen projecten vloeien geinspireert door Nintendo werk dat is prima maar aandacht vragen enz. gaat ergens totaal anders over.
Verschil van mening? Nintendo is de enige consolefabrikant die videos van hun games offline trekt. Overigens zijn emulators niet illegaal en heeft dat dus niets te maken met hoe vrijgevig Nintendo is, maar meer met de wet.

De rest van je verhaal is lekker wazig overigens...
Je koopt een spel om te spelen niet om het op Youtube te plaatsen voor mogelijke winst of aandacht.

Dat Nintendo de enigste is die ongewenste video verwijdert is een mooi feit dat Nintendo niet moeilijk doet is mijn persoonlijke mening want wat heeft een ander met Nintendo zaken te maken.

Gratis gebruik van software is illegaal naast dat Nintendo krijgt geen cent van Android Wear deze video verwijderen zou het minimale zijn.

Mijn verhaal zal vast wazig zijn maar kan je iets vertellen of vragen ? anders heeft het weinig zin.

Update.

Was eens eerder bezig met Emulatie topics en weer eens gezocht maar een Emulator zelf is niet illegaal maar zodra software emuleert wordt is het illegaal gebruik.

Onder de mazen door wordt Backups getolereert tot bepaalde grenzen en gratis gebruik (niet de bestemde hardware en software in bezit) valt buiten de grenzen en is strafbaar.

[Reactie gewijzigd door Tri Force op 31 oktober 2015 00:42]

Je koopt een spel om te spelen niet om op het op Youtube te plaatsen voor mogelijke winst
Mwah,niet helemaal mee eens. Er zijn zat mensen die spellen spelen en dit streamen of opnemen, juist voor winst. Of een review maken van een game, en die posten. Trekt tweakers met dit artikel geen lezers / hits / adclicks? Kan Nintendo dan ook bij tweakers aankloppen voor een deel van de omzet? Gaat me allemaal iets te ver.
Dan vind ik ook dat er wel een verschil in zit met de hoeveelheid werk je hebt gebracht in je filmpjes: Als je een hele playthrough gaat posten zonder enige commentaar of editing vind Ik dat ook wel een beetje naar geld grijpen.
Inderdaad het is mogelijk dat Nintendo hier aanklopt maar er is ook vrijheid van pers valt Tweakers daar onder ? plus Tweakers is niet een of andere knul die maar even iets doet uit vermaak.

Voor game videos en news zijn er meer dan genoeg sites die kwaliteit informatie leveren en die reviews worden meestal niet verwijdert.

Vaak krijgen deze sites ook inside news van de uitgevers dus waarom sommigen het nodig vinden om zomaar media te plaatsen begrijp ik niet behalve dan uit eigen belang.

Ik zoek ook informatie op Youtube maar vermijd zoveel mogelijk wannabees ^^ er zijn genoeg informatie gevers van kwaliteit.
Ook krijgen "deze sites" vaak een incentief om gunstige reviews te schrijven of negatieve aspecten weg te laten. Unbiased reviews krijg je op veel mainstream sites zoals IGN en dergelijken niet. Dan kom je toch uit op playthroughts van echte mensen bekijken en hun kritiek erop.
Hey Rudy ^^ inderdaad onafhankelijk uploaders hebben meer hun eigen kritiek dan schrijvers en reporters die afhankelijk zijn.

Maar iedereen heeft een andere smaak dus hoe kun je van hun mening uitgaan ? inderdaad een slechte besturing en fouten in het spel is geen smaak verschil maar het verhaal en style van het spel wel.

Voor mij maakt de mening en cijfer over een spel niks uit ongeacht wie het verteld en kijk puur naar de gameplay naar wat mij intereseert.

Bij genoeg plus punten komt dat spel op mijn lijst en probeer ik eerst een demo te vinden en als die er niet is dan zoek ik naar het volgende spel verder tot er wel een demo is of dat het spel een budget prijs krijgt.

Nintendo direct heeft de beste kwaliteit video vooral streams via eShop en daar kun je ook demo's downloaden dat is voor mij zodanig voldoende om een indruk te krijgen dat uploaders overbodig maakt.

De XB360 bied via Live ook meer dan genoeg informatie en demo's aan dat ik uploaders overbodig vindt laat staan hun een subsidie te geven.

Voor nieuwe releases gebruik ik naast de officiele middelen weleens Youtube maar dan nog wacht ik tot na de release en zoek verder naar info.

De enige spellen die ik eigenlijk pre order zijn bekende Nintendo series als Zelda maar met bijvoorbeeld Hyrule warriors ben ik nog afwachtend ook al levert Tecmo mooi werk.
Waar wacht je dan precies op met Hyrule Warriors? Die is al tijden uit. Overigens laten officiele trailers en demo's altijd de toppunten en de mooiste battles zien. Niet altijd representatief...
Inderdaad HW is al een tijd uit en er is verschil in de gameplay videos van officiel en officiele kanalen en het plaatje is mij geheel duidelijk maar.

Ik zou destijds na de release van de Master quest DLC Pack het spel en de dlc kopen maar.. de WiiU was maanden lang uit geleend en is zonder Gamepad adapter terug gekomen en die wordt niet los verkocht.

Volgens mij was er toen ook geen HW demo en ik blijf eerlijk in mijn spel keuze en wil graag eerst een demo spelen... een demo spel van Nintendo zelf is onnodig maar een demo spel van derde partij is voor mij nodig.

Maar Rudi heb jij weleens een spel die wensen overlaat of ben je een Happy gamer ^^ Aye sir!
Tweakers en die YouTubers zullen allemaal uit vermaak begonnen zijn, uit de klauwen gegroeide hobbies :P
Dat zal zo zijn maar Tweakers heeft waarde en aanvulling ook al zijn er meer sites vergelijkbaar als Tweakers die zullen nooit precies hetzelfde zijn als hier.

Hoeveel waarde en aanvulling hebben een tal van dezelfde videos van amateurs ? naast die tal van amateur videos zijn er sites die profesioneel werk leveren waar ook weer zoveel van zijn.

Ik zie de meeste Youtube uploaders als ruimte en tijd verspilling zonder waarde en aanvulling die aandacht wegnemen van diegene die opgeleid zijn en hun brood ermee verdienen.

En maar een klein percentage van deze uploaders zal ooit een waarde krijgen ^^ ik vindt dat ieder hun ervaringen mag uploaden maar de hoeveelheid onzin gaat nergens over net als mijn typen met XB controller.
Met wie kun je eigenlijk Nintendo vergelijken ? in verhouding van hardware en software hoeveelheid staat Nintendo alleen en ze verwijderen een bepaald percentage van videos.

Oh nee daar gaat de democratie van gratis gebruik en winst door een anders werk te gebruiken... laat staan de vrijheid te gebruiken om maar te roepen wat we willen ongeacht de schade wat het kan veroorzaken.
Niks verschil van mening, je letterlijke woorden zijn "Dat zal vast wel meevallen" als reactie op waarschijnlijk haalt Nintendo de video offline. Het valt niet mee, Nintendo is daar de ergste in, daar is niets subjectiefs aan.
Je hele emulator verhaal is irrelevant want nintendo doet het net zo hard met originele games.
Dat het mee kan vallen is een mening nu ook al verwijdert Nintendo deze video later of is deze video al verwijdert ?


Dat Nintendo de ergste van allemaal is een mooi feit maar waarom zijn er dan eindeloze Nintendo videos en welke verwijderde videos bedoel jij ?

Want ik kan in elke variant Nintendo videos vinden van Speedruns. Emulators. Reviews. Tech demos. Hints and cheats. Bugz and glitches etc. of is Nintendo zo populair ?

En waarom mag Nintendo geen videos van eigen producten verwijderen ? is dat een feit ?
Misschien dit even lezen: http://recode.net/2015/01...lots-of-strings-attached/ Ze zijn niet zo makkelijk. Wil je Nintendo meuk laten zien, dan deel je maar mooi de winst met hun.
Bedankt voor de info Xfade maar veel was al bekend vooral dat Nintendo een ijzeren greep op hun producten wil houden deze normen zijn op hedendaags media aangepast maar zijn er sinds het begin van hun hardware en software om controle en kwaliteit te waarborgen.

Het is mij vreemd waarom de markt zo vrij is dat iedereen zomaar van een ander zijn of haar werk mag profiteren en ik vind het nog vreemder dat iemand zijn of haar werk niet mag beschermen.
Ja je kan ook van mening zijn dat appels een groente zijn.

En als ik serieus verwijderde videos moet gaan opnoemen en je niet weet waar ik het over, dan "zal het ook wel meevallen" met dat Nintendo fan zijn. Want je hoeft maar een beetje Nintendo gerelateerd nieuws te volgen en je weet waar het over gaat. En het zijn juist de die hard nintendo-fans van het eerste uur (die normaalgesproken alles wat Nintendo doet verdedigen ) .die Nintendo tegen zich in het harnas aan het jagen is, de foras staan er vol mee.

Ik lig er zelf niet wakker van, en Nintendo mag zeker videos verwijderen, en ik vind het naief van mensen om loyaliteit van een bedrijf te verwachten ook al zijn het juist de mensen die meehebben geholpen de naam groot te maken. Maar dat maakt van appels nog geen groente

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 676286 op 31 oktober 2015 03:09]

Ik volg dagelijks Nintendo nieuws en zou niet weten welke videos jullie bedoelen omdat ik puur naar officiele informatie zoek of via een site.

En wie zijn in het harnas ? er is altijd wel onvrede vooral bij Nintendo fans omdat de verwachtingen hoger zijn dan wat geleverd wordt en inderdaad de WiiU valt tegen met software maar er zijn er meer dan genoeg andere mogelijkheden maar klagen op forums en videos plaatsen of emulatie zijn vaak negatieve keuzes.

Dus als spelers betalen voor software (sommige uploaders gebruiken emulatie) dan moet Nintendo zo loyaal zijn en toestaan dat betalende en niet betalende spelers geld verdienen aan hun werk.

Dan nog eens toekijken naar wat er geplaatst wordt en dat is emulatie en misbruik van software soms zijn het bash videos maar bij bijna elke video staan comments waar Nintendo zich aan stoort en waar hun imago schade aanleid.

Nintendo niet Loyaal aan hun spelers ? er is geen hogere kwaliteit software te vinden dan hun werk daarom is er ook geklaag over meer en nog beter of komen fans even aanwaaien omdat er logo opstaat.

Waarom steekt Nintendo zoveel tijd en aandacht in hun werk terwijl het voor de winst beter is om massa productie te verkopen ik ben dankbaar voor hun normen en wacht liever even maar ja ik zal wel een onbewuste fan zijn die nooit van PC en PS4 gehoort heeft.
goede proof of concept met een van de eerder generaties smartwaches.
ben benieuw wat de toekomst met zich mee brengt.
en natuurlijk welke mogelijkheden dit bied voor echt nuttige doeleinde's .
Dit is een leuk eigen project en prestatie als het voor eigen gebruik is dan valt de schade mee maar voor welk doel eind dit nuttig is.. goede vraag maar hier zal vast meer mee te kunnen doen.
Bluetooth controller erbij en je kunt gaan!
Al lijkt een smash brothers toernooitje wat moeilijker :+

[Reactie gewijzigd door jorisderoo op 30 oktober 2015 20:12]

Of je gekoppelde telefoon als controller?
jaa laten we het grote mooie scerm met veel rekenkracht gebruiken als controller en de game draaien op het horloge met een postzegelscherm en amper genoeg voor een emulator 😉
Je bent een tweaker of je bent het niet he? Just because you can...
Nog even een observatie. Deze persoon draait volgens mij N64oid (herken het logo en de interface) op de smartwatch (een Android app dus, maar die zijn via omwegen er wel op te krijgen). Herinner me deze app vooral van een paar jaar terug. N64 spellen liepen redelijk op mijn HTC Desire (1 Ghz single core, 500 mb RAM), dus erg bijzonder is dit niet aangezien de smartwatch 1.2 Ghz single core is met 512mb RAM (en waarschijnlijk een GPU die vele malen krachtiger is).

Tuurlijk een leuke 'proof of concept', maar volgens mij gewoon erg eenvoudig gedaan.

[Reactie gewijzigd door jorisderoo op 30 oktober 2015 23:25]

De smartwatch draait gewoon Android. Alleen met andere interface en wat battery tweaks. Gewoon gestripte versie.

Dus dit zou prima mogelijk moeten zijn. Je kan ook gewoon browsen op je smartwatch als je wil. Zijn echt de meest vreemde appa voor beschikbaar.

Je moet alleen uitkijken bij dit soort vreemde apps dat je batterij in no-time leeg is. :)
Anoniem: 703546
30 oktober 2015 20:14
Ik zou wel eens een galerij willen zien op Tweakers van epische tweaks.. Niet dat dit per definitie een historische gebeurtenis is, maar Doom 3D op het touchscreen van een Xerox printer en dat soort tweaks brengen gewoon een glimlach :+
Anoniem: 705672
30 oktober 2015 23:33
Goede proof of concept, maar of het nu echt praktisch is? dat weet ik nog zo niet.
Maar knap dat dit kan! :)
Anoniem: 120539
31 oktober 2015 06:13
Ik bedoel dit niet om de prestatie af te kraken. Ik snap de prestatie echter niet en hoop oprecht dat iemand kan uitleggen wat hier knap aan is.
(dit is volledig aan mijn Android onkunde te wijten)
Je hebt een standaard device met een gangbaar OS en een klein scherm. Daar draai je een beschikbare emulator op.
Wat is hier het knappe/bijzondere aan? M.a.w.: Welke bijzondere kunstgrepen heeft de maker uit moeten halen of wat heeft hij moeten omzeilen om dit mogelijk te maken?
Ik ben altijd verbaasd dat een persoon dit kan terwijl gamefabrikanten miljoen uitgeven en teams van meer dan 100 werknemers nodig hebben om iets werkends te krijgen.
Beetje appels en peren. Je vergelijkt een team die een game maakt met een persoon die een al bestaande hardware emulator draaiend heeft gekregen op een specifiek platform 8)7.
Hij gebruikt bestaande software op bestaande hardware. Ergo, behalve met config kloten of een beetje scripten heeft ie weinig gedaan. En het draait ook niet helemaal lekker.
Hoef het denk niet eens te vragen maar draait ie ook doom?
Anoniem: 604167
@Haas_nl30 oktober 2015 21:25
Jep, ook zag ik online dat Halflife geport is. Maar hier Doom: https://m.youtube.com/watch?v=1ei2-jBGGYk
Apk staat in beschrijving, mag niet in Play Store wegens copyright. Iemand heeft zelfs een keer Windows XP op zijn horloge gekregen, vgm ging dat via een vm.
Doom is trouwens ook naar een printer geport (:

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee