Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

XDA-Developers publiceert preview van vroege build Android Q

De website XDA-Developers heeft een preview online gezet van wat een vroege build zou moeten zijn van Android Q. In de nieuwe Android-versie zit een desktopmodus en mogelijkheid om apps alleen de locatie te laten opvragen als ze op de voorgrond staan.

Daarnaast is er een donkere modus te vinden in Android Q, meldt XDA-Developers. Het gaat om een aosp-build van Android Q met de februari-patches erin, maar zonder Google-applicaties. Die bleken niet werkend te krijgen op de build, die draait op een Pixel 3. XDA-Developers meldt niet waar het de build vandaan heeft gehaald.

De donkere modus maakt nu alle menu's en apps donker, al is er een manier om de instelling te negeren. Dat is vermoedelijk voor apps die geen ingebouwde donkere modus hebben. Ook zijn de privacy-instellingen sterk verbeterd. Zo kunnen gebruikers per app makkelijker permissies instellen en kunnen gebruikers kiezen dat apps alleen op de voorgrond locatie kunnen tracken. Dat is nu niet mogelijk in Android. Ook verschijnt er bovenin beeld een melding met welke app een permissie als de locatie of de microfoon actief gebruikt.

Daarnaast zijn interface-elementen gewijzigd. Zo is het alleen nog mogelijk om notificaties weg te vegen naar rechts en niet langer naar links. Google heeft niet gereageerd op het verschijnen van de preview. De zoekgigant kondigt de eerste versie van zijn nieuwe Android-uitgave doorgaans rond maart aan.

Door Arnoud Wokke

Redacteur mobile

17-01-2019 • 07:44

60 Linkedin Google+

Reacties (60)

Wijzig sortering
Ik ben benieuwd naar de privacy instellingen. Ik gebruik nu al jaaaaren root en dan een app om de permissies in te stellen (LBE, Xprivacy, Protect My Privacy) omdat het dan ten opzichte van vroeger uberhaupt kan en ten opzichte van nu het veel gedetailleerder kan. Ik ben alleen benieuwd in hoeverre je deze permissies ook kan gebruiken om je data zoveel mogelijk van Google af te schermen, nu kan maps bijvoorbeeld niet bij mijn GPS locatie.

Ik zie de reacties al voor mij: gebruik wat anders dan Android! Om dit voor te zijn:
  • Apple: vind ik veel te duur en is erg gesloten qua OS en ecosysteem. Rooten gebruik ik niet alleen om permissies in te stellen. En ja, ik weet dat het Play ecosysteem ook proprietary is, maar Android is dat niet en dat biedt nog wat mogelijkheden.
  • Alternatieven: zijn helaas allemaal kleinschalig en gaat dan serieus ten koste van de functionaliteit. Want dan zijn er tenslotte veeeeeeeel minder apps te vinden. Daarnaast is de keuze in hardware dan veel beperkter en vaak ook minder. Het zal ook wat duurder zijn maar daar kan ik nog overheen stappen als een telefoon hardwarematig gewoon erg goed is (voor mij bovengemiddeld goede camera, oled-scherm, goede accuduur, niet te groot/dik/zwaar), het een open systeem is én het ecosysteem ook in orde is. Dan betaal ik met alle liefde iets meer.
Dus bij het gebrek aan alternatief maak ik gebruik van het open karakter van Android om enerzijds zoveel mogelijk data te beschermen, anderzijds om zo flexibel mogelijk met mijn telefoon om te kunnen gaan. Mijn apparaat, mijn keuzes en verantwoordelijkheid :)

[Reactie gewijzigd door JT op 17 januari 2019 08:00]

Ik snap waarom je bij Android wil blijven, prima... Maar je zegt zelf Maps te willen gebruiken zonder dat Google iets weet. Maar Maps is Google, dus hoe kan dat anders?

Er zijn alternatieven voor Maps, kan je die dan gebruiken?
OSMAnd is een goed alternatief. Vind het zelfs fijner werken dan gmaps

edit:

Het geeft een duidelijkere arrow, maps offline downloaden, alles is in te stellen / aan te passen etc.

[Reactie gewijzigd door PlowKing op 17 januari 2019 11:35]

OSMAnd is een goed alternatief. Vind het zelfs fijner werken dan gmaps
Gelijk even geprobeerd (uiteraard via Fdroid app store) en ziet er heerlijk uit!

Lijkt op het eerste gezicht nog een stuk intuïtiever en mooier te werken dan maps.me.

Aanrader voor iedereen die dit leest. Zeker de "search online" voor een "point of interest" is mega handig.

Alleen al het feit dat hij makkelijk offline werkt maakt hem ook veel sneller dan Google Maps (ja, ik weet dat Google Maps ook offline kan, maar zolang je een verbinding hebt blijft hij online alle data van jezelf doorsturen naar Google).

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 17 januari 2019 11:08]

Ik moet eerlijk zeggen dat het ook heerlijk werkt als je loopt, maar 1 stap en de pijl gaat de goede richting uit. En vooral het maps laden is voor mij een plus.

Wel werkt het het beste in NL iets met kadastrale toegang heb ik begrepen. In andere landen zoals Belgie zijn de maps usermade en soms wat matiger. En je moet als je telefoon niet heel snel is eerste de routes laten uitrekenen want anders duurt dat heel lang(als je 100 rijdt gaat hij steeds opnieuw van je huidige plek rekenen). Dat zijn mijn min puntjes.
Kun je eigenlijk hiermee ook ov routes uitstippelen? Ik ben er ook even mee aan de slag gegaan, maar zie het zo snel niet.
Kun je eigenlijk hiermee ook ov routes uitstippelen? Ik ben er ook even mee aan de slag gegaan, maar zie het zo snel niet.
Daarvoor kan je de 9292 app overwegen. Die werkt in Nederland beter dan Google Maps. Vooral als er tijdelijke werkzaamheden en wijzigingen zijn op een of andere manier.
Ah - bedankt voor de tip. Die heb ik jaren terug eens gebruikt en toen was google maps beter. Nu wil ik toch graag wat andere alternatieven voor google gaan gebruiken. Deze zal ik ook weer eens proberen.
maps.me is een heel mooi alternatief, maar dan geen sat view

[Reactie gewijzigd door rleever op 17 januari 2019 09:46]

Ik gebruik Here Wego. Die ondersteunt offline navigeren doordat je per land of regio kaarten kunt downloaden. Deze updaten automatisch via wifi. In Windows Mobile was dit de standaard kaarten app en daarom ben ik deze op Android ook gaan gebruiken.
Als je niet wil dat Google over je data beschikt zou je eens moeten beginnen met het stoppen met het gebruik van apps van Google.
Daarnaast gaat de functionaliteit van bepaalde apps en Android toch wel achteruit als je iets te fanatiek wordt met het beperken van permissies.

Ook al geef je aan niet naar Apple te willen overstappen, is dit toch echt het enige alternatief als je een high-end telefoon wil met goede en bruikbare software en eco-systeem. Als je privacy (lees: niet wil dat Google alles van je weet) zo belangrijk vindt, zou een wat hogere aanschafprijs dit wel waard zijn. Daarnaast zou je ook het model van het jaar ervoor kunnen kopen.

Maar vergeet ook niet dat Google (en veel andere bedrijven) alsnog aardig wat van je weten via andere apps of via mensen die met jou in verbinding staan (Mensen die het niet zo nauw nemen met alles en jouw nummer in hun contactenlijst hebben staan...)

Tegenwoordig is het praktisch onmogelijk om je grotendeels af te schermen maar toch nog een goede en complete ervaring te hebben bij het gebruik van veel apps en diensten zoals maps, weer, etc.
Je kan bij Google betalen voor je data opslag, Dan word het niet gescant zoals ze dat met consumenten data doen. Kost 8 euro per Google account, en je hebt alleen een domain nodig zodat je een Google admin board kan krijgen.

Privacy + Google services zonder over te stappen naar apple
8 euro per maand of per jaar?
Basic 4 euro per maand, business 8 euro (per account).

Je krijgt dan drive opslag, Gmail docs enz
Maar hoe weet je of het echt niet wordt gescand...?? Misschien niet eens voor reclamedoeleinden, maar misschien wel voor iets anders.
https://www.google.com/am...ontent-of-personal-emails

Ik zal de TOS even opzoeken waar het duidelijk in staat uitgelegd.
Dat gaat alleen over Gmail. De voorwaarden van Gsuite staan hier. "Versie: 11 september 2018". Ziet er met 1.2 "...verwerkt Google geen Klantgegevens voor Advertentiedoeleinden.. beter uit dan toen ik een paar jaar geleden Google Apps for Business evalueerde. De voorwaarden waren toen vager en ik kreeg alleen maar ontwijkende antwoorden van de klantenservice op de vraag of ze nu wel of niet content en metadata analyseerden voor advertentiedoeleinden.
Je bedoelt een Google for Business account, deze worden inderdaad niet gescand. En kost 4 euro per maand per gebruiker (aliassen niet meegeteld) voor het basis pakket. Je moet natuurlijk wel een eigen domein naam hebben (url is genoeg, verder geen hosting nodig).

[Reactie gewijzigd door RebelwaClue op 17 januari 2019 10:26]

Ik gebruik copperhead OS(discontinued :'() maar er zijn echt hele goede alternatieven om toch nog een telefoon vrij van google te hebben.
Ook al geef je aan niet naar Apple te willen overstappen, is dit toch echt het enige alternatief als je een high-end telefoon wil met goede en bruikbare software en eco-systeem. Als je privacy (lees: niet wil dat Google alles van je weet) zo belangrijk vindt, zou een wat hogere aanschafprijs dit wel waard zijn.
Dat is wel heel kort door de bocht hè.

Je kunt prima LineageOS installeren op bijvoorbeeld een Pixel of Galaxy S9+. Dat valt toch wel in de categorie "high end telefoon" IMO. Standaard wordt LineageOS geleverd zonder GApps. Wil je die wel dan kun je ze natuurlijk alsnog installeren (maar dan loop je weer tegen het eerste bezwaar van @JT aan) door ze van Open GApps te downloaden.

Heb datzelfde met mijn Nexus 5 gedaan, nadat ik me had ingelezen letterlijk een kwartiertje werk.

LineageOS heeft privacy hoog in het vaandel staan, ze verschillen daarin niet wezenlijk van Apple. Groot verschil is dat LineageOS natuurlijk op Android gebaseerd is en open source.
En Apple staat natuurlijk wel bekend om je privacy te geven
Apple heeft tot enkele jaren geleden gewoon meegewerkt met de datavergaring en is pas de privacykaart gaan spelen, op het moment dat het ze gebruikers zou gaan kosten door negatieve publiciteit.

Daarom snap ik niet dat er hier zo vaak wordt geroepen dat Apple zoveel veiliger is. Dat is vooral goede marketing van Apple en heeft weinig met de realiteit te maken.

Simpel zoeken op "Snowden iOS" geeft al genoeg links met meer informatie.
Kan je in die apps ook instellen dat locatie alleen op de voorgrond gebruikt mag worden en niet op de achtergrond?

Als er geen onderscheid in is dan kan je ook, althans bij oneplus, bij settings > apps & notifications > app permissions heel veel zaken uitschakelen per app. Dit gaat dan wel op voor voorgrond als achtergrond
Gewoon een rom zonder gaps, en dan een privacy vriendelijjke. Coperhead OS was heel leuk!
Waarom gebruik je dan de google apps? Het is mij met F-droid gelukt om google maps en zelfs youtube te vervangen.
Windows Mobile en Windows Phone gebruiker hier..
Welke telefoons heb je gebruikt met je beschreven instellingen?
Al een tijdje zoek ik naar iets zoals Xprivacy, maar dan zonder Xposed.
Mijn Mi8 draait Android Pie, Rooted AOSP rom, maar ook met Oreo, en nu zeker met Pie, lijkt Xposed een beetje dood, alles hangt van ene rovo89, en xposed lijkt niet met de tijd mee te gaan.

Weet iemand een alternatief voor de genoemde Xposed modules?
Protect My Privacy: is dat fijn? Is het heel anders dan de oude Xprivacy (die ik nog gebruik)?

Ik zit zelf te denken aan Xprivacy Lua voor als ik een nieuwe telefoon heb.
Maar de echt belangrijke vraag.
Hoe gaan ze android Q noemen?
Waarschijnlijk Android 10. Goede opvolger van Android 9
Quinoa.
Wellicht stappen er dan ook nog wat hipsters over van iOS 🤣
https://www.amazon.com/Mc...colate-175G/dp/B00BHFCM4E

Quirks

Ik krijg er ook wel een passend gevoel bij de laatste tijd want android heeft nogal wat lastige en irritante quirks de laatste paar versies. Zo slaap mijn telefoon zo diep dat hij zelfs niet wakker word om geluid af te spelen. En de gboard die doodleuk zijn key press geluid weer uit zet na een reboot.

Ja Quirks it is.
Daarnaast zijn interface-elementen gewijzigd. Zo is het alleen nog mogelijk om notificaties weg te vegen naar rechts en niet langer naar links.
Want? Gaat Android Q nu net als P allemaal dingen die goed werkte eruit slopen?
Nouja, ik ben wel voor consistentie hierin.
Naar rechts is dan verwijderen, naar links zo’menuutje openen.
Je wilt niet weten hoe vaak ik per ongeluk ergens iets verwijder terwijl ik het menu had gedacht te krijgen.
Ik snap ook wel dat het hiermee niet verplicht is of verandert in andere apps, maar een lijn uitzetten lijkt me goed.
Je zou dan bijna moeten denken aan een linkshandige / rechtshandige optie voor alle interacties. Dat als je links bent dat soort interactie als het wegvegen van een melding naar links gaat. Als je rechts bent naar rechts etc
Precies. linkshandig hier en naar rechts swipen is echt een nogo met 1 hand.
Een telefoon gebruiken os voor mij door knop locaties en dergelijke een 2 hand job geworden omdat het gewoon niet te doen is met 1 hand en ik heb hele grote handen....
Heb je android? Dan is dit nog een optie https://lifehacker.com/en...ut-if-youre-le-1676267178 toevallig vandaag ontdekt. De lay-out is niet optimaal maar de interatie verander dus van rechts naar links
interresant thx ga straks even kijken.
Had hiervoor een 5.2 inch tel en de overstap naar een 6 inch heeft voor gebruiksgemak toch bepaalde nadelen...
Anders toch maar een operatie voor een duim verlenging.
hoe treurig het ook is maar ook daar is aan gedacht :D photo en hier te koop https://www.amazon.com/Th...us-FNGEXT64/dp/B00K7OMG1A

[Reactie gewijzigd door Waterkoker op 17 januari 2019 15:46]

Ja dag... als je me daarmee spot mag je me naar het gekkenhuis brengen.
is goed :)

[Reactie gewijzigd door Waterkoker op 17 januari 2019 15:50]

Deze week eens kijken of ubuntu touch werkend te krijgen is,, iemand hier ervaring mee? Hoewel en nu ga ik weer semi on topic,, als op deze build de Google applicaties niet werken xD vind ik het ook prima. Enkel Android als grootste tracker kan ik nog mee leven xDD
Een paar jaar geleden heb ik ontwikkelversies van de Ubuntu phone kunnen testen, die een ontwikkelaar van Canonical had meegenomen naar een hackathon. Het viel me toen op dat sommige applicaties nogal vaak crashten en dat ze dachten dat apps voor o.a. Facebook belangrijk waren. Tegenwoordig heb ik dat niet eens op mijn telefoon met LineageOS staan.

Het heet tegenwoordig Ubports en ik zou er zelf ook wel naar willen kijken. Daarnaast is er Plasma Mobile. Er wordt nog flink aan ontwikkeld en op ondersteunde telefoons zijn deze zeker het proberen waard. Maar een ervaring zoals bij Android lijkt me vooralsnog niet te evenaren.
Zolang signal en Firefox werken ben ik al happy, meer gebruik ik toch niet, misschien naar lineage kijken idd, thanks!

Edit: en er niks qua Google, microschoft of Facebook op staat.

[Reactie gewijzigd door Jan Bob op 17 januari 2019 13:06]

Als je hartslagnu installeert (en zo ook bij de nodige buurtapps etc) heb je gelijk FB access (+ logging) erbij gekregen.
Jammer dat de walkthrough niet in de donkere modus gedaan is. En open apps bladeren is nog horizontaal, ik heb liever verticaal. Hopelijk wordt dat instelbaar.
Fijn!

Wat ik mis in de privacy instellingen is het kunnen buiten sluiten van Google zelf.

Zo heeft de Chrome browser bijvoorbeeld een ingebouwde ID die wordt gebruikt om je te tracken (die Chromium eruit sloopt). Met Android zijn er dezelfde dingen aan de hand.

Who watches the watcher?
Ik moet eerlijk zeggen dat die donkere modus er wel echt fijn uit ziet. En ik moet nageven dat de verdere controle over permissies zeker een stap in de goeie richting is. Is er bekend in hoeverre Google het concept "The right to be forgotten" kent en steunt?
We zijn 2019 en ze hebben een donkere modus... die had ik jaren geleden al bij Windows Mobile (en die werkte daar tenminste correct) 8)7

Nog wat releases verder en misschien komt Android (iOS is trouwens nog dramatischer, wat een rotzooi is dat OS) ooit in de buurt van het reeds overleden Windows Mobile.

Microsoft had de developers niet mee... maar hun mobile OS was ver vooruit !
Ergens dwaalt het ideaal waarbij we het beste pakken van iedere losstaande leverancier en een ultiem alles bevredigend product aangeboden kunnen krijgen.

Helaas is dit niet de wereld waarin we leven en word ik gewoon blij van dark modus in android. Aan de ene kant is dit natuurlijk super zielig, en aan de andere kant...heb ik straks android in dark mode.
De permissies instellen voor/ achtergrond, dat is een erg nuttige toevoeging. Ik gebruik nu Bouncer https://play.google.com/s...uston.permission&hl=en_US om apps tijdelijke permissies te geven, maar als het standaard te zien is welke app bijvoorbeeld je positie aan het pollen is, dan kun je makkelijk die specifieke app aanpakken. Erg irritant momenteel om al die wakelocks te zoeken die m'n toestel wakker maken / houden.

Donkere modus standaard is leuk, maar ik gebruik daar liever Substratum voor, kan ik zelf uitkiezen wat ik welke kleur geef. Maar zeker een goede toevoeging (als het in de build blijft zitten)
Ik snap dus niet waarom de lay-out van Android pèr versie infantieler wordt.

Elke keer als het er net weer een beetje op begint te lijken (Oreo kon je prachtig thermen, vergelijk bijvoorbeeld notificaties en instellingen) -- dan komen de felle kleurtjes en kinderlijke vormpjes weer terug.

Nagenoeg elke telefoon krijgt een OLED scherm maar voor een behoorlijke OLED black theme moet je aan de root of betalen.

Dan maar die felwitte onzin met dat infantiele kleurencarnaval.
Interessant dat er nu een desktop mode komt! Ik gebruik al een tijd DeX van Samsung en dit heeft inderdaad geweldig potentieel. Echter zijn er enkele vervelende nadelen in de implementatie. Onder andere sommige vervelende kleine dingen (shift-spatie) die niet aan te passen zijn en het typen lastig maken, maar ook de compatibiliteit van de apps. Bijna geen enkele app werkt ermee. Door developer mode aan te zetten kan je heel veel apps forceren in scaleable mode te werken en dat helpt al heel erg. Maar het blijft een beetje ruw aan de randjes.

Ik denk dat een officiele desktop mode hier een hoop verbetering in gaat brengen omdat apps een grotere afzetmarkt hebben voor deze functie en een consistente implementatie. En dan zit je ook niet meer vast aan Samsung hardware om dit te bereiken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True