Nintendo 3DS-emulator Citra verschijnt voor Android

De makers van Nintendo 3DS-emulator Citra hebben een Android-versie uitgebracht. De emulator werkt op 64bit-apparaten met Android 8.0 of nieuwer. Ook moet er ondersteuning voor OpenGL ES 3.2 of hoger zijn.

Citra bestaat al jaren voor pc's en er verschenen al deels werkende onofficiële ports voor Android, maar de ontwikkelaars hebben nu zelf een versie in de Google Play Store gezet. Volgens de makers is de Early Access-versie van de emulator compatibel met honderden Nintendo 3DS-games.

Ook de Android-versie van Citra heeft opties zoals resolution scaling en texture filtering om de beeldkwaliteit van games te verhogen. Dat werkt volgens de makers het beste op high-end smartphones. Citra ondersteunt op Android 3DS-features zoals de camera, microfoon en bewegingscontrole.

Het is mogelijk om te spelen met virtuele knoppen die weergegeven worden op het scherm, maar er is ook ondersteuning voor externe controllers. Citra is gratis te downloaden. Ook is er een Premium-versie met cosmetische extra's zoals een donkere modus. De broncode van de Citra-app is in te zien op GitHub.

Citra voor Android

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

25-05-2020 • 14:09

88

Submitter: TheVivaldi

Reacties (88)

88
81
38
5
1
35
Wijzig sortering
Natuurlijk is er meteen een neppe 'Citro' (ipv Citra) emulator in de Google Play store te vinden, omdat Google niets doet aan scams: https://play.google.com/s...?id=com.citro3dmans.citro

Als je in Google Play zoekt op Citra, komt Citro zelfs hoger in de resultaten. Gebruik dus enkel de link naar de Early Access version die Tweakers hierboven geeft en zoek niet zelf via de Play Store!
Gelukkig kan je al die apps van de gebruiker 'flaggen' met de reden 'Copycat or impersonation'. De maker zit al heel lang van dit soort apps 'te maken'.

https://play.google.com/store/apps/developer?id=Paul+Willi

Maar dat de officiële Citra niet ergens bovenin komt te staan zal vast te maken hebben met:
1. De app is net nieuw.
2. Onbekende en nieuwe publisher.

[Reactie gewijzigd door Settler11 op 26 juli 2024 10:27]

Je legt echter wel gelijk uit waarom mensen dit niet meer doen. Google staat bekend om het zeer slecht monitoren van de Play Store (tenzij het slecht voor hun inkomsten is)

Soms vraag ik me af, of er niet gewoon veel betere appstores zijn, wij (ik?) ben zo geindoctrineerd dat Google Play DE appstore is voor Android, maar het is uiteindelijk gewoon een gedrocht, net zoals vele Google apps. Als iemand goede aanraders heeft, dan hoor ik het graag.
Je legt echter wel gelijk uit waarom mensen dit niet meer doen. Google staat bekend om het zeer slecht monitoren van de Play Store (tenzij het slecht voor hun inkomsten is)
Neuh, ben ik mee ineens. Ik vergelijk het met Steam. Je hebt daar op een gegeven moment een gi-gan-tish aantal aan games. Net zoals bij Play dat gigantisch begon te groeien met bijvoorbeeld allerlei variaties van een Flappy Bird.. Welke is nou de populairste? Google zal daar ongetwijfeld wel aan gedacht hebben dunkt me. Ik ben zelf geen ontwikkelaar of bekend met het publisheren van een app op de app stores, maar op een gegeven moment heb je zoveel bomen dat je het bos niet meer ziet.

Dat Citra niet ergens bovenin staat o.i.d. heeft hier ook mee te maken, helaas. Als het eenmaal bekend wordt in de Play Store en niet via Github, dan zal het mogelijk wel stijgen.
Soms vraag ik me af, of er niet gewoon veel betere appstores zijn, wij (ik?) ben zo geindoctrineerd dat Google Play DE appstore is voor Android, maar het is uiteindelijk gewoon een gedrocht, net zoals vele Google apps. Als iemand goede aanraders heeft, dan hoor ik het graag.
Zover ik weet heb je geen alternatieven. Je hebt alleen alternatieven, maar die zitten vol phising apps, gratis apps waar je eigenlijk voor hoort te betalen etc.

Online heb je wel sites waar je apps rechtstreeks kunt downloaden, maar dat is vaak niet zonder risico's! Standaard blokkeert Android dat ook wat je wel kunt uitzetten, maar ja...
Dat Citra niet ergens bovenin staat o.i.d. heeft hier ook mee te maken, helaas. Als het eenmaal bekend wordt in de Play Store en niet via Github, dan zal het mogelijk wel stijgen.
Dit kun je niet zo goed praten. Als ik Citra type wil ik Citra zien en niet Citro/Citre/Citruk, omdat dat erop lijkt en populairder is. Zo werk je physing juist in de hand. Exacte overeenkomsten moeten bovenaanstaan en niet wat Google denkt dat jij zou willen zien en erop lijkt en populair is. Dat zou je eronder kunnen plaatsen, maar bovenaan altijd eerst exacte overeenkomsten punt.
Het heeft hier niets met populariteit te maken, het heeft er mee te maken dat Google gewoon weinig doet om hun store te beheren. Je kan zonder problemen je hele telefoon naar de knoppen helpen door de zooi van hun store te halen. We kennen als het goed is allemaal de verhalen van massa malware op Google Play, maar ook updates die nooit toegestaan mogen worden.
Vandaag release je bijvoorbeeld een mooie live Wallpapers zonder rare dingen, krijgt massa's 5 sterren. Over een maand krijg je popups op je telefoon omdat een update even wat rotzooi er in heeft gebracht. Google kijkt gewoon toe en het interesseert ze geen bal.

Google doet nul kwaliteitscontrole. Het boeit niet of het werkt, het boeit niet of het rotzooi achterlaat op je telefoon. Het interesseert ze gewoon niets. Tenzij het ze geld kost. Durf vooral niet een aangepaste Youtube zonder reclames er op te zetten, dan ben je de sjaak.

Ik blijf Google als bedrijf een gedrocht vinden, waarbij het heel jammerlijk is dat ze zo sterk zijn op de mobiele markt, want dat verdienen ze niet, en wij verdienen een speler die het beter doet.

Voor de duidelijkheid, ik gebruik al 5 jaar Android, ben er echter nog steeds niet tevreden mee.

[Reactie gewijzigd door Benjamin- op 26 juli 2024 10:27]

Het is eigenlijk belachelijk, zelfs als je op Citra Emulator zoekt moet je nog in de lijst gaan zoeken om hem te vinden. Er staat een SSH client met een andere naam (maar bijna zelfde logo) nog boven.

On topic:
Citra is echt geweldig om 3DS games mee te spelen, met de resolution scaling en texture filtering ziet het er op een PC in elk geval lekker scherp uit in de meeste spellen, zonder texture packs.

Echter zijn texture filters om een of andere reden een betaalde optie in deze Android release...
Dat is het probleem met al die zoek alghoritmes van Google. De SEO van een website/app/etc is belangrijker dan de inhoud van een website/app. Als je de SEO maar goed genoeg onder de knie hebt, maakt de inhoud niets meer uit. En zo helpt Google scammers een heel eind op weg, Google bied ze een platform die bij veel mensen vertrouwd is, waar gretig gebruik gemaakt van wordt.

Niet eens alleen door scammers, maar ook een IKEA die denkt dat ik eettafels spaar.

En dat allemaal om de illusie dat adverteren uiterst zinvol is. Al het geen adverteren meer is maar pure manipulatie voor een consumptiemaatschappij met slechts enkele winnaars. Want legitiem is het allemaal niet gezien in 9/10 ads (als het er niet meer zijn) pure onzin verkocht wordt.
Het enige probleem wat ik heb met gamen op een smartphone is de besturing. Vooral voor officiële Nintendo games waar fysieke knoppen een must is. Gelukkig heb ik gewoon nog de laatste 3DS. ;)
Goeie !! Thanks hiervoor ....
Geinig hoe ze de gezichten van Nintendo characters geblurred hebben in de app screenshots

[Reactie gewijzigd door Vagax op 26 juli 2024 10:27]

Jij zit dus naar de Citro versie te kijken ;)

Bij de officiële versie staan alleen screenshots van homebrew :)
Scammers doen veel moeite en betalen om hoger te scoren. Mij is het ook in Google zoekopdrachten opgevallen dat daar toch een hoop rommel tussen zit vooral als je van de bekende sites afwijkt. Daar mag echt iets aan gedaan worden maar Google zal daardoor wel minder advertentie-inkomsten riskeren en veel resources moeten inzetten. Kennelijk is dat te veel gevraagd.
Het rapporteren van deze app bij Google is overigens ongelofelijk moeilijk. Allerlei schermen, formulieren en rotzooi. Ik wil gewoon de app rapporteren en meer niet.
de reden dat deze vaak Hoger komen is is omdat de "makers" van de Nep app/malware
Miljoenen View's/Downloads kopen en Genereren.

Waardoor het Algorytme ziet dat die App Populairder is. Waardoor mensen die denken dat het de Echte is de App downloaden zonder eerst de Negatieve Reviews te bekijken.

Vaak Zijn de Nep apps identiek aan het Origineel, maar dan, Wordt er honderden tot duizenden adds op de Achtergrond gegenereerd, waardoor je Toestel in Feite een ADBot word. die Winst Genereerd voor de maker
Meteen? Deze versie van de app is al 2 weken online, misschien vorige versies nog langer. Is dit niet een onofficiele build waarover het artikel schrijft?
Zie ik hier ook op de mobiel, welke is de "echte" dan?
Bij Android kan je tenminste nog naar een andere app store overstappen. Dit is puur een probleem met de standaard Google Play Store. Dat neemt niet weg dat een Apple toestel en Apple's concurrentie belemmerende 'walled garden' approach, inderdaad gemakkelijker en dus veiliger is voor de minder ervaren / oplettende gebruiker.
Dat argument kun je tot in het eindeloze versterken: Berichtgeving op Tweakers over de nieuwe RTX-3000 serie GPU moedigt illegale acties aan. Immers, 100% van alle illegaal gedownloade games wordt met GPU's gespeeld.

Citra is een emulator, da's gewoon kekke software, zeker nieuwswaardig. En een emulator laat het toe om zowel legale als illegale ports te spelen. Ik denk zelf niet dat ook maar 5% van geemuleerde games legaal is, en we weten allemaal wel hoe de vork in de steel zit, maar op papier is het een mooie en volledig legale tool. Om het gebied wat grijzer te maken: ik heb het idee dat het grootste gedeelte van emulators gebruikt wordt om spellen te spelen die je nog van vroeger kent, en mogelijk dus legaal bezit. Waar ligt de grens? Heeeeeel veel moeite doen om je eigen CD van Crash Bandicoot klaar te stomen als port voor een emulator, of die CD in de kast houden en even snel een .iso ervan downloaden.

The Citra app does not include any games, or copyrighted system files. You are legally required to dump your Nintendo 3DS games to use with Citra. The Citra app is not affiliated, associated, authorized, endorsed by, or in any way officially connected with Nintendo.
Dat argument kun je tot in het eindeloze versterken: Berichtgeving op Tweakers over de nieuwe RTX-3000 serie GPU moedigt illegale acties aan. Immers, 100% van alle illegaal gedownloade games wordt met GPU's gespeeld.
En geen artikelen meer over hacks op bijv. banken of overheidsinstellingen, want dat moedigt illegaal hacken aan, geen artikelen meer over torrentsites, want dat moedigt illegaal downloaden aan, geen artikelen meer over beveilgingsfouten in soft- of hardware, want dat moedigt misbruik aan, etc. Dan blijft er haast niks meer over op Tweakers behalve productaankondigingen van 100% legale producten :P
Anoniem: 610852 @MetalSonic25 mei 2020 14:27
Wie zegt dat je niet zelf een ROM van een legaal gekochte 3DS cartridge hebt gemaakt voor eigen gebruik? Toegegeven dit zal niet vaak voorkomen, maar toch.
Ook dat mag niet in Nederland. Thuiskopie geld niet voor software. Een bedrijf dat Playstations ombouwde heeft hier ooit een rechtzaak over verloren. Die zeiden ook dat het voor backups was, maar de rechter geloofde het niet omdat CD’s niet snel verslijten.
Helemaal juist!

De meeste mensen halen het recht op een kopie voor eigen gebruik (uit legale bron) uit de auteurswet aan. Die wet regelt dat je (bijvoorbeeld) een CD mag lenen van je buurman of de bibliotheek en daar een kopie van mag maken (de buurman of bieb mag dit dan weer niet voor jou doen, maar dat even terzijde).
Dit is geregeld in atikelen 16b en c van de auteurswet.

In diezelfde auteurswet staat ook artikel 45n, en daarin staat dat artikelen 16b en c niet van toepassing zijn op computerprogramma's en "voorbereidend werk" (zoals ontwerpen en broncode).

In artikel 45k wordt wel de backup gelegaliseerd:
Als inbreuk op het auteursrecht op een werk als bedoeld in artikel 10, eerste lid, onder 12° [daar staat de definitie van computerprogramma's -Heroic_Nonsense], wordt niet beschouwd de verveelvoudiging, vervaardigd door de rechtmatige gebruiker van eerder genoemd werk, die dient als reservekopie indien zulks voor het met dat werk beoogde gebruik noodzakelijk is.
Door de verwoording van dat artikel, is het niet toegestaan om een kopie te hebben of maken van een computerprogramma dat je niet zelf hebt. Dus een game lenen van je buurman en daar een kopie van maken, mag niet.

Ook mag het alleen als het noodzakelijk is voor het beoogde gebruik. Nu kun je stellen dat een 3DS-cartridge niet in een Android-telefoon past en je dus wel een kopie moet maken om de software op het apparaat te krijgen. Of dat voldoende is, is aan een rechter.

[Reactie gewijzigd door Heroic_Nonsense op 26 juli 2024 10:27]

Bij mijn weten is een backup iets dat je maakt en dan in een kluis stopt, voor het geval het origineel in de fik vliegt of zo. De backup mag je dus sowieso al niet standaard gebruiken. En tenzij je zelf een apparaat hebt staan dat een image van een 3DS game card kan maken, kun je geen backup hebben van zo'n ding.
Zo specifiek is de wet niet. Er wordt ook niet gesproken over een backup maar over een kopie die noodzakelijk is voor het beoogde gebruik.

Dat kan natuurlijk een backup zijn, maar bijvoorbeeld ook een installatie, waarbij bestanden van de installdisc naar de harde schijf worden gekopieerd. Maar ook situaties waarbij het schijfje fysiek aanwezig moet zijn in de drive om de software te laten werken, maar waar je er maar één exemplaar van het schijfje hebt, zou er mee beoogd kunnen zijn.

Dat is het leuke (of irritante) aan wetteksten: het is ambigu omschreven zodat de wetgever niet onbedoeld iets uitsluit. Als men er (massaal) misbruik van maakt, dan wordt het doorgaans gerepareerd met weer een artikel of sub erbij waarin dat specifieke scenario wordt uitgesloten.

Overigens zijn zowel backups en installaties benoemd in de discussies rond het totstandkomen van deze wet. De wettekst is een aantal keer herzien om tot deze bewoording te komen.

[Reactie gewijzigd door Heroic_Nonsense op 26 juli 2024 10:27]

Waarom zou je de backup niet mogen gebruiken. Je zou ook de backup kunnen gebruiken ipv het origineel zodat je het origineel niet beschadiging of kwijt raakt. Als je op vakantie ben en iemand steelt je cd's dan mis je alleen de kopie. Of vaak laten vallen en dus krassen kan krijgen is de orgineel nog goed. Of in dit geval dat je de cartridge laat vallen en hij zou kapot vallen. En ja de cartridge is klein en zal dus bijna nooit kapot gaan door vallen.
Anoniem: 610852 @Wolfos26 mei 2020 06:43
Jammer dat het zo is geregeld. Dat wist ik niet. CD's wellicht niet, digitale downloads daarentegen mogelijk wel. ik heb voor honderden euro's aan spelletjes via de eShop die passen niet allemaal op mijn SD-kaartje(s) dus soms verwijder ik er een paar, om ruimte te maken voor anderen. Als Nintendo morgen besluit om de eShop te sluiten en deze verder niet meer te faciliteren (wat hun goed recht is), raak ik mijn aankoop in essentie kwijt. Dat zit toch niet helemaal lekker met mij, en ja ik weet dat ik dan eigenlijk over moet gaan om het aan kopen van fysieke cartridges (als ik zo gesteld bent op de longevity) en dat ik waarschijnlijk akkoord ben gegaan met die limitatie in de EULA. Het gebruiksgemak van downloads is aantrekkelijk voor mij en soms heb je betere deals in de eShop.

Is er ooit een uitspraak van een rechter geweest met betrekking tot digitale downloads en daar thuis kopieën van maken, in het geval dat beschikbaarheid van de aankoop in het geding komt, door bijvoorbeeld een faillissement of iets dergelijks?

(note: ik heb nog nooit een emulator gebruikt of een ROM gemaakt, maar ik respecteer de moeite en technisch inzicht die vereist is om een console te reverse-engineeren, en deze te laten draaien op andere hardware.)
Voor zover ik weet heeft Nintendo het verboden om backups te maken van een cartridge. Volgens Nintendo mag het dus niet, volgens de wet wel.
Dat mag Nintendo vinden, maar zolang de wet -- en dus de rechtbank -- iets anders vindt, hebben ze daarin gewoon pech.
Let wel, de wet zegt ook dat je een beveiliging niet mag omzeilen..
Nee. Jezelf restrictiever opstellen dan de wet mag altijd. Dat is gewoon een gebruiksovereenkomst/EULA.
Dat mag zeker niet altijd, (een deel van) een EULA is niet geldig als deze in strijd is met de wet.
Dat mag dus zeker niet. EULA mag heel veel claimen, maar als de wet dat tegenspreekt is de wet altijd boven de EULA.
Ah, de EULA, die tekende ik vroeger ook altijd braaf wanneer ik bij de Intertoys m'n zakgeld inleverde in ruil voor een nieuwe game.
Het recht op de thuiskopie is inderdaad gewoon dwingend recht. Afspraken met Nintendo dat het toch echt niet mag gaan niet boven de wet en zijn dus (ver)nietig(baar). De vraag blijft echter wel of een gedownloade rom kwalificeert als een thuiskopie. Het is moeilijk een kopie te noemen van je eigen specifieke exemplaar.
Ook een gedownloade kopie is tegenwoordig verboden in Nederland. Daarnaast het maken van een thuis kopie is toegestaan, dat is het maken van een kopie van het origineel dat jij in bezit hebt. Echter is het weer niet toegestaan daarvoor een encryptie of beveiliging te omzeilen of te doorbreken.
De encryptie of beveiliging moest echter wel afdoende zijn, of is daar wat veranderd in de bepaling?

Zo werd CSS van DVD's als onvoldoende beschouwd om door te gaan als beveiliging, omdat de eerste de beste applicatie van het internet het met een enkele klik kon omzeilen.
Een emulator is niet illegaal mits het niet gestolen code gebruikt. Het maken en gebruiken van een backup is ook niet illegaal. Het kraken van de beveiliging daarentegen....
Er zijn genoeg manieren voor een emulator om illegaal te zijn:
- Meeleveren van (een deel van) een BIOS: duidelijk een schending van auteursrecht.
- Een software-implementatie van een gepatenteerde concept of algoritme kan ook illegaal zijn. Denk hierbij aan Sony's MagicGate of hardware videodecoders die een licentie op het decryptie-alogritme vereisen.
- Een juridische lezing is dat het gebruik van emulatoren de rechten van eigenaren van originele software schenden. Emulators worden voornamelijk ingezet voor piraterij waardoor de mensen die originele software bezitten benadeeld worden. Emulators faciliteren het gebruik van illegale kopieën waardoor de (weder)verkoopwaarde van originele software devalueert. Dat moet als onrechtmatig gezien worden en makers van emulators zijn daarom schadeplichtig jegens eigenaren van originele software.
En auto's die harder kunnen dan 120/130 faciliteren te hard rijden. Ja eh, zo lust ik er nog wel een paar...
Zodra >95% van de auto's gebruikt worden om te hard te rijden zal daar ook echt wel actie op volgen, ben maar niet bang. Maar zover is het gelukkig nog niet.

Al is het natuurlijk altijd maar weer afwachten met die ridicule regeltjes die de laatste tijd doorgevoerd worden.

R4 kaartjes zijn inmiddels ook gewoon verboden. Ja, je kunt er homebrew mee spelen, maar in de praktijk koopt anderhalve Nederlander zo'n ding voor dat doel, de rest knalt er gewoon illegale ROMs op.
Anoniem: 420148 @MetalSonic25 mei 2020 14:28
Dat maakt niets uit. Emulators zijn legaal, punt. Dus daar nieuws over uitbrengen is ook legaal. Verder zijn er links naar Git en de officiële Play Store, dus als Nintendo actie wil ondernemen, moeten ze bij Google en Microsoft aankloppen, niet een relatief kleine nieuws-site, die een fractie van het bereik van die platformen heeft :-)
En dat kan Nintendo niet, tenminste niet zo lang een emulator geen code van Nintendo gebruikt. Dit is ook waarom je voor sommige emulators een officiële bios nodig hebt, die je dan zelf mag dumpen van je eigen console. Een bios met je emulator mee leveren is wel illegaal, tenzij je daar ook een vervanger voor schrijft.

Je kunt gewoon je eigen games dumpen en in een emulator spelen, en je kunt je illegale roms op een echte
Nintendo 3DS spelen...
Het is maar waar je de grens trekt, emuleren is legaal dus dan mag zulk nieuws van mij ook gewoon geplaatst worden.
What's next? Mag Tweakers ook nooit meer berichten over torrents omdat dat mensen op het idee zou kunnen brengen illegale torrents te downloaden?
Alleen offline tweakers, doordat het op internet is kunnen mensen het idee krijgen dat ze hetzelfde internet kunnen gebruiken om iets illegaals op te zoeken of te downloaden. :P
Dus daar is Tweakers magazine voor :+
Ik vind het wel jammer dat deze comment helemaal de grond in wordt gedownvote, want het is naar mijn mening, los van de gebrachte argumenten voor/tegen (want ik ben het er niet mee eens dat dit geen nieuws is voor Tweakers), toch helemaal niet verkeerd om hier een open gesprek over te voeren? Dit zijn juist de comments die je soms wilt zien om de community scherp te houden. Zonde dat dat dan verdwijnt door een bandwagon van downvotes.
Anoniem: 420148 @GrindbaasB9525 mei 2020 15:01
Dan had de insteek anders moeten zijn. Als je al begint met "waarom plaatsen jullie dit" en "jullie moedigen illegale activiteiten aan" dan ben je er niet op uit om een constructief gesprek te starten, maar gewoon te vitten.
Maar volgens mij stel je helemaal geen vraag, toch? Ik zie tenminste in geen van je posts een vraagteken staan. Ik begrijp je punt verder, maar ik ben het er niet helemaal mee eens. Het is uiteindelijk helemaal aan de gebruiker zelf hoe hij de applicatie gebruikt. De ontwikkelaars moedigen het illegaal downloaden van games niet aan en leveren ze zelf ook niet mee. Wat dan overblijft is een knap staaltje appontwikkeling, waar het een team gelukt is een console op geheel andere hardware te emuleren. Wat mij betreft absoluut nieuwswaardig.
Je leest mijn reactie wel heel letterlijk. Ik uit een verbazing, in die verbazing vraag ik mij af waarom Tweakers dit doet. Dit heb ik ook in de andere reacties aangegeven. De kern van mijn reactie is dat ik een discussie wil aangaan (zoals wij nu doen) waarin ik het standpunt heb dat je emulators en indirect romz niet moet promoten op een landelijk erkende website zoals Tweakers.

Je manier van redeneren is te makkelijk. Je weet zelf ook dat je via een emulator games kan spelen die je niet hebt gekocht. Iets dat voor gamebedrijven niet gewenst is. Je haalt er dingen bij om het goed te praten maar zo makkelijk kom je er niet mee weg. Dat is net zoiets als dat ik zeg van "ik loop graag met een groot ontbloot mes rond op straat" en dat ik vervolgens zeg "ja maar je kan er je voedsel mee snijden"... Er zullen betere metaforen zijn maar nogmaals, ik vraag mij af waarom Tweakers begint over emulators? Dat is de verbazing. En een verbazing is een (in)directe vraag.

Als je de regel "dit moedigt illegale acties uit" al ziet als bizar slecht Nederlands dan vraag ik mij af in wat voor omgeving jij woont/ werkt. Ik denk zelf dat je gewoon flink overdrijft. Net zoals dat veel Tweakers mij enthousiast minnen. Geloof mij, het kan veel slechter dan dat qua Nederlands, ga maar eens naar een willekeurige stad en dan naar een fastfood restaurant of voedsel toko.. Maar dit is verder niet belangrijk.

[Reactie gewijzigd door MetalSonic op 26 juli 2024 10:27]

Anoniem: 420148 @MetalSonic25 mei 2020 21:40
. Je weet zelf ook dat je via een emulator games kan downloaden die je niet hebt gekocht.
Je kunt via een emulator doorgaans geen games downloaden, want dan wordt je als maker neergehaald.
waarin ik het standpunt heb dat je emulators en indirect romz niet moet promoten op een landelijk erkende website zoals Tweakers.
En ik vind dat een nieuwswebsite zichzelf niet hoeft te censureren wanneer het nieuws dekt over legale software.
Dus nieuws over IOS jailbreaks ook maar niet meer doen dan ?
Je begrijpt dat Tweakers.net groot is geworden op nieuws van consumenten Tweakers, die voornamelijk gebruik maakten van illegale software... Het gros van bv. de zelfbouw Windows licenties was/is illegaal... Moeten we al het Windows nieuws dan ook maar als niet wenselijk zien? Illegale games, etc...

Persoonlijk zie ik emulatoren als optie om games te spelen op een hardwareplatform/controller welke ik wel wil gebruiken en als ik dan de optie heb om oude(re) games op de kop te tikken (legaal) om vervolgens de ROM te spelen op een emulator, vind ik dat een prima optie. Ipv. allerlei oude meuk te gaan kopen, dat te moeten onderhouden, wat vaak niet met elkaar praat.
Emulatoren zijn ook handig voor homebrew (zonder tussenkomst van Nintendo spellen/applicaties ontwikkelen). Citra start toch net wat sneller opnieuw op als een van je zelfgeschreven programmaatjes het hele systeem crasht en veel van de debug-functionaliteit die gemaakt is voor het debuggen van een emulator kun je ook gebruiken om je zelfgeschreven programmaatjes te debuggen, zo kun je bijvoorbeeld stap voor stap door je shader-code stappen, iets wat niet bij een gemodde 3DS kan.

Ook is het gewoon leuk om bepaalde 3DS-spellen die ik zelf al op mijn 3DS heb gespeeld, op een groter scherm met een hogere resolutie te spelen. De spellen die ik erop speel, heb ik zelf gekocht en gedumpt.
Zijn Wine, Virtualbox, VMWare Workstation, Parallels ook illegaal dan? Of wat dacht je van WoW64, dat in Windows zit ingebakken? :)
Allemaal "compatibility layers" om systeem x op systeem y te kunnen draaien.

En uit het Citra project komt niet alleen maar een emulator uit. Ook bijvoorbeeld een recompiler die voor meerdere toepassingen geschikt is dan enkel emulatie van een gamehandheld.

Daarnaast zullen de pirates de 3D ervaring van de games moeten missen.

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 26 juli 2024 10:27]

.. Wine ..
Wine is geen emulator. "Wine" is zelfs een acroniem voor "Wine is not an emulator". :)
Lees eens goed.
Allemaal "compatibility layers" om systeem x op systeem y te kunnen draaien.
Dat is een conclusie die veel mensen meteen trekken, maar je vergeet het hele homebrew aspect, daarnaast is een stuk homebrew ontwikkelen op de PC via een emulator vaak een heel stuk makkelijker en minder gedoe dan een echte console..

Ikzelf heb namelijk een keer voor de lol wat homebrew geprobeerd voor de 3DS en nou.. dat testen was niet leuk..langs het opzetten van de hele ontwikkelomgeving, en het ontdekken van een nieuwe API dat vaak wel wat testing required, is het voor de 3DS (tenzij die flow nu vermakkelijkt is):

1. Code schrijven
2. Compilen.
3. SD kaart uit 3ds halen
4. in PC doen.
5. executable overkopieeren
6. terug in 3DS doen
7. Applicatie starten
8. werkt niet? -> stap 1..

Met een emulator haal je de meeste fysieke stappen weg, en serieus na een aantal keer dat SD kaartjes heen en weer te hebben gedaan ben je het echt wel zat. dan is het compile & run in emulator (misschien zelfs met een cmdline arg, dan is stap 2 tot 7 1 enkele klik).

Nou weet ik dat er een lichte flow improvement is via het starten van een FTP server op je 3DS maar dit zorgt nogsteeds voor het heletijd afsluiten en starten van applicaties, daarnaast als je een bug hebt die bijv een infinite loop of een dergelijke hang veroorzaakt mag je de hele 3DS hard rebooten wat weer eeuwen duurt..
Ik snap je punt, maar denk dat het niet Tweakers rol is om hier rechter in te spelen.

Het is nu blijkblaar legaal, het mag in de Play Store. Kwa tech nieuwswaarde in ieder geval dat mensen er technisch in geslaagd zijn. Natuurlijk had dit ook zonder Link gekund, maar welke bescherming levert dat echt?

[Reactie gewijzigd door 11supplier op 26 juli 2024 10:27]

Ik had je eerste post ook geupvote, al ben ik er kritisch over. Je stelt inderdaad een goede vraag over de legaliteit ervan. De downvote-trein (die Reddit-achtig is in zijn rechtlijnigheid - vroeger was een downvote voor offtopic, nu is ie vaker ook voor "vind ik niet leuk om te horen") is helaas onstopbaar als 'ie eenmaal aan de gang is...
Top dat je hem hebt geupvote. Je hoeft het inderdaad niet met mij eens te zijn en dat bedoel ik voor iedereen. Ik vind Tweakers een topsite (ben niet voor niks supporter) maar juist omdat ik mij betrokken voel vind ik 't fijn om ook eens een mening te delen :)

[Reactie gewijzigd door MetalSonic op 26 juli 2024 10:27]

Kudde-mentaliteit is heel erg goed te merken in het up/downvoten van reacties. Op Reddit is dit extreem, hier zie ik het ook wel eens. Als er maar genoeg downvotes of upvotes zijn, ga je veel makkelijker een zelfde score geven op emotie, in plaats van op informatie of dat het wel/niet ontopic is.

Emulator = ouwe retro herinneringen ophalen = goed.
Emulator = games spelen die nare boze ontwikkelaars niet uitbrengen voor moderne platforms = slecht.
Citra emulator = yeah DS en DS3 games op android = goed.
MetalSonic die een goed punt aanhaalt, namelijk dat de gebruikte games vrijwel allemaal illegale downloads zijn = slecht.

In de middeleeuwen zouden we hooivorken slijpen, nu downvoten we :Y)
Ik vind het heel mooi om te zien wat er mogelijk is wat betreft emulators maar de Nintento 3DS is dan wel zo een apparaat dat eigenlijk niet prettig te emuleren valt door 2 dingen; De 3DS heeft 2 schermen en een 3D scherm. Deze 2 punten doen het naar mijn mening echt af aan de ervaring waardoor ik nooit een 3DS spel via een emulator zal spelen.
Die 3D-functionaliteit is vrij optioneel; daarom dat Nintendo ook de 2DS uitbracht. Dat lijkt me dus niet zo'n groot struikelblok.
Anoniem: 420148 @JohnnyricoMC25 mei 2020 15:04
Daarbij is de 2DS ook nog eens een langwerpig scherm met een balk ertussen. Als je wat ruimte emuleert heb je precies dezelfde ervaring qua layout.
Dat valt best mee. De 3DS had vrij kleine schermen, dus op een PC monitor is het prima te doen. Zeker met een ultrawide en side by side display.

Gezien de meeste telefoons ook erg brede schermen hebben kun je daar ook side by side doen.

3D is een non issue, gezien die ook niet aan kan staan op de 3DS en niet beschikbaar is op de 2DS.
Ach, ieder zo zijn mening. Emulatoren zijn nou eenmaal technisch interessant. Echt nerd nieuws.

Nintendo's wens om oude wijn voor eeuwig in nieuwe zakken te kunnen blijven verkopen kan mij persoonlijk niet zo heel veel schelen.
heb eindelijk alles overgezet van mijn echte 3ds naar mijn telefoon en werkt op sommige games behoorlijk goed.
Hopelijk ook een ooit Nvidia Shield ondersteuning
Ben benieuwd of de performance goed is op een snapdragon 855.

Dit kan me doen besluiten de LG G8x te kopen, dual screens zou perfect zijn voor een 3ds emulator.
Citra draait zelfs op een dikke pc niet alles met een goede performance, nu kan dat natuurlijk nog beter worden door updates.
Ik ga het nu testen met een Snapdragon 845 (Razer Phone 2)
Heb je het kunnen testen?
Ik heb 3 games getest:
1) Tales of The Abyss geluid deed het maar beeld zwart. Game is wss nog niet compitabel.
2) Super Mario Maker. Game start op maar ik moest in het beginscherm 'home' knop indrukken maar die ontbreekt in de emulator.
3) Pokemon Alpha Sapphire. Game werkt maar met fps drops en soundcracks. Al in al nog niet de moeite waard.
Thanks, werkt dus niet echt lekker.

Daar hoef ik de LG G8x dus niet voor te kopen, zou wel mooi geweest zijn om met dual screens een 3DS emulator te draaien.
Nope. De onofficiele Dolphin 5.0 MMJ Android port werkt wel super voor GameCube en Wii games
Op dit moment niet aan te raden. Toch nog vrij veel gestotter.
Helaas is er geen support voor Vulkan en zijn dus de telefoons en tablets voorzien van een Exynos, Kirin, Intel en Mediatek processor vrijwel uitgesloten van vloeiende performance (voor nu dan).

Voor diegenen die hopen op een Nintendo Switch of Nvidia Shield TV Pro (2019) port: denk dat dat nog lang kan duren. En de Nvidia Shield Tube (2019) draait op 32 bits. In principe niet zo'n groot probleem maar roms tikken al snel de 500 mb+ aan als je deze in het geheugen wil laden. Dat heeft bij roms altijd al de voorkeur om snelle performance mogelijk te maken.

Eigenlijk is het voor emulatie en gaming doeleinden belachelijk dat Qualcomm Adreno GPU's zoveel voorsprong hebben ten opzichte van de Mali GPU's op andere platformen. Snapdragon staat bovendien niet al te best bekend qua updates. Als Qualcomm er geen zin meer in heeft dan krijgen de telefoonfabrikanten geen nieuwe drivers aangeleverd. Zo worden smartwatches nu massaal verouderd aangezien Snapdragon met een nieuw Wear platform komt. Google probeert dit met Android 10 en Android 11 wel te veranderen maar de chipfabrikanten zijn het er niet mee eens. Jammer dat @arnoudwokke daar nooit aandacht aan besteed in zijn technische onderbouwing. Hardwareinfo doet dat soms wel.

[Reactie gewijzigd door W00fer op 26 juli 2024 10:27]

Als mensen een guide nodig hebben is hier 1 die ik heb gemaakt: https://youtu.be/kcTe2zppVX4
Tweakers handelt toch perfect consequent? Emulatoren zijn nu eenmaal niet illegaal, roms/warez zijn dat wél. Dat onderscheid maakt de wet, niet de redactie van Tweakers.

De illegaliteit van roms is altijd een onderwerp dat tot vurige discussies leidt. Meer nog, alles gerelateerd aan copyright inbreuken zijn gevoelige onderwerpen. Er bestaat een immense kloof tussen de (totaal verouderde) wetgeving rond intellectueel eigendom en de perceptie bij de gewone burger. En dat is een ernstig probleem als je het mij vraagt, het klopt niet dat er wetten bestaan die maar door een minderheid rechtvaardig worden gevonden.

Zo ben ikzelf nuchter genoeg om te beseffen dat roms illegaal zijn. Maar stiekem vind ik het evengoed lastig te verteren dat het illegaal is om de rom te downloaden en te spelen van een spel en console die al lang niet meer in de handel te verkrijgen zijn en die technisch zo obsolete zijn dat ik ze zelf op originele hardware niet meer respectabel aan de praat kan krijgen.

Nu, in dit geval gaat het over de 3ds console waarbij ikzelf niet de nood voel om te emuleren gezien zowel de soft als hardware nog vlot verkrijgbaar zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.