Microsoft stopt met de productie van de Xbox 360. De console van de vorige generatie was in de Benelux al niet of nauwelijks meer te koop, maar het Redmondse bedrijf produceerde hem nog voor verkoop in andere werelddelen. Als de huidige voorraden op zijn, verdwijnt de Xbox 360 definitief uit de winkels.
Phil Spencer, hoofd van de Xbox-afdeling, neemt in een blog afscheid van de tweede console van Microsoft. Hoewel de Xbox 360 niet meer nieuw gemaakt zal worden, blijft Microsoft de console ondersteunen. Zo blijft het mogelijk om de Xbox Live-service te gebruiken en multiplayergames te spelen. De daarvoor benodigde servers blijven online en actief. Ook blijft de fabrikant ondersteuning bieden voor de hardware op de Xbox-support-website. Tot wanneer Microsoft officieel ondersteuning blijft bieden aan Xbox 360-gebruikers is niet bekend.
Microsoft kondigde de console aan op 12 mei 2005 en sinds 2 december dat jaar was de Xbox 360 te koop in Europa. Tweakers blikte op 2 december vorig jaar terug op het tienjarige bestaan van de console in de Benelux. Volgens Spencer is er in de afgelopen tien jaar door alle spelers gezamenlijk meer dan 78 miljard uur op de Xbox 360 gespeeld. In juni 2014 waren er 84 miljoen exemplaren van de console verkocht. Hoeveel daar nog bij zijn gekomen na die tijd is niet bekend.
In de tien jaar dat Microsoft de Xbox 360 produceerde verschenen er acht verschillende hardwarerevisies. Omdat de technologie vorderde, kon de hardware steeds kleiner en zuiniger gemaakt worden. Daardoor werd de productie ook goedkoper.
De eerste modellen uit 2005 met codenaam Xenon hadden een losse cpu en gpu, beiden geproduceerd op 90nm. Eind 2007 werd dat met Falcon verkleind naar 65nm en 80nm, met een lager energiegebruik tot gevolg. De voeding veranderde daardoor van een 203 watt-model naar een 175 watt-exemplaar. Een jaar later kwam Jasper, met zowel een cpu als gpu op 65nm en een 150 watt-voeding.
De eerste uitvoeringen van de Xbox 360
Vanaf 2010 werden de cpu en gpu gecombineerd op een chip geproduceerd op 45nm. Daardoor kon de hele console kleiner gemaakt worden. Het nieuwe model kreeg de naam Xbox 360 S of Slim. Deze Trinity-consoles waren voorzien van een 135 watt-voeding. Een jaar later kwam Corona, met een vergelijkbare chip en 120 watt-voeding.
In 2013 verscheen er een opvolger van de Slim-uitvoering, met dezelfde hardware, maar een nieuwe behuizing. Het ontwerp daarvan is gebaseerd op de Xbox One. Dit model heet officieel de Xbox 360 E en is nu nog bij enkele winkels te koop. De jongste variant, Winchester uit 2014, is wat chips betreft gelijk aan Corona uit 2011, maar loste de reset glitch hack op waarmee de console kon worden omgebouwd om homebrew te draaien en illegaal gedownloade games af te spelen.
Update, 21-04: Informatie over Xbox 360 E toegevoegd.
In 2010 verscheen de kleinere Xbox 360 Slim