Het ministerie van Binnenlandse Zaken vraagt in een uitgelekt document aan providers wat de kosten zouden zijn voor het aftappen bij diverse voorbeelden. Een van die voorbeelden gaat over het aftappen van verkeer van chat-apps, een ander over dat van wifi-hotspots.
In het document, waarover de NOS als eerste schreef en dat Tweakers via Publeaks ook in handen kreeg, vraagt het ministerie aan providers om op basis van fictieve voorbeelden de kosten te berekenen. In een van die gevallen wil het ministerie weten wat het zou kosten als het verkeer van tweehonderd gebruikers van een chat-app in een stad naar een bepaald land afgetapt wordt. Hierbij gaat het volgens het ministerie om het aftappen van 'verkeer van een specifieke chatdienst tussen een gebruiker waarvan alleen bekend is dat hij in woonplaats P in Nederland verblijft, en een gebruiker in een (klein tot middelgroot) land L waarover verder niets bekend is'. Voor dit laatste zou de overheid een reeks ip-adressen van servers van de chatdienst opgeven. Voor het voorbeeld gebruikt de overheid de aanname van maximaal 100 ip-blokken van maximaal 16.384 adressen voor een land.
In een ander geval gaat het om het verkeer vanaf publieke wifi-hotspots in een stad naar een bepaald land. "Dit betreft het specifieke geval waarin wifi-verkeer via een aanbieder van wifi-hotspots wordt getransporteerd tussen wifi-gebruikers van deze aanbieder met een specifieke combinatie van locatie/regio en tijdstip/tijdsinterval en een reeks door de overheid op te geven ip-adressen, bijvoorbeeld een aantal ip-reeksen die corresponderen met een land."
De verzoeken in de fictieve voorbeelden zouden twee keer per jaar plaatsvinden en twaalf maanden duren. De NOS wijst erop dat de voorbeelden in het document verder gaan dan de voorbeelden die minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken eerder noemde.
Het tappen mag volgens een voorstel voor de nieuwe Wiv, dat ongericht tappen van kabelgebonden communicatie mogelijk maakt. De bedoeling is dat de Tweede Kamer rond de zomer over dat voorstel mag gaan stemmen. Daarna moet de Eerste Kamer het nog goedkeuren voor het kracht van wet krijgt.