KPN stopt in 2022 met 3g-netwerk

KPN heeft bekendgemaakt dat het in januari 2022 zijn 3g-netwerk offline haalt. Telefoons die niet over 4g-ondersteuning beschikken, zullen dan terugvallen op 2g. KPN houdt zijn 2g-netwerk wel in de lucht.

Het bedrijf kondigt de beëindiging van het 3g-netwerk op zijn website aan. KPN geeft aan dat het bedrijf zijn 3g-masten uitschakelt om meer frequenties vrij te maken voor 4g. Hierdoor zou het netwerk volgens het bedrijf sneller, veiliger en stabieler moeten worden.

Gebruikers die een telefoon zonder 4g-ondersteuning hebben, moeten vanaf januari 2022 terugvallen op het 2g-netwerk. Mobiel internetten kan dan niet meer, al blijft het nog wel mogelijk om te bellen en sms'en via 2g. Dat netwerk gebruikt KPN onder meer voor iot-toepassingen.

KPN is niet het eerste bedrijf dat het einde van de 3g-ondersteuning aankondigt. Vodafone gaf eind vorig jaar aan dat het bedrijf in januari 2020 al zijn 3g-netwerk uitschakelt. Tele2 heeft dit jaar de downloadsnelheid via 3g verlaagd tot 2Mbit/s.

KPN 3G naar 4G

Door Emile Witteman

Nieuwsposter

27-07-2018 • 13:37

268 Linkedin

Submitter: blottle

Reacties (268)

268
260
172
15
0
38
Wijzig sortering
Waarom halen ze 2G niet offline ipv 3G?
KPN heeft op dit moment maar 5 MHz bandbreedte in gebruik voor 2G. Da's ontzettend weinig. Zowel Vodafone als T-Mobile zitten bijvoorbeeld op 10 MHz.

Voor 3G hebben ze nu maar liefst op sommige plekken 25 MHz in gebruik, dus 5x zo veel als 2G. Veel meer winst te behalen daar dus!

T-Mobile zal waarschijnlijk eerst 2G uitzetten (draait nu alleen op 1800 MHz en dekt niet heel erg supergeweldig t.o.v. hun 3G op 900 MHz). Daarnaast 3G terugschalen (van nu 15 MHz op de meeste plekken naar 5 MHz op enkel de 900 MHz-band). Daarna pas 3G helemaal uit, in 2024 ofzo.

Probleem met dit soort dingen is dat je niet goed kunt voorspellen hoe de markt er over een paar jaar bij hangt. Misschien is VoLTE + 4G-roaming ineens super breed beschikbaar en wil men toch sneller van 3G af omdat in de praktijk echt geen hond het meer gebruikt.
T-Mobile zal waarschijnlijk eerst 2G uitzetten
Ik denk dat er zeer weinig operators met GSM, UMTS en LTE 2G gaan uitzetten voor 3G.

[Reactie gewijzigd door Jaco69 op 27 juli 2018 15:57]

In Europa klopt dat ja, maar T-Mobile NL is een uitzondering verwacht ik.

Wat betreft de rest van de wereld staat 2G al uit (maar 3G nog aan) in Australië, de VS (behalve T-Mobile USA), Singapore, Zuid-Korea, Japan.

Er zijn zviw nog geen landen ter wereld waar 3G uit staat maar 2G nog aan. Wij worden misschien wel het eerste land waar dat zo is.
In Noorwegen gaat Telenor (een van de 2 grote, landelijk dekkende operators) in 2020 3G uitschakelen, 2G en 4G blijft. Dus 2 jaar eerder dan KPN. Denk dat in veel Europese landen zo zal gaan, 2G GSM als fallback met hoge compatibiliteit en voor iot toepassingen.
Als ik naar de VS kijk dan hebben zowel T-Mobile, AT&T, als U.S. Cellular 2G, 3G en 4G netwerken in de lucht.

Verizon en Sprint lijken alleen 2G en 4G te hebben. (bron)
Verizon, Sprint, US Cellular hebben geen GSM- en UMTS-netwerken maar alleen CDMA, da's niet vergelijkbaar. Pas bij 4G/LTE begint men in de VS dezelfde serie standaarden te ondersteunen.

De pagina klopt verder niet voor wat betreft AT&T:
http://about.att.com/innovationblog/2g_sunset

Toen dit gebeurde sprong T-Mobile USA er mooi op in:
https://www.t-mobile.com/news/att-2g-iot-lifeline

T-Mobile USA heeft bijna geen spectrum meer toegewijd aan 2G, met name in drukke gebieden is er bijna geen service. Dus effectief staat het wel zo goed als uit ;) Net zoals bij T-Mobile NL draait het alleen op een hogere band. Met name hun 4G 700 MHz-band heeft veel betere dekking.

T-Mobile NL had dacht ik al wat gezegd over het uitschakelen of flink terugschalen van 2G in 2020, maar dit kan ik nergens terugvinden.
3G echt geen hond meer gebruikt zeg je dan wel, maar merendeel van de grijze massa in NL gebruikt een ouder type mobieltje. Die veelal nog op 3G acteert. Gelukkig kunnen ze dan qua bellen nog terugvallen op 2g.
Over anderhalf jaar als Vodafone het uitzet of over 3,5 jaar als KPN het uitzet zijn die waarschijnlijk ook al vervangen, of ze gebruiken ze sowieso alleen voor voice en SMS.
En we krijgen nog de frequentieveiling 5G, dat wordt ook interessant.
Denk vooral aan allerlei hardware waar nog 2G sims insteken en waarvan men deze hardware niet meteen wil verplichten te upgraden. Bv: meteruitlezers, liften, alarminstallaties, etc. Upgrades van dat soort installaties zijn vaak erg kostelijk en tijdrovend, als er al upgrades mogelijk zijn.
Daarnaast is het behouden van 3G naar 4G niet erg logisch op lange termijn. De frequenties inzetten voor 4G wel (voor betere data én voice).
Die apparatuur wordt allemaal bedrijfsmatig ingezet en is al lang afgeschreven.
Dat het is afgeschreven kan kloppen maar de kosten om het allemaal uit te wisselen voor apparatuur die 3G of 4G aankan loopt aardig in de papieren en dan heb ik het niet over de hardware kosten.
Inderdaad, het proces om te vervangen kost een veelvoud van de apparatuur. Afspraken maken, toegang regelen, technieker on site, testen, etc
Daarom worden die dingen niet preventief vervangen. En mogelijk wachten nu ook gewoon een 5g versie welke zich beter tot dat doel loont dan de huidige 4g apparaten.
En omdat iets is afgeschreven moeten we het maar vervangen? Wat is dat nu weer voor filosofie. Vaak investeer je in iets met het doel het veel langer te gebruiken dan de periode waarop je het kunt afschrijven. Zolang die levenstermijn niet gehaald is en zolang het apparaat het nog doet ga je het dan ook niet vervangen.

Daarnaast wil ik echt niet zomaar 1 euro geven an alle particulieren die een alarm installatie hebben met daarin een 2G modem.
De bedoeling van afgeschreven apparatuur is vervangen omdat het is afgeschreven. Is het daar geen tijd voor is je afschrijvingstermijn te kort.
Je schrijft af om zodoende in je budgetten rekening te houden met vervanging. Als je apparatuur t.w.v. een miljoen aanschaft met een afschrijvingstermijn van 10 jaar betekent dat dat je er geld voor opzij moet leggen zodat je het over tien jaar KAN vervangen, budgettair gezien. Het wil niet zeggen dat je het dan maar MOET vervangen als het nog gewoon allemaal werkt.
Als ik iets van 10000 piek koop (zonnepanelen) , is dat geld weg en zit het in je aankoop. Misschien wel geleend. Als je afschrijft over x jaar, staat de teller op nul na x jaar en is je apperatuur nul waard (boekhouding) , maar werkt nog wel. Daarna pas komt de winst en kan je voor vervanging sparen.
Afschrijven en geld vrij maken voor vervanging, zijn twee verschillende dingen.
Afschrijving heeft helemaal niets met de winst te maken, maar juist alles met de budgettering voor vervanging of vernieuwing. Wat jij bedoelt is het break even point.
Zonnepanelen schrijf je in 25 jaar af terwijl je vanaf 7 jaar winst gaat maken.

Zie:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Afschrijving
" De afschrijving functioneert zo als 'reserveringsmiddel' voor toekomstige investeringen."

[Reactie gewijzigd door bytemaster460 op 28 juli 2018 08:02]

Hoezo? Je kunt toch gewoon versneld afschrijven om de omzetbelasting wat te drukken om zo in enkele jaren snelle groei mogelijk te maken door meer kapitaal vrij te spelen (immers minder belasting betalen). ipv dat je het uitsmeert over een langere termijn. Dat het na de afschrijvingsperiode nog naar behoren werkt is zeer mooi mee genomen.

Een voertuig word vaak in 10 jaar afgeschreven met ~10%? restwaarde. Daarna kan ie misschien nog makkelijk 5-10 jaar mee zolang onderhoud rendabel blijft tegenover een nieuw voertuig kopen. Denk eens ana de speciale in en opbouw naast aanschaf van het chassis met cabine. Daar gaat soms net zoveel of meer geld in zitten dan wat je aan de dealer betaald hebt voor het kale voertuig, waarbij het bij inruil amper meerwaarde heeft gezien het er grotendeels uitgesloopt word.
Je schrijft ook af op risico. Afschrijven in 10 jaar, want dan zijn sommige van die dingen versleten en misschien niet meer repareerbaar. Maar meestal houden ze langer, en dan kan je profiteren.
Nee afschrijven is een boekhoudkundige reservering zodat je geld hebt om iets nieuws te kopen als dat nodig is. Het is zeg maar een spaarpot. Als je product langer meegaat dan verwacht blijft het geld gewoon langer in de spaarpit zitten.
Overigens kun je ook op immateriele zaken afschrijven zoals goodwill
Klopt dat dit alleen een boekhoudkundige methode is, maar met afschrijven alleen reserveer je nog niets.
Ik heb mijn slimme meter net een jaar in m'n meterkast, hoezo afgeschreven? Weet je wat het kost om al die dingen na een jaar weer te vervangen? :X
Ik weet daar een hoop van ja. Ik heb van dichtbij gezien hoe de meterdienst van mijn werkgever (netbeheerder) nieuwe slimme meters ging vervangen na een paar jaar door het stop zetten van GPRS. Nieuwe slimme meters gebruiken UMTS (totdat die tech ook word stop gezet)
UMTS = 3G
Dat is hetgeen waar dit artikel over gaat. Nu nog UMTS/3G apparatuur aanschaffen is dus niet zo handig.
Dat was met GPRS ook al zo. Deze klacht moet je zeker niet bij mij leggen ;)
Zou het dan voor een prijsvechter geen briljante vondst zijn om met zo'n techniek door te gaan, al die zakelijke contracten binnen te hengelen en zo flink te cashen?
Klinkt logisch echter zijn de frequenties nog steeds van de grote 3 en heb je ook geen zendmasten tot je beschikking
Het aardige van GPRS is dat het met heel weinig spectrum kan werken. Met 3G heb je altijd 5 MHz nodig, met 2G kan je op drie keer 200kHz aan de slag.
Mijn nieuwe meter heeft LTE connectiviteit... Zit er nu 3 maand erin
Heel veel van dat soort apparatuur heeft een afschijving van 20-30 jaar.

Ik weet uit een vorige baan dat we nog met 1200/75 baud modems moesten kunnen werken in 2006, want begin jaren tachtig geleverd. Onze nieuwe apparatuur toen gebruikte 2G 9600bps GSM modems, met ondersteuning en service tot 2026.

Dit zijn vloeistof dichte applicaties, waarbij het heel lastig is om hardware onderdelen te vervangen.
Nee hoor, er wordt nog heel veel apparatuur met 2G verkocht.
2G transceivers zijn gewoon goedkoper dan 4G en voor heel veel toepassingen heb je de snelheid niet nodig. Bovendien werkt 2G overal.

In de industrie is het daarnaast niet ongewoon dat een onderdeel zo'n 15 jaar meegaat, en aangezien daar een hoop 2G modems worden gebruik kun je er redelijk zeker van zijn dat het netwerk nog zolang gebruikt gaan worden.

Het wachten is tot CAT-M overal ondersteunt wordt, dan is er geen reden meer om 2G nieuw toe te passen.
En toch zijn er nog massa's in gebruik. Ze worden dus toch niet zo snel afgeschreven.
De recentere zijn vaak wel 2g/3g maar die kun je dus ook nog ondersteunen met enkel 2g.
Omdat 3G niet perse geschikter is voor lichte communicatie en 3G toestellen wel 2G ondersteunen waar 2G toepassingen geen 3G ondersteunen.
Volgens mij weken alle slimme elektriciteitmeters bij iedereen thuis op 2G dus het 2G blijft nog wel even draaien
Interessant.
Dus meters van voor 2015 hadden GSM en CDMA450 mogelijkheden?
Bussen bushokjes ook?
Kan het eigenlijk niet geloven.
Volgens mij allemaal GSM.
Hoeveel masten staan er eigenlijk voor dat CDMA450 netwerk want die slimme meter moet wel terug kunnen praten zeg maar.
Ik zie 150 masten lijkt me bar weinig en dus nog niet erg bruikbaar. In de toekomst wel als ze maar genoeg klanten krijgen. Veel bestaande meters zouden dan omgebouwd moeten worden. Denk dat het de moeite niet waard is. Dus GSM blijft voorlopig nog wel doordraaien......
De masten zijn zeer bruikbaar. 450 MHz heeft mega dekking.
En de signalen zijn zeer smal banding en heel weinig data.

Kaart: https://www.google.com/ma...TXcXr_dTT_1heSfEELkMEVPm8
4gmasten komt hopelijk met een update.

Maar de dekking is prima en je vroeg slimmemeters thuis.
Bussen (+hokjes) zijn mogelijk wel GSM.
Treinen hebben hun eigen 2G netwerk, GSM-R. (R=Rail)
Ik zie nog geen dekking onder de Maas. Daar zal het nog wel GSM zijn, maar ook nog op veel plaatsen boven de maas. Meters geplaatst in gewapend beton zullen ook niet zo ver kunnen zenden, al is de frequentie 450MHZ.
Volgens mij is het (de dekking) een beetje afhankelijk van de netbeheerder. Enexis doet dit bijvoorbeeld met GSM en er is praktisch geen dekking in het Enexis verzorgingsgebied
Kaart 4gmasten.nl is geüpdate, per saldo 8 extra masten, 19 met datum ingebruikname na 1 augustus 2017 maar sommige daarvan staan op (vrijwel) zelfde locatie als voorheen.
Topper!
En ja laatste tijd ook veel updates met alleen hoogte of iets andere lokatie met de 4G sites.
Mogelijk waar aanpassingen zijn geweest meet men het wat nauwkeuriger en zo gaan de nieuwe gegevens het register in.

Blijft interessant om te zien dat er beneden in Nederland niets gebeurt.
Zal wel weer een Europese afspraak zijn, in dit geval met België.
Ook bovenste stuk richting Duitsland niets. Apart.

Edit: Hieronder: Duidelijk. :)

[Reactie gewijzigd door neeecht op 28 juli 2018 10:46]

Dit netwerk is van Utility Connect en bedient de slimme meters die in de netwerken van Alliander en Stedin bevinden. Op het kaartje van hun netwerk zie je een groen omlijnd gebied en een geel omlijnd gebied dat zijn de verzorgingsgebieden van resp. Alliander en Stedin. Het netwerk zal dus niet groter worden. Er zullen nog wel wat masten bij komen om whitespots te vullen zoals je ziet is Schiermonnikoog nog niet voorzien van voldoende bereik en ook op en rond de Veluwe zullen ze nog wat gaten hebben.
De (nieuwe) slimme meters die middels GPRS werken zijn ondertussen alweer vervangen

Edit: fun fact. Je slimme gasmeter werkt middels een batterij. Als die op is komen ze je meter vervangen en dat schijnt dus elke 10 a 15 jaar te moeten gebeuren.

Fun fact 2: de “domme” meter die ze vervangen hebben is nauwkeuriger dan de slimme die er voor terugkomt en heeft een gemiddelde levensduur van 40 jaar.

[Reactie gewijzigd door mikesmit op 27 juli 2018 19:02]

Fun fact 2.1
De slimme meter is het meest onnauwkeurig met LED verlichting en geschakelde voedingen.
En wat is afgelopen jaren gigantisch toegenomen ?
Fun fact 2.2: de “domme” meter is het interessantst voor zonnepanelen door het terugdraaiende telwerk waardoor je “betaalde belasting terugkrijgt” bij teruglevering. (Kant notitie: er is momenteel een regeling van de overheid waardoor je alsnog belastinggeld terugkrijgt bij je teruglever-telwerken echter is de overheid voorspelbaar en zal die regeling verdwijnen op ten duur)

Edit: slimme meters zijn onnauwkeurig bij veel blind vermogen vandaar de onnauwkeurigheid bij led verlichting en geschakelde voedingen

Edit2: ik zie dat de minnetjes weer gestrooid worden... is mijn reactie echt “ongewenst” dan? Of gewoon off topic?

[Reactie gewijzigd door mikesmit op 27 juli 2018 21:41]

Als de salderingsregeling verdwijnt wordt je verplicht om een meter te laten plaatsen die gescheiden de afname en teruglevering van energie registreert. Dat hoeft overigens geen slimme meter te zijn.
Die afname en teruglevering word al gescheiden geregistreerd. Moderne electra meters hebben 4 telwerken (voor afnamen en teruglevering; en hoog en laag tarief)
Dat zeg ik toch...?
Ik reageerde enkel op jouw "advies" om de draaischijfmeter te behouden. Dat noem jij de domme meter. Die nieuwe meters met vier telwerken zijn niet per se slimme meters.
Mensen die nu vasthouden aan een draaischijfmeter worden vanaf 2020 gewoon verplicht om of een slimme meter te laten plaatsen of een meter waarop de teruglevering geregistreerd wordt.
De 'domme' Ferrarismeter is alleen geijkt voor het afnemen van elektriciteit, niet voor het terugleveren. Kan leuke discussies opleveren als jij denkt dat je meer hebt teruggeleverd dan dat het energiebedrijf aangeeft. Zeker als je een geijkte 'slimme' meter hebt geweigerd.
Leuk feitje over die slimme gasmetee. Die praat volgens min alleen met je slimme elktrameter die van beide meters de standen om de maand door geeft.
Ober 15 jaar is denk ik overigens een groot deel van het land van de gas af.
Klopt als een huis ;)

Ik gewoon nooit begrepen waarom er niet gewoon een snoertje van de electra meter naar de gas meter word aangebracht. voedingsprobleem weg en mogelijke communicatie storingen voorkomen
Ter aanvulling op de vorige reacties hier nog wat leesvoer
nieuws: KPN komt volgend jaar met opvolger van 2g voor slimme meters en pinau...
In december 2016 zei KPN nog de 3g te behouden...
De Nederlandse provider KPN gaat eind volgend jaar lte-m activeren als opvolger van 2g en 3g voor het gebruik in apparaten als slimme energiemeters en pinautomaten. De provider benadrukt dat 2g en 3g in de lucht blijven.
Ik lees dat als "op dit moment is het plan" en "voorlopig blijven 2g en 3g", niet als "dit besluiten we nu, voor altijd" en "2g en 3g blijven permanent". Op het moment dat die aankondiging gedaan werd ging het over de eerste beschikbaarheid van 4g. In dat opzicht is het helemaal niet raar om te zeggen "geen paniek, als we 4g aanzetten blijft 2g en 3g ook werken". Om dan anderhalf jaar later te zeggen dat vijf jaar na de introductie van 4g het alsnog einde oefening is voor 3g vind ik niet onredelijk. Er is een subtiel verschil tussen "nieuwe inzichten" en "gebroken beloftes".
Ik heb enkel geconstateerd en een link geplaatst
Mijn In december 2016 zei KPN nog de 3g te behouden... is hooguit een aanzet tot nadenken, ik suggereer niets over gebroken beloftes, vond het alleen maar opvallend, that's all.
Maar nu je er over begint ;)
KPN heeft zelf zaken destijds stellig 'benadrukt' (in het artikel zelfs 2x)
Dat ze anderhalf geleden niet vooruit konden kijken en nu wel een toekomstvisie hebben voor over 4 jaar, vind ik erg ongeloofwaardig. Je kon toen al bedenken dat ze 3g graag will(d)en inzetten voor de toekomst. Juist door het woord benadrukken te gebruiken (er is dus toen expliciet naar gevraagd) heeft de toenmalige KPN woordvoerder op zijn minst de schijn tegen. O-)
In 2016 zeggen dat 3G blijft met de introductie van 4G en dan anderhalf jaar later (als inmiddels bijna iedereen een 4G telefoon heeft) te melden dat 3G over 4 jaar (in 2022) wordt afgeschakeld vind ik niet vreemd hoor. Het klopt helemaal, 2G en 3G zijn inderdaad in de lucht gebleven.
Iets met een CEO wissel?
Omdat ze deze gebruiken voor iot toepassingen.

De frequenties die ze voor 2g gebruiken zullen wel goed zijn voor de dekking.
ik vermoed dat 2g in de 800/900mhz banden zit waardoor dekking inderdaad beter is doordat het beter door beton heen komt. Daarnaast is de bandbreedte logischerwijs ook lager in een lagere frequentie. Dus 4g zal wel in de 1800 en 1900 mhz banden zitten. Alleen in buitengebieden misschien in 800 en 900mhz band voor de dekking met minder masten op minder gebruikers per mast vergeleken met stedelijk gebied.
Het leeuwendeel van de NL masten doet 800/1800 4G, KPN is begonnen met 800. Beste dekking. Hogere snelheden was terecht voor latere zorg.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 28 juli 2018 00:39]

staat in het artikel:
Dat netwerk gebruikt KPN onder meer voor iot-toepassingen.
Omdat er veel devices zijn die alleen op 2g werken. Denk aan dialers van alarminstallaties, noodknoppen in liften, etc.

Ook zullen er steeds meer devices komen die powerconsumtie boven snelheid stellen. En dan is de 2g band best handig.
Volgens mij zitten de alarmknoppen van liften nog steeds op het analoge kopernetwerk van kpn. Dat blijft werken, ook bij stroomuitval.
Volgens mij zitten de alarmknoppen van liften nog steeds op het analoge kopernetwerk van kpn. Dat blijft werken, ook bij stroomuitval.
Jammer:
In 2019 kan er weer wat aan de geschiedenisboeken worden toegevoegd, de 'ouderwetse vaste lijn' verdwijnt. KPN stopt dan met zijn traditionele telefoniediensten. Vanaf 1 september 2019 zullen ISDN1/2 en PSTN niet meer beschikbaar zijn.
Zakelijk hebben we 4 jaar geleden voor ons nieuwe pand speciaal 2 analoge lijnen laten trekken voor de personeels liften. Was toen absolute noodzaak.

Bedankt voor de info, vraag me af of dat bekend is bij onze gebouwenbeheerder.
Anoniem: 14842
@Geim29 juli 2018 16:08
Hadden wij tot vorig jaar ook. Maar het is inmiddels al lange tijd gebruikelijk om een gsm module te gebruiken. In sommige liften zie je zelfs het nummer van de lift staan. Wel grappig: kun je mensen in de lift bellen :P
Kosten. Zowel licenties als onderhoud van 3G zijn veel duurder dan 2G. Als je dan toch 4G aanbiedt, waarom nog iets anders aanbieden dat enerzijds duur is en anderzijds ook best snel is. Dan beter snel en duur 4G en traag en goedkoop 2G dan zowel 3G als 4G snel en duur
Ik vind volgende vergelijking treffend:
een bedrijf heeft twee soorten wagens: vrachtwagens om grote ladingen van hun producten te vervoeren, en sportwagens om personeel snel te verplaatsen.
Het bedrijf besluit nieuwe sportwagens aan te schaffen. Uiteraard gaan de oude sportwagens uit het bestaande wagenpark, en niet de vrachtwagens.

De analogie met mobiele netwerken wordt in de overige comments mooi uitgelegd :-)
4G is net als 3G bedoeld voor heviger gebruik maar is relatief beter en efficiënter (sneller, met goede dekking vaak energiezuiniger, etc.) en kan elke toepassing van 3G volledig vervangen. Vrijwel elke moderne alsook wat oudere apparaten ondersteunen 2G nog, wat verder ook nog voor andere toepassingen wordt ingezet.
2G wordt voor lichte datatoepassingen gebruikt. Veel dingen zoals verkeerslichten, schakelkasten, zonnepanelen, en ik geloof ook energiemeters in de meterkast, gebruiken 2G. Het is goedkoop, je hoeft maar weinig data te versturen, en ik vermoed dat dit nog veel langer in gebruik blijft.
2g word oa gebruikt voor IOT toepassingen en voor systemen op netwerken (denk aan pinautomaten enzo) ook heeft 2G minder kans op storing wat handig kan zijn voor eventuele noodgevallen. Ik denk ook dat er nog aardig wat dumbphones in omloop zijn die het alleen doen op 2G.
Plus dat 2G gebruikt wordt voor "nood" apparaten. Simpele telefoons/apparaten die alleen maar kunnen bellen of smsen.
Vraag me wel eens af of dat wel helemaal conform de voorwaarden van de veiling destijds is.
Ja, dat is volgens de verlenging ok: want volgens een andere tweaker zijn de frequenties technologieneutraal verlengd, dus inzetten voor 3G, 4G of wat dan ook maakt niet uit:
Sorcerer8472 in 'nieuws: Nederlandse 3g-netwerken blijven minimaal tot 2021 i...

[Reactie gewijzigd door bas-r op 27 juli 2018 13:53]

Mensen die 3 g hebben op de telefoon hebben dus pech, dat word dus 2 g voor alleen bellen en sms-en.
Ik zou niet weten of ik 4 g erop heb volgens mij niet tenminste op de telefoon .
Ze verplichten de mensen andere apparaten te kopen of zie ik dat verkeerd?
Hadden ze beter niet 2 g uit de lucht halen veel mensen gebruiken nog 3g, of zie ik dat verkeerd?

[Reactie gewijzigd door rjmno1 op 27 juli 2018 14:43]

Een oud artikel, maar legt wel uit dat 2G nog zeker gebruikt wordt:
reviews: Mobiele netwerken: het tweede leven van 2g

Edit: Nog een artikel, dat linkt naar de eerder genoemde Tweakers link:
https://www.businessinsid...opig-onmisbaar-is-448909/

[Reactie gewijzigd door jesse! op 27 juli 2018 14:48]

3g wordt niet gebruikt om te bellen. Daarom dus 2g. Op zich logsich.

4G wordt gebruikt voor VoLTE dus kan 2G over een tijdje ook uit de lucht. Of vervangen worden door bv 6G tegen die tijd.

Misschien worden de komkende technieken wel zo dat ze altijd 2G blijven onderstuenen.
3g wordt niet gebruikt om te bellen
Dat klopt niet. Bellen en SMSen gaat wel via 3G hoor. Maar ja alles wat op 3G kan gaat ook over 2G. (alleen internet is langzamer)
Volgens mij klopt dat niet. Het normale bellen en SMSen ging over het "oude" mobiele netwerk terwijl het internetverkeer over 3G gaat/ging. Er waren wel mogelijkheden om telefoongesprekken via 3G te voeren maar dat was dan meer VOIP en dat werd nauwelijks gebruikt.
Dat is/was met 4G.3G heeft circuit switched voice (en video) bellen.
In het prille begin is dat wellicht even zo geweest. Tegenwoordig kan bellen via 2, 3 en 4G; onafhankelijk van elkaar.
2G blijft vooral online vanwege de toepassing in apparaten die met elkaar communiceren en niet zozeer voor de mobiele telefoons.
Denk aan trams die updates ontvangen over routes, tijdweergave bij bushaltes, Ondergrondse vuilniscontainers die melden dat ze vol zijn en noem zo maar op. Dat vervang je wat minder snel en de levensduur van dergelijke systemen is veel langer dan die van mobiele telefoons.
Mee eens. Bovendien hoeven die apparaten niet meer dan een kort berichtje te sturen, terwijl 3G snel genoeg was voor videostreamen, uploaden van relatief grote hoeveelheden data, etc. Nee, het was niet zo snel als 4G, maar voor simpele statusupdates is het inderdaad meer dan genoeg om 2G aan te houden. 3G voegt met het bestaan van 4G helemaal niks toe.
Nou, 2G wordt nog veel voor machine to machine communications gebruikt. Die modems vervangen is erg duur. 4G zit eigenlijk standaard op vrijwel alle telefoons in de laatste 2 jaar, dus goede kans dat je het hebt. Wat heb je voor telefoon?
Een acer telefoon type nummer weet ik niet maar volgens mij draait hij gewoon op 3g.Gekregen van iemand hiervoor had ik een toestel waar nog heuze telefoon nummer knoppen op stonden maargoed die heb ik de deur uitgedaan.Ik bel er alleen maar mee ook bijna niet watsappen of andere social media.
ik ben tevreden wat ik heb ik hoef geen state of the art telefoon te hebben, ook al heb ik gehoord dat volgens de meeste mensen de iPhone de beste is.En die ook aanbevelen.
Tsja, dan heb je dus nog 3 jaar de tijd mits je bij KPN zit. Tegen die tijd krijg je een 4G telefoon ook gratis uit je kennissenkring. Sterker nog, ik heb hier een heel pak Lumia 640's liggen die 4G hebben. Zijn uit de zaak retour gekomen. Gaat je dus geen probleem opleveren.

De discussie welke telefoon het beste is laat ik maar even voor wat ie is, maar ik had het niet erg gevonden als Windows Phone wél aangeslagen en doorontwikkeld was.
Ik gok zomaar dat jij voor 2022 wel een nieuwe telefoon zult hebben, misschien zelfs wel een 5G.
Ik doe in elk geval nooit langer als 3 jaar met een telefoon.
Daar zit wat in wat je daar zegt, de updates van de telefoon gaan ook niet eeuwig mee had ik begrepen.
Vooral telefoons die op android draaien worden best vaak geupdate.maargoed het heeft niks met 3 of 4 g te maken, maar ik snap kpn wel alles dat draait 3 of 4 in de toekomst misschien 5 g moet allemaal onderhouden worden, het kost gewoonweg geld voor alles draaiende te houden.ik denk dus dat het kosten besparing is waar kpn mee bezig is.
Je mag toch hopen dat we niet tot in lengte van dagen vast moeten zitten aan regeltjes die aan het begin van deze eeuw zijn verzonnen.
Iets afschaffen alleen gebaseerd op leeftijd is grote onzin.
Wetten zijn ook regeltjes en sommige gaan zo ver of zelfs verder in de tijd terug.
Ik heb KPN en gebruik 4G maar kom regelmatig op plekken, met name weliswaar binnen een gebouw, waar de dekking bizar slecht is. M'n telefoon schakelt dan automatisch terug naar 3G (H / H+) en soms nog lager. Als het 4G netwerk niet betere dekking krijgt dan heb ik op zulke momenten dus helemaal geen internet meer. Zou een slechte zaak zijn! Het frequenties vrij maken voor 4G zie ik niet snel resulteren in betere dekking maar in meer tegelijk 4G-gebruik in een al bedekt gebied. En hoeveel 4G-dekking gaan ze nog uitbreiden als 5G al voor de deur staat? Ik hou m'n hart vast...
Als de frequenties waarmee je nu op 3g bereik hebt in een gebouw worden ingezet voor 4g zal je daarmee ook bereik hebben. De frequenties staan namelijk los van het protocol.
Hoop wel dan dat ze overal 4g leveren.
Landelijk dekkend met het beste bereik, op de meeste plekken. Landelijk dekkend. Helaas zijn er uiteraard een paar plekken die niet al te best bereik hebben oa door bijvoorbeeld geen vergunning voor masten, succesvolle protesten van buurtbewoners of omdat er niet gebouwd mag worden (natuurgebieden); daar valt weinig aan te doen. Ze zullen t vast nog iets uitbreiden, maar soms kán het echt niet of is het veel en veel te duur om te doen.

Er zullen altijd kleine stukjes Nederland geen dekking hebben, zowel op 2, 3 als 4G - bij alle providers.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 27 juli 2018 13:44]

Ik denk dat T-Mobile en Vodafone een beter netwerk hebben dan KPN. KPN heeft weer een beter en premium imago.
n.m.

[Reactie gewijzigd door vr6-only op 29 juli 2018 10:11]

Je inzichten zijn interessant, dank daarvoor!

Heb je ook data (liefst onafhankelijk) die je claim van ranking kan onderbouwen? No offense, maar iedereen zou dit kunnen roepen. Het ogenschijnlijk zomaar aan de kant zetten van onderzoek van de consumentenbond helpt daarbij niet. Je lijkt daarbij voor KPN te werken. Ook daar is niets mis mee, maar dat geeft wel een tint aan je post.
n.m.

[Reactie gewijzigd door vr6-only op 29 juli 2018 10:11]

n.m.

[Reactie gewijzigd door vr6-only op 29 juli 2018 10:11]

Zo heb ik precies omgekeerde ervaringen. Het hangt, zoals je zegt, af van een hoop factoren. Wat ik me af blijf vragen is waarom het onderzoek van de consumentenbond iets anders uit zou wijzen dat jouw ervaringen/tests (uit je eerdere post)? Puur interesse.

Het eten bij American Steakhouse Broadway is erg goed inderdaad! :-)
Vodafone sowieso niet. :+ Ik hoop dat je een grapje maakt met Vodafone, het alternatief is namelijk dat je er niet bijster veel van weet :P Ik hou het maar op een grapje. :) Ik hoop voor Vodafone dat nu de mergers voorbij zijn, ze eindelijk hun zaken op orde hebben en een inhaalslag gaan maken.

T-Mobile is discutabel. In de randstad zijn ze qua gemiddelde snelheid een stuk sneller dan KPN. Maar over de gehele linie heeft KPN absoluut op de meeste plekken bereik en is de meest stabiele provider.

Kom je de randstad niet uit dan is T-Mobile het overwegen waard, zeker als je het liefst zoveel mogelijk hele hoge snelheden haalt (overbodig voor t gros van de mensen). Daar is T-Mobile zeker de beste danwel een gedeelde plek met KPN, zeker een gedeelde plek als je KS-meetelt. Kom je echter ook vaak buiten de steden en/of in landelijke gebieden of veel in t buitenland? Dan is KPN absoluut de beste met de grootste kans op 4G-bereik.

KPN heeft op het punt van bereik en stabiliteit gewoon het beste netwerk van Nederland. Ze lopen wat achter op throughput waar, op de plekken waar t bereik goed is, T-Mobile heer en meester is op dit moment; maar ik denk dat de meeste mensen met een mobiel het verschil in pieksnelheid niet bepaald merken.

Het is sowieso op de meeste plekken in Nederland gelul in de marge, alle 4 de providers (op Tele2 na maar die valt terug op T-Mobile) bieden over t algemeen dekking. De een alleen net iets vaker en stabieler (no gaps) dan de ander, en dat is waar KPN heel duidelijk wint. Wel bereik met een iets lagere 4G-snelheid is nog altijd beter dan helemaal geen bereik.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 27 juli 2018 14:14]

Ben niet de enige die vind dat vodafone een beter netwerk heeft. Ook de P3 test geeft dat aan.
Ik denk dat KPN en Vodafone aan elkaar gewaagd zijn. Vodafone kwam pas wat later op gang maar is inmiddels vrij solide. Beide netwerken hebben nog wat gaten op sommige plekken (ook in steden), maar over het algemeen als je de buitengebieden meetelt presteren ze het beste. Maar per locatie en stad verschilt het weer flink: Vodafone heeft in Maastricht bijvoorbeeld (van oudsher) veel locaties en goede dekking.

Ik zie niet in waarom Vodafone veel beter zou zijn dan KPN of vice versa op dit moment. T-Mobile in de steden wel (véél opstelpunten), erbuiten niet (minder en minder gunstige locaties). Vodafone heeft in het buitenland wel de beste kaarten, zeker buiten de EU qua 4G. In de meeste landen kun je op alle 4G-netwerken inmiddels, 3G alleen voor gesprekken. Mag wel wat kosten :+

[Reactie gewijzigd door Sorcerer8472 op 27 juli 2018 15:09]

Volgens mij hebben we dat gesprek over P3 al eens gevoerd en die discussie ga ik niet opnieuw beginnen.
Hmz beter. Ik heb in de 20jaar met KPN eigenlijk nooit rare dingen meegemaakt zoals

-in pretparken goed bereik, vriendin niet/half
-op vakantie in Spanje 4G, vrienden 3G via Tele2
-in center parcs gebieden goed bereik, vriendin helemaal geen bereik
-rekeningen die duidelijk kloppen
-in de VS direct bereik en het werkt, vrienden hadden geen bereik en mochten Vodafone gaan bellen
-geen internationale spammers die je geld willen bemachtigen, bij vodafone en tele2 wel
-SMSjes die we in Australie ontvingen via Vodafone omdat er blijkbaar een voicemail stond bleven maar binnen komen (kon niet uit) per sms=paar dollar. Bij thuis komst 350 Euro extra op de rekening. (Vodafone blijft je stalken om het af te luisteren blijkbaar). Dit is wel kwijtgescholden maar je moet weer een heel circus door. Bij KPN heb ik dit nog niet meegemaakt.

In Den Haag in een gebouw bij de A4 heb ik met KPN geen bereik met Vodafone wel. Dat is eigenlijk het enigste :)

Tja en ga zo maar door. KPN is niet altijd de "beste" of "snelste" maar als ze afspraken maken met derde partijen of als het op die kleine stomme dingen aankomt dan zijn ze IMO wel degelijk de beste provider in NL .
KPN was er wel een die simkaarten verstuurde die al wel werkten ook al was het abonnement nog niet ingegaan. Tegen het hoogst mogelijke tarief afrekenen natuurlijk. Dat vind ik persoonlijk een 'niet klopende rekening'.
Waarop baseer je de uitspraak dat KPN het beste qua bereik en stabiliteit is? En hoe kwantificeer je dat? En over welke locatie spreek je dan?
Ben zelf ook zeer te vrede over het netwerk van KPN(Op basis van 4G buitengebied). Zelf maak ik gebruik van Tele2, wat voor mij voldoende is. Op de zelfde plek van KPN veel trager, maar werkt nog wel(4G) Tele2 ongeveer 10mbit/s waar kpn nog 20mbit per seconde.
Langs de A50 bij Son en Breugel. Mast staat bij een tank station verderop, maar al jaren slecht bereik, 3G of 4G.

Om maar niet te beginnen over bv het strand bij Den Helder. Sta je dan als er iemand verdrinkt... geen bereik, mag je het duin opsprinten.
Ik ben eigenlijk in Nederland nog nooit een plek tegen gekomen waar ik geen nood oproepen kan plegen.
Zelfs toen ik een keer in Egypte was, zo'n 30 km diep de woestijn in, gaf mijn telefoon nog aan "Alleen noodoproepen"

Dus 112 bellen zal vermoed ik (bijna) overal wel lukken :)
in egypte zal je meer hebben aan 128 en 123. ;)
Meeste toestellen zullen bij het uitbellen van 112 of 911 gewoon een emergency call aanbieden op het netwerk, dus 112 zal zeker wel werken ook al is dat niet het officiële nummer.
Onzin, 112 kan je via elke operator bellen. Als bij paal x geen dekking met KPN is, dan is er wel dekking met Vodafone, Tele2 of T-Mobile. En als je dan naar paal y loopt dan is Vodafone daar minder goed maar dan is er wel weer dekking van een van de andere drie.
Als de provider waar je mee belt een te zwak signaal heeft, zal ook een 112-gesprek wegvallen. Je moet dan opnieuw bellen met het sterkere signaal.

Verder vraag ik me af of je zomaar met Tele2 naar noodnummers kunt bellen zonder de VoLTE-instellingen. Dit is wel een dingetje :X
Emergencyservices over VoLTE is naar mijn weten nog nergens geïmplementeerd en gebeurt overal over CSFB via 3G of 2G.
erder vraag ik me af of je zomaar met Tele2 naar noodnummers kunt bellen zonder de VoLTE-instellingen.
Op zich wel want noodoproepen gaan op 4G helemaal apart van normaal bellen (eigen data kanaal) met netwerk onafhankelijke settings. Je bent natuurlijk wel afhankelijk van de implementatie in de telefoon.
Hetgeen aansluit bij wat ik zeg: er zullen altijd wat plekken zijn waar geen of minder bereik is, en daar is niet altijd iets aan te doen. (Is die mast wel van jou provider trouwens?)

We zijn in Nederland behoorlijk verwend met het goede bereik. In sommige (semi-)buurlanden is het een enorme ramp. Als je terugkomt van het reizen is het qua mobiel bereik, zeker 4G, altijd een verademing om weer in Nederland te zijn. Wat dat betreft hebben we sowieso weinig te klagen over onze providers.

Ik had thuis een tijdje slecht bereik met KPN, kreeg ik dropped calls door als ik van de ene kant van t huis naar de andere liep. Erg vervelend. Klacht ingediend, netjes opgebeld door een technische medewerker die samen met mij wat metingen heeft verricht en bij t eerst volgende onderhoud aan de mast (wat 3 weken later was) hebben ze de angle iets aangepast en t zendvermogen van een ander mast (“neighbour”) ietsjes verhoogt. Nu 3 a 4 van de 5 streepjes bereik hier en tot zo’n 90MBit downstream (al gebruik ik dat weinig ivm glasvezel), erg fijn en netjes afgehandeld :)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 27 juli 2018 13:59]

We zijn in Nederland verwend ja. En om dat te ervaren hoef je niet eens ver over de grens, rij voor de grap eens over de A12/A3 naar Oberhausen en ervaar hoe ruk het kan zijn, van 4G naar 3G naar EDGE en weer terug in een tijdsbestek van een paar minuten is eerder regel dan uitzondering.
Heel Duitsland is idd drama. Was van de week in midden Duitsland en op de snelweg ga je heen en weer tussen geen bereik, EDGE (met nada internet), 3G en 4G.

Batterij is dan zo leeg, met zwak signaal.

Altijd duimen dat je geen pech krijgt langs de Autobahn. Verhaal is altijd dat er miljarden in de DDR gepompt is/wordt en dat de snelwegen en infra verwaarloosd zijn. Ook de snelwegen (off topic) is een grote Baustelle de laatste tijd.
Het is in Duitsland echt geen afwijking van de norm hoor, mobile coverage is buiten urban gebied gewoon niet vanzelfsprekend in de grotere landen. Ga voor de gein eens naar de VS. Even afgezien van de hele krankzinnige situatie met AT&T rond 3G, 4G en LTE (3G heet met een AT&S SIM 4G, 4G heet (niet foutief) LTE, maar als je een roaming SIM gebruikt dan heet 3G ineens wel 3G en heet LTE 4G) is het doodnormaal dat je buiten de wat drukker bewoonde gebieden geen coverage hebt, zeker in 'de bergen' (waar een Verizon overigens gewoon overal tot diep in de bossen wel coverage heeft).

Nederlanders die klagen over de coverage (en dat zijn meestal de types die dan bij SBS Hart in Nederland weer eens een itempje bij elkaar huilen dat ze in schubbekutteveen achter hun paardenstal geen 112 kunnen bellen, terwijl in de meeste gevallen er gewoon altijd wel 1 MNO beschikbaar is op elke lokatie en je dus altijd 112 kan bellen) komen volgens mij niet heel veel buiten Nederland.
Klein puntje, zijn de woorden "stedelijk" en "dekking" nou zo moeilijk of mis ik iets?
Beroepsdeformatie, wees blij dat ik niet over clutter ben begonnen 😂
Was maandag in Munchen en heb in de namiddag mijn flight mode moeten aanzetten omdat de radios gewoon mijn batterij aan het leegtrekken waren in hun poging om verbinding te blijven houden.
Mja, ik heb er voornamelijk in Duitsland en Frankrijk heel veel last van. In Frankrijk met data al helemaal, soms volle bak 3G en geen bitje data dat er door wil. 4G deed meestal wel “iets” als ‘t er was, tot zo’n 4MBit met een packet loss van daar tot st Maarten. Slechts een keer een goede 4G verbinding gehad op de plek waar ik de meeste tijd doorbreng, die ramde ook meteen 180MBit door de lucht :+ Andere uiterste. Maar dat was van korte duur. Langs de peage wil het meestal nog enigszins, maar ook lang niet altijd. Om te janken.

In Duitsland werkt de data vaak wel en als je 4G hebt is t meestal goed, maar inderdaad: ALS je bereik hebt.
De grootste ramp voor mij qua bereik zijn schwarzwald (omgeving Hornberg/Triberg) en omgeving Ronshausen/Bad-Hertzfeld. (In de stad niet trouwens, prima dekking in het centrum.) Drama. Langs de autobahn meestal wel prima dekking, maar er af en je bent al snel weer datavrij. :+

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 28 juli 2018 02:50]

Het vervelende is vooral dat 4g penetratie in gebouwen nog slechter is dan 3g. Mooi dat het NOG sneller kan. Maar of 't er allemaal ook beter op wordt...

Ik zit zelf bij Tele2, vanwege de onbeperkte 4g databundel. Toch merk ik dat het internet trager is geworden sinds ze 3g beperken tot 2mbit. Genoeg plekken waar ik echt totaal geen 4g verbinding heb.

Remote werken waarbij je laptop je telefoon als hotspot gebruikt, wordt hiermee wel redelijk onmogelijk gemaakt.

Volgend jaar toch maar weer een minimaal data-bundeltje nemen, en dan maar met wat meer wifi netwerken verbinden.
Dat zou raar zijn, de basisfrequentie van 4G bij KPN zit in de 8/900Mhz band. Die van 3G als ik me niet vergis in de 1800MHz band. 4G zou dus juist betere dekking moeten bieden indoors, tenzij je toevallig enkel een 4G-mast in de buurt hebt die op hele hoge frequenties draait.

-edit- Oeps, je zei Tele2.
Tele2 weet ik niet wat daar de basisfrequentie is, ik dacht ook een behoorlijk hoge? Dan pak je misschien de 3G op lage frequentie van het T-Mobile netwerk, dat zou t een en ander verklaren waarom je merkt dat indoors 4G slechter is dan 3G. Tele2 heeft sowieso de minste 4G dekking van de providers.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 27 juli 2018 14:03]

KPN levert UMTS op 900 en 1800 2100, LTE op 800 en 2600. Het statement van @GateKeaper dat LTE dus slechter penetreert in vergelijking met 3G is te kort door de bocht, hoewel er meer factoren een rol spelen. Een hogere symbolrate op dezelfde frequentie maakt het signaal vatbaarder voor fouten en dus storingen, mogelijk veroorzaakt door obstructies als muren. Maar ook andere zaken kunnen een rol spelen.

Ergo, het valt zo niet te zeggen zonder grondige kennis te hebben van het netwerk in kwestie en de configuratie van de cellen ter plaatse.

[Reactie gewijzigd door Odie op 27 juli 2018 15:54]

Dat klopt niet helemaal. De 1800 band wordt bij KPN niet gebruikt voor UMTS maar voor LTE! KPN heeft UMTS op 900 en 2100MHz. LTE zit op 800, 1800, 2100 en 2600MHz. (op 2100 is een verschuiving gaande van UMTS > LTE, geen idee wat de precieze status daar nu van is)
Volgens 4gmasten niet bijster rap, er zouden op dit moment slechts 122 sites zijn op 2100. Wel vet trouwens als er masten zijn die alle 4 doen of tenminste 3. Met 4 heb je een enorm dikke throughput als je toestel meerdere componenten CA ondersteund.
Sorry je hebt gelijk, de voor UMTS gebruiken ze 2100 (en dat had ik moeten weten want ik heb audio issues bij ze aangekaart die alleen op de 2100 te merken waren en niet op de 900).
Zeker, vandaar ook mijn opmerking dat hij pech kan hebben met het type mast in de buurt.

KPN zend overigens 4G uit op 800, 1800, 2100 en 2600. Het leeuwendeel draait op 800 en/of 1800 volgens 4gmasten.nl.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 27 juli 2018 14:29]

Nederland:
  • KPN gebruikt in Nederland frequentiespectrum in de 800 MHz (band 20), 1800 MHz (band 3) en 2600 MHz (band 7) band.
  • Vodafone gebruikt in Nederland net als KPN de 800 MHz (band 20), 1800 MHz (band 3) en 2600 MHz (band 7) band.
  • T-Mobile gebruikt in Nederland spectrum in de 1800 MHz (band 3) en 2600 MHz (band 7) frequentieband voor haar 4G / LTE netwerk.
  • Tele2 gaat in Nederland gebruik maken van de 800 MHz (band 20) en 2600 MHz (band 7) frequenties.
  • Ziggo / UPC hebben in Nederland spectrum in de 2600 MHz (band 7) frequentieband.
http://www.gsmhelpdesk.nl...nden-lte-frequentiebanden
Verouderd, volgens het T-Mobile forum is het B1 (2100), B3 (1800), B8 (900, hebben ze al een hele tijd) en TDD op B38 (waarschijnlijk alleen downlink, lokale capaciteitsuitbreiding).
Tele2 heeft 4G op 800/2600
Tele2 heeft alleen maar een 4G netwerk, als je op 3G zit, dan zit je op het (gehuurde) netwerk van T-mobile.

Volgens mij heeft Tele2 vooral wat acheruitgang omdat hun abonnementenbestand is gegroeid. Zit zelf bij Tele2 en heb die vertraging ook wel waargenomen. Ik denk dat je de capaciteit met meer abonnee's deelt.
Tele2 heeft dit jaar de downloadsnelheid via 3g verlaagd tot 2Mbit/s.

Gedaan om de kosten ( de rekening ) te besparen naar T-Mobile. 3G is immers van TM
Heeft nu dus geen zin meer, aangezien Tele 2 van T-mobile is / word
Hangt er puur van af hoe ze dat bedrijf integreren in T-mobile. Als het een aparte entiteit blijft met o.a. een eigen boekhouding dan blijft dit wel degelijk meespelen.
Hoop wel dan dat ze overal 4g leveren.
Naar mijn weten zijn ze dat dan toch verplicht als ze geen alternatief bieden? ivm alarmnummers

[Reactie gewijzigd door JorzoR op 27 juli 2018 13:58]

Alarm nummer hebben geen 4g verbinding nodig zover ik weet
Dat klopt. Het voice signaal van 112 kan op 2, 3 en 4G van elke provider. Gezien we er 3 hebben die alle 3 bieden zijn dat al 9 kansen dat tenminste één technologie van één van de providers dekking biedt, plus wat kansen over 4G van Tele2 - tenminste 10 kansen op bereik voor 112 in totaal dus. Als 3G eruit gaat worden die frequenties ingezet voor 4G dus ga je er in theorie niet of nauwelijks op achteruit qua kans op bereik mits je toestel 4g ondersteuning heeft.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 27 juli 2018 14:28]

Een VoLTE geschikt toestel heeft een speciale attach procedure, waardoor je uitendelijk op elk 4G netwerk ook alarmnummers zou moeten kunnen bellen. Voor 2022 zou bijna elke smartphone die dan gebruikt wordt wel VoLTE aan moeten kunnen

https://blog.3g4g.co.uk/2...-in-ltesae-release-9.html
Dat zat er wel aan te komen. 4G toch sneller en meer gebruikt door mensen denk ik. Mogen alleen bij mij wel wat aan de dekking doen, binnen in huis 0 streepjes tot geen verbinding. Dan praat ik niet over buitengebied maar midden in de randstad 8)7.
Dat is dus de grap. 2G, 3G en 4G en straks ook 5G hebben allemaal voor en nadelen. Dat ze de 3G er uit gooien is niet echt positief te noemen voor het bereik in sommige (uitzonderlijke?) situaties.

Net als bij een Fanfare die door je straat loopt hoor je eerst de bas en pas als ze dichterbij komen de hoge tonen. Lagere frequenties kunnen ook makkelijker door muren en de hoek om als hoge frequenties.
In tegenstelling tot 4G kan 3G alleen maar gebruikt worden voor data. Met het behouden van 3G win je dus al geen functionaliteit. De frequenties van 3G worden ook gebruikt door 4G. Dus ook daar heb je geen echte winst door 3G te blijven gebruiken. Het enige dat je met 3G nog zou hebben zijn die enkele toestellen die wel 3G ondersteunen maar geen 4G. En om daarvoor nu dat netwerk in de lucht te houden bij alle providers wordt ook een dure zaak.
Dat is niet juist. 3G is zowel geschikt voor voice (circuit switched) als data (packed switched), net als 2G. 4G is alleen packed switched. Om toch via 4G te kunnen bellen is VoLTE bedacht. Dat is praktisch gezien voice over IP.
Ik kan volgens mij gewoon bellen over 3g/hspda.
3G is een hybride technologie die zowel klassiek circuit switched voice als packet switched data ondersteund!

Het is juist 4G welke standaard geen voice ondersteund en je dus voice over packet switched data moet implementeren.

Tot sinds kort schakelde iedereen terug naar 3G als er een voice gesprek binnen kwam. Door de komst van VoLTE is dat echter niet meer noodzakelijk!
Wat is het voordeel van 3G t.o.v. 4G?
Vooralsnog: het bereik.
Vooralsnog: enkel door de gebruikte frequenties. (Dezelfde frequenties kunnen namelijk ook voor 4g gebruikt worden voor een soortgelijke dekking)

Ook is het belangrijk dat je nadenkt over welke provider je gebruikt voor je 4g verbindingen. Niet alle providers zijn even goed vertegenwoordigt in de lagere frequenties (de frequenties voor geweldig bereik)
Dat heeft niets met de techniek zelf te maken, maar met de implementatie ervan.

Als je 100 masten hebt waarvan er 80 3G hebben en 20 4G, dan zal het bereik van 3G beter zijn. Stel nu dat iemand een voorstel doet om die 80 3G-masten om te bouwen naar 4G-masten, dan ben jij de persoon die daar op tegen is omdat 3G beter bereik heeft. Dat is een cirkelredenering.

[Reactie gewijzigd door MarcoC op 27 juli 2018 20:22]

Klopt, 3G tov 4G heeft wel het voordeel van bereik (ook in gebouwen). Maar je kan als bedrijf niet meerdere frequenties en verschillende masten de lucht in houden. Heeft ook met kosten baten te maken. Gevoelsmatig (weet geen cijfers) heb ik wel het gevoel dat veel mensen om mij heen op 4G zitten en dat willen blijven gebruiken ivm snelheid. Dan kan een provider als KPN beter meer 4G masten bijplaatsen dan er 3G naast houden.
Dat ligt aan de frequentie. Over t algemeen heeft 4G op 800 juist beter bereik dan 3G. Over t algemeen is de dekkingsgraad van 4G, ook binnenshuis, beter dan 3G.

“Maar je kan als bedrijf niet meerdere frequenties en verschillende masten de lucht in houden.”

Dat is het hele doel juist van een telecom provider.
Hierdoor zou het netwerk volgens het bedrijf sneller, veiliger en stabieler moeten worden.
Het wordt juist minder veilig omdat mensen sneller terugvallen naar 2G wat inherent een erg onveilige techniek is.

De rest klopt wel. Ze zijn 2 jaar later hiermee dan Vodafone, maar ik verwacht dat KPN al vrij snel haar 2100 MHz-ruimte voor 4G gaat inzetten (2020 lijkt me daar niet raar voor) en het laatste plukje 3G op 900 MHz aan laat staan tot 2022. Had Vodafone ook kunnen doen en was slimmer geweest dan wat ze nu doen, maar helaas...
Het wordt juist minder veilig omdat mensen sneller terugvallen naar 2G wat inherent een erg onveilige techniek is.
Doordat 4G veel efficiënter en sneller is dan 3G, kunnen er meer gsm's met een zendmast verbonden zijn, waardoor er juist minder teruggevallen zal worden op 2G.
4g efficiënter?
Dat is compleet afhankelijk van de workload en je prioriteiten.
Als je alleen wat whatsappjes ontvangt dan is 2g veel efficiënter qua stroomverbruik dan 4g ooit zal zijn.
Net als dat 3g efficienter is bij een medium workload zoals low quality video streaming z;nder grote buffer en audio streaming. 4g gebruikt immers veel meer sap als het actief is dan 3g wat weer meer verstooks als 2g.4g moet het hebben van bufferen en snelle downloads maar dat werkt nirt voor ieder soort datagebruik.
Als je alleen wat whatsappjes ontvangt dan is 2g veel efficiënter qua stroomverbruik dan 4g ooit zal zijn.
Dat is niet waar. Een 2G-dataverbinding actief houden, met name tijdens het reizen, is veel intensiever. Enige reden waarom het op sommige telefoons efficiënter is, is omdat apps zo zijn geprogrammeerd dat ze minder op de achtergrond proberen te doen als ze zien dat je op 2G zit. De techniek zelf is minder efficiënt dan 4G in allerlei opzichten. 3G is minder efficiënt dan 2G, behalve als je veel data moet downloaden, dan gaat dat met 3G veel sneller wat veel accu scheelt.
Toch zit er een kern van waarheid in. Mensen zullen vooral 4G gaan gebruiken wat veiliger is. De toestellen die enkel nog naar 2G kunnen zijn minder veilig voor voice calls, maar omdat er geen data uitgewisseld kan worden is dát wel veiliger. En die IoT-apparaten babbelen hopelijk versleuteld met elkaar dus daar boeit het weinig.
Mobiel internetten kan dan niet meer, al blijft het nog wel mogelijk om te bellen en sms'en via 2g. Dat netwerk gebruikt KPN onder meer voor iot-toepassingen.
Je kan niet mobiel internetten, maar dingen kunnen dat wel? Wat is hier de reden achter? Tuurlijk, 2G is niet snel, maar voor het binnenhalen van berichten lijkt het me vele malen beter dan niets, zeker als je beschikking hebt over EDGE (120Kbps tot 384Kbps).
Ik vond dat ook al raar, over GPRS en EDGE wordt niets vermeldt, maar KPN gaat het klaarblijkelijk met opzet uitschakelen.
2G blijft voorlopig gewoon beschikbaar. Enerzijds als back-up voor bellen en sms'en, anderzijds voor Internet-of-Things diensten.
Het duurt nog een lange tijd, tot januari 2022, voordat wij 3G uitzetten. Wanneer je in 2022 nog gebruik maakt van je oude smartphone kan je blijven bellen en sms’en via 2G. Echter wanneer je gebruik wilt maken van internet, kan dit enkel via een wifi verbinding.
KPN IoT: LoRa & LTE-M & 4G (M2M)

[Reactie gewijzigd door Blizz op 27 juli 2018 15:04]

Ook zonder GPRS of EDGE kun je internetten via 2G. Het was traag, het was duur, maar het kon.
Gewoon GSM inderdaad. Dat stond ongeveer gelijk aan de snelheid van een inbelverbinding? :P Max 56 o.i.d.? Oude tijden, weet nog dat ik helemaal in de gloria was dat ik een databundel van 5MB had en dat EDGE de boel aardig versnelde.
Ik was hier een overzichtje aan het maken en drukte per ongeluk op de Q bij het sluiten van een bron, Tweakers voorkomt niet dat ik per ongeluk de pagina verlaat, dus as usual ben ik alles weer kwijt. Ik had hier iets geschreven over dat het ongeveer 10 kbps was met een bijna volledig overzichtje aan maximale theoretische snelheden waar ik dus nog mee bezig was. Ik post het nu maar en edit misschien zo nog, want Tweakers is kut en ik heb er geen zin meer in. :Y)

GSM: 14.4/14.4 (2G)
GPRS: 114/28.8 Kbps (2.5G)
EDGE in NL: 384/60 Kbps (2.75G)
EDGE type 2 MS: 474/474 Kbps
E-EDGE: 1.8944/0.9472 Mbps
UMTS: 2.0/2.0 Mbps (3G)
HSDPA: 28.8/ Mbps (3.5G)
HSUPA: /5.7 Mbps (3.75G)
HSPA+: 337.5/34.5 Mbps (3.8G)
MC-HSPA: 672/168 Mbps (3.8G)
LTE: 326.4/86.4 (3.9G)
LTE-A: 3.0/1.5 Gbps (4G)

[Reactie gewijzigd door Blizz op 30 juli 2018 05:30]

Technisch gezien misschien wel, maar het heeft bij mij nooit op een smartphone gewerkt… Op feature phones heb ik I-MODE en (vaker per ongeluk dan opzettelijk) WAP gebruikt, dat ging destijds nog via het tragonet waar 6 KB pagina's meestal enigszins te doen waren als je niet in een trein zat.
Het zou zomaar kunnen dat ze dat uitschakelen of heel lage prio geven als je geen M2M-user bent!
(pure speculatie)

[Reactie gewijzigd door Sorcerer8472 op 27 juli 2018 14:21]

Hoe zit dit met de buitengebieden die nog niet zijn voorzien van 4G?
Misschien dat de vrijgekomen frequenties die dekken? Voor binnen WiFi en lokale zendertjes.
Dan moeten de providers toch echt met betere routers komen. De huidige modellen bieden vaak echt bar slecht wifi-bereik. Met een KPN-router hadden we in het huis in een relatief kleine radius goed bereik en daarna werd het héél snel heel veel slechter. 10 meter verderop zat een schuifpui met dubbel glas en direct daarachter had je gewoon geen bereik. Daarna vervangen voor een wat duurder Linksys-model en opeens had je overal fatsoenlijk draadloos internet. Zelfs achter in de tuin (nog eens een meter of 15, na de schuifpui) nog 40% van de snelheid.
Wacht even, je hebt het over bereik van wifi als in lokaal netwerk. Waarom denken veel mensen dat een INTERNET provider je huis van een lokaal netwerk moet voorzien? Ik heb nog nooit iemand gehoord dat ze lopen te miepen bij de Essent voor extra stopcontacten in huis terwijl providers wel aangesproken worden voor LAN en wifi aansluitingen. Erg raar toch?
Je schuifpui is waarschijnlijk gecoat met iets metaligs, die kan je beter op een kier zetten. Dat ligt niet aan je router.
Stiekem zou ik het geen slechte vinden om modem en router weer los te koppelen want je heb wel gelijk dat zo’n provider ding rommel is.
Stiekem vind ik 150 euro voor 5 jaar perfect dekking binnenshuis geen slechte deal dus hier hangt een Ubiqiti AC Pro.
Waarom praten over wifi als het gaat over 3g ?
Lees even waar ik op reageerde. @MiesvanderLippe stelt dat je gaten in de dekking kunt dichten met WiFi (voor binnenshuis).
De huidige 3G frequenties zullen wellicht ingezet worden om net de 4G dekking en capaciteit te verbeteren.
Wij hebben afgelopen jaar ons huis compleet opnieuw opgebouwd, en is nu top notch geïsoleerd (as in, volgens nieuwbouw gebruiken). Gevolg: 4G was al slecht binnen, nu onbruikbaar. Bellen is slecht te verstaan door beperkt bereik, en Skype bellen (internet zit nog in de bouwketen langs het huis) is onmogelijk. Wij hebben al onze telefoons vast gezet op 3G, en alles werkt perfect.

4G mooi, maar veel slechter bereik, vooral binnenshuis. Jammer dat ze ermee stoppen, want hier is alles KPN.

[Reactie gewijzigd door Rataplan_ op 27 juli 2018 15:56]

KPN is bezig met Voice over WiFi, dat zou jouw problemen moeten oplossen.
Nee dat is geen oplossing, maar een workaround voor mijn probleem.
Als je probleemloos binnenshuis kunt bellen zonder trucjes uit te voeren is je probleem toch opgelost?

Overigens wordt het bereik grotendeels bepaald door de gebruikte frequentie en afstand tot de zendmast. Bij een gelijkwaardige signaalsterkte zou 4G zelfs een bruikbaardere verbinding moeten opleveren dan 3G. KPN zet juist 3G uit om meer ruimte te bieden voor 4G. Dat betekent dus dat gebieden die voorheen door 3G bediend werden in de toekomst beter door 4G bediend kunnen gaan worden. Grote kans dat dit dus voordelig voor jou gaat uitpakken.
Maar je hebt zelf het probleem veroorzaakt door goed te isoleren. Ik ook trouwens. En de techniek biedt nu een extra oplossing. Jij ziet het als workaround maar het is echt wel deel van de oplossing.
Anderzijds zal het ook beter worden als de lagere frequenties ook ingezet zullen worden voor 4G.
Deels met je eens. Maar de (westerse) wereld wil dat we isoleren, dan moet de rest van de techniek daar ook in mee denk ik. Ik snap het verhaal van de frequenties wel, maar de drang naar almaar sneller mobiel internet is wat bij betreft een no go als de penetratie van die frequenties blijft bij een pak karton. Ja ik overdrijf hier, maar kijk eens naar linus techtips over 60MHz WiFi.
KPN draait voornamelijk 800 en 1800Mhz 4G, waarvan de eerste uitmuntend door muren kan en weinig last heeft van isolatie. Maar als de mast ver bij je weg is of er veel massieve obstakels zijn heb je gewoon pech. Daar kan niemand zomaar iets aan veranderen.

Heb je al eens contact gehad met de technische dienst?
Daarom willen ze 3G er uit knallen om de frequenties vrij te maken voor 4G met als gevolg dat 4G dus nog betere dekking krijgt.
Precies. De enige reden dat 3G waarschijnlijk nu wel werkbaar is en 4G niet, is omdat de dichtstbijzijnde geen 4G biedt, maar alleen 3G.
Dan wordt het toch nog eens tijd dat ik passief-actief op zoek ga naar een andere simkaart(ik maak gebruik van een prepaid kaartje, ik betwijfelde of ik naar een abonnement moet upgraden, maar ik ge het toch doen)
Je hebt nog 3,5 jaar ;) en ligt misschien eerder aan de telefoon dan provider/sim kaart.
Tegen die tijd leveren de providers wel een nieuw simkaartje hoor!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee