T-Mobile test verhoging snelheid 4g met gebruik frequentie 3g

T-Mobile doet een test om de snelheid van 4g verhogen door gebruik te maken van de frequentie van 3g. De theoretisch maximale snelheid gaat dan van 225Mbit/s naar 300Mbit/s. Smartphones moeten daarvoor ondersteuning hebben voor lte band 1.

T-Mobile mag dat gaan doen, omdat in het verlengingsbesluit van de 3g-frequenties, dat vorige week van kracht werd, staat dat de vergunning 'technologie-neutraal' wordt. Dat betekent dat providers zelf mogen weten welke technologie zij op die frequentie aanbieden. T-Mobile gaat 10MHz van de 20MHz die het heeft in de 2100MHz-band gebruiken voor 4g.

De provider zegt dat het kan, maar woordvoerster Kathleen Loods claimt tegen Tweakers dat het wat betreft capaciteit 'nog lang niet nodig is'. "Elke 4g-locatie van T-Mobile in Nederland is hierop voorbereid." Dat kan doordat masten zijn uitgerust met singleran-zendapparatuur.

Als de provider 4g op 2100MHz gaat inzetten, houdt T-Mobile rekening met de drukte op het 3g-netwerk. "Het kan in gebieden waar het bel- en dataverkeer via 3g niet extreem hoog is, anders hebben we meer dan 10MHz nodig voor 3g op 2100MHz, naast de 3g op 900MHz. Het dataverkeer op 3g neemt echter gestaag af en voor belverkeer is niet zoveel spectrum nodig."

Daardoor is 4g op 2100MHz mogelijk in meer dan de helft van Nederland, zegt de provider. Deze 'lte band 1' is de derde frequentieband die T-Mobile actief zal gebruiken voor 4g. Het maakt primair gebruik van de 1800MHz-frequentie en als aanvulling daarop begon het vorig jaar met 4g op 900MHz. T-Mobile is de eerste Nederlandse provider die spreekt over 4g op 2100MHz. Vodafone is ook bezig met 4g tot 300Mbit/s, maar dat verloopt via 2,6GHz-frequenties, KPN heeft daar ook mee getest.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

28-01-2016 • 13:47

47 Linkedin

Submitter: Zenix

Reacties (47)

47
47
28
1
0
8
Wijzig sortering
Van 225Mbit/s naar 300Mbit/s! Dat is vast relevant voor een smartphone! Ik denk dat het aantal mobiele video-stream servers nu zeker wel zal toenemen! Altijd handig natuurlijk zo'n mobiel serverplatform voor data-intensieve toepassingen. Ik kom ook altijd bandbreedte tekort als ik een heel seizoen van game of thrones download terwijl ik in de trein zit.

Maar nu echt: waar slaat dit op (exclusief marketingsredenen)? Capaciteitsuitbreiding, ala.

edit: -1 ongewenst? Dit was sarcastisch grapje voor de Sheldons onder jullie.

[Reactie gewijzigd door SpiceWorm op 28 januari 2016 13:58]

Er is nu 33% meer bandbreedte beschikbaar op 4G dan eerst. Lijkt mij best interessant.

Via deze technologie wordt er 10MHz van de 900MHz band, 20MHz van de 1800MHz band en 10MHz van de 2100MHz band gecombineerd. Per 10MHz kan je met LTE Advanced (de hier gebruikte vorm van 4G) 75 Mb/s halen. Met 40MHz haal je dus 300MHz.

Als je een telefoon hebt met een Qualcomm Snapdragon 808, 810 of 820 kan je deze 300 Mb/s halen. Het knelpunt zit hem in het samenvoegen van 3 verschillende banden, dat kunnen alleen de meest recente modems. In de Pricewatch staan nu 21 smartphones met een Snapdragon 808, 810 of 820 die deze snelheden halen.

Maar ook als je niet deze maximale snelheid haalt krijg je er waarschijnlijk toch sneller internet door, doordat er meer capaciteit is is het relatief rustiger op het netwerk, en gebruikers die wel de maximale 300 Mb/s halen zijn sneller van het netwerk af omdat ze hun data sneller binnen krijgen. Bovendien kan T-mobile hiermee gebruikers als het even erg druk is op de ene band ze naar een andere band sturen waar het rustiger is.

Edit: Stef klopt, alleen die combineren maximaal 2 banden. Daarmee kan je dus maar 225 Mb/s halen en niet de volle 300 Mb/s.

Edit2: Laat me even duidelijk zijn: Geen enkele iPhone ondersteund dit. Zelfs niet de laatste 6s (Plus).

De iPhones ondersteunen dus wel LTE band 1, maar niet het samenvoegen van 3 LTE banden. De 5, 5s en 6 kunnen überhaupt geen banden samenvoegen en dus op maar een band tegelijk werkten, en de 6s kan slechts twee banden samenvoegen. Ze zullen dus nooit de 300 Mb/s halen op het netwerk van T-mobile. De 5, 5s en 6 halen maximaal 150 Mb/s, de 6s 225 Mb/s.

[Reactie gewijzigd door Balance op 28 januari 2016 21:06]

De meest recente telefoons van Samsung (galaxy s6 serie) ondersteunen band 1 ook hoor en het bundelen van de frequentie banden ook.
Het omgekeerde ook: mijn oude iPad 3 krijgt hierdoor ook (eindelijk) LTE ondersteuning. Deze iPad werkt namelijk voor LTE alleen op de 700 en 2100 MHz band, die tot dusver niet werden gebruikt in NL.
Mooie uitleg, ook prettig om te zien voor welke Androids dit van meerwaarde is.
Heb zelf een iPhone, dus heb het daar ook even voor uitgezocht: vanaf iPhone 5 wordt LTE op de 2100 MHz-band ook ondersteund.
Mijn inziens zit de vooruitgang niet zozeer in meer topsnelheid maar in meer bandbreedte om te verdelen onder de gebruikers. Dat is zowel op drukke locaties (zoals een trein vol reizigers die met hun laptop of smartphone aan het spelen zijn) als het platteland (waar geen breedband via een vaste lijn is en mensen video willen streamen over 4g) een oplossing. Als T-Mobile meer bandbreedte te verdelen heeft zullen de datalimieten omhoog kunnen of de kosten van data omlaag.
Als T-Mobile meer bandbreedte te verdelen heeft zullen de datalimieten omhoog kunnen of de kosten van data omlaag.
Er zit een heel groot verschil tussen kunnen en doen natuurlijk. Zeker gezien T-mobile een hele dure provider is, relatief gezien nog duurder dan concurrenten.

Ik geloof niet dat die snel de prijzen omlaag doen, zeker niet nu ze in de etalage staan en hoge marges moeten kunnen tonen.
Als je het vergelijkt met de KPN of Vodafone is dat lang niet altijd zo. Daarnaast kan je net zoals bij de andere grote via de dochters een goedkoper abonnement krijgen. Bij Ben heb je bijvoorbeeld 2GB 4G voor 14 euro en maandelijks opzegbaar. Ben gaat de snelheid binnenkort verhogen naar 75Mbps voor hun abonnementen.

Voor mensen die graag de 4G uitrol van alle providers willen volgen is dit een zeer leuke website http://4gmasten.nl/ Als je kijkt naar de laatste updates van T-Mobile zijn ze hard aan het werk om een zeer fijnmazig 4G netwerk op te zetten. KPN is zeer goed bezig door 1800MHz toe te voegen, maar Vodafone lijkt achter te gaan lopen op KPN en T-Mobile.
Ja de MVNO's heb ik niet meegenomen, daar zijn er veel van en allemaal met andere voorwaarden, klantenservice openingstijden, etc.
Ik kijk puur naar het aanbod van de grote drie. :)

4gmasten loopt wel een beetje achter trouwens, van KPN kon ik een paar dagen geleden nog steeds maar tot Oktober 2015 de masten zien. Intussen is 1800 flink uitgebreid en is KPN zelfs gestart met een versnelde uitrol van 4G-2600, als je de pers mag geloven. Vodafone misschien ook wel, maar niets over gelezen in de media. Oo
Een update zou daar erg gewenst zijn.
Klopt was een probleem in het antenne-register met KPN. http://4gmasten.nl/dekkin...3-januari-2016#!/ccomment Als dat gemaakt is zullen ze daarvan een update plaatsen.

[Reactie gewijzigd door Zenix op 28 januari 2016 15:11]

wat ik niet snap van bv vodafone, waarom ze niet direct alle masten die ze 800mhz geschikt hebben gemaakt ook gewoon meteen 1800 laten doen.

Lijkt me toch niet het grootste probleem om te doen als je er toch al mee bezig bent...
Zo duur vind ik T-Mobile niet. 3GB data, 100min, 10000sms en een LG G4 voor €29 per maand.
Maar ik denk idd niet dat ze de prijzen sneller omlaag zullen doen, hogere datalimiet is altijd welkom.
De verbindingen naar de torens moeten wel goed zijn. In buitengebieden kan een toren of gebruik maken van glasvezel (meestal alleen in grotere plaatsen: bijvoorbeeld Hardenberg) of straalverbindingen. Enige probleem daarmee is is dat als er een groot evenement is die straalverbindingen wil verbruiken dat je bandbreedte veel lager moet zijn, en soms kan de verbinding slecht zijn. In sommige gevallen (gehuchten in Drenthe bijvoorbeeld) zijn beide niet mogelijk en wordt er als absolute backup van koper of evt zelfs de telefoonlijn(!) gebruikgemaakt. Ik weet niet of in de laatste gevallen ook data mogelijk is, denk het niet.
T-mobile wil graag concurreren met adsl/kabel/glasvezel bij mensen thuis. Ik denk dat het meer daarvoor bedoeld is.
Ze moeten wel. Ze hebben gigantisch de boot gemist door geen triple/quad-play aan te bieden.

Goed nieuws voor mensen in buitengebieden!
Je bent volgens mij vergeten dat ze jarenlang het product Online in de portfolio hadden.
Online kwam via het Orange portfolio bij T-Mobile terecht, dat was rond 2007-2008. In 2014 hebben ze dat pakket afgestoten en is het nu ondergebracht bij: M7 Group. Dit bedrijf is ook wel bekend van Canal Digital.

Bronnen:
https://www.online.nl/over-online/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Online.nl
nieuws: T-Mobile stopt met vast internet en verkoopt Online aan CanalDigitaal
Hoezo hebben ze daarmee de boot gemist? Televisie en thuis telefonie is al jaren op retour. De enigste reden waarom veel mensen alsnog een alles-in-een pakket pakken is omdat het goedkoper lijkt tijdens het afsluiten.

Voorbeeld: kies je alleen internet ben je 40 tientjes + 75 euro kwijt aan aansluitingskosten. Kies je alles in een betaal je geen aansluitingskosten, en 37,50. Tot de eerste 6 maanden voorbij zijn waarna je ineens 65 ofzo per maand betaald.

Steeds meer mensen zijn tevreden met alleen een internet abonnement. De markt is al een tijdje aan het verschuiven naar internet only.
Heb je bronnen? Je kan niet zomaar dingen gaan roepen.
Nee, ik heb hier geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Gelukkig is dat ook niet nodig wanneer je het nieuws een beetje bij houd ;) Op Tweakers staan tientallen berichten met deze strekking. Wanneer er over stijgende cijfers wordt gesproken zie je ook duidelijk dat de internet abonnementen harder stijgen dan bijvoorbeeld die van TV.

Daarnaast stel ik voor om een willekeurig bestelproces te doorlopen bij een alles-in-een provider en je ziet overal dezelfde taferelen. Men doet voor alsof het goedkoper is om alles-in-een te bestellen dan een los pakket, totdat je de kleine letters leest.
De fout die je maakt is dat je er vanuit gaat dat LTE uitsluitend voor telefoons bedoeld is. Natuurlijk, telefoons profiteren ervan maar het is nog veel handiger voor laptops, evenementenverbindingen (4G router bijv.) of zelfs als vervanging voor een vaste aansluiting.

En aangezien er behoefte is aan vaste verbindingen die sneller zijn dan 3G is er dus ook behoefte aan draadloze verbindingen die sneller zijn dan 3G
Klopt, 4G kan daarvoor - in tegenstelling tot 3G - heel interessant voor zijn.

Laten we alleen wel realistisch wezen, we hebben als vervanging voor de vaste aansluiting nog geen enkele fatsoenlijke optie gezien. Ja KPN had iets voor in buitengebieden dacht ik, maar dat heeft weer zo'n ridicuul lage datalimiet dat je alsnog beter af bent met een traag ADSL lijntje...
Hier in London heb je ISP's die adverteren met aansluiting binnen één dag. Pas als je wat verder gaat graven blijkt dat ze je gewoon een 4G router sturen met een SIM er in. Zodra je die binnen hebt is je aansluiting actief. Ze lijken zich vooral te richten op de kleinzakelijke markt.

Overigens had ik een paar jaar geleden al collega's die bij een verhuizing besloten hun vaste aansluiting op te geven en alles via een 3G dongle te doen. Best makkelijk.
Is een prima alternatief als mijn glas er uit ligt. En ik toch wil internetten.
Heb ik voor een maand geprobeerd te regelen bij KPN, die gierigaards gaven mij niet meer dan een bundel van 1GB.
je zal het uiteraard ook wel zelf moeten kopen.
Kabelbreuk, noodsituatie. :|
ja het zou wel mooi zijn als ze dat als oplossing zouden geven. maar vermoed dat het nog wel een tijdje zal duren.
Anoniem: 455646
@Cilph28 januari 2016 16:55
Tsja... Maar die lieve lettertjes in het contract bepalen wat jij krijgt.
Ik heb thuis dubbel H++ glas ;)
Dat ga je op termijn zeker merken. Het is namelijk 300 mbps met onbeperkte overboeking. Hoe hoger de totale snelheid, hoe gunstiger voor lijnen met overboeking.
"Maak nu uw databundel op in slechts 3 minuten!"
En weet iemand welke telefoons hiervoor geschikt zijn ?
Het artikel meldt wel dat je gsm het moet kunnen, maar geeft geen enkele indicatie hoe algmeeen telefoons die het kunstje beheersen zijn.

Kortom: Ik wil weten of mijn telefoon geschikt is. Anders heb ik hier helmaal niks aan.

(Voordat iemand gaat flamen: Ik hoef echt geen lijst met honderden merken/modellen te zien, maar een algemene indicatie als "iPhone X en later, de meeste Androids van na 20XX" zou toch wel prettig zijn.)
De Lumia 950XL en 950 zijn hier gewoon geschikt voor. Zie ook de specs https://www.microsoft.com...caties/#head_connectivity
Gewoon specifiatie's google van je telefoon dan op de link van phonearena drukken klik je bij network op expand dan zie je of daar lte cat 1 e.d. word ondersteund.

Was verrast, mijn mate 7 uit 2014 zou hiervan gebruik kunnen maken dus dat word meer downloaden :D
Iphone 6s Model A1588 + Iphone 6s Plus Model A168: LTE Bands 1-5,7-8,12-13,17-20,25-29,38,41
Iphone 6 Model A1586 + Iphone 6+ Model A1524: LTE Bands 1-5,7-8,13,17-20,25,26,28-29,38-41
Iphone 5c Model A1507 + Iphone 5s Model A1457: LTE Bands 1-3,5,7-8,20
Iphone 5 Model A1429: LTE Bands 1,2,5

Bron: http://www.apple.com/iphone/LTE/
Dank je.
Dan zitten ik en mijn vriendin allebei goed.
Volgens wat ik heb begrepen ondersteunen de huidige iPhones wel LTE band 1, maar niet het samenvoegen van drie LTE-banden. De 5, 5s en 6 kunnen überhaupt geen banden samenvoegen, terwijl de 6s er maximaal twee kan combineren.
De 5, 5s en 6 kunnen op de 2100 MHz-band van T-Mobile dus maximaal 150 Mb/s halen. De 6s kan door het combineren van 2 LTE-banden maximaal 225 Mb/s halen.
Wellicht dat komende generaties van iPhones dit wel zullen ondersteunen, maar de huidige generatie zal dus nooit de gecombineerde 300 Mb/s halen op het netwerk van T-Mobile.
Kijk dit is interessant voor veel Tweakers met Chinese telefoons. Deze ondersteunen behalve de hoofd 4G frequentie van T-Mobile: 1800MHz, namelijk vaak ook nog eens 2100MHz. Het enige nadeel is vermoedelijk de chipset van dit soort mobieltjes. Die chips kunnen vaak niet sneller dan 150 Mbps.

Hoe dan ook, een prima upgrade van het T-Mobile netwerk!
Met de limieten van tegenwoordig ben je er in een paar seconde doorheen.
12GB limiet / 300Mbit (37MB p/sec) ≈ Na 5 minuten door je 12GB bundel, Nice :9
Snelheid verhogen zonder goede dekking of capaciteit is zinloos. Met verhoogde snelheid op een band komt ook iets meer capaciteit denk ik, dat is de enige verbetering die ik zie. Bovendien wordt het eens tijd om de belachelijk 64Kbit/s te ditchen voor een acceptabelere 1Mbit/s voor als je bundel op is. Maarja, dan zullen mensen niet snel meer een grote bundel nemen. Wat vroeger de belminuut/sms was is nu de MB. Echter ook dit zal na verloop van tijd onbeperkt worden of in ieder geval aardig opgerekt en dan is de koek op voor de telecom providers. Beter nu zorgen dat je een roadmap hebt voor de komende 5 jaar, anders is het gauw afgelopen.
Kabelaars pikken nu ook al een stukje markt in door Wifi AP's te laten fungeren als lokale masten voor data. Voeg daar spraak aan toe en je kan voor 90% van de tijd af met je 'thuis' internet bundel, en een minimale bundel voor buitenstedelijke locaties. Providers die hier niet in megaan zie ik gewoon uitsterven.
T-Mobile probeert maar steeds de snelheden te verhogen, dat is positief. Maar laat ze eerst maar eens die 64 Kbps verhogen!

Ik ga op 8 juni 2016 waarschijnlijk voor een Galaxy S7 (als Note 5 erniet is) hopelijk gaat de S7 ITE 1ondersteunen.
die 64 Kbps is als je door de bundel gaat. Misschien moet je een grotere bundel nemen als je steeds op die 64 Kbps uit komt?

T-Mobile verhoogt niet alleen de snelheid maar gebruikt ook meerdere frequenties. Dan kunnen ze dus meer mensen op 4G afhandelen per mast.
Mwah die 64kbps buiten de bindel mag toch echt wel eens meegroeien, die snelheid is nu al jaren 64kbps, terwijl het binnen de bundel wel steeds sneller wordt.

Een kleine verhoging naar 384kbps(Edge ipv GRPS) zal al een hele verbetering zijn zodat je toch nog een beetje kunt whatsappen oid.
Die zullen dat bewust doen ;) Nu kunnen ze het argument geven: "Je kunt nog steeds internetten", maar in de praktijk is dat gewoon amper bruikbaar waardoor men toch eerder geneigd is een extra pakket aan te schaffen. Als de snelheid voldoende voor normaal gebruik zou men veel minder geneigd zijn om extra geld uit te geven.

En we weten inmiddels hoe providers rekenen. Kunnen ze het bij de ene klant niet halen, dan halen ze de knaken wel bij een andere klant. ;)
oprekken naar 1024/128kbits.. ruim genoeg..
Ik merk bij mijn vrouw haar Galaxy S4 (met nepleer) ze heeft al 1 jaar en 2 maanden alleen internet via T-Mobile 64 Kbps voor €5,- per maand. Ze kan daarmee bellen met whatsapp en viber en skype (zelfs video) gaat goed, alleen het internet is erg traag!! Ik zou ook voorstander zijn voor 384Kbps of zelfs 512Kbps. We hebben besloten om het abonnement niet te verlengen omdat ik dan voor haar op eens €10 per maand mag betalen voor alleen 64 Kbps bij T-Mobile.

Thuis hebben we snel internet via Ziggo en ze is altijd automatisch verbonden via Wi-Fi (Linksys EA6400 router) en waar mogelijk is.

[Reactie gewijzigd door van der Berg op 29 januari 2016 10:24]

Of T-Mobile moet gewoon weer dataverbindingen gaan verkopen in plaats van databundels. Als de consument de keuzen had, kiest vrijwel geen hond voor een databundel.
een van de punten van 4G zou zijn een beter bereik binnenshuis dan met 3G....ze hebben het constant over snelheden van 75Mbit of hoger....maar waarom haal ik hier op kantoor dan maar down 21,4Mbit en up 0,5Mbit.......ipv van overal met termen als landelijke dekking ed te strooien zorg eerst eens voor een goed bereik binnenshuis......landelijk dekking zegt niets als je thuis geen bereik hebt (omdat je ff binnen staat!)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee