De Commissie Auteursrecht adviseert om het Nederlandse auteursrecht aan te passen zodat user-generated content beter beschermd wordt. Door het citaatrecht te verruimen zouden remixen, mash-ups en andere aanpassingen van beschermde werken wettelijk toegestaan worden.
Tot nu toe is het zo dat internetters die auteursrechtelijk beschermde foto's, video's en muziek gebruiken om eigen content te maken, het risico lopen aangeklaagd te worden wegens inbreuk op de rechten. De Commissie Auteursrecht acht echter de tijd rijp om hier een einde aan te maken. De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie heeft de Commissie Auteursrecht gevraagd advies uit te brengen over de juridische mogelijkheden voor het introduceren van een flexibele uitzondering.
De commissie adviseert nu de verruiming van het auteursrecht via de citaat-exceptie van artikel 15a van de Auteurswet te laten verlopen, omdat de Europees Auteursrechtrichtlijn geen ruimte biedt aan een specifieke wettelijke regeling.
"Het moet gaan om een bewerking van bestaande werken voor niet-professionele doeleinden en er moet een creatieve bewerkingsslag hebben plaatsgevonden", schrijft de commissie, "Dat wil zeggen, er moet door de gebruiker iets substantieels aan een bestaand werk worden toegevoegd." De user-generated content mag dus geen commercieel doel hebben, maar mag wel via commerciële platforms als YouTube verspreid worden. Als een bedrijf door gebruikers bewerkt materiaal wil inzetten bij bijvoorbeeld reclame, is wel weer toestemming van de rechthebbenden nodig.
De Commissie denkt dat de toename van de flexibiliteit voor het gebruik van user-generated content, recht doet aan de belangen van rechthebbenden en gebruikers. Die rechthebbenden zitten echter helemaal niet te wachten op meer mogelijkheden om hun werk aan te passen, blijkt uit onderzoek 'Flexible Copyright' van de Sociaal Economische Raad. De meerderheid van de makers wil juist dat er meer opgetreden wordt tegen gebruik zonder voorafgaande toestemming. Ook vrezen ze de financiële gevolgen.