De advocaat-generaal van de Hoge Raad betoogt in de zaak tussen de Stichting Thuiskopie en importeurs van beschrijfbare media dat een downloadverbod moet samengaan met een thuiskopieheffing. Het EU-Hof moet eerst beslissen.
"De Nederlandse wettelijke thuiskopieregeling moet van de hand worden gewezen voor zover die ertoe strekt dat het privékopiëren uit als illegaal te kwalificeren bronnen wordt gelegaliseerd, maar als geldig voor zover die ertoe strekt dat voor alle kopiëren dat door deze regeling wordt bestreken een billijke vergoeding via de thuiskopieheffing moet worden verwezenlijkt", betoogt de advocaat-generaal in zijn conclusie voor de Hoge Raad in de zaak tussen de Stichting Thuiskopie en diverse importeurs van blanco media, verenigd in de Stichting Overlegorgaan Blanco Informatiedragers.
Downloaden uit illegale bron moet dus worden verboden, maar de heffing moet blijven gelden en van toepassing zijn op privékopiëren uit alle bronnen. De a-g verwijst met zijn passage naar een uitspraak in de zaak in eerste aanleg, uit 2008. Dat vonnis was echter omstreden en werd in 2010 in de bodemprocedure teruggedraaid. Volgens de a-g pleit echter een 'vrij sterk dominerende meerderheid van uitlegbronnen' voor de door hem gesteunde uitleg.
Wel staat in de conclusie dat de interpretatie getoetst moet worden aan internationale regelingen. Zo zou namelijk onder andere uitleg van Europese regelgeving nodig zijn, maar daarover mag de Hoge Raad zich niet uitspreken. Het advies luidt dan ook eerst enkele vragen voor te leggen aan het Europese Hof van Justitie. De Hoge Raad volgt het onafhankelijke advies van de a-g meestal op. De verwachting van Webwereld is dat de Hoge Raad in september beslist.
De zaak van de Stobi tegen de Sont draait erom hoe de hoogte van de thuiskopieheffing bepaald wordt en in welke mate bijvoorbeeld schade door downloaden uit illegale bron van invloed is. De politiek was tot nu toe altijd van mening dat er òf een downloadverbod òf een thuiskopieheffing moest komen, maar dat beide onverenigbaar waren. Demissionair staatssecretaris Teeven maakte vorig jaar bekend een downloadverbod te willen invoeren, maar de Tweede Kamer was daar op tegen.