Europese onderzoekers concluderen in een grootschalig onderzoek naar downloaders van muziek dat piraterij geen grote negatieve invloed heeft op de muziekindustrie-inkomsten. Distributie via bijvoorbeeld streamingdiensten zou juist een positief effect hebben.
De aankopen van muziek worden slechts in geringe mate beïnvloed door het downloaden uit illegale bron. Bij een verhoging van 10 procent van de clicks op een downloadlink voor een bepaalde artiest zou de verkoop van dezelfde artiest of band met slechts 0,2 procent stijgen. Dat concludeert de Information Society Unit, die een onderzoek deed onder zestienduizend internetgebruikers in Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Daarbij werd gebruikgemaakt van clickstream-data, ofwel het meten van de links waarop internetgebruikers klikken in hun browser.
De twee onderzoekers stellen dat hoewel veel muziek online wordt uitgewisseld via vooral p2p-diensten, dit over het geheel genomen geen duidelijk aanwijsbare, negatieve effecten heeft op de behaalde omzetten in de muziekindustrie. Daarbij tekenen ze wel aan dat dit beeld anders is als zuiver wordt gekeken naar de verkoop van fysieke media. Deze ooit uiterst lucratieve bron van inkomsten voor de muziekindustrie droogt langzaam op en dat zou wel deels te wijten kunnen zijn aan piraterij. Legale muziekdownloads en streamingmuziekdiensten zouden dit beeld echter corrigeren.
Bij het onderzoek werd ook gekeken in welke landen de meeste 'illegale' muziekbestanden worden binnengehaald. Zo zouden Spaanse internetters 2,3 keer zo vaak op downloadlinks van illegale sites klikken als Duitsers. Ook Italië scoort hoog met 1,3 keer zo veel clicks per internetter als Duitsland. Volgens de onderzoekers spelen verschillende factoren, waaronder culturele en economische, daarbij een rol. Zo zou de beschikbaarheid van legale diensten een belangrijk verschil maken.
Het onderzoek, dat in opdracht van de Europese Commissie is uitgevoerd, spreekt onderzoeken tegen waarin wordt gesteld dat piraterij en p2p-netwerken de muziek- en filmindustrie ernstig benadelen. De researchers wijzen er echter op dat de muziekindustrie na jaren van dalende omzetten in het afgelopen jaar voor het eerst weer een bescheiden groei kende.