Ov-planner 9292 richt zich voorlopig alleen op iPhone

Reisplanner 9292 richt zich voorlopig alleen op het maken van een applicatie voor de iPhone. Andere platformen, zoals Windows Mobile, Android en Symbian, ontberen nog een downloadwinkel met goede betaalfunctie, vindt de ov-planner.

De App Store is het enige distributiekanaal waar 9292 geld voor de applicatie kan vragen, zegt marketingmanager Mark de Bruin van 9292 tegen Tweakers.net: "De Ovi Store van Nokia en de Android Market hebben voor Nederlandse gebruikers geen goede mogelijkheden om voor applicaties te betalen."

Daarnaast zou er veel minder vraag naar applicaties voor andere platformen zijn. "Ongeveer 55 procent van de bezoeken op onze mobiele website komt van iPhone-bezitters. Het aantal bezoekers met een Android-telefoon is schrikbarend laag. Daarom is dat voor ons op dit moment niet interessant."

Het bedrijf wil binnen enkele weken een iPhone-applicatie uitbrengen onder de naam 9292ov Pro. De applicatie, die eerst 1,59 euro maar later 2,99 euro gaat kosten, biedt veel meer functies dan de huidige applicatie en de mobiele website. Zo kunnen gebruikers onder meer vertrekpunten en bestemmingen aangeven op Google Maps-kaarten. Later wil 9292 daar actuele vertrektijden en vertragingen aan toevoegen.

De nieuwe iPhone-applicatie is een resultaat van de programmeerwedstrijd die 9292 eerder dit jaar uitschreef. De app is gemaakt door de nummer twee van die wedstrijd, Robin Speijer: zijn inzending vormde de basis voor de applicatie. Overigens heeft 9292 voor veel platformen al een kleine applicatie die de locatie van de telefoon kan vaststellen en deze naar de mobiele website kan versturen. De mobiele website werkt - uiteraard - wel op alle platformen. De NS heeft zich ook op de mobiele markt gestort: de vervoerder is bezig met software voor alle platformen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

13-08-2009 • 15:17

154

Reacties (154)

154
150
119
3
0
0
Wijzig sortering
Hmmm, ik mis eigenlijk niets aan een stand-alone applicatie op mijn WiMo toestel, en mocht dat toch ooit nodig zijn, is dat op eigenlijk elk OS makkelijk zelf te maken. De mobiele site/widget versie van 9292OV is ruim voldoende, en mocht er meer info nodig zijn, is er de desktop site. Dit soort tools lijkt me eigenlijk alleen handig voor de 'domme' toerist die de duidelijke bushaltes niet begrijpt in het Nederlands, maar goed, wie gaat er terwijl je aan het roamen bent nu Internetten? Ikzelf heb elke vorm van Internet op mijn toestel uitgezet toen ik naar Zwitserland ging.
Er is een android applicatie voor 9292 (http://www.androidplanet....voor-android-beschikbaar/), maar deze bepaald je locatie (via GPS) en stuurt je daarna door naar de aangepaste website van 9292ov.nl (mobiel.ov9292.nl).

Ik zie niet in waarom je voor dergelijke applicatie die echt webbased zijn een aparte app zou willen hebben. Het is niet te onderhouden voor de verschillende platformen die er zijn (Windows Mobile, Android, PalmOS, Symbian en alle andere mobiele OSen die er zijn of gaan komen) . Het zou prettiger zijn als je eenvoudig shortcuts met mooie icons kunt maken naar mobiele versies van websites. The iphone kan dat met een icoon dat je phone kan gebruiken als ware het een applicatie (zie ook http://allinthehead.com/r...e-touch-icon-for-any-site).

Als iedere phone dergelijke icons zou ondersteunen zijn mobiele apps nagenoeg overbodig. Er is overigens een android app die deze shortcuts kan maken: http://betterandroid.word...proved-version-of-anycut/

Dit is overigens ook de visie van Google die bijvoorbeeld nooit een applicatie voor Google Reader hebben uitgebracht, maar een speciale versie van deze webapplicatie hebben voor mobile devices (http://www.downloadsquad....first-look-google-reader/).

[Reactie gewijzigd door Ma_rK op 22 juli 2024 18:32]

Precies hiervoor heb ik mijn eigen startpagina ( http://m.artens.nl ) gemaakt voor op de mobiel.
Met o.a. de snelkoppelingen naar de NS, NS vertragingen, 9292OV, Flitsservice en een paar andere handige mobiele pagina's als T.net en Pricewatch.

Belangrijker in deze discussie vind ik nog eigenlijk of 9292OV eindelijk z'n algoritme heeft aangepast voor de routering. Vanuit 020 1055 ken ik namelijk verschillende plekken in de stad die ze je laten bezoeken met een flinke omweg, of beroerde connecties waardoor je veel te lang onderweg bent.
In mijn ogen is de combinatie GVB (020) en 9292OV niet goed gelukt.
Ik verwacht niet dat die toerist van het bestaan van 9292OV af weet.
Misschien handig om een reis te plannen en deze dan te volgen als je onderweg bent? Snel even kijken wel bus/tram je zo moet pakken, makkelijk toch?
Anoniem: 247379 13 augustus 2009 15:32
Interessant dat het aantal android-gebruikers voor zo'n veelbezochte mobiele website minimaal is. Dat zet die verhalen over de 'doorbraak' van Android toch wel in een ander perspectief.
Misschien komt het ook wel omdat 9292 niet fatsoenlijk Android herkent. Ik ben net met m'n HTC Magic naar hun mobiele site gegaan, waar je hun gratis GPS app kan downloaden. Krijg ik de melding dat mijn toestel niet ondersteund wordt, maar wel o.a. Android.

Blijkbaar tellen ze mij dus niet mee als Androidgebruiker. Dan kunnen de aantallen nog wel eens laag uitvallen, ja.
Mijn HTC hero slikt die gammele site van hun uberhaupt niet... vind je het gek dat je weinig Android bezoekers hebt (als je ze al herkent idd haha). Startpagina werkt, maar als ik bijvoorbeeld switch van 'adres' naar 'treinstation' of op 'geef reisadvies' klik krijg ik een dikke error pagina.
Misschien zijn Android gebruikers wel gemiddeld welvarender en hebben vaker een auto dan iPhone gebruikers? En wat moet je met 9292ov als je al een auto hebt?
Ik weet niet of jij een auto hebt, maar ik heb er een en ik kan je uit ervaring vertellen dat dit niet betekent dat je dan altijd exclusief van die auto gebruik maakt, en nooit meer met het openbaar vervoer gaat.
Voor jou misschien wel, ik reis zelf vrijwel nooit meer met het OV. Het is gewoon te duur (meerkosten auto als je het ding toch al hebt staan, dus brandstof en de extra onderhoudskosten zijn veel minder dan de OV kosten) en te traag. Ik gebruik het OV eigenlijk alleen als ik ergens heen moet waar ik m'n auto niet wil parkeren, zoals Amsterdam, maar daar kom ik haast nooit.
Waarom zou Android geen degelijke betaalmogelijkheid hebben?

Dit ruikt naar sponsering van Apple.
Anoniem: 19339 @Snake13 augustus 2009 15:27
Vraag dat aan Google, voor je een complot bij Apple gaat zoeken.

De Android Marketplace heeft geen mogelijkheid voor betaalde apps van developers buiten de UK en US. Apple wel. Simpel.
Only developers in the US and UK are able to publish priced applications for the time being.
(bron: wikipedia)

(Alsof Apple gaat sponsoren voor zo'n klein landje als Nederland, zeg. Deze app heeft 0,0 waarde buiten Nederland, waarom zouden ze?)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 19339 op 22 juli 2024 18:32]

Wikipedia zou ik niet aanvoeren als 'informatiebron direkt van google'...

de genoemde quote is namelijk verouder en gebaseerd op een melding uit april 2009 waar gemeld werd dat het aanbieden van priced aplications was vrijgegeven ook voor developpers uit de UK (naast de USA), maar waarbij ook stond dat andere europese landen als duitsland, frankrijk én nederland, later in Q1 zouden volgen...

in de tussentijd kunnen ook nederlandse ontwikkelaars dit dus wel doen, en ook gewoon 'priced applications' aanbieden:
Currently, developers in the below countries may register as Google Checkout merchants and sell priced applications:

* Austria
* France
* Germany
* Netherlands
* Spain
* United Kingdom
* United States
http://www.google.com/sup...n/answer.py?answer=150324

[Reactie gewijzigd door RM-rf op 22 juli 2024 18:32]

Anoniem: 247379 @Snake13 augustus 2009 15:27
Wat voor betalingsmogelijkheden heeft de app store? Android biedt namelijk alleen betalingen via credit card of Google Checkout (waar je ook een credit card voor nodig hebt), en credit cards zijn hier lang niet zo ingeburgerd als elders.
Je kan net als in elk ander land gewoon een credit card aanvragen. Daar is niets "engs" aan.
Omdat wij betere oplossingen voor credit cards hebben, zoals PIN, Maestro, iDeal en machtigingen. In plaats van het zet hier uw handtekening en het zal wel goed zijn systeem wat bij credit cards veelal het geval is. Sommige mensen willen geen krediet hebben / kunnen er niet mee om gaan (zoals te zien aan de vele wanbetalingen in Amerika).

Tevens kan niet iedereen een creditcard aanvragen. Vaak is hier inkomen voor nodig en altijd de minimale leeftijd van 18 jaar (correct me if i'm wrong).

[Reactie gewijzigd door Kluutmaran op 22 juli 2024 18:32]

In plaats van het zet hier uw handtekening en het zal wel goed zijn
Niet om het een of ander, maar Maestro kan precies zo werken ;). In Barcelona nog een keer m'n hotel betaald op die manier. M'n CC accepteerde ze niet, m'n pinpas icm een handtekening op een bonnetje (dus zonder pincode!) wel. Overigens zie je in Europa ook steeds vaker dat je zelfs voor een CC-betaling je pincode nodig hebt.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 22 juli 2024 18:32]

Alle CC betalingen gaan er naartoe dat je deze met pincode moet gaan betalen. Probleem hierbij is dat veel buitenlandse creditcards niet werken met een pincode en in de toekomst dus problemen kunnen gaan krijgen bij het betalen met cc in Nederland.

Overigens heeft Nederland een sterk veroudert passen systeem. Nederland is nog zo'n beetje het enige land ter wereld waar wordt gescimmt omdat we zo'n slecht beveiligde passen hebben. Daar mag ondertussen ook wel wat aan gebeuren.
Ook in het buitenland kan er naar een pincode voor je creditcard gevraagd worden.

Hangt o.a. af van de grootte van je besteding in combinatie met de gemiddelde transactie die de winkel normaal maakt.

Dit wordt niet door de winkel maar door de creditcard uitgever per transactie bepaald. En die kan dus simpel aangeven dat het voor een creditcard zonder pin niet hoeft.
Alle CC betalingen gaan er naartoe dat je deze met pincode moet gaan betalen. Probleem hierbij is dat veel buitenlandse creditcards niet werken met een pincode en in de toekomst dus problemen kunnen gaan krijgen bij het betalen met cc in Nederland.
Welnee, waarom ?
Je kan nu net een Nederlandse kaart in Londen vaak niet met pincode betalen, een handtekening wordt dan gewoon geaccepteerd.
Dat kan dan in Nederland toch ook ?
"enige land ter wereld waar wordt gescimmt"

Dat is onzin in andere landen gebeurd dit even hart
Nee in andere landen gebeurt dit niet even hard. Andere landen werken veelal met de bankpas met chip in plaats van de in Nederland gebruikte magneetstrip. Deze chip is op dit moment nog niet te kopiëren voor skimmers.
Ah ja, nu iedereen jouw post heeft gelezen staat er idd niets meer in de weg om voor een platform te kiezen dat alleen maar creditcards ondersteunt ;).

De gemiddelde Nederlander vindt het weldegelijk eng (en terecht, om redenen die in de post hieronder mooi uiteengezet worden). Kun je wel roepen dat het niet zo is, maar dat verandert de situatie verder niet.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 22 juli 2024 18:32]

Anoniem: 176826 @.oisyn13 augustus 2009 16:59
Afgezien van het feit dat sommige mensen het eng vinden om een credit card te hebben, kan er ook een economisch motief meespelen.
Uiteraard wil ik niemand een Amex van iets van 69 euro per jaar aansmeren, maar een credit card kost (Als deze niet in je standaard betaal pakket zit) toch al snel 25 euro per jaar.
Als je dan per jaar voor iets van 10 euro aan goederen of diensten (of software) koopt met die kaart, dan is het ineens een heel duur grapje.

@fritsmaas16: Maestro is gewoon een credit card toko....

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 176826 op 22 juli 2024 18:32]

Nee, jij bent zeker zo'n figuur van de Becam reclames. :)

Anyway, in het bericht staat ook duidelijk dat Andriod e.d. nog niet interessant is om voor te ontwikkelen omdat de afname nu nog minimaal is.

Betalen in de App Store gaat gewoon via mijn bankrekening. Alles lekker onder controle.
Je kan net als in elk ander land gewoon een credit card aanvragen. Daar is niets "engs" aan.
Je zal aan een paar voorwaarden moeten voldoen, maar los daarvan, je betaalt er in Nederland wel een jaarlijkse bijdrage voor en niet iedereen kan dat waarderen.
Anoniem: 247379 @lowfi13 augustus 2009 15:59
Er is hier dan ook niemand beweerd dat er iets engs aan is, dus waar je commentaar op slaat is me een raadsel.
App Store (eigenlijk iTunes Store in het algemeen) maakt gebruik van CreditCard, Click&Buy of PrePaid kaarten.
Ook nog PayPal voor in Amerika

[Reactie gewijzigd door BoringDay op 22 juli 2024 18:32]

Voila, daar heb je het verschil. Niets anti-Android complot. Bedankt. :)
Naast credit card betalingen wordt ook Click&Buy door de App Strore ondersteunt. Een Click&Buy account koppel je aan je normale bankrekening en het aanschafbedrag wordt direct afgeschreven van je rekening.
9292 is een samenwerkingsverband van alle openbaar vervoerbedrijven in Nederland, verenigd in drie takken: NS, streekvervoer en stadsvervoer. Zij zijn aandeelhouders van REISinformatiegroep bv, waar 9292 een merknaam van is.
Lijkt me sterk dat Apple al deze bedrijven zover heeft kunnen krijgen..
Belangrijker vraag is: waarom heb je überhaupt een App Store nodig om een applicatie aan te bieden? Kun je toch gewoon op je website aanbieden.

ach onzin. Ze willen 'm blijkbaar gaan verkopen. Vraag is of het echt veel geld gaat opbrengen. Aantal iPhones in Nederland * € 2,99 - ontwikkelingskosten is voor een grote maatschappij nu niet zo heel veel centen.

[Reactie gewijzigd door bluppfisk op 22 juli 2024 18:32]

ach onzin. Ze willen 'm blijkbaar gaan verkopen. Vraag is of het echt veel geld gaat opbrengen. Aantal iPhones in Nederland * € 2,99 - ontwikkelingskosten is voor een grote maatschappij nu niet zo heel veel centen.
Ik denk dat het meer is om de ontwikkelkosten eruit te halen. Het gaat volgens mij vooral om het bieden van de service.
Anoniem: 147258 @Patriot13 augustus 2009 19:49
verklaar ontwikkel kosten...

De nieuwe iPhone-applicatie is een resultaat van de programmeerwedstrijd die 9292 eerder dit jaar uitschreef. De app is gemaakt door de winnaar van die wedstrijd: zijn inzending vormde de basis voor de applicatie.
In het linkje over die programmeerwedstrijd had je kunnen zien dat ze best aardige prijzen hadden uitgeschreven, bovendien quote je zelf al .. zijn inzending vormde de basis voor de applicatie. ... - er is dus nog verder ontwikkeld.
Ze weten gewoon dat de doelgroep van de Iphone makkelijker hun knip pakken om even een applicatie van de Appstore te downloaden.

Mensen met een Windows, Android of Symbian zijn toch meer tweaker achtig (imo) en halen hun apps gewoon gratis van het internet
Waar baseer je dat op? Heb je een bron..? Ik denk dat je een iphone meer kan tweaken dan menig ander toestel.(jailbreak etc..)
Ik baseer dat op de iPhone hype die ik om me heen zie.
in mijn ogen is een groot deel van die doelgroep snel bereid om apps te kopen

De echte tweakert gebruikt jailbreak ja, waarom? niet om apps te downloaden uit de appstore iig

maarja dit is allemaal een mening
Volgens deze link zijn er 100.000 iPhones 3G verkocht in Nederland (alleen tmobile), tel daarbij op nog een flink aantal 3GS, plus een x aantal (was niet via de officiele weg te krijgen) iPhone 1st Gen (en de non-tmobile toestellen), en laat 10% de applicatie kopen, zit je op 50 - 70.000 euro, dat lijkt me toch wel de moeite waard.

Imho als hij maar beter wordt als de huidige welke gratis is, dat is niet meer dan een, GPS locatie-ding, welke daarna de site opent met je locatie.

[Reactie gewijzigd door ZpAz op 22 juli 2024 18:32]

Dat zal voor het grootste gedeelte dekking van de kosten zijn.

Dit dient een belangrijker doel namelijk de mensen in je bus/tram/trein krijgen. Dat brengt een stuk meer geld op.
Inderdaad, via iDeal betaling ter download aanbieden op hun eigen site, en een of andere kopiëerbescherming dmv Activatie had ook gekund, zo doen eigenlijk alle andere toestellen het. Op de producent van een stuk hardware wachten is gewoon dom, tenzij die producent een dergelijke software winkel afdwingt.
Dit ruikt naar sponsering van Apple.
Ja, Apple gaat zich speciaal richten op een appje van een of ander bedrijfje in een klein landje aan de andere kant van de oceaan dat geen nut heeft voor gebruikers die zich niet in dat land bevinden.
idem voor de Ovi store....

Ik zou niet weten wat het verschil tussen Ovi en the App store is qua betalen. Voor beide heb je een credit card nodig.
Wat ik koop voor m'n iPhone wordt toch echt via Click&Buy van m'n rekening afgeschreven, geen creditcard voor nodig. Waarom blijven mensen dit telkens weer roepen?
Ik ken de iPhone niet heel erg goed, maar is dat niet dat ding dat gewoon normaal een site kan openen en je gewoon dus www.9292ov.nl kan openen?? Waarom een App? |:(
Omdat het sneller is dan:
browser openen, wachten tot hij geladen is, zoeken naar de site/adres in typen, wachten tot hij geladen is, hopen dat hij mobiel vriendelijk gebouwd is en geen flash elementen heeft (gezien nog bijna niets dat ondersteunt)
En dan je zoek opdracht doen..


Tegen over:
App openen die gemaakt is voor jouw besturing,
Zoek opdracht doen
iphone heeft geen favorieten? :')

Wel grappig, omdat ze geld zien in iphone, gaan ze daar zut voor maken waarvoor je moet betalen. Terwijl je gewoon zonder poespas de mobiele versie van de site kan bezoeken, voor trein neem ik bij voorbaat al mobiel.ns.nl, welke bijna plain-text is dat het al perfect werkt.
De iPhone heeft ook favorieten, maar een applicatie kan gewoon beter afgewerkt worden dan een webapplicatie, zo is er nu bijvoorbeeld ook de Bus applicatie, met bustijden van ongeveer elke halte, en busmaatschappij in Nederland.

Deze heeft de gegevens in de applicatie staan (welke periodiek geupdated worden (+- 3MB ofzo binnenhalen). Voordelen? Veel sneller, immers, je hebt geen verbinding met internet nodig, en wanneer er eens geen verbinding is, dan werkt hij ook.

Daarnaast werkt een goed uitwerkte applicatie gewoon beter dan een webapplicatie.
Omdat het sneller is dan:
browser openen, wachten tot hij geladen is, zoeken naar de site/adres in typen, wachten tot hij geladen is, hopen dat hij mobiel vriendelijk gebouwd is en geen flash elementen heeft (gezien nog bijna niets dat ondersteunt)
En dan je zoek opdracht doen..
Eh, die gratis app heb ik bekeken en deze stuurt je gewoon door naar de site met de locatie waar je je bevindt.
Tis 3 keer nix.
Aan een kant heb je gelijk, maar vaak is een app sneller en praktischer.
IPV een hele pagina inladen nu alleen gerichte data ophalen bijvoorbeeld.

Teminste, ik heb 9vd10 keer dat ik een applicatie prefereer boven een webapp.
Makkelijker om aan de hand van gps locatie de dichstbijzijnde opstap te vinden bijvoorbeeld?

Dat gaat met de website moeilijker, als je niet weet dat er een bushalte om de hoek is.
Dus een bedrijf als 9292 maakt voor de klant de keuze wat wel en /of niet goed is. Het lijkt mij de keuze van de klant om te kiezen wat ze het beste vinden om te gebruiken?
Nee. Het artikel noemt duidelijk de 2 redenen waarom ze dit doen:

- de App Store van Apple biedt (itt Android Market) aan NL developers de mogelijkheid om geld te vragen voor apps,
- 55% van de mobiele hits komt van de iPhone, ofwel de meerderheid.

Lijkt me duidelijk toch? De klanten geven zelf aan welk toestel het meest gebruikt wordt om de site te raadplegen, lijkt me logisch dat ze daar dan een native app voor maken.
Misschien moet jij jezelf wat beter van informatie voorzien maar in de Android Market is er wel degelijk de mogelijkheid om geld te vragen voor je apps. Verder is het logisch dat de meeste hits tot nog toe van de iphone komen omdat de iphone gewoon het meest gebruikte toestel in NL. Verder zal android ook alleen maar gaan groeien dus ik verwacht dat hier vanzelf ook wel iets voor komt.

Verder heb ik de review van het programma op Iphoneclub.nl gezien en moet zeggen dat het er erg netjes uitziet. En op die site kun je ook lezen waarom dit programma voor de Iphone is uitgebracht.
Dus een bedrijf moet maar een hoop geld en tijd steken in het ontwikkelen van een applicatie voor ieder platform en iedere appstore die er is, en dan gaat de klant beslissen welke hij gebruikt? Dat is commercieel gezien niet haalbaar natuurlijk.

Een bedrijf maakt altijd de keuze wat volgens het bedrijf goed is voor de klant. En de klant beslist dan of hij/zij inderdaad geld besteedt aan wat het bedrijf biedt. Simpel zat.
Dat is niet helemaal waar. Als een bedrijf doet wat jij zegt, dan is het een heel slecht bedrijf.

Beetje hetzelfde als ontwikkelen van een web applicatie of wat dan ook. Een ontwikkelaar is niet de gebruiker van de software, hoe kan hij dan een keuze maken voor een gebruiker?

9292 ziet dat 55% van de mobiele bezoekers op hun website een iPhone heeft. Misschien is dat juist wel een reden om te zeggen dat mensen met een iPhone geen app nodig hebben (aangezien de site het goed doet), en dat ze zich kunnen richten op de markt die ze nog niet hebben?
Eigenlijk is 9292ov best zielig. Ze hebben een slechtere route planner dan de NS, hun kaartjes zien er niet uit. De hand wordt boven het hoofd gehouden door de commissarissen van de vervoersmaatschappijen, en de enige reden dat Google niet in Nederlandse Public Transport stapt is de monopolie van 9292ov.

Gezien hun slechte dienstverlening (ze kunnen nogsteeds niet dynamisch met storingen omgaan) is de site toch geen lang leven weer beschoren. En lijken alle regionale vervoersmaatschappijen zelf al geliktere websites te hebben dan 9292ov die er speciaal voor in het leven is geroepen.

Door je zo te laten kennen 'we willen geld voor een simpel appje die niet eens zelf kan routeren' ben je een totale fail :) zeker als de applicatie die je hebt laten maken niet eens door jezelf is ontwikkeld.
Waar klopt het dan allemaal niet? Je bent niet de enige die het hier zegt maar ik zie geen voorbeelden. Ik kan met zekerheid zeggen dat alle adviezen die 9292 me tot nu toe (laatste 4 jaar dat ik het regelmatig gebruik als student) klopten & met snel van A naar B brachten. Enige keren dat het fout ging was als er op het traject een storing was nadat ik van huis vertrok, maar da's wel logisch dan natuurlijk.
Je wilt een voorbeeldje je krijgt een voorbeeldje. Probeer het uit als je wat belangrijks hebt, een crematie, trouwerij, examen, etc. Je reserveert standaard 1 uur extra reistijd met het OV. Je trip is ongeveer 1.5 uur.

Er is een storing in het midden van het traject op het moment dat je vertrekt, dat staat wel op de NS site, maar niet op 9292 waar je het hebt gekeken omdat je bus-trein-bus neemt. Op het station blijkt dat de trein je nooit meer op tijd bij je belangrijke ding kan brengen, zelfs niet met de extra tijd die je hebt begroot. (voorbeeldje; denhaag cs -> breda met blokade bij rotterdam).

Je komt toch pissig thuis aan en probeert het nog een keer. Geen update van 9292ov; zelfde route geen alternatief. Je mailt 9292 met je klacht. Krijgt na een dag excuses en bevestiging dat storingen niet meegenomen worden.

In welk jaartal leven we? 2009. Als 9292ov.nl het niet KAN laat ze de gegevens dan eens lekker openbaar maken. Er zijn al genoeg bedrijven (oa. Falk, Google, of slimme derden: OpenStreetMap) die al belangstelling hebben getoond, maar geen data krijgen. Van de NS niet omdat de NS niet wil afrekend worden op het niet op tijd rijden, van 9292ov niet om economische redenen.

[Reactie gewijzigd door Skinkie op 22 juli 2024 18:32]

9292 moet de updates van de vervoersbedrijven krijgen, zolang die dat niet doen dan wordt het ook niet in de updates meegenomen.
9292 krijgt updates van vervoer bedrijven, zie hun openingspagina. Ze routeren er niet mee.

[Reactie gewijzigd door Skinkie op 22 juli 2024 18:32]

De websites van de vervoersmaatschappijen zijn alleen handig voor een dienstregeling van één lijn. Wanneer je moet gaan overstappen wil je toch een totaaladvies.
OV9292 oogt ouderwets, maar doet wel wat het moet doen. Men doet er goed aan om de site wat te moderniseren qua features. Dus die lelijke kaarten weg en via een API Google Maps of Bing Maps gebruiken. Dan heb je betere kaarten die ook mooier uit te printen zijn. Storinginformatie kan men verbeteren door de RSS feed van de NS te integreren in de website. En voor de rest niet opleuken maar lekker simpel houden. Die webapps zijn ook onnodig omdat men gewoon mobiele webpagina's moet aanbieden die doen wat ze moeten doen. Aangezien ieder platform voor smartphones een webbrowser heeft is een app dus nergens voor nodig, want kwa functionaliteit zullen ze exact hetzelfde zijn en anders moeten ze de site maar uitbreiden.
Beetje vreemde redenatie, omdat er dus geld verdiend kan worden aan de 9292 app voor de iphone wordt ie uitgebracht. Omdat er geen geld verdiend kan worden voor andere mobiele platformen wordt ie dus ook maar niet uitgebracht...

Ten eerste, het is toch OPENBAAR vervoer? Waarom moet er geld worden verdiend met deze app?
Ten tweede, als men succesvol een reis kan plannen via deze app zal er waarschijnlijk geld verdient worden aan de ticket verkoop.
Ten derde, 9292ov.nl is toch ook gratis.. die kun je natuurlijk ook via je mobiele browser bezoeken.
Ten vierde, denken ze bij 9292ov nou echt dat die app zo vaak verkocht gaat worden (a 3 euro) dat ze daar dik aan kunnen verdienen?

Leuk hoor privatisering... "Kunnen we er geld aan verdienen? Nee? Oh laat maar dan..."

Ik pak wel de auto dan..

[Reactie gewijzigd door demonite op 22 juli 2024 18:32]

Ten eerste, het is toch OPENBAAR vervoer? Waarom moet er geld worden verdiend met deze app?
Als je wel eens met het OV gereisd hebt, dan weet je dat je ook geld moet betalen voor het vervoersbewijs... Of zeg jij ook tegen de conducteur "ja maar het is toch OPENBAAR vervoer?"

Bovendien: 9292ov.nl is een onafhankelijke partij. Het vervoer mag dan "openbaar" zijn, dat wil niet zeggen dat een bedrijf dat de vertrektijden op een handige manier aanbiedt, dat ook "openbaar" en gratis moet doen.

Openbaar is niet hetzelfde als gratis... Openbare bibliotheek, openbare basisscholen...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 19339 op 22 juli 2024 18:32]

Ze zijn niet onafhankelijk; ze zijn 'eigendom' van alle vervoersmaatschappijen.
Helemaal mee eens. Typisch geval van een oplossing voor iets anders, die nu als commercieel doel wordt ingezet.

Idee was: OV promoten door transparantie in tijden en het plannen.
Dat ze flink verdienen aan 0900 om kosten en winst te dekken, begrijpelijk.

Maar nu bewust potentiele gebruikers uitsluiten omdat er geen cent aan verdiend wordt, terwijl dat ombakken naar andere platforms nooit zo duur is als de ontwikkelkosten die toch al zijn uitgegeven.
Anoniem: 126717 13 augustus 2009 15:32
Wel grappig dat ze zich op (zowat) de kleinste markt werpen. Er wordt flink gehypet over dat i-ding, maar als ik zie hoe zelden ik mensen daarmee zie lopen?
WiMo en Symbian daarintegen....
Kleinste markt, uiteraard, daarom is de App-store ook veruit de store waar de meeste aankopen worden gedaan, er zijn ruim meer als 100.00 iPhones verkocht in Nederland (alleen voor de 3G zijn er al 100.000 verkocht) (zie eerdere post van mij).

Oww, ja tussen jou en ik, de iPhone is helemaal niet zo gehyped als jij denkt, elke opvolgende generatie bleek beter te verkopen dan de eerdere, en hij is nog steeds razend populair en geliefd, en ik denk niet dat hier binnen een korte termijn een einde aan gaat komen. Net zoals de iPod, welke al 8 jaar op rij flink wordt verkocht, of loopt die hype al 8 jaar...
In het OV, zie ik elke dag wel een aantal mensen met een iPhone en nauwelijks mensen met een WiMo.

Maar komt, omdat daar eerder op let dan een WiMo. Dus kan best dat mijn perceptie gekleurd is, maar misschien die van jou ook?
Ik registreer de meeste telefoontjes in het OV. Dan walg ik even en negeer het verder.
Bij de iPhone walg ik net iets minder. ( omdat deze in het publiek ook minder irritant zijn )
Op deze manier kan ik melden dat op merk basis in smartphone land de iPhone ruim vertegenwoordigd is.
maar als ik zie hoe zelden ik mensen daarmee zie lopen?
Lopen is ook niet nodig, dankzij 9292 is het eenvoudig om op tijd de bus, tram, metro of trein te nemen. :+

En blijkbaar komt 55% van het mobiele internet gebruik van iPhone-gebruikers, vrij logisch dat men zich eerst op deze massa richt. De rest komt dan in een later stadium wel aan de beurt.
Die java applicatie van de NS is trouwens vreselijk:

- Reageert slecht
- Virtual keyboard doet het niet (enige app op m'n TyTN2 waar dat zo is)
- Forceert full screen, zodat er nog een advertentie bij kan, maar je krijgt al snel de standaard java knoppenbalk er overheen, zodat je de actie buttons onderaan niet meer ziet.
- gaat niet uit van de tijd op je smartphone, maar die van de online server, die 2 uur achter loopt op Nederlandse tijd.

Tegen de tijd dat je daar je reis mee hebt geplanned, is je trein al vertrokken... :(
Ik weet niet welke app jij in je handen hebt gekregen maar die van Stevens werkt perfect ik raad je aan om die eens te proberen.
Ik gebruik daarvoor de applicatie "Trein", werkt fijn. :) - Voor apple iPhone dan he!

Weinig bugs, (heb ze nog niet gevonden) en je voegt toe welke rit je wilt maken en storingen updaten automatisch.
Tegenwoordig met push functie, als er een storing is terwijl je reist wordt je hiervan bericht met eventueel een reis advies.

Super applicatie..

9292ov app vind ik gaan, niet vaak gebruikt maar wel aardig.

[Reactie gewijzigd door Remko.me op 22 juli 2024 18:32]

Even was ik als WinMo gebruiker verontwaardigd maar toen bedacht ik me dat ik een auto heb en dus niet zoals al die iPhone users met het openbaar vervoer hoef ;)

Afgelopen 4 jaar volgens mij geen een keer het OV in Nederland genomen.
Dat is grappig ik ben ook een WinMo'er (tot mijn spijt).. Maar ik gebruk toch wel redelijk vaak het OV. Hmm das raar.

En dat je de afgelopen 4 jaar geen ov hebt gebruikt maar altijd als een aso je auto overal heen sleept zegt wat meer over jou dan over het soort mobiel wat je gebruikt ;).
OV gebruikers zijn wel een belangrijkere doelgroep voor aanbieders van mobiele applicaties.

Zij kunnen hun mobiel gebruiken tijdens het reizen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.