Ov-planner 9292 laat studenten mobiele app ontwikkelen

Ov-planner 9292 wil, voor vrijwel alle mobiele OS'en, applicaties gaan uitbrengen. De ov-planner heeft daartoe een wedstrijd uitgeschreven voor studenten informatica: die kunnen een geldbedrag winnen als ze de beste app schrijven.

Logo 9292Alleen studenten informatica mogen zich aanmelden voor de wedstrijd, die van 16 maart tot en met 30 april duurt. Per opleiding kunnen twee teams van twee studenten meedoen. De winnaar krijgt een geldbedrag van 1500 euro, de nummer twee 750 euro.

Het programma moet aan een aantal eisen voldoen: het moet voldoen aan de zwart-witte huisstijl van 9292, en het moet werken op Symbian, Windows Mobile, Android of het OS van de iPhone, of in Java worden geschreven.

Studenten die een applicatie insturen, mogen deze niet op een andere manier op de markt brengen, bijvoorbeeld via een downloadwinkel, zo staat in de wedstrijdvoorwaarden. Bovendien moeten studenten zelf volledig auteur zijn van de app, zodat 9292 geen claims hoeft te verwachten. De studenten moeten wel van alle auteursrechten afzien.

Het programma moet meer zijn dan een planner, zegt woordvoerder Aarnout Mijling. "Het zou bijvoorbeeld als persoonlijke assistent gekoppeld kunnen worden aan de agendafunctie van Outlook, als assistent bij een slimme combinatie van auto en ov-reizen of als persoonlijke assistent waar en wanneer in de ov-keten in- en uitgestapt moet worden. Maar ook een paraplu-functie bij een regenachtige dag kan deel van het concept uitmaken."

Reisplanner 9292ov heeft al sinds enige tijd een mobiele website, maar mobiele applicaties waren tot nu toe beperkt. De iPhone-app, die het bedrijf begin dit jaar vrijgaf, geeft alleen een gps-locatie door aan de mobiele website. Dezelfde applicatie kwam ook uit voor Android. Jaren geleden bracht 9292 al een offline ov-planner voor PalmOS en PocketPC's op de markt. Die is nog steeds te koop, al ondersteunt deze software weinig nieuwe toestellen.

Update 15:42: Het artikel aangepast, omdat er nog applicaties bleken te bestaan voor PalmOS en PocketPC's.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

25-02-2009 • 15:19

81 Linkedin

Reacties (81)

81
78
19
18
0
7
Wijzig sortering
Is er een API oid beschikbaar of is het gewoon een HTTP verzoek sturen naar de site en dan de reply parsen?

Op de site van 9292ov:
Nadat de teams definitief ingeschreven zijn, krijgt elk team het adres van een webservice. Deze is speciaal voor de wedstrijd gemaakt, met een simpele aanvraag krijg je direct een XML terug met het reisadvies. Na de wedstrijd zal deze webservice uit de lucht worden gehaald.

En is het nu de bedoeling dat er 1 app geschreven wordt voor 1 OS of moet voor elk OS een aparte app geschreven worden?

Ik vind het eigenlijk wel een goedkope manier om hun marktaandeel te vergroten, 2750 voor 3 applicaties (lees: er wint natuurlijk een Windows Mobile en een Symbian applicatie) is zeer goedkoop, zeker goedkoper als een aantal ontwikkelaars in te huren voor 1,5 maand die hetzelfde doen.

Uit regelement:
- Alleen applicaties die zonder bugs en errors werken dingen mee naar de prijzen.

Worden de studenten ook nog verwacht een volledige testrapportages af te leveren?

Leuke actie, jammer dat het (zoals vaker in het bedrijfsleven) over de rug van studenten gebeurd....

[Reactie gewijzigd door ThaStealth op 25 februari 2009 15:31]

Denk je dat die studenten alles aan hun opleiding betalen dan? Daar krijgen ze weer een aardige duit terug of is het voor ommigen zelfs gratis! Dus ja je wordt gebruikt maar tegelijk krijg je er wat voor terug, en je zit op school OM te leren niet ome gelde te verdienen (is wel lekker trouwens :P)!
Ik studeer zelf nog (ook informatica *toevallig* :P)

Ik weet niet wat jij onder een _aardige duit_ verstaat, maar ik betaal 1500,- schoolgeld per jaar, + nog boeken (4x per jaar), + nog computer/laptop voor huiswerk + software (granted, sommige dingen zijn van surfspot af te halen, maar lang niet alle software).
Studiefinanciering is echt geen vetpot hoor, waarom denk je dat veel studenten nog een bijbaantje hebben?

Bij een aantal scholen (iig bij die van mij) is het mogelijk om als bedrijf een project in te dienen, de school zorgt er dan voor dat hier een studentengroep onder leiding van 1 (of meerdere) docenten op geplaatst wordt die in overleg met het bedrijf een product ontwerpt/ontwikkeld/test.
De kosten hiervan zijn natuurlijk wel hoger, maar ik kan wel garaderen dat het uiteindelijke product van hogere kwaliteit is dan een actie te doen en dan zo'n vage/onhaalbare eisen eraan stellen.
Hoe foolproof is de controle of een student niet een deel van de broncode jat van een of andere site en beweerd dat hij het geschreven heeft. Aangezien de student alle rechten aan 9292ov overdraagt zijn ze volgens mij ook verantwoordelijk voor eventuele schadeclaims (hij is in feite in dienst van hun) als er een klager komt...
- Alleen applicaties die zonder bugs en errors werken dingen mee naar de prijzen.

bestaat gewoon niet.
Over de rug van? Volgens mij is het volkomen vrijwillig. Het lijkt mij wel een mooie ervaring en speelomgeving om te oefenen. Een stuk interessanter en meer leerzaam dan met een beperkte dataset of zelfs fictieve data een trucje aanleren.

Voor het bedrijf is het een briljante oplossing. Straks kunnen ze uit een berg apps de beste kiezen, en dat voor peanuts. Als ze een professioneel bedrijf hadden ingeschakeld hadden ze verder niets te kiezen gehad en waren ze het hondervoudige kwijt geweest.

[Reactie gewijzigd door PHiXioN op 25 februari 2009 15:46]

Als ze nou die xml service in de lucht laten en publiek toegankelijk maken, dan kan iedereen deze applicaties maken. Reisgegevens zijn toch openbare informatie?
Het staat je vrij om alle reisgidsen over te tikken. Net zoals bijvoorbeeld het (complete) telefoonboek.

Echter als je het in-scant, of electronisch inleest loop je al gauw tegen de databank wet aan. Simpel gesteld regelt die dat de maker van 9292OV het auteursrecht heeft op de gegevens die hij samenstelt uit algemene bronnen.

Met andere woorden : nee 9292ov reisinformatie is *geen* openbare informatie.
Aan de andere kant: wat is het doel van 9292ov.nl? Het lijkt me niet dat men met de site zelf geld wil verdienen, ik zie bijvoorbeeld geen enkele advertentie. Als het doel is om meer mensen in de bus/tram/trein te krijgen door de planning zo laagdrempelig te maken dan zou het publiek toegankelijk maken van de data middels een SOAP interface alleen maar positief werken. Hoe meer mogelijkheden om je reis te plannen des te lager de drempel.

(doe mij maar een commandline client :9 )
Dan krijg je het zelfde effect als waartegen Funda zo sterk tegen heeft geprotesteerd, leechende concurrenten die met jouw service en content tegen jouw eigen dienst gaan concurreren.
Als ik het goed begrijp willen ze dus studenten voor hun karretje spannen om de applicatie voor 2250 euro te ontwikkelen? Als het ze lukt hebben ze dat goed voor elkaar :p

Hoewel het me best een leuke uitdaging lijkt (ik ben informaticastudent en al enige tijd van plan me eens te verdiepen in ontwikkelen voor mobiele platformen), geloof ik niet dat een kans op 1500 euro me de tijd en moeite waard is...
Ik vind het eigenlijk niet heel fair dat een student maximaal 1500 euro krijgt voor een goed programma, waar 9292ov bakken met geld aan kan gaan verdienen. En door deze wedstrijd op te zetten krijgen ze ook nog volop free publicity. Sterk staaltje marketing, zelfs als ze die applicatie niet gaan gebruiken hebben ze value for money. :{.
Helemaal mee eens. Huur gewoon een bedrijf in die het netjes voor je maakt. je kan er zoveel winst mee maken in de app store van de iphone, dat MOET je er gewoon makkelijk uit kunnen halen. Op en top hollandse mentaliteit.
Bekijk dit gewoon als een stageplaats, die nog mooi betaald is. Elk bedrijf heeft wel een aantal minder leuke werkjes liggen die ze door studenten tijdens hun stage laat opknappen.
't is bijna rentacoder.com joh

Wanted: facebook clone, must do exactly the same and scale to one machine!
also must be free as in free beer, have lifetime support and complete warranty for all browsers
Price: $150

[Reactie gewijzigd door SchizoDuckie op 25 februari 2009 15:59]

Ik vind wel jammer van die prijzen... 1500 en 750 euro??? veel te weinig en het heeft niet genoeg motivatie. Als je al die voorwaarden ziet, dan snap je wel...
Ik vind 10.000 euro als hoofdprijs wel genoeg voor die zware opgave.
Of je maakt een fatsoenlijke web interface die WAP/CHTML/HTML produceert.
Mijn WAP front end voor de NS reisplanner doet ook al 8 jaar zijn werk.
Anoniem: 111703
25 februari 2009 17:50
Schan-da-lig. Ik studeer Wiskunde, maar programmeer veel (vaste baan). Niet dat ik voor die €1500,- mijn App ga verkopen aan een bedrijf wat het vervolgens door gaat verkopen en met een factor 100 aan winst wegloopt.

Oplichters.
Ja, maar wat gebeurt er met modekleding dan? Dan zijn ook allemaal chinezen die dat voor een lullig loontje jouw schoenen in elkaar zitten te flansen, en de industrie ze vervolgens met een factor 100 verkopen. Of wat dacht je van aandeelhouders, of dacht je dat die werknemers veel terugzien van de megawinsten van bedrijven als Shell? die winst gaat allemaal naar de aandeelhouders terwijl de werknemers al het werk doen. Of koop jij alleen maar zgn. 'fair price' gelabelde producten, zodat je weet dat de oorspronkelijke makers een eerlijke prijs hebben gekregen voor hun product? Denk ook aan de koffieboertjes, die vaak maar weinig krijgen...terwijl we hier vervolgens 2 euro betalen en DE met de winst er van door gaat en niet de oorspronkelijke koffieboertjes.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 69767 op 25 februari 2009 18:45]

Wat is je punt nu ? Dat maximized niet moet zeuren en voor veel te weinig geld maar een applicatie in elkaar moet rossen ?
De Apple store applicatie die ze gebruiken voor de Iphone is ook gratis, ik denk dus niet dat ze van plan zijn het te verkopen, maar gewoon gratis willen leveren aan gebruikers, simpelweg wat reclame erin stoppen en ze hebben de kosten eruit. Daarom is de prijs die te winnen valt ook zo schandalig laag, omdat het een gratis applicatie zal betreffen zullen ze er niet teveel aan uitgeven
Heel toevallig heb ik uit directe bron (9292 zelf) dat niet de aplicatie/code zelf direct gebruikt gaan worden in de uiteindelijke app, maar dat er nog steeds een extern bedrijf gebruikt wordt om met behulp van concepten en ideeen uit de deelnemende apps een nieuwe te ontwikkelen. Dus het verhaal dat ze voor 2250 een eigen app publiceren gaat niet op...

Ik doe wel mee met deze wedstrijd, maar dat is enkel omdat ik een demo had gemaakt van een dergelijke app voor een schoolproject/eigen gebruik voor dit bekend werd, en er dan net zo goed iets mee kan proberen te verdienen.
Het gaat toch niet alleen om het geld? Het staat toch ook heel mooi op je CV als 9292 OV jouw applicatie tot winnaar verklaart? "Winnaar van de 9292 OV mobiele applicatie wedstrijd 2008" Altijd maar gelijk aan geld denken, tjonge - how low can you get?


Lees al deze commentaren in de context van de GPL/BSD-license ook maar eens...Dan zou je wel gek lijken een gratis applicatie te ontwikkelen en nog afstand te doen van de auteursrechten ook! Je zou er immers geld mee kunnen verdienen door het commercieel te maken...wat een idioten zijn al die open source / community developers eigenlijk ook! Zelfs Gmail, gratis e-mail, wat belachelijk dat ze dat doen, terwijl ze er ook geld voor kunnen vragen.

Jongens, we leven in een gemeenschap en daarin telt meer dan alleen maar commercie.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 69767 op 25 februari 2009 15:59]

9292ov is dan natuurlijk ook een nonprofit organisatie die niets verdient aan de app :')
Anoniem: 69767
@chunyu25 februari 2009 17:10
Vrije software is vrij. Niets houdt je tegen Linux te verpakken in een doos en te verkopen voor 100 euro (dit gebeurt bijv ook bij Star Office wat gebaseerd is op het vrije Open Office). Dat iemand er aan verdient over de rug van de ander is dus geen tegenargument. :O

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 69767 op 25 februari 2009 17:18]

Maar waarom dan een andere partij laten profiteren van je werk als je het zelf ook kan?
Anoniem: 69767
@chunyu25 februari 2009 17:40
Bijvoorbeeld omdat jij een andere ideologie hebt: namelijk dat zo veel mogelijk mensen jouw software gebruiken. Als iemand anders zorgt dat er nog meer mensen je software gebruiken (of programmeurs niet nutteloos nogmaals het wiel opnieuw hoeven uit te vinden), en er daarbij nog iets mee verdient, dan strookt dat nog steeds met jouw ideologie.

Als anderen geld zouden moeten betalen of moeten afdragen zou dit een beletsel voor hun kunnen zijn om juist voor jouw software te kiezen.

Misschien handig je eens in te lezen in de filosofie van Vrije Software, zie oa:

http://www.gnu.org/philosophy/philosophy.html

En een nog beter stuk van Theo de Raadt (OpenBSD, aangezien BSD-license vrijer is dan GPL):

http://www.theepochtimes.com/news/5-7-5/30084.html

Maar over het eerste:

"I want to get rich (usually described inaccurately as ‘making a living’), and if you don't allow me to get rich by programming, then I won't program. Everyone else is like me, so nobody will ever program. And then you'll be stuck with no programs at all!” This threat is usually veiled as friendly advice from the wise."

Zie: http://www.gnu.org/philosophy/shouldbefree.html

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 69767 op 25 februari 2009 17:44]

9292ov is dan natuurlijk ook een nonprofit organisatie die niets verdient aan de app :')
Niks daarvan, het is gewoon een BV met alle openbaarvervoersbedrijven (die tegenwoordig ook vaak commercieel zijn, of in ieder geval winstoogmerk hebben) als aandeelhouder.

En ze willen natuurlijk uiteindelijk verdienen eraan doordat mensen sneller het openbaar vervoer nemen..

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 25 februari 2009 23:12]

Wat een mooi project voor een student! Dit kan je gebruiken tijdens je studie en ik neem aan dat je de leraar/professor ook wel mee krijgt. Ook slim bekeken door de mensen van 9292 dat ze een OS op alle mobiele foons willen hebben want niet iedereen heeft een Iphone... Zal de resultaten van de wedstijd zeker volgen.
Wat ik zo lees in de opdrachtomschrijving is het programma redelijk simpel:
- Neem invoer vna gebruiker (Straatnaam/stationnaam vertrek en eindlocatie (en via)),
- Stuur invoer naar 9292ov (via de XML service)
- Wacht op response
- Parse de XML uitvoer naar je form

Als je wat verstand heb van de werking van XML services en communicatie hiermee en er is een redelijk documentatie aanwezig over de opbouw van de requests en responses heb je een eerste versie binnen 1-2 dagen in elkaar gezet. De uitbreidingen zullen misschien wat langer nemen (ik noem het aangeven welke OV mogelijkheden je wel/niet wilt gebruiken)

Voor 1e en misschien 2e jaars van een informaticaopleiding zou dit dus een redelijke opdracht zijn en misschien als vervanging kunnen dienen voor een bepaald vak (meedoen aan wedstrijd = credits verdienen), het dient verder als een leuke oefening om XML services onder de knie te krijgen.

Voor hogerejaars is dit denk ik te simpel en kun je het niet als opdracht gebruiken

[Reactie gewijzigd door ThaStealth op 25 februari 2009 16:05]

Wat ik zo lees in de opdrachtomschrijving is het programma redelijk simpel
Ik denk dat je onderschat hoeveel werk dit is. Ook omdat je het op een leuke manier wilt presenteren.
wat bedoel je met presenteren? een user interface? voor applicatie zoals deze lijkt het doel daarvan me erg voordehandliggend: zo simpel mogelijk.
Dat zal in dit geval toch wel het minste van het probleem zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee