Intel onderneemt actie om de term netbook, dat het bedrijf voor subnotebooks hanteert, te verdedigen. Intel verweert zich tegen zowel Nvidia over de definitie van wat een netbook is, als tegen Psion, dat het handelsmerk netBook claimt.
Het eerste front waarop Intel strijdt gaat over de definitie van wat nog onder een netbook kan worden verstaan, en richt met name tegen Nvidia. Dat bedrijf wil een alternatieve chipset bieden voor de cpu's die standaard in netbooks worden toegepast: Atom-processors. Het Ion-platform van Nvidia zou krachtiger zijn dan de de 945GSE-chipset van Intel, en zou onder meer overweg kunnen met 1080p-video. Intel koppelt echter graag zijn eigen chipset exclusief aan de Atom-processor, en reageerde tegenover Fudzilla op de plannen van Nvidia met de opmerking dat 'netbooks niet bedoeld zijn voor spelletjes of intensieve grafische toepassingen'. Een netbook zou te duur worden wanneer Nvidia 'een netbook zou herdefiniëren'. Nvidia weerspreekt de claim van Intel dat er geen vraag naar het Ion-platform zou bestaan met de opmerking dat er zowel vanuit technische kringen als vanuit consumenten juist volop interesse voor dit platform zou zijn.
Ook de naam 'netbooks' zelf dreigt uit de greep van Intel te glippen. Psion, dat in de jaren tachtig en vooral in de jaren negentig populaire pda's produceerde, hanteerde in zijn hoogtijdagen de naam netBook voor een van zijn producten, ook al is dat alweer geruime tijd niet meer leverbaar. Het bedrijf tracht desalniettemin hardwarefabrikanten en websites ervan te weerhouden de term netbook te hanteren. Dell en bloggers vochten al eerder het merkrecht van Psion op de term aan, en Intel heeft zich aangesloten bij die strijd. Het bedrijf claimt dat de netbook-term inmiddels dermate is ingeburgerd als begrip voor een subnotebook dat de claim van Psion inmiddels als verlopen beschouwd moet worden.